Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 5039
Acord del Consell de Govern de 24 de maig de 2019 pel qual es ratifiquen els acords de la Mesa Sectorial de Sanitat d’1 d’abril de 2019 pel qual s’estableixen determinades mesures retributives en cas d’adaptació del lloc de treball de les empleades embarassades i durant el període de lactància, i pel qual s’estableixen determinades mesures en matèria retributiva per al personal que presta serveis en el Servei de Salut de les Illes Balears
De conformitat amb l’article 80.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, l’1 d’abril de 2019 l’Administració i les organitzacions sindicals amb representació en la Mesa Sectorial de Sanitat van subscriure dos acords: l’Acord pel qual s’estableixen determinades mesures retributives en cas d’adaptació del lloc de treball de les empleades embarassades i durant el període de lactància, i l’Acord pel qual s’estableixen determinades mesures en matèria retributiva per al personal que presta serveis en el Servei de Salut de les Illes Balears.
En la tramitació d’aquests acords s’han observat les previsions que indica l’article 12 de la Llei 14/2018, de 28 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2019, i s’ha sol·licitat l’informe previ i favorable de la Direcció General de Pressuposts i Finançament sobre els aspectes pressupostaris i de sostenibilitat financera.
En particular, l’informe d’aquest òrgan, emès el 14 de maig de 2019, conclou, d’una banda, que no observa cap objecció a l’Acord referit a determinades mesures retributives en cas d’adaptació del lloc de treball de les empleades embarassades i durant el període de lactància, ja que no suposa pròpiament un increment retributiu; d’altra banda, tampoc no s’oposa a l’Acord pel qual s’estableixen determinades mesures en matèria retributiva per al personal que presta serveis en el Servei de Salut, sempre que els increments retributius inherents respectin el límit màxim addicional de variació interanual de la massa salarial corresponent al Servei de Salut, que resulta d’allò que estableix el darrer paràgraf de l’apartat dos de l’article 18 de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressuposts generals de l’Estat per a l’any 2018, i el darrer paràgraf de l’apartat dos de l’article 3 del Reial decret llei 24/2018, de 21 de desembre, pel qual s’aproven mesures urgents en matèria de retribucions en l’àmbit del sector públic (això és, el 0,45 % sobre la massa salarial del Servei de Salut de l’exercici de 2018).
Així mateix, l’informe indica que l’import específic d’increment d’hores per dies festius especials (24, 25 i 31 de desembre, i 1 de gener) no disposa actualment de disponibilitat pressupostària, qüestió que no afecta el contingut de l’Acord perquè aquest condiciona l’aplicació del complement a la disponibilitat pressupostària corresponent.
D’altra part, el 15 de maig de 2019 la Comissió Interdepartamental de Retribucions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears va informar favorablement sobre els acords de la Mesa Sectorial de Sanitat que ara es ratifiquen.
L’informe del Servei de Retribucions del Servei de Salut de les Illes Balears de 16 de maig de 2019 conclou que, per complir el límit màxim d’increment addicional de la massa salarial esmentat (0,45 % sobre la massa salarial del Servei de Salut de les Illes Balears per a l’exercici de 2018), els efectes dels complements de productivitat fixa i productivitat variable prevists en aquest segon Acord de la Mesa de Sanitat s’han de retrotreure al 15 de març de 2019.
L’article 38 de la Llei 7/2007, de 12 d’abril, de l’Estatut bàsic de l’empleat públic, en relació amb l’article 80.1 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, disposa que els acords que versen sobre matèries de competència dels consells de govern de comunitats autònomes requereixen l’aprovació expressa i formal d’aquest òrgan perquè tenguin validesa i eficàcia.
Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut, en la sessió del dia 24 de maig de 2019, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:
Primer. Ratificar l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d’1 d’abril de 2019 pel qual s’estableixen determinades mesures en matèria retributiva en cas d’adaptació del lloc de feina de les empleades embarassades i durant el període de lactància, que s’adjunta a aquest Acord com a annex 1.
Segon. Ratificar l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d’1 d’abril de 2019 pel qual s’estableixen determinades mesures en matèria retributiva per al personal que presta serveis en el Servei de Salut de les Illes Balears, sense perjudici del que disposa el punt 3 d’aquest Acord, que s’adjunta a aquest Acord com a annex 2.
Tercer. Determinar que la data d’efectivitat dels complements de productivitat fixa i productivitat variable de l’Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d’1 d’abril de 2019 pel qual s’estableixen determinades mesures en matèria retributiva per al personal que presta serveis en el Servei de Salut de les Illes Balears ha de ser el 15 de març de 2019, i que la Mesa Sectorial de Sanitat haurà de complir aquest punt.
Quart. Ordenar que aquest Acord es publiqui íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears juntament amb els seus annexos, i determinar que tengui efectes des de l’endemà de la data de publicació.
Palma, 24 de maig de 2019
La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra
ANNEX 1 Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d’1 d’abril de 2019 pel qual s’estableixen determinades mesures retributives en cas d’adaptació del lloc de treball de les empleades embarassades i durant el període de lactància
Parts
Per part de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el director general de Funció Pública i Administracions Públiques i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, o les persones en qui hagin delegat, d’acord amb l’article 2 de l’annex de l’Acord del Consell de Govern pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament de la Mesa Sectorial de Sanitat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Per la part social, els representants de les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial de Sanitat que consten com a signants d’aquest acord.
Antecedents
1. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals, recull, de manera específica, l’adopció de mesures preventives per a les treballadores embarassades i durant el període de lactància natural.
2. L’article 26 de la Llei 31/1995 preveu l’adopció de les mesures necessàries per a evitar l’exposició als riscs per a la seguretat i la salut d’aquestes treballadores amb possibles repercussions sobre l’embaràs o la lactància mitjançant l’adaptació de les condicions o del temps del seu treball, incloent entre aquestes mesures la no realització de treball nocturn o de treball a torns.
3. D’altra banda, l’article 14.5 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals, estableix que les mesures preventives no han de recaure sobre els treballadors, per la qual cosa cal aplicar el criteri general que emana de la Llei, que és el de conservar el conjunt de retribucions del lloc d’origen. Per això, es considera adequat retribuir aquesta possible diferència en el cas del lloc de treball a les empleades embarassades.
Per tot això, d’acord amb l’article 80.1 de la Llei 55/2003, les parts que integram la Mesa Sectorial de Sanitat ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària i acordam subscriure el següent
Acord
1. Quan s’adapti el lloc de treball a empleades embarassades o que es trobin en el període de lactància natural, per recomanació del Servei de Prevenció, a l’empara de l’article 26 de la Llei de prevenció de riscs laborals corresponent, mitjançant l’exempció de guàrdia, nits o treball per torns, la dona en període de gestació o de lactància natural ha de conservar el dret al conjunt de les retribucions que hagués estat percebent amb anterioritat a aquesta situació, entre les quals s’ha d’incloure una mitjana del que la treballadora ha percebut durant els sis mesos anteriors al canvi de lloc, funcions o horari, pels conceptes retributius de caràcter funcional, com ara el complement d’atenció continuada que retribueix la realització de guàrdies, nits o festius, així com, si escau, el complement específic singular per treball per torns.
2. Aquest acord desplegarà els seus efectes a partir del dia 1 de gener de 2019.
ANNEX 2 Acord de la Mesa Sectorial de Sanitat d’1 d’abril de 2019 pel qual s’estableixen determinades mesures en matèria retributiva per al personal que presta serveis en el Servei de Salut de les Illes Balears
Parts
Per part de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el director general de Funció Pública i Administracions Públiques i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, o les persones en qui hagin delegat, d’acord amb l’article 2 de l’annex de l’Acord del Consell de Govern pel qual s’aprova el Reglament d’organització i funcionament de la Mesa Sectorial de Sanitat de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Per la part social, els representants de les organitzacions sindicals presents en la Mesa Sectorial de Sanitat que consten com a signants d’aquest acord.
Antecedents
1. Aquest Acord té per objecte l’articulació d’un conjunt de mesures que redunden en benefici de la millora de diversos aspectes en matèria retributiva de les institucions sanitàries del Servei de Salut de les Illes Balears.
2. Amb aquestes mesures es pretén regular els imports del complement d’atenció continuada, la productivitat fixa i la variable d’algunes categories de personal estatutari, que s’indiquen en cada apartat de l’Acord.
3. La prestació de serveis d’atenció continuada garanteix en les institucions sanitàries del Servei de Salut de les Illes Balears una atenció adequada, permanent i ininterrompuda, als usuaris dels centres sanitaris. Aquests serveis formen part d’un model organitzatiu públic, funcional i específic de prestacions sanitàries, el qual s’estructura en unitats funcionals, serveis assistencials i equips d’atenció, amb la missió de mantenir el funcionament de manera constant i continuada dels serveis clínics. D’aquesta manera es pretén atendre, en qualsevol moment i durant tots els dies de l’any, les demandes assistencials de la ciutadania.
4. La jornada complementària està prevista en l’article 19.g de l’Estatut marc com un deure que és obligatori en la durada màxima. L’ordenació concreta i ajustada en l’horari de cada centre sanitari d’aquesta jornada complementària s’establirà en la programació funcional del centre i normalment comprendrà els períodes d’horabaixes, nits, caps de setmana i dies festius, inclosos els vespres.
5. En relació amb el concepte retributiu d’atenció continuada, aquest Acord pretén regular una millora retributiva de les categories que s’indiquen en cada cas: guàrdies del personal facultatiu i guàrdies, mòduls de nits i dies festius especials de la resta del personal. En alguns casos, i així es fa constar específicament, es preveu la implantació del concepte retributiu en el termini de tres anys, de l’any 2019 a l’any 2021.
6. A causa de la responsabilitat en el maneig de situacions, incidències i gestió d’equips humans, es considera necessari un ajust en el complement de productivitat fixa del col·lectiu de supervisores en atenció especialitzada i de responsables d’infermeria en atenció primària, atès que aquestes funcions són indispensables per al quefer diari dels centres i són una extensió dels equips directius. És més, les funcions que acompleixen són essencials perquè l’atenció als usuaris es presti seguint els paràmetres de qualitat i de gestió que aquests requereixen.
7. Els caps de guàrdia, en l’atenció especialitzada, són una figura que desenvolupa la Resolució de 17 de desembre de 1997 de la presidència executiva de l’INSALUD, de la qual cal destacar que correspon al personal facultatiu, en absència dels òrgans directius de l’hospital fora de la jornada habitual de treball, exercir les funcions de direcció i coordinació de la totalitat dels serveis sanitaris, pel fet de ser la màxima autoritat del centre en aquesta circumstància. Per tant, es considera necessari, per raó de la responsabilitat de les funcions d’aquest personal, actualitzar la quantia que en concepte de productivitat variable se li abona actualment.
8. En el cas de les millores retributives que afecten els anys 2020 i 2021, aquestes queden supeditades al fet que les partides pressupostàries per a aquests conceptes siguin aprovades pel Parlament de les Illes Balears en els pressuposts anuals dels anys esmentats.
Per tot això, d’acord amb l’article 80.1 de la Llei 55/2003, les parts que integram la Mesa Sectorial de Sanitat ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària i acordam subscriure el següent
Acord
1. Complement d’atenció continuada
1.1. El personal facultatiu d’atenció especialitzada i d’atenció primària, fora de la jornada ordinària, així com el personal facultatiu en formació (R1, R2, R3, R4 i R5), amb efectes d’1 de maig de 2019:
a) Any 2019 (des de l’1 de maig)
Tipus de guàrdia |
Facultatiu |
R1 |
R2 |
R3 |
R4 |
R5 |
---|---|---|---|---|---|---|
Guàrdia presència física <24 hores |
27,05 € |
14,53 € |
16,15 € |
18,33 € |
20,52 € |
20,52 € |
Guàrdia presència física 24 hores |
29,56 € |
15,78 € |
17,58 € |
19,97 € |
22,36 € |
22,36 € |
Guàrdia localitzada <24 hores |
13,53 € |
7,27 € |
8,08 € |
9,17 € |
10,26 € |
10,26 € |
Guàrdia localitzada 24 hores |
14,78 € |
7,89 € |
8,79 € |
9,99 € |
11,18 € |
11,18 € |
b) El Servei de Salut de les Illes Balears es compromet a negociar, en funció de la disponibilitat pressupostària, durant el primer trimestre de 2020, els increments del complement d’atenció continuada relatius als anys 2020 i 2021 per al personal facultatiu i el personal resident en formació.
1.2. El personal sanitari del subgrup A2 (infermeria i supervisió), C1 (tècnic especialista) i C2 (auxiliar d’infermeria), assignat tant a l’atenció especialitzada com a l’atenció primària, amb efectes d’1 de maig de 2019, 1 de gener de 2020 i 1 de gener de 2021 ha de percebre pels conceptes de guàrdia i atenció continuada “Modalitat A” (activitat d’atenció primària relacionada amb la comunitat) els imports (euros/hora) que consten en la taula següent:
Àrea |
Categoria |
Tipus de guàrdia |
2019 |
2020 |
2021 |
---|---|---|---|---|---|
At. especialitzada |
Supervisió |
G. física supervisió |
16,24 € |
17,81 € |
19,25 € |
G. localitzada supervisió |
9,02 € |
10,37 € |
11,67 € |
||
Infermeria |
G física |
12,50 € |
13,96 € |
15,32 € |
|
G localitzada |
7,15 € |
9,35 € |
10,65 € |
||
Tècnic especialista |
G física |
10,35 € |
11,75 € |
13,07 € |
|
G localitzada |
6,08 € |
7,35 € |
8,58 € |
||
Aux. Infermeria |
G física |
9,14 € |
10,50 € |
11,80 € |
|
G localitzada |
5,47 € |
6,72 € |
7,94 € |
||
At. primària |
Coord. responsable infermeria |
G física |
12,50 € |
13,96 € |
15,32 € |
Infermeria |
G física - modalitat B |
16,24 € |
17,81 € |
19,25 € |
|
G localitzada - modalitat B |
9,02 € |
10,37 € |
11,67 € |
||
Coord. responsable infermeria |
AC mod. A |
150,83 € |
156,44 € |
160,65 € |
|
Comare |
AC mod. A |
141,87 € |
147,21 € |
151,24 € |
|
Infermeria -EAP |
AC mod. A |
141,87 € |
147,21 € |
151,24 € |
1.3. La realització del treball de nit dins la jornada ordinària, tant del personal sanitari com de gestió i serveis, es paga amb unes quanties diferents segons siguin mòduls setmanals o nits de 1a i 2a setmana o de 3a i 4a setmana, per la qual cosa i a l’efecte d’afavorir que el personal pugui cobrir els torns de nit ambdós s’igualen, de manera que es pagui el mateix import. Per això i amb efectes d’1 de maig de 2019 s’abonaran els imports (euros/hora) que s’indiquen a continuació:
Nits |
||
---|---|---|
Per cada setmana de nits |
|
|
3a i 4a setmanes |
Import |
|
A2 |
Modalitat A |
111,22 |
C1 |
Modalitat A |
90,48 |
C2 i AP |
Modalitat A |
79,15 |
Per cada nit |
|
|
3a i 4a setmanes |
Import |
|
A2 |
Modalitat A |
31,78 |
C1 |
Modalitat A |
25,84 |
C2 i AP |
Modalitat A |
22,62 |
1.4. Tal com s’esdevé en el cas de les guàrdies del personal facultatiu que rep un import específic per prestar serveis en els dies especials (24, 25, 31 de desembre i 1 de gener), es considera adequat que la resta de personal que percep el complement d’atenció continuada de festivitat dins la jornada ordinària o de guàrdia en l’àmbit de l’atenció especialitzada, i de guàrdia en l’àmbit de l’atenció primària, pugui ser compensat de manera similar pel treball efectuat en aquests dies especials. Per això, amb efectes d’1 de gener de 2019 els imports (euros/hora) seran els que s’indiquen a continuació:
Per cada hora en festiu especial |
||
Subgrup |
Tipus |
Import |
A2 |
Modalitat B |
30,10 |
C1 |
Modalitat B |
23,67 |
C2 i AP |
Modalitat B |
21,48 |
Amb relació amb els dies especials, és voluntat de l’equip directiu del Servei de salut de les Illes Balears que s’apliqui el complement, sempre que hi hagi disponibilitat pressupostària.
1.5. En funció de la disponibilitat pressupostària, el Servei de Salut de les Illes Balears reunirà els membres de la Mesa Sectorial de Sanitat per iniciar el pagament del 50 % de l’equiparació de les vigílies de diumenges i festius en el darrer trimestre de l’any 2019.
Si finalment l’any 2019 no existeix la disponibilitat pressupostària requerida, s’iniciarà l’abonament del 50 % des del dia 1 de gener de 2020 i el 50 % restant, a partir del dia 1 de gener de 2021.
1.6. El Servei de Salut de les Illes Balears obrirà un procés de negociació específic per tractar la problemàtica relativa a l’excés de jornada que es produeix en l’àmbit de l’atenció especialitzada, el qual ha de tendir a desaparèixer.
1.7. El Servei de Salut de les Illes Balears es compromet a iniciar, el darrer trimestre de 2019, un procés de negociació per tractar les retribucions del personal sanitari del SUAP, de la Gerència d’Atenció d’Urgències 061 i dels PACS mòbils.
2 Complement de productivitat fixa
Al col·lectiu de supervisió en atenció especialitzada i de responsables d’infermeria en atenció primària, a causa de l’augment de funcions i de responsabilitat en el maneig de situacions, incidències i gestió d’equips humans, es considera que se li ha de modificar la productivitat fixa, de manera que passi a percebre per aquest concepte, amb efectes d’1 de gener de 2019, les quanties (euros/mes) següents:
Tipus d’atenció sanitària |
Categoria/lloc de feina |
Complement de productivitat fixa |
---|---|---|
Atenció especialitzada |
Supervisor/a d’àrea |
621,00 |
Supervisor/a d’unitat |
621,00 |
|
Atenció primària |
Responsable d’infermeria d’EAP |
613,00 |
3. Complement de productivitat variable
Aquest concepte retributiu és el que reconeix la feina que fan els caps de guàrdia d’atenció especialitzada com a màxima autoritat del centre, el qual es considera que s’ha d’incrementar en la mateixa proporció efectuada per l’hora de guàrdia en aquest Acord. Per això, amb efectes d’1 de gener de 2019, cal abonar les quanties (euros) següents:
Cap de guàrdia (productivitat variable ) |
Any 2019 (1 de gener 2019) |
---|---|
Mòdul de 17 hores |
145,31 |
Mòdul de 24 hores |
205,12 |