Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS
Núm. 7101
Resolució de la consellera d’Afers Socials i Esports per la qual s’adopta la mesura cautelar de tancament parcial d’una part de la instal·lació juvenil de l’alberg de la Victòria
Antecedents
1. L'alberg de la Victòria, situat al municipi d'Alcúdia, és una instal·lació d'allotjament juvenil de 168 places inclosa en la Xarxa d'Instal·lacions Juvenils de les Illes Balears i en la Xarxa Espanyola d'Albergs Juvenils. La titularitat de l'alberg és de l'Ajuntament d'Alcúdia, i el gestiona l'Institut Balear de la Joventut.
2. En el marc dels controls a què estan sotmeses les instal·lacions juvenils, en data 10 d'abril de 2019, la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge va emetre un informe que conclou que en l'edifici destinat a alberg hi ha una sèrie de deficiències (evacuació en cas d'incendi i despreniments puntuals en parts de la façana) que poden afectar requisits mínims de seguretat de les persones usuàries, sobretot si són menors d'edat, per la qual cosa aconsella la clausura de l'edifici per garantir la seguretat de les persones usuàries.
3. L'informe esmentat justifica l'adopció de la mesura cautelar de suspensió de l'activitat i tancament de l'edifici destinat a hostalatge fins que es tramiti el projecte d'execució de reforma per adequar l'edifici a la normativa vigent i esmenar les deficiències constructives que afecten la seguretat de les persones usuàries.
Fonaments jurídics
1. L'article 30.13 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears atribueix a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en matèria de joventut. Així mateix, aquesta competència s'inclou en l'article 70.16, sobre les competències pròpies dels consells insulars.
2. El Decret 26/2018, de 3 d'agost, de traspàs al Consell Insular de Mallorca de les funcions i els serveis inherents a les competències pròpies d'aquesta institució insular que exerceix l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de joventut i lleure, reserva a l'Administració autonòmica la creació, l'organització, el finançament i la gestió de les instal·lacions i els serveis per a infants i joves que, per les seves característiques específiques, transcendeixen l'àmbit dels interessos propis dels consells insulars. També es reserva a l'Administració autonòmica la inspecció d'instal·lacions, entitats, centres i serveis de naturalesa suprainsular, com és el cas de les instal·lacions de la Victòria.
3. L'article 50 de la Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de joventut, disposa que, als efectes d'aquesta Llei, es consideren instal·lacions juvenils les que són de titularitat de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que es troben al servei dels infants i joves, i que en faciliten la convivència, l'allotjament, la formació, la participació en activitats socials i culturals o la utilització adequada del temps lliure. Han de disposar necessàriament d'un projecte educatiu per desenvolupar, sempre destinat a una millor formació integral dels infants i joves. Queden excloses d'aquesta Llei les instal·lacions que no tenguin caràcter d'allotjament i no tenguin una orientació exclusiva per a infants i joves.
Entre les instal·lacions d'allotjament s'inclou, entre d'altres, l'alberg juvenil, que es defineix com l'establiment que, de forma permanent o temporal, es destina a donar allotjament de manera individual o col·lectiva, preferentment a joves alberguistes titulars dels carnets corresponents o a grups de joves en el marc d'una activitat de temps lliure o formativa. Excepcionalment, en determinades condicions que s'han d'establir reglamentàriament, s'hi pot donar allotjament a famílies, adults i grups d'infants. Aquestes instal·lacions s'han d'incloure en la Xarxa d'Albergs Juvenils, dins la Xarxa d'Instal·lacions Juvenils de les Illes Balears.
4. L'article 92 de la Llei 10/2006, en els apartats 2 i 3, disposa que, abans d'incoar el procediment corresponent, quan concorrin circumstàncies que impliquin un risc greu per a la seguretat de les persones o dels béns, es pot acordar cautelarment la suspensió de l'activitat o el servei i, si escau, el tancament total o parcial del centre o de la instal·lació juvenil, d'acord amb la legislació del procediment administratiu comú. Aquestes mesures provisionals poden mantenir-se durant el temps necessari per esmenar les deficiències existents i, com a màxim, fins a la resolució del procediment.
L'article 92.4 afegeix que quan l'administració competent acordi el tancament temporal o definitiu d'un establiment en el marc de qualsevol dels procediments que disposa aquesta Llei, l'òrgan competent per iniciar-los pot ordenar, amb l'advertència prèvia, les mesures d'execució forçosa necessàries per al compliment de l'acord i, especialment, el precinte del centre o de l'establiment.
En relació amb aquest article, l'article 56 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, preveu la possible adopció de mesures provisionals abans de l'inici de qualsevol procediment administratiu, quan es tracti de casos d'urgència inajornable i per a la protecció provisional dels interessos implicats, sempre que siguin necessàries i proporcionades.
5. L'article 57 del Decret 23/2018, de 6 de juliol, pel qual es desplega parcialment la Llei 10/2006, estableix que les instal·lacions juvenils de les Illes Balears han de complir, a més d'aquest Decret, la normativa següent, sens perjudici d'altres normes sectorials, quan siguin aplicables:
a) Ordenació del territori i del litoral, l'urbanisme i l'habitatge, i, si escau, dels espais naturals protegits.
b) Higiene per a l'elaboració, la distribució i el comerç, si n'hi ha, de menjars preparats, manipulació d'aliments i higiene relativa als productes alimentaris.
c) Manteniment dels serveis higiènics.
d) Evacuació de les aigües residuals i recollida, emmagatzematge i eliminació de residus.
e) Instal·lacions elèctriques i emmagatzematge de combustible de qualsevol naturalesa.
f) Sistema de climatització, en el cas que se'n disposi.
g) Seguretat i prevenció d'incendis, incloent-hi, si escau, la relativa a la prevenció d'incendis forestals.
h) Accessibilitat i supressió de barreres físiques i de la comunicació, sempre que les condicions estructurals de l'edificació i les normes urbanístiques que siguin aplicables ho permetin.
i) Normativa general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social.
j) Normativa vigent aplicable per a l'elaboració i el servei de menjars preparats.
k) Piscines d'ús col·lectiu, en el cas que se'n disposi.
l) Protecció de dades de caràcter personal.
m) Activitats classificades.
n) Normativa sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en instal·lacions elèctriques d'alta tensió.
A més, l'article 69 d'aquest Decret, amb relació a les condicions de les edificacions, assenyala que les instal·lacions juvenils han de tenir garantida la solidesa i l'estabilitat dels elements constructius dels edificis per complir la seva funció amb seguretat i ajustant-se a les normes vigents sobre construcció i condicions mínimes d'habitabilitat dels edificis.
L'article 70.1 de la mateixa norma disposa que les instal·lacions juvenils han de disposar, com a mínim, de sistemes de seguretat i prevenció d'incendis, que han de complir les normes establertes en matèria de prevenció d'incendis i evacuació de les instal·lacions.
En aquest cas, d'acord amb els informes tècnics, s'ha constatat que les instal·lacions de l'alberg de la Victòria, concretament l'edifici destinat a hostalatge, no compleixen la normativa en matèria de seguretat i prevenció d'incendis i presenten unes deficiències estructurals a la façana que suposen un possible perill de caiguda o despreniment de material que posen en risc la seguretat i la integritat dels béns i de les persones. Tot això fa recomanable el tancament de les dependències de l'alberg de les quals no es pugui garantir el compliment de la normativa esmentada i, consegüentment, la seguretat de les persones.
6. L'article 61.2 del Decret 23/2018 estableix que, mitjançant una resolució motivada, es poden prendre mesures cautelars per fer efectiu el compliment de la normativa.
7. El Decret 12/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 15/2019, de 4 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, atribueix a la Conselleria d'Afers Socials i Esports les competències en matèria d'instal·lacions juvenils, entre d'altres.
Per tot això, dict la següent
Resolució
1. Acordar la mesura cautelar de tancament parcial de l'edifici destinat a alberg de la instal·lació juvenil de l'alberg de la Victòria així com la suspensió parcial de l'activitat, amb efectes des del 14 de juliol de 2019. Es mantenen en funcionament les instal·lacions destinades a cuina i menjador així com el campament juvenil.
2. Disposar que el termini de la suspensió es mantindrà fins a l'esmena de les deficiències que afecten la seguretat de les persones usuàries, d'acord amb l'informe de la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge de 10 d'abril de 2019.
3. Ordenar el precintament de les dependències de l'alberg que estan afectades per les deficiències advertides.
4. Ordenar a l'entitat gestora de les instal·lacions que dugui a terme les actuacions necessàries per regularitzar les reserves de places que afecten l'edifici destinat a alberg de la instal·lació juvenil de l'alberg de la Victòria.
5. Notificar aquesta Resolució a l'entitat titular i a l'entitat gestora de la instal·lació.
6. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Afers Socials i Esports en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació de la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 12 de juliol de 2019
La consellera d'Afers Socials i Esports Fina Santiago Rodríguez