Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL INSULAR D'EIVISSA
Núm. 5485
Protocol general d’intencions entre el Consell Insular d’Eivissa i el Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera, per al recolzament econòmic respecte de les estratègies de desenvolupament local participatiu FEADER i FEMP 2014-2020
En data 30 de novembre de 2018 el Consell Executiu del Consell Insular d’Eivissa, en sessió ordinària, va adoptar el següent acord:
“.../...
Aprovar Protocol d’intencions entre el Consell Insular d’Eivissa i el Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera, de recolzament econòmic per part d’aquesta Corporació segons les seues necessitats i disponibilitat pressupostària, al referit Grup, respecte de les estratègies de desenvolupament local, participatiu, rural i pesquera dins de la programació de fons comunitaris 2014-2020.
Protocol general d’intencions entre el Consell Insular d’Eivissa i el Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera, per al recolzament econòmic respecte de les estratègies de desenvolupament local participatiu FEADER i FEMP 2014-2020
Parts
Vicent Torres Guasch, president del Consell Insular d’Eivissa, actuant en nom i representació d’aquesta Institució, en exercici de les funcions que té encomanades segons els articles 9.1 i 9.2 q de la Llei 8/2000, de 27 d’octubre, de consells insulars (BOIB núm. 134, de 2 de novembre de 2000).
Vicent Tur Torres, DNI 41439672C, president del Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera, amb CIF núm. G-57135816, actuant en nom i representació d’aquesta entitat, de conformitat amb l’article 21 dels seus estatuts.
Antecedents
1.- El Consell Insular d’Eivissa exerceix, en virtut de la Llei 8/1999, de 12 d’abril (BOIB núm. 51, de 24 d’abril de 1999), competències en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i artesania. Així, el desenvolupament rural, pesquer i local és una de les prioritats més fermes del Consell Insular d’Eivissa, com a mitjà per millorar la qualitat de vida de la població rural, mitigar l’abandonament de l’activitat agrària i l’activitat pesquera, protegir i millorar el medi ambient i el patrimoni rural i, a través de la diversificació de les activitats del sector primari i el desenvolupament de la petita empresa agroalimentària, incrementar les rendes del sector rural d’Eivissa, aprofitant els recursos endògens i les oportunitats que es donen al territori.
2.- El Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera és una associació sense ànim de lucre que fou constituïda el dia 20 de març de 2002, inscrita en el Registre d’Associacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb el número 4494, i té per objectiu impulsar i intervenir en la gestió del desenvolupament humà sostenible de les illes d’Eivissa i Formentera, amb especial vocació en els seus aspectes rural, pesquer i local, abastant les múltiples facetes que el concepte de desenvolupament conté: econòmic, laboral, de suport social, ambiental, tecnològic, sanitari, cultural o qualsevol altre que tingui incidència en el desenvolupament íntegre del territori.
Per al compliment dels seus fins l’associació pot realitzar entre altres les següents activitats:
a) L’elaboració, la redacció i l’execució de programes i/o estratègies de desenvolupament participatiu (o amb enfocament Leader), amb especial incidència en els àmbits agrari, pesquer, social, ambiental i patrimonial.
b) L’execució de projectes i actuacions que contribueixin al desenvolupament local, rural i pesquer de les illes d’Eivissa i Formentera.
c) La realització de totes aquelles activitats lícites que estiguin relacionades amb les finalitats abans descrites.
3.- El Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera compta amb una àmplia experiència en la gestió d’estratègies de desenvolupament local a través de la metodologia Leader i en la gestió i l’execució de projectes amb incidència en el desenvolupament local de l’illa d’Eivissa. El Consell Insular d’Eivissa ha participat en la fundació del Grup d’Acció Local i li ha donat suport en les seues activitats mitjançant la subscripció de diversos convenis de col·laboració.
4.- El Reglament (UE) 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013 estableix disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (Fons Europeus i d’Inversió Europeus o abreviadament EIE). Aquest Reglament preveu l’aplicació de la metodologia Leader sota el nom de “Desenvolupament Local Participatiu” i preveu la possibilitat que diversos fons tals com els de desenvolupament rural (FEADER), desenvolupament regional (FEDER), social (FSE) i de pesca (FEMP) puguin ser utilitzats pels programes Leader (ara anomenats estratègies de desenvolupament local o EDL). També regula el contingut de les EDL i l’estructura dels grups d’acció local (GAL), entitats que aplicaran el Desenvolupament Local Participatiu.
5.- El Programa de desenvolupament rural de les Illes Balears 2014-2020 (aprovat per Decisió d’execució de la Comissió Europea C (2015) 8146 de 18 de novembre de 2015) i el Programa operatiu del FEMP per Espanya 2014-2020 (aprovat per Decisió d’execució de la Comissió Europea C (2015) 8118 de 13 de novembre de 2015) estableixen l’aplicació del Desenvolupament Local Participatiu. El Desenvolupament Local Participatiu s’aplicarà a través de GAL. El Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera, a l’empara de convocatòria de selecció realitzada pel Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), ha estat designat com a responsable de la gestió de l’estratègia de desenvolupament local participatiu FEADER 2014-2020 de les illes d’Eivissa i Formentera, en data 16 d’agost de 2016, així com també respecte de l’estratègia de desenvolupament local participatiu FEMP per Espanya 2014-2020, en virtut de Resolució de data 11 de setembre de 2017.
6.- L’estratègia de Desenvolupament Local Participatiu rural (FEADER) seleccionada compta amb tres línies estratègiques: foment de la competitivitat del sector agrícola i ramader; conservació i gestió sostenible de recursos naturals, culturals i paisatgístics; i enfortiment d’organitzacions del sector social i de programes socials. La dotació econòmica prevista per a aquesta Estratègia és de 2 milions d’euros a executar fins a l’any 2023. I l’estratègia de Desenvolupament Local Participatiu pesquera (FEMP) seleccionada compta amb dues línies estratègiques: foment d’una pesca sostenible, eficient i competitiva; i diversificació i promoció de l’activitat pesquera. La dotació econòmica prevista per a aquesta Estratègia és d’1 milió d’euros a executar fins a l’any 2023.
7.- L’article 47 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic (BOE núm. 236, de 02 d’octubre de 2015), possibilita la subscripció de protocols generals d’actuació que comportin meres declaracions d’intenció de contingut general o expressin la voluntat de les Administracions i les parts subscriptores per actuar amb un objectiu comú, sempre que no suposin la formalització de compromisos jurídics concrets i exigibles.
8.- El Consell Insular d’Eivissa considera d’interès i valora positivament les activitats que promou i desenvolupa el Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera, i en concret, l’estratègia de Desenvolupament Local Participatiu rural (FEADER) i l’estratègia de Desenvolupament Local Participatiu pesquera (FEMP), així com els projectes relacionats amb aquestes estratègies en termes de desenvolupament, atès que redunden en benefici de les zones rurals d’Eivissa així com en el sector pesquer, i atès que el desenvolupament rural i pesquer, el manteniment de les activitats agrícoles, ramaderes, així com la conservació del patrimoni rural i paisatgístic són prioritaris per a aquest Consell Insular d’Eivissa. Per això, és voluntat d’aquest Consell Insular recolzar econòmicament al Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera respecte de les estratègies abans esmentades, l’execució de les quals finalitzarà el 31 de desembre de 2023 i, segons les seues necessitats i disponibilitat pressupostària.
Ambdues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Protocol, d’acord amb les següents
Clàusules
1.- Objecte i naturalesa del protocol general d’intencions
L’objecte del present Protocol general és plasmar la voluntat del Consell Insular d’Eivissa de recolzar econòmicament al Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural i Pesquer d’Eivissa i Formentera, respecte de l’execució de l’estratègia de Desenvolupament Local Participatiu rural (FEADER) i de l’estratègia de Desenvolupament Local Participatiu pesquera (FEMP), així com els projectes relacionats amb aquestes estratègies en termes de desenvolupament, respecte de les quals ha estat designat aquest Grup com a responsable de la seua gestió en virtut dels procediments esmentats a l’antecedent cinquè del Protocol, i atès que redunden en benefici de les zones rurals d’Eivissa així com en el sector pesquer, i donat que el desenvolupament rural i pesquer, el manteniment de les activitats agrícoles, ramaderes, així com la conservació del patrimoni rural i paisatgístic són prioritaris per a aquest Consell Insular d’Eivissa.
El present instrument té el caràcter de Protocol general a l’empar del que preveu l’article 47 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic (BOE núm. 236, de 02 d’octubre de 2015).
De conformitat amb el que preveuen els articles 8 i 47 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic (BOE núm. 236, de 02 d’octubre de 2015), la subscripció del present instrument no suposa cap renúncia a les competències assumides pel Consell Insular d’Eivissa ni cap compromís econòmic, ni de qualsevol d’altra classe exigible, atès que l’esmentat recolzament econòmic a les dites estratègies i projectes relacionats, estarà subjecte a la consideració d’aquesta Corporació i d’acord amb les seues necessitats i disponibilitat pressupostària.
2.- Eficàcia i vigència del protocol
El present protocol general entrarà en vigor en el moment de la seua signatura.
La vigència del present protocol comprendrà des del moment de la seua signatura fins a la finalització de l’execució de les estratègies referides en la clàusula primera.
3.- Resolució
a) El present Protocol general es podrà resoldre per les següents causes:El transcurs del termini de vigència.
b) Per acord unànime de les parts signants.
c) Per incompliment o impossibilitat sobrevinguda en l’execució de les esmentades estratègies per part del Grup d’Acció Local.
d) Per denúncia de qualsevol de les parts, manifestada per escrit.
e) La resta de les causes previstes a la normativa d’aplicació.
4.- Règim jurídic
El present Protocol té naturalesa administrativa i les diferències que puguin sorgir en la seua aplicació i interpretació s’intentaran resoldre en comú, però si això no és possible, hauran de ser del coneixement i de la competència de l’ordre jurisdiccional contenciós administratiu.
Com a mostra de conformitat, signam aquest Protocol en tres exemplars.
.../...»
Eivissa, 30 de maig de 2019
La Secretària Tècnica de Medi Ambient, Agricultura,
Cultura, Educació, Patrimoni i Joventut
Maria Catalina Tur Torres