Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES

Núm. 4100
Notificació de l'Acord del Consell de Govern de 15 de febrer de 2019 pel qual s’autoritza l’ocupació urgent dels terrenys afectats per l’expropiació relativa al Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp. CM-88

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

D’acord amb allò que disposa l’article 44 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i atès l’Acord del Consell de Govern de 15 de febrer de 2019 d'ocupació urgent dels terrenys afectats per l’expropiació relativa al Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp. CM-88 , es constata que no s’ha pogut notificar l'esmentat Acord del Consell de Govern de 15 de febrer de 2019 a les persones següents en el domicili conegut: Francisca Deya Campins, Pedro Jaume Piza, Jaime Reynes Morey, Eustaquio Ferragut Piza, als hereus de Damian Peña, Barena Frits Selle, Maria Eugenia Gonzalez, Maria Teresa Brazales Vila, Catalina Company Gari i a Francisca Fiol Fiol.

Mitjançant aquest anunci es notifica que el Consell de Govern en la sessió de 15 de febrer de 2019 va adoptar, entre d’altres, l’Acord següent (BOIB núm.22 de 19 de febrer de 2019):

El 29 de gener de 2019 va tenir entrada en la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears un escrit del secretari tècnic de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca en el qual sol·licitava la declaració d'ocupació urgent dels terrenys necessaris per executar les obres del Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (Polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp. CM-88.  Amb l'escrit esmentat es remetien els documents relatius a la sol·licitud de declaració d’ocupació urgent amb la finalitat que aquesta es declarés, si esqueia, pel Consell de Govern.

La documentació aportada pel Consell de Mallorca és la següent:   

a) Còpia de la notificació de 17 de setembre de 2017 de la resolució de la consellera executiva de Territori i Infraestructures de la mateixa data, sobre l'aprovació definitiva del Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp. CM-88. En aquesta Resolució s'acorda també, entre d'altres qüestions, iniciar l'expedient d'expropiació d'acord amb els plànols que s'adjunten, donar publicitat a la necessitat d'ocupació urgent per tal que es puguin presentar al·legacions, així com sol·licitar al Consell de Govern de la comunitat autònoma de les Illes Balears la declaració d'ocupació urgent dels béns que s'han d'expropiar per executar les obres.

b) L’informe dels enginyers d'Actuació Viària de 27 de novembre de 2018, sobre la urgència de l'obtenció dels terrenys afectats per les obres corresponents al projecte esmentat.

 c) El certificat del secretari general del Consell de Mallorca, de 12 de novembre de 2019, relatiu a què el Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp CM-88, ha estat sotmès a informació pública en el BOIB núm. 124, de 9 d'octubre de 2018, en els diaris Última Hora i Diario de Mallorca de 9 d'octubre de 2018,  als ajuntaments de Santa Maria del Camí i de Consell i a la Secretaria Tècnica de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, prèviament al tràmit de declaració d’ocupació urgent als efectes prevists en l’article 56.1 del Reglament de la Llei d’expropiació forçosa. Segons aquest certificat, en el període de presentació d’al·legacions, entre els dies 10 d'octubre i 31 d'octubre de 2018, s'han presentat una sèrie d'al·legacions, el contingut de les quals i el seu resultat es recullen en l'informe de 9 de novembre de 2018 de la cap del Servei d'Expropiacions que s'inclou adjunt al certificat. Cap de les al·legacions presentades fa referència a la declaració d’ocupació urgent.

d) La notificació de la Resolució de la consellera executiva de Territori i Infraestructures de data 22 de gener de 2019 relativa a l’aprovació de la relació definitiva de propietaris i béns afectats per les obres corresponents al Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp CM-88, un cop realitzat el tràmit d’informació pública. En la mateixa resolució consta la relació d’afectats i es sol·licita al Govern de les Illes Balears la declaració d’ocupació urgent per a l’expropiació.

e) El certificat de la interventora delegada del Departament d'Economia i Hisenda del Consell de Mallorca de 22 de gener de 2019 d'existència de crèdit adequat i suficient per atendre les despeses derivades de l'expropiació dels béns afectats per l'execució del Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp CM-88, sobre la base de  les retencions de crèdit per als exercicis 2019 i 2020.

 f) Els plànols parcel·laris dels béns afectats.

Cal referir-se a l’informe tècnic dels enginyers d'Actuació Viària de 27 de novembre de 2018 sobre la urgència de la tramitació per obtenir els terrenys afectats per les obres corresponents al Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp CM-88. Aquest informe justifica la declaració d’ocupació urgent dels terrenys afectats per aquest expedient d'expropiació forçosa en els termes següents:     

Los polígonos de Santa Maria del Camí y de Consell tienen sendas entradas en la carretera MA-13   a.   

Actualmente el acceso a los mismos se realiza a través de las travesías de la carretera por alguno de los dos municipios, provocando un tráfico de vehículos pesados por las mismas, generando problemas de ruido y peligrosidad.   

Para poder evitar esta situación y de esta manera asegurar un transporte de mercancías de manera ágil y segura, el Consell Insular de Mallorca, a través de su departamento de Carreteras , ha considerado adecuado redactar un  proyecto que permita la conexión de los polígonos mencionados con la autopista Ma-13 Palma-Alcudia, evitando el paso de los vehículos pesados por el interior de los pueblos.    

La actuación proyectada prevé la utilización de un puente existente que atraviesa la autopista. Se crean los ramales de entrada y salida en ambos sentidos de la autopista con rotondas en las intersecciones de éstos con el vial puente mencionado.

De dicha intersección se amplia en sección el camí de Terme y se le eliminan varias curvas cerradas, llegando en un tramo sensiblemente recto hasta la carretera MA- 13 a , donde se soluciona la intersección mediante una rotonda.      

Por todo lo expuesto anteriormente, los ingenieros que suscriben consideran necesaria la tramitación por urgencia del expediente de expropiación de bienes y derechos afectados por las obras del proyecto.     

Una vegada examinat l’expedient del Consell de Mallorca, el Servei de Corporacions Locals de la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques va emetre un informe jurídic el 5 de febrer de 2019. Aquest informe exposa que, per declarar l’ocupació urgent són necessaris certs requisits, com ara que en el cas hi concorrin unes circumstàncies excepcionals, que aquestes circumstàncies estiguin degudament motivades i documentades en l’expedient administratiu, i que, a més, impossibilitin que l’Administració compleixi els objectius que pretén si utilitza el procediment ordinari.

Aquests requisits generals es fonamenten en la jurisprudència del Tribunal Suprem en relació amb l’article 52 de la Llei d’expropiació forçosa i l’article 56 del Reglament de la Llei d’expropiació forçosa. Aquesta jurisprudència del Tribunal Suprem consta, entre d’altres, en les sentències de la Sala Contenciosa Administrativa de 30 de setembre de 1992 (recurs 1581/1990), de 3 de desembre de 1992 (recurs 1797/1989), de 9 de març de 1993 (recurs 8333/1990), de 23 de setembre de 1997 (recurs 14176/1991), de 10 de desembre de 1997 (recurs 4575/1993), de 22 de desembre de 1997 (recurs 782/1996), de 3 de desembre de 1998 (recurs 5821/1994), de 14 de novembre de 2000 (recurs 2939/1996), de 18 de maig de 2002 (recurs 628/1998), de 25 d’abril de 2003 (recurs 318/1999), de 16 de juny de 2004 (recurs 6068/1999), de 14 de febrer de 2005 (recurs 2381/1999) i d’11 d’octubre de 2006 (recurs 5909/2003).

L’informe jurídic que s'ha esmentat considera procedent la declaració d’ocupació urgent que ha sol·licitat el Consell de Mallorca, atès que resta acreditada la concurrència de circumstàncies de caràcter excepcional que aconsellen recórrer al procediment d’urgència i que es fonamenten en la seguretat vial. D'acord amb l'informe tècnic esmentat, l'actuació sobre aquesta via es justifica per:

Actualmente el acceso a los polígonos de Santa Maria del Camí y Consell se realiza a través de las travesías de la carretera por alguno de los dos municipios, provocando un tráfico de vehículos pesados por las mismas, generando problemas de ruido y peligrosidad.

Para poder evitar esta situación y de esta manera asegurar un transporte de mercancías de manera ágil y segura, el Consell Insular de Mallorca, a través de su departamento de Carreteras, ha considerado adecuado redactar un  proyecto que permita la conexión de los polígonos mencionados con la autopista Ma-13 Palma-Alcudia, evitando el paso de los vehículos pesados por el interior de los pueblos.

D’acord amb la jurisprudència del Tribunal Suprem, millorar una carretera per evitar el perill greu que en suposa l’estat o el traçat i per garantir la seguretat dels usuaris es considera una motivació suficient que justifica la utilització del procediment excepcional de l’article 52 de la Llei d’expropiació forçosa.

Per tant, la declaració d’ocupació urgent dels béns afectats pel Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp. CM-88, té com a finalitat dotar la carretera de les mesures i les condicions adequades de seguretat al més aviat possible. Els arguments que s’han exposat justifiquen la declaració d’ocupació urgent que ha sol·licitat el Consell de Mallorca.

S’ha de tenir en compte el que disposa l’article 52 de la Llei d’expropiació forçosa, pel que fa a l’excepcionalitat de la declaració d’ocupació urgent, en relació amb l’article 56 del Reglament que l’aplica.       

Així mateix, s’ha de considerar que la competència que atorga l'article 52 al Consell de Ministres es va transferir a la comunitat autònoma mitjançant el Reial decret 2612/1982, sobre transferència de competències, funcions i serveis de l'Administració de l'Estat al Consell General Interinsular de Balears en matèria d'Administració local, i s’ha de preveure el que disposen l’article 32.1 de la Llei orgànica 2/1983, de 25 de febrer, d’Estatut d’autonomia per a les Illes Balears i el Decret 81/1984, de 30 d’agost, pel qual s’assumeixen i es distribueixen les competències transferides pel Reial decret 2612/1982.

El Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inclou, en l’estructura orgànica de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques, que exerceix les competències en l’àmbit de les relacions amb les institucions de govern de les Illes Balears i dels municipis, i de les relacions de cooperació i col·laboració amb els ens territorials.

En conseqüència, exerceix també les competències en matèria d’expropiació forçosa i, per tant, la proposta de declaració d’ocupació urgent dels béns i els drets afectats en tots els expedients que tramitin les corporacions locals que ho sol·licitin.

Per tot això, propòs al Consell de Govern que adopti el següent

 

Acord

Primer. Declarar l’ocupació urgent dels terrenys afectats per dur a terme l’expropiació relativa al Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt). TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp. CM-88, atesa la sol·licitud del Consell de Mallorca i a l’efecte d'allò que estableix l’article 52 de la Llei d’expropiació forçosa. Els béns i els drets afectats per la declaració d’ocupació urgent s’enumeren, de manera individualitzada i amb indicació dels titulars, en l'annex 1 d’aquest Acord.

Segon. Fonamentar la urgència en la documentació que ha presentat el Consell de Mallorca i en l’informe jurídic del Servei de Corporacions Locals de la Direcció General de Funció Pública i Administracions Públiques, el qual considera procedent la declaració d’urgència del Consell de Govern, perquè en el cas hi concorren circumstàncies excepcionals que motiven la declaració d’ocupació urgent dels béns i dels drets afectats per l’expedient d’expropiació forçosa i que es basen en la seguretat vial, d'acord amb els arguments que consten en els informes esmentats.

En concret es justifica per la necessitat d'evitar el trànsit de vehicles pesats per les travesses de les carreteres dels municipis de Santa Maria del Camí i Consell que provoquen problemes de renou i perillositat i d'aquesta manera assegurar un transport de mercaderies de manera àgil i segura.

Tercer. Fer constar que, durant el període d’informació pública a què es va sotmetre la sol·licitud d’ocupació urgent, no es va presentar cap al·legació referida a la declaració d'urgència de l'expropiació.

Quart. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Cinquè. Notificar a les persones que figuren com a interessades en l’expedient que, contra aquest Acord, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el Consell de Govern en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-ne rebut la notificació, d’acord amb l’article 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver rebut la notificació de l’Acord, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma,30 d’abril de 2019

El director general de Funció Pública i Administracions Públiques

Pedro J. Jimenez Ramírez

 

 

ANNEX 1

Llista concreta i individualitzada dels béns, els drets i les persones afectats per l’expropiació relativa al Projecte de nou enllaç de la Ma-13 (polígon de Son Llaüt) TM Santa Maria del Camí i Consell. Exp CM-88

  

Finca

Altres finques

Referència

Pol.

Par.

TM

Propietari

m² construccions

ocupació (m2)

2

 

07056A003000200000PP

3

20

Santa Maria del Camí

Maria Eugenia Gonzalez Arias-Camison

 

12,98

3

6, 24, 25 i 26

07056A003000140000PY

3

14

Santa Maria del Camí

Miguel Piza Garcias

 

4.303,94

4

 

07056A003000130000PB

3

13

Santa Maria del Camí

Hereus de Bartolomé Mesquida Pons

86,00

3.874,45

5

 

07056A003000470000PG

3

47

Santa Maria del Camí

Francisca Deya Campins

 

18,54

6

3, 24, 25 i 26

07056A003002330000PH

3

233

Santa Maria del Camí

Miguel Piza Garcias

 

358,98

6.1

 

07056A003002490000PK

3

249

Santa Maria del Camí

Maria Ripoll Vich

 

550,64

7

 

07056A003000250000PO

3

25

Santa Maria del Camí

Francisco Brazales Pons

 

4.856,83

 

 

 

 

 

 

Maria Antonia Brazales Vila

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Teresa Brazales Vila

 

 

8

 

07056A003000270000PR

3

27

Santa Maria del Camí

Juan Pol Garcias

 

145,29

9

 

07056A003000260000PK

3

26

Santa Maria del Camí

Catalina Company Gari

 

240,51

10

 

07056A003000280000PD

3

28

Santa Maria del Camí

Barena Frits Selle

 

48,39

11

 

07016A005000980000DQ

5

98

Consell

Gastro Bravo, SL

 

344,98

12

 

07016A005000990000DP

5

99

Consell

Hereus de Francisca Campins Isern

 

856,67

13

 

07016A005001100000DR

5

110

Consell

Juan, Ramon i Andrés Campins Campins

 

2.918,75

16

 

07016A005001910000DA

5

191

Consell

Hereus de Catalina Horrach Ordinas

 

149,78

17

 

07016A005001090000DX

5

109

Consell

Banco Santander, SA

 

136,77

18

 

07016A005000860000DS

5

86

Consell

Hereus de Baltasar Isern Ferrer

 

129,51

19

 

07016A005000900000DZ

5

90

Consell

Pedro Jaume Piza

 

37,59

20

 

07016A005000840000DJ

5

84

Consell

Miguel Amengual Piza

 

8,99

21

22

07016A005002150000DU

5

215

Consell

Marcos Antonio Caballero Garrido i Consuelo Amaya Manzano

 

203,16

22

21

07016A005002160000DH

5

216

Consell

Marcos Antonio Caballero Garrido i Consuelo Amaya Manzano

 

259,99

24

3, 6, 25 i 26

07016A005002180000DA

5

218

Consell

Miguel Piza Garcias

 

508,79

25

3, 6, 24 i 26

07016A005001120000DX

5

112

Consell

Miguel Piza Garcias

 

975,39

26

3, 6, 24 i 25

07016A005001130000DI

5

113

Consell

Miguel Piza Garcias

 

4.899,06

27

 

07016A005001140000DJ

5

114

Consell

Eustaquio Ferragut Piza

 

492,87

28

 

07016A005001170000DZ

5

117

Consell

Antonio Eustaquio Pol Ferragut

 

156,14

29

30

07016A005001300000DG

5

130

Consell

Agueda Amengual Isern

 

141,88

30

29

07016A005001310000DQ

5

131

Consell

Agueda Amengual Isern

 

160,87

31

 

07016A005001320000DP

5

132

Consell

Aplicacions Tècniques Insulars, SA

 

326,01

32

 

07016A005001390000DR

5

139

Consell

Hereus de Damian Peña Cantarellas

 

1.181,14

33

 

07016A005001410000DK

5

141

Consell

Jorge Company Morey

 

2.326,76

34

 

07016A001002610000DL

1

261

Consell

Juan Joaquin de Puigdorfila Villalonga

 

680,38

35

 

07056A003000010000PI

3

1

Santa Maria del Camí

Butsir, SL

 

349,23

36

 

07056A003000050000PZ

3

5

Santa Maria del Camí

Francisca Fiol Fiol

 

733,88

37

38

07056A003000060000PU

3

6

Santa Maria del Camí

Francesca Deya Company

 

684,35

38

37

07056A003002420000PQ

3

242

Santa Maria del Camí

Francesca Deya Company

 

985,26

39

 

07056A003000080000PW

3

8

Santa Maria del Camí

Jaime Reynes Morey

9,28

685,87