Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 6338
Secretaria General del Ple. Decret de Batlia núm. 201912313, de dia 18 de juny de 2019, d'organització dels Serveis Administratius de l'Ajuntament de Palma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Mitjançant el Decret de Batlia núm. 201912313, de dia 18 de juny de 2019, s'ha resolt:

Aprovar l'estructura de l'Administració municipal i les delegacions de competències de la Batlia que s'especifiquen:

1. Estructura de l'Administració municipal executiva

Batlia

I.  Àrea de Seguretat Ciutadana

I.1. Àrea Delegada de Turisme, Sanitat i Consum

II. Àrea de Participació Ciutadana i Govern Interior

III. Àrea d'Economia, Hisenda i Innovació

III.1. Àrea Delegada de Funció Pública

IV. Àrea de Cultura i Benestar Social

IV.1. Àrea Delegada d'Educació i Política Lingüística

V. Àrea d'Infraestructures i Accessibilitat

V.1. Àrea Delegada d'Esports

VI. Àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI

VI.1. Àrea Delegada de Promoció Econòmica i Ocupació

VII. Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat

VIII. Àrea de Medi Ambient i Benestar Animal

IX. Àrea de Mobilitat Sostenible

2. Competències delegades

2.1. Competències generals

Corresponen als titulars de les àrees de govern i als titulars de les àrees delegades, amb les limitacions establertes per a aquests darrers a l'art. 44 del Reglament orgànic del govern i de l'administració de l'Ajuntament de Palma, les competències generals que han de desenvolupar en l'àmbit de les matèries pròpies de la seva àrea, sense perjudici de les competències atribuïdes o delegades en altres òrgans o serveis municipals. En general són les següents:

a. Programar les polítiques municipals en les matèries de la seva competència, així com la representació i la inspecció de l'àrea de la qual són titulars.

b. Exercir l'autoritat respecte del personal de la seva àrea.

c. Garantir el compliment de les ordenances, els reglaments, els bans i altres disposicions legals que afectin el municipi, en l'àmbit de les competències de l'àrea.

d. Exercir la potestat sancionadora en l'àmbit de les competències de l'àrea, llevat que sigui indelegable per llei o estigui atribuïda a altres òrgans.

e. Elaborar els projectes d'ordenances i altres disposicions de caràcter general.

f. Dictar decrets i instruccions.

g. Proposar l'estructura i l'organització de la seva àrea.

h. Controlar, reconèixer i liquidar l'obligació dels compromisos o les disposicions de despeses legalment contretes, referides a les partides pressupostàries la gestió de les quals els correspongui.

i. Aprovar, després dels tràmits oportuns, els comptes a justificar corresponents a les partides de despesa la gestió de les quals els correspongui.

j. Subscriure convenis amb altres administracions i entitats públiques i privades per a desenvolupar i executar les competències pròpies de la seva àrea, sempre dins els límits d'autorització i disposició de despeses que tinguin atribuïdes, llevat dels següents que es reserva la Batlia: els convenis que se subscriguin amb l'Administració de l'Estat i firmin els ministres, els que se subscriguin amb comunitats autònomes i firmin els seus presidents i els que se subscriguin amb altres ajuntaments i firmin els seus respectius batles/esses, així com els que tinguin una especial rellevància institucional apreciada per la persona titular de l'àrea que els promogui.

k. Concedir subvencions dins els límits de les seves competències quant a autorització i disposició de despeses i amb subjecció estricta a la legislació sobre la matèria.

l. Ordenar l'expedició dels certificats que se sol·licitin a l'àmbit de les seves respectives competències i atorgar-los el vistiplau.

m. Acordar la conclusió i l'arxiu dels expedients que apareguin ultimats en tots els seus tràmits referents a les matèries pròpies de la seva competència.

2.2. Competències específiques i adscripció d'organismes i empreses

2.2.1 A la Junta de Govern

Es delega a la Junta de Govern l'aprovació de la liquidació del pressupost propi i de l'Ajuntament i dels organismes autònoms.

2.2.2 Als titulars d'Àrea i d'Àrea Delegada

A més de les generals, es deleguen als titulars de les àrees i de les d'àrees delegades les competències específiques que, de forma indicativa i no exclusiva, s'indiquen a l'apartat “Relació de matèries específiques”.

Les competències específiques relacionades seran exercides en els termes previstos a la legislació de l'Estat i de la Comunitat Autònoma.

Els organismes i les empreses municipals s'adscriuen a les àrees i les àrees delegades segons s'indica.

3. Coordinació de govern

La coordinació de govern correspon a la Batlia, sense perjudici del que disposa el Decret d'organització de la Junta de Govern pel qual es crea la Comissió de Coordinació, d'acord amb l'art. 29 del Reglament orgànic del govern i de l'administració de l'Ajuntament de Palma.

4. Règim de les delegacions atorgades

Les delegacions atorgades en aquest Decret als titulars de cada una de les àrees i les àrees delegades en què s'estructura l'Administració municipal comprenen tant la facultat de dirigir els serveis corresponents com la de gestionar-los en general, inclosa la de resoldre mitjançant actes administratius que afectin tercers.

Així mateix, exerceixen totes les facultats que corresponen a l'òrgan delegant sense cap limitació ni condició, llevat que el batle les revoqui en qualsevol moment o es reservi a decrets posteriors.

La competència per a resoldre els recursos de reposició correspon a la Batlia a proposta formulada pels respectius òrgans delegats. Aquesta competència podrà ser delegada específicament a un òrgan distint del que dicti l'acte administratiu recorregut.

5. Relacions amb els òrgans necessaris, comissions del Ple, Ple i Junta de Govern

5.1. Els titulars d'àrea són els òrgans competents per a elevar a dictamen de la Comissió del Ple o a resolució del Ple o de la Junta de Govern Local tots els assumptes que, dins l'àmbit de les seves competències, s'hagin de sotmetre a la consideració dels dits òrgans.

5.2. La competència esmentada a l'apartat anterior correspon al batle quan l'assumpte a què es refereix afecta l'àmbit de competències de més d'una àrea quan discrepin entre elles.

6. Coordinació administrativa

6.1. D'acord amb l'art. 43.5.c del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, s'estableixen com a mecanismes de coordinació, entre d'altres, les circulars, les instruccions, l'evacuació de consultes i l'emissió de dictàmens, les reunions territorials de districtes, les sectorials i la unificació de criteris.

6.2. Periòdicament s'han de convocar sessions informatives per a la coordinació dels departaments, organismes autònoms i societats mercantils municipals.

7. Delegacions especials

Les delegacions atorgades en aquest Decret s'entenen sense perjudici de les delegacions especials que es puguin efectuar en qualsevol regidor/ra per a la direcció i la gestió d'assumptes determinats inclosos en les competències dels titulars d'àrea o d'àrea delegada, d'acord amb l'art. 43.4 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals.

8. Tramitació de procediments

Els procediments iniciats abans de l'entrada en vigor d'aquest Decret per òrgans diferents dels competents d'acord amb aquest s'han de continuar tramitant i ser decidits pels òrgans que resultin competents en virtut del nou repartiment de competències.

9. Entrada en vigor

Aquest Decret entrarà en vigor el dia que es firmi, sense perjudici de la seva preceptiva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'art. 44.2 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals.

10. Pèrdua de vigència

Queden sense efecte els anteriors decrets relacionats amb la matèria.

11. Comunicació al Ple

S'ha de donar compte d'aquest Decret al Ple de l'Ajuntament a la primera sessió ordinària que dugui a terme.

12. Relació de matèries específiques

BATLIA

1. Batlia i coordinació municipal

a. Coordinar les àrees de govern i impulsar la política general de la Junta de Govern, tant en l'àmbit intern de l'Ajuntament com en les relacions d'aquest amb altres administracions.

b. Coordinar l'actuació de les àrees de govern, a l'efecte de la qual determina els criteris bàsics i dicta les instruccions necessàries per a la gestió dels assumptes de competència municipal.

c. Fer el seguiment continu dels objectius fixats a cada àrea de govern, que ha de facilitar-li la informació necessària per al desenvolupament d'aquesta funció.

d. Promoure i coordinar projectes estratègics per al Govern municipal, així com la recerca de fons europeus.

e. Impulsar i coordinar l'estratègia d'innovació de la corporació, així com el projecte de Smart City.

2. Relacions institucionals

a. Realitzar els estudis i els programes que li encomana el batle.

b. Promoure i mantenir les relacions de l'Ajuntament amb els organismes, les institucions o les associacions nacionals i internacionals d'autoritats o corporacions locals i tenir cura de la participació de l'Ajuntament.

c. Promoure i mantenir les relacions de l'Ajuntament amb els organismes, institucions o associacions nacionals i tot tipus d'entitats d'àmbit local, autonòmic, nacional i internacional.

3. Comunicació

a. Gestionar la informació de l'Ajuntament, tant interna com externa.

b. Elaborar i aplicar un pla de comunicació institucional de l'Ajuntament de Palma que inclogui les empreses i organismes autònoms que constitueixen el sector públic municipal.

c. Elaborar notes de premsa i dossiers informatius.

d. Relacionar-se amb els i les periodistes i els mitjans de comunicació.

e. Crear vídeos institucionals i esdeveniments relacionats amb el consistori i l'activitat municipal.

f. Promocionar esdeveniments i oferir informació a través de les xarxes socials.

g. Tenir cura del màrqueting i la publicitat als mitjans de comunicació.

h. Elaborar el dossier de premsa diari.

i. Confeccionar l'argumentari de membres de l'equip de govern als programes de televisió i radio.

j. Editar les pàgines d'actualitat del web institucional.

k. Coordinar i supervisar les tasques relatives a la gestió de la informació i l'estructura del web municipal

4. Oficina del Defensor o Defensora de la Ciutadania

a. Donar suport al normal desenvolupament de les funcions del Defensor/ra de la Ciutadania d'acord amb el Reglament orgànic dels drets de la ciutadania de l'Ajuntament de Palma.

I. ÀREA DE SEGURETAT CIUTADANA

Es deleguen a la titular de l'Àrea de Seguretat Ciutadana totes les competències que la legislació vigent atribueix al batle en matèria de seguretat ciutadana (excepte la direcció de la Policia Local) i protecció civil.

I.a. Seguretat Ciutadana. Policia Local

a. Organitzar el Cos de la Policia Local proposant i executant els plans de funcionament i adquisició del material, la millora i l'actualització d'aquest.

b. Adoptar les resolucions relatives al funcionament i l'organització dels serveis policials.

c. Exercir les competències en matèria de personal delegades per la Junta de Govern.

d. Exercir les competències en l'exercici de la potestat sancionadora en l'àmbit de les competències delegades per la Junta de Govern

e. Expedir, controlar i retirar les targetes d'armes classificades als art. 3 i 105 del Reglament d'armes aprovat pel Reial decret 137/1993, de 29 de gener, i exercir la funció sancionadora que el dit Reglament atribueix al batle.

f. Exercir les atribucions conferides al batle per la legislació sobre espectacles públics i activitats recreatives, llevat de les que, per les seves característiques tècniques, siguin competència d'altres serveis municipals i les que perquè es refereixen a l'exercici de la potestat sancionadora són competència de la Junta de Govern Local, a la qual correspon delegar-les.

g. Exercir les atribucions conferides al batle per la Llei orgànica 1/1992, de 21 de febrer, sobre protecció de la seguretat ciutadana.

h. Dirigir i regular les actuacions d'ordenació de trànsit.

i. Autoritzar l'ocupació temporal per a la realització de diverses actuacions en què hi hagi carrils restringits al trànsit o reservats al transport públic, així com actuacions que es realitzin al carrer per a les quals es prevegi tallar la circulació, en coordinació amb l'àrea de Mobilitat.

j. Autoritzar la circulació de vehicles pesats i caravanes assenyalant els itineraris pels quals han de passar i el corresponent servei d'acompanyament per part de la Policia Local.

k. Ordenar l'eliminació com a residu sòlid dels vehicles retirats per la grua a requeriment de l'autoritat municipal competent per infraccions de trànsit que no són recuperats pels seus propietaris en els terminis legalment establerts.

l. Autoritzar la prestació de serveis de mudances.

m. Expedir les targetes per a persones amb mobilitat reduïda.

I.b. Bombers. Protecció Civil

a. Organitzar i dirigir el Cos de Bombers proposant i executant els plans de funcionament i d'adquisició de material, millora i actualització d'aquest.

b. Adoptar les resolucions relatives al funcionament i l'organització dels serveis contra incendis i salvament.

c. Exercir les atribucions conferides al municipi per la legislació sobre protecció civil i altres disposicions reguladores de la matèria, llevat de les que per les seves característiques tècniques siguin competència d'altres serveis municipals.

d. Dirigir i organitzar el Cos de Voluntaris de Protecció Civil proposant i executant els plans de funcionament i adquisició de material, millora i actualització d'aquest.

e. Sensibilitzar la societat i assenyalar les línies d'actuació preventiva en matèria de protecció civil a les quals podran integrar-se els següents aspectes:

- realització de proves o simulacions de prevenció de riscs i calamitats públiques

- instal·lació, organització i manteniment de serveis de prevenció i extinció d'incendis i salvament

- promoció, organització i manteniment de la formació del personal dels serveis relacionats amb la protecció civil

- realització de les activitats necessàries que tendeixin a la participació voluntària dels ciutadans en la protecció civil, fonamentalment pel que fa a la prevenció de situacions d'emergència que puguin afectar-los a la llar, edificis per a ús residencial, etc.

I.1.1 ÀREA DELEGADA DE TURISME, SANITAT I CONSUM

Adscrita a l'Àrea de Seguretat Ciutadana

I.1.a. Turisme

a. Dissenyar i aplicar mesures per al foment i la millora del sector turístic per a la seva promoció a nivell nacional i internacional, potenciant aspectes específics com són el turisme gastronòmic, cultural i esportiu, entre d'altres.

b. Ordenar el sector turístic i la seva infraestructura, amb especial incidència en les zones turístiques madures de Palma.

c. Coordinar-se amb altres òrgans de l'Administració municipal en les actuacions que tinguin incidència en el sector turístic i que es realitzin en exercici de les seves respectives competències.

d. Negociar i formalitzar fórmules de cooperació que es duguin a terme amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o altres institucions i organismes per al foment i la promoció del sector turístic.

e. Fomentar les professions turístiques, així com la formació i el perfeccionament dels professionals del turisme en el marc de les competències municipals.

f. Informar sobre l'oferta turística de Palma.

g. Fomentar i promocionar l'activitat firal i de congressos, en l'àmbit de les seves competències, al municipi de Palma.

I.1.b. Salut pública

a. Dirigir, gestionar i avaluar les activitats de prevenció i promoció de la salut, sanitàries i assistencials, dels programes de salut pública i dels centres i establiments sanitaris de competència municipal. Resoldre les qüestions relacionades amb el desenvolupament de les seves activitats, coordinant-les entre si i amb les accions de salut a càrrec de les entitats públiques i els organismes autònoms que exerceixen funcions assistencials, d'acord amb la normativa que en tot moment estableixi l'òrgan planificador de l'Estat i prevegi la Llei general de sanitat i altres normes legals que regulen aquesta matèria.

b. Editar publicacions dirigides als ciutadans per a fer difusió de continguts d'interès per a l'usuari, relacionades amb la prevenció i promoció de la salut.

c. Dirigir la inspecció sanitària gestionant tots els assumptes de caràcter preventiu i de policia sanitària que siguin de la seva competència.

d. Dirigir, gestionar i avaluar les actuacions encaminades a garantir la qualitat i la seguretat alimentària al municipi, respectant les competències que s'han delegat en altres òrgans municipals pel que fa aquest tema.

e. Realitzar o fomentar controls i anàlisis dels productes i serveis objecte de les seves competències, d'ús i consum comú, ordinari i generalitzat, a través dels mitjans del municipi o col·laborant amb altres entitats i organismes.

f. Adoptar mesures urgents i requerir les col·laboracions necessàries en els supòsits de crisi i emergència que afectin la seguretat dels ciutadans, coordinant la xarxa d'alerta alimentària al municipi de Palma.

g. Dirigir, gestionar i avaluar el Laboratori Municipal.

h. Activitats de control de plagues urbanes. Realitzar campanyes informatives, formatives i dissuasòries relatives a la matèria.

i. Executar les accions de prevenció, control de la contaminació i correcció dels efectes produïts per les emissions i les immissions a l'atmosfera i per la producció de renous, en el marc de les competències atribuïdes a aquesta Àrea. Realitzar campanyes informatives, formatives i dissuasòries relatives a la matèria. Gestionar les denúncies i sancions en relació amb la producció de renous i l'incompliment d'horaris, en coordinació amb Activitats.

j. Elaborar el Mapa de renous derivat d'activitats i relacions veïnals.

I.1.c. Consum

a. Mantenir contacte permanent amb els òrgans de l'Administració de la CAIB i la de l'Estat i amb altres organismes públics que desenvolupin funcions relacionades amb la protecció del consumidor.

b. Crear, organitzar i gestionar la Junta Arbitral de Consum.

c. Informar els consumidors i usuaris. Rebre, tramitar i resoldre a través de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) les consultes i les reclamacions relacionades amb els béns, els productes i els serveis posats a la seva disposició dins l'àmbit de la seva competència i trametre-les, si s'escau, a les entitats o organismes competents.

d. Fomentar i promoure la formació i l'educació dels consumidors/usuaris en la defensa i la protecció dels seus drets en matèria de consum, sobretot en el consum responsable i saludable.

e. Dissenyar campanyes informatives dirigides a les escoles, els instituts, els centres de formació professional, les associacions de veïns, els grups, etc. per a la formació en la defensa dels seus drets com a consumidors i l'educació com a consumidors responsables.

f. Promoure, en col·laboració amb la UIB, cursos i seminaris en matèria de consum.

g. Editar publicacions dirigides als ciutadans per a subministrar-los informació sobre temes d'interès per al consumidor.

h. Adoptar en general les mesures que es considerin convenients per a l'atenció, la defensa i la protecció dels consumidors i usuaris. Ajudar a les accions de les associacions de consumidors i usuaris i fomentar-les, així com concedir-los subvencions, d'acord amb el procediment establert a les normes reguladores de concessió de subvencions en l'àmbit territorial del municipi de Palma, amb càrrec a programes la gestió dels quals li correspongui.

i. Adoptar les mesures urgents i requerir les col·laboracions necessàries en els supòsits de crisi i emergència que afectin la seguretat dels consumidors i usuaris, coordinant la xarxa d'alerta de consum al municipi de Palma.

j. Promoure, implantar i verificar sistemes de qualitat als serveis municipals relacionats amb les seves competències.

I.1.d. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea:

- Fundació Turisme Palma de Mallorca 365

- Palau de Congressos, S.A.

II. ÀREA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA I GOVERN INTERIOR

II.a. Participació

a. Crear i fomentar processos i noves vies de participació ciutadana que permetin una interlocució bidireccional entre representants institucionals i organitzacions ciutadanes.

b. Impulsar el desenvolupament del Reglament de Participació Ciutadana i vetlar pel seu compliment com a norma jurídica.

c. Servar el dret de participació ciutadana per a enfortir la democràcia municipal i garantir, a les associacions i al conjunt de ciutadania, el dret de participació als òrgans i als espais col·legiats.

d. Dissenyar plans estratègics per a disposar i gestionar vies de finançament econòmic que possibilitin el funcionament de les associacions i les federacions de veïns com a entitats que vehiculen la participació ciutadana als barris i a la ciutat de Palma.

e. Promoure, coordinar, programar i implementar festes i esdeveniments institucionals d'interès municipal.

f. Crear un pla estratègic de festes patronals i institucionals de Palma enfocat en els processos participatius, els procediments administratius escaients i el pressupost destinat, l'ús de la via pública i les mesures de seguretat entorn de les activitats socioculturals, per tal de garantir una gestió transparent i que faciliti la convivència de la ciutadania.

g. Dotar la ciutadania d'equipaments socioculturals, mitjans tècnics i infraestructures per a la participació ciutadana i el desenvolupament sociocultural, potenciant el disseny, la planificació i la gestió eficient d'aquests recursos.

h. Crear un pla estratègic dels casals de barri com a equipaments socioculturals i de proximitat per a la ciutadania, des d'una perspectiva participativa que permeti donar resposta a les singularitats i les necessitats del territori.

i. Fomentar i posar en marxa espais i programes per a la formació de les entitats ciutadanes, per tal que puguin assolir una participació de qualitat.

j. Gestionar l'RMEC i desenvolupar-lo com a eina de coneixement de l'estat del teixit associatiu local.

k. Establir protocols per a definir els criteris que possibilitin declarar d'interès municipal activitats ciutadanes de caire sociocultural que proposin les associacions i federacions de veïns inscrites a l'RMEC.

l. Tramitar l'autorització d'activitats d'associacions i federacions de veïns que obtinguin la consideració d'interès municipal segons els protocols establerts.

II.b. Coordinació territorial

a. Coordinar el procés de descentralització del govern municipal als districtes.

b. Dissenyar procediments generals per a un millor desenvolupament de les seves competències.

c. Crear mecanismes per a potenciar la integració d'òrgans territorials i sectorials de participació a través de la comunicació bidireccional de la institució pública i la ciutadania.

d. Resoldre els conflictes d'atribucions que es plantegin entre les àrees i els regidors de districte, o entre aquelles i aquests, i proposar al Ple la resolució de conflictes d'atribucions que es puguin plantejar entre els districtes i les àrees que afectin a òrgans col·legiats de la corporació, d'acord amb l'art. 50.1.a de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

e. Fer el seguiment i l'avaluació conjunta dels diferents programes i informes anuals que es desenvolupin des dels districtes.

f. Proposar i impulsar procediments i mètodes que fomentin la participació de les entitats ciutadanes als districtes municipals.

g. Impulsar la creació d'un catàleg d'espais municipals que compleixin tots els requisits necessaris per a la realització de festes i activitats socioculturals dels districtes.

h. Impulsar un registre d'activitats no permanents majors d'iniciativa ciutadana als districtes.

II.c. Contractació i Govern Interior

II.c.1. Contractació

Contractar obres, serveis i subministraments i fer el seguiment dels expedients de contractació.

II.c.2. Govern Interior i Gabinet General Tècnic

II.c.2.1. Govern Interior

a. Inventariar i registrar els béns del patrimoni municipal.

b. Controlar el consum de gas, electricitat, aigua, telefonia, etc. adoptant o proposant que s'adoptin les mesures que es considerin procedents per a reduir les despeses.

c. Gestionar i ordenar els treballs que s'hagin de realitzar en matèria d'impremta i servei de reprografia.

d. Dirigir i gestionar el magatzem municipal.

e. Concedir llicències de publicitat i per a la instal·lació de publicitat exterior i informació municipal.

f. Concedir llicències d'ocupació de via pública per extensió d'activitat i ocupacions temporals especials.

g. Fer concessions i autoritzacions municipals a béns de domini públic.

II.c.2.2. Gabinet General Tècnic

a. Gestionar els contractes administratius: seguretat i vigilància privada, senyalística, transports i mudances, mobiliari, assegurances municipals i gestió de sinistres i servei de recollida i destrucció de documentació municipal.

b. Gestionar les taxes per les concessions radioelèctriques de diversos centres municipals.

c. Aplicar la identitat corporativa i normalitzar impresos i segells municipals.

d. Gestionar i distribuir espais que afecten els edificis municipals destinats a oficines.

II.d. Qualitat i Atenció a la Ciutadania

II.d.1 Qualitat

a. Crear una estratègia i una política d'actuació per a introduir la metodologia de la qualitat total als serveis municipals.

b. Definir els estàndards de qualitat i avaluar mitjançant els indicadors de gestió els resultats que s'obtenen amb aquest model de gestió.

c. Potenciar la incorporació de les noves tecnologies de la informació i de les telecomunicacions en la relació amb els ciutadans per a oferir serveis i tramitar gestions administratives.

d. Recollir la veu de la ciutadania tant per mitjans directes (enquestes, grups focals, etc.) com indirectes.

e. Gestionar els canals de comunicació per a la recepció i la resolució de queixes i suggeriments (DMS).

f. Implantar, fer-ne el seguiment i millorar les cartes de serveis. Definir i publicar compromisos en la prestació dels serveis municipals.

g. Redefinir i millorar els serveis i els procediments per a la simplificació administrativa i dur a terme processos de racionalització, organització i metodologia administrativa.

h. Coordinar i supervisar les tasques relatives a la gestió de la informació i estructura de la Intranet, el web municipal i la seu electrònica. Definir els continguts mínims que han d'estar publicats, amb especial esment als indicadors de transparència.

i. Coordinar i supervisar el model de transparència de l'Ajuntament, protecció de dades i dret d'accés a la informació, en compliment de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

II.d.2. Atenció a la Ciutadania

a. Impulsar i dirigir la política d'atenció i gestió de la informació a l'Ajuntament i d'aquest al ciutadà.

b. Impulsar, coordinar i unificar criteris en matèria d'informació i atenció al ciutadà, a través del 010, Internet i les oficines integrades d'atenció al públic.

c. Impulsar, dirigir i coordinar la implantació de les noves tecnologies a totes les oficines i als serveis especialitzats, mantenint a totes la identitat corporativa.

d. Supervisar i coordinar el funcionament de les oficines municipals establint el tipus de gestions administratives a realitzar i els mitjans i els procediments a utilitzar, de tal manera que es mantingui l'homogeneïtat en els serveis que es presten als ciutadans a cadascuna de les oficines.

e. Aplicar les normes sobre sol·licitud d'emissió i ús de la targeta ciutadana i els seus convenis intermunicipals.

f. Autoritzar la utilització de la signatura electrònica en les relacions interadministratives i en la relació amb els ciutadans. Aquesta autorització inclou facultar el personal municipal per a la signatura electrònica de l'Ajuntament com a persona jurídica així com les modificacions i les revocacions.

II.d.3. Unitat Administrativa de Correspondència

a. Gestionar la correspondència municipal.

b. Gestionar i publicar al tauler d'edictes electrònic.

II.e. Població i Demarcació Territorial

a. Definir les bases de dades corporatives essencials per a la implementació de qualsevol servei municipal.

b. Mantenir i actualitzar les bases de dades corporatives (base de dades de Palma i base de dades de persones físiques i jurídiques).

c. Tramitar els expedients d'alteració del terme municipal i proposta de les divisions territorials del terme.

d. Dirigir i coordinar els serveis d'Estadística i Padró d'Habitants.

e. Coordinar la logística dels processos electorals.

f. Senyalitzar els vials i mantenir la llista municipal de carrers.

g. Dur a terme la identificació postal dels edificis.

II.f. Potestat sancionadora

Exercir les competències de la Batlia pel que fa a la potestat sancionadora en matèria d'infraccions generals, d'acord amb la legislació vigent.

II.g. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea:

- Empresa Funerària Municipal (EFM)

III. ÀREA D'ECONOMIA, HISENDA I INNOVACIÓ

III.a. Hisenda

III.a.1. Pressuposts, Comptabilitat i Tresoreria

III.a.1.1. Pressuposts

a. Elaborar el Projecte de pressupost general municipal per a elevar-lo a la Junta de Govern Local per a la seva aprovació.

b. Establir les tècniques pressupostàries a utilitzar per a elaborar el Pressupost general de l'Ajuntament.

c. Definir i mantenir l'estructura pressupostària.

d. Ordenar la incoació dels expedients de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit, així com elevar la proposta de resolució a l'òrgan competent. Tramitar, analitzar i fer el seguiment dels expedients de modificacions pressupostàries.

e. Fer el seguiment i l'ordenació general del procés d'execució del Pressupost.

f. Coordinar i assessorar en matèria pressupostària les àrees, les àrees delegades, els districtes, els organismes autònoms i les societats mercantils.

g. Redactar una memòria demostrativa del grau de compliment dels objectius programats.

h. Elaborar i, si s'escau, proposar a l'òrgan competent l'aprovació dels plans financers que hagi de realitzar la corporació.

III.a.1.2. Comptabilitat i Tresoreria

a. Retre el Compte general format pel titular que tingui la funció de comptabilitat.

b. Ordenar els pagaments a través de la firma dels següents documents:

- ordres de pagament referits al Pressupost municipal i a operacions no pressupostàries o les relacions corresponents als esmentats manaments

- ordres de pagament mitjançant transferències, xecs i altres instruments a través dels quals es materialitzen els pagaments dels manaments anteriorment esmentats

c. Adoptar les resolucions que es derivin dels documents i dels expedients justificatius dels pagaments corresponents a operacions no pressupostàries.

d. Aprovar els arqueigs de tresoreria amb la periodicitat que es determini.

e. Mantenir les relacions amb la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i, si s'escau, amb el Tribunal de Comptes.

f. Exercir la direcció dels serveis de la Tresoreria Municipal, sense perjudici de les funcions que legalment corresponen als seus titulars i, si s'escau, de la Unitat Central de Tresoreria.

III.a.2. Política financera, sector públic i Oficina de Control de la Despesa Municipal

a. Planificar i executar la política financera.

b. Analitzar i avaluar els programes de despesa que integren el Pressupost general.

c. Analitzar i valorar les fonts de finançament de plans i els programes d'actuació en matèria d'inversions públiques.

d. Dissenyar i desenvolupar estructures de finançament de projectes d'inversió.

e. Implantar el finançament estructurat d'inversions públiques i fer-ne el seguiment.

f. Proposar la firma de convenis en relació amb la matèria de tresoreria i política financera i fer-ne el seguiment.

g. Establir les relacions necessàries amb entitats financeres, a fi de poder desenvolupar una adequada gestió de l'endeutament.

h. Estudiar, tramitar i proposar la forma de gestió i el règim econòmic financer dels serveis públics municipals existents o dels de nova creació, comptin amb personalitat jurídica pròpia o no.

i. Assessorar en tots els àmbits de la gestió les societats mercantils, els organismes autònoms i altres entitats de naturalesa pública o privada dependents de l'Ajuntament.

j. Dictar les instruccions i les directrius, de caràcter general o particular, que hagin de seguir les societats mercantils, els organismes autònoms i altres entitats de naturalesa pública o privada dependents de l'Ajuntament en les següents matèries:

- política de recursos humans

- activitat econòmica financera

- sistemes de la informació

k. Estudiar i fer l'informe preceptiu de les següents actuacions de les societats mercantils, els organismes autònoms i altres entitats de naturalesa pública o privada dependents de l'Ajuntament:

- convenis col·lectius

- modificació de plantilles o de la relació de llocs de feina

- contractes de caràcter plurianual

- contractes programa o comeses de gestió

- modificacions estatutàries

- participació a comerços, empreses mixtes i fundacions privades

- convenis amb altres entitats públiques o privades

- formulació d'estats financers

- operacions d'immobilitat quan el seu import superi el 10% del seu pressupost.

l. Planificar i coordinar l'actuació economicofinancera de les societats mercantils, els organismes autònoms i altres entitats de naturalesa pública o privada dependents de l'Ajuntament, amb la col·laboració dels seus òrgans gerencials.

m. Subscriure els documents que calguin per a l'efectivitat del Conveni de col·laboració entre l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies en matèria de subministrament d'informació de caràcter tributari a les entitats locals, aprovat pel Ple de l'Ajuntament el 30 de gener de 2003, adoptant les resolucions que resultin convenients per l'operativa dels serveis objecte del dit Conveni.

n. Impulsar i coordinar la recerca de fons europeus de finançament.

III.a.3. Gestió Tributària

a. Entendre en tots els assumptes de la resolució dels quals es puguin derivar drets o compromisos i obligacions de contingut econòmic.

b. Elaborar i proposar els projectes relatius a la imposició, la supressió i l'ordenació dels tributs municipals i dels preus públics.

c. Elaborar i proposar a l'òrgan competent per a la seva aprovació els projectes d'ordenances de gestió, recaptació i inspecció, de les ordenances fiscals reguladores dels tributs i preus públics, i la seva modificació o derogació.

d. Dirigir, una vegada que hagin estat aprovades, l'aplicació de les ordenances reguladores dels diferents ingressos de l'Ajuntament dictant, si s'escau, les oportunes instruccions interpretatives a què s'haurà d'atenir l'aplicació per part dels diferents òrgans i serveis municipals.

e. Proposar els convenis o concerts per a la liquidació i/o la recaptació dels drets a favor de la Hisenda Municipal i per a la simplificació del compliment de les obligacions materials i formals que se'n deriven.

f. Proposar subscriure convenis de col·laboració, acceptar competències delegades, participar a consorcis o altres formes de cooperació entre entitats públiques relacionats amb els tributs i els ingressos de dret públic que concerneixen aquest Ajuntament.

g. Gestionar tots els ingressos municipals que corresponguin a aquest Ajuntament i els recàrrecs establerts sobre aquests a favor d'altres entitats o administracions, tot això sense perjudici de les competències delegades en altres òrgans municipals.

h. Corresponen a aquesta Àrea les següents atribucions delegades:

- Declarar la prescripció dels ingressos i la devolució d'ingressos indeguts, sense perjudici de la competència d'altres òrgans municipals, així com la liquidació, en tot cas, dels interessos legals que escaiguin als expedients de devolució esmentats.

- Incoar, tramitar i resoldre, amb imposició si s'escau de les sancions pertinents, per infraccions tributàries o per incompliment dels deures i les obligacions relatius als ingressos de dret públic, i tramitar i resoldre els recursos que s'interposin amb relació a aquestes, tot això sense perjudici de les competències delegades en altres òrgans municipals.

- Resoldre les consultes escrites que es formulin, d'acord amb la Llei d'hisendes locals, la Llei general tributària i d'altra normativa de l'Estat o de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears sobre hisendes locals amb relació als tributs i als preus públics gestionats per aquest Ajuntament.

- Formar, aprovar i exposar les matrícules i els padrons corresponents als tributs de venciment periòdic i notificació col·lectiva, sense perjudici que s'hagi atribuït a altres òrgans municipals la gestió del tribut.

- En general, les competències que corresponguin en matèria tributària al batle i no s'hagin delegat expressament i exclusivament a altres òrgans municipals.

i. Acordar la compensació de deutes i crèdits concurrents, d'acord amb la normativa vigent.

j. Reconèixer i aplicar els beneficis fiscals, sense perjudici de la competència atribuïda altres òrgans municipals, i instar a l'Administració que correspongui les compensacions que escaiguin.

k. Resoldre els recursos que s'interposin contra els actes d'aplicació i efectivitat dels tributs i altres ingressos de dret públic i, en general, les sol·licituds i les reclamacions que es formulin contra la gestió dels ingressos que aquest Decret li delega.

l. Disposar, d'acord amb la normativa aplicable i en l'àmbit de les competències corresponents a la seva Àrea, la suspensió de l'execució dels actes impugnats o subjectes a revisió en via administrativa i del procediment recaptador, i, si s'escau, la liquidació dels interessos de demora i l'alliberament i la devolució de les garanties i els dipòsits constituïts amb aquesta finalitat, tot això sense perjudici de les competències atribuïdes a d'altres òrgans municipals. Així mateix, li correspon en tot cas resoldre sobre el reemborsament del cost dels avals, d'acord amb la Llei general tributària i la normativa que la modifiqui, ampliï o complementi.

m. Aprovar la declaració de fallits proposada per la Tresoreria Municipal.

n. Exercir les potestats d'investigació, comprovació, liquidació i sanció, a través dels serveis d'inspecció de tributs, i aprovar els plans d'inspecció municipal de tributs.

o. Tramitar i resoldre, a través de la Tresoreria Municipal i els serveis recaptadors al seu càrrec, les sol·licituds de fraccionament i ajornament de pagament, la confiscació de dipòsits i l'execució de garanties constituïdes com a resultat de les reclamacions que es promoguin o com a conseqüència de l'incompliment del que es disposa en els supòsits de fraccionament o ajornament de pagament.

p. Tramitar i aprovar les liquidacions que escaiguin en els supòsits d'execució substitutòria, sense perjudici de les competències delegades a d'altres òrgans municipals.

q. Proposar a l'òrgan competent la interposició de reclamacions i recursos o l'acatament dels veredictes de les qüestions litigioses en matèria de tributs o ingressos públics estatals i autonòmics, i gestionar-ne i controlar-ne l'efectivitat.

r. Decretar la confiscació de quantitats amb motiu de provisions judicials o administratives d'embargament.

s. Tramitar i aprovar les despeses derivades del compliment de les resolucions o veredictes dels tribunals amb càrrec a les partides la gestió de les quals li correspongui, sense perjudici de la competència atribuïda en aquesta matèria a d'altres òrgans municipals.

t. Aprovar els models d'avals i garanties que han de constituir les persones interessades, d'acord amb les ordenances i els reglaments municipals, i declarar la conformitat de les constituïdes per a suspendre l'execució d'un acte o ajornar o fraccionar el pagament d'un deute tributari o d'un altre ingrés de dret públic.

u. Establir els criteris, les directrius i els procediments que han de seguir les unitats o serveis que duguin a terme les funcions de gestió i recaptació de recursos econòmics sense perjudici de la competència i la dependència orgànica de les àrees a què pertanyin.

v. Gestionar els ingressos relatius a les competències que delega aquest Decret, sense perjudici de les atribuïdes a altres òrgans.

III.a.4. Accions judicials i administratives

a. Exercir accions judicials i administratives que corresponguin a la Batlia i, en cas d'urgència, les que corresponguin al Ple, en aquest supòsit donant-li compte per a la seva ratificació a la primera sessió que tingui lloc, quan l'Ajuntament o els seus organismes actuïn com a part actora o recorrent o com a part demandada.

b. Exercir totes les accions judicials i administratives que corresponguin a la Batlia i en les quals estigui implicada un altra administració pública, incloses les societats mercantils, amb participació pública, i les que per raons d'urgència corresponguin al Ple, en funcions de Junta General, aquestes amb l'obligació legal de donar-ne compte al pròxim Ple que es dugui a terme, per a la seva ratificació.

c. Assabentar-se de les resolucions judicials i disposar-ne l'execució.

d. Autoritzar els assentiments, els desistiments i les transaccions, en quantia superior a 3.000 €, excepte en matèria de responsabilitat patrimonial. Els assentiments, els desistiments i les transaccions en una quantia màxima de 3.000 € es deleguen expressament en el/la cap dels Serveis Jurídics.

e. Interposar recursos contra les resolucions judicials definitives, fins i tot davant el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional.

f. Expedir les autoritzacions per a assumir la defensa de funcionaris i empleats públics en assumptes judicials relacionats amb les seves funcions a l'Ajuntament de Palma.

III.a.5. Responsabilitat patrimonial

a. Resoldre els expedients de responsabilitat patrimonial motivats pel funcionament normal o anormal dels serveis públics municipals, i la tramitació i la gestió de les pòlisses d'assegurança tendents a cobrir la responsabilitat patrimonial municipal derivada del funcionament dels seus serveis.

b. Interposar accions judicials en defensa dels interessos dels consumidors i usuaris previstes a la Llei.

III.b. Innovació

a. Dissenyar, implantar i fomentar polítiques públiques per al desenvolupament tecnològic del sector empresarial i la ciutadania.

b. Afavorir la incorporació dels ciutadans a la societat del coneixement.

c. Desenvolupar programes de col·laboració entre universitats i empreses.

d. Fomentar la innovació empresarial, la modernització, la dinamització i la difusió de la innovació, així com la transferència de tecnologia.

e. Fomentar actuacions que generin una major eficiència, qualitat i seguretat dels subministraments industrials i energètics.

f.  Impulsar el desenvolupament de l'estratègia Smart City a través de la Smart Office.

g. Autoritzar el personal per a la utilització de la signatura electrònica de l'Ajuntament.

III.c. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea:

- Institut Municipal d'Innovació (IMI)

- Organismes en procés d'extinció

III.1. ÀREA DELEGADA DE FUNCIÓ PÚBLICA

Adscrita a l' Àrea d'Economia, Hisenda  i Innovació

III.1.a. Funció pública i Escola Municipal de Formació

III.1.a.1. Funció pública

a. Exercir la direcció del personal al servei de l'Administració municipal, exceptuant-ne la direcció del personal de l'Àrea Delegada de Seguretat Ciutadana.

b. Exercir les competències en matèria de personal delegades per la Junta de Govern a la titular de l'Àrea.

c. Exercir les competències en aplicació de la potestat sancionadora a l'àmbit de les competències delegades per la Junta de Govern.

III.1.a.2. Escola Municipal de Formació

a. Exercir les competències de formació i reciclatge professional de tot el personal, excepte del personal de l'Àrea Delegada de Seguretat Ciutadana.

b. Col·laborar en l'execució dels plans de formació de l'Àrea Delegada de Seguretat Ciutadana.

IV. ÀREA DE CULTURA I BENESTAR SOCIAL

IV.a. Cultura

a. Procurar els mitjans i els recursos suficients per a aconseguir una acció eficaç dels serveis al seu càrrec en matèria cultural.

b. Establir els criteris i disposar els mitjans necessaris per a fer efectiva la programació cultural.

c. Mantenir contacte permanent amb els òrgans de l'Administració de l'Estat, de la Comunitat Autònoma i del Consell de Mallorca, i amb altres organismes públics i privats que desenvolupin activitats i programes relacionats amb les competències delegades en matèria cultural.

d. Participar en l'impuls de les grans infraestructures culturals de titularitat autonòmica i d'altres administracions públiques radicades al municipi.

e. En relació amb els arxius, les biblioteques i els museus la titularitat dels quals correspon a d'altres administracions públiques que no tenen la naturalesa de grans infraestructures culturals:

1. Participar a l'ens o l'òrgan col·legiat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a la planificació, la creació o l'assessorament dels arxius, les biblioteques i els museus ubicats al municipi de Palma.

2. Estar representada als òrgans de govern dels arxius, les biblioteques i els museus de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i d'altres administracions públiques que no siguin de l'Estat que estiguin ubicades al terme municipal de Palma.

3. Informar preceptivament sobre la creació de nous arxius, biblioteques i museus al terme municipal de Palma.

f. Regular l'ús dels centres públics culturals.

g. Subscriure convenis en matèria cultural en els àmbits prevists per la legislació vigent amb la resta d'administracions públiques o institucions privades.

h. Proposar al batle l'assignació i el canvi de denominació de les vies públiques, places i parcs.

IV.b. Arxius i biblioteques

a. Dirigir, gestionar i crear arxius i biblioteques de titularitat municipal i centres de dipòsit cultural de naturalesa anàloga.

b. Catalogar, conservar, difondre i acréixer el patrimoni documental i bibliogràfic i d'altres de naturalesa anàloga.

c. Fomentar i promoure el llibre i la lectura.

d. Des de l'Arxiu dirigir, supervisar, organitzar i establir criteris i pautes per al sistema de gestió documental de l'Ajuntament.

IV.c. Museus i col·leccions

a. Dirigir, gestionar i crear museus i col·leccions de titularitat o cotitularitat municipal.

b. Catalogar, conservar, difondre i acréixer les col·leccions municipals.

c. Promoure activitats expositives i de difusió, lligades als museus i les col·leccions municipals.

IV.d.  Projectes culturals

a. Planificar, dirigir i executar projectes d'infraestructures culturals de titularitat o cotitularitat municipal.

b. Planificar la renovació de grans infraestructures culturals de titularitat municipal.

c. Planificar, dirigir i executar projectes de noves institucions de referència.

d. Dur a terme actuacions de qualificació cultural d'iniciatives a l'espai urbà, en coordinació amb els òrgans competents en la matèria.

e. Proposar noves iniciatives culturals.

IV.e. Promoció cultural

a. Promocionar i programar arts escèniques i música.

b. Promocionar i programar arts visuals.

c. Promocionar i programar arts aplicades.

d. Programar les exposicions de referència promogudes per l'Àrea Delegada.

e. Dirigir i gestionar centres lligats a les arts escèniques, la música, les arts visuals i les arts aplicades de titularitat municipal.

f. Supervisar les línies de programació cultural dels districtes.

g. Promoure iniciatives culturals de suport a la programació dels districtes.

h. Crear noves institucions culturals municipals.

i. Proposar a l'òrgan competent la concessió de premis i altres distincions de caràcter cultural.

j. Les competències que afectin la gestió de les diferents manifestacions culturals.

k. Dur a terme la promoció i la dinamització cultural de la ciutat.

IV.f. Patrimoni cultural i històric

a. Coordinar i tutelar les activitats municipals sectorials que afectin el patrimoni històric a l'àmbit municipal i ser present als òrgans col·legiats que n'entenguin.

b. Conservar i custodiar els béns que integren el patrimoni històric, artístic, científic, tecnològic i natural comprès al terme municipal de Palma. Quan la titularitat sigui d'altres administracions públiques o d'altres institucions o persones privades, subscriure els convenis de col·laboració oportuns.

c. Crear, gestionar i mantenir el patrimoni artístic, científic, tecnològic, natural i documental municipal.

d. Dur la iniciativa i col·laborar amb els òrgans competents en la redacció dels instruments urbanístics de protecció del patrimoni històric.

e. Dirigir i tutelar els programes de restauració d'immobles de caràcter monumental que es realitzin mitjançant convenis amb altres institucions.

f. Adoptar les mesures oportunes per a evitar el deteriorament, la pèrdua o la destrucció dels béns culturals.

g. Redactar i executar el Pla director de Bellver.

h. Dotar de contingut la proposta de declaració de Palma Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

i. Recuperar elements claus del patrimoni ciutadà com Ses Voltes, les torres del Temple, etc.

IV.g. Benestar Social

a. Detectar i estudiar les necessitats socials al terme municipal.

b. Planificar, implementar i avaluar les seves actuacions mitjançant un pla director en el qual s'explicitarà l'atenció general que s'oferirà i la que rebran els col·lectius específics o grups poblacionals.

c. Implementar els serveis d'atenció social primària i els de caràcter específic que, per raons de necessitat o per acord amb altres administracions, calgui cobrir.

d. Abordar les necessitats socials, psicosocials i socioeducatives mitjançant actuacions individuals o familiars, grupals o comunitàries, prioritzant la faceta preventiva i reinseridora de l'atenció social municipal.

e. Coordinar les actuacions que en matèria de serveis socials es realitzin al terme municipal, amb facultat de dictar normes o instruccions que regulin l'activitat d'aquests serveis i les seves instal·lacions.

f. Col·laborar amb altres administracions mitjançant la firma de convenis i amb les entitats i associacions que treballen al camp dels serveis socials a través de la convocatòria anual de subvencions i la firma de convenis vinculats a subvencions.

g. Promoure i fomentar la participació de les entitats socials i del voluntariat en la prestació de serveis socials de la ciutat.

h. Realitzar les actuacions que calguin per a procurar l'equilibri dels serveis socials territorials i les seves dotacions als districtes, així com garantir la igualtat en les condicions d'accés a aquests. Organitzar els serveis no territorials i la seva vinculació amb els anteriors.

i. Impulsar, tramitar, coordinar i avaluar plans, programes o projectes transversals adreçats a col·lectius específics o grups poblacionals, en l'àmbit de les seves competències.

j. Desenvolupar la Llei de serveis socials de les Illes Balears en les seves competències municipals.

k. Cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania de Palma.

l. Planificar, coordinar, atendre i avaluar els diferents serveis d'acolliment municipals per a famílies i adults.

m. Dirigir l'atenció coordinada des de les àrees municipals a determinades situacions (emergències socials, Diògenes...).

n. Detectar, prevenir i intervenir conjuntament amb altres serveis i entitats, en les famílies en situació de risc social.

o. Prevenir el consum de drogues i altres addicions.

p. Impulsar els processos de treball i intervenció comunitària per la millora de la qualitat de vida de les barriades de Palma conjuntament amb les entitats, les institucions i associacions presents a cada un dels territoris.

q. Gestionar, coordinar i inspeccionar els serveis i els convenis per a millorar la convivència i la cohesió comunitària a les barriades de Palma.

IV.h. Drets socials

a. Treballar per a fer visibles i donar a conèixer els drets socials a la ciutadania de Palma amb l'objectiu de transmetre que són fonamentals per a arribar al ple benestar.

b. Vetllar per la transversalitat dins les diferents àrees de l'Ajuntament pel que als drets socials.

c. Vetllar per la igualtat d'oportunitats de la ciutadania de Palma.

d. Vetllar pel dret de la ciutadania de Palma a l'accés a l'habitatge digne i assequible.

e. Vetllar pel dret de la ciutadania de Palma a l'educació i al seu accés.

f. Vetllar pel dret de la ciutadania de Palma a la salut i al seu accés.

g. Vetllar pel dret de la ciutadania de Palma a un treball digne i al seu accés.

IV.i. Infants i joves

a. Dirigir la política d'infància mitjançant fonamentalment la prevenció en el temes que afecten el desenvolupament dels infants, així com la intervenció si s'escau.

b. Incrementar l'atenció social per a la detecció d'abusos i maltractaments als menors i la seva atenció personalitzada.

c. Impulsar la coordinació i el treball en xarxa amb altres administracions i entitats per tal de promoure polítiques públiques adreçades al benestar dels infants i joves del municipi.

d. Prevenir i intervenir en el risc d'exclusió dels joves amb dèficits formatius i manca de feina.

e. Prevenir l'abandonament escolar i promoure el retorn al sistema educatiu.

f. Donar suport socioeducatiu a les famílies amb infants i joves en situació de risc.

IV.j. Atenció a l'autonomia personal a persones amb discapacitat i a persones majors

a. Dur a terme atenció social, psicosocial i socioeducativa a persones amb discapacitat.

b. Dirigir, coordinar, inspeccionar i gestionar els serveis d'atenció a persones amb discapacitat.

c. Garantir, prestar, gestionar, coordinar i inspeccionar els serveis d'atenció domiciliària (ajuda a domicili, menjar i teleassistència).

d. Detectar i abordar situacions d'alt risc social.

e. Realitzar atenció individual, grupal o comunitària per a millorar l'autonomia personal.

f. Detectar persones amb incapacitat o amb necessitat de disposar d'atenció tutelar i prestar-los aquesta atenció

g. Coordinar-se amb administracions, entitats o serveis per a oferir una millor atenció a les persones majors i a persones amb discapacitat.

h. Dirigir, coordinar, inspeccionar i gestionar els serveis dels casals d'autonomia personal.

i. Dirigir, coordinar, inspeccionar i gestionar els serveis dels centres de dia per a persones majors.

IV.k. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea:

- Fundació Pública Pilar i Joan Miró a Mallorca

IV.1. ÀREA DELEGADA D'EDUCACIÓ I POLÍTICA LINGÜÍSTICA

IV.1.a. Educació

a. Procurar els mitjans i els recursos suficients per a aconseguir una acció eficaç dels serveis al seu càrrec en matèria educativa.

b. Establir els criteris i disposar els mitjans necessaris per a fer efectiva la participació municipal en la programació educativa.

c. Mantenir contacte permanent amb els òrgans de l'Administració de l'Estat i de la Comunitat Autònoma, i amb altres organismes públics i privats que desenvolupin activitats i programes relacionats amb les competències delegades en matèria educativa.

d. Assumir les relacions amb les diferents administracions educatives per a la creació, la conservació, el manteniment i la vigilància de centres docents públics.

e. Regular l'ús dels centres públics docents per a activitats educatives, culturals o recreatives complementàries de la docència.

f. Proposar i informar sobre la subscripció de convenis en matèria educativa en els àmbits prevists per la legislació vigent amb la resta d'administracions públiques i/o institucions privades.

g. Gestionar el Conservatori Municipal Elemental de Música i Escola de Música Municipal.

h. Dissenyar i establir el Pla Estratègic de Subvencions, adreçat als centres educatius de la ciutat i les seves respectives AMIPAs

i. Promoure i constituir el Consell Escolar Municipal com a òrgan de consulta i de participació de la comunitat educativa de la ciutat per definir la intervenció educativa municipal.

j. Promoure i facilitar la comunicació i informació entre l'Ajuntament i els centres educatius de la ciutat, mitjançant la presència als consells escolars de centres, a través dels representants escolars municipals.

k. Revisar, actualitzar i vetllar el compliment del Pla Municipal “Palma Educa”. Aprovat en el Ple del Consell Escolar de Palma el 3 de desembre de 2008 i decretat el 25 de febrer del 2009 (decret municipal núm.2674).

l. Promocionar i recolzar la relació escola i entorn.

m. Coordinar i supervisar totes les activitats educatives dels diferents serveis municipals adreçades als centres educatius.

IV.1.b. Política lingüística

a. Garantir l'ús majoritari del català a l'Administració municipal en compliment del Reglament municipal de normalització lingüística.

b. Promoure l'ús del català als diversos àmbits de la vida ciutadana.

c. Oferir recursos als ciutadans per incentivar l'ús i l'aprenentatge de la llengua catalana.

d. Col·laborar amb altres entitats i institucions en la promoció de la llengua catalana.

IV.1. c. Publicacions

a. Promoure publicacions en català tant pròpies com col·laboracions amb el món del llibre que permetin apropar i donar a conèixer diferents temàtiques lligades a la Ciutat.

IV.1.d. Memòria històrica

a. Donar suport a la investigació, difusió i projectes de recuperació de la Memòria Històrica.

b. Donar compliment a la Llei de Memòria Històrica.

IV.1.e. Adscripció d'organismes i empreses

- Patronat Municipal d'Escoles d'Infants de Palma (PMEI)

V. ÀREA D'INFRAESTRUCTURES I ACCESSIBILITAT

V.a. Infraestructures i accessibilitat

a. Executar les directrius polítiques del govern municipal pel que fa al projecte i la construcció de les infraestructures i els equipaments de competència municipal, així com al manteniment, l'explotació i la gestió que sobre aquestes se li hagin atribuït.

b. Programar, projectar i executar les inversions en infraestructures i equipaments urbans que responguin a necessitats estructurals sota criteris d'accessibilitat universal, sostenibilitat, racionalitat i eficiència, en coordinació amb l'àrea de Mobilitat.

c. Detenir la representació municipal en matèria d'infraestructures i accessibilitat i informar, en coordinació amb la resta de les àrees, sobre els plans, els projectes i els estudis promoguts per altres administracions públiques, coordinant-hi les actuacions necessàries.

d. Promoure l'accessibilitat i la supressió de les barreres arquitectòniques.

e. Informar sobre els convenis i els acords de tot tipus amb entitats públiques o privades que afectin matèria de la seva competència.

f. Informar sobre els plans especials d'infraestructures que afectin les xarxes públiques i sobre l'adequació i la suficiència dels planejaments municipals en matèria de xarxes públiques generals.

g. Projectar, construir i dirigir o inspeccionar les infraestructures, en coordinació amb les àrees municipals implicades.

h. Conservar integralment les xarxes viàries municipals.

i. Promoure i coordinar les actuacions sobre l'espai públic consolidat amb altres àrees municipals i altres administracions amb competències sobre el territori municipal.

j. Protegir, mantenir, conservar i explotar el patrimoni natural, els espais verds, l'arbratge viari, l'enllumenat públic, els edificis de competència municipal, els solars municipals, les fonts, el mobiliari urbà i la infraestructura viària del municipi, així com dissenyar, protegir i mantenir el mobiliari urbà.

k. Donar suport als esdeveniments institucionals i d'iniciativa ciutadana d'interès social i cultural.

l. Ordenar la utilització del parc automobilístic i dels tallers generals.

m. Definir i establir les prescripcions tècniques d'aplicació general al projecte, execució i manteniment de les infraestructures i equipaments urbans que hagin d'incorporar-se al patrimoni municipal a l'efecte del seu manteniment.

n. Coordinar la Mesa d'Accessibilitat.

o. Impulsar i exercir les funcions que corresponen a l'Oficina Palma Accessible.

V.b. Enllumenat públic

a. Establir els criteris tècnics per al nou enllumenat públic exterior, així com l'homologació de tots els elements que l'integren.

b. Conservar i rehabilitar l'enllumenat públic exterior de competència municipal, així com controlar i supervisar el consum d'energia de l'enllumenat públic i dels elements connectats als quadres elèctrics que governen les instal·lacions d'enllumenat.

c. Informar els projectes de urbanització i altres eines de desenvolupament del planejament urbanístic, així com les obres d'urbanització abans de la seva recepció amb caràcter vinculant respecte de la seva incorporació al patrimoni municipal a l'efecte del seu manteniment

d.  Dur a terme la gestió energètica integral de les pòlisses de subministrament integrades en l'agrupació de l'enllumenat públic exterior.

e. Finançar, col·locar, mantenir i retirar diferents motius d'il·luminació ornamental de Nadal a les principals vies de Palma.

f. Controlar i gestionar els nivells lumínics de les instal·lacions d'enllumenat públic exterior.

g. Elaborar inventaris i auditories implementant les eines de gestió informàtiques i tecnològiques adients per al millor manteniment i explotació dels béns de la seva competència.

h. Realitzar plans i propostes de millora de la gestió i finançament de les instal·lacions de la seva competència.

i. Definir i establir les prescripcions tècniques de aplicació general al projecte, l'execució i el manteniment de les instal·lacions d'enllumenat públic exterior municipal sota criteris de accessibilitat universal, sostenibilitat ambiental i financera, racionalitat i eficiència.

V.c. Obres a vies públiques i equipaments urbans

a. Planificar, coordinar i executar les actuacions i les obres de conservació, renovació i millora de les vies públiques, així com els elements i les infraestructures associats a aquesta, en coordinació si escau amb l'àrea de Mobilitat, i adoptar les resolucions que exigeixin l'execució i el desenvolupament de les seves competències.

b. Actualitzar i gestionar els inventaris de ferms i paviments de tot el viari municipal.

c. Planificar i executar les obres de reconstrucció, reparació i nova implantació de la xarxa d'aigües pluvials.

d. Dissenyar, planificar i executar les obres d'eliminació de barreres arquitectòniques a l'àmbit viari, en coordinació amb l'àrea competent en matèria de mobilitat.

e. Realitzar les actuacions de conservació, reposició i neteja dels camins, llevat de les corresponents a la senyalització de trànsit.

f. Projectar, dirigir, executar i supervisar la realització dels projectes i les obres necessaris per a complir les funcions assignades.

g. Informar sobre els projectes de urbanització i altres eines de desenvolupament del planejament urbanístic, així com sobre les obres d'urbanització abans de la seva recepció amb caràcter vinculant respecte de la seva incorporació al patrimoni municipal a l'efecte del seu manteniment

h. Establir concerts o convenis amb empreses de serveis i els serveis municipals per a una actuació integrada a l'àmbit de la renovació i la conservació de les vies públiques i a les actuacions conjuntes de remodelació zonal.

i. Planificar, coordinar i autoritzar les ocupacions temporals per obres a la via pública, en coordinació amb l'àrea competent en matèria de seguretat i mobilitat.

j. Concedir les llicències o autoritzacions que siguin preceptives per a realitzar obres a la via pública, així com declarar-ne la caducitat quan escaigui, i tramitar i resoldre els expedients sancionadors que se'n derivin.

k. Elaborar inventaris i auditories implementant les eines de gestió informàtiques i tecnològiques adients per al millor manteniment i explotació del béns de la seva competència.

l. Realitzar plans i propostes de millora de la gestió i del finançament dels béns de la seva competència.

m. Definir i establir les prescripcions tècniques de aplicació general al projecte, l'execució i el manteniment de la xarxa viaria municipal a qualsevol àmbit per a donar suport a les necessitats de mobilitat rodada i de vianants, sota criteris d'accessibilitat universal, sostenibilitat ambiental i financera, racionalitat, i eficiència, en coordinació amb l'àrea competent en matèria de mobilitat

V.d. Parcs i jardins

a. Planificar, coordinar i supervisar les activitats municipals en matèria de parcs, jardins, zones verdes i arbratge urbà.

b. Actualitzar i gestionar els inventaris de parcs, jardins, zones verdes i d'arbratge urbà així com del mobiliari urbà de la ciutat, implementant les eines de gestió informàtiques i tecnològiques adients per al millor manteniment i explotació dels béns de la seva competència.

c. Protegir, conservar, millorar i restaurar els espais que figuren a la relació de zones verdes i espais enjardinats en conservació municipal, així com l'arbratge d'alineació i el viari, i la jardineria i les plantacions de les xarxes supramunicipals que hagin estat cedides a l'Ajuntament.

d. Gestionar i mantenir les infraestructures associades als espais verds inclosos a l'apartat anterior.

e. Gestionar i mantenir d'una manera integral els espais singulars del bosc de Bellver i el Carnatge.

f. Dissenyar, planificar i executar les obres d'eliminació de barreres arquitectòniques a l'àmbit de les zones verdes i espais enjardinats en conservació municipal.

g. Inspeccionar, controlar i vigilar els parcs i els espais verds públics de l'Ajuntament.

h. Informar sobre els projectes d'urbanització i altres eines de desenvolupament del planejament urbanístic, així com sobre les obres d'urbanització abans de la seva recepció amb caràcter vinculant respecte de la seva incorporació al patrimoni municipal a l'efecte del seu manteniment

i. Dissenyar, fomentar i desenvolupar projectes relacionats amb els parcs i els espais verds públics de l'Ajuntament.

j. Coordinar i cooperar amb altres administracions i institucions en matèria de parcs i espais verds públics de l'Ajuntament.

k. Tramitar els expedients corresponents al procés d'assignació mitjançant llicència i/o autorització municipal de l'ús privatiu de parcel·les i/o blocs amb taules de cultiu de la Xarxa d'Horts Urbans Ecosocials de Palma.

l. Realitzar plans i propostes de millora de la gestió i del finançament de les instal·lacions de la seva competència.

m. Definir i establir les prescripcions tècniques d'aplicació general al projecte, l'execució i el manteniment de les instal·lacions i els equipaments de la seva competència sota criteris d'accessibilitat universal, sostenibilitat ambiental i financera, racionalitat i eficiència.

V.e. Edificis municipals i escoles públiques

a. Definir i executar actuacions de caràcter estructural i funcional per a garantir el funcionament operatiu i l'adequació normativa dels immobles de titularitat municipal i d'escoles públiques no gestionats pel Patronat Municipal de Escoles Infantils.

b. Fer el manteniment preventiu, normatiu i correctiu d'edificacions municipals, centres escolars i preescolars, així com el manteniment de les zones enjardinades.

c. Netejar i desinfectar les dependències municipals i els espais exteriors de dependències municipals.

d. Neteja i porteria de les escoles públiques.

e. Fer el manteniment d'instal·lacions i sistemes de climatització, contra incendis i alarmes d'intrusió.

f. Netejar i desinfectar dependències i espais exteriors de dependències municipals.

g. Fer el manteniment d'ascensors i elevadors d'edificis municipals.

h. Dur a terme la gestió energètica integral d'edificis municipals i col·legis públics.

i. Planificar i executar obres de millora i remodelació d' edificis municipals.

j. Realitzar plans i propostes de millora de la gestió i del finançament de les instal·lacions de la seva competència.

k. Definir i establir les prescripcions tècniques de aplicació general al projecte, l'execució i el manteniment de les instal·lacions i equipaments de la seva competència sota criteris d'accessibilitat universal, sostenibilitat ambiental i financera, racionalitat i eficiència.

V.f. Estudis i projectes

a. Programar, projectar i executar les inversions en infraestructures i equipaments urbans que responguin a necessitats estructurals sota criteris d'accessibilitat universal, sostenibilitat, racionalitat i eficiència. En coordinació amb l'àrea competent en matèria de mobilitat en aquelles infraestructures relacionades amb la mobilitat.

b. Informar, en coordinació amb la resta de les àrees, sobre els plans, els projectes i els estudis promoguts per altres administracions públiques, coordinant-hi les actuacions necessàries.

c. Col·laborar amb els serveis del Departament en l'elaboració de plans i projectes de millora de les instal·lacions i dels equipament municipals, assumint la redacció dels projectes, els estudis i la resta de documents tècnics que corresponguin per a la seva execució.

V.1. ÀREA DELEGADA D'ESPORTS

V.1.a. Esports

a. Dirigir la política municipal i les actuacions en matèria d'esports.

b. Establir els criteris i disposar els mitjans necessaris per a fer efectiva la programació esportiva.

c. Mantenir contacte permanent amb altres organismes públics i privats que desenvolupin activitats i programes relacionats amb les competències delegades en matèria esportiva.

d. Regular i gestionar l'ús dels centres públics esportius.

e. Planificar, dirigir i executar projectes d'infraestructures esportives de titularitat o cotitularitat de l'Ajuntament.

f. Planificar la renovació de grans infraestructures esportives de titularitat de l'Ajuntament.

V.1.b. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea:

- Institut Municipal d'Esports (IME)

VI. ÀREA DE JUSTÍCIA SOCIAL, FEMINISME I LGTBI

VI.a. Igualtat

a. Impulsar, tramitar, coordinar i avaluar plans, programes o projectes transversals que abordin positivament la igualtat d'oportunitats, la convivència i la defensa dels drets dels ciutadans i ciutadanes.

b. Adoptar les mesures i actuacions necessàries per a eliminar les situacions de desigualtat de les dones, i que afavoreixin i incrementin la seva presència en els diferents àmbits de la vida social i en els processos de presa de decisions.

c. Coordinar l'execució del Pla municipal d'igualtat entre homes i dones.

d. Impulsar un servei d'informació, formació i prevenció en temes de gènere i d'igualtat, també assessorant les diferents regidories a fi d'introduir el principi d'igualtat d'oportunitats.

e. Dissenyar, coordinar i gestionar programes específics de prevenció contra la violència de gènere i serveis d'atenció integral per a víctimes de violència de gènere.

f. Mantenir contacte permanent i treballar conjuntament amb els òrgans de l'Administració de l'Estat i de la Comunitat Autònoma, i amb altres organismes públics i privats que desenvolupin activitats i programes relacionats amb les competències delegades en matèria d'igualtat.

g. Planificar, coordinar, atendre i avaluar els serveis d'acolliment municipal per a persones víctimes de violència de gènere.

VI.b. Drets cívics

Promoure el coneixement, sensibilitzar i treballar per al compliment, dins l'àmbit competencial, dels drets humans, civils i polítics de la ciutadania de Palma.

VI.c. Persones majors

a. Coordinar les accions dirigides al col·lectiu de persones majors.

b. Dissenyar, planificar i executar tots els programes que tinguin com a objectiu l'increment del benestar de les persones majors.

c. Establir les bases i tramitar les sol·licituds de subvencions que presentin les associacions de persones majors, sempre d'acord amb la normativa municipal.

d. Impulsar la coordinació i el treball en xarxa amb altres administracions i entitats per a promoure polítiques dirigides al benestar de les persones majors i les persones cuidadores, juntament amb la resta de regidories de l'Ajuntament de Palma competents en la matèria.

VI.d. Famílies

a. Fomentar les estratègies dirigides a conciliar la vida familiar i laboral d'homes i dones.

b. Dissenyar, posar en marxa i coordinar activitats i projectes que millorin la qualitat de vida de les famílies en relació amb la gestió del temps, l'oci, pautes educatives, relacions familiars, hàbits de vida saludable...

c. Impulsar, posar en marxa, desenvolupar i avaluar un servei d'informació, formació i suport a tot tipus de famílies i d'unitats de convivència.

d. Dissenyar, planificar i executar els programes de suport a les famílies amb infants petits, especialment en els primers anys de vida dels menors.

VI.e. Migració

a. Dissenyar, dirigir, planificar i coordinar les actuacions polítiques dirigides a la integració social de les persones nouvingudes a Palma, les Illes Balears i/o a l'Estat espanyol.

b. Planificar, desenvolupar, coordinar i avaluar projectes, programes i plans que tinguin com a objectiu principal l'apoderament de les persones nouvingudes. Promocionar i posar en marxa mesures de suport destinades a dotar les persones nouvingudes dels coneixements i les eines necessàries per a desenvolupar-se autònomament en la societat balear i tenir accés, en igualtat de condicions amb els ciutadans autòctons, als recursos i als serveis socials de caràcter general.

c. Desenvolupar projectes d'acolliment específics per als nous veïnats de Palma.

d. Donar suport als projectes de la iniciativa social en matèria d'immigració.

e. Desenvolupar i enfortir el projecte de mediació intercultural.

f. Millorar la capacitació intercultural dels professionals que presten els seus serveis a l'entitat local.

g. Fomentar i garantir la participació cívica, cultural i política de les persones estrangeres i/o migrants al municipi, i de les associacions en què s'agrupen, per tal d'enfortir la democràcia municipal.

h. Programar, desenvolupar i avaluar programes, projectes i activitats de prevenció de conductes discriminatòries, racistes i xenòfobes, com també sensibilitzar vers aquestes conductes, amb programes dirigits a la població general. Promoure la sensibilització de la població amb vista al fet migratori i a les seves conseqüències.

VI.f. LGTBIQA

a. Fomentar el coneixement, el respecte i l'adaptació a la diversitat sexual, a la identitat de gènere i als diferents models de família.

b. Programar, desenvolupar i avaluar programes, projectes i activitats per a promoure la lluita contra els prejudicis, l'homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la intersexofòbia i la bifòbia des de diferents àmbits com ara el món associatiu , la producció cultural, els mitjans de comunicació locals, l'àmbit jurídic, l'Administració municipal i la col·laboració interadministrativa.

c. Donar suport en informació, formació i prevenció en qüestions relacionades amb la diversitat sexual i la identitat de gènere a la resta de regidories i professionals de l'Ajuntament de Palma.

VI.g. Joventut

a. Detectar i estudiar les necessitats de la població jove en el terme municipal.

b. Promoure i fomentar la participació de les entitats juvenils i de voluntariat en la prestació de serveis per a joves de la ciutat.

c. Establir les bases i tramitar les sol·licituds de subvencions que presentin les associacions i els grups de joves, i, en certes matèries, els joves a títol individual, sempre d'acord amb la normativa municipal.

d. Realitzar les actuacions que calguin per a procurar l'equilibri dels serveis per a joves a nivell territorial, així com la seva presència als diferents districtes, garantint la igualtat en les condicions d'accés. Organitzar els serveis no territorials i la seva vinculació amb els anteriors.

e. Fomentar el dret a la participació juvenil per a enfortir la democràcia municipal.

f. Dissenyar noves vies de participació juvenil per a impulsar la participació formalitzada, no formalitzada i individual.

g. Dur a terme la gestió i els règims d'ús dels serveis municipals dirigits a joves.

h. Mantenir contacte permanent amb els òrgans de l'Administració de l'Estat i de la Comunitat Autònoma, i amb altres organismes públics i privats que desenvolupin activitats i programes relacionats amb les competències delegades en matèria de joventut.

i. Proposar i informar sobre la subscripció de convenis en matèria de joventut en els àmbits prevists a la legislació vigent amb la resta de administracions públiques i/o institucions privades en els àmbits d'interès comú susceptibles de col·laboració.

j. Impulsar, tramitar, coordinar i avaluar plans, programes i projectes transversals que abordin la intervenció amb joves o la condició juvenil tant a nivell d'àrea com a nivell de tot l'Ajuntament.

k. Dissenyar, coordinar, planificar i gestionar programes que impulsin la dinamització dels joves en el seu temps lliure i en els períodes de vacances.

l. Proposar la creació de serveis d'informació, assessorament i prevenció per als joves tant a nivell centralitzat com en l'àmbit territorial, coordinar-los i gestionar-los.

m. Afavorir la incorporació dels joves a la societat del coneixement.

n. Promocionar i programar espais per a l'expressió artística dels joves, en qualsevol de les seves vessants (música, arts visuals, arts aplicades, arts escèniques).

o. Proposar noves iniciatives de caire juvenil d'interès per als joves de ciutat.

p. Coordinar l'execució del Pla estratègic de Joventut.

q. Utilitzar les vies de comunicació més adients per al coneixement i la difusió de les activitats i iniciatives d'interès per als joves del municipi, amb especial incidència en les de major ús entre aquests.

VI.h. Cooperació internacional

a. Dirigir i coordinar les actuacions en matèria de cooperació al desenvolupament i ajuts solidaris, fomentant i donant suport, especialment a través de convocatòries anuals de subvencions, a projectes per al desenvolupament, el codesenvolupament, la sensibilització i l'educació, emergències per catàstrofes i ajuts humanitaris.

VI.1. ÀREA DELEGADA DE PROMOCIÓ ECONÒMICA I OCUPACIÓ

VI.1.a. Promoció econòmica

a. Dur a terme activitats de foment i difusió de l'esperit emprenedor, l'autoocupació i la creació d'empresa.

b. Oferir suport i assessorament per a la creació d'empreses i de nous projectes empresarials, mitjançant l'assessorament i els recursos necessaris per a la seva posada en marxa.

c. Impulsar infraestructures necessàries per als nous projectes empresarials, vivers d'empreses, centres tecnològics, etc.

d. Donar suport a la consolidació de les petites i mitjanes empreses radicades al municipi de Palma.

e. Realitzar activitats de millora de la competitivitat empresarial i participar com a Agència de Desenvolupament Local en els projectes d'internacionalització de l'empresa i missions comercials.

f. Dissenyar i aplicar tot tipus de mesures que afavoreixin el desenvolupament econòmic local, el foment de la innovació aplicada a l'empresa i l'ús de les noves tecnologies i de la societat de la informació als diferents sectors productius.

g. Promoure la cooperació empresarial.

h. Fomentar les associacions empresarials i donar-los suport.

i. Negociar i formalitzar fórmules de cooperació que es duguin a terme amb entitats públiques i privades amb l'objectiu de fomentar i potenciar la promoció econòmica a Palma.

j. Fomentar la política de formació empresarial i reciclatge professional, i donar-hi suport.

k. Estudiar i analitzar a l'entorn econòmic local, els potencials jaciments d'ocupació i els sectors emergents, dissenyant i aplicant mesures per a intervenir als sectors econòmics estratègics, als mercats emergents i en d'altres que es considerin d'especial interès.

l. Donar suport als processos de reestructuració empresarial mitjançant assessorament i estudiant noves fórmules de finançament.

m. Planificar, impulsar i gestionar, directament o juntament amb altres àrees i serveis municipals, les mesures necessàries de reestructuració, modernització i dinamització del teixit comercial de Palma, i la realització d'estudis d'interès sobre l'activitat comercial de la ciutat.

n. Participar en actuacions per a la millora de la formació dels comerciants, en actuacions de l'Ajuntament, sol o conjuntament amb altres institucions i organismes, en activitats per al foment del teixit comercial de la ciutat, i en el foment de l'ús de noves tecnologies, de la qualitat i la sostenibilitat en la gestió comercial.

o. Gestionar i coordinar el patrimoni municipal adscrit a l'Àrea.

p. Impulsar i gestionar la Palma Film Office.

VI.1.b. Comerç

a. Planificar, proposar i impulsar les mesures necessàries per al foment, el desenvolupament i la promoció del petit i mitjà comerç al municipi.

b. Elaborar o finançar els estudis que es considerin d'interès pel que fa al comerç.

c. Proposar i impulsar, directament o juntament amb altres àrees municipals, les mesures necessàries per a la reestructuració, la modernització i la dinamització del comerç. Dissenyar i planificar rutes comercials, gastronòmiques, de restauració i d'altres de característiques similars.

d. Dissenyar i planificar les mesures de protecció i promoció del comerç emblemàtic de Palma.

e. Fomentar les associacions de comerciants i donar-los suport.

f. Fomentar la política de formació del comerciant i donar-li suport.

g. Estudiar fórmules de finançament per a realitzar projectes de reestructuració comercial i cursos de formació de comerciants.

h. Fomentar la participació del personal de comerç i empreses en cursos de formació.

i. Negociar i formalitzar fórmules de cooperació que es duguin a terme amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o altres institucions i organismes per al foment del teixit comercial.

j. Informar i concertar pel que fa a les actuacions municipals que concerneixin el sector comercial en el marc de la Taula Local de Comerç de Palma i el Consell Assessor de Comerç.

k. Fomentar l'ús de les noves tecnologies i els valors de gestió de la qualitat i sostenibilitat al comerç.

l. Realitzar actuacions de dinamització comercial i del sector de restauració directament i/o coordinadament amb les entitats representatives del sector.

m. Concedir llicències d'ocupació de via pública en actuacions de dinamització comercial

n. Gestionar i coordinar el patrimoni municipal adscrit a l'Àrea.

VI.1.c. Mercats

a. Controlar i coordinar els mercats municipals per gestió directa o pel sistema de concessió.

b. Promocionar els mercats municipals en relació amb els beneficis que aporten a la ciutadania.

c. Controlar la qualitat dels productes d'acord amb la normativa vigent per a comprovar-ne l'origen, la identitat, l'etiquetatge, la presentació, la publicitat i els altres requisits o signes externs que fan referència a les seves condicions de seguretat dins les competències de l'Àrea.

d. Dirigir, coordinar i avaluar la inspecció sanitària dels mercats municipals.

e. Autoritzar i gestionar els mercats temporals.

f. Prestar i gestionar el servei d'escorxador.

VI.1.d. Treball i formació

a. Programar les polítiques de formació i ocupació i la tutela de l'òrgan gestor d'aquestes.

b. Negociar i formalitzar convenis que se subscriguin amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears o altres institucions i organismes, així com negociar i formalitzar qualsevol altra fórmula de cooperació per al foment de l'ocupació.

c. Elaborar estudis i recomanacions per a adequar l'oferta de formació professional ocupacional a les necessitats de les empreses.

d. Elaborar i planificar el contingut funcional dels centres municipals de formació ocupacional que s'estableixin.

e. Dirigir, controlar i gestionar l'Agència Municipal de Col·locació i d'altres possibles entitats d'intermediació laboral i desenvolupament local que es constitueixin.

f. Negociar i formalitzar fórmules de cooperació que es duguin a terme amb entitats públiques i privades amb l'objectiu de fomentar i potenciar la inserció laboral, la formació i l'orientació.

g. Dirigir, controlar i gestionar les accions formatives específiques que es planifiquin.

h. Negociar amb les entitats implicades del PLOT (Pacte local d'ocupació i treball) o una altra fórmula que es creï a l'efecte i formalitzar-lo.

i. Mitjançar al mercat laboral com a entitat col·laboradora del SOIB.

j. Fer orientació laboral destinada tant a millorar la capacitat ocupacional dels desocupats com a brindar noves possibilitats de col·locació real i efectiva a les persones immerses en el mercat laboral.

k. Concertar i realitzar tot tipus d'activitats formatives encaminades tant al gruix dels desocupats com a qualsevol altre destinatari potencial.

l. Cooperar amb altres entitats públiques o privades per a la realització d'estudis, treballs o intercanvis en matèries relacionades amb la formació, l'ocupació i la promoció social.

m. Informar i assessorar sobre la gestió empresarial de l'ocupació.

n. D'altres activitats o accions que tendeixin a millorar la formació i el treball en aquesta ciutat, el desenvolupament de les quals forma part, a més, dels Estatuts de l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Palma - PALMAACTIVA.

o. Gestionar i coordinar el patrimoni municipal adscrit a l'Àrea.

VI.1.e. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea Delegada:

- Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Palma (PALMAACTIVA).

- MERCAPALMA, SA.

VII. ÀREA DE MODEL DE CIUTAT, HABITATGE DIGNE I SOSTENIBILITAT

VII.a. Model de Ciutat

a. Definir el model de ciutat com a Pla estratègic global per a Palma, en coordinació amb la Batlia i la resta d'àrees municipals, i traslladar aquest model de ciutat al Pla General d'Ordenació Urbana de la ciutat.

b. Impulsar l'aprovació, modificació i revisió del Pla General d'Ordenació Urbana de Palma.

c. Definir i dirigir, en coordinació amb altres àrees, com ara Infraestructures, Mobilitat, Ecologia o Comerç i Turisme, aquelles intervencions sobre l'espai urbà que resulten estratègiques per al model de ciutat.

d. Fomentar l'urbanisme de proximitat per reduir la petjada de la mobilitat.

VII.b. Urbanisme

a. Dur a terme el planejament i la gestió urbanística.

b. Tenir cura de la informació urbanística, la normalització tècnica, la documentació i la programació econòmica d'aquesta Àrea.

c. Autoritzar, si correspon en el marc de les competències, els projectes d'urbanització i d'edificació.

d. Dirigir i fiscalitzar l'activitat urbanística de les empreses municipals, coordinant-les entre si amb la Gerència Municipal d'Urbanisme i amb els ens públics i particulars que posseeixin sòl confrontant amb el d'aquestes.

e. Exercir les competències derivades de les funcions relatives a llicències d'obres, d'activitats i instal·lacions i de funcionament, disciplina urbanística, així com la facultat de dictar ordres d'execució per a reparar les deficiències que s'adverteixin en matèria de seguretat i la d'imposar les multes previstes a la legislació corresponent en els termes a què faculta l'art. 84 de la Llei de capitalitat de Palma de Mallorca quan no estiguin expressament conferides a altres òrgans municipals per les lleis.

f. Establir les directrius generals i coordinar l'actuació dels diferents serveis municipals que incideixin en la integració ordenada dels diversos elements que formen el conjunt urbà des de la seva consideració estètica i ornamental, en coordinació amb l'àrea d'Infraestructures i Accessibilitat.

g. Protegir i defensar el patrimoni i paisatge urbà i periurbà, l'estètica i els aspectes ornamentals, així com participar en el disseny del mobiliari urbà, amb les excepcions de la senyalització de trànsit i dels elements necessaris per a la neteja urbana, tot això en coordinació amb els titulars de l'àrea competent.

h. Dirigir, executar i supervisar els projectes necessaris per a complir les funcions assignades, degudament aprovats pels òrgans competents.

i. Planificar, projectar, coordinar i executar projectes estratègics, des de microactuacions a intervencions a conjunts edificatoris singulars i/o reconversió de grans infraestructures urbanes o paisatgístiques, en coordinació amb les àrees de Mobilitat, Infraestructures i Medi Ambient.

j. Fomentar des de l'ordenació i la planificació urbanes el comerç de proximitat, en especial el vinculat a la petita i mitjana empresa, així com informar sobre l'impacte comercial de la implantació d'agrupacions comercials i grans superfícies.

k. Integrar la planificació econòmica dins la planificació urbanísitca per fomentar la descarbonització de l'economia.

l. Fomentar les emissions zero del parc edificat.

VII.c. Habitatge

a. Col·laborar en la coordinació de les diferents unitats que constitueixen l'Àrea.

b. Mantenir les relacions necessàries amb els òrgans corresponents de l'Administració de l'Estat i de la Comunitat Autònoma que tinguin competències atribuïdes en matèria d'habitatge, i amb qualsevol organisme públic o privat amb actuacions en aquesta matèria.

c. Demanar els informes necessaris per al seguiment de l'aplicació de la política municipal en matèria d'habitatge i rehabilitació urbana.

d. Fomentar col·laboracions amb institucions dedicades a la investigació de necessitats d'habitatge dels diferents sectors de la població que permetin l'intercanvi d'experiències.

e. Imposar les sancions previstes en matèria d'habitatge per la legislació vigent, quan aquesta competència correspongui per llei al batle.

f. Promoure la creació d'habitatge a preu assequible per al lloguer o venda.

g. Promoure la rehabilitació d'habitatges i l'eficiència energètica d'habitatges.

h. Promoure la sortida al mercat d'habitatges buits.

i. Impulsar l'Oficina Antidesnonaments.  

VII.d. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea:

- Patronat Municipal de l'Habitatge i RIBA

VIII. ÀREA DE MEDI AMBIENT I BENESTAR ANIMAL

VIII.a. Accions en matèria de residus

a. Formular i executar les accions de control de la contaminació i correcció dels efectes produïts per l'abocament de fluents líquids a la xarxa de sanejament municipal i per la generació de residus, dins el marc de les competències atribuïdes a aquesta Àrea.

b. Executar les competències en matèria de recollida, tractament i eliminació dels residus municipals de caràcter urbà.

c. Dirigir i gestionar els serveis de neteja urbana.

VIII.b. Accions en matèria de platges

a. Controlar i supervisar la gestió ambiental de les platges, les zones de bany i altres indrets del litoral del terme municipal.

b. Dirigir i gestionar els serveis municipals de vigilància, salvament i socorrisme de les platges i les zones de bany de Palma.

VIII.c. Accions en matèria de prevenció de la contaminació

a. Captar, tractar, explotar i actualitzar les dades variables que caracteritzen la qualitat del medi urbà de la ciutat de Palma.

b. Inspeccionar, controlar i vigilar ambientalment el medi urbà de la ciutat de Palma, així com gestionar i dirigir les funcions d'inspecció ambiental.

c. Mantenir, conservar i explotar les infraestructures i els equipaments ambientals de l'Àrea relatius a l'aigua, l'energia, els residus, l'atmosfera i l'educació ambiental.

d. Formular les accions de control de la contaminació i dels efectes produïts per les emissions i les immissions a l'atmosfera, en el marc de les competències atribuïdes a aquesta Àrea.

e. Elaborar el Mapa de renous i el Pla d'acció corresponent.

VIII.d. Accions en matèria d'espais naturals

a. Desenvolupar completament, en l'àmbit de les competències d'aquesta Àrea, els expedients d'avaluació ambiental d'activitats i elaborar informes mediambientals en matèria d'ordenació del territori i usos del sòl.

b. Protegir, conservar, millorar, restaurar, inspeccionar i controlar ambientalment els espais naturals que figuren a la relació d'espais naturals del terme municipal de Palma, així com planificar, coordinar i supervisar les activitats municipals en matèria d'espais naturals. Dissenyar, fomentar i desenvolupar projectes relacionats amb els espais naturals de l'Ajuntament, així com coordinar-se i cooperar amb altres administracions i institucions en matèria d'espais naturals.

c. Representar l'Ajuntament de Palma al Patronat del Parc Nacional de Cabrera i a l'Oficina de Gestió del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.

VIII.e. Accions en matèria d'educació ambiental

a. Gestionar i coordinar els centres de formació, educació i informació mediambiental dependents de l'Àrea.

b. Planificar, promocionar, coordinar i executar accions de sensibilització, comunicació i divulgació de matèries relatives a les competències de l'Àrea.

c. Elaborar, supervisar i executar els plans i els programes d'educació ambiental que es duguin a terme a l'àmbit de les competències de l'Àrea.

d. Planificar, coordinar i executar programes i activitats formatives, divulgatives i educatives relatives al medi ambient i a l'ecosistema urbà de la ciutat de Palma, amb especial interès dins l'àmbit escolar.

VIII.f. Plans i programes ambientals

a. Dirigir, formular i coordinar els plans, els programes i els estudis que tinguin incidència en el medi urbà i, en particular, en l'aire, l'aigua i el sòl.

b. Elaborar estudis, redactar projectes d'obres i dur a terme les actuacions necessàries en matèria d'infraestructures i equipaments ambientals, en particular les hidraulicosanitàries, les de tractament i eliminació de residus, i les relatives a xarxes de control ambiental.

c. Desenvolupar l'Agenda 21 Local com a eina de planificació integral de les polítiques globals de l'Ajuntament.

d. Crear, coordinar i dirigir els fòrums de participació ciutadana involucrats en l'establiment de polítiques ambientals conjuntes en projectes estratègics de la ciutat de Palma.

e. Pla d'acció d'energia sostenible (PAES). Dur a terme tasques de direcció, planificació i seguiment.

f. Coordinar transversalment amb altres àrees la implantació progressiva de les mesures contemplades al PAES.

g. Realitzar el Mapa de renous, dins el marc de les competències atribuïdes a aquesta Àrea.

h. Fomentar i desenvolupar polítiques de sostenibilitat i lluita, en l'àmbit de les competències de l'Àrea, contra la contaminació en el terme municipal de Palma produïda per les emissions lumíniques, de gasos i d'ones electromagnètiques, així com la contaminació dels sòls i la contaminació de les aigües superficials, subterrànies i marines, i d'altres.

i. Coordinar-se i cooperar amb altres administracions i institucions en matèria d'eficiència energètica i reducció de la contaminació en l'àmbit de competències de l'Ajuntament.

j. Participar a projectes i programes europeus relacionats amb el desenvolupament d'accions vinculades als plans i als programes especificats.

k. Establir les directrius mediambientals que assegurin els objectius de sostenibilitat a totes les àrees municipals de l'Ajuntament.

VIII.g. Altres ambientals

a. Controlar i supervisar les instal·lacions de caràcter anàleg a les previstes als apartat anteriors, la gestió de les quals l'Ajuntament encomani a empreses privades o públiques, així com controlar-ne l'explotació.

b. Coordinar-se i cooperar amb altres administracions i institucions en matèria de qualitat ambiental del medi urbà de la ciutat de Palma.

c. Tramitar i resoldre els expedients administratius per a la concessió d'autoritzacions i llicències previstes a la normativa aplicable a les matèries a què es refereixen els apartats precedents.

d. Elaborar, supervisar i executar els plans i els programes d'execució ambiental que es duguin a terme a l'àmbit de les competències de l'Àrea.

e. Gestionar i administrar els sistemes d'informació ambiental que integrin els documents, les dades, la cartografia i la informació territorial necessaris per al desenvolupament de les funcions de l'Àrea.

VIII.h. Agricultura

a. Impulsar el consum de productes ecològics i de proximitat.

b. Planificar, coordinar i executar programes i activitats formatives, divulgatives i educatives relatives al foment de l'agricultura ecològica i també del consum de productes ecològics a la ciutat de Palma.

VIII.i. Benestar animal

a. Dirigir i gestionar el Centre Sanitari Municipal de Protecció Animal i el benestar animal.

b. Elaborar el Cens dels animals de companyia, dur a terme campanyes d'identificació i vacunació obligatòries d'aquests i aplicar les mesures de control d'animals vagabunds, abandonats i perillosos.

c. Coordinar i supervisar el control de plagues des del Centre Sanitari Municipal.

d. Promoure, implantar i gestionar en col·laboració amb l'Àrea d'Infraestructures zones d'oci caní en parcs i solars de propietat municipal.

e. Coordinar i vigilar juntament amb l'Àrea de Mobilitat els aspectes del Servei de Galeres que afecten el benestar animal. Elaborar el reglament i la normativa de les llicències de galeres. Dur a terme inspeccions i controls veterinaris.

f. Tramitar els expedients corresponents al procés d'autorització municipal de les colònies felines controlades de Palma.

g. Planificar, coordinar i executar programes i activitats formatives, divulgatives i educatives relatives al foment de la tinença responsable d'animals de companyia i de les adopcions d'animals, i la prevenció de qualsevol tipus de maltractament animal a la ciutat de Palma.

h. Incoar, tramitar i resoldre els expedients per incompliment de les ordenances de protecció dels animals de companyia i, en general, totes les competències derivades de la potestat sancionadora que es desprenguin de les lleis de protecció dels animals.

VIII.j. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea:

- Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram  (EMAYA SA)

IX. ÀREA DE MOBILITAT SOSTENIBLE

IX.a. Mobilitat

a. Ordenar i regular l'ús de les vies públiques per a la major compatibilitat entre vehicles, vianants i bicicletes i una gestió sostenible i eficient de les infraestructures.

b. Elaborar el projecte de normes reguladores de circulació, senyalització i estacionament.

c. Mantenir les relacions degudes amb entitats públiques o particulars que prestin serveis o tinguin competències en matèria de mobilitat urbana –circulació i transports– dins el terme municipal o que les afectin.

d. Planificar, programar i coordinar les infraestructures vinculades a la mobilitat urbana.

e. Dirigir, inspeccionar i coordinar la gestió dels aparcaments subterranis, públics, de rotació, de residents o mixtos.

f. Regular i gestionar les zones ORA, Acire i la resta d'ordenacions circulatòries i aparcaments especials prevists a l'Ordenança de circulació.

g. Dirigir i coordinar la Sala de Gestió i Control de la Mobilitat.

h. Coordinar el Servei de la Bicicleta Pública.

i. Dirigir, planificar les infraestructures de mobilitat urbana i fer el seguiment del PMUS (Pla de mobilitat urbana sostenible) de Palma.

j. Incoar, tramitar i resoldre els expedients per infracció de les normes de trànsit i circulació i, en general, totes les competències derivades de la potestat sancionadora que es desprenguin del Text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat vial.

k. Informar sobre els projectes d'urbanització i altres eines de desenvolupament del planejament urbanístic, així com sobre les obres d'urbanització abans de la seva recepció amb caràcter vinculant respecte de la seva incorporació al patrimoni municipal a l‘efecte de la seva repercussió en la mobilitat de la ciutat.

IX.b. Transports

a. Elaborar la reglamentació i la normativa de les llicències d'autotaxi i galeres.

b. Tramitar i inspeccionar el servei de taxis i galeres, i imposar les sancions que pertoquin.

c. Autoritzar el transport escolar i de menors.

IX.c. Adscripció d'organismes i empreses

S'adscriuen a aquesta Àrea:

- Empresa Municipal de Transports (EMT SA)

- Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes  (SMAP SA)

2. Aquest decret tendrà efectes des de la seva signatura, sense perjudici de la preceptiva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, conforme al que disposa l'article 44.2 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals, aprovat per Reial decret de 28 de novembre de 1986, i se'n donarà compte al Ple.

Queden sense efecte els anteriors decrets relacionats amb la matèria.

Palma, 26 de juny de 2019

El secretari adjunt

Miquel Ballester Oliver