Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 4473
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual 01/2016 del PGOU de Calvià relativa al posicionament de les edificacions en les parcel·les per minimitzar el seu impacte (76e/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Vist l’informe tècnic amb proposta de resolució de dia 26 d’abril de 2019, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s’aproven l’organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),

RESOLC FORMULAR:

L’informe ambiental estratègic sobre la Modificació Puntual 01/2016 del PGOU de Calvià relativa al posicionament de les edificacions en les parcel·les per minimitzar el seu impacte, en els termes següents:

1. Determinació de subjecció d’Avaluació ambiental i tramitació

La Modificació puntual es tramita com una avaluació ambiental estratègica simplificada ja que està inclosa en l’apartat 2 de l’article 6 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’Avaluació Ambiental i la tramitació a seguir és la que s’estableix a l’article 29 i següents de la Llei.

2. Descripció i ubicació del pla.

La documentació urbanística presentada per l’Ajuntament de Calvià correspon a la segona aprovació inicial de la MP 1/2016.

La primera aprovació inicial de la MP 1/2016 compta amb una Resolució del President de la CMAIB de no subjectar a avaluació ambiental ordinària (BOIB nº 48 de 16 d’abril de 2016).

En aquesta segona aprovació inicial, objecte del present informe, es manén la redacció de la primera aprovació inicial respecte als articles 3.14, 4.06, 4.11 i 4.22. En conseqüència el contingut dels mateixos ja ha estat avaluat per l’òrgan ambiental.

Els texts modificats a la segona aprovació inicial de la Modificació puntual 1/016, es refereixen a modificacions de les condicions d’implantació de noves edificacions a les parcel·les, s’eliminen texts normatius per considerar-los innecessaris, hi ha modificacions respecte a la forma de computar altures, normativa respecte a la creació de marges, terrasses, piscines, pavimentació i desnivells entre el terreny natural i el modificat. S’estableix una situació transitòria sobre obres a realitzar en edificis construïts i possibles ampliacions dels mateixos.

Es proposen també noves definicions respecte a cota natural, cota d’origen i referència, així com de plantes baixes i plantes semi-soterrani.

Les modificacions proposades són de caràcter general i afecten a edificacions de tot el terme municipal.

3. Avaluació d’efectes previsibles.

Al constituir la MP 1/2016 del PGOU de Calvià de caràcter general, abastant tot l’àmbit del terme municipal cal senyalar que possiblement afecta a distintes classificacions i qualificacions de sòl.

Per una altra banda a l’àmbit municipal hi ha espais protegits, hàbitats prioritaris, espais de la XN 2000, APRs i zones de risc, així com possibles afeccions a domini públic i zones de protecció.

Els canvis que es produeixen amb la modificació puntual són canvis de naturalesa tècnica i més restrictius en les determinacions urban´istica dels terrenys que la normativa en vigor.

La modificació es justifica per la voluntat de reduir l’impacte visual de les edificacions sobre el terreny, frenar la utilització de la planta soterrani per a usos no permesos per la normativa i limitar l’antropització de l’espai lliure de la parcel·la.

Això suposa limitar l’edificabilitat de la planta soterrani en els habitatges unifamiliars aïllats, reduint la possible afecció al subsòl en les APR d’inundació establint una profunditat màxima.

Respecte al planejament vigent disminueix l’impacte visual en disminuir la cota d’implantació de la planta baixa ( 90 cm en terrenys de pendent superior al 10% i 40 cm en terrenys amb més d’un 20%)la qual cosa suposa una reducció de l’altura total permesa dels edificis i també en actuar sobre l’espai lliure de la parcel·la.

Per una altra banda, es suprimeixen aclariments de les normes vigents per considerar-los innecessàries.

4. Consultes a les administracions afectades.

L’òrgan ambiental en la tramitació de l'avaluació ambiental estratègica simplificada ha consultat a les següents administracions:

- Servei d’Estudis i Planificació de la Direcció General de Recursos Hídrics.

- Direcció Insular de Territori Paisatge. Consell de Mallorca.

De les consultes efectuades s’ha rebut l’informe del Direcció Insular de Territori i Paisatge del Consell de Mallorca (27 de setembre de 2018), que informa favorablement la MP 1/216.

5. Anàlisi dels criteris de l’Annex V de la Llei 21/2013 i Annex 4 de la Llei 12/2016.

Analitzant les característiques de la MP 1/2016, les característiques dels efectes i de l’àrea previsiblement afectada, així com la documentació aportada, podem concloure que s’han analitzat suficientment les implicacions ambientals que comporta l'aplicació de la MP 1/2016 proposta en les diferents zones de l’àmbit municipal.

Conclusions de l’informe ambiental estratègic.

Primer.- No subjectar a Avaluació Ambiental estratègica ordinària la Modificació nº 1/2016 del PGOU de Calvià, d’acord amb als criteris de l’Annex V de la Llei 21/2013, d’avaluació ambiental i criteris de l’Annex 4 de la Llei 12/2016, d’avaluació ambiental de les Illes Balears.

Segon. Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb el que disposa l’article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’Avaluacions Ambientals.

Tercer. L’informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s’hagués procedit a l’aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació, d’acord amb el que disposa l’article 31.4 de la Llei 21/2013.

Quart. L’informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant l’acte d’aprovació del pla o programa, d’acord amb el que disposa l’article 31.5 de la Llei 21/2013.

Cinquè. Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques, de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l’aprovació.

 

Palma, 29 d’abril de 2019

El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias

Antoni Alorda VilarrubiasAnton