Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 5717
Depatament de Mobilitat. Secció de Circulació. Decret núm. 11318/2019 de dia 6 de Juny sobre la resolució de regulació per als vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat de Palma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Regidor de l'Àrea de Mobilitat, per delegació del Batle, mitjançant Decret núm. 11318/2019 de dia 6 de Juny ha adoptat la següent resolució de regulació pels vehicles de mobilitat personal (VMP) a la ciutat de Palma:

Decret:

1. Definició de VMP.

A l'efecte d'aquesta normativa es consideren vehicles de mobilitat personal (VMP) els patinets sense selló i els segways impulsats per un motor elèctric de potència inferior a 1 kW.

2.  Circulació i usos dels vehicles de mobilitat personal:

1- No es permet circular per les vies de la ciutat amb vehicles de mobilitat personal si no compleixen els requisits tècnics de certificació establerts o els requeriments d'homologació prevists a la normativa aplicable.

2- S'estableixen les següents condicions generals de circulació dels vehicles de mobilitat personal:

a.  Es prohibeix la circulació dels VMP a les voreres, les places, els parcs, els jardins i altres espais públics destinats en exclusiva als vianants.

b. S'han de respectar en tot moment les normes generals de circulació establertes tant a l'Ordenança de circulació com a la normativa i la legislació de trànsit, circulació de vehicles i seguretat vial; particularment, es recorda:

- Tots els usuaris dels VMP han d'obeir els senyals de circulació que estableixin una obligació o una prohibició, i han d'adaptar la seva conducta al missatge de la resta de senyals existents a les vies per les quals transiten o circulen.

- Es prohibeix la circulació amb auriculars connectats a aparells receptors o  reproductors de so.

- No es pot circular utilitzant dispositius de telefonia mòbil.

-  No es pot circular amb taxes d'alcohol superiors a les establertes a la normativa general de trànsit, o sota els efectes de drogues, estupefaents o substàncies psicotròpiques.

c. L'edat mínima permesa per a circular amb un vehicle de mobilitat personal per les vies i els espais públics és de 15 anys.

d.  Els VMP que circulin per qualsevol calçada han de disposar de timbre, sistema de frenada, llums i elements reflectants homologats, i la persona que els utilitzi ha de mantenir-se dreta; es recomana que utilitzi casc homologat i guardapit reflectant.

e. S'ha de conduir amb la diligència i la precaució necessàries per a evitar danys propis o aliens, evitant posar en perill la resta d'usuaris de la via. En els passos de ciclista s'ha de reduir la velocitat a pas de vianant i passar-hi en poder ser vists pels vehicles de la calçada.

3- Els VMP estan autoritzats a circular només pels següents espais:

- Pels carrils bici no segregats de l'espai per a vianants: vorera-bici, sense superar la velocitat màxima de 10 km/h.

- Pels carrils bici segregats de l'espai per a vianants, sobre la calçada, a l'espai comprès entre la banda d'aparcament i la vorera sense superar la velocitat màxima de 15 km/h.

- Pels carrils bici sobre la calçada, segregats de l'espai per a vianants, sense superar la velocitat màxima de 20 km/h.

- Pels carrers senyalitzats com a residencials mitjançant la senyal S-28, sense superar la velocitat màxima de 20 km/h.

- Per les calçades zona 30 i carrers limitats a velocitats inferiors a 30 km/h, i els ciclocarrers sense superar els 30 km/h i sempre en el sentit de circulació autoritzat.

- Excepcionalment i en les mateixes condicions dels cicles, per voreres i espais per a vianants, segons els decrets de batlia 11880/12 i 20740/14 i altres que es puguin autoritzar, sense superar la velocitat màxima de 10 km/h. En els passos de vianants s'ha de reduir la velocitat a pas de vianant i passar-hi en poder ser vists pels vehicles de la calçada.

- En zones i carrers específics establerts mitjançant els decrets de batlia que es puguin emetre.

4- Circulació de VMP de lloguer:

A més de les generals de circulació dels VMP, s'estableixen les següents condicions específiques de circulació, quant als vehicles de mobilitat personal afectes a una activitat d'explotació econòmica de les empreses que actualment compleixin els requisits establerts a la normativa vigent d'activitats turístiques i que disposin d'un establiment públic per al lloguer dels VMP.

Cal destacar que, en aquest supòsit, no s'hi inclouen els vehicles de mobilitat personal afectes a l'activitat econòmica de les empreses de sharing de VMP (patinets compartits), atesa la naturalesa de l'activitat d'aquesta modalitat de lloguer de VMP, ja que, de conformitat amb l'article 85 de l'Ordenança municipal de circulació (BOIB núm. 126, de 19 d'octubre de 2002), es prohibeix utilitzar la via pública per al lloguer de motocicletes, ciclomotors, bicicletes i qualsevol altre vehicle que hagi de ser objecte de lloguer sense conductor i, per tant, l'activitat de les empreses de sharing de VMP.

En aquest sentit les condicions específiques de circulació indicades són les següents:

a. Els vehicles de mobilitat personal afectes a una activitat d'explotació econòmica que compti amb la corresponent llicència municipal han d'estar identificats i inscrits al registre que correspongui, si així ho disposa la normativa aplicable.

b. Les persones físiques o jurídiques titulars dels vehicles de mobilitat personal, a títol de propietat o a qualsevol altre, han de contractar una assegurança de responsabilitat civil davant tercers, a l'efecte de cobrir la indemnització de caràcter subsidiari que correspongui pels danys i els perjudicis derivats de l'ús d'aquells vehicles i cicles per  part dels usuaris als quals els cedeixin o lloguin.

c. Els usuaris de VMP han de dur casc, i es recomana guardapit reflectant.

d. Quan els VMP circulin en grup (amb un màxim de 3 persones i un guia) poden circular segons els usos i les condicions de circulació de l'apartat 2 i 3.

e. Els grups de VMP que excedeixin en nombre els indicats a l'apartat anterior, amb un màxim de 8 persones i un guia, n'han de sol·licitar una autorització expressa municipal al Departament de Mobilitat.

Per a obtenir l'autorització, la persona sol·licitant ha de presentar:

- Assegurança de responsabilitat civil, que cobreixi com a mínim un import d'un milió d'euros

- Document que acrediti l'homologació dels VMP (aquests estaran identificats amb una numeració que haurà de relacionar-se amb el seu número de bastidor)

- Proposta d'itineraris i horaris

- Declaració responsable en què es compromet a no permetre l'ús dels VMP als que es trobin sota els efectes de qualsevol substància psicoactiva

A l'autorització que s'emeti figurarà, en qualsevol cas, el seu termini de vigència, el recorregut per a realitzar, l'horari permès i totes limitacions que s'estableixin per a garantir la seguretat dels que usin la via. Podran incorporar-se al grup menors a partir dels 12 anys d'edat.

f. Els vehicles de VMP, quan aquests circulin en grup, han de mantenir una distància entre els grups de més de 50 metres.

g. La persona física o jurídica titular de l'explotació econòmica ha de vetlar perquè les persones usuàries dels vehicles de mobilitat personal i els cicles de més de dues rodes disposin d'un nivell d'habilitat mínim que garanteixi la seva seguretat i la de la resta d'usuaris de la via pública.

h. El vehicle i les persones usuàries poden dur elements que els identifiquin com a pertanyents a la persona física o jurídica titular de l'explotació econòmica. La publicitat als vehicles o a les persones usuàries es regula per l'Ordenança municipal de publicitat.

i. La persona física o jurídica titular de l'explotació econòmica ha d'informar els usuaris dels vehicles de mobilitat personal de les rutes autoritzades i de les condicions de circulació.

5- Pel que fa a l'estacionament dels vehicles de mobilitat personal, s'estableixen les condicions següents:

a. Els VMP només poden estacionar-se a les reserves de bicis o als llocs específicament destinats a aquesta finalitat degudament senyalitzats.

b. Es prohibeix, d'acord amb la normativa vigent, l'estacionament a la via pública de VMP que suposin una activitat econòmica i facin un ús privatiu del domini públic.

3. Deixar sense efecte el Decret de batlia núm. 201815561 (BOIB de 14/08/2018), de regulació provisional d'usos dels vehicles de mobilitat personal.

4. Infraccions i sancions

a. Els VMP, a l'efecte de la tramitació de les denúncies dels agents de la Policia Local, es consideraran assimilats als monopatins, tal com preveu l'article 18 de la vigent Ordenança de circulació.

 

b. Les infraccions d'aquest Decret tindran la qualificació de lleu i es tramitaran com a infracció de trànsit, que permet el cobrament immediat als no residents i el descompte del 50% preceptiu.

Quant al punt a, s'aplicaran les codificacions i les sancions de la relació següent:

Codi

Fet

Gravetat

Quantia

50% dte.

Classe

Prior.

O 018

02 01

Desplaçar-se amb monopatí o similar per la calçada

L

40

20

Altra

3

O 018

02 02

Desplaçar-se amb monopatí o similar per la vorera

L

40

20

Altra

3

O 018

02 03

Desplaçar-se amb monopatí o similar per l'andana

L

40

20

Altra

3

O 018

02 04

Desplaçar-se amb monopatí o similar per un passeig

L

40

20

Altra

3

O 018

02 05

Desplaçar-se amb monopatí o similar per la zona de domini i ús públic o privat de concurrència pública

L

40

20

Altra

3

c. La resta d'infraccions de circulació es tramitarà pel tipus de concepte infringit, com en la resta d'usuaris.

5. Tenir per rectificat el Decret 201910647, de data 27/05/2019, ateses les errades ortogràfiques i d'estil, com també de transcripció, substituint el text en el sentit indicat a la part expositiva d'aquest Decret, i quedant-ne integrades les rectificacions en el cos d'aquesta Resolució.

6. Publicar aquest Decret al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma dels Illes Balears (BOIB).

7. Aquest Decret entrarà en vigor als 10 dies hàbils des de la seva publicació al BOIB.

 

Palma, 6 de Juny de 2019

El regidor de l'Àrea de Mobilitat p.d. Decret de batlia núm. 13051, de 05/07/2017 (BOIB núm. 83, de 08/07/2017) Joan Ferrer Ripoll p.d. Decret de batlia núm. 10931, de 15/06/2015 (BOIB núm. 92, de 23/06/2015)