Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 5983
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe d’impacte ambiental sobre el projecte de comunitat terapèutica a Sta. Eulària des Riu, Eivissa (198a/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l'informe tècnic amb proposta de resolució de dia 17 de maig de 2019, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s'aproven l'organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L'informe d'impacte ambiental sobre el projecte de comunitat terapèutica a Sta. Eulària des Riu, Eivissa, en els termes següents:

1.Determinació de subjecció a avaluació ambiental i tramitació

El projecte del present informe es tramita segons la Llei 12/2016, de 17 d'agost, d'avaluació ambiental a les Illes Balears i està inclòs a l'Annex II “Projectes sotmesos a avaluació d'impacte ambiental simplificada”, en concret al grup 7.13 “Equipaments sanitaris, docents i esportius no prevists en el planejament urbanístic amb una ocupació de parcel·la inferior a 2.700 m2.”

2.Descripció i ubicació del projecte

Es presenta un projecte que consisteix, bàsicament, en la instal·lació d'activitat permanent destinada a comunitat terapèutica, on es donarà atenció assistencial mitjançant programes de suport i aplicació de tècniques terapèutiques en règim residencial. Amb serveis de consulta mèdica general, infermeria i psiquiatria. El projecte s'ubicarà a la finca “Fruitera de Dalt” que es troba a la parcel·la 9 del polígon 24 del municipi de Santa Eulària des Riu.

L'activitat projectada es pretén desenvolupar, segons figura en el document ambiental, en una edificació de tipologia pagesa que anteriorment s'utilitzava com habitatge unifamiliar conformat per diverses construccions:

  • Edificació principal: 598,70 m2
  • Edificació annex 1: 164,50 m2
  • Edificació annex 2: 136,2
  • Zona piscina: 198,38 m2
  • Aparcament: 285m2 (segons IDEIB)

La parcel·la ja disposa actualment dels subministres i qualsevol ampliació dels mateixos es farà soterrada.

3.Avaluació dels efectes previsibles

Si s'apliquen les mesures protectores i correctores relatades al document ambiental els efectes ambientals que es produiran seran poc importants.

4.Consultes a les administracions públiques afectes i persones interessades

S'han efectuat consultes a:

- Serveis d'Estudi i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics

- Servei d'Aigües Subterrànies

- Servei de Protecció d'espècies

- Direcció general de Salut Pública i Participació

- Servei de Patrimoni del Consell Insular d'Eivissa

- Servei de Territori i Mobilitat del Consell Insular

El Servei de Protecció d'Espècies en data 17/04/2019, va informar FAVORABLEMENT el projecte atès que no es preveu impacte negatiu sobre espècies catalogades i amenaçades.

El Departament de Territori i Mobilitat en data 10/4/2019 va informar que no es podrà obtenir la llicència municipal fins que no s'hagi obtingut la declaració d'interès general.

El Departament d'Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut del Consell d'Eivissa informà favorablement del projecte amb la recomanació que tot moviment de terra en comporti un control arqueològic. Assenyala també que la casa està protegida amb grau B en les NNSS de Santa Eulària des Riu, fet que comporta limitacions de caire patrimonial i autoritzacions especials.

5.Anàlisi dels criteris de l'annex III de la Llei 21/2013

S'han analitzat el criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, i no es preveu que el projecte pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient, en concret:

Característiques del projecte: El projecte consisteix en la instal·lació d'activitat major permanent destinada a comunitat terapèutica, on es donarà atenció assistencial mitjançant programes de suport i aplicació de tècniques terapèutiques en règim residencial i serveis de consulta mèdica general, infermeria i psiquiatria. L'activitat projectada es pretén desenvolupar en una edificació que anteriorment s'utilitzava com habitatge unifamiliar i ja disposa de subministres.

Ubicació del projecte: El projecte s'ubicarà a les edificacions existents a la finca “Fruitera de Dalt” que es troba a la parcel·la 9 del polígon 24 de Santa Eulària des Riu. Aquesta zona no es troba protegida per cap normativa ambiental.

Característiques del potencial impacte: Ateses les característiques del projecte es considera que no té efectes transfronterers ni es preveu que impliqui impactes ambientals significatius.

6.Conclusions de l'informe d'impacte ambiental

Primer: No subjectar a avaluació d'impacte ambiental ordinària el projecte d'instal·lació d'activitat major permanent destinada a comunitat terapèutica a la Finca “Fruitera de dalt” a Santa Eulària des Riu a Eivissa, atès que es preveu que no tindrà efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex III de la Llei 21/2013, sempre i quan es compleixen les mesures preventives i correctores proposades a la documentació ambiental i s'implementi el pla de vigilància ambiental que s'inclouen al document ambiental, s'estimin els condicionants i recomanacions expressats per les administracions consultades i estimar les següents recomanacions:

Conèixer i complir amb el Decret 125/2007, de 5 d'octubre, pel qual es dicten mesures sobre l'ús del foc i es regula l'exercici de determinades activitats susceptibles d'incrementar el risc d'incendi forestal, tant en la fase d'execució com en la d'explotació.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 47.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluacions ambientals.

Tercer. L'informe d'impacte ambiental perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d'acord amb el que disposa l'article 47.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L'informe d'impacte ambiental no ha de ser objecte de cap recurs, sense perjudici dels que siguin procedents en la via administrativa o judicial davant de l'acte, si s'escau, d'autorització del projecte, d'acord amb el que disposa l'article 47.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.

   

Palma, 20 de maig de 2019

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias