Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE LLORET DE VISTALEGRE

Núm. 4863
Aprovació definitiva de l'Ordenança Fiscal de l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica de Lloret de Vistalegre

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovada definitivament l’Ordenança fiscal de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica de Lloret de Vistalegre, una vegada finalitzat el termini d’exposició pública sense que s’hagin presentat al·legacions.

Es publica el text íntegre de la mateixa per a la seva entrada en vigor i aplicació, en compliment del previst a l’article 17.4 del Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març, pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

Contra aquest acord, que és definitiu en via administrativa, sols es pot interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat del Contenciós Administratiu de Palma, en el termini de dos mesos, comptador a partir del dia següent al de la publicació d’aquest anunci en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

No obstant l’anterior, es pot formular qualsevol altre recurs que es consideri adient.

ORDENANÇA FISCAL DE L’IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

Article 1r.- Fonament legal

L'Ajuntament de Lloret de Vistalegre, de conformitat amb l'article 15.2 del RDL 2/2004, Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, fa ús de la facultat que li confereix la mateixa, en ordre a la fixació dels elements necessaris per a la determinació de les quotes tributàries de l'Impost sobre Béns Immobles, previst en l'article 59.1.a), d'aquesta Llei, l'exacció de la qual s'efectuarà amb subjecció al disposat en aquesta Ordenança Fiscal.

Article 2n.- Elements de la relació tributària fixats per llei

La naturalesa del tribut, la configuració del fet imposable, la determinació dels subjectes passius i de la base de tributació, l'aplicació de beneficis tributaris, la concreció del període impositiu i el naixement de l'obligació de contribuir o meritació, així com el règim d'administració o gestió, es regula conforme als preceptes continguts en el RDL 2/2004, Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, i, per les altres disposicions legals i reglamentàries que la completin i siguin d'aplicació al present impost, així com per la present Ordenança Fiscal.

Article 3r.- Naturalesa i fet imposable.

l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica és un tribut directe que grava la titularitat dels vehicles d’aquesta naturalesa aptes per circular en les vies públiques, independentment de qui sigui la seva classe i categoria.

Es considera vehicle apte per circular el que hagi sigut matriculat als registres públics corresponents i mentre no hagi causat la baixa. Als efectes d’aquest impost també es consideraran aptes els vehicles de matricula turística i permisos temporals.

No estaran subjectes aquest impost :

- Els vehicles que hagin estat donats de baixa en els Registres per antiguitat del model, i puguin ser autoritzats per circular excepcionalment en exhibicions, certàmens o carreres limitades d’aquesta naturalesa.

Els remolcs i semiremolcs arrastrats per vehicles de tracció mecànica la carrega útil dels mateixos no sigui superior a 750 kg.

Article 4t.- Subjecte passiu.

Són subjectes passius les persones físiques i jurídiques i les Entitats del article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de Desembre, General Tributària, i el seu nom consti el vehicle al permís de circulació.

 

Article 5è. Base imposable.

1.- La base imposable dels vehicles que a continuació se citen, constituïda per la magnitud en unitats de quantitat o pes del fet imposable, sobre les quals s'aplicarà la tarifa que correspongui, serà la següent:

a. Per a turismes, el nombre de cavalls fiscals.

b. Per a autobusos, el nombre de places.

c. Per a camions, remolcs i semiremolcs, els quilograms de càrrega útil.

d. Per a tractors, el nombre de cavalls fiscals.

e. Per a motocicletes, els centímetres cúbics de cilindrada.

2.- Per a ciclomotors, el deute tributari vindrà determinat per una quantitat fixa.

Article 6è.- Tarifes de l’Impost.

De conformitat amb el previst a l’article 95.4 del Text Refós 2/2004, de 5 de març, de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, el coeficient d’increment de les quotes de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica aplicable a aquest municipi queda fixat en 1’60.

Article 7è.- Període impositiu i meritació.

1.- El període impositiu coincideix amb l'any natural, llevat en el cas de primera adquisició dels vehicles. En aquest cas el període impositiu començarà el dia que es produeixi aquesta adquisició.

2.- L'impost es merita el primer dia del període impositiu.

3.- L'import de la quota de l'impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa del vehicle. El imports de la quota es prorratejaran per trimestres naturals, en els supòsits de: 1) Primera adquisició; 2) Baixa definitiva del vehicle; 3) Baixa temporal per sostracció o robatori del vehicle, des de el moment en que es produeixi la baixa temporal en el Registre públic corresponent.

Article 8è.- Exempcions.

1.- Estaran exempts de l'impost:

a. Els vehicles oficials de l'Estat, Comunitats Autònomes i Entitats Locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana.

b. Els vehicles de representacions diplomàtiques, oficines consulars, Agents diplomàtics i funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya, que siguin súbdits dels respectius països, externament identificats i a condició de reciprocitat en la seva extensió i grau.

Així mateix, els vehicles dels Organismes internacionals amb seu o oficina a Espanya i dels seus funcionaris o membres amb estatut diplomàtic.

c. Els vehicles respecte dels quals així es derivi del disposat en tractats o convenis internacionals.

d. Les ambulàncies i altres vehicles directament destinats a l'assistència sanitària o al trasllat de ferits o malalts.

e. Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda que es refereix la lletra A de l'annex II del Reglament General de Vehicles, aprovat per Reial decret 2822/1998, de 23 de desembre.

Així mateix, estan exempts els vehicles matriculats a nom de minusvàlids per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà en tant es mantinguin aquestes circumstàncies, tant als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com als destinats al seu transport.

Les exempcions previstes en els dos paràgrafs anteriors no resultaran aplicables als subjectes passiu beneficiaris de les mateixes per més d'un vehicle simultàniament.

A efecte del disposat en aquest paràgraf, es consideraran persones amb minusvalidesa les que tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33 per 100.

f. Els autobusos, microbusos i altres vehicles destinats o adscrits al servei de transport públic urbà, sempre que tinguin una capacitat que excedeixi de nou places, inclosa la del conductor.

g. Els tractors, remolcs, semi remolcs i maquinària proveïts de la Cartilla d'Inspecció Agrícola.

2.- Per a poder aplicar les exempcions que es refereixen els paràgrafs e) i g) i h) de l'apartat 1 d'aquest article, els interessats hauran d’instar la seva concessió indicant les característiques del vehicle, la seva matrícula i la causa del benefici. Declarada l'exempció per l'Administració Municipal, s'expedirà un document que acrediti la seva concessió.

En relació amb l'exempció prevista en el segon paràgraf del paràgraf e) de l'apartat 1 anterior, l'interessat haurà d’aportar el certificat de la minusvalidesa emès per l'òrgan competent i justificar la destinació del vehicle.

3.- S'estableix una bonificació del 100 per 100 de la quota als vehicles històrics o amb una antiguitat mínima de vint-i-cinc anys, contats a partir de la data de fabricació. Si aquesta no es conegués, es prendrà com a tal la de la seva primera matriculació o, en defecte d'això, la data que el corresponent tipus o variant es va deixar de fabricar.

4.- S’estableix una bonificació del 25 per 100 de la quota als vehicles que com a combustible emprin gas liquat o electricitat.

5.- Totes les sol·licituds de bonificació seran tramitades, i si escau, concedides prèvia petició escrita de l'interessat a la qual s'acompanyarà la documentació acreditativa del compliment dels requisits exigits per a la seva concessió.

Amb caràcter general, els efectes de la concessió de beneficis fiscals s'inicien a partir de l'exercici següent al de la sol·licitud i no pot tenir caràcter retroactiu. No obstant, quan se sol·liciti, per a vehicles ja inclosos en el Padró de l'Impost, abans de finalitzar el període de pagament voluntari del Padró cobratori, es concedirà per a l'exercici en curs si en la data de meritació de l'impost concorren els requisits exigits per al seu gaudi. Respecte dels vehicles de nova matriculació es concedirà la bonificació per a l'exercici en curs sempre que la sol·licitud es formuli en el període d'un mes contat des de la data de matriculació.

Article 9è.- Gestió tributària de l’impost.

1.- L’Impost es gestiona a partir del Padró fiscal, elaborat i mantingut per l’Ajuntament de Lloret de Vistalegre.

2.- La liquidació, inspecció, recaptació i revisió dels actes dictats en via de gestió tributària és competència municipal, seguint la regulació de l’article 91.2 del TRLRHL.

3.- Si be el sistema ordinari de liquidació del deute tributari serà mitjançant rebut anual corresponent als vehicles inclosos al Padró fiscal, en els casos de vehicles que es donin d’alta podrà exigir-se l’Impost en règim d’autoliquidació.

4.- També serà exigible l’autoliquidació en el cas de canvis de titularitat, baixes temporals o definitives, modificació de les característiques fiscals del vehicle, o actualització de les dades del titular davant la Prefectura Provincial de Trànsit, qui exigeix rebut acreditatiu del pagament de l’Impost prèviament a la realització de qualsevol d’aquests tràmits, d’acord amb l’article 99 del TRLRHL.

5.- Als efectes del que disposa l’article 99.2 de la LRHL es consideraran com a instruments acreditatius del pagament de l’impost els rebuts tributaris o cartes de pagament, degudament diligenciats de cobrament pels Serveis de Recaptació o les seves entitats col·laboradores.

Disposició derogatòria única.

Amb l’aprovació definitiva de la present Ordenança Fiscal es deroga expressament l'Ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica aprovada pel Ple de data 29 d'octubre de 1999.

Disposició final

La present ordenança entrarà en vigor el dia següent al de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, continuant la seva vigència fins tant no sigui derogada o modificada.

  

ANNEXE

QUADRE DE TARIFES VIGENTS

 

POTENCIA I CLASSE DE VEHICLE

QUOTA /EUROS

A) Turismes:

 

De menys de vuit cavalls fiscals

20,19

De 8 fins 11,99 cavalls fiscals

54,53

De 12 fins 15,99 cavalls fiscals

115,10

De 16 fins 19,99 cavalls fiscals

143,38

De 20 cavalls fiscals en endavant

179,20

B) Autobusos:

 

De menys de 21 places

133,28

De 21 a 50 places

189,82

De mes de 50 places

237,28

C) Camions:

 

De menys de 1.000 kilograms de càrrega útil

67,65

De 1.000 a 2.999 kilograms de càrrega útil

133,28

De mes de 2.999 a 9.999 kilograms de càrrega útil

189,82

De mes de 9.999 kilograms de càrrega útil

237,28

D) Tractors:

 

De menys de 16 cavalls fiscals

28,27

De 16 a 25 cavalls fiscals

44,43

De mes de 25 cavalls fiscals

133,28

E) Remolcs i semiremolcs arrastrats per vehicles de tracció mecànica:

 

De menys de 1.000 i mes de 750 kilograms de càrrega útil

28,27

De 1.000 a 2.999 kilograms de càrrega útil

44,43

De mes de 2.999 kilograms de càrrega útil

133,28

F) Vehicles:

 

Ciclomotors

7,07

Motocicletes fins a 125 centímetres cúbics

7,07

Motocicletes de mes de 125 fins 250 centímetres cúbics

12,11

Motocicletes de mes de 250 fins 500 centímetres cúbics

24,24

Motocicletes de mes de 500 fins 1.000 centímetres cúbics

48,46

Motocicletes de mes de 1.000 centímetres cúbics

96,93

   

Lloret de Vistalegre, 2 de maig 2019

El Batle,

Antoni Bennasar Pol