Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 4691
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre la modificació de l’eliminació dels controls analítics periòdics de les aigües de procés i decantades, promogut per Worp, TM Lloseta (IPPC 01/2007)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’establert a l’article 24 del Reial Decret Legislatiu 1/2016, de 16 de desembre, pel que s’aprova el texte refós de la Llei de prevenció i control integrats de la contaminació, es publica l’Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 25 d’abril de 2019,

ATÈS

1.WORP Islas Baleares SL va sol·licitar una modificació no substancial de l’AAI consistent en diverses modificacions al procés productiu respecte al projecte bàsic.

2.La documentació aportada justifica que es tractava d’una modificació no substancial, en compliment de l’art. 10.2 de la Llei 16/2002, d’1 de juliol.

3.Es va informar desfavorablement la modificació dels controls de vigilància establerts per a aigües residuals de la planta.

4.Es va requerir informació relativa a la composició de l’aigua de procès i el volum i caracterització de l’aigua decantada continguda a l’oli, tal com s’ha monotoritzat durant la fase pilot de funcionament.

5.WORP Islas Baleares SL ha enviat la informació requerida.

6.L’informe emès pel departament competent és favorable, considera la modificació com a no substancial i proposa una sèrie de modificacions.

ACORDA

Atorgar la modificació no substancial de l’Autorització Ambiental Integrada de la planta de tractament d’oli mineral usat de Lloseta, consistent en l’eliminació dels controls analítics periòdics de les aigües de procés i decantades, amb les condicions d’explotació, capacitat i processos indicats al projecte tècnic que acompanya la sol·licitud i amb subjecció a les següents condicions:

El punt 7.Condicionants hídrics es substitueix per:

"7.Condicionants hídrics

7.1. Emmagatzematge

Els dipòsits en superfície estaran a una cubeta comuna de 133,50 m2 i un volum de 67 m3, amb un pendent de l’1%, de forma que els possibles vessaments es dirigeixin a l’arqueta de recollida a través d’un embornal. Aquesta cubeta estarà impermeabilitzada amb pintura epòxida i tots els dipòsits comptaran amb dispositius per evitar el vessament.

Els dipòsits soterrats comptaran amb doble paret i sistema de detecció de fuites.

7.2. Consums

Els consums previstos són els següents:

a)Usos productius. Es preveu el consum anual de 12 m3 d’aigua de la xarxa al sistema de rentat de gasos.

b)Usos no productius. Els consums principals són el del sistema sanitari i del sistema contraincendis. En ambdós casos l’aigua provindrà de l’aljub.

 

7.3. Efluents

Segons la documentació aportada els efluents generats a les instal·lacions i la seva gestió són els següents:

7.3.1. Aigües de procés

Les aigües de procés s’emmagatzemaran a un dipòsit de 20 m3 de capacitat (T2.04). La seva composició esperada es descriu al projecte i es resumeix a continuació:

T

60 - 80 ºC

pH

12-12.5

COD

4.000 - 40.000 mg O2/l

Oli

500 mg/l

Clorurs

300 mg Cl-/l

Calci

700 - 900 mg/l

Sòlids en suspensió

100 mg/l

Altres possibles components que no apareixen a les aigües, i que l’oli d’origen pot contenir, són transformats pel procés d’elevada temperatura (600-800ºC), o passen al residu sòlid final.

Juntament amb les aigües de procés es gestionaran les aigües del sistema de refredament de gasos. Es preveu una generació total d’uns 200 m3/any.

Es gestionen com a residus a través de gestor autoritzat.

7.3.2. Aigües de decantació

L’aigua continguda a l’oli usat es separarà per centrifugació o decantació abans del procés i s’emmagatzemarà al dipòsit T2.03, de 10 m3.

Es gestiona com a residu a través de gestor autoritzat.

7.3.3. Xarxa de drenatge d’aigües pluvials

Per tal de recollir adequadament les aigües pluvials i evitar que puguin contaminar el sòl i les aigües subterrànies, totes les superfícies estaran adequadament impermeabilitzades.

La xarxa de drenatge permet separar:

a)Aigües pluvials potencialment hidrocarburades de les zones de càrrega i descàrrega. Es recolliran a un col·lector amb un tancament sifònic per evitar la fuita de gasos i es conduiran al separador de greixos.

b)Aigües pluvials no contaminades procedents de les teulades i dels embornals de recollida dels vials. Es recolliran de forma separada a les anteriors i es reutilitzaran per reg i la neteja de les zones industrials.

c)Aigües pluvials de la cubeta de retenció dels dipòsits d’emmagatzematge superficials. El sistema de recollida serà independent de la recollida de pluvials no contaminades i estarà sempre tancat. L’aigua de pluja es conduirà a un embornal amb una reixa separadora de sòlids. L’embornal servirà de punt de presa de mostres. En cas de pluja s’analitzarà i la seva gestió s’efectuarà en base a la presència d’hidrocarburs. Si n’hi ha, es faran passar pel separador d’hidrocarburs. En cas contrari, es podran reutilitzar juntament amb les aigües pluvials no contaminades.

7.3.4. Aigües residuals d’oficines, vestidors i laboratori

Aquestes aigües aniran a la xarxa de clavegueram del polígon industrial.

Els residus de laboratori s’hauran de gestionar a través de gestor autoritzat; en cap cas s’abocaran a clavegueram productes que puguin comprometre el procés de depuració posterior.

S’estima una producció de 563 l/dia (205 m3 anuals).

7.3.5. Efluent del separador d’hidrocarburs (separador-clarificador)

Els següents fluxos d’aigua es tractaran a un separador d’hidrocarburs:

a)Purgues de la instal·lació d’aire comprimit. Les purgues són d’aigua condensada que pot tenir traces d’oli lubricant. S’estima una producció de 22 l/dia equivalents a uns 8 m3 anuals.

b)Aigües de neteja de les zones industrials. Són aigües amb possibles traces d’oli mineral i dièsel. S’estima un cabal de 306 m3 anuals.

c)Aigües pluvials de la cubeta de retenció que contenguin hidrocarburs (segons analítica).

d)Aigües pluvials potencialment hidrocarburades de la zona de càrrega i descàrrega.

El separador d’hidrocarburs consisteix en un tanc de fibra de vidre amb tres compartiments. Al primer es produeix decantació de sòlids i els líquids no miscibles amb aigua floten. L’aigua passa al segon tanc on decanten els llots i floten els greixos. L’aigua passa llavors al tercer compartiment i d’allà a la xarxa de clavegueram. Es calcula un rendiment del 95% i una concentració d’hidrocarburs màxima de 5 ppm a l’efluent. El disseny s’ha fet en base a una precipitació màxima diària de 100 mm, i una superfície de 2.500 m2.

Les aigües i llots procedents de les neteges periòdiques d’aquest equip en cap cas es podran abocar a clavegueram.

7.4. Controls particulars

A part d’allò disposat al projecte:

1. Els llots i olis separats al separador d’hidrocarburs es buidaran periòdicament i es duran a gestor autoritzat.

2. Els sòlids recollits als filtres de les boques antivessament de la zona de càrrega i descàrrega es podran emmagatzemar temporalment a un contenidor cobert i es duran a gestor autoritzat.

3. Es guardaran els justificants dels buidats periòdics de les aigües de procés, aigües decantades, llots i greixos del separador, els sòlids dels filtres de les boques antivessament i dels llots del sistema de rentat de gasos de com a mínim els darrers cinc anys de funcionament.

4. El manteniment de les instal·lacions garantirà la impermeabilització de les soleres tractades amb pintura epòxida. Així mateix, es durà a terme un registre de manteniment que ha d’incloure la revisió periòdica i el manteniment del paviment i el separador d’hidrocarburs, així com revisions de les canonades i dels dipòsits.

5.Control de vigilància: Es mesuraran els següents paràmetres amb la periodicitat indicada a l’efluent del separador d’hidrocarburs, al seu punt d’abocament a la xarxa de clavegueram:

Paràmetre(1)

Freqüència(2)

VLE

pH

Trimestral

6-9

Conductivitat

Trimestral

3.000 µS/cm

Índex d’hidrocarburs

Trimestral

5 ppm

AOX

Trimestral

1 ppm

HAP:

- benzo(a)pirè

- benzo(b)fluorantè

- benzo(k)fluorantè

- benzo(g,h,i)perilè

- indeno(1,2,3-cd)pirè

- naftalè

- antracè

- fluorantè

 

Trimestral

1 ppm (suma)

COT

Trimestral

-

As

Anual

0,05 ppm

Hg

Anual

0,01 ppm

Cd

Anual

0,01 ppm

Zn

Anual

0,3 ppm

Pb

Anual

0,05 ppm

Cr

Anual

0,25 ppm

Cr(VI)

Anual

0,05 ppm

Cu

Anual

0,2 ppm

Ni

Anual

0,5 ppm

Mn

Anual

-

Índex de fenols

Anual

-

PCB

Anual

-

BTEX

Anual

-

Volum

Anual

-

(1) Definicions dels paràmetres segons les conclusions MTD de Tractament de Residus (Decisió d’Execució (UE) 2018/1147)

(2) Periodicitat orientativa que es trobarà subjecta a l’activitat productiva de la planta i als episodis de pluja.

Els contaminants analitzats emesos a la xarxa de clavegueram s’hauran de declarar al registre PRTR segons el disposat a l’apartat 10.2 d’aquesta autorització.

6. Totes les analítiques es faran d’acord amb els mètodes establerts a la legislació vigent i/o d’acord amb normes UNE-ISO o UNE vigents.

7. En cas de detectar un valor inusual d’algun dels paràmetres de control es prendrà una altra mostra amb rèplica al mateix punt, en un termini màxim de 24h, exceptuant deguda justificació però mai superant les 72 hores.

La mostra s’analitzarà al laboratori que va fer la primera analítica, la rèplica a d’altre.

La incidència es comunicarà a la Direcció General de Recursos Hídrics en el termini de 48 hores des de la recepció dels primers resultats.

Els tècnics de la Direcció General de Recursos Hídrics juntament amb el gestor de les instal·lacions, dissenyaran un pla temporal de control per tal d’establir la causa del valor i les possibles actuacions a dur a terme.

Es consideren valors inusuals els que presentin una desviació superior al 20% de la mitjana. Per calcular la mitjana i poder aplicar les previsions del present apartat, s’haurà de disposar al manco de tres resultats analítics periòdics."

A l’apartat 10.3.2. Informe anual, a on diu: "Emissions i immisions al medi hídric" ha de dir "Emissions al medi hídric", i a on diu: "controls de vigilància previstos al punt 8 de la present autorització" ha de dir "controls de vigilància previstos al punt 7.4 de la present autorització"

 

Palma, 10 de maig de 2019

El president de la CMAIB

Antoni Alorda Vilarrubias