Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 4588
Bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques per al manteniment i gestió de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d'Eivissa realitzats entre l'1 d'octubre de 2017 i el 30 de setembre de 2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb allò establert a l'article 9.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, a continuació es fan públiques les bases reguladores per a la concessió d’ajudes econòmiques per al manteniment i gestió de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa realitzats entre l’1 d’octubre de 2017 i el 30 de setembre de 2019, següents:

Bases reguladores per a la concessió d’ajudes econòmiques per al manteniment i gestió de les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa realitzats entre l’1 d’octubre de 2017 i el 30 de setembre de 2019

1. Finalitat i justificació

La present convocatòria d’ajudes, prevista al Pla estratègic de subvencions del Consell Insular d’Eivissa per als anys 2018 i 2019, aprovat per acord del Consell Executiu en data 16 de març de 2018 (publicat al BOIB núm. 37, de 24 de març de 2018, modificat per resolució del conseller executiu del departament d’Economia i hisenda de data 24 de maig de 2018, publicada al BOIB núm. 70, de 7 de juny de 2018), s’inclou dins les mesures de foment que corresponen al Consell Insular d’Eivissa en matèria de biblioteques en el seu àmbit territorial, de conformitat amb l’establert als articles 70.19 i 73 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, de la Llei 19/2006, de 23 de novembre, del sistema bibliotecari de les Illes Balears i dels articles 26.1.b i 36 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local.

La finalitat d’aquesta línia d’ajudes econòmiques és col·laborar en el manteniment de les biblioteques públiques que estan integrades a la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa.

Les biblioteques són el primer punt d’accés a la informació i a la cultura del qual disposen els ciutadans i ciutadanes, a més de ser un dels seus principals recursos d’esbarjo. Dins de la societat de la informació en què vivim i amb l’expansió de les noves tecnologies, les biblioteques han de ser l’eina indispensable per al foment de la lectura, l’accés a la informació, la millora de la formació, el gaudi de l’oci, etc.

És per això que les biblioteques han de gaudir de les condicions òptimes per donar els seus serveis de manera adequada: fons actualitzat, mobiliari adient, mitjans de reproducció per a tots els suports, difusió òptima, promoció...

Tal com diu l’exposició de motius del Reglament de la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa, amb aquesta línia d’ajudes promoguda des del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut del Consell Insular d’Eivissa es vol contribuir al funcionament i la millora dels serveis bibliotecaris de l’illa d’Eivissa, col·laborant en les despeses ocasionades pel seu funcionament.

2. Objecte i modalitats

2.1. Es convoquen ajudes econòmiques per al manteniment i la gestió de les biblioteques integrades a la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa realitzats entre l’1 d’octubre de 2017 i el 30 de setembre de 2019 amb la intenció d’assolir els següents objectius:

- Mantenir actualitzat el fons bibliogràfic i audiovisual de les biblioteques.

- Dotar de mobiliari adient els serveis bibliotecaris.

- Permetre l’accés a la informació sigui quin sigui el seu suport, promovent l’existència dels mitjans de reproducció audiovisual i multimèdia que garanteixen l’accés al fons de les biblioteques.

- Impulsar la presència de les noves tecnologies a les biblioteques com a punt d’accés a la informació.

- Fomentar els hàbits culturals, entre els quals, i sobretot, el de la lectura.

- Proporcionar a la ciutadania un recurs d’informació, formació i oci.

2.2. En aquesta convocatòria s’estableixen dues modalitats d’ajudes:

  • Modalitat A: ajudes econòmiques per al manteniment i la gestió de les biblioteques integrades a la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa realitzades entre l’1 d'octubre de 2017 i el 31 de gener de 2019.
  • Modalitat B: ajudes econòmiques per al manteniment i la gestió de les biblioteques integrades a la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa realitzades entre l’1 de febrer de 2019 i el 30 de setembre de 2019.

2.3. Seran objecte de subvenció en les dues modalitats:

-les despeses corrents ocasionades pel funcionament del servei bibliotecari:

  • - pagament del personal bibliotecari
  • - liquidacions davant la Seguretat Social pel personal bibliotecari
  • - liquidacions davant l’Agència Tributària per l’IRPF
  • - gestoria i assessorament jurídic
  • - material fungible i d’oficina
  • - telecomunicacions
  • - premsa i revistes
  • - manteniment de l’equipament i de les instal·lacions
  • - activitats d’animació i difusió
  • - assegurances
  • - compliment de la legislació en matèria laboral (prevenció de riscos laborals)

- les despeses inventariables ocasionades per la millora del servei bibliotecari:

  • - l'adquisició de fons bibliogràfic i/o audiovisual
  • - l’adquisició de mobiliari
  • - l’adquisició d'equips informàtics i de reproducció audiovisual i multimèdia

Quan l’import de la despesa subvencionable superi la quantia de 15.000 euros en contractes de subministrament o de serveis, la beneficiària ha de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contractació del compromís, llevat que per les especials característiques no hi hagi en el mercat un nombre suficient d’entitats que els realitzin, prestin o subministrin, o llevat que la despesa s’hagi fet amb anterioritat a la subvenció. L’elecció entre les ofertes presentades, que s’han d’aportar en la justificació o, si escau, en la sol·licitud de la subvenció, s’ha de fer de conformitat amb criteris d’eficiència i economia, i s’ha de justificar expressament en una memòria l’elecció quan no recaigui en la proposta econòmicament més avantatjosa.

3. Règim de les ajudes

Aquestes ajudes per al manteniment i la gestió de les biblioteques integrades a la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa són compatibles amb la percepció d’altres ajudes procedents de qualsevol altra administració o ens públic o privat, sempre que el seu import sigui de tal quantia que aïlladament o en concurrència amb altres subvencions no superi el cost total de l’activitat subvencionada. Serà obligació de les beneficiàries de les ajudes informar, en la liquidació d’ingressos i despeses prevista a la base 13a de la convocatòria, de totes les subvencions rebudes amb destinació a l’activitat objecte de subvenció.

Les persones beneficiàries podran subcontractar amb tercers, totalment o parcialment, les activitats objecte d’aquestes ajudes, sempre que es compleixin les prescripcions contengudes a l’article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

4. Beneficiàries

Podran sol·licitar aquestes ajudes econòmiques, en ambdues modalitats, les entitats locals de l’illa d’Eivissa i les entitats sense ànim de lucre legalment constituïdes a Eivissa, bé siguin de mares i pares d’alumnes, de vesins o culturals, que hagin gestionat o gestionin una biblioteca integrada a la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa, entre l’1 d’octubre de 2017 i el 30 de setembre de 2019.

5. Crèdits pressupostaris i quantia de les ajudes

Aquestes ajudes estan dotades econòmicament al pressupost de l’exercici 2019, amb una quantitat màxima de 250.000 €: 200.000 € (de l’aplicació pressupostària 3321.48900) destinats a subvencionar les despeses corrents i 50.000 € (de l'aplicació pressupostària 3321.78900) destinats a subvencionar les despeses inventariables.

Les quantitats de les ajudes es distribuiran de la següent manera:

  • Modalitat A: un màxim de 166.668 €, dels quals: 133.334 € (de l’aplicació pressupostària 3321.48900) destinats a subvencionar les despeses corrents i 33.334 € (de l'aplicació pressupostària 3321.78900) destinats a subvencionar les despeses inventariables.
  • Modalitat B: un màxim de 83.332 €, dels quals: 66.666 € (de l’aplicació pressupostària 3321.48900) destinats a subvencionar les despeses corrents i 16.666 € (de l'aplicació pressupostària 3321.78900) destinats a subvencionar les despeses inventariables.

L’import màxim de les ajudes a cada biblioteca, en ambdues modalitats, serà de 36.000 €.

En el cas que la concessió de les ajudes de una modalitat no exhaureixi la quantitat que hi estat destinada, el sobrant de l’import podrà incorporar-se a la quantitat de l’altra modalitat.

6. Forma de presentació de les sol·licituds

Les sol·licituds de subvenció, les farà la persona representant legal de l’entitat local o de l’associació i es formalitzaran mitjançant instància, segons el model que figura a l’annex 1 d’aquestes bases.

Les sol·licituds i tota la documentació indicada a continuació s'hauran de presentar, dins el termini establert en la convocatòria, per mitjans electrònics en la seu electrònica del Consell Insular d'Eivissa (seu.conselldeivissa.es), d'acord amb el que estableix l'art. 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Les instàncies es dirigiran a la Presidència del Consell Insular d’Eivissa i les hauran d’acompanyar els següents documents (originals o còpia acarada):

a) Pel que fa a les entitats locals, documentació comuna per a les dues modalitats:

- Certificat, signat pel secretari o per la secretària de l’entitat local sol·licitant, conforme l’òrgan competent ha aprovat la presentació de la sol·licitud.

- Certificat, signat pel secretari o per la secretària de l’entitat local sol·licitant, en què s’acrediti que la persona que signa la sol·licitud exerceix la representació de l’entitat.

- Certificat de la propietat o la cessió del local, o document que ho acrediti.

- Si és el cas que a la sol·licitud no s’autoritza el Consell Insular d'Eivissa a consultar si l'entitat local sol·licitant es troba al corrent de les seues obligacions tributàries, documentació acreditativa d’estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb l’Estat espanyol i amb la Seguretat Social.

- Declaració responsable que reuneix els requisits per obtenir la condició de beneficiari de conformitat amb l’establert a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en relació amb l’article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, que es compromet a complir les obligacions contingudes a l’article 14 de la Llei 38/2003, que es troba al corrent amb les seues obligacions tributàries amb la Hisenda estatal i autonòmica, amb la Seguretat Social i amb el Consell Insular d’Eivissa, segons el model que figura a l’annex 2 d’aquesta convocatòria.

- Declaració responsable d’haver sol·licitat o no ajuda econòmica a altres entitats públiques o privades per dur a terme les mateixes actuacions de la present subvenció, segons el model que figura a l’annex 3 d’aquesta convocatòria.

- Memòria de l’estat i del funcionament de la biblioteca (ubicació, fons, horari, equipament, activitats...) que reculli les dades que es considerin necessàries per poder valorar convenientment els criteris establerts a l’apartat 10 d’aquestes bases. A la qual acompanyarà l’imprès que figura a l’annex 4 d’aquesta convocatòria degudament emplenat.

- Memòria valorada del cost de l’activitat per a la qual se sol·licita la subvenció, que contendrà el pressupost de les despeses que es volen afrontar, per al qual se sol·licita l’ajuda, i dels ingressos previstos; diferenciant-hi la part d’inversió (mobiliari, equipament, fons bibliogràfic i audiovisual...) i/o de despesa corrent (personal, difusió, animació...).

- Imprès de transferència bancària del Consell Insular d’Eivissa degudament emplenat i signat per la persona sol·licitant i segellat per l’entitat bancària. Aquest document es pot obtenir al Consell Insular d’Eivissa i a la seua pàgina web www.conselldeivissa. La sol·licitant ha de figurar necessàriament com a titular del compte bancari en què, en el seu cas, s’ha de realitzar l’ingrés. En el supòsit que aquest document ja consti a la Tresoreria del Consell Insular d’Eivissa, i quan així ho manifesti la persona interessada i no hi hagi canvis, no serà necessari tornar-lo a presentar.

Les entitats locals sol·licitants de la Modalitat A, és a dir, aquelles entitats locals que hagin realitzat la activitat objecte d’aquestes bases entre l'1 d'octubre de 2017 i el 31 de gener de 2019, hauran de presentar juntament amb la sol·licitud, a més de la documentació relacionada anteriorment, el compte justificatiu a què es refereix la base 13.3.

No caldrà presentar el certificat sobre la representació de l’entitat, ni sobre la propietat o cessió del local, quan aquesta documentació ja consti al Centre Coordinador de Biblioteques i no hi hagi hagut cap canvi; sempre que s'indiqui la data en què es va presentar i no hagin transcorregut més de cinc anys des de la finalització del procediment pel qual es varen presentar.

b) Pel que fa a les entitats sense ànim de lucre, documentació comuna per a ambdues modalitats:

- DNI del representant legal de l’associació i NIF de l’associació.

- Escriptura de constitució de l’associació o els estatuts de l’entitat degudament inscrits en el Registre corresponent.

- Documents de nomenament del representant de l’associació.

- Certificat de la propietat o cessió del local, o document que ho acrediti.

- Si és el cas que a la sol·licitud no s’autoritza el Consell Insular d'Eivissa a consultar si l'associació sol·licitant es troba al corrent de les seues obligacions tributàries, documentació acreditativa d’estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb l’Estat espanyol i amb la Seguretat Social.

- Declaració responsable que reuneix els requisits per obtenir la condició de beneficiari de conformitat amb l’establert a l’article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, en relació amb l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que es compromet a complir les obligacions contingudes a l’article 11 del Decret 2/2005 en relació amb l’article 14 de la Llei 38/2003, i que es troba al corrent amb les seues obligacions tributàries amb la Hisenda estatal i autonòmica, amb la Seguretat Social i amb el Consell Insular d’Eivissa, segons el model que figura a l’annex 2 d’aquesta convocatòria.

- Declaració responsable d’haver sol·licitat o no ajuda econòmica a altres entitats públiques o privades per dur a terme les mateixes actuacions de la present subvenció, segons el model que figura a l’annex 3 d’aquesta convocatòria.

- Memòria de l’estat i del funcionament de la biblioteca (ubicació, fons, horari, equipament, activitats...) que reculli les dades que es considerin necessàries per poder valorar convenientment els criteris establerts a la base 10a d’aquestes bases. A la qual acompanyarà l’imprès que figura a l’annex 4 d’aquesta convocatòria degudament emplenat.

- Memòria valorada del cost de l’activitat per a la qual se sol·licita la subvenció, que contendrà el pressupost de les despeses que es volen afrontar, per al qual se sol·licita l’ajuda, i dels ingressos previstos; diferenciant-hi la part d’inversió (mobiliari, equipament, fons bibliogràfic i audiovisual...) i/o de despesa corrent (personal, difusió, animació...).

- Imprès de transferència bancària del Consell Insular d’Eivissa degudament emplenat i signat per la persona sol·licitant i segellat per l’entitat bancària. Aquest document es pot obtenir al Consell Insular d’Eivissa i a la seua pàgina web www.conselldeivissa.es. La persona sol·licitant ha de figurar necessàriament com a titular del compte bancari en què, en el seu cas, s’ha de realitzar l’ingrés. En el supòsit que aquest document ja consti a la Tresoreria del Consell Insular d’Eivissa, i quan així ho manifesti la persona interessada i no hi hagi canvis, no serà necessari tornar-lo a presentar.

Les entitats sense ànim de lucre sol·licitants de la Modalitat A, és a dir, aquelles entitats que hagin realitzat l’activitat objecte d’aquestes bases entre l'1 d'octubre de 2017 i el 31 de gener de 2019, hauran de presentar juntament amb la sol·licitud, a més de la documentació esmentada anteriorment, el compte justificatiu a què es refereix la base 13.3.

No caldrà presentar el DNI del representant legal de l’associació, ni el NIF de l’associació, ni les escriptures, estatuts o els documents de nomenament del representant de l’associació, quan aquesta documentació ja consti al Centre Coordinador de Biblioteques i no hi hagi hagut cap canvi; sempre que s'indiqui la data en què es va presentar i no hagin transcorregut més de cinc anys des de la finalització del procediment pel qual es varen presentar.

En el cas que la instància o la documentació fossin incorrectes o incompletes, se’n requeririen la rectificació o els complements necessaris. Si en el termini de deu dies hàbils l’entitat interessada no fa la rectificació reclamada o no presenta la complementació requerida, el Consell Insular d’Eivissa considerarà que l’entitat interessada desisteix de la seua petició, després d’haver pres la resolució pertinent, d’acord amb l’article 68.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

7. Termini de presentació de les sol·licituds i publicitat de la convocatòria

7.1. S’estableix un termini de presentació de les sol·licituds de deu (10) dies hàbils que s’inicia l’endemà de la publicació de l’extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

7.2. Una vegada aprovades les bases, es publicaran al Butlletí Oficial de les Illes Balears. Posteriorment es remetrà la convocatòria i l’extracte de la convocatòria a la Base de Dades Nacional de Subvencions que en donarà trasllat al Butlletí Oficial de les Illes Balears de l’extracte per a la seua publicació, tal com estableix la normativa vigent de subvencions. L’eficàcia de la convocatòria queda supeditada a la publicació de l’extracte en el BOIB.

8. Selecció de les beneficiàries

S’estableix el règim de concurrència competitiva com a procediment de selecció de les beneficiàries i de concessió de les ajudes. S’entén per concurrència competitiva el procediment mitjançant el qual la concessió de les subvencions es realitza per comparació de les sol·licituds presentades per a cadascuna de les modalitats, amb la finalitat d’establir una prelació entre si d’acord amb els criteris de valoració fixats a la base 10a d’aquesta convocatòria i adjudicar, amb el límit fixat a les bases, el crèdit disponible segons la valoració obtenguda, de manera que la sol·licitud que més puntuació obtengui més quantia d’ajuda rebrà.

El càlcul de l’import de l’ajuda a concedir s’obtendrà de l’aplicació de la següent fórmula:

               DT

A = ___________ x PI

              PT

  

On:

A = Import de l’ajuda a concedir.

DT = Dotació econòmica de la modalitat.

PT = Suma del total de les puntuacions individuals.

PI = Puntuació individual de cada sol·licitud.

De conformitat amb els criteris de valoració establerts a la base 10a d’aquesta convocatòria, no podran obtenir subvenció aquelles sol·licituds que, reunint els requisits exigits a la present convocatòria, obtenguin una puntuació inferior a 10 punts.

Una vegada adjudicades les ajudes a partir de la primera prelació, si hi hagués crèdit sobrant, es faria una segona prelació amb aquelles sol·licituds que amb la primera adjudicació no han arribat a cobrir el pressupost sol·licitat. Sobre aquesta segona prelació, que respectaria igualment la valoració obtinguda d’acord amb els criteris de valoració fixats a la base 10 d’aquesta convocatòria, es faria una nova adjudicació i així successivament fins exhaurir el crèdit disponible a la convocatòria (sempre amb el límit màxim de 36.000 € o de la quantitat de l’ajuda sol·licitada, quan aquesta no arribi al límit màxim). D’aquesta manera es justifica que entitats amb la mateixa puntuació obtenguin diferent ajuda.

9. Obligacions de les persones beneficiàries

El fet de sol·licitar aquestes ajudes significa l’acceptació plena de les bases d’aquesta convocatòria i el compliment de les següents condicions:

- L’atenció al marc normatiu que estableix el Reglament de la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa i Formentera (BOIB núm. 92, d’1.08.2002).

- El compromís de tenir personal qualificat responsable del funcionament.

- Haurà de mantenir exposats els cartells que proporciona el Consell Insular d’Eivissa en què consta el nom de totes les institucions col·laboradores d’aquesta tasca.

- Comptar amb un espai individualitzat, adequat i autònom de qualsevol altre servei no relacionat amb l’activitat de la biblioteca.

- Comunicar amb antelació al Centre Coordinador de Biblioteques qualsevol activitat extraordinària que es porti a terme a la biblioteca.

- Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i amb l’Estat espanyol, amb la Seguretat Social i amb el mateix Consell Insular d’Eivissa.

- I, en qualsevol cas, complir amb el disposat a l’article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, en relació amb l’article 13 de la Llei 38/2003 (Requisits per obtenir la condició de beneficiari o entitat col·laboradora), i a l’article 11 Decret legislatiu 2/2005, en relació amb l’article 14 (Obligacions dels beneficiaris) de la Llei 38/2003.

- Quan l’import de la despesa subvencionable superi la quantia de 15.000 euros en contractes de subministrament o de serveis, el beneficiari ha de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contractació del compromís, llevat que per les especials característiques no hi hagi en el mercat un nombre suficient d’entitats que els realitzin, prestin o subministrin, o llevat que la despesa s’hagi fet amb anterioritat a la subvenció. L’elecció entre les ofertes presentades, que s’han d’aportar en la justificació o, si escau, en la sol·licitud de la subvenció, s’ha de fer de conformitat amb criteris d’eficiència i economia, i s’ha de justificar expressament en una memòria l’elecció quan no recaigui en la proposta econòmicament més avantatjosa.

10. Criteris que han de servir de base per a l’adjudicació de les ajudes

Els ajuts de cada modalitat es concediran d’acord amb els següents criteris a qualificar per la comissió avaluadora:

a) Quant al local on s’ubica la biblioteca (segons els m2):

- Fins a 100 m2: 1 punt

- Entre 101 m2 i 200 m2: 2 punts

- Més de 200 m2: 3 punts

b) Quant al número de llocs de lectura:

- Fins a 25 llocs de lectura: 1 punt

- Entre 25 i 50 llocs de lectura: 2 punts

- Més de 50 llocs de lectura: 3 punts

c) Segons la ubicació de la biblioteca dins del poble o barri:

- Ubicació llunyana del centre del barri o poble: 1 punt

- Ubicació al centre del barri o poble: 2 punts

d) Segons l’accessibilitat de la biblioteca:

- Ubicació a la planta baixa de l’edifici: 1 punt

- Ubicació a la planta baixa de l’edifici i accés directe al carrer: 2 punts

e) Quant a les activitats realitzades per a promoció de la biblioteca durant l’any 2018 (visites guiades, animació lectora, exposicions…) i que han d’estar documentades:

- Cada 15-30 dies: 1 punt

- Amb periodicitat setmanal: 2 punts

f) Pel seu públic potencial: segons població del barri o poble:

- Fins a 3.000 habitants: 1 punt

- De 3.001 a 6.000 habitants: 2 punts

- Més de 6.000 habitants: 3 punts

g) Per la distància a la biblioteca municipal més propera:

- Fins a 1.000 metres: 1 punt

- De 1.001 a 3.000 metres: 2 punts

- Més de 3.000 metres: 3 punts

h) Per la mitjana d’ús de la biblioteca durant l’any 2018, respecte al públic potencial:

- De 0 a 1 visita a l’any per usuari potencial: 1 punt

- D’1 a 3 visites a l’any per usuari potencial: 2 punts

- Més de 3 visites a l’any per usuari potencial: 3 punts

i) Pel percentatge de circulació de la col·lecció durant l’any 2018

- De l’1 % al 10 %: 1 punt

-De l’11 % al 50 %: 2 punts

- Més del 50 %: 3 punts

11. Instrucció i resolució

El Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut del Consell d’Eivissa serà el competent per instruir el procediment de tramitació de les sol·licituds.

Amb fonament en l’informe de la comissió d’avaluació i de conformitat amb l’article 24.4 de la Llei 38/2003, l’òrgan instructor formularà la proposta de resolució provisional, degudament motivada, que expressarà la relació de persones beneficiàries per a les quals es proposa la concessió de l’ajuda i la seua quantia; igualment, si és el cas, en les sol·licituds excloses o per a les quals es proposa la denegació, s’indicarà la causa d’exclusió o denegació, que es notificarà a les entitats i institucions interessades, i s’obrirà un termini de deu dies hàbils per presentar al·legacions. Examinades les al·legacions presentades, si és el cas per les entitats i institucions interessades, l'òrgan instructor formularà la proposta de resolució definitiva.

Amb fonament en la proposta de resolució definitiva de l’òrgan instructor, les ajudes es concediran i pagaran, per delegació del Consell Executiu, mitjançant resolució del conseller executiu del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut que expressarà la relació d’associacions o institucions subvencionades i la quantia de l’ajuda. Igualment, si és el cas, les sol·licituds excloses o per a les quals es proposa la denegació, amb indicació de la causa d’exclusió o denegació. La resolució definitiva es notificarà a les persones interessades.

D’acord amb l’article 25.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el termini màxim per resoldre i notificar el procediment no excedirà els sis mesos, comptats a partir de la publicació de l’extracte de la convocatòria en el BOIB.

La notificació de la resolució s’ha de fer amb les exigències i en la forma prevista en els articles 40 a 46 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

En compliment de l’article 34 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions s’ha de publicar en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS) la convocatòria, el crèdit pressupostari al qual s’imputin, la relació d’associacions o entitats subvencionades i la quantia de l’ajuda concedida i l’objectiu o finalitat de la subvenció, incloses les inferiors a 3.000 €.

La presentació de la sol·licitud dels ajuts d’aquesta convocatòria comportarà l’autorització de les persones sol·licitants al Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut a publicar les dades personals relatives a la seua identitat que resultin imprescindibles per tramitar aquest procediment administratiu.

12. Comissió d’avaluació

La comissió avaluadora és l’òrgan col·legiat al qual corresponen les funcions següents:

- Avaluar i qualificar les sol·licituds, d’acord amb els criteris establerts a la base 10a.

- Emetre una acta amb un informe que ha de servir de base per elaborar la proposta de resolució.

La comissió d’avaluació estarà integrada per:

- President: José V. Garibo Redolat, tècnic de biblioteques; president suplent: Joan-Albert Ribas Fuentes.

- Secretària: Azucena García Alonso; suplent: Gemma Aznar Calsapeu.

- Vocals:

- M. Carmen Marín Carmona, lletrada; suplent: Catalina Sansano Costa.

- Maria Rosa Ribas Marí, tècnica auxiliar de biblioteques; suplent: Yolanda Andiñach Planells.

- Rebeca Suárez Fernández, tècnica auxiliar de biblioteques; suplent: Dolores Soler Moya, tècnica auxiliar de biblioteques.

13. Forma de pagament de les ajudes

13.1. El pagament de l’ajuda es realitzarà mitjançant transferència bancària i al número de compte bancari que consti a l’imprès de sol·licitud de transferència bancària.

13.2. El pagament de les ajudes es realitzarà segons la modalitat d'ajuda sol·licitada:

13.2.1. Modalitat A (ajudes econòmiques per al manteniment i la gestió de les biblioteques integrades a la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa realitzades entre l’1 d'octubre de 2017 i el 31 de gener de 2019.)

El pagament del 100% de l’ajuda concedida per aquesta modalitat s’abonarà als beneficiaris juntament amb la concessió, sempre que s’hagi justificat correctament la totalitat de l’ajuda concedida.

13.2.2. Modalitat B (ajudes econòmiques per al manteniment i la gestió de les biblioteques integrades a la Xarxa de Biblioteques del Consell Insular d’Eivissa realitzades entre l’1 de febrer de 2019 i el 30 de setembre de 2019).

El pagament del 100% de l’ajuda concedida per aquesta modalitat s’abonarà als beneficiaris una vegada justificada correctament la totalitat de l’ajuda concedida.

El termini màxim de temps previst per a la justificació definitiva de l’ajuda concedida serà el 15 d'octubre de 2019, data límit per a la presentació del compte justificatiu, que ha d’abastar la realització completa de l’activitat i del seu cost total (en relació al pressupost de despeses presentat amb la sol·licitud), amb independència de la quantitat subvencionada. Només els justificants de les despeses provocades pel pagament de la Seguretat Social del mes de setembre de 2019 del personal responsable de les biblioteques podran presentar-se fins al 5 de novembre de 2019.

Amb aquesta documentació i amb l’informe favorable del tècnic o la tècnica del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut sobre el compliment de les bases i de l'objecte de la subvenció, s’emetrà informe proposta del cap de Secció, amb el vistiplau de la secretària tècnica de Medi Ambient, Agricultura, Cultura, Educació, Patrimoni i Joventut, per fer efectiu el pagament del 100% la subvenció concedida, mitjançant resolució del conseller executiu del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut.

Si amb la documentació presentada no s’arriba a justificar el 100 % de l’actuació per la qual es va sol·licitar l’ajuda, la quantitat d’ajuda concedida es reduirà proporcionalment a la despesa justificada, de manera que les ajudes cobriran només les despeses correctament justificades.

13.3. La presentació del compte justificatiu es farà davant el Consell Insular d’Eivissa, en el moment de presentació de la sol·licitud d’ajuda en la modalitat A, i abans de la data 15 d’octubre de 2019 en la modalitat B i constarà per a les dues modalitats de subvenció de:

13.3.1. Pel que fa a les entitats sense ànim de lucre beneficiàries de les ajudes:

a) liquidació detallada d’ingressos i despeses de l’activitat desenvolupada, en què s’informarà, si és el cas, d’altres ajudes rebudes per a la mateixa activitat, signada per la persona que presideixi l’associació, segons el model que figura a l’annex 6 d’aquestes bases.

b) relació de les factures i els justificants presentats amb declaració responsable que reconegui que la documentació presentada es presenta només davant el Consell Insular d’Eivissa i per justificar l’ajuda concedida, segons el model que figura a l’annex 5 d’aquestes bases.

c) documentació justificativa de les despeses realitzades: nòmines, liquidacions de la Seguretat Social, liquidació d’impostos, factures oficials i altres documents de valor probatori equivalent. Per justificar la despesa es requerirà l’acreditació del pagament de les despeses subvencionades.

13.3.2. Pel que fa a les entitats locals beneficiàries de les ajudes:

a) liquidació detallada d’ingressos i despeses de l’activitat desenvolupada en què s’informarà, si és el cas, d’altres ajudes rebudes per a la mateixa activitat, signada pel secretari o secretària de l’entitat local, segons el model que figura a l’annex 6 d’aquestes bases.

b) certificat, signat pel secretari o per la secretària de l’entitat local beneficiària, que acrediti les despeses realitzades per l’activitat subvencionada i que aquestes es troben efectivament pagades i s’han aplicat a la seua finalitat.

El pagament de les despeses efectuades haurà de realitzar-se abans de finalitzar el corresponent termini de justificació de les ajudes.

13.4. L’acreditació del pagament dels justificants de les despeses aportats pels beneficiaris s’ha de dur a terme a través de la documentació que tot seguit s’indica, depenent dels mitjans de pagament que s’hagin utilitzat:

a) Pagament mitjançant transferència bancària o ingressos en compte bancari:

- Document bancari acreditatiu del pagament en el qual figurin el concepte de la transferència o l’ingrés, la data del document, l’import, les dades de l’ordenant i del destinatari, que han de coincidir amb la beneficiària i amb l’emissor de la factura, respectivament.

b) Pagament en metàl·lic:

- Document justificatiu de la despesa (per exemple, factura) amb l’expressió “rebut en metàl·lic” o similar, signada pel proveïdor amb la data i amb indicació del nom i del DNI/NIE de la persona que signa.

c) Pagament mitjançant xec nominatiu:

- Document justificatiu de la despesa (per exemple, factura) amb l’expressió “rebut en xec nominatiu” o similar, signada pel proveïdor amb la data i amb indicació del nom i del DNI/NIE de la persona que signa.

- Extracte del compte corrent del beneficiari de l’ajuda en el qual figuri el càrrec d’aquest xec.

d) Pagament mitjançant targeta de crèdit o dèbit:

- Extracte del compte en què figuri el càrrec del pagament amb targeta.

e) Pagament mitjançant domiciliació bancària:

- Extracte bancari en què figuri el càrrec de la domiciliació.

14. Revocació i reintegrament de l’ajuda

Les ajudes concedides es podran revocar, per delegació del Consell Executiu, mitjançant resolució del conseller executiu del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut, una vegada emesa la proposta del/de la cap de secció del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut i en relació amb a l'informe de tècnic o la tècnica de biblioteques sobre el compliment de les bases de la convocatòria i sobre l'adequada justificació de l'ajuda rebuda.

D’acord amb el que disposa l’article 43 del text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, es revocarà la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió vàlida i ajustada a dret, la persona beneficiària incompleixi totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l’eficàcia de l’acte de concessió de la subvenció. En tal cas, quedarà sense efecte l’acte de concessió, com a conseqüència de la revocació, i pertocarà reintegrar totalment o parcialment l’ajuda rebuda per les entitats beneficiàries i, si escau, l’exigència de l’interès de demora, en els casos previstos en l’article 44 del Decret llei 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions.

L’incompliment de l’obligació de justificar la finalitat de l’ajuda econòmica rebuda en la forma i els terminis establerts suposarà, a més de la revocació, la impossibilitat de participar en pròximes convocatòries d’ajudes del Consell Insular d’Eivissa, mentre no es faci la devolució de l’import reclamat.

La revocació de l'ajuda pot afectar el total o part de l'ajuda concedida per raó del incompliment total o parcial de les obligacions de l'entitat beneficiària.

Si amb posterioritat a la concessió de les ajudes s’observen incompliments parcials o totals de les activitats objecte de les ajudes aquestes poden ser sotmeses a reintegrament. En aquest sentit, de conformitat amb l’article 17.3.n de la Llei general de subvencions, en relació amb l’article 37.2 de la mateixa llei, s’estableixen el següents criteris de graduació del possible incompliment material de l’activitat objecte d’aquesta subvenció, i sempre que els beneficiaris acreditin una actuació inequívoca tendent a la satisfacció dels seus compromisos:

 

GRAU D’INCOMPLIMENT MATERIAL

PERCENTATGE DE REDUCCIÓ

70-74 %

15 %

75-79 %

12 %

80-84 %

9 %

85-89 %

6 %

90-94 %

3 %

95-99 %

1 %

El reintegrament es realitzarà pel procediment establert al Títol II de la Llei general de subvencions, en el qual s’ha de garantir l’audiència a les entitats interessades.L’òrgan instructor aplicarà aquests criteris per determinar la quantitat que finalment haurà de percebre l’entitat o la persona beneficiària, o en el seu cas, l’import a reintegrar.

Les quantitats reintegrables tenen la consideració d’ingressos de dret públic i poden ser exigides per la via de constrenyiment.

15. Règim d’infraccions i sancions

El règim d’infraccions i sancions administratives aplicables serà l’establert en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en el títol V del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Tot això sense perjudici de les responsabilitats penals o civils en què es pugui incórrer.

16. Control

El Consell Insular d’Eivissa podrà utilitzar qualsevol mitjà de control com inspeccions, visites, sol·licitud d’aportació de nous documents i/o aclariments, etc. per a l’aplicació correcta de l’ajuda concedida.

17. Règim de recursos

L’acord del Consell Executiu que aprovi les bases reguladores d’aquestes ajudes no exhaureix la via administrativa.

Les resolucions del conseller executiu del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut, dictades per delegació, i que s’han de considerar dictades per l’òrgan delegant (en aquest cas el Consell Executiu), no exhaureixen la via administrativa.

Contra l’acord del Consell Executiu d’aprovació de les bases reguladores de les ajudes i les resolucions de concessió i de revocació de les ajudes del conseller executiu del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura i Joventut, dictades per delegació del Consell Executiu, es podrà interposar davant la Comissió de Govern el recurs d’alçada previst als articles 112.1, 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en el termini d’un mes des de l’endemà de la seua notificació, tot això en virtut del que disposen els articles 22.2 de la Llei 8/2000, de 27 d’octubre, de consells insulars i l’article 147.1 del Reglament orgànic del Consell Insular d’Eivissa (publicat al BOIB núm. 136, de 18-09-10; correcció al BOIB núm. 148, de 14-10-10; modificació al BOIB núm. 48, de 16-04-16). El recurs haurà de resoldre’s en el termini de tres mesos, transcorreguts els quals s’entendrà desestimat i quedarà oberta la via contenciosa administrativa.

18. Legislació aplicable

La convocatòria d’aquestes ajudes es regirà pel que disposen les presents bases reguladores, per la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, que aprova el text refós de la Llei de subvencions, per la Llei estatal 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en allò que hi sigui d’aplicació.

Respecte de la protecció i el tractament de dades de caràcter personal per a la realització de les activitats objecte d’aquesta convocatòria s’han d’observar les prescripcions contingudes a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades i garantia dels drets digitals, al Reglament (UE) 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) (DOUE 4.5.2016), i a la resta de legislació vigent en matèria de protecció de dades personals, que hi sigui d’aplicació.

  

Eivissa, 14 de maig de 2019

La secretària tècnica de Medi Ambient, Agricultura, Cultura, Educació, Patrimoni i Joventut

Maria Catalina Tur Torres

Documents adjunts