Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

INSTITUT MALLORQUÍ D'AFERS SOCIALS

Núm. 5048
Resolució de la Presidència de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), de 24 de maig de 2019, mitjançant la qual es regula la forma d’acreditar l'obligació de tota persona que exerceixi professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors dins l’àmbit del Servei de Menors i Família de l’IMAS i de la Direcció Insular de persones amb Discapacitat, de comptar amb una certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals que acrediti que no ha estat condemnat per cap delicte contra la llibertat sexual

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

En data 24 de maig de 2019 la directora de l'àrea de menors i família i del cap de servei han presentat informe proposta per a l’aprovació de la regulació de l'obligació de tota persona que exerceixi professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors dins l’àmbit del Servei de Menors i Família, han de comptar amb una certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals que acrediti que no ha estat condemnat per cap delicte contra la llibertat sexual.

Fonaments de dret

1. L'article 13.5 de la Llei orgànica 1/1996 de Protecció Jurídica del Menor (en la redacció donada per la Llei 26/2015, de 28 de juliol ) estableix que: «Serà requisit per a l'accés i exercici a les professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors, el no haver estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclou l'agressió i abús sexual, assetjament sexual, exhibicionisme i provocació sexual, prostitució i explotació sexual i corrupció de menors, així com per tràfic d'éssers humans. A aquest efecte, qui pretengui l'accés a tals professions, oficis o activitats haurà d'acreditar aquesta circumstància mitjançant l'aportació d'una certificació negativa del Registre Central de delinqüents sexuals».

Per tant, les Administracions Públiques estan obligades a sol·licitar, a les persones el treball o activitat de les quals impliqui contacte habitual amb menors, que aportin aquesta certificació.

Aquesta obligació no afecta només als que s'incorporin a un lloc de treball o activitat que impliqui contacte habitual amb menors, sinó també als quals l’estiguin exercint.

Amb aquesta obligació es pretén impedir que les persones que hagin comès qualsevol delicte sexual puguin tenir accés o continuar exercint professions, oficis o un altre tipus d'activitats que impliquin un contacte habitual amb menors d'edat.

Arrel de l’entrada en vigor de la nova redacció d’aquest article la Direcció Insular de Menors i Família va adoptar les mesures adients per fer efectiu l’esmentada obligació.

2. En data 28 de febrer de 2019, el BOIB ha publicat la Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l’atenció i dels drets de la infància i l’adolescència de les Illes Balears. Aquesta llei entra en vigor el 28 de maig d’aquest any. El segon paràgraf de la Disposició Final Quarta preveu que: «Els consells insulars i la resta d’entitats locals, en l’àmbit competencial respectiu, han de determinar els llocs de treball que, dins de la mateixa organització i de la resta d’entitats que n’integren el sector públic, suposin contacte habitual amb infants o adolescents, la regulació de la forma d’acreditació del compliment dels requisits per a l’accés i l’exercici de llocs que impliquin el contacte esmentat, així com les conseqüències jurídiques de l’incompliment d’aquests requisits.»

En compliment de l’esmentada Disposició Final Quarta, s’ha d’aprovar aquesta regulació. Atès que la Llei orgànica 1/1996 preveu un àmbit d’aplicació més ampli que la llei 9/2019, s’ha considerat més adient una regulació unificada en el mateix instrument jurídic de la forma d’acreditació en relació tant als empleats públics com de la resta de persones que desenvolupen tant oficis com activitats que impliquin contacte habitual amb menors.

3. D'acord amb el que estableix el punt 3 de l'art. 7 dels Estatuts de l'IMAS aprovats per Acord del Ple del Consell de Mallorca d'11 d'abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig), l’aprovació d’aquesta resolució correspon a la Presidència.

Per tot l’exposat,

Resolc

Primer. Aprovar la regulació de la forma d’acreditació del compliment de l'obligació de tota persona que exerceixi professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors dins l’àmbit del Servei de Menors i Família de l’IMAS i de la Direcció Insular de persones amb Discapacitat, de comptar amb una certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals que acrediti que no ha estat condemnat per cap delicte contra la llibertat sexual, que s’adjunta com a annex.

Segon. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears

Regulació de la forma d’acreditació del compliment de l'obligació de tota persona que exerceixi professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors dins l’àmbit del Servei de Menors i Família de l’IMAS i de la Direcció Insular de persones amb Discapacitat de comptar amb una certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals que acrediti que no ha estat condemnat per cap delicte contra la llibertat sexual, la determinació dels llocs de treballs als que afecta així com les conseqüències del seu incompliment

1. Finalitat

Protegir i defensar la integritat física i psíquica dels menors destinataris de les actuacions del Servei de Menors i Família de l'IMAS i de la Direcció Insular de persones amb Discapacitat.

2. Determinació dels llocs de treball de l’IMAS i de la resta de professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors han d’acreditar no haver estat condemnat per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual

Els llocs de treball de l’IMAS i la la resta de professions, oficis i activitats que impliquin contacte habitual amb menors dins l’àmbit del Servei de Menors i Família de l’IMAS i de la Direcció Insular de persones amb Discapacitat que han d’acreditar no haver estat condemnats per sentència ferma per algun delicte contra la llibertat i indemnitat sexual són els següents:

  1. Tots els/les empleats públics que prestin serveis en el Servei de Menors i Família de I'IMAS així com a la Secció de Recursos Sociolaborals i a la Secció de Recursos Personals i Assistencials de la Direcció Insular de Persones amb Discapacitat.
  2. Tots els/les empleats públics i professionals que prestin els seus serveis en Centres Residencials de menors i de menors discapacitats, tant dependents de l'IMAS com concertats o contractats.
  3. Tots els empleats d’empreses contractades per l’IMAS que presten serveis a les oficines centrals i als centres residencials de menors i menors discapacitats.
  4. El personal voluntari que presta la seva acció directament amb menors que tinguin expedient incoat i actiu en el Servei de Menors i Família de l'IMAS.
  5. Qualsevol persona que realitzi una sortida amb menors que tinguin expedient incoat i actiu en el Servei de Menors i Família de l'IMAS.
  6. Les persones acollidores i adoptives de menors amb expedient incoat i actiu en el Servei de Menors i Família de l'IMAS.
  7. Totes les persones que realitzin pràctiques al Servei de Menors i Família de l'IMAS així com als seus serveis en Centres Residencials de Menors, tant dependents de l'IMAS com concertats o contractats.

3. Forma d’acreditació del compliment dels requisits

S’acreditaran d’acord amb les següents instruccions:

1.- Els/as treballadors/as i voluntaris/as que prestin els seus serveis/activitat en una entitat privada que treballa amb menors, hauran de sol·licitar-ho de manera personal, utilitzant qualsevol dels mitjans habilitats a aquest efecte: presencial, per correu o per internet indicant en “la finalitat” de la sol·licitud «Contracte nou per a treball amb menors».

2.- Les persones que, prestin serveis com a empleades públiques a prestar serveis de voluntariat o realitzar qualsevol sortida amb menors en l'àmbit de l'Administració Pública, o bé optin a ser persones acollidores o adoptives no és necessari que el sol·licitin de forma personal i individualitzada, sent suficient amb autoritzar l'administració perquè accedeixi a la seva informació penal a través de la Plataforma d'Intermediació de Dades que gestiona el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, en cas contrari hauran de sol·licitar-ho personalment i aportar-ho.

3. Les empreses contractades hauran de disposar dels certificats d’inexistència d’aquest tipus d’antecedents per part dels seus treballadors i posar-los a disposició dels responsables del contracte/s o concerts a l’IMAS amb la periodicitat que aquests els requereixin, i com a màxim, cada sis mesos.

4. El compliment d’aquests requisits s’haurà d’acreditar durant tota la vigència de la relació com a empleat públic amb l’IMAS, de la relació de voluntariat, i en relació a les persones acollidores i adoptives mentre existeixi un expedient actiu a l’IMAS, amb una periodicitat semestral.

4. Conseqüències jurídiques de l’incompliment d’aquests requisits

La manca d’acreditació de la inexistència d’antecedents per delictes sexuals suposarà l’exclusió definitiva del procés selectiu i d’ocupació (de forma definitiva o provisional) de que es tracti per a accedir a la funció pública, a desenvolupar serveis a les entitats concertades o contractades per l’IMAS, o bé a accedir o perdre la condició de voluntari, persona acollidora o adoptiva. En tots els casos, s’adoptaran les mesures i es seguirà el protocol definit pel Servei de Menors i Família de l’IMAS.

5. Entrada en vigor

Les previsions d’aquesta resolució entraran en vigor el 28 de maig de 2019.

Aquesta resolució no posa fi a la via administrativa i contra ella es pot interposar, d'acord amb l'article 28 dels Estatuts de l'Institut Mallorquí d’Afers Socials aprovat pel Ple del Consell de Mallorca de data 11 d’abril de 2019 (BOIB núm. 67, de 18 de maig de 2019), recurs d’alçada davant el Consell Executiu del Consell Insular de Mallorca, dins el termini d’un mes, comptador a partir del dia següent al de la notificació de la present resolució.

Contra la desestimació expressa del recurs d’alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent al de la notificació de la desestimació de l’esmentat recurs.

Contra la desestimació per silenci del recurs d’alçada podrà interposar-se recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en qualsevol moment a partir del dia següent a la desestimació presumpta (tres mesos des de la interposició del recurs sense que s’hagi notificat la resolució).

  

Palma, 24 de maig de 2019

  

La secretaria delegada

(BOIB núm 109, de 5 de setembre de 2017)

Mª Angels Vanrell Julià