Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT

Núm. 5658
Resolució del conseller d’Educació i Universitat de 4 de juny de 2019 per la qual s’aprova el model de conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i els ajuntaments interessats per millorar l’oferta de places de primer cicle d’educació infantil i les condicions educatives de la primera infància

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

1. Mitjançant la Resolució del conseller d'Educació i Cultura de 29 d'abril de 2009 es va aprovar el model de conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i les entitats públiques interessades per millorar l'oferta de places de primer cicle d'educació infantil i les condicions educatives de la primera infància, que es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears de 5 de maig de 2009.

2. Des d'aleshores s'han subscrit nombrosos convenis amb ajuntaments i consells insulars, titulars de centres docents de primer cicle d'educació infantil. Aquests centres constitueixen la xarxa d'escoletes públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a fi de poder obtenir els ajuts corresponents a aquesta matèria mitjançant les convocatòries que es publiquin amb aquesta finalitat.

3. Des de l'aprovació del model de conveni esmentat s'han produït canvis normatius i, també, s'ha modificat el Decret 131/2008, de 28 de novembre, pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància. Per això, esdevé del tot necessari dur a terme la publicació d'un nou model de conveni per als ajuntaments en el qual s'introdueixen els canvis normatius corresponents, tant pel que fa als antecedents del conveni com a alguna de les seves clàusules, entre les quals hi ha la que fa referència a la vigència del conveni. Concretament, l'article 49 h de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic estableix que els convenis han de tenir una durada determinada, que no pot ser superior a quatre anys, prorrogable per un període de quatre anys addicionals, llevat que una norma prevegi una durada superior.

El nou model de conveni substitueix l'anterior i, per això, els ajuntaments interessats a formar part de la xarxa d'escoletes públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears han de signar el nou model de conveni. D'altra banda, els ajuntaments que ja tenen signat el model de conveni aprovat mitjançant l'esmentada Resolució del conseller d'Educació i Cultura de 29 d'abril de 2009 han de signar el nou model de conveni una vegada que hagin transcorregut vuit anys des de la signatura del conveni anterior.

4. Als efectes del que disposen l'article 3.4 i els punts 1 i 3 de la disposició addicional segona del citat Decret 131/2008, de 28 de novembre, després de la modificació establerta mitjançant el Decret 16/2019, de 15 de març (BOIB núm. 35, de 16 de març), el conseller d'Educació i Universitat ha d'aprovar mitjançant una resolució el nou model o, si escau, els models de convenis que poden subscriure els ajuntaments que siguin titulars de centres d'educació infantil autoritzats.

5. Aquests centres formen part de la xarxa d'escoletes públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a fi de poder obtenir els ajuts corresponents a aquesta matèria mitjançant les convocatòries que es publiquin amb aquesta finalitat.

Per tot això, atesos els informes favorables del Departament dels Serveis Jurídics de la Conselleria d'Educació i Universitat i de la Direcció General de Pressuposts i Finançament de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques, i a l'empara del que estableix l'article 11 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

1. Aprovar el model de conveni de col·laboració, que s'adjunta com a annex a aquesta Resolució, entre el Govern de les Illes Balears i els ajuntaments interessats per millorar l'oferta de places de primer cicle d'educació infantil i les condicions educatives de la primera infància, amb l'objectiu que els ajuntaments que vulguin formar part de la xarxa d'escoletes públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears puguin optar als ajuts que convoqui la Conselleria d'Educació i Universitat amb aquesta finalitat i, si escau, els puguin percebre.

2. Disposar que el nou model de conveni substitueix el model publicat al BOIB de 5 de maig de 2009 i que els ajuntaments interessats que signaren el conveni esmentat i volen seguir formant part de la xarxa d'escoletes públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears han de subscriure el nou model de conveni una vegada que hagin transcorregut vuit anys des de la signatura del conveni anterior.

3. Disposar que, una vegada transcorreguts vuit anys des de la data de la signatura, els convenis firmats d'acord amb el model publicat al BOIB de 5 de maig de 2009 deixen de tenir vigència, sense perjudici dels compromisos derivats de les obligacions que estableix la normativa de subvencions.

4. Disposar la publicació d'aquesta Resolució al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació i Universitat en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 8 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

  

Palma, 4 de juny de 2019

El conseller d'Educació i Universitat en funcions

Martí X. March Cerdà

  

Conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de ... (1) per millorar l'oferta de places públiques de primer cicle d'educació infantil i les condicions educatives de la primera infància

Parts

Martí X. March Cerdà, conseller d'Educació i Universitat, nomenat pel Decret 9/2015, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears, en l'exercici de les facultats que li atribueix l'article 11.c de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

... (2)

Antecedents

1. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació, estableix a la seva disposició addicional segona que les corporacions locals han de cooperar amb les administracions educatives en la creació, la construcció i el manteniment dels centres públics docents i que aquests centres, quan en siguin titulars les corporacions locals, s'han de crear mitjançant un conveni entre els ajuntaments i l'Administració educativa. Així mateix, disposa que la programació general de l'ensenyament ha de contenir, en tot cas, una programació específica de les places escolars en la qual s'han de determinar les comarques, els municipis i les zones on s'han de crear aquestes places.

2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix en l'article 8 que les administracions educatives i les corporacions locals han de coordinar les seves actuacions, cadascuna en l'àmbit de les seves competències, per aconseguir una eficàcia més gran dels recursos destinats a l'educació i contribuir a les finalitats establertes en aquesta Llei. Més específicament, l'article 15.1 disposa que les administracions públiques han de promoure un increment progressiu de l'oferta de places públiques de primer cicle d'educació infantil i, amb aquesta finalitat, han de determinar les condicions en què poden establir-se convenis amb les corporacions locals, altres administracions i entitats privades sense finalitat de lucre.

3. L'article 25.2.n de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, preveu que els municipis participin en la vigilància del compliment de l'escolaritat obligatòria i que cooperin amb les administracions educatives corresponents en l'obtenció dels solars necessaris per a la construcció de nous centres docents i en la conservació, el manteniment i la vigilància dels edificis de titularitat local destinats a centres públics d'educació infantil, d'educació primària o d'educació especial.

Així mateix, cal tenir en compte l'article 29.2.p de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, que preveu la competència dels municipis en les matèries següents: la planificació, l'ordenació i la gestió de l'educació infantil; la participació en el procés de matriculació en els centres públics i concertats del terme municipal; el manteniment i l'aprofitament, fora de l'horari escolar, dels centres públics; el calendari escolar, i la gestió de la utilització de les instal·lacions esportives dels centres públics en horari extraescolar.

Així mateix, tenint en compte l'article 1.2 del Decret llei 2/2014, de 21 de novembre, de mesures urgents per aplicar a les Illes Balears la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local, i l'Acord de la Comissió Bilateral de Cooperació Administració General de l'Estat-Comunitat Autònoma de les Illes Balears de 30 de maig de 2015 (BOIB núm. 76, de 21 de maig),  el municipi xxx ...., amb la subscripció d'aquest Conveni, exerceix una competència pròpia.

4. El Decret 60/2008, de 2 de maig, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil, disposa que la Conselleria d'Educació i Cultura, en coordinació, si escau, amb els consells insulars, ha de configurar un mapa escolar de l'educació infantil de primer cicle a les Illes Balears.

5. Mitjançant el Decret 131/2008, de 28 de novembre, s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, al qual correspon l'elaboració del mapa escolar de l'educació infantil de primer cicle a les Illes Balears, abans esmentat. Després de la modificació d'aquest Decret mitjançant el Decret 16/2019, de 15 de març (BOIB núm. 35, de 16 de març), també es preveu promoure l'escolarització dels infants de les famílies més vulnerables socialment; especialment, de les famílies en risc d'exclusió social. Per això, aquest aspecte s'ha introduït en les clàusules d'aquest conveni.

La xarxa d'escoles infantils públiques de les Illes Balears està formada pels centres educatius de primer cicle d'educació infantil dels quals és titular la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, així com pels centres la titularitat dels quals correspon als consells insulars, als municipis i a les institucions o als organismes que formen part del sector públic de les entitats esmentades que, de manera voluntària, s'integrin a la xarxa mitjançant la subscripció del conveni corresponent.

6. D'acord amb el que s'ha exposat, en data ... (3), ... (4) va adreçar un escrit a la directora de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància mitjançant el qual sol·licitava que l'escoleta / escoletes infantils de les quals és titular (5) s'incorporassin a la xarxa d'escoles infantils públiques.

7. És la voluntat de ... (1) donar compliment a la normativa vigent i, en especial, adaptar-se a la recent normativa en matèria de centres de primer cicle d'educació infantil i atenció educativa a la primera infància.

Ambdues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest conveni, d'acord amb el que preveu l'article 78 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i d'acord amb les següents

Clàusules

Primera

Objecte del conveni

Aquest conveni té per objecte fixar la col·laboració entre el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria d'Educació i Universitat, i l'Ajuntament de .... (1) per millorar l'oferta de places públiques de primer cicle d'educació infantil, atenent les necessitats de ... (6), i afavorir la qualitat educativa dels centres. Amb aquest objectiu, ambdues parts es comprometen a dur a terme les actuacions següents:

a) Crear i consolidar places de primer cicle d'educació infantil.

b) Sostenir centres de primer cicle d'educació infantil.

c) Millorar l'organització i el funcionament dels centres que integren la xarxa i la col·laboració en matèria d'assessorament psicopedagògic als centres i als serveis per a famílies.

d) Oferir activitats, serveis i programes per a l'enfortiment de les capacitats educatives de les famílies amb infants de menys de tres anys, tenguin o no el seu fill o fills escolaritzat.

e) Detectar, diagnosticar i integrar els infants amb necessitats específiques de suport educatiu i donar suport a aquests infants i, si escau, a les seves famílies.

f) Promoure l'escolarització dels infants de les famílies més vulnerables socialment; especialment, de les famílies en risc d'exclusió social.

Mitjançant la subscripció d'aquest conveni, les escoles infantils de les quals és titular ... (1) formaran part de la xarxa d'escoles infantils públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

 

Segona

Centres i serveis educatius

... (1) és titular de les escoles infantils següents:

--

Els serveis educatius que desenvolupa ... (1), tenint en compte els apartats c, d, e i f de la clàusula primera d'aquest conveni, són els següents:

--

(7)

Tercera

Compromisos i drets de ... (1)

1. En el marc dels objectius fixats en la clàusula primera, amb la subscripció d'aquest conveni ... (1) adquireix els compromisos següents:

a) Participar en els programes de col·laboració entre administracions inclosos en els plans biennals d'actuació per a l'educació de la primera infància, així com en els plans i els programes que elabori l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, a fi de millorar les condicions educatives de la primera infància i les capacitats educatives de les famílies als centres de què és titular.

b) Afavorir la formació del personal, docent i no docent, facilitant-li la participació en els cursos i les activitats de formació que s'organitzin.

c) Facilitar els mecanismes o els procediments de supervisió del funcionament dels centres que l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància posi en marxa.

d) Presentar, dins el darrer trimestre de cada any —a partir del 2019—, una memòria explicativa de la situació de l'oferta de places de primer cicle d'educació infantil.

e) Posar a disposició de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància la informació que li sigui requerida, en els terminis que s'estableixin i a través de les eines que se li indiquin, d'acord amb el que disposa la clàusula següent, referida als diferents aspectes del funcionament de les escoletes i de la realitat de la primera infància del municipi.

f) Facilitar a l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància la supervisió dels centres de què sigui titular i dels serveis i els programes relatius a l'educació de la primera infància.

g) Fer constar en la retolació, la informació, les comunicacions i la publicitat referides al centre la col·laboració de la Conselleria d'Educació i Universitat i la pertinença del centre a la xarxa d'escoles infantils públiques, mitjançant els logotips corresponents i d'acord amb les instruccions que es dictin.

2. La subscripció d'aquest conveni permet a ... (1) participar en les convocatòries d'ajuts que convoqui la Conselleria d'Educació i Universitat per a la creació i la consolidació de places de primer cicle d'educació infantil; per al sosteniment de centres de primer cicle d'educació infantil; per a l'oferta d'activitats, serveis i programes per a l'enfortiment de les capacitats educatives de les famílies amb infants de menys de tres anys, tenguin o no el seu fill escolaritzat; per al funcionament de serveis educatius d'atenció primerenca, i per a l'escolarització dels infants de les famílies més vulnerables socialment; especialment, de les famílies en risc d'exclusió social.

Els criteris de distribució dels ajuts són els establerts en els articles 5 a 7 del Decret 131/2008.

A més, ...(1) disposarà de la informació i l'assessorament que li proporcioni la Conselleria pel que fa a les escoletes i l'atenció educativa de la primera infància, en el marc d'aquest conveni.

Quarta

Compromisos de la Conselleria d'Educació i Universitat

Amb la subscripció d'aquest conveni, la Conselleria d'Educació i Universitat adquireix els compromisos següents:

a) Aprovar dins el primer trimestre de cada any, d'acord amb les seves disponibilitats pressupostàries i mitjançant una ordre, la quantia dels mòduls a partir dels quals es faran les convocatòries dels ajuts corresponents per a la creació, la consolidació i el sosteniment de centres de primer cicle d'educació infantil, així com per al funcionament de serveis educatius d'atenció primerenca, per al funcionament de serveis i programes per a l'enfortiment de les capacitats educatives de les famílies i per a l'escolarització dels infants de les famílies més vulnerables socialment —especialment, de les famílies en risc d'exclusió social—, d'acord amb el que estableix l'article 8 del Decret 131/2008.

b) Tenir en compte les necessitats de ... (1) i dels diferents municipis i illes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en el pla biennal i en els programes que elabori l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància.

c) Facilitar a ... (1) les eines perquè aquest pugui proporcionar la informació en relació amb l'organització i el funcionament dels centres que integren la xarxa i els serveis per a les famílies a què fa referència la clàusula anterior (apartat 1.c).

d) Afavorir la formació del personal docent facilitant que participi en els plans de formació permanent del professorat de la Conselleria d'Educació i Universitat.

e) Comunicar a ... (1) les actuacions que es duguin a terme en el si de l'Administració autonòmica relacionades, en concret, amb l'objectiu de la xarxa i la millora de l'atenció educativa de la primera infància en general i posar a disposició seva tota la informació que hi estigui relacionada.

Cinquena

Participació de les famílies

Ambdues parts es comprometen a col·laborar per a la utilització dels centres educatius com a espais de serveis integrals per a totes les famílies amb infants d'edats corresponents a l'educació infantil, de manera que puguin esdevenir, de mica en mica, espais on les famílies de l'entorn puguin trobar referents d'informació, d'assessorament, de documentació, de formació i de diàleg amb altres famílies, i, en general, espais per a tot el que els pugui suposar un acompanyament positiu en el procés de configuració de les seves capacitats i el seu projecte parentals. Així com en l'acollida i acompanyament de les famílies més vulnerables socialment; especialment, de les famílies en risc d'exclusió social.

Sisena

Seguiment del conveni

S'ha de constituir una comissió mixta de seguiment d'aquest conveni, que ha d'estar formada pels membres següents:

- Tres membres en representació de la Conselleria d'Educació i Universitat. Un dels membres ha de ser el director de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, o la persona que delegui. Els altres dos membres han de ser nomenats pel conseller d'Educació i Universitat a proposta del director de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància.

- Tres membres en representació de ... (1), nomenats per ... (4).

Aquesta comissió s'ha de reunir a petició de qualsevol de les parts, que ho ha de sol·licitar amb una antelació mínima de deu dies.

Setena

Vigència

Aquest conveni té una durada de quatre anys, prorrogable per quatre anys més, llevat que hi hagi una denúncia d'alguna de les parts, que s'ha de produir amb un antelació mínima d'un mes respecte a la data en què es vulgui rescindir.

Ambdues parts hauran de complir els objectius i els compromisos derivats de la signatura d'aquest conveni i del que estableix el Decret 131/2008, així com les obligacions que estableix la normativa de subvencions, en el cas que s'hagin percebut ajuts d'acord amb el que es disposa en la clàusula tercera.

Com a mostra de conformitat, signam aquest conveni en dos exemplars.

Palma, .... de ..... de 2019

Pel Govern de les Illes Balears

Per ...