Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE TREBALL, COMERÇ I INDÚSTRIA
Núm. 4506
Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria per la qual s’aprova el Programa de millora de la competitivitat i la productivitat industrial per a l’any 2019
Antedecents
1. Dia 14 de març de 2019, el director general de Política Industrial va elaborar el Programa de millora de la competitivitat i la productivitat industrial per a l’any 2019.
2. Dia 15 de març de 2019, el Consell de la Indústria de les Illes Balears va informar favorablement sobre el Programa de millora de la competitivitat i la productivitat industrial per a l’any 2019.
Fonaments de dret
1. La Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes Balears. Concretament, l’article 23 de la secció 2a.
RESOLUCIÓ
1. Aprovar el Programa de millora de la competitivitat i la productivitat industrial per a l’any 2019.
2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Treball, Comerç i Indústria en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la notificació, d’acord amb l’article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú i de les administracions publiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de la notificació, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 19 de març de 2019
El conseller de Treball, Comerç i Indústria
Iago Negueruela i Vázquez
Programa de millora de la competitivitat i la productivitat industrial per a l’any 2019
La Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes Balears, té com a objectius el foment de la competitivitat industrial, l’estímul, la promoció i la modernització de l’activitat industrial. Tenint presents aquests i els altres objectius de la dita Llei, es va dissenyar una planificació de la política industrial basada en dos instruments fonamentals. Per una banda, el Pla director d’indústria de les Illes Balears, document que estableix les línies generals i les directrius bàsiques de la política industrial, i de l’altra, els programes de foment de l’activitat industrial, que són documents estratègics en els quals s’indiquen els objectius que es preveu aconseguir en un determinat termini; es determinen els mecanismes i els mitjans per a aconseguir-los, i s’indiquen els sistemes per avaluar-ne l’eficàcia i eficiència. Dins aquests programes de foment, hi ha els programes de millora de la competitivitat i la producció industrial.
Correspon a la Direcció General de Política Industrial redactar l’Avantprojecte de programa de foment, que ha de ser aprovat pel director general. El programa ha de ser aprovat pel conseller de Treball, Comerç i Indústria, amb l’informe preceptiu previ del Consell de la Indústria de les Illes Balears.
El Pla director d’indústria de les Illes Balears 2018-2025, aprovat pel Consell de Govern en la sessió del 26 de gener de 2018, una vegada analitzades, entre d’altres factors, les debilitats del sector industrial, va assenyalar que cada vegada era més difícil per a les empreses i els territoris mantenir els avantatges competitius, i es va marcar com a repte impulsar la millora de la productivitat de les empreses de manera permanent, com a única via per mantenir o generar avantatges competitius i valor per a l’empresa mateixa i per a la seva societat.
En aquest context se situa aquest Programa de millora de la competitivitat industrial, que té les característiques següents:
A. Objectius
D’acord amb la Llei 4/2017, els objectius del Programa de millora de la competitivitat i la producció industrial, són:
a. La implantació de sistemes de qualitat total.
b. El desenvolupament de serveis especialitzats per al suport en l’àmbit de la capacitat comercial, del màrqueting, la gestió de recursos humans i la planificació de la producció.
c. El suport al desenvolupament d’instruments de finançament per a les entitats que tenguin per objecte la promoció industrial i el desenvolupament tecnològic.
d. La promoció, en sectors o en àrees d’activitat emergents, o insuficientment dimensionats, d’una capacitat competitiva idònia.
e. L’impuls d’infraestructures físiques i d’àmbits tecnològics que possibilitin un desenvolupament competitiu idoni de projectes.
f. L’especialització en activitats de més demanda, amb valor afegit i intensitat tecnològica.
g. La formació en capital humà.
h. L’aplicació de qualsevol procés de sofisticació empresarial.
i. La millora de l’eficiència energètica en els processos productius.
B. Finalitats
D’acord amb els objectius anteriors, especialment amb la lletra e), les finalitats d’aquest Programa per a l’any 2019 són:
1. Incentivar la renovació i l’adquisició d'equipament, com ara sistemes d'impressió digital, sistemes de producció distribuïda, gestió automatitzada d'estocs, adquisició i instal·lació d'ERP i altres eines informàtiques, disseny assistit per ordinador, etc.
2. Acompanyar les empreses en l'elaboració de plans específics de digitalització industrial, incloent-hi l'elaboració de metodologies d'autodiagnòstic, formació del capital humà en competències digitals, serveis d'assessoria especialitzada en transformació digital i elaboració de plans d'actuació intraempresa.
3. Incentivar la substitució i l’adquisició d’instal·lacions industrials per altres de més eficients, incloent-hi l’elaboració de projectes i la documentació tècnica de les actuacions executades en els edificis industrials.
C. Beneficiaris potencials
En podran ser beneficiàries dels programes les empreses de caràcter industrial vàlidament constituïdes i que duguin a terme la seva activitat a les Illes Balears.
D. Actuacions subvencionables
Per dur a terme aquest programa s’estableix un règim d’ajudes, de caràcter econòmic que, sense perjudici del que prevegin les convocatòries corresponents, inclourà com a inversions o despeses subvencionables les següents:
a. Adquisició de projectes de disseny e innovació industrial, encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds que puguin ser útils per a l’adquisició de nous productes, processos o serveis, o en permetin millorar els ja existents.
b. Adquisició dels prototipus que hauran de ser utilitzats en els centres de treball, de l’entitat sol·licitant, ubicats a les Illes Balears.
c. Adquisició de maquinària i els seus accessoris, i les instal·lacions tècniques associades a aquestes, relacionades directament amb l'activitat que constitueix l'objecte social de l'empresa i que han de ser utilitzades o entrar en funcionament per primera vegada.
A aquest efecte s'entén per màquina la definició recollida en l'article 2.2 del Reial decret 1644/2008, de 10 d'octubre, pel qual s'estableixen les normes per a la comercialització i posada en servei de les màquines, amb les exclusions establertes en l'article 1.3 del dit Reial decret.
d. Adquisició d’accessoris, instal·lacions tècniques i TIC associades a la maquinària indicada en l’apartat anterior.
e. Adquisició de motlles i patrons per a la fabricació de productes, que hauran de ser utilitzats en els centres de treball de l’entitat sol·licitant, ubicats a les Illes Balears.
f. Adquisició d’actius materials destinats a la millora de l’emmagatzematge, que permetin una millora en la logística del producte.
g. Adquisició tant de material com d’immaterial destinat a la digitalització del sistema productiu. Com ara ordinadors, PDA, etc., així com del programari relacionat amb aquests.
h. Adquisició i instal·lació de lluminàries més eficients energèticament per substituir les existents en les fàbriques de producció, magatzems i similars.
i. Adquisició i instal·lació de sistemes de gestió energètica, mesura i control dels consums i variables energètiques de l’empresa, com ara detectors de presència, temporitzadors, sistemes de regulació automàtica de control i similars.
j. Adquisició i instal·lació de sistemes de millora del rendiment dels equips existents: variadors de freqüència en els motors, incorporació de motors d’alta eficiència energètica en equips i similars.
k. Adquisició i instal·lació de sistemes de fred i calor industrial més eficients energèticament per substituir els existents en les fàbriques de producció, magatzems i similars.
l. Projectes i documentació tècnica de les actuacions executades indicades en les lletres h), i), j), k).
E. Avaluació del programa
En finalitzar aquest programa, el Consell de la Indústria de les Illes Balears, com a òrgan consultiu i d’assessorament en relació amb la política industrial, n’avaluarà l’eficàcia i eficiència.
F. Referència legislativa d’aplicació a aquest Programa
Aquest Programa es basa en la Llei 4/2017, de 12 de juliol, d’indústria de les Illes Balears i en el Pla director sectorial d’indústria, aprovat pel Consell de Govern en la sessió del 26 de gener de 2018.
I la seva execució s’ha de dur a terme d’acord amb la normativa de subvencions aplicable; l’Ordre de la consellera de Comerç, Indústria i Energia de 8 d’abril de 2008, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de promoció industrial, i les resolucions de convocatòria de cadascuna de les línies d’ajuda.
Palma, 15 de març de 2019
El director general de Política Industrial
Manuel Porras Romero