Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE MARRATXÍ

Núm. 5076
Aprovació definitiva de l'acord de reconeixement de la carrera professional als empleats públics al servei de l'Ajuntament de Marratxí

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de la Corporació en sessió de data 30 d’abril de 2019 va aprovar definitivament l’acord de reconeixement de la carrera professional als empleats públics al servei de l’Ajuntament de Marratxí. En compliment del que s’estableix a l’article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local, es publica íntegrament l’esmentat acord.

ACORD DE LA MESA GENERAL DE NEGOCIACIÓ PEL RECONEIXEMENT DE LA CARRERA PROFESSIONAL DELS EMPLEATS PÚBLICS AL SERVEI DE L’AJUNTAMENT DE MARRATXÍ

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L’ordenació i gestió adequada dels recursos humans propis constitueixen un factor clau per a la millora dels serveis que presta l’Ajuntament de Marratxí. Obtenir la màxima rendibilitat d’aquests recursos humans permetrà a l’Administració municipal assegurar un compliment òptim dels seus objectius i l’assoliment dels resultats perseguits a l’hora de dissenyar les polítiques públiques. Assolir aquests objectius nomes es pot aconseguir si s’actua motivant adequadament als empleats públics que serveix a l’Ajuntament de Marratxí per tal d’aconseguir un major grau de professionalització dels mateixos.

Com a factor clarament determinant de la motivació del personal al servei de les administracions públiques, el Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, mitjançant el qual s’aprova el Text refús de la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic (EBEP), recull al capítol II del Titol II (Dret a la carrera professional i a la promoció interna – articles 16 a 20)) el dret a la carrera professional i a la promoció interna, drets que es troben lligats a l’avaluació de l’acompliment. Aquest  model de carrera professional pretén la implicació voluntària i motivada dels empleats públics, orientada a la consecució dels objectius de l’Administració, i conceptuada com el dret dels empleats públics a progressar de forma individualitzada, com a reconeixement al seu desenvolupament professional, quant a coneixements, formació, experiència professional i acompliments dels objectius establerts per l’Administració.

En el mateix sentit, la Llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de les Illes Balears, en els seus articles 62 i següents, preveu el desplegament de les previsions en matèria de carrera administrativa en concordança amb el caràcter bàsic de l’EBEP. Previsions que són aplicables al personal de les Administracions Locals de l’àmbit territorial de les Illes Balears en virtut de l’establert a l’article 190 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

Serveix de referència en matèria de desenvolupament de la carrera professional horitzontal l’acord signat en aquesta matèria en data 18 de juliol de 2008 per al personal de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 154 de l’1 de novembre de 2008), modificat en data 26 de febrer de 2010 (BOIB núm. 37 de 6 de març de 2010), model que serveix de referència per a la proposta del present acord.

I. OBJECTE.

El present acord té per objecte regular la carrera professional dels empleats públics al servei de l’Ajuntament de Marratxí.

II. CONCEPTE.

La carrera professional és el conjunt de les oportunitats dels empleats públics de l’Ajuntament de Marratxí de progrés professional d’acord amb els principis d’igualtat, mèrit i capacitat. Carrera professional que ha de contribuir a l’actualització i perfeccionament de la qualificació professional dels empleats públics i a la millora de la prestació dels serveis públics que presta l’Ajuntament de Marratxí.

III. MODALITATS I ELEMENTS CLAU.

a. La carrera professional es pot desenvolupar a través de les següents modalitats.

  • La promoció interna.
  • La carrera professional vertical.
  • La carrera professional horitzontal.

b. Els elements clau de cada una de les modalitats són els següents:

  • Nivell del lloc de feina (o complement de destinació del lloc de feina que s’ocupa determinat per la Relació de llocs de feina).
  • Nivell de carrera professional vertical o grau personal consolidat.
  • Nivell de carrera professional horitzontal.

IV. ESTRUCTURA DE PROMOCIÓ INTERNA.

La promoció interna consisteix en el conjunt d’ascens o de canvi de places  de diferents escales, subescales, classes o categories, amb canvi o no de grup o subgrup de titulació.

V. ESTRUCTURA DE CARRERA PROFESSIONAL VERTICAL.

La carrera professional vertical consisteix en la mobilitat voluntària dels empleats públics, per canvi de lloc de feina (des de la mateixa plaça) dins de l’estructura de llocs de feina que conformen l’Administració de l’Ajuntament de Marratxí, mitjançant la participació en els diferents sistemes de provisió de llocs de feina que preveu la normativa reguladora de la matèria.

El complement de la carrera professional vertical, en el seu cas, serà el corresponent grau personal consolidat per cada empleat públic sempre que aquest sigui superior al nivell del lloc (complement de destinació) realment ocupat.

VI. ESTRUCTURA DE CARRERA PROFESSIONAL HORITZONTAL.

La carrera professional horitzontal és una progressió de nivell i/o esglaó professional, sense necessitat de canviar de lloc de feina. Aquesta s’estructura en quatre nivells o esglaons, en cadascun dels quals el personal d’aquest Ajuntament ha de romandre un període de temps per adquirir les competències necessàries per accedir a l’esglaó superior. El sistema requereix formalitzar degudament la sol·licitud en el termini que s’estableixi a les convocatòries i superar l’avaluació corresponent.

Les característiques de la carrera professional horitzontal seran les següents:

a. Voluntarietat: Correspon al personal inclòs dins de l’àmbit d’aplicació decidir si s’hi incorpora i el ritme de progressió als diferents nivells que la configuren, tot acomplint els requisits establerts.

b. Personalització: Els reconeixements de nivell té caràcter personal i individual i s’efectuarà considerant els mèrits presentats per la persona interessada de conformitat amb els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.

c. Progressivitat: Com a regla general, l’accés als diferents nivells reconeguts en la carrera professional s’efectuarà successivament i de nivell en nivell, de tal manera que l’accés al nivell superior només s’assolirà si s’ha acreditat el reconeixement del nivell immediatament inferior, llevat de la fase extraordinària d’implantació.

d. Irreversibilitat: El nivell reconegut per l’Ajuntament de Marratxí té caràcter irrevocable i consolidat per aquest a tots els efectes, llevat de l’aplicació de la sanció de demèrit que preveu l’article 96.1.e del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 20 d’octubre, EBEP.

e. Incentivada: El reconeixement de cada nivell està retribuït econòmicament mitjançant el complement de caràcter fix i mensual corresponent.

f. Transparent: Les eines de mesurament dels paràmetres i dels criteris que s’hagin d’avaluar es basen en criteris objectius.

g. Oberta: No té limitacions d’accés sempre que es compleixin els requisits bàsics establerts i els criteris definits per obtenir cada nivell.

h. Homologable: S’ha de dur a terme les actuacions que permetin l’accés al sistema de carrera professional al personal que prové d’altres administracions, d’acord amb els principis i els criteris d’homologació que es determinin.

i. Independent del lloc que s’ocupi:  Obtenir un nivell de carrera professional determinat o accedir a un altre no implica canviar el lloc de treball ni l’activitat que el professional desenvolupa.

L’àmbit subjectiu d’aplicació de la carrera professional horitzontal són els empleats públics, de l’Ajuntament de Marratxí i dels seus Organismes Autònoms, següents:

a. Funcionaris de carrera i personal laboral fix.

b. Funcionaris interins i personal laboral temporal que hagin assolit un nivell dins de l’Ajuntament de Marratxí (cinc anys consecutius de servei actiu a l’Ajuntament de Marratxí) i que hagin accedit al lloc de feina mitjançant processos selectius propis.

c. Funcionaris de la policia local amb situació de segona activitat, amb o sense destinació.

Queden expressament exclosos de l’aplicació de la carrera professional horitzontal el personal laboral indefinit no fix, el personal eventual i el personal d’alta direcció que no tinguin la consideració de funcionari de carrera.

La primera adquisició de nivell, en el moment inicial d’aplicació de la carrera professional, serà d’una sola vegada, tenint en compte els anys de serveis prestats i les hores de formació determinades per assolir el nivell (es tindran en compte totes les hores de formació realitzades durant la vida laboral a l’administració pública).

Taula d’hores de formació per assolir els nivells inicials:

 

Grup A1

Grup A2

Grup B

Grup C1

Grup C2

Altres grups

Nivell I

60

50

45

40

35

25

Nivell II

120

100

90

80

70

50

Nivell III

180

150

135

120

105

75

Nivell IV

240

200

180

160

140

100

La carrera professional horitzontal s’estructura en quatre nivells, als quals els empleats públics hauran de romandre un període mínim de temps per assolir les competències necessàries per a poder accedir al nivell superior.

El període mínim de serveis prestats per a l’accés a cadascun dels nivells o esglaons és el següent:

a. Nivell I: 5 anys.

b. Nivell II: 5 anys des de l’accés al Nivell I.

c. Nivell III: 5 anys des de l’accés al Nivell II.

d. Nivell IV: 5 anys des de l’accés al Nivell III.

S’entendrà com a serveis prestats als efectes de reconeixement de carrera professional horitzontal els períodes de serveis prestats en situació de servei actiu, serveis especials, serveis en altres administracions públiques, excedència voluntària per raó de violència de gènere en els termes establerts a l’article 89.5 EBEP, excedència per cura de fills o familiars amb reserva de lloc de feina, excedència forçosa i excedència especial recollida al Decret Llei 5/2012 exercits en el mateix cos o escala o en una categoria professional equivalent a qualsevol administració pública, si bé també es computaran els serveis prestats en altres cossos o escales o  categories professionals.

Únicament es podran assolir un màxim de quatre nivells, si bé en el supòsit de promocionar verticalment i tenir les condicions necessàries per assolir un nou nivell (una vegada reconegut el nivell IV), s’haurà de renunciar a aquest per tal d’obtenir el reconeixement del nivell IV corresponent a l’actual cos, escala o categoria que es tingui.

Les retribucions, en còmput anual (12 mensualitats), del complement de carrera professional horitzontal (CCPH) corresponent a cadascun dels nivells assenyalats són els següents:

CCPH(1)

Grup A1

Grup A2

Grup B

Grup C1

Grup C2

Altres grups

Nivell I

2.850,00

2.500,00

2.250,00

2.000,00

1.750,00

1.500,00

Nivell II

5.700,00

5.000,00

4.500,00

4.000,00

3.500,00

3.000,00

Nivell III

8.550,00

7.500,00

6.750,00

6.000,00

5.250,00

4.500,00

Nivell IV

11.400,00

10.000,00

9.000,00

8.000,00

7.000,00

6.000,00

Els efectes econòmics derivats de la implantació de la carrera professional horitzontal seran des de l’1 de gener de 2019, si bé la percepció íntegra del mateix es farà en funció del barem següent:

a. Durant l’exercici de 2019 els empleats públics al servei de l’Ajuntament de Marratxí únicament tindran dret a la percepció del complement de carrera professional, de manera proporcional al nivell que es tingui reconegut, fins a un total de 400.000 € per tota la plantilla.

b. Durant els exercicis següents l’Ajuntament de Marratxí anirà dotant pressupostàriament en funció de l’execució real de la despesa del capítol I de cada exercici, sense vulnerar la normativa pressupostària i ajustant-se a les regles d’equilibri pressupostari previstes en la normativa en vigor, als efectes d’anar ampliant d’any en any (de forma prioritària i a partir dels 400.000 euros inicials) el dret a la percepció de la carrera professional dels empleats públics al seu servei fins a assolir els imports corresponents a cada nivell fixats al present apartat.

No obstant això, si en algun moment la normativa pressupostària o de control de la despesa pública permetessin en el futur el reconeixement íntegre del dret a percebre el complement de carrera professional aquest es reconeixeria en la seva totalitat en l’exercici pressupostari corresponent.

Des de l’entrada en vigor en data 1 de gener de 2019 els empleats públics que acompleixin l’edat reglamentària de jubilació abans de la implantació definitiva del complement de carrera professional tindran dret a la percepció íntegra del mateix durant les darreres dotze mensualitats abans de procedir a la seva jubilació efectiva sempre que haguessin comunicat per escrit (i com a mínim amb la mateixa anterioritat) aquesta circumstància al Negociat de Recursos Humans d’aquest Ajuntament.

Únicament es podrà percebre un únic complement de carrera professional horitzontal, que serà sempre el que correspongui al nivell i grup de titulació que es tingui reconegut en darrer lloc.

L’abonament de la carrera professional requerirà estar en situació de servei actiu com a empleat públic de l’Ajuntament de Marratxí i la despesa generada pel seu abonament haurà d’ajustar-se a les regles d’equilibri pressupostari previstes a la normativa vigent.

VII. PROGRESSIÓ DE NIVELL A LA CARRERA PROFESSIONAL HORITZONTAL.

Els empleats públics acollits al sistema de carrera professional horitzontal podran progressar al nivell superior quan acreditin, a la convocatòria d’obtenció de nivell de carrera professional, acomplir els requisits de hores de formació i anys de serveis prestats del nivell respecte del qual sol·liciti el reconeixement.

Quan el personal que sol·liciti el reconeixement d’un nivell de carrera professional horitzontal hagi prestat els seus serveis a distints grups professionals s’aplicarà una regla de ponderació d’aquests a l’efecte de determinar la seva inclusió a un o altre nivell.

Dies prestats

Com A1

Com A2

Com B

Com C1

Com C2

Com AP

Subgrup A1

1

0,8

0,7

0,6

0,5

0,4

Subgrup A2

1

1

0,8

0,7

0,6

0,5

Subgrup B

1

1

1

0,8

0,6

0,5

Subgrup C1

1

1

1

1

0,8

0,6

Subgrup C2

1

1

1

1

1

0,8

Subgrup AP

1

1

1

1

1

1

VIII. GESTIÓ DEL COMPLEMENT DE CARRERA PROFESSIONAL HORITZONTAL.

Els empleats públics en servei actiu a l’Ajuntament de Marratxí podran presentar els corresponents mèrits per a l’obtenció d’un nivell de complement de carrera professional horitzontal quan es convoquin per la Corporació els respectius procediments.

Concretament es podrà sol·licitar el reconeixement dels nivells de carrera professional de la següent forma:

a. Personal funcionari de carrera o laboral fix que ocupin un lloc de feina per concurs o lliure designació, podran sol·licitar el reconeixement del nivell que els hi correspongui com a funcionaris de carrera.

b. Personal funcionari de carrera o laboral fix que ocupin un lloc de feina de un grup o subgrup superior en comissió de serveis, en aquest supòsit podran sol·licitar el reconeixement del nivell que els hi correspongui com a funcionaris de carrera per la totalitat dels serveis prestats o sol·licitar el reconeixement del nivell que correspongui al lloc de feina ocupat en comissió de serveis però únicament pel temps de serveis prestats en comissió de serveis a aquest lloc de feina.

c. Personal funcionari interí o laboral no fix, en aquest supòsit podran sol·licitar el reconeixement del nivell que els hi correspongui en funció del lloc de feina ocupat però únicament pel temps de serveis prestats de forma ininterrompuda en l’esmentat lloc (mateix cos, subgrup i escala).

d. Quan en una mateixa persona recaigui la condició de funcionari de carrera/personal laboral fix i funcionari interí/personal laboral no fix, haurà d’optar pel reconeixement del nivell corresponent o bé per l’apartat a o bé per l’apartat c.

En cap supòsit es podrà reconèixer un nivell de complement de carrera professional per llocs de feina de categoria superior ocupats de manera provisional per un temps superior al que es dugui de manera provisional en el lloc de feina ocupat.

L’Ajuntament de Marratxí es compromet a convocar processos de valoració, previ estudi i quantificació pressupostària de les despeses que comportaria, els mesos de març/abril de cada any a partir de l’entrada en vigor del present acord.

Valorats els mèrits per l’òrgan de selecció s’elevarà proposta d’acord a l’Ajuntament Ple, que resoldrà el reconeixement o no dels nivells de CCPH sol·licitats de conformitat amb les mateixes. No obstant això, l’execució de la resolució requerirà l’existència prèvia de la consignació pressupostària suficient per fer front al mateix.

El procediment tindrà una durada màxima d’un any des de la seva convocatòria i finalitzarà amb la resolució motivada de l’Ajuntament ple.

L’accés dels empleats públics afectats pel present acord a la carrera professional en el moment de la seva implantació es farà, amb caràcter extraordinari i per una sola vegada, mitjançant l’aplicació exclusiva del temps de serveis prestats.

L’òrgan de valoració en matèria de gestió del CCPH tindrà una composició  de sis membres, sense perjudici de la intervenció puntual d’assessor, designats pel Batle de l’Ajuntament i quedarà constituït de la forma següent:

· President: Un empleat públic al servei de l’Ajuntament de Marratxí (funcionari de carrera/personal laboral fix) dels subgrups A1, A2 o C1 designat pel senyor Batle.

· Vocals: Quatre empleats públics al servei de l’Ajuntament de Marratxí (funcionaris de carrera/personal laboral fix) de qualsevol subgrup professional, un dels quals serà designat a proposta de la Junta de personal.

· Secretari: Un empleat públic al servei de l’Ajuntament de Marratxí (funcionari de carrera) adscrit al Negociat de Recursos Humans de l’Ajuntament de Marratxí.

Els membres del Tribunal actuaran amb veu i vot, a excepció del Secretari, que actuarà amb veu però sense vot. Es podran designar suplents pels membres de la Comissió de valoració que assumiran, en el seu cas, les funcions dels titulars respectius.

Així mateix es permetrà l’assistència, sense formar part de l’òrgan de valoració i als únics efectes de supervisió del procés de valoració, d’un representant de la Junta de personal designat per aquesta.

IX. PAU SOCIAL.

Les organitzacions sindicals firmants del present acord es comprometen a garantir la pau social durant un termini mínim de tres anys en tots els aspectes referits a la carrera professional sempre que s’acompleixin els termes pactats a aquest Acord.

 

Marratxí,  21 de maig de 2019

El Balte,

Joan Francesc Canyelles Garau

 

(1) Els nivells i les corresponents retribucions també s’estableixen pel personal laboral al servei de l’Ajuntament en funció de les categories equivalents previstes al seu conveni col·lectiu