Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I ESPORTS

Núm. 5795
Acord del Ple del Consell de Mallorca, adoptat en la sessió de dia 23 de maig de 2019, de la declaració com a bé catalogat de l'obra de Joaquín Sorolla Titulada "Flores ante la Virgen"

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió de dia 23 de maig de 2019, va adoptar, entre d'altres, el següent acord:

“En data 30 de juliol de 2018 (núm. reg. 26619) va tenir entrada al Servei de Patrimoni Històric, remesa per la Sra.(dades personals ocultes)(dades personals ocultes)(dades personals ocultes)(dades personals ocultes)(dades personals ocultes), sol·licitud de declaració com a Bé Catalogat a favor de l'obra de Joaquín Sorolla y Bastida titulada Flores ante la virgen .

Des del Servei de Patrimoni Històric el 10 de setembre de 2018 els tècnics del Servei de Patrimoni Històric varen emetre un informe que diu:

“La qualitat de l'obra de Sorolla, la seva importància en la història de la pintura espanyola, tant per la temàtica com per la tècnica, així com per l'escassa presència d'obra de Joaquín Sorolla a les col·leccions museogràfiques locals fan que aquesta obra sigui mereixedora d'una de les proteccions individualitzades assenyalades a la Llei 12/98, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears “

La fitxa tècnica és la següent:

Autor: Joaquín Sorolla y Bastida (València 1863-Cercedilla (Madrid) 1923)

Denominació: Flores ante la virgen

Ubicació actual: carrer Palau Reial 10, 2º. Palma

Datació: 1916

Tècnica i material: Oli damunt tela; vasa de fusta amb decoració de pasta o estuc

Mides: 63 x 53 cm.; vasa 9 cm.            

La CIPH a la sessió de dia 25 de setembre de 2018 va acordar, entre d'altres, incoar l'expedient de declaració de l'obra “Flores ante la virgen” de Joaquín Sorolla y Bastida, com a Bé Catalogat, propietat de la Sra. (dades personals ocultes)(dades personals ocultes)  L'esmentada incoació es va publicar al BOIB 134, de 27 d'octubre de  2018

Atès que s'ha sol·licitat l'informe preceptiu a l'Ajuntament de Palma d'acord amb l'article 106 de la Llei 23/2006, de 20 de desembre, de capitalitat de Palma i s'ha reiterat el 8 de febrer de 2019.

Atès que s'ha obert el tràmit d'informació pública (BOIB 20 de 14 de febrer de 2019).

Atès que s'ha obert el tràmit d'audiència als interessats.

No s'han presentat al·legacions en cap dels tràmits.

Atès el que disposa el capítol segon Béns Catalogats del Títol I de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears, en relació amb la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, el Reial Decret 111/1986, de 10 de gener, de desenvolupament parcial de l'esmentada Llei, i d'acord amb les competències atribuïdes per la Llei 6/1994, de 13 de desembre,  als Consells Insulars en matèria de Patrimoni Històric.

Atès el Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat pel Ple de dia 12 d'abril de 2018, amb correcció d'errades materials aprovades pel Ple de 12 de juliol de 2018 (BOIB núm. 89, de 19/07/2018),

Atès el que disposa l'article 15.1 de la Llei 12/1998, que té el següent tenor literal:

La iniciació, l'ordenació, la instrucció i l'execució dels expedients per a la inscripció  d'un bé catalogat insular correspondrà a la Comissió Insular de Patrimoni Històric competent, mentre que l'acord de declaració de bé catalogat correspondrà al Ple del consell insular [...].

I a la vista que s'han dut a terme tots els tràmits establerts per la legislació vigent en matèria de patrimoni històric per a la declaració com a Bé Catalogat de l'obra de Joaquín Sorolla y Bastida titulada Flores ante la Virgen, el President de la Comissió Insular de Patrimoni Històric eleva al Ple la següent proposta d'

ACORD:

I.-Declarar com a Bé Catalogat l'obra Flores ante la virgen de Joaquín Sorolla y Bastida, propietat de la Sra. (dades personals ocultes)(dades personals ocultes) en el terme municipal de Palma, segons la descripció del qual figura a l'informe tècnic de data 10 de setembre de 2018, que s'adjunta i forma part integrant del present acord.

II.-Els efectes d'aquesta declaració són els que genèricament estableixen la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears i la normativa concordant.

III.-Publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears i al Boletín Oficial del Estado, s'ha d'anotar al Catàleg Insular de Patrimoni Històric de Mallorca i comunicar-ho a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè procedeixi a la seva anotació al Catàleg General del Patrimoni Històric de les Illes Balears i insti  la seva anotació a l'Inventari General de Béns Mobles de l'Administració General de l'Estat.

IV.-Comunicar a l'interessada, a l'Ajuntament de Palma i al Govern de les Illes Balears. ”

Contra aquest acord que posa fi a la via administrativa es poden interposar, alternativament, els recursos següents:

a) Directament el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma de Mallorca, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent de la notificació de la present resolució/acord.

b) El recurs de reposició potestatiu davant el Ple del Consell de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent de la notificació de la present resolució/acord. Contra la desestimació expressa del recurs de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent de la notificació de la desestimació del recurs de reposició. Contra la desestimació per silenci del recurs de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de sis mesos, comptadors a partir del dia següent a la desestimació presumpta (un mes des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució).

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, 28 de maig de 2019

El secretari general 

Jeroni Miquel Mas Rigo

 

ANNEX 1

Es publica com annex l'informe tècnic de data 10 de setembre de 2018

En data 30 de juliol de 2018 (núm reg. 26619) va tenir entrada al Servei de Patrimoni, remesa per la Sra. (dades personals ocultes)(dades personals ocultes) sol·licitud de declaració com a Bé Catalogat a favor de l'obra de Joaquín Sorolla y Bastida titulada Flores ante la virgen .

1. FITXA TÈCNICA

Autor: Joaquín Sorolla y Bastida (València 1863-Cercedilla (Madrid) 1923)

Denominació: Flores ante la virgen

Ubicació actual: carrer Palau Reial 10, 2º. Palma

Datació: 1916

Tècnica i material: Oli damunt tela; vasa de fusta amb decoració de pasta o estuc

Mides: 63 x 53 cm.; vasa 9 cm.              

2. MEMÒRIA HISTÒRICA I DESCRIPTIVA

El quadre “Flores ante la Virgen”, porta la signatura i la dedicatòria “ A mi amigo R. Domenech, J. Sorolla 1916”.

Sobre un moble entelat imatge de la Mare de Déu amb nin acompanyada de gerro amb roses blanques i diferents elements ceràmics. Es tracta segurament d'una obra realitzada en el propi taller del pintor i utilitzant peces que se localitzaven en ell i que actualment formen part de les col·leccions del Museo Sorolla de Madrid. La vasa és de fusta amb decoracions de pasta o estuc.

L'obra apareix dedicada a Ramon Doménech autor l'any 1910 de la primera monografia del pintor i que va dedicar a la Hispanic Society of America, ja que coincidia amb les converses amb Archer M. Huntington per a la decoració de la seu de la societat a Nova York.

Sorolla és un dels màxims representats de les corrents impressionistes de la pintura espanyola. Tot i que Sorolla va pintar tots els gèneres, a la seva obra predominen les imatges de paisatge del llevant amb ambients costaners, on destaquen les escenes de platges i pintures amb escenes costumbristes i de vida quotidiana. Una de les característiques fonamentals de la seva obra és la presència de la llum, amb la què vol captar el paisatge i lluminositat de la mediterrània.

A part d'aquestes obres, normalment de format mitjà o gran, també va pintar una gran quantitat de peces de petit format que Sorolla anomenava “notas de color” que realitzava com exercici o de preparació, o per el seu gaudi.

Dins aquest darrer grup, d'obra més petita, podem emmarcar Flores ante la Virgen ja què es va fer en el seu propi taller amb peces que tenia en ell, tal i com mostren les fotografies de l'època i que avui formen part de la col·lecció del Museo Sorolla.

3.DESCRIPCIÓ FÍSICA  I ESTAT DE CONSERVACIÓ

Es tracta d'una pintura a l'oli sobre tela i vasa de fusta amb decoracions de pasta o estuc. L'estat de conservació és bo ja que va ser restaurada, tant la pintura com la vasa, l'any 2017. Aquesta intervenció es va limitar, bàsicament, al tractament del marc, força deteriorat, i a la neteja de la capa pictòrica. Així mateix es varen posar 5 falques del bastidor, donat que només se'n conservava 1 i es va aconseguir tensar la tela correctament, evitant tractaments més agressius tals com reentelats, col·locació de bandes o canvis de bastidor. Actualment, però, amb el pas dels mesos, s'observen novament algunes deformacions lleus del suport de tela que, tot i que encara no posen en perill la capa pictòrica, podrien ser corregides picant lleugerament les falques.

4. PRINCIPALS MESURES DE PROTECCIÓ DEL BÉ

El bé s'haurà d'ubicar en un espai amb condicions adequades per a la seva correcta conservació. S'haurà de mantenir en un espai lliure de pols, amb neteges suaus i en sec, evitant neteges agressives. Caldrà aïllar-lo del terra, murs i altres possibles focus d'humitats, així com de fonts lumíniques inadequades.

S'haurà de controlar periòdicament que la tela estigui correctament tensada, així com l'aparició d'altres possibles patologies sobrevingudes.

S'haurà de comunicar a l'administració competent en matèria de patrimoni històric qualsevol acte jurídic i tècnic que pugui afectar a l'obra que ara es proposa la seva declaració.

Qualsevol intervenció de conservació o restauració haurà d'anar precedida pel lliurament del projecte corresponent signat per tècnic competent a fi de tramitar la seva autorització prèvia per part de la CIPH.

En tot cas, s'haurà d'estar al que assenyala la llei 12/98, del patrimoni històric de les Illes Balears, especialment en el seus articles 3 (col·laboració dels particulars), 22 (protecció general dels béns del patrimoni històric), 26 (deure de conservació), 27 (incompliment del deure de conservació), 28 (reparació de danys),  44 (Règim general dels béns mobles), 47 (conservació)

5. CONCLUSIONS

La qualitat de l'obra de Sorolla, la seva importància en la història de la pintura espanyola, tant per la temàtica com per la tècnica, així com per l'escassa presència d'obra de Joaquín Sorolla a les col·leccions museogràfiques locals fan que aquesta obra sigui mereixedora d'una de les proteccions individualitzades assenyalades a la llei 12/98, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears

Així doncs, es proposa la incoació de Bé Catalogat de l'obra de Joaquín Sorolla y Bastida titulada “Flores ante la virgen”