Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 5089
Participació Ciutadana. Addició punt 4.3 a la instrucció per a la realització d'activitats artístiques a la via pública

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L’Ajuntament de Palma, Àrea delegada de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial, el dia 20 de maig de 2019, mitjançant número de decret AJT201910173 va aprovar la següent disposició:

Atès que el 4 de setembre de 2018 al BOIB núm. 109 es va publicar l’acord de Ple de l’Ajuntament de Palma de 26 de juliol de 2018 on s’acordà aprovar definitivament l’Ordenança municipal d’ocupació de la via pública. (Regidoria de Funció Pública i Govern Interior).

Atès que aquesta Ordenança entrà en vigor el dia següent de la seva publicació.

Atès que a la disposició addicional tercera es delegà en la Regidoria de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial “ la regulació específica i particularitzada de les activitats que es realitzin a la via pública pels artesans, pintors artistes i caricaturistes, músics i cantants, individuals o en grup, i estàtues, mims i malabaristes “.

A aquesta disposició s’afegia que “la regulació s’aprovarà mitjançant decret que s’ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears” .

Atès que l’11 de maig de 2019 al BOIB núm. 64 es va publicar l’APROVACIÓ del Decret d’Instrucció AJT201908880 “ per a la realització d’activitats artístiques al carrerde regulació específica i particularitzada de les activitats que es realitzin a la via pública pels  pintors i manualitats artístiques, músics i cantants, ballarins, titellaires, pallassos, acròbates i malabaristes,  i escultures humanes”, redactada per la regidora de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial i la regidora de Funció Pública i Govern Interior per tal de donar compliment al mandat anterior.

Atès la reunió mantinguda amb els representants de  PIMEM (Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca) i amb l’Àrea de Mercats de l’Ajuntament de Palma,  es creu oportú dur a terme una addició al Decret esmentat en el sentit d’introduir a l’apartat 4.3 el següent :

“ESPAIS QUE ES PODEN SOL·LICITAR;

“La tipologia de MANUALITATS i PINTORS que sol·liciti espais dels següents mercats i zones adjacents, només podran exercir l’activitat en el següents termes;

MERCAT S’HORT DEL REI (C009 + C010 + C012+ C0005) : DIMECRES, DIJOUS I DIUMENGES. Resta de dies només a partir del desmuntatge del mercat.

MERCAT PLAÇA MAJOR (C017+ C018): DIMECRES I DIUMENGES. Resta de dies només a partir del desmuntatge del mercat.

PASSEIG SAGRERA (C004+C003+C002): DILLUNS, DIMARTS I DIMECRES. Resta de dies només a partir del desmuntatge del mercat.

Així mateix, per aquelles activitats de manualitats, pintors i caricaturistes, l ‘Ajuntament fomentarà els tràmits per obtenir la Carta d’Artesà. En aquest sentit, no es podrà sol·licitar espais més de 2 anys seguits, sense que es justifiqui haver presentat la documentació per obtenir la Carta d’Artesà segons el Decret 41/2014, de 5 de setembre, pel qual s’estableixen els principis generals del procediment per obtenir la Carta d’Artesà, la Carta de Mestre Artesà, el document de qualificació artesanal i la Carta de Mestre Artesà Honorífics.”

Es per això que un cop vist l’informe emès el 23 d’abril de 2019 per la cap de departament de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial, el dels Serveis Jurídics emès el 30.04.2019, d’acord amb el que estableixen els Decrets de Batlia núm. 19330, de 5/11/2015 (BOIB núm. 167 de 12/11/15) de nomenament de la regidora de Participació Ciutadana i el  núm. 10931, de 15.06.15 (BOIB núm. 92 de 23/06/15) d’estructura de les àrees municipals, es proposa que es dicti el següent DECRET:

1r.-APROVAR  l’ADDICIÓ al punt 4.3 de la Instrucció per a larealització d’activitats artístiques al carrer,  de regulació específica i particularitzada de les activitats que es realitzin a la via pública pels  pintors i manualitats artístiques, músics i cantants, ballarins, titellaires, pallassos, acròbates i malabaristes,  i escultures humanes”, publicada al BOIB de l’11 de maig de 2019, Núm. 64, mitjançant Decret AJT201908880,  el qual queda redactat de la següent manera:

4. TRAMITACIÓ DEL CARNET PER A LES ZONES DETERMINADES A L’ANNEX 1 (plànols)

[....]

4.3. ESPAIS QUE ES PODEN SOL·LICITAR.

Respecte a les zones indicades als plànols de l’annex 1, l’artista pot sol·licitar la concessió d’1 espai fix o d’una plaça en 2 itineraris, amb els següents requeriments:

Es pot sol·licitar 1 lloc fix a les zones de la plaça de Sant Domingo de la Calzada i/o Platja de Palma i 1 itinerari a una altra zona, justificant els horaris de compatibilitat en què s’utilitzarà.

Es pot sol·licitar 1 lloc fix a Platja de Palma i 1 lloc fix a una altra zona, justificant els horaris de compatibilitat en què s’utilitzarà.

Es pot compartir 1 plaça fixa entre 2 persones, si es fa constar a la sol·licitud, s’identifica cada persona que exercirà l’activitat i s’emplena tota la documentació per duplicat, juntament amb una justificació motivada de l’utilització conjunta i dels horaris de compatibilitat en què s’utilitzarà.

Les bandes de música poden sol·licitar una varietat d’espais, dins els establerts per a les activitats de música, sempre justificant-ho a la sol·licitud.

Només s’accepten sol·licituds per als espais determinats a l’annex 1 on es pugui realitzar la tipologia de activitat artística; en cas contrari i sempre que sigui possible l’Ajuntament els reubicarà d’ofici.

A les següents zones, on hi ha mercats i fires ateses per l’Administració, s’han d’ajustar a les restriccions i limitacions específiques de la seva autorització, que l’equip tècnic estableix ad hoc per a les dites zones:

  • Zones PL007 i PL006: Mercat de les Meravelles (diari de maig a octubre de 18 a 24 h).

  • Zona C004: s’hi duen a terme fires periòdiques.

  • Zones C011 i C009:  Mercat Artesanal de l’Hort del Rei (del 30 de març al 31 d’octubre, dilluns, dimarts, divendres i dissabtes de 10 a 17 h).

  • Zona C017:  Mercat Artesanal.

  • Zones C023, C021 i C022: Fira de Nadal.

  • Zones C025, C026 i C027: Fira de Nadal.

“La tipologia de MANUALITATS i PINTORS que sol·liciti espais dels següents mercats i zones adjacents, només podran exercir l’activitat en el següents termes;

MERCAT S’HORT DEL REI (C009 + C010 + C012+ C0005) : DIMECRES, DIJOUS I DIUMENGES. Resta de dies només a partir del desmuntatge del mercat.

MERCAT PLAÇA MAJOR ( C017+ C018): DIMECRES I DIUMENGES. Resta de dies només a partir del desmuntatge del mercat.

PASSEIG SAGRERA ( C004+C003+C002): DILLUNS, DIMARTS I DIMECRES. Resta de dies només a partir del desmuntatge del mercat.

Així mateix, per aquelles activitats de manualitats, pintors i caricaturistes, l ‘Ajuntament fomentarà els tràmits per obtenir la Carta d’Artesà. En aquest sentit, no es podrà sol·licitar espais més de 2 anys seguits, sense que es justifiqui haver presentat la documentació per obtenir la Carta d’Artesà segons el  Decret 41/2014, de 5 de setembre, pel qual s’estableixen els principis generals del procediment per obtenir la Carta d’Artesà, la Carta de Mestre Artesà, el document de qualificació artesanal i la Carta de Mestre Artesà Honorífics.”

Els itineraris no poden estar formats únicament per músics i cantants, i l’Administració els reubicarà d’ofici per fer-los tan variats com sigui possible.

2n.- S’acorda que pel cas que la taxa municipal corresponent a les activitats incloses a la Instrucció no estigui aprovada en el moment d’entregar els carnets, aquests s’entregaran als titulars amb un pendent de liquidació que s’haurà d’abonar en el moment de l’aprovació de la taxa.

3r.- Publicar aquesta addició en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 20 de maig de 2019

La regidora de Participació Ciutadana i Coordinació Territorial, Decret de Batlia núm. 19330, de 5/11/2015 (BOIB núm. 167 de 12/11/15) Eva Frade Bravo