Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 7829
Acord de Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de data 22.7.2019, relatiu a la renovació del concert social del servei residencial d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela del Consell Insular de Menorca formalitzat amb Amadiba (Exp.: 1852-2018-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. El servei residencial d'acció educativa especial és un servei especialitzat per a joves amb greus problemes emocionals i de conducta, en què la intervenció s'ha de contextualitzar en un marc terapèutic per tal de donar resposta a les necessitats específiques de cada menor. La part terapèutica en aquest context no es limita al fet que els menors rebin assistència per part de professionals de psicoteràpia, sinó que s'incorpora en el disseny global i en el model de treball socioeducatiu de l'acolliment residencial diferent del nostre servei d'acolliment per a persones menors d'edat en situació de guarda o tutela amb necessitats residencials a mitjà i llarg termini que ofereix el Centre d'Atenció a la Infància i Família.

2. En la sessió de caràcter ordinari del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de 30 de juliol de 2018 es va aprovar la convocatòria pel procediment d'urgència previst en la DT 1a del Decret balear 48/2017, de 27 d'octubre, del concert social i establir el procediment de tramitació de la convocatòria per al servei residencial especialitzat d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela.

3. En la sessió de caràcter ordinari del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de 17 de setembre de 2018 es va acordar adjudicar el concert social per una plaça del servei a AMADIBA.

4. Dia 19 de setembre de 2018 es va signar el document de formalització de l'esmentat concert entre el Consell Insular de Menorca i AMADIBA.

5. Mitjançant l'escrit amb RE núm. 21582 de 19 de setembre de 2018, AMADIBA va aportar la corresponent declaració responsable en què manifestava que seguia complint el requisits per prestar aquest servei i posava a disposició dues places més, en cas de necessitat per part del Consell Insular de Menorca.

6. Dia 11 d'octubre de 2018, mitjançant l'informe de necessitat emès pel Servei d'Infància i Família del CIM, es va constatar la necessitat urgent d'incrementar amb una plaça més, per part del Consell Insular de Menorca, el servei residencial especialitzat d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela.

7. Amb RS núm. 14885 de 14/10/2018, es va requerir a l'entitat AMADIBA que manifestés si estava disposada a assumir l'ampliació amb 1 plaça més del concert social formalitzat el 19 de setembre de 2018.

8. Amb RE núm. 24294 de 18/10/2018 l'entitat AMADIBA va manifestar la voluntat d'ampliar el concert social formalitzat el 19 de setembre de 2018 amb una plaça més.

9. En la sessió de caràcter ordinari del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de 29 d'octubre de 2018 es va acordar ampliar amb 1 plaça més el concert social del servei residencial especialitzat d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela del Consell Insular de Menorca amb AMADIBA fins al 18 de setembre de 2019.

10. Dia 2 de novembre de 2018 es va signar el document de formalització de l'ampliació de l'esmentat concert entre el Consell Insular de Menorca i AMADIBA.

11. Atès que en el moment d'iniciar l'expedient del procediment de convocatòria del servei residencial especialitzat d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela, l'informe tècnic de necessitat del servei ja recollia que les necessitats d'aquest tipus de servei especialitzat eren fluctuants en el temps, la qual cosa dificultava fer una previsió exacte dels recursos materials i humans necessaris per atendre-les, es va valorar si calia convocar el concert per a 1 o 2 places.

12. Atès que el cost previst pel servei a concertar es va estimar en 193,46 €/dia per plaça ocupada i 96,73 €/dia per plaça no ocupada o en reserva, i que en el moment d'iniciar l'expedient només hi havia la necessitat imminent d'ocupació efectiva d'una plaça, es va optar per convocar-ne una.

13. Just en el moment abans de l'aprovació de l'adjudicació del concert, es va manifestar la necessitat urgent d'atendre una situació amb greus problemes de conducta amb un menor del Centre d'Atenció a la infància i a la família del Consell Insular de Menorca, en què es recomanava la intervenció en un marc terapèutic de les característiques del servei ja a punt de concertar. Aquesta necessitat es va reflectir en el Resolució de la consellera executiva del Consell Insular de Menorca núm. 2018/255 de 19 de setembre de 2018.

14. Ateses les circumstàncies anteriors, en la sessió de caràcter ordinara del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de 29 d'octubre de 2018, es va acordar ampliar amb 1 plaça més el concert social del servei residencial especialitzat d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela del Consell Insular de Menorca amb AMADIBA fins al 18 de setembre de 2019, i es formalitzà el document de l'ampliació del concert entre el Consell Insular de Menorca i AMADIBA el 2 de novembre de 2018.

15. A dia d'avui encara hi ha 2 menors d'edat en situació de guarda o tutela del Consell Insular de Menorca al centre d'AMADIBA concertat.

16. L'article 7.1 de la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears estableix el següent: «La durada dels acords d'acció concertada serà l'establerta en cada acord, amb un màxim de deu anys. No obstant aixó, es poden renovar d'acord amb el que s'estableixi reglamentàriament i les normes pressupostàries, sempre que es mantengui la demanda de prestació del servei».

17. L'article 21 del Decret 48/2017, de 27 d'octubre, pel qual s'estableixen els principis generals als quals s'han de sotmetre els concerts socials, estableix que els requisits de la renovació de concerts són, els següents:

1) Els concerts es renovaran sempre que l'administració competent, amb un informe previ, en justifiqui la necessitat per cobrir la demanda del servei, i hi hagi consignacions pressupostàries disponibles.

2) Les entitats d'iniciativa privada i el servei concertat han de continuar complint els requisits que determinaren l'aprovació del concert que s'ha de renovar.

3) La durada de la renovació pot ser, com a màxim, pel mateix període que el del concert inicial.

18. L'article 22 del Decret 48/2017, de 27 d'octubre, pel qual s'estableixen els principis generals als quals s'han de sotmetre els concerts socials, regula el procediment de renovació de concerts formalitzats, pel qual s'ha de tenir en compte el següent:

- El procediment de renovació de concerts es pot iniciar d'ofici, fins un mes abans que finalitzi el concert social, o a instància de part. En aquest darrer cas, les entitats d'iniciativa privada que vulguin renovar un concert social per a un determinat servei ho han de sol·licitar a l'administració competent amb una antelació de sis mesos.

19. La disposició final primera de la Llei 12/2018, de 15 de novembre, de serveis a les persones en l'àmbit social a la comunitat autònoma de les Illes Balears estableix que: «Per motius d'urgència o quan es tracti de serveis d'implantació recent, sempre que no es puguin satisfer les necessitats de la població amb altres serveis idonis, l'administració, amb l'acreditació prèvia d'aquestes circumstàncies, pot subscriure acords d'acció concertada amb les entitats d'iniciativa privada que tenguin autoritzats els serveis. Aquestes concerts s'han de subscriure per un any i es poden ampliar i renovar si, en aquest període, els serveis obtenen l'acreditació o si subsisteixen les necessitats que n'hagin motivat la formalització».

Atesa l'experiència d'aquests mesos de concertació de dues (2) places del servei residencial especialitzat d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela del Consell Insular de Menorca, l'anàlisi de costos derivat de la convocatòria del concert que recomanava la concertació del servei en els casos que s'hagi d'atendre pocs casos d'aquests perfils, i la demanda constant però reduïda i fluctuant en pocs casos;

Atès l'informe tècnic de 16 de juliol de 2019, que planteja la necessitat urgent de renovar d'ofici el concert social per un (1) any més;

Atesa la proposta de la consellera executiva del Departament de Benestar Social;

ACORD:

Primer.- Renovar el concert social de 2 (dues) places del servei residencial especialitzat d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela del Consell Insular de Menorca formalitzat amb l'entitat AMADIBA, amb NIF núm. G07758667, per un import màxim de 141.225,80 € (cent quaranta-un mil dos-cents vint-i-cinc euros amb vuitanta cèntims), IVA exclòs, del 19 de setembre de 2019 al 18 de setembre de 2020.

Segon.- Autoritzar i disposar una despesa afegida màxima de 141.225,80 € (cent quaranta-un mil dos-cents vint-i-cinc euros amb vuitanta cèntims), IVA exclòs, a favor de l'entitat AMADIBA, amb NIF núm. G07758667, per prestar el servei residencial especialitzat d'acció educativa especial per a menors d'edat en situació de guarda o tutela del Consell Insular de Menorca, d'acord amb la distribució màxima anual següent:

Any

Quantia

Partida pressupostària

2019

28.245,16 €

23123 2279910

2020

112.980,64 €

23123 2279910

Tercer.- Requerir a l'entitat AMADIBA una declaració responsable en què manifesti que continua complint els requisits exigits per poder concertar el servei en el moment de formalitzar el concert, d'acord amb el que preveu el punt 8.3 de la convocatòria.

Quart.- Formalitzar la renovació del concert social mitjançant el model de document administratiu del concert social aprovat en la sessió de caràcter ordinari del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca de 17 de setembre de 2018, que es regirà per les estipulacions contingudes en els presents acords i pel Plec general de condicions tècniques.

Cinquè.- Notificar els presents acords a l'entitat interessada.

Sisè.- Publicar els acords anteriors en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i al web del Consell Insular de Menorca, d'acord amb el que preveu l'article 17 del Decret balear 48/2017.

Interposició de recursos

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma

  

Maó, 31 de juliol de 2019

Per delegació de la presidenta,

el Secretari del Consell Executiu

(Decret 427/2019, d'11 de juliol)

(BOIB núm. 97, de 16-7-2019)

(Decret 441/2019, de 18 de juliol)

Octavi Pons Castejón