Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 3936
Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de 26 d’abril de 2019 per la qual s’indiquen les espècies i les talles dels productes pesquers que s’han d’etiquetar i es fixa el contingut de la informació que ha d’aparèixer a les etiquetes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Decret 22/2018 de 6 de juliol pel qual es regula el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers a les Illes Balears estableix a l’article 16 que, per tal de combatre la comercialització fraudulenta de determinades espècies de productes pesquers, la Direcció General de Pesca i Medi Marí ha de dictar anualment una resolució en la qual s’indiquin les espècies i les talles que s’han d’etiquetar i el contingut de la informació que ha d’aparèixer a les etiquetes.

El 23 d’agost de 2018, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca dictà una Resolució per la qual s’indicaven les espècies i les talles dels productes pesquers que s’havien d’etiquetar i fixava el contingut de la informació que ha d’aparèixer a les etiquetes.

Passat quasi un any i atesos els canvis en les etiquetes dels productes pesquers proposades pel sector, esdevé necessari dictar una nova resolució en compliment de l’article 16 del Decret 22/2018 esmentat.

La traçabilitat és l’instrument que fa arribar la major informació al consumidor, sense perjudici de la informació voluntària que pugui ampliar el detallista sempre que redundi en benefici d’una millora del criteri d’elecció del consumidor final.

El Decret 24/2015, de 7 d’agost, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears disposa que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, exerceix, entre d’altres, la competència en matèria d’ordenació pesquera.

Per tot això, i atesa l’atribució competencial que preveu l’article 20 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent

Resolució

Article 1

Espècies i talles dels productes pesquers professionals que s’han d’etiquetar

MALLORCA

ETIQUETATGE INDIVIDUAL

Color

Espècie

Característiques

Verd

Cap-roig (Scorpaena scrofa)

Pes > 600 grams

Vermell

Gall de Sant Pere (Zeus faber)

Pes > 700 grams

Negre

Déntol (Dentex dentex)

Pes > 800 grams

Blau

Pàguera (Pagrus pagrus)

Pes > 700 grams

Groc

Llagosta (Palinurus spp)

Talla reglamentària

Blanc

Serviola de pes pes > 2.000 grams (Seriola dumerili), anfosos (Epinephelus spp), besuc (Pagellus bogaraveo), pàmpol rascàs (Polyprion americanus), grimaldo (Homarus gammarus), cigala (Scyllarides latus), peix espasa (Xiphias gladius), tonyina (Thunnus spp.)

Temps de captura inferior a 24 h

 

​​​​​​​MENORCA

ETIQUETATGE INDIVIDUAL

Espècie

Característiques

Llagosta (Palinurus spp.)

Perfecte estat i talla reglamentària

EIVISSA

ETIQUETATGE INDIVIDUAL

Espècie

Característiques

Llagosta vermella (Palinurus elephas)

Perfecte estat i talla reglamentària

Roja/Cap-roig (Scorpaena scrofa)

Pes > 600 grams

Gall de Sant Pere (Zeus faber)

Pes > 600 grams

Pagre/Pàguera (Pagrus pagrus)

Pes > 800 grams

Anfós, Xerna i pàmpol rascàs (Epinephelus spp., Mycteroperca rubra i Polyprion americanus)

Talla > 45 cm

Déntol (Dentex dentex)

Pes > 1.000 grams

Cirviola (Seriola dumerili)

Pes > 2.000 grams

Rap (Lophuis spp.)

Pes > 2.000 grams

Pagells (Pagellus erytrinus), rafels (Trigla lyra), juliola/oriola (Chelidonichthys lucerna), rèmol (Scophthalmus maximus), orada (Sparus aurata), llobarro (Dicentrarchus labrax), besuc/goràs (Pagellus bogavareo), mollera (Phycis phycis)

Pes > 1.000 grams

Túnids: tonyina (Thunnus thynnus), albacora (Thunnus alalunga), bacoreta (Euthynnus alletteratus)

S’etiquetaran sempre que es capturin seguint les condicions normatives vigents.

Pes mínim per etiquetatge: 5.000 grams per a aquelles espècies que no presentin restriccions més estrictes

Cigala (Scyllarides latus)

Talla reglamentària

ETIQUETATGE PER LOTS

Espècie

Característiques

Gamba roja (Ariesteus antenatus)

Mesura cefalotòrax

Grossa > 43 mm

Mitjana entre 43 i 38 mm

Petita < 38 mm

Tolerància 10 %

Escamerlà (Nephrops norvegicus)

Mesura cefalotòrax

Grossa > 44 mm

Mitjana entre 44 i 38 mm

Petita < 38 mm

FORMENTERA

ETIQUETATGE INDIVIDUAL

Espècie

Característiques

Llagosta (Palinurus spp.)

Perfecte estat i talla reglamentària

 

 

​​​​​​​Article 2

Característiques i contingut de les etiquetes

1. Les etiquetes plàstiques amb format brida que impossibilitin la remoció a emprar per al marcatge individual dels productes pesquers professionals tendran el contingut següent:

  1.  Color en funció de l’espècie
  2.  Numeració correlativa que permeti seguir-ne la traçabilitat i enllaçar aquestes numeracions amb el document de primera venda dels productes pesquers.
  3.  Logotip o marca que indiqui l’illa de procedència.

2. Les etiquetes a emprar per a lots de productes tendran el contingut següent:

  1.  Numeració correlativa que permeti seguir-ne la traçabilitat i enllaçar aquestes numeracions amb el document de primera venda dels productes pesquers.
  2.  Logotip o marca que indiqui l’illa de procedència.

Article 3

Etiquetatge

 a. Les espècies esmentades a l’article 1 hauran d’estar etiquetades en el moment de pesar-les al port de descàrrega.

 b. Per tal de garantir la traçabilitat dels productes pesquers etiquetats, l’etiqueta sols podrà ser retirada pel consumidor final o per indicació del client, en els casos dels establiments d’hostaleria i restauració.

Article 4

Publicació

 Aquesta Resolució s’ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Resolució entra en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 26 d’abril de 2019

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ​​​​​​​Vicenç Vidal Matas