Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 7675
Aprovació definitiva del reglament municipal regulador del servei públic de transport de viatgers amb autotaxi

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l´Ajuntament de Deià, en sessió extraordinària celebrada en data de 31 de maig de 2019 va adoptar, entre d´altres el següent ACORD:

“Estudi i resolució de les al·legacions presentades en termini per Juan Rodríguez Ortega i aprovació definitiva del Reglament Municipal Regulador del Servei Públic de Transport de Viatgers amb Autotaxi

Tenint en compte que per acord adoptat en sessió plenària d'aquest Ajuntament, celebrada el dia 8 de març de 2019 es va aprovar inicialment el " Reglament Municipal Regulador del Servei Públic de Transport de Viatgers amb Autotaxi”.

Tenint en compte que, sotmès a informació pública l'expedient per termini de 30 dies, mitjançant anunci publicat en el BOIB número 40 de data 28 de març de 2019 i tauló d'edictes de l'Ajuntament de Deià, es van presentar les següents al·legacions per part de “Juan Rodríguez Ortega”.

Alegar por considerar discriminatorio el reglamento del taxi de Deià el artículo 12. Requisits del conductor apartado F. por exigir conocimientos de lengua catalana y a las personas extranjeras sólo conocimiento de lengua castellana. Y a la vez se contradice con el artículo 39. Lengua. Donde dice que es indispensable conocimiento de las dos lenguas a nivel suficiente para atender el servicio.

Sotmesa a votació, el Ple per unanimitat ACORDA:

PRIMER- Estimar l'al·legació, modificant l'article 13. Permís municipal de taxista, apartat f) que quedarà amb la següent redacció:

Coneixements bàsics de la llengua catalana i per a les persones estrangeres, també coneixement de la llengua castellana.

SEGON- Aprovar definitivament el Reglament Municipal Regulador del Servei Públic de Transport de Viatgers amb Autotaxi, d'acord amb el text que figura com a annex.

TERCER- Publicar íntegrament aquest acord en el BOIB d'acord amb

'article 70.2º de la Llei 7/1985, i en el Tauler d'anuncis de la Corporació, amb el text definitiu de l'annex.

 

ANNEX

REGLAMENT MUNICIPAL REGULADOR DEL SERVEI PÚBLIC DE TRANSPORT DE VIATGERS AMB AUTOTAXI

TÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS

Article 1. Objecte

El present reglament té per objecte la regulació del servei públic de transport de viatgers en automòbils de turisme, dins el terme municipal de Deià, mitjançant la modalitat d'autotaxi.

Article 2. Règim Jurídic

Aquest reglament es dicta de conformitat amb el que disposa l'article 25.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local; la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears; Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; Decret núm. 56/2016, de 16 de juny, de desplegament de la llei 4/2014; Decret núm. 20/2003, de 28 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de les barreres arquitectòniques; Decret núm. 14/1994 de 10 febrer, pel qual s'aprova el Reglament del procediment a seguir per l'Administració de la Comunitat Autònoma en l'exercici de la potestat sancionadora; Ordre del conseller de Territori, Energia i Mobilitat, de 22 de març de 2017, per la qual es determinen els requisits per a l'expedició de llicències d'autotaxi per a vehicles de fins a set places, comptant la persona que condueix, a l'illa de Mallorca; amb caràcter supletori, el RD núm. 763/1979, de 16 de març, pel qual s'aprova el Reglament nacional dels serveis urbans i interurbans de transports en automòbils lleugers; i demés normes complementaries d'àmbit estatal o autonòmic.

Article 3. Àmbit subjectiu

Aquest reglament és aplicable a totes les persones que prestin i utilitzin el servei públic de transport discrecional de viatgers amb vehicles de turisme, en la modalitat d'autotaxi, en el terme municipal de Deià.

TÍTOL II. DE LES LLICÈNCIES MUNICIPALS D'AUTOTAXI

Article 4. Llicència municipal d'autotaxi

Per prestar el servei objecte d'aquest reglament serà requisit previ estar en possessió de la corresponent llicència municipal.

Cada llicència ha d'estar vinculada a un vehicle concret, identificat per la matrícula, sens perjudici d'altres dades que siguin exigibles.

Les llicències municipals s'atorgaran per temps indefinit o temporal, però la seva validesa quedarà condicionada al compliment de les condicions i requisits establerts per obtenir-la.

Les llicències d'autotaxi són propietat de l'Ajuntament, cedides per a l'explotació d'aquest servei. Per tant es pot suspendre, prohibir o restringir total o parcialment, pel temps que resulti estrictament necessari, l'exercici de les activitats emparades a les llicències atorgades, per motius de defensa nacional, ordre públic o altres causes d'utilitat pública o d'interès social que ho justifiquin.

Article 5. Establiment de llicències municipals

Mitjançant acord de Ple es poden crear noves llicències d'autotaxi en aquest municipi, o revocar-les, prèvia justificació expressa de la seva necessitat i conveniència amb tràmit d'audiència a les associacions més representatives del sector en el municipi, o si no n'hi ha, a les d'àmbit insular o autonòmic, i associacions de usuaris i consumidors.

Per acreditar aquests supòsits s'analitzaran els següents aspectes:

-La situació del servei, pel que fa a la qualitat i extensió, abans d'atorgar noves llicències.

-Els tipus, extensió i creixement del municipi de Deià.

- Les necessitats reals d'un servei més ampli i millor.

- La repercussió de les noves llicències a atorgar en el conjunt del transport i la circulació.

Article 6. Requisits dels sol·licitants

Poden sol·licitar llicències d'autotaxi qualsevol persona física o jurídica que reuneixi els requisits exigits per a l'exercici d'aquesta activitat. Han de disposar del permís de conduir i permís municipal de conductor corresponents.

En el cas de societats mercantils, la possessió dels permisos s'exigirà a la persona física que ostenti l'administració de l'entitat; i en els supòsits que la persona jurídica estigi constituïda com a societat anònima laboral o cooperativa de treball associat, s'exigirà a les persones físiques que la integrin.

El servei s'ha de prestar amb el vehicle adscrit a la llicència municipal, llevat dels vehicles de substitució, degudament autoritzats, per als casos d'accidents, avaries i similars.

Article 7. Concessió de les llicències

Les llicències d'autotaxi es poden atorgar per concurs, en convocatòria pública prèvia a fi de garantir els principis de publicitat, transparència i lliure concurrència, o per transmissió de llicències.

Expressament es prohibeix la possibilitat que una llicència pugui ser atorgada a més d'un titular o vehicle afectat a la mateixa.

La competència per a l'atorgament de llicències municipals correspon al Ple de l'Ajuntament, qui la podrà delegar en la batlia de forma expressa.

Article 8. Transmissió

La transmissió de les llicències està condicionada a l'autorització prèvia de l'Ajuntament. Només es podran transmetre en els següents supòsits:

a.. Per mort del titular, a favor del seu cònjuge vidu/a o hereus legítims.

b.. Per jubilació o incapacitat per a l'exercici de la professió per motiu de malaltia o accident, a favor del seu cònjuge vidu/a o hereus legítims.

c. Per traspàs a tercers, amb requisit previ d'haver prestat un mínim d'1 any de servei d'autotaxi al municipi. Aquests traspàs està subjecte al pagament a l'Ajuntament -sense perjudici de les taxes fiscals que corresponguin- del 10% del preu fixat a la transmissió, amb un mínim de 1.800 euros.

Article 9. Durada

Les llicències tindran una durada indefinida, sense perjudici de les causes d'extinció establertes en aquest reglament i a la legislació general que hi resulti d'aplicació.

Article 10. Extinció

Les llicències per a la prestació del servei d'autotaxi s'extingeixen per alguna de les següents causes:

a) La renúncia del titular, mitjançant d'un escrit dirigit a l'òrgan que va concedir la llicència.

b) La revocació, declarada per l'Ajuntament, en els supòsits que estableix l'article 111.1 de la Llei 4/2014, de 28 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, una vegada s'hagi finalitzat l'expedient administratiu corresponent per mitjà d'una resolució ferma, per:

  1. Usar un vehicle no adscrit a la llicència.

  2. Deixar de prestar servei al públic, injustificadament, durant trenta dies consecutius o seixanta dies alterns durant un període de dotze mesos consecutius, sense comptar els períodes que, per qualsevol causa, autoritzi expressament l'ajuntament.

  3. No disposar de les assegurances en vigor que siguin obligatòries.

  4. Arrendar, llogar, apoderar o transferir la llicència d'autotaxi o qualsevol altre acte que en suposi una explotació, sense l'autorització expressa de l'ajuntament.

  5. Haver estat objecte d'una sanció que comporti la revocació de la llicència per mitjà d'una resolució ferma.

  6. Explotar la llicència d'autotaxi amb conductors que no compleixin els requisits exigits per la normativa vigent, tret que el titular acrediti que no podia conèixer aquest incompliment.

  7. Incomplir els requisits de prestació del servei que s'estableixen en aquest Reglament i a la normativa d'aplicació (arts. 49 i 54 de la Llei 4/2014).

c) La revocació per raons d'interès públic, amb la indemnització econòmica corresponent, que s'ha de determinar amb els paràmetres objectius que concretin el seu valor real.

e) La mort del titular sense hereus forçosos.

f) La caducitat.

La revocació i retirada de la llicència s'acordarà per l'òrgan municipal que hagués adjudicat la llicència, prèvia tramitació de l'expedient sancionador, el qual podrà iniciar-se d'ofici o per denúncia de particular.

Article 11. Llicències vacants

Les llicències que quedin vacants seran objecte de transmissió per concurs, d'acord amb les regles establertes en el present reglament.

Article 12. Registre municipal de llicències

Es crearà un registre o fitxer de les llicències municipals d'autotaxi existents on s'inscriuran les incidències relatives al seus titulars, conductor o conductora i vehicles adscrits.

A aquests efectes, els titulars de les llicències d'autotaxi tenen la obligació de comunicar qualsevol vicissitud o incidència que afecti al servei, en el termini màxim de dos dies des de la comissió.

El servei municipal encarregat d'aquest registre serà la Policia Local.

TÍTOL III. DEL PERSONAL AFECTE AL SERVEI D'AUTOTAXI

Article 13. Requisits dels conductors

Els vehicles adscrits a les llicències d'autotaxi només podran ser conduits pel titular de la llicència o per conductors assalariats que reuneixin les condicions legals o reglamentaries exigides, que tinguin el permís municipal de taxista expedit per aquest Ajuntament i estiguin donats d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social, en règim de total i exclusiva dedicació i d'incompatibilitat amb una altra professió.

Només es podran autoritzar un màxim de dos conductors, inclòs el o la titular, per llicència. No obstant, i quan concorrin causes degudament justificades, es podrà autoritzar un màxim de tres conductors o conductores per llicència, inclòs el o la titular.

El titular de la llicència comunicarà a l'Ajuntament, mitjançant escrit presentat en el Registre General, les altes i les baixes, incloses les seves, dels conductors o conductores del vehicle adscrit a la llicència de la seva titularitat i qualsevol incidència establerta en aquest article, en el termini de dos dies des de que es produeixin.

L'Ajuntament no reconeixerà cap conductor o conductora si no s'ha produït la comunicació anterior.

Article 14. Permís municipal de taxista

Per conduir vehicles amb llicència municipal d'autotaxi es requereix complir amb els requisits legals i reglamentaris establerts, i disposar del permís municipal de taxista que expedirà l'Ajuntament.

Per obtenir el permís municipal de conductor l'interessat haurà de reunir i acreditar els següents requisits:

a. Tenir la nacionalitat espanyola, d'un estat membre de la Unió Europea, o d'un altre estat estranger els ciutadans del qual, en virtut de tractat o acord internacional, s'equiparin amb els ciutadans espanyols als efectes d'aquesta activitat.

b. Estar en possessió del permís de conduir que s'exigeixi per a l'exercici d'aquesta activitat.

c. Certificat mèdic que acrediti no patir malaltia infectocontagiosa o qualque impediment que impossibiliti o dificulti el normal exercici de la activitat.

d. Certificat de no tenir antecedents penals.

e. Certificat expedit per la Direcció General de Trànsit que acrediti que la persona interessada no ha estat sancionada per resolució ferma en els dos darrers anys, per les infraccions qualificades com a molt greus de les previstes al RD 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació.

f. Coneixements bàsics de la llengua catalana i per a les persones estrangeres, també coneixement de la llengua castellana.

La competència per atorgar el permís municipal correspon al batle.

Article 15. Renovació i pèrdua d'eficàcia del permís municipal

El permís municipal de taxista s'ha de renovar cada 5 anys i es pot prorrogar expressament pel mateix període. El taxista ha de sol·licitar la renovació del permís municipal abans que n'acabi la vigència i implicarà el pagament de la taxa municipal establerta per l'ordenança fiscal.

El permís municipal caducarà en els següents casos:

a.  Per defunció, jubilació o incapacitat laboral permanent per exercir la professió del titular.

b. Si el titular no supera la renovació dels cinc anys o no la sol·licita.

c. La caducitat o privació definitiva del permís de conduir.

d. En els supòsits en que s'hagi dictat resolució ferma de revocació del permís municipal de taxista.

L'Ajuntament resoldrà la caducitat del permís municipal de taxista prèvia tramitació del corresponent expedient administratiu, que es podrà iniciar d'ofici o per denúncia de particular.

La revocació del permís municipal de conductor es pot declarar en els següents supòsits:

a. Incomplir o no respectar els drets de les persones usuàries, de conformitat amb l'article 59 de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears.

b. Haver estat objecte d'una sanció que impliqui la revocació del permís.

c. Cobrar quantitats superiors a les d'aplicació segons les tarifes vigents o quantitats per conceptes no tarifats.

d. Haver estat objecte, per resolució ferma, de dues sancions administratives qualificades molt greus o de tres greus en un període de 24 mesos consecutius.

La revocació serà resolta per l'Ajuntament, prèvia tramitació de l'expedient corresponent, que se podrà incoar d'ofici o a instància de part.

TÍTOL IV. DELS VEHICLES

Article 16. Titularitat del vehicle

El vehicle adscrit a la llicència municipal que autoritza la prestació del servei públic regulat en el present Reglament, figurarà en el Registre de la Direcció General de Trànsit a nom del o la titular d'aquesta llicència.

Article 17. Substitució del vehicle

Els titulars de la llicència municipal podran substituir el vehicle adscrit a la mateixa per un altre, prèvia autorització de l'Ajuntament, que l'atorgarà una vegada comprovades les condicions tècniques de seguretat i de conservació del vehicle.

La persona titular que pretengui la substitució del vehicle adscrit a la llicència ho comunicarà formalment a l'Ajuntament.

Article 18. Transmissió del vehicle

La transmissió intervius del vehicle, amb independència de la llicència municipal a la que estigui adscrit, durà implícita l'anul·lació d'aquesta, excepte que en el termini de tres mesos des de la transmissió el transmitent adscrigui a la llicència un altre vehicle de la seva propietat.

Article 19. Requisits dels vehicles

Només es podran adscriure a la llicència municipal d'autotaxi els turismes que, amb una antiguitat inferior a dos anys a comptar des de la primera matriculació, obtinguin l'autorització de l'Ajuntament, prèvia comprovació de les condicions tècniques de seguretat i conservació.

A més, hauran de complir els següents requisits:

  • El servei es prestarà mitjançant vehicles de turisme amb capacitat màxima fins a set places, inclosa la persona conductora. En el cas de vehicles adaptats per al transport de persones amb mobilitat reduïda, poden ser fins a nou places comptant la persona que condueix, de les quals dues places han de quedar reservades per a l'ancoratge de la cadira de rodes. En cap cas no poden transportar més de 7 persones, comptant la persona que condueix, de conformitat amb l'Ordre del conseller de Territori, Energia i Mobilitat, de 22 de març de 2017, per la qual es determinen els requisits per a l'expedició de llicències d'autotaxi per a vehicles de fins a set places, comptant la persona que condueix, a l'illa de Mallorca.
  • Carrosseria tancada, amb portes de fàcil accés i funcionament que faciliti la maniobra amb suavitat.
  • Les dimensions mínimes i les característiques de l'interior del vehicle i dels seients seran les precises per proporcionar a la persona usuària la seguretat i confort suficients.
  • Tant les portes davanteres com les posteriors tindran finestretes que garanteixin la visibilitat, lluminositat i ventilació.
  • Les finestretes han ser de material transparent i laminats, igualment tindran mecanismes per accionar-les a voluntat dels particulars.
  • Tenir instal·lada il·luminació interior suficient per a la visió de documents i monedes.
  • Tenir extintors de incendio, de conformitat amb la legislació vigent aplicable.
  • Poden dur instal·lat dispositius de seguretat.
  • Tenir eines pròpies per reparar les avaries més freqüents.
  • Portar en un lloc visible per a la persona usuària les tarifes vigents i els suplements aplicables a cada quilometratge.
  • Estar equipats amb un aparell taxímetre d'un model degudament homologat, correctament instal·lat i verificat, de conformitat amb el que disposa el RD 889/2006, de 21 de juliol, mitjançant el qual es regula el control metrològic de l'Estat sobre els instruments de mesura i a l'Ordre ITC/3709/2006, de 22 de novembre, mitjançant la qual es regula el control metrològic de l'Estat sobre els aparells taxímetres, o la normativa que els substitueixi. Igualment, tots els vehicles hauran de disposar d'un mòdul que indiqui, en l'interior i en l'exterior, tant la disponibilitat del vehicle com la tarifa.

Article 20. Conservació i neteja. Destí

El titular haurà de mantenir el vehicle en perfecte estat de conservació i neteja, de tal manera que en tot moment compleixi els requisits establerts en el present reglament, així com en la resta de normes, bans i instruccions.

El vehicle destinat a la prestació del servei d'autotaxi en cap cas es podrà utilitzar per cap tipus d'activitat comercial o industrial. Queda prohibit el seu ús per al transport de mercaderies o animals, llevat dels paquets i equipatge que porti la persona usuària, com també els animals domèstics que acompanyin el passatger, que en aquest darrer supòsit seran admesos a criteri del conductor o conductora. No obstant, durant els dies de vacances, permisos o qualsevol altre supòsit justificat, el vehicle podrà ser utilitzat per fins familiars o particulars.

Article 21. Colors i distintius

Els vehicles que prestin el servei d'autotaxi dins de l'àmbit d'aplicació d'aquest reglament han de ser de color blanc. Portaran el distintiu de color verd (de la gamma indicada per la Corporació), de 10 centímetres d'amplada, que creuarà les portes davanteres del vehicle amb una franja vertical. Integrat a aquest distintiu s'hi col·locarà l'escut municipal oficial i a la part inferior de l'escut municipal el número de llicència utilitzant xifres de cinc a vuit centímetres d'alçada i amplada proporcionada de color negre. El número de llicència municipal corresponent també es col·locarà a la part posterior dreta del vehicle, utilitzant xifres de cinc a vuit centímetres d'alçada i amplada proporcionada de color negre.

A l'interior del vehicle duran, de forma visible, una placa distintiva on consti el número de llicència, matrícula i capacitat del vehicle.

Article 22. Publicitat interior i exterior

Queda prohibit qualsevol tipus de publicitat, tant a l'interior com a l'exterior del vehicle.

Article 23. Taxímetre

Els autotaxis hauran d'anar proveïts d'un aparell taxímetre que permeti l'aplicació de les tarifes vigents en cada moment, degudament precintat i comprovat, situat a la part davantera de l'interior del vehicle, de manera que en tot moment resulti completament visible per al viatger o viatgera i li sigui possible llegir la tarifa i el preu, per a la qual cosa haurà d'estar il·luminat a partir de la posta fins a la sortida del sol.

El taxímetre entrarà en funcionament a la baixada de la bandera o element mecànic que la substitueixi. La posició de punt mort interromp la continuïtat del comptador definitivament quan finalitzi el servei o provisionalment durant el temps d'accident, avaria, reposició de carburant o altres motius no imputables a la persona usuària, podent aquest aparell, després de resolt l'incident, tornar a funcionar sense necessitat de procedir a baixar novament la bandera.

La implantació de l'esmentat taxímetre tindrà caràcter obligatori des de l'aprovació definitiva del present reglament.

Article 24. Dispositius de seguretat

L'Ajuntament podrà autoritzar la instal·lació, en els vehicles que presten el servei d'autotaxi, de dispositius de seguretat que estimi adients i necessaris, com puguin ser les mampares de separació entre el conductor i les persones usuàries.

Només es permetrà la col·locació d'aquells dispositius de seguretat que comptin amb la deguda homologació i que no suposin l'alteració substancial de la resta de característiques i condicions exigides als vehicles en el present Reglament.

L'òrgan municipal determinarà les condicions i forma de col·locació dels indicats dispositius, que en tot cas han de permetre el pagament de les tarifes des de l'interior del vehicle i la comunicació verbal amb el conductor o conductora.

L'Ajuntament està facultat per exigir, per justificades raons de seguretat, la instal·lació en els vehicles d'autotaxi d'un sistema de connexió amb la Policia Local.

Article 25. Revisió municipal

En qualsevol moment l'Ajuntament podrà requerir la revisió dels vehicles adscrits al servei d'autotaxi per comprovar si compleixen les condicions exigides en el present Reglament, especialment en matèria de seguretat, tècnica, de comoditat, conservació i documentació.

A l'acte de revisió hauran de comparèixer personalment els titulars de les llicències o els seus conductors assalariats que figurin inscrits amb la següent documentació:

  • Permís de circulació expedit per la Prefectura Provincial de Trànsit.
  • Fitxa tècnica del vehicle expedida pel Servei Territorial d'Industria al corrent.
  • Targeta de transport (VT) vigent.
  • Llicència municipal.
  • Permís de conduir exigit per la legislació expedit per la Prefectura Provincial de Trànsit i vigent.
  • Permís municipal de conductor o conductora de vehicles d'autotaxi.
  • Documentació en vigor de l'aparell taxímetre
  • Pòlissa d'assegurança en vigor que cobreixi els riscs exigits per la legislació vigent, acompanyat del justificant de pagament.
  • Butlletí de cotització o certificació suficient per acreditar que el personal assalariat està d'alta a la Seguretat Social de forma permanent i ininterrompuda.
  • Si escau, declaració responsable de no tenir conductor o conductora assalariats al seu servei, signada personalment pel o la titular de la llicència.

Si en qualsevol d'aquestes revisions els serveis municipals observen deficiències, atorgaran un termini de quinze dies per la seva esmena, sense perjudici, si escau, de l'inici d'un expedient sancionador.

TÍTOL V. DE LES CONDICIONS DE LA PRESTACIÓ DEL SERVEI D'AUTOTAXI

Article 26. Explotació de la llicència

Els titulars d'una llicència d'autotaxi l'han d'explotar personalment o conjuntament mitjançant la contractació de conductor o conductora assalariats, que tinguin el permís municipal de conductor expedit per aquest Ajuntament i afiliats a la Seguretat Social en règim de total i exclusiva dedicació i d'incompatibilitat amb una altra professió.

Article 27. Inici de la prestació del servei

Els titulars d'una llicència municipal d'autotaxi començaran a prestar el servei en el termini de seixanta dies naturals, a comptar des de la data de la concessió, i amb el vehicle vinculat a aquesta.

En el cas de no poder complir aquesta obligació, la persona titular justificarà davant l'Ajuntament els motius i sol·licitarà una pròrroga per escrit per a la concessió d'un segon termini que no podrà ser superior a seixanta dies més.

Article 28. Documentació en el vehicle

Els vehicles adscrits al servei hauran de disposar durant la prestació del servei de la documentació següent:

a) Relativa al vehicle:

  • Llicència d'autotaxi.
  • Placa amb el número de llicència municipal i la indicació del nombre de places.
  • Permís de circulació del vehicle.
  • Pòlisses d'assegurança en vigor.

b) Relativa al conductor o conductora:

  • Permís de conduir de la classe que correspongui a l'activitat.
  • Permís municipal de conductor.

c) Relativa al servei:

  • Llibre de reclamacions, segons model oficial.

Els documents abans esmentats hauran de ser exhibits pel conductor als agents de l'autoritat o inspectors del Servei de Taxi, quan siguin requerits a fer-ho.

Els titulars de les llicències estan obligats a facilitar als agents de l'autoritat que estiguin exercint les seves funcions, la inspecció dels seus vehicles i instal·lacions i permetran l'examen de la documentació exigida, o bé ser requerits a la seva presentació a les oficines municipals o de la Policia Local, per comprovar el compliment de les obligacions que estableix la llei i aquest reglament.

L'incompliment per part dels titulars de les llicències de les obligacions establertes en el present article es considerarà negativa o obstrucció a l'actuació inspectora, sancionable com infracció molt greu.

La falsedat i la constància en aquests documents de dades inexactes o incompletes se sancionarà d'acord amb el que preveu el present reglament, sens perjudici del fet que si s'observa l'existència de delicte o falta, es posi en coneixement dels òrgans competents.

Article 29. Contractació del servei

La contractació del servei d'autotaxi es pot realitzar:

  • Mitjançant la realització d'un senyal que el conductor o conductora del vehicle el pugui percebre, moment en què s'entendrà contractat el servei.
  • Mitjançant la realització d'una trucada al telèfon corresponent. En aquest cas, s'entendrà contractat el servei quan el conductor o conductora accepti prestar-lo. El taxímetre s'activarà al moment que el passatger o passatgera pugi al vehicle.

Cap autotaxi es pot contractar a una distància inferior a 50 metres d'una parada on existeixin vehicles lliures, llevat el cas de persones discapacitades o amb paquets. Tenen prioritat els vehicles que hi són a la parada.

Article 30. Parades

S'estableix una aturada de taxis que estarà situada al nucli urbà de Deià.

Aquesta aturada i el nombre de vehicles que hi poden romandre podran ser modificades per l'Ajuntament, mitjançant decret de batlia, quan així es consideri oportú.

Quan els vehicles autotaxis en servei no estiguin ocupats per passatgers hauran d'estar circulant o situats a les aturades assenyalades a l'efecte, llevat que hagin d'estacionar en un altre lloc seguint instruccions de la persona usuària, o per altres necessitats justificades, sempre que el lloc d'estacionament estigui autoritzat.

Les parades son lliures. En elles hi pot fer l'espera qualsevol autotaxi. Els vehicles d'autotaxi es col·locaran a les parades, per estricte ordre d'arribada. La preferència per recollir passatgers vendrà determinada per l'ordre d'arribada d'aquests i per l'ordre d'arribada de l'autotaxi a la parada.

Les parades han d'estar degudament ateses. En aquest sentit, l'Ajuntament podrà adoptar quantes mesures consideri oportunes per garantir la deguda atenció.

A les parades està prohibit efectuar reparacions que impedeixin la immediata posada en servei del vehicle i també efectuar-hi operacions de neteja.

Article 31. Senyalitzacions

Quan els vehicles autotaxis no estiguin ocupats, ja sigui a les parades o en circulació, indicaran la seva situació mitjançant una torreta d'il·luminació i duran encès un llum verd o vermell segons la situació de “Lliure” o “Ocupat” del vehicle.

Els conductors o conductores d'autotaxis hauran de portar un cartell que prohibeixi fumar a les persones usuàries, prohibició afectarà també al conductor o conductora.

Article 32. Negativa a prestar el servei

El conductor o conductora de vehicles d'autotaxi que sigui sol·licitat personalment o per telèfon per prestar un servei, no s'hi podrà negar sense una causa justa.

A aquest efectes, es considerarà justa causa:

  • Ser requerit per individus perseguits per la Policia.
  • Ser sol·licitat per transportar un nombre de persones superior al de les places autoritzades per al vehicle.
  • Ser requerit per prestar el servei per vies intransitables que ofereixin perill per a la seguretat i integritat tant dels ocupants com del mateix conductor o conductora.
  • Quan qualsevol dels viatgers o viatgeres es trobi en estat de manifesta embriaguesa, llevat dels casos de perill greu o imminent per a la seva vida o integritat física.
  • Quan les maletes, equipatges o paquets que portin els passatgers no càpiguen a la baca o al portaequipatges.
  • Quan els viatgers vagin bruts d'arena i/o banyats.
  • Quan els viatgers manifestin que no disposen de diners suficients per abonar el servei.
  • Quan la vestimenta dels viatgers, o la naturalesa i caràcter de les maletes, equipatges o animals que portin, puguin deteriorar o causar mals a l'interior del vehicle.

En tot cas, els conductors o conductores observaran un comportament correcte amb les persones usuàries.

Així mateix, els conductors o conductores podran sol·licitar la identificació de la persona usuària davant l'agent de l'autoritat, quan tinguin sospites fonamentades per fer-ho.

El conductor o conductora de l'autotaxi que sigui requerit per prestar un servei a invidents o persones amb mobilitat reduïda, no s'hi podrà negar pel fet que vagin acompanyats de cans guia o de cadira de rodes. Aquest apartat, atès que es considera una infracció molt greu, suposa la retirada de la llicència municipal.

Article 33. Maletes i equipatge

Els conductors o conductores no podran impedir que els clients portin en el cotxe maletes o altres embalums d'equipatge normal, sempre que càpiguen en la baca o del vehicle, no el deteriorin i no infringeixin amb això cap altra normativa en vigor.

Article 34. Itinerari

Els conductors o conductores hauran de seguir l'itinerari indicat pel passatger o passatgera, sempre que es pugui fer sense incomplir les normes de circulació i, en defecte d'indicació expressa, pel camí més curt en distància i temps.

A les zones d'urbanització incompleta o deficient, o a zones rurals d'habitatges vacacionals o similars, el conductor o conductora no estarà obligat a circular per les vies que siguin manifestament intransitables o que ofereixin perill evident per a la seguretat del vehicle o dels passatgers.

Article 35. Comprovació

Després de cada recorregut o en el transcurs del trajecte, si és precís, els conductors o conductores del vehicles els examinaran abans que els viatgers o viatgeres que els abandonin s'hagin allunyat, per tal de comprovar si han oblidat o deixat res a dins.

Si posteriorment el conductor o conductora hi troba algun objecte, el portarà a les dependències de la Policia Local de Deià de forma immediata.

Article 36. Altres obligacions

Quan els conductors o conductores prestin un servei:

  • Ajudaran els infants, persones majors, discapacitades o malaltes a pujar o baixar del vehicle.

  • Recolliran o col·locaran adequadament les maletes, equipatge o altres paquets.

  • Encendran el llum interior durant el vespres per tal de facilitar la pujada, baixada i pagament del servei.

  • Baixaran el volum de l'aparell receptor de ràdio a petició del passatger per tal que pugui ser sentida només pel conductor o conductora i no pel passatge.

Durant la prestació del servei, en cap ocasió i sota cap concepte els conductors o conductores proferiran ofenses verbals o mantindran discussions que alterin l'ordre, ja sigui entre ells, amb els passatgers o amb la gent en general.

 

Article 37. Vestimenta

Els conductors o conductores hauran de vestir adequadament i pulcrament durant les hores de servei; hauran de tenir cura de la seva higiene personal i hauran d'utilitzar indumentària adequada per donar una bona imatge del servei. No s'autoritza l'ús de calçons curts, xancletes, pantalons tipus pirata ni qualsevol peça que cobreixi el cap ja sigui gorra, capell, mocador o similar.

El batle, per decret, podrà dictar les normes de vestimenta.

Article 38. Horaris, calendari i descansos

El/la batle/ssa, mitjançant decret, establirà les mesures d'organització i d'ordenació del servei en matèria d'horaris, calendaris i descansos que consideri convenients, tenint en compte les necessitats del servei.

Article 39. Impossibilitat de prestar el servei

La impossibilitat de prestar el servei per períodes superiors a un mes per causa de força major haurà de ser comunicada immediatament pels conductors o conductores o pels titulars de les llicències a la Corporació.

Article 40. Llengua

Els conductors o conductores hauran de respectar i admetre el dret a l'ús de les llengües catalana i castellana que facin les persones usuàries.

És indispensable conèixer-les totes dues a un nivell suficient per atendre les indicacions necessàries per al compliment del servei.

Article 41. Transport de persones malaltes

Les persones que es trobin afectades d'una malaltia infecciosa hauran de ser transportades en ambulància. Quan el conductor o conductora d'un vehicle d'autotaxi sigui requerit per traslladar una persona que pateixi una malaltia d'aquell tipus, s'haurà de negar educadament a prestar el servei i haurà d'aconsellar l'ús del transport sanitari.

Si, una vegada efectuat el servei, el o la titular de la llicència s'adona que la persona que transportava patia una malaltia infecciosa-contagiosa, estarà obligat a comunicar-ho a l'autoritat sanitària i seguir les seves prescripcions.

TÍTOL VI. RÈGIM TARIFARI

Article 42. Establiment i revisió de tarifes

El règim tarifari aplicable als serveis urbans regulats en el present reglament serà fixat pel Ple de l'Ajuntament de Deià.

Aquestes tarifes, que entraran en vigor l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, seran vinculants per als titulars de llicències, els conductors o conductores y les persones usuàries.

En la fixació de tarifes, l'Ajuntament podrà establir els suplements i/o complements (nocturnitat, festius, etc.) que consideri.

Pera la revisió de tarifes es seguirà el mateix procediment que per al seu establiment.

Pel que fa a les tarifes aplicables al transport interurbà s'estarà a allò que estableixi la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Article 43. Visibilitat

Les tarifes aplicables han de ser visibles per la persona usuària des de l'interior del vehicle i han d'incloure, a més, les tarifes especials i els suplementes que estiguin autoritzats.

Article 44. Incorporació al taxímetre

Les tarifes màximes autoritzades s'han d'incorporar obligatòriament al taxímetre.

 

 

​​​​​​​Article 45. Abonament tarifes

La persona usuària efectuarà el pagament de l'import del servei en el moment en què finalitzi aquest. Els conductors o conductores dels vehicles estaran obligats a proporcionar al client o la clienta canvi de moneda de curs legal fins a 100 euros. Si no disposen del canvi necessari per a aquesta quantitat, abandonaran el vehicle per aconseguir-ne i deixaran el taxímetre en punt mort.

Els conductors o conductores de vehicles estaran obligats a estendre un rebut per l'import del servei quan la persona usuària el sol·liciti.

En el cas d'avaria o accident que impossibiliti la continuació del servei, el viatger o viatgera, que podrà demanar la seva comprovació als agents de l'autoritat, haurà d'abonar, la quantitat que marqui el taxímetre fins al moment de l'avaria o de l'accident, tot descomptant l'import de baixada de bandera.

Es prohibeix als conductor o conductora exigir o demanar directa o indirectament, sota cap pretext, major remuneració d'aquella que correspongui segons la tarifa vigent.

TÍTOL VII. PROCEDIMENT SANCIONADOR. INFRACCIONS I SANCIONS

Article 46. Procediment Sancionador. Legitimació

L'exercici de la potestat sancionadora i la imposició de sancions en matèria del servei regulat en el present reglament correspon als òrgans de l'Ajuntament de Fornalutx i es desenvoluparà d'acord amb el procediment que estableix el Decret núm. 14/1994 de 10 febrer, Reglament del procediment a seguir en l'exercici de la potestat sancionadora, i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, de conformitat amb les regles de la Llei 4/2014.

Qualsevol persona, particular, central sindical, agrupació professional o associació de consumidors i persones usuàries podrà denunciar la comissió d'uns fets que puguin ser constitutius d'una infracció dels preceptes d'aquest reglament.

Els agents de l'autoritat estan obligats a formular la denúncia quan tinguin coneixement de la comissió d'un fet que pugui constituir una infracció del present reglament.

Article 47. Òrgans competents

El procediment s'iniciarà mitjançant decret de batlia, d'ofici o com a conseqüència d'ordre superior, comunicació d'altres òrgans o presentació de denúncia per qualsevol persona o entitat legitimada.

El Decret d'inici es pronunciarà, si escau, sobre l'adopció, suspensió o pròrroga de la vigència de mesures provisionals, donant trasllat de les mateixes a l'afectat, que disposarà d'un termini de dos dies per al·legar el que estimi convenient al respecte.

La competència per a la resolució del procediment sancionador correspon al batle.

Article 48. Resolució

La resolució que es dicti posarà fi a la via administrativa i serà immediatament executiva.

Article 49. Responsables

La responsabilitat administrativa per les infraccions comeses contra aquest reglament correspondrà:

  • A les persones titulars de la llicència municipal d'autotaxi.
  • En les infraccions comeses en relació a l'activitat regulada en aquest reglament sense tenir la llicència corresponent, a la persona titular del vehicle amb el qual s'hagi efectuat el transport o al titular de l'establiment en el qual s'hagi efectuat la mediació no autoritzada.
  • En les infraccions comeses per conductor o conductora que no siguin els titulars de la llicència, a la persona a la qual vagi adreçat el precepte infringit.

La responsabilitat s'exigirà, en cada cas, a les citades persones, sense perjudici del dret d'aquestes a al·legar, en descàrrec seu, qui n'és la persona materialment imputable i traslladar-li, si escau, aquesta responsabilitat.

 

​​​​​​​Article 50. Prescripció

Les infraccions molts greus prescriuran als tres anys, les greus als dos anys i les lleus als sis mesos, a comptar des del dia de la seva comissió.

Les sancions imposades per infraccions molt greus prescriuran als tres anys, les imposades per faltes greus als dos anys i les imposades per faltes lleus a l'any. El termini començarà a comptar des del dia següent a aquell en que sigui ferma la resolució que imposa la sanció.

La prescripció s'apreciarà d'ofici, sense perjudici que pugui ser al·legada la seva declaració per l'interessat.

La prescripció de les infraccions o sancions no afecta a l'obligació de restaurar la realitat física afectada i d'indemnitzar els danys i perjudicis causats.

Article 51. Classificació de les infraccions

Les infraccions de les normes contingudes en aquest reglament es classificaran en lleus, greus i molt greus.

Article 52. Infraccions lleus

Tindran la consideració d'infraccions lleus, les següents accions:

  • Manca de cura en la higiene personal del conductor o conductora i/o vestir de manera inadequada.
  • No mantenir el vehicle en condicions de netedat i salubritat adequades o no senyalitzar la prohibició de fumar.
  • No comunicar, els titulars d'una llicència d'autotaxi o d'un permís municipal de taxista, el canvi de domicili.
  • Discutir amb companys de feina.
  • No portar la documentació i dotació exigida en aquest reglament, independentment de la causa que hagi motivat aquesta mancança.
  • Deteriorament d'algun dels distintius indicats en aquest reglament.
  • Abandonar el vehicle a la parada i estar el conductor o conductora absent.
  • No situar-se el més a prop possible de la vorera de la voravia per recollir o deixar els viatger o viatgeres.
  • No abaixar el volum o desconnectar el receptor de l'aparell de ràdio quan sigui requerit per la persona usuària.
  • No exhibir les tarifes, els avisos o els altres documents d'exhibició obligada o situar-los en llocs diferents dels que preveu la llei o aquest reglament, o exhibir-los de manera que, per les seves dimensions, la llegibilitat, la redacció o altres circumstàncies, dificultin o impedeixin que el públic hi accedeixi.
  • No portar moneda fraccionària suficient per al canvi de 100€ o negar-se a baixar del vehicle per obtenir-ne.
  • Portar una il·luminació insuficient a l'interior del vehicle.
  • Negar-se a obrir o tancar els vidres, a petició de persona usuària.
  • No ajudar a pujar o baixar del vehicles, les persones majors, malaltes, discapacitats o infants.
  • No recollir o lliurar maletes, equipatge o altres paquets que porti la persona usuària.
  • Col·locar o estibar l'equipatge de forma inadequada de manera que es pugui deteriorar.
  • No respectar l'ordre de preferència a les parades i a les persones usuàries.

Qualsevol de les infraccions previstes a l'apartat següent, que per la seva naturalesa, ocasió o circumstància, no hagi de ser qualificada de greu. 

Article 53. Infraccions greus

Tindran la consideració d'infraccions greus, les següents:

  • No complir les ordres concretes de l'itinerari marcat pel client i recórrer innecessàriament majors distàncies per cobrar el servei.
  • No presentar el vehicle en ordre de servei quan s'està exercint l'activitat de transport públic de viatger o viatgeres.
  • Usar paraules o gests grollers i d'amenaça en el seu tracte amb les persones usuàries o adreçades als vianants o conductor o conductora d'altres vehicles.
  • Cometre tres faltes lleus en el període d'un any.
  • Deixar de prestar el servei durant deu dies consecutius, quinze de no consecutius, durant un mes o quaranta de no consecutius durant dotze mesos consecutius. No s'han de computar els períodes en què, per qualsevol causa, l'ajuntament hagi autoritzat expressament deixar de prestar el servei.
  • En el cas de vehicles adaptats, no prestar el servei de manera preferent a les persones amb mobilitat reduïda, no permetre l'accés al vehicle als cans d'assistència que utilitzin les persones amb una discapacitat visual o negar-se a transportar les cadires de rodes o similars de les persones amb mobilitat reduïda.
  • No assistir a la parada durant una setmana sense causa justificada.
  • Agafar passatgers fora del terme municipal, llevat que hi hagi acords amb altres municipis.
  • Contractar el servei, per ràdio-telèfon, en l'àmbit superior al municipi de Fornalutx.
  • Incomplir, tant en excés com per defecte, l'horari de treball, el descans setmanal o les vacances (quan aquestes s'estipulin i acordin).
  • Cobrar per seient, cobrar quantitats diferents de les que resultin de les tarifes vigents o per conceptes no tarifats, indicar les tarifes inadequadament a la torreta o no facilitar a la persona usuària el rebut corresponent del servei realitzat.
  • Manipular o falsejar de qualsevol manera el llibre de reclamacions o el talonari de rebuts, com també no diligenciar-los o no fer-hi constar les dades essencials.
  • No responsabilitzar-se de la prestació del servei la persona que hagi atès una cridada telefònica, després de sol·licitar-lo, sense causa justificada.
  • Cobrar, l'entitat mediadora en la contractació del servei de ràdio-telèfon, tarifes superiors a les autoritzades.
  • No tenir llibre de reclamacions o negar-ne o obstaculitzar-ne l'ús a les persones usuàries, com també ocultar les reclamacions o les queixes que s'hi consignin, o demorar-ne injustificadament la seva comunicació a l'administració.
  • Efectuar un transport públic amb reiteració d'itinerari i horari.
  • Exigir un nou import quan la persona usuària rectifiqui el lloc de final de la carrera o si, abans que aquesta finalitzi, baixés un acompanyant.
  • No admetre el nombre de viatgers o viatgeres legalment autoritzat o admetre'n un nombre superior.
  • No presentar el vehicle a inspecció a requeriment de l'autoritat o dels seus agents.
  • No respectar el torn de parada.
  • No tenir portaequipatges o no tenir-lo disponible per a la persona usuària.
  • Efectuar transports de mercaderies, paquets o altres objectes, llevat del cas que el passatger els porti amb ell.
  • No acceptar que la persona usuària usi indistintament les llengües catalana i castellana, o no prestar el servei correctament al·legant no conèixer l'idioma del passatger.
  • No informar les autoritats, en el cas d'haver transportat una persona que pateixi una malaltia infecto-contagiosa, per tal de procedir a la desinfecció del vehicle.
  • No haver comunicat el o la titular de la llicència l'alta o la baixa a l'Ajuntament després d'haver transcorregut quaranta-vuit hores des que s'inicià o extingí la relació laboral del treballador assalariat o de l'autònom col·laborador de la llicència.
  • Desacatament de fet o de paraula als agents de l'autoritat encarregats de la vigilància de les normes contingudes en aquest reglament i de les normes de circulació.
  • Abandonar el vehicle a la parada tot impedint el normal desenvolupament del servei.
  • Incomplir els requisits relatius a les condicions genèriques de seguretat, capacitat, confort, antiguitat màxima, prestacions mediambientals, imatge corporativa o, si escau, accessibilitat, que s'hagin establert reglamentàriament.
  • Negar-se a deixar de fumar.
  • Dipositar llosques, papers, envasos i demés a les aturades en llocs distints als habilitats a l'efecte.
  • Col·locar qualsevol element o distintiu a l'interior o exterior del vehicle no autoritzat per l'Ajuntament, particularment publicitat i antenes que no siguin del propi aparell de ràdio o de l'emissora de radiotaxi autoritzada per l'Ajuntament.

Qualsevol de les infraccions previstes a l'apartat següent, que per la seva naturalesa, ocasió o circumstància, no hagi de ser qualificada de molt greu.

Article 54. Infraccions molt greus

Tindran la consideració d'infraccions molt greus les següents accions, previstes a l'article 89 de la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat reduïda de les Illes Balears, o a la norma que la substitueixi:

  • Prestar el servei de transport públic de viatgers amb vehicles de turisme sense la llicència municipal preceptiva o el certificat d'aptitud.
  • No disposar del permís municipal corresponent o no tenir-lo en vigor i circular amb un vehicle amb signes externs propis del autotaxis de manera orientada a la captació de clients o captar clients sense disposar de la llicència preceptiva.
  • Malgrat el que disposen l'apartat 1 i el paràgraf anterior, quan l'infractor compleixi els requisits que s'exigeixen per obtenir l'autorització administrativa i aquesta s'obtengui abans que s'emeti la proposta de resolució de l'expedient, aquesta falta s'ha de sancionar com a infracció lleu.
  • No haver realitzat o superat les revisions que l'entitat local estableixi reglamentàriament.
  • Prestar serveis de transport, amb mitjans propis o aliens, diferents dels que hagin autoritzat expressament les autoritats competents.
  • Prestar serveis de transports fora dels límits territorials que emparen les autoritzacions, tret dels supòsits exceptuats legalment o reglamentàriament.
  • Incomplir les condicions de prestació del servei d'autotaxi a què fa referència l'article 49 o les condicions o els requisits per a la transmissió de les llicències d'autotaxi que estableixi l'article 54, ambdós d'aquesta llei.
  • Prestar el servei de transport públic urbà de viatgers amb vehicles que superin el nombre de places establert legalment o reglamentàriament o que consti en l'autorització.
  • Prestar serveis utilitzant vehicles les condicions tècniques dels quals no permetin assegurar-ne un funcionament adequat i representin risc o danys a les persones.
  • Negar o obstruir l'actuació dels serveis d'inspecció del òrgans competents que impedeixi l'exercici de les funcions que legalment o reglamentàriament tinguin atribuïdes.
  • Es considera inclosa en la infracció tipificada en aquest apartat la desobediència a les ordres impartides o la desatenció als requeriments realitzats pels òrgans competents o per les autoritats i els seus agents que directament realitzin la vigilància i el control del transport en l'ús de les facultats que els estan conferides i, especialment, el no compliment de les ordres d'immobilització dels vehicles en els supòsits legalment previstos.
  • Usar títols expedits a nom d'altres persones sense fer-ne prèviament la transmissió conforme al que estableix aquesta llei i la resta de normativa aplicable.
  • Deixar de prestar el servei durant més de trenta dies consecutius, o seixanta de no consecutius durant un any, llevat que es disposi d'autorització expressa per fer-ho.
  • Prestar el servei per mitjà de persones no autoritzades o que no compleixen les condicions que exigeixen aquesta llei i la resta de la normativa aplicable.
  • No disposar d'un taxímetre, dels seus elements o d'altres instruments o mitjans de control que obligatòriament s'hagin de portar instal·lats en el vehicle, o disposar-ne d'uns que estiguin manipulats o que no funcionin adequadament per un motiu que sigui imputable al titular o a qui condueix, tret dels supòsits exceptuats legalment o reglamentàriament.
  • Prestar el servei o circular en estat d'embriaguesa o sota els efectes d'estupefaents o similars.
  • Abandonar el viatger o viatgera sense prestar el servei pel qual se l'ha requerit o negar-se a prestar-lo sense una causa justificada.
  • Conduir el vehicle adscrit a la llicència una persona sense el permís municipal de taxista o amb el permís caducat, suspès o retirat temporalment, o incomplint les normes corresponents de la Seguretat Social.
  • Prestar el servei o circular amb un vehicle sense haver corregit les deficiències de manera reiterada.
  • No disposar de l'assegurança corresponent.
  • Cometre una infracció greu d'acord amb el que preveu l'article 90 de la Llei 4/2014 (faltes greus), quan en els vint-i-quatre mesos anteriors a la seva comissió s'hagi estat sancionat, mitjançant una resolució ferma, per una infracció tipificada en un mateix apartat d'aquest article.

Article 55. Sancions

  1. Les sancions amb què es poden castigar les infraccions tipificades en els articles anteriors seran les següents:

    a) Per a les faltes lleus:

  • Amonestació.
  • Multa fins a 750 €.
  • Suspensió de la llicència o del permís municipal de conductor o conductora durant un termini màxim de 15 dies

Article 56. Reparació dels danys i reposició

b) Per a les faltes greus:

  • Suspensió de la llicència o del permís municipal de conductor o conductora durant un termini no inferior a 16 dies ni superior a 6 mesos.
  • Multa des de 751€ i fins a 1.500€.

c) Per a les faltes molt greus:

  • Suspensió de la llicència o del permís municipal de conductor o conductora durant un termini no inferior a 6 mesos i un dia ni superior a 1 any.
  • Multa des de 1.501€ fins a 3.000€.
  • Retirada definitiva de la llicència o permís municipal de conductor o conductora.

Els valors de les sancions establerts en el present article han estat fixats d'acord amb la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, i la seva actualització serà automàtica conforme s'aprovin noves disposicions legals que modifiquin o deroguin les esmentades quanties.

Es tindran en consideració com a circumstàncies modificadores de la responsabilitat a efectes de graduació de les sancions, les següents:

  • La quantia del benefici il·lícit obtingut com a conseqüència directa de la infracció.

  • Les conseqüències socials que hagin produït o siguin susceptibles de produir en el sector la conducta infractora.

  • El volum de les operacions en què intervingui l'infractor i la seva eventual situació de predomini en el mercat.

  • En atenció a l'especial caràcter de les persones transportades.

  • La major o menor tendència infractora en el darrer any.

  • El dol o la culpa; la bona o mala fe.

  • La reparació voluntària per part de la persona infractora dels perjudicis ocasionats i la seva col·laboració amb l'Administració municipal.

  • A la proposta de resolució de l'expedient sancionador s'haurà de justificar expressament la concurrència i l'aplicació de les esmentades circumstàncies que modifiquen la responsabilitat.

En cap cas la imposició d'una sanció no pot ésser més beneficiosa per al responsable que el compliment de les normes infringides, d'acord amb l'establert a l'article 29 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic. 

Les infraccions que per la seva naturalesa, repercussió o efectes estiguin regulades i tipificades en altres normes de transport, consum o demés normativa sectorial, seran sancionades per l'autoritat conforme la normativa que correspongui atès al rang, la major gravetat de la infracció i de la sanció i la major importància del bé protegit.

Quan s'imposi la sanció de suspensió de la llicència o de la suspensió del permís de conductor o conductora, per tal d'assegurar el seu compliment s'exigirà que es lliuri la documentació corresponent a les oficines de l'Ajuntament durant el temps que duri la suspensió, i es podrà imposar que s'esborrin els rètols que porti el vehicle.

Quan s'hagin comès infraccions a la Llei d'Ordenació de transports terrestres, sancionades per la Direcció General de Transports, mitjançant resolució definitiva, amb suspensió o retirada definitiva de la corresponent targeta, es procedirà de la mateixa manera amb la llicència atorgada per l'Ajuntament de Fornalutx, es retiraran ambdues i es precintarà el vehicle.

Article 56. Reparació dels danys i reposició

A més de la sanció econòmica derivada de les infraccions comeses, l'òrgan competent, pot imposar la reparació dels danys i els perjudicis causats i la restauració de la situació a l'estat anterior a la comissió de la infracció.

En aquest cas, si la persona infractora no reposa la situació a l'estat anterior voluntàriament, s'iniciarà la via de l'execució subsidiària.

Article 57. Anotació i Cancel·lació

Totes les sancions seran anotades en els expedients personals dels titulars de llicència i dels conductors o conductores.

Els titulars de llicències i conductors o conductores podran sol·licitar que es cancel·li la nota desfavorable que figuri en el registre corresponent, sempre que s'observi bona conducta i s'hagi complert la sanció, un cop transcorregut un any des de la seva imposició si era una falta lleu, de dos anys si era falta greu i de quatre si es tractava d'una falta molt greu.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA

En tot el que no estigui regulat en el present reglament, se seguirà el que disposen la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears, el Decret 56/2016, de 16 de setembre, de desplegament de la Llei 4/2014, la Llei d'ordenació de transports terrestres, el RD 1211/1990 de 28 de setembre, el Reglament nacional dels serveis urbans i interurbans de transports en automòbils lleugers, normes del règim local i altres disposicions aplicables que, amb caràcter general, regeixin en cada moment.

DISPOSICIÓ TRANSITORIA ÚNICA

El règim tarifari aplicable als serveis urbans regulats en el present reglament, mentre no sigui aprovat per l'Ajuntament Ple, serà el previst pels serveis interurbans fixat pel Govern de la CAIB.

Les condicions i requisits exigits per aquest reglament pel que fa a vehicles ja adscrits a una llicència d'autotaxi els serà d'aplicació passat el termini de 6 mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta norma.

 

​​​​​​​DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança entrarà en vigor una vegada publicat el text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i hagi transcorregut el termini fixat a l'article 113 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.”

El que es fa públic per a general coneixement.

 

Deià, 22 de juliol de 2019

El Batle,

Lluís Enric Apesteguía Ripoll