Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 6654
Conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular d’Eivissa per a l’actuació conjunta amb els serveis d’inspecció de transport terrestre del Govern a l’àmbit territorial de l’illa d’Eivissa per a l’any 2019, que es va signar en data 10 de juny de 2019 i aprovat per Resolució de la consellera executiva del Departament de Territori i Mobilitat del Consell Insular d’Eivissa, en data 7 de maig de 2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Conveni de col·laboració entre la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa per col·laborar en la matèria d'inspecció de transports terrestres en l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa per a la temporada turística de 2019.

Parts

Marc Pons i Pons, conseller de Territori, Energia i Mobilitat, en virtut del Decret de la presidenta de les Illes Balears 6/2016, de 6 d'abril, pel qual es disposa el nomenament de membres del Govern de les Illes Balears, que actua en l'exercici de la competència que li confereix l'article 11 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, com a representant del Govern de les Illes Balears, amb NIF S-0711001-H.

Vicente Torres Guasch, president del Consell Insular de Eivissa, en exercici de la representació legal i de les competències que té atribuïdes d'acord amb el que estableixen els articles 9.1 i 9.2 q de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, amb NIF S- 0733001-B.

Antecedents

1. Durant las darreres temporades turístiques la presència de l'intrusisme en l'àmbit del transport de viatgers en vehicle turisme s'ha vist incrementada a les Illes Balears i, particularment, a l'illa d'Eivissa.

2. El Govern de les Illes Balears ha desenvolupat una sèrie de mesures normatives amb l'objectiu de combatre la presència i el creixement de l'intrusisme en el sector del transport, com és principalment la Llei 4/2014, de 20 de juny, de transports terrestres i mobilitat sostenible de les Illes Balears; el Decret llei 2/2017, de 26 de maig, de mesures urgents en matèria de transports terrestres; la Llei 6/2018, de 22 de juny, per la qual es modifiquen diverses normes de l'ordenament jurídic de les Illes Balears en matèria de turisme, de funció pública, pressupostària, de personal, d'urbanisme, d'ordenació farmacèutica, de transports, de residus i de règim local, i s'autoritza el Govern de les Illes Balears per aprovar determinats textos refosos; i el Decret llei 1/2019, de 22 de febrer, de mesures urgents sobre l'explotació i control de l'activitat de lloguer de vehicles amb conductor i altres mesures en matèria de transports terrestres.

3. El 15 de gener de 2015, el Consell Balears de Transports Terrestres va acordar la creació de la Comissió d'Intrusisme de Taxis i Lloguer de Vehicles amb Conductor, per analitzar en profunditat l'intrusisme en aquests sectors i planificar les solucions possibles per lluitar-ne en contra.

D'aquesta manera, la Comissió s'ha afegit amb dedicació específica a la tasca que ja es desenvolupava en els plans successius i en les actuacions contínues de lluita contra l'intrusisme impulsats des del Consell Insular d'Eivissa durant aquests anys, encara que no ha disposat dels mitjans personals i materials suficients per combatre més eficaçment aquesta activitat il·legal.

4. Per aquest motiu, els anys 2016, 2017 i 2018 es varen signar, respectivament, convenis de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa per dur a terme un pla de xoc contra l'intrusisme durant els mesos d'estiu, per aprofitar els mitjans personals disponibles en matèria d'inspecció de transports terrestres d'ambdues administracions i així poder incrementar la pressió sobre aquesta pràctica il·legal.

5. Malgrat aquesta tasca, encara no s'ha aconseguit de forma suficient la desaparició o la reducció significativa de l'intrusisme, per la qual cosa el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular d'Eivissa s'han plantejat la conveniència de continuar durant l'estiu de 2019 amb el pla de xoc comú i així, aprofitant l'experiència dels anys anteriors, poder de nou dur a terme les actuacions inspectores de control, de verificació i de denúncia que estableix l'apartat c de l'article 3r de la Llei 13/1998, de 23 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de transports terrestres.

6. Al mateix temps, la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, recull en els articles 77 i 78 el deure de col·laboració mútua pel que fa als principis de cooperació i lleialtat institucional que habilita l'ús dels instruments i de les eines de col·laboració, coordinació i cooperació prevists en les lleis, en aquest cas concret a través de la possibilitat de la signatura d'un nou conveni de col·laboració en el qual el Govern de les Illes Balears ajudi al control de l'intrusisme en les matèries que són pròpies del Consell Insular d'Eivissa.

7. La signatura d'un conveni de col·laboració en el qual s'acorda posar en comú els mitjans personals i materials de les inspeccions del transport terrestre del Govern balear i del Consell Insular d'Eivissa per dur a terme controls sobre l'intrusisme en el sector dels taxis i el lloguer de vehicles amb conductor, i estendre les actes corresponents amb relació a les infraccions detectades, es considera l'instrument adequat per habilitar i donar cobertura legal al personal de la Inspecció del Transport Terrestre del Govern de les Illes Balears que actuï a l'illa d'Eivissa, ja que la inspecció és una competència transferida al Consell Insular per la Llei 13/1998, abans esmentada.

Les dues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d'acord amb les següents

Clàusules

1. L'objecte d'aquest Conveni és establir un marc de col·laboració conjunta durant la temporada turística de l'any 2019 perquè ambdues administracions puguin dur a terme les actuacions necessàries per incrementar la pressió sobre l'intrusisme existent a l'illa d'Eivissa, particularment en el sector del transport de viatgers en vehicle de turisme, i s'aprofitin i comparteixin de forma coordinada els recursos dels quals es disposa per controlar i inspeccionar aquest sector durant la vigència del Conveni.

A aquest efecte s'ha de fer un ús conjunt de la informació, dels registres, de l'experiència i dels protocols d'actuació, així com dels mitjans personals i materials, etc, propis de cada Administració per aconseguir l'acompliment d'aquest objectiu comú.

2. Ambdues administracions han de determinar de forma conjunta l'abast i el detall concret de les actuacions que s'hi han de dur a terme, en el marc de l'elaboració d'un pla de xoc contra l'intrusisme per a l'illa d'Eivissa per a la temporada turística de l'any 2019, amb especificació prèvia a cada actuació conjunta dels dies, dels llocs i dels aspectes concrets que han de ser objecte de l'actuació inspectora conjunta i coordinada.

En el marc d'aquest pla de xoc per a Eivissa s'han de dur a terme un mínim de tres actuacions conjuntes durant aquest període. Les dues administracions han de sol·licitar la col·laboració dels cossos i forces de seguretat, particularment pel que fa als agents de la Guàrdia Civil de Trànsit i de les policies locals dels ajuntaments de l'illa d'Eivissa.

3. Per dur a terme les actuacions previstes en el pla de xoc per a Eivissa, la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat de Govern de les Illes Balears ha d'habilitar els mitjans personals adscrits al Servei d'Inspecció del Transport Terrestre, funcionaris del Govern de les Illes Balears, per exercir de forma temporal les seves potestats inspectores en l'àmbit territorial de l'illa d'Eivissa mentre aquest Conveni mantengui la vigència i en els termes i les condicions concrets determinats conjuntament i coordinadament al pla de xoc.

A aquest efecte, els inspectors del Govern de les Illes Balears que actuïn a l'illa d'Eivissa en el marc d'aquest Conveni, en el cas de comprovar actuacions infractores presumptament en matèria de transports terrestres, han d'estendre actes i butlletins de denúncia, i han d'elaborar els informes que siguin necessaris per a la tramitació correcta dels expedients sancionadors corresponents.

4. Per dur a terme les actuacions previstes en el pla de xoc per a Eivissa, el Consell Insular d'Eivissa ha d'aportar igualment els seus mitjans personals i materials adscrits al Servei d'Inspecció del Transport Terrestre, per actuar de manera conjunta i coordinada amb els serveis d'inspecció del transport terrestre del Govern de les Illes Balears mentre aquest Conveni sigui vigent, i en els termes i condicions concrets establerts en el pla de xoc.

Igualment s'ha d'encarregar de la instrucció, la tramitació i la resolució dels expedients sancionadors que resultin de l'actuació que s'hi desenvolupi, d'acord amb el que s'estableix a la clàusula següent.

5. El Consell Insular d'Eivissa ha de dur a terme la instrucció, la tramitació i la resolució de la totalitat dels expedients sancionadors resultants de l'actuació inspectora, tant dels que resultin de les actuacions desenvolupades pel personal propi del consell insular, com dels que resultin de les actuacions duites a terme pel personal funcionari, adscrit als serveis d'inspecció, que a aquest efecte aporti la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat de Govern de les Illes Balears, amb la qualificació de totes les denúncies per part dels inspectors de transports del Consell d'Eivissa en els expedients sancionadors corresponents, i sens perjudici de la necessitat eventual de ratificació posterior dels fets denunciats per part dels inspectors del Govern de les Illes Balears, en el cas que així ho requereixi l'òrgan instructor.

6. Aquest Conveni es mantindrà vigent des del dia 1 de juny fins al dia 31 d'octubre de 2019.

7. D'aquest Conveni, se'n deriven obligacions de contingut econòmic consistents en que cada part ha d'assumir les despeses pròpies relacionades amb les activitats directament derivades del Conveni. Particularment, les despeses per desplaçament i les dietes de manutenció dels funcionaris de la Inspecció del Transport Terrestre de la Direcció General de Mobilitat i Transports són a càrrec del Govern de les Illes Balears, mentre que el Consell Insular d'Eivissa es fa càrrec de l'allotjament d'aquests funcionaris a l'illa d'Eivissa, fins a una quantia màxima de 5.603,42 € (Cinc mil sis-cents tres amb quaranta-dos euros) (IVA inclòs) amb càrrec a la partida pressupostària 4410.22699.

8. A l'efecte de la coordinació, la informació mútua i l'assistència recíproca derivada del contingut d'aquest Conveni, es crea una comissió mixta integrada per quatre membres: dos representants del Govern de les Illes Balears i dos representants del Consell Insular d'Eivissa.

La Comissió s'ha d'encarregar del desplegament, el seguiment i l'avaluació d'aquest Conveni, i té les funcions de resoldre els dubtes que es puguin plantejar a l'hora d'interpretar-lo i aplicar-lo.

Correspon igualment a aquesta Comissió l'elaboració i l'aprovació del pla de xoc contra l'intrusisme per a Eivissa, i de totes les actuacions de planificació conjunta i de ratificació de les actuacions proposades en el pla.

9. Són causes de resolució d'aquest Conveni, l'incompliment, per qualsevol de les parts, de les obligacions assumides; l'acord mutu, la denúncia de les parts i les altres causes previstes a la normativa d'aplicació.

10. Aquest Conveni és un conveni interadministratiu, subjecte al règim establert a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, com a normativa bàsica de l'Estat, i amb allò que no sigui incompatible, subjecte a la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i es regeix pels seus termes i condicions.

Les qüestions litigioses que se suscitin quant a la interpretació i l'execució d'aquest Conveni s'han de sotmetre al coneixement dels jutjats i tribunals de l'ordre contenciós administratiu.

11. La formalització d'aquest Conveni és objecte de publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Com a mostra de conformitat, signam aquest Conveni en dos exemplars.

Palma, 10 de juny de 2019

Per la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat                      Pel Consell Insular d'Eivissa

                     Marc Pons i Pons                                                         Vicente Torres Guasch,

  

Eivissa, 03 de juliol de 2019

La secretària tècnica en funcions de Presidència, Transparència, Bon Govern, TIC i Participació Ciutadana

Yolanda Veny Villanueva