Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE SANT LLORENÇ DES CARDASSAR

Núm. 5733
Conveni de col·laboració interadministrativa amb la diputació de Girona per al subministrament de documentació per a l’exercici del control intern a les entitats locals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic el següent:

1.-  Que en data 7 de maig de 2019 el senyor batle va dictar la següent resolució amb el número 453/2019:

“CONVENI DE COL·LABORACIÓ INTERADMINISTRATIVA AMB LA DIPUTACIÓ DE GIRONA PER AL SUBMINISTRAMENT DE DOCUMENTACIÓ PER A L'EXERCICI DEL CONTROL INTERN A LES ENTITATS LOCALS

El Reial decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern de les entitats del sector públic local regula els procediments de control intern, la metodologia d'aplicació i els criteris d'actuació en matèria de control intern de l'administració. La seva aplicació esdevé un àmbit complex, que requereix una important especialització del personal local i amb la finalitat de donar resposta als nous requeriments normatius, la Diputació de Girona ofereix a les entitats locals de la província de Girona, però també a les de la resta de l'estat espanyol, un servei d'assistència en control intern amb la finalitat de millorar l'exercici del control intern a les entitats locals.

En el marc de desenvolupament del Servei d'Assistència en l'Exercici del Control Intern a les Entitats Locals, la Diputació de Girona, d'acord amb el preveu el seu Pla de Serveis, ha elaborat models de documentació i informes que permeten sistematitzar part de la funció interventora i del control financer, oferint als municipis de la seva província:

- L'inventari d'actuacions subjectes a fiscalització i intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.

- Les fitxes de fiscalització i intervenció limitada prèvia adaptades als extrems fixats a l'Acord del Consell de Ministres en relació amb l'exercici de la funció interventora en règim de requisits bàsics.

Models d'informes resultants de l'exercici de la fiscalització i intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.

- Diversos models de documents d'aplicació per a l'exercici de la funció interventora.

- L'inventari d'actuacions sotmeses obligatòriament a control permanent, previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l'òrgan interventor, d'acord amb l'article 32.1.d de l'RCIL.

- Models d'informes resultants de l'exercici del control permanent derivats de les actuacions previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l'òrgan interventor.

- Diversos models de documents d'aplicació per a l'exercici del control financer.

Aquests convenis interadministratius s'emparen en l'article 47, apartats 1 i 2.a, de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que estableix la possibilitat de subscriure convenis entre dues o més administracions públiques, en els quals es pot incloure la utilització de mitjans, serveis o recursos d'una altra administració pública, per a l'exercici de les competències pròpies o delegades.

Aquest servei d'assistència no es presta per part del Consell Insular de Mallorca.

Atès que la Junta de Govern de la Diputació de Girona, en la sessió Ordinària que ha tingut lloc el dia 30 d'abril de 2019, ha acordat per unanimitat aprovar la formalització d'un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.

Per l'exposat,

RESOLC:

Primer.- Aprovar la formalització d'un conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar amb el contingut següent:

 

Conveni de col·laboració interadministrativa entre la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar (Illes Balears) per al subministrament de documentació per a l'exercici del control intern a les entitats locals

Parts que intervenen:

Per una part, la Diputació de Girona, amb NIF P1700000A, representada pel seu president, el Sr. Miquel Noguer i Planas, assistit pel secretari general, el Sr. Jordi Batllori i Nouvilas, en virtut de les facultats conferides per acord de la Junta de Govern de data 30 d'abril de 2019.

I, per l'altra, [l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, amb NIF P0705100F, representat pel Batle de l'Ajuntament, Mateu Puigròs Sureda, amb DNI 42.963.045-b, assistit pel secretari de l'Ajuntament, Josep Lluis Obrador Esteva

Exposen:

El Reial decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern de les entitats del sector públic local (RCIL), té per objecte el desenvolupament reglamentari que preveu l'article 213 del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, i la seva finalitat és regular els procediments de control intern, la metodologia d'aplicació i els criteris d'actuació.

Entenent que l'aplicació de les previsions que conté l'RCIL esdevé un àmbit complex, que requereix l'especialització adequada del personal local, amb la finalitat de donar resposta als nous requeriments normatius, i atenent a la tipologia de municipis de la demarcació de Girona, la Diputació de Girona ofereix a les entitats locals gironines, prioritàriament a les de menor població i menys capacitat econòmica i de gestió, un servei d'assistència en control intern amb la finalitat de millorar l'exercici del control intern a les entitats locals de Girona.

La Diputació de Girona, d'acord amb el que preveu el seu Pla de Serveis, ofereix als municipis de la seva província:

  • L'inventari d'actuacions subjectes a fiscalització i intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.

  • Les fitxes de fiscalització i intervenció limitada prèvia adaptades als extrems fixats a l'Acord del Consell de Ministres en relació amb l'exercici de la funció interventora en règim de requisits bàsics.

  • Models d'informes resultants de l'exercici de la fiscalització i intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.

  • Diversos models de documents d'aplicació per a l'exercici de la funció interventora.

  • L'inventari d'actuacions sotmeses obligatòriament a control permanent, previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l'òrgan interventor, d'acord amb l'article 32.1.d de l'RCIL.

  • Models d'informes resultants de l'exercici del control permanent derivats de les actuacions previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l'òrgan interventor.

  • Diversos models de documents d'aplicació per a l'exercici del control financer.

Aquesta documentació, que facilita el desenvolupament de les tasques derivades de la funció interventora i del control financer, és susceptible d'utilització per l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, la qual cosa representa una significativa economia de recursos, i permet  l'exercici del control intern dins el marc normatiu vigent.

Aquest conveni interadministratiu s'empara en l'article 47, apartats 1 i 2.a, de la Llei 40/2015 d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, que estableix  la possibilitat de subscriure convenis entre dues o més administracions públiques, en els quals es pot incloure la utilització de mitjans, serveis o recursos d'una altra Administració Pública, per a l'exercici de les competències pròpies o delegades. Atès que l'objecte del conveni és el subministrament de documentació per a l'exercici del control intern a les entitats locals, està inclòs en les competències pròpies de la Diputació.

Les dues parts es reconeixen mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni i, a tal efecte,

Acorden:

Primer.- Objecte

Compartir coneixement i experiència en el procés d'implantació del Reial decret 424/2017, de 28 d'abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern de les entitats del sector públic local (RCIL), que té per objecte el desenvolupament reglamentari que preveu l'article 213 del text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, i la finalitat del qual és regular els procediments de control intern, la metodologia d'aplicació i els criteris d'actuació.

Segon.- Durada

La vigència d'aquest conveni és de 4 anys, prorrogables per 4 més per acord exprés d'ambdues parts, a partir de la data en què es signi.

Tercer.- Compromisos de la Diputació de Girona

Facilitar i mantenir actualitzat, en suport informàtic de text i full de càlcul, segons sigui procedent:

  1. Models de documentació per a l'aprovació i aplicació del model de control intern, així com per a la tramesa dels resultats del control intern de l'exercici, disponibles prèviament per a les entitats locals adherides al Servei d'Assistència en l'Exercici del Control Intern a les Entitats Locals (SCI).

  2. Per a l'exercici de la funció interventora:

    • L'inventari d'actuacions subjectes a fiscalització i intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.

    • Les fitxes de fiscalització i intervenció limitada adaptades prèviament als extrems fixats per l'Acord del Consell de Ministres en relació amb l'exercici de la funció interventora en règim de requisits bàsics.

    • Models d'informes resultants de l'exercici de la fiscalització i intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.

    • Diversos models de documents d'aplicació per a l'exercici de la funció interventora, disponibles prèviament per a les entitats locals adherides a l'SCI.

  3. Per a l'exercici del control financer:

    • L'inventari d'actuacions sotmeses obligatòriament a control permanent, previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l'òrgan interventor, d'acord amb l'article 32.1.d de l'RCIL.

    • Models d'informes resultants de l'exercici del control permanent derivats de les actuacions previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l'òrgan interventor.

    • Diversos models de documents d'aplicació per a l'exercici del control financer, disponibles prèviament per a les entitats locals adherides a l'SCI.

La Diputació de Girona conservarà en tot moment la propietat intel·lectual del coneixement transferit.

Quart.- Compromisos de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar

Els compromisos de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar són els següents:

  1. Utilitzar la informació facilitada per la Diputació de Girona, únicament per al desenvolupament de les tasques de control intern del seu sector institucional, i no cedir-la a tercers per a cap finalitat, i específicament la comercial.

  2. Vetllar per tal que la utilització de la documentació transferida per la Diputació de Girona, quan s'inclogui en aplicacions informàtiques, conservi la referència d'autor i es reservi a la finalitat autoritzada.

  3. Remetre a la Diputació de Girona, si es considera oportú, una memòria anual  que inclogui propostes de millora i altres aportacions que puguin resultar de la seva implementació, amb la finalitat de millorar l'assistència i trobar solucions a les qüestions que vagin sorgint.

Cinquè.- Comunicacions

Les comunicacions i transferències d'informació entre ambdues administracions s'han de dur a terme, preferiblement, per mitjans telemàtics i amb mesures de seguretat suficients per evitar-ne la pèrdua o la còpia no autoritzada.

Sisè.- Responsables

Serà responsable i participarà en el projecte per part de la Diputació de Girona la Intervenció General de la Diputació.

Serà responsable i participarà en el projecte per part de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar la Intervenció de l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar.

Setè.- Causes d'extinció

No obstant el que s'ha dit anteriorment, seran causes d'extinció anticipada de la vigència d'aquest conveni l'acord mutu de les institucions signants, la impossibilitat sobrevinguda, legal o material de l'execució de les accions que en constitueixen l'objecte i l'incompliment greu o manifest de les clàusules.

Vuitè.- Eficàcia i publicitat

El conveni obliga des del moment de la seva signatura.

La Diputació de Girona ha de publicar el text íntegre del conveni al Butlletí Oficial de la Província de Girona, a la web del Registre de convenis de col·laboració i de cooperació de la Generalitat de Catalunya i una referència d'aquest al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar al butlletí oficial de la comunitat autònoma o de la província corresponent.

Novè.- Naturalesa jurídica

Aquest conveni té naturalesa administrativa, i la jurisdicció contenciosa administrativa és la competent per resoldre sobre les qüestions litigioses que puguin sorgir entre les parts.

Les parts accepten les clàusules d'aquest document i, com a prova de conformitat, el signen en el lloc i la data que s'indiquen a les signatures d'aquest document.

Segon.- Notificar el present acord a la Diputació de Girona.”

2.- Aquest conveni es va signar en data 24 de maig de 2019.

  

Sant Llorenç des Cardassar, 10 de juny de 2019

El batle,

Mateu Puigròs Sureda