Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SA POBLA

Núm. 5677
Aprovació definitiva reglament Consell municipal de Cultura

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de sa Pobla en sessió celebrada dia 8 de maig de 2019 acordà aprovar definitivament el Reglament Municipal de Cultura de Sa Pobla, comunicat l'esmentat acord a l'Administració General de l'Estat i a la de la Comunitat Autònoma en data 9 de maig, es publica el Reglament  a l'efecte de vigència i, si de cas, impugnació davant la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos des de la present publicació al BOIB.

 

Sa Pobla, 5 de juny de 2019.

El Batle.

Biel Ferragut Mir.

 

 

REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL  DE CULTURA DE SA POBLA

 

Capítol I

Naturalesa i àmbit

TÍTOL I Disposicions preliminar

Els articles 44 i 46. principis rectors de la Constitució de 1978, impliquen a les Administracions Públiques. Per tant, en els seus respectius àmbits competencials, han d'actuar per, en aquest  cas concret, promocionar, conservar, tutelar la cultura.

El Consell Municipal de Cultura de l'Ajuntament de sa Pobla es configura com un Consell Sectorial dels previstos als articles 130 i  131 del Reglament d'Organització Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals aprovat pel RD 2568/1986 de 28 novembre 1986, estarà adscrita a la regidoria que tingui les competències en matèria de Cultura. Llavors, el Consell, objecte del projecte posseeix una natura participativa inherent a les noves idees i plantejament polítics actuals, amb els quals es pretén incentivar les accions de caràcter cultural al municipi

Article 1 Definició

El Consell Municipal de Cultura de sa Pobla es configura com l'organisme de consulta de tots els sectors vinculats al món cultural dins del terme municipal de sa Pobla. Es un òrgan de participació oberta, consultiu, informatiu i d'assessorament en tot el que fa relació a les activitats culturals, de recerca, investigació i creació que afectin al municipi de sa Pobla.

Capítol II Funcions i objectius

Article 2 Funcions

Els objectius i les funcions del Consell Municipal de Cultura seran les següents:

a. Mantenir un espai d'informació, coordinació, estudi i debat entre l'administració local i el conjunt d'entitats culturals i persones interessades del poble.

b. Possibilitar que les línies d'actuació de l'Ajuntament de sa Pobla comptin amb la consulta i assessorament dels sectors implicats. Per això es podran:

  • Presentar iniciatives, propostes, suggeriments, queixes i altres a l'Ajuntament.
  • Ser informats de les decisions, propostes i projectes del consistori.
  • Debatre temes relacionats amb la Cultura en tots els àmbits i manifestacions d'aquesta.

c. Sensibilitzar de la importància de la participació de les entitats a la vida cultural del poble

d. Fomentar canals de col·laboració i coordinació entre les entitats de la població, i persones interessades, entre aquestes i l'administració municipal.

e. Vetllar per la conservació, difusió i estudi del patrimoni cultural, històric i arqueològic del municipi.

f. Impulsar i donar a conèixer el Consell Municipal de Cultura com a referent social i cultural de la participació cultural a la població.

g. Qualsevol altre que li encomani el Ple de la Corporació.

 

Capítol III.

Composició

Article 3. Composició del Plenari del Consell Municipal de Cultura

El regidor o la regidora responsable de l'àrea municipal de cultura, que en serà el president/a.

- Les persones representants de les entitats culturals inscrites al Registre Municipal d'Entitats i altres col·lectius relacionats amb el món de la Cultura

Persones vinculades al món cultural de la població designades pel Plenari de la Corporació a proposta de la regidoria de Cultura

- Les persones representants dels diferents grups polítics municipals constituïts a sa Pobla.

Article 4. Òrgans del Consell

El Consell Municipal de Cultura estarà constituït per el Plenari i per les comissions de treball que el ple del propi Consell Municipal acordi constituir.

El Consell es constituirà en el termini de tres mesos des de la constitució de la nova Corporació després de les eleccions locals, prèvia designació pel Ple de la Corporació d'aquells membres del Consell Municipal de la Cultura que no representin  cap Associació o partit polític.

Les Associacions i Grups Polítics Municipals hauran de designar els seus representant en el Consell Municipal de Cultura en el termini de dos mesos des de la constitució de la nova Corporació després de les eleccions locals.

Article. 5 Organització i funcionament del Plenari

1.- En cas de relleu o substitució del regidor o la regidora responsable de l'àrea municipal de cultura, el nou responsable de la regidoria s'integrarà al Consell Municipal de Cultura

El plenari es reunirà, com a mínim, dues vegades a l'any als efectes de ser consultat per a la programació anual per l'avaluació de la programació realitzada.

També es reunirà, amb caràcter extraordinari, a instància de la presidència, o a petició d'una tercera part de les persones que formen el Consell Municipal de Cultura.

Article 6. Funcions del plenari

a. Ser consultat i debatre sobre l'actuació municipal en l'àrea de la política cultural municipal.

h. Donar compte de la programació i la programació anual.

i. Programar i dinamitzar l'agenda d'activitats.

j. Demanar informació i documentació sobre qualsevol matèria o intervenció que afecti el camp d'actuació del Consell Municipal de Cultura.

k. Fer el seguiment de la utilització dels espais i equipaments culturals del municipi.

l. Donar compte i debatre, si s'escau, de les despeses i ingressos generades per l'activitat cultural, i de la distribució de subvencions, ajudes econòmiques i altres amb una finalitat similar.

m. Debatre i analitzar aquelles propostes i projectes que l'Ajuntament pugui formular.

n. Informar, debatre, assessorar i participar en la presa de decisions de l'Ajuntament en diferents àmbits. El Consell Municipal de Cultura pot servir com a fòrum ciutadà de debat i consulta.

Article 7

Cada entitat cultura estarà present al Consell Municipal de Cultura a través d'una persona representant, què serà designada o substituïda per l'entitat per a aquesta finalitat.

Article 8

El Consell Municipal de Cultura es dotarà dels mecanismes que es considerin oportuns per rebre l'assessorament, en temes que es cregui convenient, de persones de significada vàlua en camps específics.

Article 9

El Consell Municipal de Cultura resta obert a totes aquelles persones i entitats amb inquietuds culturals.

 

Capítol IV:

Organització

Article. 10. El Consell Municipal

El Consell Municipal de Cultura queda estructurat de la següent manera: president o presidenta, plenari i comissions de treball.

Article 11. Presidència

El president o la presidenta serà la persona responsable de la regidoria de Cultura.

Són funcions del president o la presidenta:

- Representar al Consell.

- Fixar l'ordre del dia, convocar, presidir, suspendre i aixecar les sessions, moderar els debats i dirimir els empats amb vot de qualitat.

- Vetllar pel compliment dels acords que s'hagin pres.

- Autoritzar l'assistència al plenari i a les comissions de treball, d'acord amb aquests dos organismes, de persones de reconeguda vàlua o coneixements específics, quan el tractament d'un tema concret ho faci aconsellable.

- Trametre els informes i propostes del Consell Municipal de Cultura a la resta dels òrgans municipals.

- Promoure la creació, els objectius i finalitats de les comissions de treball d'acord amb el plenari.

- Les demés funcions que el Consell li delegui o qualsevol altre funció inherent a la seva condició de president.

Article 12. Secretaria

a. La Responsabilitat de la Secretaria recaurà en un empleat públic de l'Ajuntament designat pel Batle a proposta del Plenari del Consell Municipal de Cultura. El plenari del Consell Municipal de Cultura també podrà decidir, si s'escau i es donen les condicions excepcionals, que sigui un dels seus membres que actuï com a tal.

o. Són funcions de la secretaria:

-. Redactar les convocatòries de reunions i altra documentació que es cregui convenient.

-. Assistir a les sessions del plenari, amb veu però sense vot.

-. Donar compte a les reunions dels assumptes a tractar, estendre les actes de les reunions i custodiar la documentació del Consell Municipal de Cultura.

-. Vetllar perquè les trameses de documentació arribin oportunament.

-. Vetllar per al bon funcionament de les activitats del Consell.

Article 14. Comissions de treball

a. Es constituirà a proposta del plenari i en funció de les necessitats de la programació cultural o els temes d'interès. N'hi podrà haver de permanents i d'altres de temporals, segons s'escaigui.

p. En formaran part els membres del plenari que per competència o interès vulguin treballar per l'assoliment dels objectius propis que s'hagi fixat la comissió.

q. Els membres del plenari que formin part d'una comissió podran rebre el suport permanent o esporàdic de totes aquelles persones que estiguin vinculades a l'activitat o tema objecte de cada comissió.

r. Les persones integrants de la comissió escolliran un portaveu, perquè en pugui informar.

s. El règim de reunions de les comissions de treball vindrà marcat per l'acord dels seus membres i no del plenari.

Article 15. Funcions de les comissions de treball

Dur a terme o elaborar les activitats, propostes, projectes o suggeriments per les quals hagin estat creades.

Article 16 Convocatòries

a. La convocatòria de les reunions serà lliurada a tots els membres del plenari amb una antelació mínima de 5 dies hàbils.

t. La convocatòria serà per escrit i amb constatació expressa de l'ordre del dia.

Sempre per correu electrònic.

Article. 17 Votacions

a. En cas de desacord les decisions es prenen en votació i per majoria simple (meitat més un dels assistents amb dret a vot).

b. La votació es farà a mà alçada.

c. El quòrum mínim de les sessions per adoptar acord és de dos terços dels membres  del plenari.