Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 3921
Conveni de col·laboració interadministrativa entre la Diputació de Girona i el Consell de Formentera en matèria de control intern a les entitats locals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

REUNITS:

Per una part, la DIPUTACIÓ DE GIRONA, amb NIF P1700000A, representada pel seu President, el Sr. Miquel Noguer i Planas, assistit pel Secretari General, el Sr. Jordi Batllori i Nouvilas.

I, de l’altra, el CONSELL DE FORMENTERA amb NIF P0702400C representada pel seu President, Jaume Ferrer Ribas, assistit pel Secretari General, el Sr. Àngel Custodio Navarro Sánchez

EXPOSEN:

El Reial decret 424/2017, de 28 d’abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern de les entitats del sector públic (RCIL), té per objecte el desenvolupament del reglament previst a l’article 213 del text refós de la Llei reguladora de la hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, i la seva finalitat és regular els procediments de control intern, la metodologia d’aplicació i els criteris d’actuació.

Entenent que l’aplicació de les previsions que conté el RCIL esdevé un àmbit complex, que requereix l’adequada especialització del personal local, amb la finalitat de donar resposta als nous requeriments normatius, i atenent a la tipologia de municipis de la demarcació de Girona, amb 130 municipis amb població inferior als 1.000 habitants (59%) i únicament 21 amb població superior a 10.000 habitants (9%), la Diputació de Girona ofereix a les entitats locals gironines, prioritàriament a les de menor població i menys capacitat econòmica i de gestió, un servei d’assistència en control intern amb la finalitat de millorar l’exercici del control intern a les entitats locals de Girona.

Entre els serveis que la Diputació de Girona ofereix en el seu Pla per als municipis de la seva província, hi figura l’adaptació per les entitats del sector públic local de:

  • L’inventari d’actuacions subjectes a fiscalització i/o intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.
  • Les fitxes de fiscalització i intervenció limitada prèvia adaptades als extrems fixats a l’Acord del Consell de Ministres en relació amb l’exercici de la funció interventora en règim de requisits bàsics.
  • Models d’informes resultants de l’exercici de la fiscalització i/o intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.
  • L’inventari d’actuacions subjectes obligatòriament a control permanent previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l’òrgan interventor, tal i com estableix l’article 32.1.d) del RCIL.
  • Els models dels informes resultants de l’exercici del control permanent derivats de les actuacions previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l’òrgan interventor.
  • Els models de documents necessaris per a l’exercici del control financer.

Aquest coneixement necessari per l’aplicació del RCIL és susceptible d’utilització pel Consell de Formentera, representant-li una significativa economia de recursos; per altra banda, el trasllat de l’experiència de l’exercici del control intern amb les millores i adaptacions que poden resultar de la seva implantació al Consell de Formentera dobla la casuística i augmenta la possibilitat de trobar més aviat solucions a les qüestions que vagin sorgint, a favor de la Diputació de Girona.

La Diputació de Girona lidera l’adaptació de la normativa sobre control intern al petit municipi i modelitza el seu sistema d’assistència, resultant els criteris empleats per a la seva adaptació aprofitables pel Consell de Formentera.

La pretensió de firmar el present conveni interadministratiu s’empara dels articles 47.1 i 2.a) de la Llei 40/2015 d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, segons estableix com a bàsic la mateixa norma, per a la utilització dels mitjans, serveis o recursos de les dues parts en l’exercici de les competències pròpies, a tals efectes,

 

ACORDEN:

Primer.- Objecte

Compartir coneixement i experiència en el procés d’implantació del Reial decret 424/2017, de 28 d’abril, pel qual es regula el règim jurídic del control intern de les entitats del sector públic (RCIL), que té per objecte el desenvolupament del reglament previst a l’article 213 del text refós de la Llei reguladora de la hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, i la seva finalitat és regular els procediments de control intern, la metodologia d’aplicació i els criteris d’actuació.

Segon.- Durada

La vigència d’aquest conveni serà de 4 anys, prorrogables per 4 més per acord exprés d’ambdues parts, a partir de la data en la que es signi.

Tercer.- Compromisos de la Diputació de Girona

Facilitar i mantenir actualitzat, en suport informàtic de text i full de càlcul, segons procedeixi:

a) Per a l’exercici de la funció interventora:

  • L’inventari d’actuacions subjectes a fiscalització i/o intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics.
  • Les fitxes de fiscalització i intervenció limitada prèviament adaptades als extrems fixats per l’Acord del Consell de Ministres en relació a l’exercici de la funció interventora en règim de requisits bàsics.
  • Els models d’informes resultants de l’exercici de la fiscalització i intervenció limitada prèvia en règim de requisits bàsics

​​​​​​​b) Per a l’exercici del control financer:

  • L’inventari d’actuacions sotmeses obligatòriament a control permanent previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l’òrgan interventor, tal i com estableix l’article 32.1.d) del RD 424/2017.
  • Els models dels informes resultants de l’exercici del control permanent derivats de les actuacions previstes a les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l’òrgan interventor.
  • Els models de documents necessaris per a l’exercici del control financer.

La Diputació de Girona conservarà en tot moment la propietat intel·lectual del coneixement transferit

Quart.- Compromisos del Consell de Formentera

Els compromisos del Consell de Formentera són els següents:

  1. Utilitzar la informació facilitada per la Diputació, únicament pel desenvolupament de les tasques de control intern del seu sector institucional, i no cedir-la a tercers per cap finalitat, i específicament la comercial.
  2. Vetllar per tal que la utilització del coneixement transferit per la Diputació de Girona, quan s’incardini en aplicacions informàtiques, conservi la referència d’autor i es reservi a la finalitat autoritzada
  3. Remetre a la Diputació de Girona, una Memòria que acrediti l’aplicació, la utilització i grau d’implantació del coneixement transferit per part de la Diputació de Girona objecte d’aquest conveni, on s’incloguin, sempre que es consideri oportú, propostes de millora i altres aportacions que puguin resultar de la seva implementació a amb la finalitat de millorar l’assistència i trobar solucions a les qüestions que vagin sorgint.

Cinquè.- Comunicacions

Les comunicacions i transferències d’informació entre ambdues administracions es duran a terme preferiblement per caràcter telemàtic i amb mesures de seguretat suficients per evitar la seva pèrdua o còpia no autoritzada.

Sisè.- Responsables

Seran responsables i participaran en el projecte per part de Girona, qui designi la Intervenció general de la Diputació, mitjançant la disposició que procedeixi del seu òrgan de govern corresponent.

Seran responsables i participaran en el projecte per part del Consell de Formentera, qui designi la Intervenció del Consell de Formentera, mitjançant la disposició que procedeixi del seu òrgan de govern corresponent.

 

​​​​​​​Setè.- Causes d’extinció

No obstant el que s’ha dit anteriorment, són causes d’extinció anticipada de la vigència d’aquest conveni l’acord mutu de les institucions firmants, la impossibilitat sobrevinguda, legal o material, de l’execució de les accions que constitueixen l’objecte i l’incompliment greu o manifest de les seves clàusules.

Vuitè.- Eficàcia i publicitat

El conveni obliga des del moment de la seva signatura.

La Diputació de Girona haurà de publicar el text del conveni al Butlletí Oficial de la Província de Girona, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i al Butlletí Oficial de l’Estat i el Consell de Formentera al Butlletí oficial de la Província corresponent.

Novè.- Naturalesa jurídica

Aquest conveni té naturalesa administrativa, i la jurisdicció contenciosa administrativa serà la competent per resoldre sobre les qüestions litigioses que puguin sorgir entre les parts.

Les parts accepten totes les clàusules d’aquest document i, en senyal de conformitat el signen en el lloc i la data que s’indiquen a les signatures d’aquest document.

 

Girona,

Formentera,

Per la Diputació de Girona

Pel Consell de Formentera:

El President

 El President

Miquel Noguer i Planas

Jaume Ferrer Ribas

 

 

El secretari general, 

El secretari general,

Jordi Batllori i Nouvilas

Àngel Custodio Navarro Sánchez