Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA
Núm. 3935
Resolució del president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears per la qual es formula l’informe ambiental estratègic sobre el catàleg d'elements d'interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic del terme municipal de Sineu (126e/2018)
Vist l’informe tècnic amb proposta de resolució de dia 5 de febrer de 2019, i d'acord amb l'article 10.1.a) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, pel qual s’aproven l’organització, les funcions i el règim jurídic de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears (CMAIB) (BOIB núm. 26 de 27 de febrer de 2018),
RESOLC FORMULAR:
L’informe ambiental estratègic sobre el catàleg d'elements d'interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic del terme municipal de Sineu, en els termes següents:
1. Determinació de subjecció a avaluació ambiental estratègica i tramitació.
El Catàleg de Patrimoni de Sineu, objecte del present informe està inclòs en el punt 2 article 6 de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, corresponent a una avaluació ambiental estratègica simplificada. La tramitació a seguir és la que s'estableix a l'article 29 i següents d'aquesta llei, amb les particularitats de la Llei 12/2006, d'avaluació ambiental de les Illes Balears.
2. Descripció i ubicació del Pla.
La proposta de Catàleg de Patrimoni de Sineu pretén recollir tots els elements d'interès cultural del municipi (jaciments arqueològics, escultura monumental, arquitectura històrica, béns etnològics, béns d'interès paisatgístic i ambiental i obres d'enginyeria d'interès).
Així mateix recull la declaració del nucli de Sineu com a Bé d'Interès Cultural (BIC) amb la categoria de conjunt històric (BOIB nº 187 de 23 de desembre de 2010).
S'ha revisat el Catàleg existent i s'ha introduït modificacions i completat una sèrie de fitxes. S'Han descrit amb major precisió alguns camps de les fitxes del Catàleg. S'estableixen diverses categories de protecció: protecció integral A, protecció estructural B, protecció parcial o ambiental C.
El catàleg es compon dels següents documents: memòria justificativa, ordenances de protecció i criteris d'intervenció, plànols de situació dels diferents elements catalogats i fitxes de cada element.
Afecta tant a elements en sòl urbà com a elements en sòl rústic.
El catàleg recull 385 fitxes.
3. Avaluació dels efectes previsibles.
No s'han detectat problemes ambientals significatius si s'apliquen les mesures correctores propostes, les consideracions realitzades en el present informe tècnic, així com el pla de seguiment de les actuacions proposades.
4. Consultes a les administracions públiques afectades i persones interessades.
L'òrgan ambiental ha consultat com administracions afectades al Departament de Territori i Infraestructures i a la Direcció Insular de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca.
De les consultes efectuades no s'ha rebut resposta. Consideram essencial el compliment del PTI de Mallorca, així com la normativa en materia de Patrimoni històric.
Durant el període d'exposició pública s'han presentat cinc al·legacions. Arrel de les mateixes l'Ajuntament ha introduït modificacions a algunes fitxes.
5. Anàlisi dels criteris de l'annex V de la Llei 21/2013 i annex 4 de la Llei 12/2016.
S'han analitzat els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013 i annex 4 de la Llei 12/2016 i no es preveu que el Catàleg d'elements d'interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic del terme de Sineu, pugui tenir efectes significatius en el medi ambient.
S'estableixen mesures de vigilància i seguiment per garantir les ordenances i criteris d'intervenció proposats.
La proposta de Catàleg en si mateixa no suposa impactes negatius, transfronterers ni preveu que tengui efectes acumulatius.
6. Conclusions de l'informe ambiental estratègic.
Primer.- No subjectar a avaluació ambiental estratègica ordinària el Catàleg d'elements d'interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic del terme municipal de Sineu, atès que no es preveu que pugui tenir efectes significatius sobre el medi ambient d'acord amb els criteris de l'annex V de la Llei 21/2013 i l'annex 4 de la Llei 12/2016, sempre i quan s'apliquin les mesures de vigilància i seguiment ambiental que es proposen a la documentació ambiental presentada.
Es recorda que atès que alguns elements catalogats i en concret jaciments arqueològics es troben en zones boscoses, sòl rústic protegit i APRs. Hi ha elements que es localitzen devora Domini Públic Hidràulic. El catàleg contempla en jaciments arqueològics excavacions, prospeccions, moviments de terra, feines de neteja i de desbrossar la vegetació. Per aquest motiu, prèvia a les possibles actuacions mencionades cal sol·licitar consulta a les administracions afectades.
Segon.- Es publicarà el present informe ambiental al Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que disposa l'article 31.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre d'AA.
Tercer.- L'informe ambiental estratègic perdrà la seva vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si, una vegada publicat en el BOIB, no s'hagués procedit a l'aprovació del pla o programa en el termini màxim de quatre anys des de la publicació amb el que disposa l'article 31.4 de la Llei 21/2013.
Quart.- L'informe ambiental estratègic no serà objecte de cap recurs, sense perjudici del que, si és el cas, escaigui en via administrativa o judicial davant de l'acte d'aprovació de pla o programa d'acord amb el que disposa l'article 31.5 de la Llei 21/2013.
Cinquè.- Aquesta resolució s'emet sense perjudici de les competències urbanístiques de gestió o territorials de les administracions competents i de les autoritzacions o informes necessaris per a l'aprovació.
Palma, 11 d’abril de 2019
El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias