Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI I INFRAESTRUCTURES

Núm. 4207
Acord d’aprovació definitiva de la modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament de Porreres per a la incorporació de l’àmbit de sòl delimitat en l’autorització minera corresponent a l’explotació denominada Son Amat 3, amb la qualificació d’ús extractiu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió Insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme, en sessió de dia 2 de maig de 2019, ha pres l’acord següent:

«Atès l’expedient relatiu a la modificació puntual de les Normes subsidiàries de planejament de Porreres per incloure l’ús extractiu, tramitat en subrogació del Consell Insular de Mallorca en la competència municipal, i de conformitat amb el dictamen de la ponència tècnica d’ordenació del Territori i Urbanisme, aquesta comissió insular acorda:

 1r. Valorar les al·legacions presentades a l’expedient en el tràmit d’informació pública, per la Sra. Francisca Riera Fiol, i pel Sr. Mauro Fernández García en representació de la mercantil Cantera Gravilla Son Amat, S.A., en els termes que deriven de l’informe dels serveis del Departament de Territori i Infraestructures de data 15 d’abril de 2019; desestimant-la en el primer cas i estimant-la parcialment en el segon, i en conseqüència efectuar el canvi derivat de l’estimació parcial en el document a aprovar definitivament; tot notificant a les persones al·legants l’informe de valoració, a l’efecte del que determina l’article 65.2 de la Llei 12/2017, de 29 de desembre, d’urbanisme de les Illes Balears.

 2n. Aprovar definitivament la modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament de Porreres per a la incorporació de l’àmbit de sòl delimitat en l’autorització minera corresponent a l’explotació denominada Son Amat 3, amb la qualificació d’ús extractiu, d’acord amb la resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria de regularització de les dades de l’explotació, i d’acord amb la documentació tècnica redactada pel personal del Servei d’Informació i Suport Territorial del Departament de Territori i Infraestructures del Consell Insular de Mallorca.

 3r. Publicar aquest acord juntament amb les normes urbanístiques que incorpora la modificació aprovada definitivament en el Butlletí oficial de les Illes Balears; i notificar-lo a l’Ajuntament de Porreres i a l’Arxiu d’Urbanisme de les Illes Balears, tot adjuntant en ambdós casos un exemplar diligenciat d’aquesta aprovació.»

Així mateix, es fan públiques les normes urbanístiques

Normes urbanístiques de la modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament del terme municipal de Porreres per a la incorporació de l’àmbit de l’autorització minera Son Amat, 3 amb la qualificació de zona d’ús extractiu

S’incorpora un nou article 140 a les normes urbanístiques:

ART 140.- ZONA D’ÚS EXTRACTIU

1.- Es qualifica com a zona d’ús extractiu l’àmbit  de les explotacions mineres degudament autoritzades o amb concessió de drets miners.

2.- L’ús majoritari o predominant permès en aquesta zona és l’ús extractiu: activitat d’extracció i explotació minera dels recursos definida a la Llei 10/2014, d’1 d’octubre, d’ordenació minera de les Illes Balears.

3.- S’entén per activitat extractiva el conjunt d’operacions i instal·lacions necessàries per obtenir i comercialitzar recursos geològics. S’hi inclouen els establiments de benefici, així com altres construccions auxiliars necessàries per al desenvolupament normal de l’activitat extractiva.

- Els establiments de benefici són aquells en els quals s’utilitzen principalment matèries primeres procedents de la mateixa explotació i, sense incorporar-hi processos d’emmotllatge i/o enduriment, elaboren materials aptes per a infraestructures i indústries de la construcció. En tot cas, es consideren establiments de benefici propis de l’activitat extractiva els definits a la llei.

L’establiment de benefici sempre ha d’estar ubicat dins de la superfície inclosa en l’autorització d’explotació minera.

-  Les construccions auxiliars són aquelles instal•lacions -fixes o mòbils- i les edificacions necessàries per al desenvolupament normal de l’activitat, com ara tallers, bàscules, oficines, magatzems, plantes envasadores d’aigua mineral, vestuaris o menjadors de personal.

4.- Els establiments de benefici necessaris per a l’activitat extractiva permesos són aquells previst a l’autorització o concessió del dret miner, pels quals no és necessària llicència municipal ni declaració d’interès general.

5.- Les construccions auxiliars, permeses només mentre estigui vigent l’autorització o concessió minera, estan subjectes a llicència urbanística municipal i han de complir els paràmetres urbanístics regulats en aquest article.

6.- Condicions edificatòries de les construccions auxiliars:

Es respectaran les condicions generals establertes a la Llei 6/97, de 8 de juliol, del sòl rústic de les Illes Balears, i les condicions d’integració paisatgística i ambiental regulades a la norma 22 del PTIM corresponents a la categoria subjacent.

7.- Un cop aprovat, executat i finalitzat el pla de restauració, la qualificació de la zona d’ús extractiu serà la del sòl subjacent.

La publicació d’aquest acord es fa a reserva de l’aprovació de l’acta.

Contra aquest acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent a la publicació del present acord. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant l’anterior, es pot exercitar, si n’és el cas, qualsevol altre recurs que s’estimi pertinent.

 

Palma, 3 de maig de 2019

El secretari de la Comissió Insular d’Ordenació del Territori i Urbanisme

Jaume Munar Fullana