Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 3906
Aprovació definitiva de la modificació de l'Ordenança municipal del Cementiri i Sanitat mortuòria

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l’Ajuntament d’Inca, en sessió ordinària celebrada en data 31 de gener de 2019, va aprovar inicialment la proposta per a la modificació de l’Ordenança municipal del Cementiri i Sanitat mortuòria.

En compliment del que disposa l’article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears, l’’acord del Ple es va sotmetre a exposició pública, mitjançant anunci al BOIB (BOIB núm. 19 de data 12 de febrer de 2019) i a la pàgina web de l’Ajuntament, pel termini de trenta dies per a la presentació de reclamacions i/o suggeriments.

Transcorregut el termini anterior, consta en el Registre General que no s’han presentat reclamacions. En conseqüència, HE RESOLT:

PRIMER.- Considerar aprovada definitivament l’aprovació inicial de la modificació de l’Ordenança municipal del Cementiri i Sanitat mortuòria, d’acord amb el que disposa l’article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

SEGON.- Ordenar la publicació del text definitivament aprovat al Butlletí Oficial de les Illes Balears, del següent contingut literal:

 

Ordenança municipal del Cementeri i sanitat mortuòria

Títol I

 

Disposicions generals

Objecte i àmbit d'aplicació

 

Article 1

 

El present Reglament té com a objecte l’ordenació, el règim jurídic i el funcionament del Cementeri Municipal, en el marc de les competències que, en matèria de sanitat mortuòria, té l’Ajuntament, conformement al que estableixen la Llei de bases de règim local, la Llei general de sanitat, el Reglament de policia sanitària mortuòria, el Decret 11/2018, de 27 d’abril, pel qual es regula l’exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears i la resta de la normativa d’aplicació.

 

Tot això sense perjudici de les competències que siguin o puguin esser atribuïdes d’altres organismes de l’Administració central o autonòmica en matèria de policia sanitària mortuòria. En aquest cas, s’establirà la necessària coordinació entre les administracions públiques interessades.

 

Article 2

 

El Cementeri Municipal constitueix, als efectes prevists en aquest Reglament, una unitat definida i delimitada que comprèn la totalitat de les instal·lacions i els serveis que s'hi integren o s'hi desenvolupen.

 

El Cementeri Municipal té la qualificació de bé de domini i servei públic. Com a tal, és inembargable, imprescriptible i inalienable.

  

Capítol II

Competències i funcions municipals

 

Article 3

 

Constitueixen competències i funcions municipals respecte del servei del Cementeri Municipal:

 

  • d'índole estructural:

  1. La construcció, l'ampliació, la reforma, la suspensió o la clausura del Cementeri Municipal.

  2. La construcció d'unitats d'enterrament, de la tipologia i en nombre adequat a la demanda existent i a les possibilitats tècniques, infraestructurals i pressupostàries.

  3. La conservació i el manteniment de les instal·lacions i els serveis que integren el Cementeri Municipal, independentment de les obligacions que corresponen a les persones titulars de drets funeraris sobre unitats d'enterrament, en la forma que es determina en aquest Reglament.

  4. El foment i la conservació de l'ornament del Cementeri Municipal amb les mateixes excepcions indicades a l'apartat anterior.

  • de sanitat i seguretat:

e) La prestació de serveis funeraris.

f) La neteja, la recollida i l'eliminació de residus sòlids.

g) El compliment i la vetlla pel compliment de les mesures higienicosanitàries d'aplicació.

h) La vigilància i la seguretat del recinte, les seves instal·lacions i els seus serveis. 

  • d'administració i gestió: 

i) L'ordenació i la reglamentació del servei.

j) L'adjudicació de drets funeraris sobre unitats d'enterrament i el reconeixement de les transmissions entre vius i per causa de mort.

k) La caducitat i la revocació de drets funeraris.

l) La implantació, la regulació i la recaptació dels drets, arbitris, taxes i d'altres exaccions municipals que pertoquin com a conseqüència de l'adjudicació de drets funeraris i les seves modificacions, la prestació de serveis de la mateixa naturalesa, la cobertura de la conservació, el manteniment i la neteja d'aquests, les llicències d’obra i qualssevol altres activitats que puguin constituir base imposable de tramitació municipal.

m) L'administració dels serveis i la seva integració en l'estructura municipal.

n) La prestació del servei d'informació al públic en matèria de competència del servei.

o) La correcció de les infraccions que es cometin en relació amb les prescripcions d'aquest Reglament i la seva normativa complementària. 

  • en matèria de personal: 

p) La confecció de la plantilla orgànica i el catàleg dels llocs de treball, amb determinació de les seves funcions.

q) El manteniment de la seguretat, la higiene i d'altres condicions de treball. 

  • d'assistència i col·laboració: 

r) Amb les autoritats, els organismes i els serveis públics de policia sanitària mortuòria i medicina legal.

s) Amb les empreses funeràries i entitats asseguradores del ram de decessos.

t) Amb les entitats, les congregacions i les confessions religioses, per tal de facilitar la celebració d'actes de culte, sense discriminació per raó de religió.

u) I, en general, qualssevol altres funcions o competències que li encomani la normativa general o autonòmica aplicable o que el mateix Ajuntament estableix, per acord corporatiu o per disposició de la Batlia, per a una millor prestació del servei de Cementeri o qualssevol altres de policia sanitària mortuòria de competència municipal.

 

Corresponen a l'Ajuntament ple les competències i funcions que li pertoquin segons Llei i les que li atribuesqui el present Reglament.

 

Capítol III

Funcionament

 

Article 4

 

El Cementeri Municipal es dotarà de les instal·lacions i els serveis generals necessaris per al millor compliment de les funcions que té assignades.

 

Constitueixen serveis generals mínims d'implantació obligatòria al Cementeri Municipal:

 

‑ Local destinat al dipòsit i la custòdia de cadàvers abans de la seva inhumació.

‑ Unitats d'enterrament, o almenys terreny suficient per a la seva construcció o per a la pràctica d'inhumacions.

‑ Fossa i ossera comunes.

‑ Local per a serveis administratius i atenció al públic.

‑ Capella o lloc per a la pràctica del culte.

‑ Forn, instal·lació o espai adequat per a la destrucció de robes i altres objectes que procedeixin de la pràctica de serveis funeraris.

‑ Lavabos.

‑ Vestuari i lavabo de personal.

‑ Magatzem, per al dipòsit de material i utillatge de manteniment, neteja i prestació de serveis funeraris.

‑ Tauler d'anuncis municipal i bústia de suggeriments.

‑ Farmaciola bàsica per a primeres cures.

‑ Zona delimitada de reserva d'espai i estacionament exterior.

‑ Servei de neteja, conservació i manteniment; de vigilància i seguretat; de desratització, desinfecció i desinsectació.

‑ Subministrament de servei elèctric, d'aigua, d'evacuació de residuals i telefònic.

‑ Capelles per al dipòsit de cadàvers.

‑ Cambres frigorífiques de conservació de cadàvers (ordinaris, judicials).

‑ Local d'embalsamament.

‑ Dipòsit judicial.

‑ Zona d'espera per al públic, protegida del mal temps.

‑ L'Ajuntament instal·larà, quan ho cregui necessari, un crematori de cadàvers, restes cadavèriques i momificats.

 

Article 5

 

El Cementeri estarà obert al públic tot l'any el matí de 9 a 13 hores, a la tarda durant l'estiu de 15 a 19 hores i a l'hivern de 15 a 18 hores. Aquest horari podrà esser modificat per resolució de la Batlia i figurarà senyalitzat als accessos del Cementeri.

 

La limitació d'horari no afectarà l'entrada de cadàvers judicials.

 

Article 6

 

En la dependència principal destinada al públic, i en un lloc visible, es col·locarà un tauler d'anuncis municipals, en el qual s'exposaran les disposicions i les normes de règim interior de caràcter general que es dictin respecte al Cementeri. Es considerarà que persones visitants i usuàries han estat legalment notificades d'aquestes disposicions i normes, sense altre requisit que aquesta fixació.

 

Article 7

 

La Batlia podrà suspendre l'accés al Cementeri o a determinades zones o serveis d'aquest, o la prestació dels serveis quan ho aconsellin circumstàncies especials per greus alteracions de les condicions mínimes de sanitat o seguretat del dit servei, tant si són derivades de causa fortuïta com d'actuacions responsables.

 

En cas d'extrema urgència o perillositat, podrà exercir aquesta facultat el/la cap del servei municipal del Cementeri, a iniciativa pròpia o a requeriment de l'autoritat sanitària.

 

Haurà d'assabentar immediatament la Batlia de les mesures adoptades i de la seva causa.

 

Article 8

 

Al Cementeri Municipal hi haurà una bústia per tal que el públic o les persones usuàries hi puguin dipositar les reclamacions o els suggeriments que considerin convenients.

 

La persona interessada haurà d'indicar les seves dades personals i el seu domicili. En tot cas, se li facilitarà la informació adient en relació amb el contingut de l’al·legació formulada.

    

Títol II

Del Cementeri

   

Capítol I

Construcció, ampliació, suspensió i clausura

 

Article 9

 

L'Ajuntament d'Inca assumeix l'obligació de dotar la ciutat amb un cementeri municipal adequat, en cada cas, a la densitat i el moviment natural de la població, amb un desenvolupament ajustat a les disponibilitats pressupostàries.

 

L'Ajuntament determinarà al Pla General d'Ordenació Urbana les zones reservades per a l'ampliació del Cementeri.

 

A l’annex 1 s’adjunta la delimitació del recinte actual del Cementeri Municipal d’acord amb el Pla General d’Ordenació Urbana d’Inca i dels elements protegits pel Catàleg d’elements d’interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic del terme municipal d’Inca, aprovat definitivament el 26 d’octubre de 2012 (BOIB núm. 176, de 27 de novembre de 2012).

 

Article 10

 

L'ampliació del Cementeri s'ajustarà, en tot cas, pel que fa a la seva ubicació i estructura, al que preveu la legislació aplicable sobre policia sanitària mortuòria, el Pla General d'Ordenació Urbana, aquest Reglament i la resta de normativa complementària aplicable. L’article 24 del Decret 11/2018, de 27 d’abril, pel qual es regula l’exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears, defineix els requisits per als cementeris de nova construcció i ampliació:

 

  1. S’entén per ampliació de cementeris tota modificació que comporti l’augment de la superfície, l’ampliació del nombre total d’unitats d’enterrament existents o l’ampliació d’instal·lacions pròpies de la pràctica funerària. La resta de modificacions tenen el caràcter de reforma.

  2. Els cementeris de nova construcció i qualsevol ampliació d’un cementeri ja existent han de complir les condicions que detalla aquest article.

 

D’acord amb la disposició transitòria quarta del Decret 11/2018, de 27 d’abril, pel qual es regula l’exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears, les unitats d’enterrament existents a l’entrada en vigor d’aquest Decret no s’hi han d’adaptar, llevat d’aquelles en què s’hagin de dur a terme reformes estructurals.

 

Article 11

 

Quan calgui realitzar obres generals o sectorials que afectin unitats d'enterrament que contenguin cadàvers o restes, aquests es traslladaran a unitats de lloguer. Una vegada finalitzades les obres, es procedirà a la seva reinhumació a la unitat d'enterrament de procedència.

 

La utilització de drets funeraris temporals i la prestació de serveis que comportin aquestes actuacions no meritaran taxes ni drets.

 

Quan les característiques de les obres que s'hagin de realitzar impliquin la impossibilitat de procedir a la reinhumació de cadàvers o restes a la mateixa unitat d'enterrament, l'Administració Municipal facilitarà, per via de bescanvi, una unitat d'enterrament similar. Aquest bescanvi serà exempt de drets i d'altres exaccions municipals.

 

Article 12

 

L'Ajuntament es reserva el dret de suprimir unitats d'enterrament per tal de facilitar el replanteig, la reordenació i la millora de l'estructura, la distribució, la vialitat i el servei del Cementeri Municipal. En aquest cas, hi serà d'aplicació el que disposen els articles anteriors.

 

Article 13

 

Al marge de les disposicions d'aplicació general, en els projectes de construcció d'unitats d'enterrament al Cementeri Municipal, s'observaran les normes del Decret 11/2018, de 27 d’abril, pel qual es regula l’exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears. 

  1. El disseny de les unitats d'enterrament, tret de les osseres, serà d'estructura rectangular, tant pel que fa a les dimensions com a la boca d'accés, la qual podrà esser quadrada en el cas dels nínxols.

  2. Les boques d'accés a les sepultures permetran, com a mínim, l'accés del fèretre en posició horitzontal.

La dels nínxols s'ajustarà a allò establert al Reglament de la policia Sanitària Mortuòria.

  1. Els parterres, les jardineres i d'altres elements complementaris de caire funerari s'adequaran a les següents normes:

 

  1. No han d'estar fixos a l'estructura del panteó o la unitat d'enterrament, de forma que dificulti la pràctica dels serveis funeraris.

  2. No podran ultrapassar –en la seva projecció vertical– la zona delimitada de terreny assignada a la unitat d'enterrament.

  3. No podran situar-se fora dels marcs de les façanes dels nínxols, de forma que impedeixin o dificultin l'obertura de la unitat d'enterrament i la pràctica de serveis funeraris.

d) Els elements constructius i complements funeraris (lloses, plaques i semblants) que hagin de ser manipulats tendran unes dimensions i un pes que permetin el seu maneig per part del personal encarregat dels serveis funeraris de forma manual i individual, o plural si fos realitzable de forma usual.

Seran fabricats amb materials resistents a la trencada i els subsegüents danys al personal com a conseqüència de la pràctica de serveis funeraris.

Els materials s'ajustaran a les característiques que l'Ajuntament hagi normalitzades, amb caràcter general o sectorial.

e) Els vials, els accessos, les vorades, les rampes, etc. permetran la pràctica dels serveis funeraris, asseguraran l'accés i la maniobrabilitat en funció dels mitjans i les tècniques de treball utilitzades.

f) Les escales d'accés a criptes seran de material resistents a l'acció del medi ambient i abatibles o movibles.

Les instal·lades a capelles i a d'altres construccions d'unitats d'enterrament múltiples s'ajustaran al que estableix la normativa de seguretat i higiene en el treball.

g) A les criptes i capelles, l'espai intermedi entre grups de nínxols serà suficientment ample com per permetre la pràctica de serveis funeraris.

h) L'estructura de les unitats d'enterrament haurà de garantir que no es produeixin emanacions d'olors o filtracions de líquids cap a l'exterior.

 

Article 14

 

Queda prohibida la construcció d'osseres a nínxols.

 

Els actualment habilitats com a osseres no seran utilitzats si la seva ubicació o estructura impedeix o dificulta notablement la pràctica d'inhumacions.

 

La ubicació d'osseres a sepultures o a d'altres unitats d'enterrament queda condicionada que no modifiqui la distribució de places de tal forma que impedeixi o dificulti la pràctica d'inhumacions.

 

Article 15

 

Tot projecte de construcció d'unitats d'enterrament d'iniciativa municipal o particular comportarà l'establiment de les normes complementàries d'ornament que assegurin una homogeneïtzació mínima de l'entorn urbanístic, i la normalització de les característiques dels materials objecte d'una futura substitució, amb motiu de rompuda o deteriorament (lloses, plaques, o similars), que hauran de seguir els originals emprats en la seva construcció.

En tot cas, les diferents unitats d'enterrament s'ajustaran, pel que fa a les seves característiques constructives i dimensions, al que estableixen el Reglament de policia sanitària mortuòria, la normativa complementària de caire general o autonòmic i al que es preveu en aquest Reglament.

 

Article 16

 

Correspon a l'Ajuntament ple, exclusivament, la determinació de la toponímia del Cementeri, les seves zones i vials, i la identificació i numeració de les unitats d'enterrament.

  

Capítol II

De les unitats d'enterrament

   

Article 17

 

L'Ajuntament ple planificarà la creació d'unitats d'enterrament o, si s'escau, l'afecció de terrenys per a la seva construcció en funció de la demanda existent i de l'espai disponible.

 

Les unitats d'enterrament es classifiquen en: 

  1. nínxols.

  2. sepultures.

  3. criptes.

  4. capelles.

  5. columbaris.

  6. fosses comunes.

  7. osseres comunes.

 

Article 18

Nínxols i edificis de nínxols

 

Nínxol: cavitat d’una construcció funerària, realitzada artificialment, que pot ser subterrània o aèria, tancada amb una llosa o envà, destinada a inhumar un cadàver, una resta humana o unes restes cadavèriques.

 

Edificis de nínxols: són unitats d'enterrament integrades en edificis d'estructura vertical, a les quals seran aplicables les següents normes: 

  1. A partir de l'entrada en vigor d'aquest Reglament no es construiran nínxols de places múltiples. No obstant això, això podran agrupar-se uns quants nínxols si les places d'enterrament es conserven individualment aïllades.

  2. Els nínxols es construiran en projecció vertical a partir de la rasant del terreny.

 

Article 19

Sepultures

 

Són unitats d'enterrament constituïdes per nínxols que, partint de la rasant del terreny, es projecten en profunditat, en què les inhumacions es realitzen superposades i sobre les quals es poden situar túmuls o d'altres elements constructius de caire funerari.

 

Les de nova construcció tendran una ossera o habitacle destinat al dipòsit de restes. Tendran trams de separació que permetin l'existència de compartiments independents que en permetin el segellament. Cada tram o nivell tendrà una única plaça d'enterrament, o dues si són compartimentades.

 

Article 20

Criptes

 

Cripta: lloc d’una església que serveix de sepultura i que comprèn un nínxol o més.

 

Són unitats d'enterrament de la mateixa projecció que les anteriors, dotades de nínxols individualitzats adossats a les parets i amb un espai o buit central que permet l'accés a través d'una escala, i sobre les quals es poden situar túmuls o d'altres elements constructius de caràcter funerari.

 

Les unitats d'enterrament integrades seran dotades de numeració inalterable, llevat d’autorització expressa de l'administració del Cementeri.

 

Article 21

Capelles

 

Són unitats d'enterrament construïdes per l'Ajuntament o per la persona titular del dret funerari, a superfície delimitada.

 

Podran estar formades per instal·lacions subterrànies i/o elevades sobre la rasant del terreny, en les quals es distribueixen un nombre de nínxols individualitzats i d'altres elements constructius complementaris de caràcter funerari. Si existia projecció subterrània de la construcció, haurà de disposar d'un element o buit que hi permeti l'accés a través d'una escala.

 

Les unitats d'enterrament integrades seran dotades de numeració inalterable, llevat de l'autorització expressa de l'administració del Cementeri.

 

Article 22

Columbaris

 

Columbari: construcció funerària per dipositar les urnes amb cendres.

 

Són unitats d'enterrament integrades en edificis d'estructura vertical, destinades a la inhumació de restes cadavèriques o cendres mortuòries procedents de la incineració de cadàvers i restes.

La capacitat màxima de cada unitat de columbari serà la que permeti la identificació de les inhumacions de forma visual, sense la pràctica d'altres manipulacions.

 

Les urnes o dipòsits de restes i cendres estaran identificades de forma inconfusible.

 

Article 23

Fosses comunes

 

Són unitats d'enterrament que l'Ajuntament destina a la inhumació de cadàvers, fetus, restes humanes procedents de mutilacions, intervencions quirúrgiques, etc. No hi existeixen necessàriament unitats d'enterrament individualitzades.

 

Article 24

Osseres comunes

 

Són espais fixats i delimitats prèviament, en els quals es dipositen les restes cadavèriques procedents d'unitats d'enterrament, per desig exprés de la família o parents, o per haver transcorregut el termini per al qual fou concedit un dret funerari temporal, o procedents de la neteja de les fosses comunes i de les efectuades en relació amb la reversió a favor de l'Ajuntament d'unitats d'enterrament, si la família o els parents no disposaven una altra eventualitat.

 

Article 25

 

El caràcter de "comunes" de les fosses i les osseres a què fan referència els articles anteriors suposa la no-prestació de serveis funeraris diferents a la inhumació o la neteja d'ofici, llevat de disposició judicial, sigui quina sigui la seva estructura.

 

Article 26

 

Als efectes d'aquest Reglament, les parcel·les destinades a la construcció futura de qualsevol tipus d'unitats d'enterrament, sobre les quals s'atorguin drets funeraris perpetus, tendran la consideració d'unitat d'enterrament, fins i tot abans que es realitzi la construcció. La tipologia d'aquesta es qualificarà en funció de la destinació final de la parcel·la.

 

Article 27

 

Les unitats d'enterrament seran perfectament delimitades mitjançant elements constructius definits i establerts independentment de quin sigui el seu caràcter.

 

Capítol III

Obres i conservació

  

Article 28

 

Les persones titulars de drets funeraris perpetus sobre unitats d'enterrament podran realitzar les obres de condicionament i millora que considerin necessàries, amb sol·licitud prèvia de la corresponent llicència municipal.

 

La tramitació dels expedients de llicències d'obres s'ajustarà al que estableix aquest Reglament, al Pla General d’Ordenació Urbana d’Inca, al Catàleg d’elements d’interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic del terme municipal d’Inca, i a la normativa urbanística de les Illes Balears.

 

Article 29

 

Tota llicència d'obres de millora, conservació o de reforma quedarà condicionada a l'adopció de les mesures necessàries per a l'adaptació de la unitat d'enterrament a les prescripcions d'aquest Reglament.

 

Amb aquesta finalitat, la persona interessada podrà sol·licitar, amb caràcter previ, informe municipal sobre les característiques concretes que s'hi hagin d'adoptar.

 

En tot cas es respectaran els materials exteriors originals de la seva construcció, així com les prescripcions per l’element en cas d’estar protegit pel Catàleg d’elements d’interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic d’Inca.

 

Es denegarà la certificació de final d'obra si es comprova que no han estat realitzades les mesures d'adaptació esmentades.

 

Article 30

 

Sense perjudici de la normativa urbanística i del que estableix el capítol I d'aquest títol, constitueixen condicions generals normalitzades de les llicències d'obres a què fa referència l'article anterior les següents:

 

  1. L'Ajuntament no assumirà cap relació de caire juridicolaboral o administrativa amb el personal dependent del/de la contractista durant el període de realització de les obres ni quan s'acabin.

  2. L'Ajuntament no assumirà cap responsabilitat respecte de la custòdia de materials, utillatge i d'altres elements de la construcció durant l'execució de les obres.

  3. En tot cas, les obres s'ajustaran al que estableix aquest Reglament, el de policia sanitària mortuòria i les seves disposicions complementàries, generals o autonòmiques.

  4. L'Ajuntament es reserva el dret de denegar un projecte o proposar-ne la modificació d'un de nova construcció i/o obres de conservació i millora, si considera que altera la imatge de conjunt del Cementeri, el seu decor i la seva serietat, o atenta contra la seguretat o els seus serveis viaris municipals.

  5. Les persones promotores, la persona contractista o el tècnic director o directora, si escau, hauran d'assabentar la persona encarregada del Cementeri de la data d'inici i finalització de les obres. Hauran de disposar, a l'obra mateixa i al llarg de la seva execució, de la documentació acreditativa de la llicència i les seves circumstàncies a disposició de l'autoritat municipal i el personal funcionari competent.

  6. Mentre duri l'execució de les obres, la persona contractista, la persona promotora o el tècnic director o directora de les obres haurà de complir les instruccions que rebi de la persona encarregada del Cementeri Municipal, sota la seva responsabilitat, per tal d'assegurar una adequada prestació dels serveis municipals, la protecció dels drets individuals i l'exercici dels que corresponguin al públic en general, incloent-hi la suspensió dels treballs amb caràcter temporal, quan ho requereixi l'interès del servei.

  7. L'apilament o la col·locació d'aquests materials i utillatge es realitzarà de forma que no impedeixi la circulació del públic ni dificulti la prestació dels serveis funeraris. En tot cas, no han d'envair altres unitats d'enterrament, vials o zones enjardinades.

  8. Les restes de materials de construcció i altres residus sòlids procedents de treballs de neteja, manteniment, millora o ornament han de ser retirats immediatament en acabar les obres.

  9. L'horari d'execució de treballs, del caràcter que sigui, s'ajustarà al d'obertura i tancament del Cementeri, tret d'autorització especial de la regidora o regidor delegat del Cementeri.

  10. Finalitzades les obres o els treballs, les persones titulars de les corresponents llicències o autoritzacions estan obligats a realitzar una neteja total de la unitat d'enterrament i de la zona immediata que n'hagués resultat afectada.

  11. Mai no es podrà suprimir o alterar la numeració o la identificació de la unitat d'enterrament establerta per l'Ajuntament ni modificar-ne el format o el disseny. Aquesta ha de quedar perfectament visible.

  12. Es podrà denegar la llicència d'obres de construcció, conservació o millora, quan per la seva ubicació les places d'inhumació estiguin –per excés o defecte en la seva alçària, profunditat, embocadura o accessos– fora de la possibilitat de serveis funeraris pels mitjans ordinaris del servei, llevat que la persona titular de dret funerari hi aporti les oportunes mesures correctores o els mitjans tècnics per a la seva pràctica.

  13. Les persones particulars no podran iniciar la construcció d'unitats d'enterrament si els serveis tècnics municipals no han replantejat ni partionat prèviament la parcel·la.

  14. No s'autoritzaran obres o la col·locació d'elements complementaris de caràcter funerari que abracin dues o més unitats d'enterrament, llevat que la totalitat de les persones titulars de drets funeraris hi donin la seva conformitat i justifiquin la petició.

  15. La Batlia podrà, mitjançant resolució, ordenar la retirada d'elements complementaris funeraris i la substitució d'esteles o epitafis que alterin les condicions de serietat i respecte pròpies de les instal·lacions i els serveis mortuoris. Aquests elements es posaran a disposició de les persones titulars de la unitat d'enterrament.

Article 31

 

No es realitzaran serveis funeraris a unitats d'enterrament en què s'hagin efectuat obres fins que no se n'acrediti el corresponent certificat de finalització, de les quals s'estendrà diligència al títol corresponent.

 

Article 32

 

La persona encarregada del Cementeri informarà de les obres que s’hi realitzin sense acreditar la disponibilitat de l'oportuna llicència municipal. Podrà ordenar-ne la paralització o la suspensió com a mesura preventiva, en les mateixes condicions que exerciten els serveis d'inspecció a vies municipals i obres particulars, i en donarà compte immediatament a aquests serveis municipals.

 

Article 33

 

Les persones qui siguin titulars de drets sobre parcel·les destinades a la construcció d'unitats d'enterrament hauran de realitzar les obres, després d'obtenir-ne la corresponent llicència municipal, en el termini de dos anys comptats des de l'adjudicació del dret funerari. Un cop transcorregut aquest termini, es notificarà a les persones interessades que disposen del termini d'un mes, comptat des de la data de la comunicació, per al·legar el que considerin convenient. Podran sol·licitar-ne pròrroga per un termini no superior a un any si justifiquen la petició. Si no es realitzen les obres de construcció en el termini inicial o en la seva pròrroga, la parcel·la revertirà a l'Ajuntament i caducarà el dret funerari atorgat, sense dret a cap compensació o indemnització.

 

Article 34

 

La llicència d'obres serà substituïda per l'autorització de la regidora o regidor delegat del Cementeri en els següents supòsits:

 

‑ Col·locació de creus, fites i altres elements funeraris similars, de caràcter complementari.

‑ Gravació a làpides existents de noves inscripcions o epitafis.

‑ Neteja d'unitats d'enterrament, si no implica deixar al descobert fèretres o dipòsits de cadàvers o restes.

 

Aquestes autoritzacions són condicionades al manteniment dels criteris de normalització respecte a les característiques dels materials i les normes d'ornament a què fa referència l'art. 15 d'aquest Reglament, aplicables en cada cas.

 

Article 35

 

Les persones titulars de drets funeraris perpetus tendran l'obligació de realitzar obres que resultin necessàries per a la conservació de les unitats d'enterrament en perfectes condicions de seguretat, sanitat i ornament. Si s'incompleix l'ordre d'execució dictada per la Batlia –sense perjudici de la sanció que pertoqui–, l'Ajuntament procedirà per via d'execució subsidiària a la seva realització, en la forma prevista a l'art. 155.b) d'aquest Reglament.

 

Article 36

 

Les persones titulars de drets funeraris perpetus seran responsables dels danys que causin amb motiu de la realització de qualsevol tipus d'obres o treballs, o com a conseqüència de l'estat deficient de conservació de les serves unitats d'enterrament, tant respecte d'altres unitats com de la generalitat dels béns, les instal·lacions i els serveis públics municipals, i també dels causats a persones.

 

Estaran obligades a la reparació dels danys directament o, si escau, la realitzarà l'Administració Municipal a compte seu i per via d'execució subsidiària.

  

Títol III

Dels serveis

   

Capítol I

Dels serveis funeraris

   

Secció 1ª

Classificació

  

Article 37

   

Correspon als serveis municipals del Cementeri la prestació dels següents serveis funeraris:

 

  1. Custòdia de cadàvers i restes.

  2. Inhumacions.

  3. Exhumacions.

  4. Trasllats.

  5. Neteges de restes.

  6. Obertura d'unitats d'enterrament.

La cremació de cadàvers, si escau, tendrà la consideració de servei funerari.

 

Article 38

 

Cadàver és tot cos humà fins al cinquè any després de la mort real, la qual es computarà des de la data i l'hora que figurin a la inscripció de la defunció al Registre Civil.

 

Són restes cadavèriques el que queda del cos humà una vegada finalitzats els fenòmens de destrucció de la matèria orgànica, després d'haver transcorregut els cinc anys següents a la mort real, i les cendres procedents de la cremació de cadàvers.

 

Article 39

Custòdia

 

El servei de custòdia d'un cadàver es considera realitzat durant el període comprès entre l'entrada d'aquest al Cementeri i la data de la seva inhumació o el seu trasllat.

 

Aquest servei es prestarà a les sales o dependències del Cementeri o dels tanatoris que, habilitats a tal efecte, compleixin amb la normativa en vigor.

 

Les corones i les flors podran esser dipositades a les capelles o als tanatoris si la seva quantia o volum ho permet. En cas contrari, es dipositaran a magatzems i dipòsits comuns a disposició de la família i parents.

 

El període de custòdia s'ajustarà al sol·licitat per la família o parents, sempre que les disponibilitats i les necessitats del servei i la normativa que resulti d’aplicació ho permetin. Igualment s’actuarà amb les restes o cendres respecte del període comprès entre la seva entrada al Cementeri Municipal i la seva subsegüent inhumació.

 

Article 40

Inhumacions

 

El servei consistirà en el trasllat de cadàvers, fetus, restes humanes o cendres des del dipòsit fins a la unitat d'enterrament, l'obertura d'aquesta, la inhumació, el tancament i el segellament de la unitat.

 

Cap cadàver no serà inhumat abans de les vint-i-quatre hores des de la seva defunció.

 

El personal municipal procedirà al trasllat de les corones i les flors, si ho permet la seva quantia i el seu volum. En cas contrari, la família o parents col·laboraran en aquest trasllat.

 

Article 41

Exhumacions

 

L'exhumació implica l'obertura de la unitat d'enterrament, l'extracció del cadàver o les restes cadavèriques per a la seva posterior reinhumació o el seu trasllat, amb el tancament i el segellament de la unitat.

 

Les restes momificades procedents d'exhumacions tendran el mateix tractament que els cadàvers pel que fa a la seva reinhumació o incineració posterior. Això no obstant, si es detecten signes de descomposició en el cadàver, es procedirà a la seva immediata inhumació, tot avisant-ne prèviament la persona interessada.

 

Article 42

Trasllats

 

Es produeix aquest servei amb motiu del transport d'un cadàver o de restes cadavèriques, una vegada practicada la seva exhumació, per al seu posterior dipòsit en una unitat d'enterrament diferent, del mateix cementeri o d'un altre.

 

Article 43

Neteges de restes

 

Consisteix en les operacions necessàries per a la neteja d'unitats d'enterrament i redistribució de les inhumacions: obertura de la unitat d'enterrament, el seu buidat, neteja, dipòsit de les restes a la ossera si n'hi ha, reinhumacions, tancament i segellament de la unitat i dels seus trams o nivells si hi ha cadàvers, retirada dels materials sobrants i trasllat als dipòsits establerts per a la seva destrucció i/o eliminació.

 

Article 44

Obertura d'unitats d'enterrament

 

S'entén prestat aquest servei quan, sense que hi concorri cap dels restants serveis funeraris a què fan referència els articles anteriors, a requeriment de les persones titulars d'unitats d'enterrament, es procedeix a la seva obertura, per tal de comprovar visualment, sense cap altra manipulació, la seva situació, i al seu posterior tancament i segellament.

 

Tendrà igual consideració la realització dels treballs preliminars a la prestació d'altre servei funerari quan sigui d'aplicació el que disposa l'art. 55 del present Reglament.

 

Secció 2ª

Disposicions comunes

 

Article 45

 

No es pot exhumar cap cadàver ni cap resta humana abans dels dos anys des de la inhumació, llevat dels casos en què hi hagi una intervenció judicial.

 

Es podran dur a terme inhumacions dins la mateixa sepultura abans dels dos anys quan les places d'inhumació siguin individualitzades o independents i estiguin segellades. A les col·lectives també es podrà inhumar abans dels dos anys sempre que les condicions en què es trobi el cadàver de l’anterior inhumació ho permetin, amb la comprovació i l’informe favorable del fosser o fossera i autorització de la Batlia previs.

 

Article 46

 

El trasllat de fèretres s'efectuarà conforme al que preveu la normativa d’aplicació. El transport a coll per part de familiars o parents es podrà dur a terme sempre que aquests assumeixin la responsabilitat i únicament dins el recinte del Cementeri.

 

Article 47

 

En el cas d'exhumacions, trasllats i neteja de restes, serà requisit necessari la presència de la persona sol·licitant o de la que acrediti la seva representació.

 

Article 48

 

La prestació de serveis funeraris s'efectuarà dins l'horari que amb aquesta finalitat estableixi la Batlia, sense perjudici dels serveis extraordinaris que dimanin de catàstrofe o calamitat pública, problemes sanitaris o una altra causa d'urgència.

 

No es realitzaran exhumacions, trasllats ni neteja de restes entre el dia 1 de juny i el 30 de setembre, exceptuant resolució judicial i les que siguin estrictament necessàries perquè la família de la persona difunta no disposi d’una altra unitat d’enterrament dins el Cementeri.

 

Article 49

 

Si, amb motiu de la pràctica de l'exhumació de cadàvers, s'aprecia deteriorament notable del fèretre, qualsevol quina en sigui la causa, es procedirà a la seva substitució per un altre, llevat que hi concorri alguna de les circumstàncies de l'art. 52 del present Reglament. El cost serà a compte i càrrec de la persona sol·licitant del servei funerari.

 

Article 50

 

La regidora o regidor delegat del Cementeri Municipal es reserva el dret a comprovar l'estat de les unitats d'enterrament en les qual s'hagués sol·licitat la prestació de serveis funeraris; en el cas que consideràs que aquelles no reuneixen les condicions de seguretat o sanitat mínimes exigibles, podrà suspendre la prestació del servei mentre les persones titulars de la unitat no hagin adoptat les mesures correctores oportunes. Aquesta circumstància es notificarà, per la via més ràpida, a la persona sol·licitant.

 

Article 51

 

Si, amb motiu de la prestació de serveis funeraris, es produïa el trencament de plaques, tapes de nínxols o altres elements de construcció o materials funeraris, seran reposats a compte i a càrrec de l'Administració Municipal.

 

Aquesta responsabilitat serà assumida per la persona titular del dret funerari quan la trencada o el deteriorament tengui el seu origen en:

 

  1. El mal estat de conservació dels materials o de la pròpia unitat d'enterrament.

  2. La inadaptació de l'estructura de la unitat d'enterrament o dels materials utilitzats a les prescripcions del present Reglament.

 

En tal cas, i si disposava el servei dels materials adequats, es procedirà, si no incideix en el normal desenvolupament de la prestació dels serveis funeraris programats, a la seva reposició a compte i càrrec de la persona titular de la unitat d'enterrament.

 

Article 52

 

No es realitzaran serveis funeraris quan la seva prestació impliqui l'exhumació de més de dos cadàvers o quan la inspecció sanitària disposi la suspensió del servei per raó del seu estat.

 

En el cas que, iniciada la prestació de serveis funeraris, es comprovi que les unitats o unitat d'enterrament no reuneixen les condicions esmentades a l'article anterior, el fosser o fossera disposarà la suspensió dels treballs i en donarà compte immediatament al seu superior o superiora, fins que les persones titulars no adoptin les mesures correctores oportunes. Igualment, es procedirà a la suspensió del servei quan es comprovi la falta de capacitat suficient per a la pràctica de la inhumació.

 

La mateixa actuació suspensòria escaurà si es comprova que els nínxols individuals no disposen de les dimensions adequades per a la introducció del fèretre, si la situació i l'estructura de les osseres o el columbaris no permeten la introducció de la urna o la caixa.

 

Si es comprova la destrucció del fèretre i l'embolcall del cadàver, i que aquest no pot esser col·locat en un nou dipòsit si no se l'extreu a la superfície a causa de les característiques de la unitat d'enterrament, se suspendrà el servei.

 

També se suspendrà el servei de neteja de restes quan, un cop iniciat, es comprovi que no ha finalitzat el procés de descomposició de la matèria orgànica, cosa que fa improcedent la qualificació de restes.

 

Article 53

 

La prestació de serveis funeraris s'haurà de sol·licitar per escrit, dirigit a la regidora o regidor delegat, i presentar-se al Registre General de Secretaria del Cementeri Municipal. A la sol·licitud es farà constar, com a mínim:

 

  1. El servei sol·licitat.

  2. La identificació de la persona sol·licitant.

  3. L’acreditació del seu dret a disposar dels cadàvers i les restes que són objecte del servei, la identificació dels cadàvers i les restes.

  4. La unitat o les unitats d'enterrament afectades.

  5. La conformitat de les seves persones titulars i les autoritzacions reglamentàries.

 

La regidora o regidor delegat del Cementeri autoritzarà i ordenarà la prestació del servei. Si aquest fos denegat, ho notificarà a la persona sol·licitant, expressant la causa i les anomalies que han d'esser reparades, i se li concedirà un termini de quinze dies perquè les restableixi. Si, transcorregut aquest termini, no s'haguessin reparat, es procedirà a la cancel·lació i a l'arxiu de la sol·licitud, sense cap tràmit.

 

Es comunicarà a la persona peticionària la data i l'hora prevista per a la pràctica del servei funerari i, si s'escau, a l'entitat asseguradora que hi pogués resultar interessada per tenir la titularitat del dret funerari perpetu sobre la unitat o les unitats d'enterrament afectades.

 

Les persones usuàries dels serveis funeraris podran exigir de l'administració del Cementeri Municipal cèdula acreditativa del servei prestat, amb la identificació de la unitat d'enterrament en la qual s'ha practicat.

 

Article 54

 

A la Secretaria de l'Ajuntament es duran els registres dels serveis funeraris. Als registres es farà constar, com a mínim:

 

  1. Les dades de la persona sol·licitant.

  2. La naturalesa del servei.

  3. La liquidació de les exaccions municipals aplicables i altres circumstàncies que, en cada cas, figurin als impresos normalitzats de sol·licitud del servei.

 

L'estructura, el format i el suport tècnic dels registres seran els que, en cada cas, s'adaptin a l'organització, la racionalització i la tecnificació administratives.

 

Cada suport de registre s'iniciarà amb l'oportuna diligència, i els seus fulls aniran numerats correlativament i segellats.

 

Article 55

 

La prestació dels serveis funeraris es farà per rigorós ordre de sol·licitud si es disposa de les corresponents autoritzacions administratives i no hi concorre cap causa que impliqui la suspensió del servei, d'acord amb el que disposa aquesta secció.

 

Constitueixen excepcions a aquest principi:

 

1. En el cas d'inhumacions:

 

  1. L'apreciació de signes de descomposició en un cadàver subjecte a règim de custòdia.

  2. Els cadàvers que presentin un risc per a la salut pública o estiguin afectats per contaminació radioactiva (cadàvers del grup I, Decret 11/2018, de 27 d’abril, pel qual es regula l’exercici de la sanitat mortuòria de les Illes Balears).

 

2. En els casos d'exhumacions, trasllats i neteja de restes:

 

  1. Quan aquests serveis s'hagin de realitzar en unitats d'enterrament sobre les quals hagi transcorregut el termini de concessió de drets funeraris temporals o les que siguin integrades en construccions, la titularitat de les quals sigui en poder de les entitats asseguradores, d'acord amb el que estableix el capítol IV del títol VI d'aquest Reglament.

  2. Els que siguin necessaris en funció de la urgència respecte de la previsió d'inhumació.

  3. Aquells per als quals s'hagi sol·licitat i/o se n'hagi obtingut llicència d'obres.

  4. Els supòsits a què es refereixen els articles 11 i 12 del present Reglament.

 

3. En el cas de qualsevol servei funerari:

 

  1. Quan hi concorrin circumstàncies de catàstrofe o calamitat públiques, o altres circumstàncies d'especial incidència sobre la sensibilitat de la comunitat, d'acord amb les instruccions dictades per la Batlia.

  2. Els serveis requerits per disposició judicial.

El reconeixement d'aquestes excepcions al principi general correspondrà a la regidora o regidor delegat.

 

La regidora o regidor delegat del Cementeri podrà suspendre la pràctica de serveis funeraris, durant el termini que cregui oportú i d'acord amb les possibilitats del servei, quan hi concorrin especials condicions climatològiques que, per la naturalesa del servei i per l'estructura de la unitat d'enterrament, dificultin la seva execució, i haurà d'assenyalar data i hora per a la seva posterior realització.

 

L'ajornament del servei d'inhumacions només afectarà l'hora prevista i es respectarà la data, exceptuant causes de força major.

 

Article 56

 

L'Ajuntament no assumirà cap responsabilitat sobre les joies, els elements de vestuari i els complements que figurin incorporats al cadàver, excepte si, un cop presentada la seva relació, és constada per la regidora o regidor delegat i si el fèretre i el cadàver no són objecte d'accés o manipulació per terceres persones.

 

Article 57

 

Qualsevol anomalia, incidència o suspensió del servei funerari serà immediatament comunicada a les persones sol·licitants per la via més ràpida, tot indicant-ne la naturalesa i les mesures correctores a adoptar, sense perjudici de la seva consignació per escrit.

 

Article 58

 

Per a la prestació dels serveis funeraris es requerirà la presentació de la documentació reglamentària i en concret:

 

A) Custòdies:

 

1. De cadàvers:

 

‑ Judicials: ordre judicial.

‑ Procedents d'altres localitats del territori nacional: llicència d'enterrament i autorització sanitària de trasllat.

‑ Procedents de l'estranger: certificació consular o de la representació diplomàtica espanyola al país de procedència.

‑ Procedents del terme d'Inca: resum de les dades de defunció, al qual ha de constar, com a mínim:

 

  1. La identificació i domiciliació de la persona difunta.

  2. La causa de la defunció.

  3. El nom i el número de la persona col·legiada que subscriu el certificat de defunció. Aquest document es presentarà signat i segellat per l'agent de l'empresa funerària que hagi disposat el trasllat.

 

2. De restes: autorització sanitària.

 

3. De cendres: certificat de cremació del centre o servei d'incineració que l'hagi realitzat.

 

B) Inhumacions: llicència d'enterrament del Registre Civil i, si escau, autorització judicial.

 

C) Exhumacions, trasllats i neteja de restes:

 

‑ Autorització sanitària i, si escau, autorització judicial.

‑ En tot cas, el títol que empara el dret funerari o l'autorització prevista a l'art. 84 del present Reglament.

 

Article 59

 

L'Administració del Cementeri disposarà en magatzem d'una previsió a mitjà termini dels materials següents:

 

‑ Urnes de restes.

‑ Plaques i/o materials de picapedrer imprescindibles per a la pràctica de serveis funeraris.

 

Es destinaran a fer possibles els serveis funeraris quan, amb motiu de la seva prestació, es detectin mancances o anomalies de fàcil correcció que, si no són reparades, poden implicar la suspensió del servei.

 

El cost dels dipòsits fúnebres o dels materials serà a compte i càrrec de la persona sol·licitant del servei.

 

Article 60

 

En tot allò que preveu aquest capítol, tendrà la consideració de persona interessada, a efectes de notificació i altres comunicacions administratives, aquella persona que hagi sol·licitat la prestació del servei funerari.

 

Capítol II

Dels serveis generals

Recollida, dipòsit i eliminació de residus

 

Article 61

 

La recollida de residus sòlids que es produeixin al Cementeri Municipal correspondrà:

 

  1. A les persones particulars: substitució o retirada de corones, flors, esteles o altres elements funeraris que hagin posat pel seu compte, i dels materials resultants o sobrants de les obres de construcció, conservació o ornament de les unitats d'enterrament sobre les quals tenen drets funeraris.

No obstant això, alguns elements podran esser retirats pel servei del Cementeri quan hi hagui notificació expressa de les persones particulars, o aquells mostrin senyals evidents de deteriorament i desllueixin el conjunt.

  1. Als serveis municipals: els existents a les vies i els espais lliures públics, a les zones, instal·lacions i dependències comunes o de serveis, els procedents de la prestació de serveis funeraris i els derivats de la neteja d'instal·lacions i serveis extramunicipals, i integrats al Cementeri Municipal.

 

Article 62

 

El dipòsit de residus sòlids s'efectuarà:

 

  1. En tot cas, als recipients o les zones habilitades a l'efecte. La capacitat dels recipients i la freqüència de la retirada dels residus que hi són dipositats serà l’adequada per garantir l'eficàcia del servei de recollida i eliminació.

  2. Els procedents de la realització de serveis funeraris es dipositaran als recipients que s'establesquin amb aquesta finalitat.

 

Article 63

 

L'eliminació de residus sòlids es realitzarà de la manera següent:

 

  1. Els procedents de la prestació de serveis funeraris, mitjançant la seva incineració, i si hi manca aquest servei, per enterrament a zona prefixada a l'efecte. En cap cas, podran sortir aquests residus de l'espai delimitat del Cementeri Municipal.

  2. Els restants, a través dels serveis de sanejament i neteja municipals.

 

Article 64

Neteja i manteniment

Correspon a l'Ajuntament l'assegurament dels serveis de neteja i manteniment de les dependències, les instal·lacions, els serveis, les vies i els espais lliures públics del Cementeri Municipal.

 

L'Ajuntament podrà prestar aquests serveis o bé directament o bé mitjançant contracte o conveni amb tercers.

 

Article 65

 

El control de l'estat de conservació, manteniment i ornament de les instal·lacions, els serveis i els mitjans per realitzar-los correspondrà a la regidora o regidor delegat del Cementeri, amb aquesta finalitat podrà requerir l'assistència i l'informe de les unitats i els serveis competents que cregui convenients, amb caràcter previ a la formulació de les propostes de mesures correctores, i l'elevarà a la Batlia.

 

Article 66

 

Correspon a l'Ajuntament la vigilància i la seguretat del Cementeri Municipal, les seves instal·lacions, dependències, serveis, espais i vies públiques.

 

Aquests serveis comprenen:

 

  1. L'ordre públic.

  2. El control d'obres.

  3. El control de l'estat de conservació i ornament.

  4. El control de l'ús i comportament de persones usuàries i visitants.

  5. La protecció de les persones i els béns.

 

Article 67

 

L'Ajuntament no es responsabilitzarà dels danys que puguin sofrir les unitats d'enterrament o els elements de construcció complementaris de naturalesa funerària, com a conseqüència de força major o actuacions negligents, culpables o doloses de terceres persones.

  

 

Títol IV

Dels drets funeraris

   

Capítol I

Concepte i classificació

  

Article 68

 

L'Ajuntament d'Inca podrà concedir drets funeraris sobre les unitats d'enterrament del Cementeri Municipal que, com a béns de domini públic, s'integren en el patrimoni municipal. El dret funerari es limita a l'ús de la unitat d'enterrament, exclòs de tota transacció mercantil.

 

Article 69

 

El dret funerari podrà adoptar les següents modalitats:

 

a) Perpetu: conferirà les facultats d'inhumació, exhumació i trasllat, neteja de restes i neteja, i la realització d'obres de construcció, conservació, millora i ornament, sense més limitacions que les establertes en aquest Reglament i normativa general o autonòmica en matèria de policia sanitària mortuòria.

 

b) Temporal: atorgarà l'ús d'unitat d'enterrament per inhumacions i custòdia de cadàvers i restes per un període determinat.

Aquest dret podrà atorgar-se sobre unitats d'enterrament de propietat municipal o, en el cas de no disposar-ne i de mutu acord amb les entitats asseguradores, sobre unitats concedides a aquestes. En últimes circumstàncies les condicions determinants del dret funerari temporal seran les que estableix el capítol III del present títol, sense perjudici de les actuacions que convenguin a les compensacions econòmiques i si l'Ordenança fiscal d'aplicació no hagués estat objecte de revisió en el termini dels dos anys anteriors a la data del Conveni.

 

c) Comú: implica el dret d'inhumació en unitats d'enterrament comunes (fosses i osseres).

 

El dret funerari quedarà garantit mitjançant inscripció en el llibre-registre municipal corresponent i per al títol nominatiu que, per a cada unitat d'enterrament, expedirà la Batlia.

 

Capítol II

Drets funeraris perpetus

 

Secció 1ª

Adjudicació

 

Article 70

 

Les persones interessades en l'adjudicació de drets funeraris perpetus sobre unitats d'enterrament ho hauran de sol·licitar mitjançant escrit que es presentarà al Registre General de l'Ajuntament, on es farà constar el tipus d'unitat d'enterrament que sol·liciti, i que podran ser: panteons, sepultures antigues sota terra, sepultures antigues en superfície, sepultures formades per nínxols individuals i columbaris.

 

Article 71

 

Amb aquesta finalitat, l'Ajuntament durà un registre especial de sol·licituds o llista d'espera per a cada un dels tipus d'unitat d'enterrament abans descrits, al qual constarà, com a mínim:

  1. El número i la data d'entrada en el Registre General.

  2. El nom de la persona peticionari i la data d'empadronament a Inca.

  3. La resolució corresponent.

 

S'hi inscriuran, per rigorós ordre de presentació, les sol·licituds corresponents.

 

El suport de registre serà informàtic i signat digitalment per la persona funcionària encarregada del Cementeri.

 

Article 72

 

L'adjudicació de drets funeraris perpetus per a cada tipus d'unitat d'enterrament es realitzarà seguint les següents normes:

 

  1. La Junta de Govern en cada moment acordarà la incorporació d'aquelles sepultures o unitats d'enterrament que hagin de ser transmeses. També determinarà el cànon a percebre per l'Ajuntament a canvi de la transmissió i la forma de pagament.

  2. Quan existeixi una sepultura disponible es notificarà a la persona a qui correspongui per ordre de llista d'espera, perquè dins el termini de deu dies hàbils a comptar des del següent al de la notificació comparegui a l'Ajuntament a l’efecte de manifestar si li interessa o no l'adquisició. Si no hi compareix dins aquest termini, se la tendrà per desistida de la petició i serà eliminada de la llista d'espera. Si hi compareix i manifesta que està conforme amb l'adquisició, dins el termini dels deu dies hàbils següents a la seva compareixença haurà de formalitzar la transmissió i abonar el cànon o la part d’aquest, en atenció a les condicions de pagament aprovades per la Junta de Govern. Si no hi compareix en aquest termini, també se la tendrà per desistida de la seva petició.

  3. En el cas que la persona a qui per torn correspongui no accepti adquirir cap sepultura de les que en aquell moment tengui l'Ajuntament disponibles, serà exclosa de la llista, sense perjudici que es pugui tornar a apuntar passant a ocupar el darrer lloc.

  4. El torn es podrà cedir a aquelles mateixes persones a què es refereix l'art. 87 del present Reglament.

  5. Les persones empadronades a Inca amb una antiguitat d'un any anterior a la seva sol·licitud tendran preferència en l'adquisició.

 

Article 73

 

Quan l'Ajuntament disposi d'unitats d'enterrament de nova construcció podrà aplicar les anteriors normes o d’altres que per al cas concret aprovi l’Ajuntament en ple, respectant en tot cas la llista d'espera que existeixi en aquell moment i la preferència a favor de les persones empadronades a Inca amb una antiguitat d'un any anterior a la seva sol·licitud.

 

Article 74

 

En els casos de reconeguda necessitat, podran atorgar-se drets funeraris perpetus a títol individual, prescindint del que estableix l'article anterior.

 

A l'efecte, es formalitzarà el corresponent expedient d'urgència, al qual, de forma inqüestionable, es justificarà l'excepcionalitat en funció de la causa al·legada. No es considerarà el motiu d'urgència quan la persona difunta o la família que vivia amb ella i en depenia disposi d'una unitat d'enterrament en el Cementeri Municipal.

 

Són casos de reconeguda necessitat els compresos als articles 11 i 12 del present Reglament.

 

Per atendre les causes de necessitat es reservarà com a mínim i inicialment un deu per cent (10 %) de la capacitat de cada bloc o illeta d'unitats d'enterrament de nova construcció. Per atendre els casos d'urgència, el Ple Municipal podrà acordar reservar-ne un percentatge més gran o la totalitat quan les previsions de disponibilitat d'unitats d'enterrament, a curt o mitjà termini, ho aconsellin.

 

Article 75

 

En els casos de catàstrofe o calamitat públiques o altres circumstàncies d'especial incidència en la sensibilitat de la comunitat, la Batlia adoptarà les mesures que creurà oportunes.

 

Article 76

 

Correspon a la Batlia l'atorgament de drets funeraris perpetus sobre unitats d'enterrament.

 

Article 77

 

Les persones adjudicatàries de drets funeraris perpetus disposaran d'un termini d'un mes, comptat des de la data de l'adjudicació, per formular les al·legacions o les reclamacions que creguin pertinents en relació amb l'estructura i l'acabat de la unitat d'enterrament assignada per tal que s'adoptin les mesures correctores oportunes. Tot això sense perjudici de la responsabilitat que es derivi del sanejament per vicis o defectes ocults de la construcció o els materials.

 

Article 78

 

Podran sol·licitar l'adjudicació de drets funeraris perpetus totes les persones físiques o jurídiques públiques o privades. En el cas de persones jurídiques s'haurà de fer constar a la sol·licitud la destinació de la unitat d'enterrament i l'ús previst dels drets funeraris. Aquestes condicions no podran esser alterades sense l'autorització prèvia de l'autoritat municipal.

 

Article 79

 

Del dret funerari perpetu sobre unitats d'enterrament, en quedarà constància mitjançant la seva inscripció en el registre municipal corresponent. Un cop inscrit el dret en el registre, se n'estendrà el títol a la persona interessada. Aquest títol contindrà, com a mínim: identificació de la unitat d'enterrament sobre la qual s'atorguen els drets funeraris, dades de la persona titular o cotitulars, espai reservat per consignar-hi les inhumacions, les exhumacions i la neteja de restes realitzades, i per a la diligència a què es refereix l'art. 31 del present Reglament, extracte de les disposicions a què es refereixen les seccions 2a i 3a d'aquest capítol i altra normativa que es considerin oportuna.

 

Article 80

 

No s'expedirà més d'un títol original per unitat d'enterrament i se'n deixara matriu o còpia al corresponent arxiu municipal. En el cas de cotitularitat, el títol s'entregarà a la primera de les persones titulars que hi figurin relacionades, a la resta de les persones cotitulars s’expedirà còpia del títol. L'ordre d'inscripció s'adaptarà al manifestada per la persona sol·licitant. En el cas de successió per causa de mort i de no existir acord entre les persones cotitulars, es respectarà la voluntat testamentària. En el cas de successió intestada, s'aplicarà, entre les persones hereves forçoses, el criteri de prioritat per graus, d'entre els quals tendrà preferència el que s'atorga per més edat.

 

Article 81

 

Si algun títol, per qualsevol motiu, es deteriora, s'extravia o és sostret, se n'expedirà un altre original. Es notificarà la sol·licitud de duplicat a les persones cotitulars que no ho hagin sol·licitat per tal que, en el termini de quinze dies, puguin al·legar el que creguin oportú. Si transcorregut el termini no s'ha formulat cap al·legació ni presentat cap reclamació, o s'han solucionat les que s'hagin pogut presentar, es procedirà a l'expedició del duplicat, que s'entregarà a la persona interessada o a la primera persona titular si són diverses, o a la persona representant que aquestes hagin designat. En el cas d'expedició de duplicat per deteriorament del títol original, aquell es canviarà per aquest. Al duplicat del títol es farà constar la seva naturalesa de duplicat i les dades que figuraven a l'original, i s'hi constatarà la darrera inhumació realitzada.

 

Article 82

 

Els títols, en tot moment, han de figurar actualitzats pel que fa a la titularitat del dret funerari. Les persones titulars o cotitulars estan obligades a donar compte dels seus canvis de domicili a l'Ajuntament per escrit o mitjançant compareixença al departament municipal corresponent. Els perjudicis que es puguin derivar de l'incompliment de la present norma seran a càrrec de les persones interessades.

 

Article 83

 

Caldrà la presentació del títol de la unitat d'enterrament per sol·licitar la prestació de qualsevol servei funerari al Cementeri Municipal. El fosser o fossera farà constar en els títols les successives inhumacions, exhumacions i neteja de restes realitzades en la unitat d'enterrament corresponent.

 

Article 84

 

Es podrà autoritzar la pràctica d'inhumacions en unitats d'enterrament malgrat que les persones interessades no aportin el títol que empara els drets funeraris perpetus que hi tenen en els casos següents:

 

  1. Pèrdua, sostreta o no localització del títol.

  2. Tramitació de la transmissió en curs, qualsevol quina en sigui la causa.

  3. Qualsevol altra circumstància similar que impossibiliti o dificulti la presentació del títol.

 

L'autorització correspondrà a la regidora o regidor delegat, després de la comprovació de la condició de peticionària de la persona titular legítima.

 

L'autorització municipal establirà el termini que es concedeix per a la reparació de l'anomalia: sol·licitud d'expedició de duplicat o presentació del títol al Cementeri Municipal corresponent a l'efecte d'anotar la inhumació practicada.

 

 

Article 85

 

Si es detecta qualsevol situació il·legal o anòmala al títol presentat, la persona funcionària encarregada de realitzar les anotacions el retendrà i el remetrà a la regidora o regidor delegat, i entregarà document o cèdula acreditativa de tal circumstància a la persona a qui ha estat retingut el títol, tot expressant-li la causa o les causes en què es fonamenta l'actuació preventiva i el termini per a la reparació de les anomalies.

 

Secció 3ª

De la seva transmissió

 

Article 86

 

El dret funerari perpetu sobre unitats d'enterrament serà transmissible per actes entre persones vives o per causa de mort, després de l'autorització municipal. Fora dels casos establerts en aquesta secció, no es reconeixeran altres causes de transmissió de drets funeraris d'ús perpetu sobre unitats d'enterrament, excepte resolució judicial.

 

Article 87

 

La transmissió per actes entre persones vives només es podrà realitzar a títol gratuït i a favor de:

 

  1. Ascendents i descendents en línia directa, col·laterals fins al quart grau per consanguinitat o segon grau per afinitat i cònjuge de la persona titular.

  2. Altres cotitulars del mateix dret funerari.

  3. Les transmissions deferides a favor d'entitats religioses o beneficoassistencials.

La cessió s'haurà de sol·licitar mitjançant escrit presentat al Registre General de l'Ajuntament, en què s'acreditarà la concurrència d'algun dels casos descrits.

 

Posteriorment, la persona interessada es ratificarà mitjançant compareixença davant l'Administració municipal amb els documents que l'acreditin fefaentment. A l'expedient administratiu haurà de constar l'acceptació de les persones cessionàries i la comunicació a les altres persones cotitulars, si n'hi hagués, a l'efecte del simple coneixement de la cessió realitzada

 

Article 88

 

La transmissió per causa de mort es regirà per les següents normes:

 

1a. Les persones hereves o legatàries disposaran d'un termini de dos anys, comptats a partir del dia de la mort de la persona titular, per formular la sol·licitud de transmissió. La sol·licitud de transmissió es formularà per escrit al Registre General de l'Ajuntament i s'haurà d'acreditar, per qualsevol dels mitjans admesos en dret, la defunció del o la causant i la condició d'hereva o legatària de la persona sol·licitant. Tot això sense perjudici dels drets que puguin correspondre a les persones usufructuàries.

 

2a. Constitueixen, entre d'altres, mitjans probatoris:

 

- Successió testada: 

  1. Certificat de defunció.

  2. Certificat del registre general de darreres voluntats i còpia del testament.

 

L'anterior documentació podrà esser substituïda per la presentació de l'escriptura de manifestació i acceptació d'herència.

 

- Successió intestada: 

  1. Certificat de defunció.

  2. Certificat del registre general de darreres voluntats.

  3. Acreditació de la condició d'hereus (llibre de família, informació testifical, etc.), respectant l'ordre de successió previst en el Codi civil.

 

L'anterior documentació podrà esser substituïda per la presentació de l'acta de declaració judicial d'hereus abintestat.

 

3a. En el cas de la impossibilitat d’acreditar la titularitat íntegra de la concessió en els termes que exigeix l’anterior precepte, podran sol·licitar la titulació al seu favor aquelles persones que, acreditant part de drets legítims sobre la concessió, també acreditin:

 

  1. La defunció de totes les persones que constin en el Registre Municipal com a titulars de la sepultura, i sempre que la defunció hagi ocorregut almanco quinze anys abans a la data de sol·licitud del canvi de titularitat. La defunció s’haurà d’acreditar mitjançant certificació del Registre Civil; això no obstant, s’eximirà de la seva presentació quan les persones titulars constin enterrades en el Cementeri Municipal o quan degut al temps transcorregut des de la darrera inscripció de titularitat es pugui presumir que no sobreviu cap titular.

  2. Que han abonat la taxa de conservació de forma ininterrompuda durant els quatre anys anteriors a la data de presentació de la sol·licitud del canvi.

Aquesta adjudicació de la concessió quedarà condicionada que, si en qualsevol moment sorgeix una controvèrsia amb altres persones que acreditin tenir drets legítims sobre la sepultura, l’Ajuntament, sense necessitat de revisar l’acte administratiu d’adjudicació, i únicament concedint audiència a les persones interessades, reconeixerà les titularitats i les seves proporcions segons correspongui en dret.

 

4a. En el cas en què es declari la caducitat dels drets funeraris per no formalitzar la transmissió de la titularitat per successió per causa de mort en el termini establert, es podrà optar a l’adquisició de la concessió dels drets funeraris de les sepultures afectades, amb preferència envers les persones de la llista d’espera per part d’aquelles que acreditin haver tengut drets legítims sobre aquestes, però que no complien amb la totalitat dels requisits del primer apartat d’aquest article. En el cas que hi hagi més d’una persona interessada, podran adquirir la seva totalitat en proporció als drets que acreditin.

 

Quan es declari la caducitat es farà constar l’anterior possibilitat a la notificació a la persona interessada.

 

Article 89

 

Les persones cessionàries o concessionàries se subrogaran plenament en els drets i les obligacions de la persona cedent o causahavent. Les transmissions de drets funeraris es consideren sempre atorgades sense perjudici de tercers.

 

Article 90

 

Els drets funeraris perpetus sobre unitats d'enterrament revertiran a la corporació de forma gratuïta, i sense dret a indemnització ni a cap compensació, quan es produeixi la renúncia de la persona titular o titulars.

 

Secció 4ª

Drets i obligacions de les persones titulars

 

Article 91

 

Constitueixen facultats de les persones titulars de drets funeraris perpetus sobre unitats d'enterrament: 

  1. El lliure accés a la unitat d'enterrament.

  2. L’exigència de la prestació dels serveis de competència municipal de conservació, manteniment, neteja, vigilància, seguretat i salubritat, sense perjudici del que estableixen els articles 93, 138 i altres concordants del present Reglament.

  3. L’exigència de la prestació dels serveis d'inhumació, exhumació, neteja de restes i trasllat de cadàvers i restes respecte de la unitat d'enterrament, d'acord amb les possibilitats del servei municipal i conformement al que estableix el present Reglament.

  4. L’exigència de la informació i l'assistència administratives.

  5. L’exigència que l'Ajuntament adopti les mesures oportunes per tal d'assegurar el lliure i pacífic exercici dels seus drets.

  6. La realització de les obres de conservació, manteniment, millora o ornament que creguin convenients, amb l’obtenció prèvia de la llicència o l’autorització municipal.

  7. Els altres drets establerts en el present Reglament i normativa complementària.

Article 92

 

En tot cas, la persona titular o cotitulars tendran dret que siguin inhumats a la seva unitat d'enterrament els cadàvers de les persones que considerin convenients, excepte si hi concorre alguna de les circumstàncies següents: 

  1. No disposar la unitat d'enterrament de places lliures.

  2. No haver transcorregut el termini que es preveu a l'art. 45 del present Reglament.

 

Article 93

 

Constitueixen obligacions de les persones titulars: 

  1. Tenir a disposició de l'Administració Municipal el títol acreditatiu del dret funerari.

  2. Usar adequadament la unitat d'enterrament.

  3. Adoptar les mesures per a la conservació, el manteniment i la neteja de la unitat d'enterrament, de forma que no afecti negativament la seguretat, la sanitat, el medi ambient o l'ornament del servei municipal, i coadjuvar amb l'Administració Municipal a aquest efecte.

  4. Abonar l'import dels drets, taxes, arbitris i altres exaccions municipals que corresponguin com a conseqüència de la titularitat del dret i de la prestació dels serveis funeraris municipals.

  5. Facilitar-se mútuament les persones cotitulars l'ús pacífic, normal i total dels drets funeraris.

  6. Limitar l'exercici dels seus drets a la zona de la unitat d'enterrament adjudicada.

  7. Qualsevol altra obligació que estableixi el present Reglament i normativa d'aplicació.

 

Article 94

 

En el cas que la titularitat d'un dret funerari s'atorgui o recaigui per dret a favor de diverses persones, aquestes hauran de designar un/a representant davant l'Administració Municipal a l'efecte de notificacions i realització de tràmits administratius, sense perjudici de la responsabilitat solidària de totes elles. Si aquesta designació no s'efectua formalment, s'entendrà que la representació correspon a la primera persona cotitular que figura al títol o registre corresponent o als qui la succeeixin en el cas que aquella no fos localitzada.

 

Capítol III

Drets funeraris temporals

 

Article 95

 

Les persones que estiguin interessades en l'adjudicació de drets funeraris temporals sobre unitats d'enterrament faran la sol·licitud a l'Ajuntament.

 

Article 96

 

Podran sol·licitar l'adjudicació de drets funeraris temporals les persones que acreditin la seva condició de familiars o estiguin interessades en la inhumació d'un cadàver o restes, i si hi concorre alguna de les circumstàncies següents: 

  1. No disposar la persona difunta o la família que amb ella convivia i en depenia d'unitat d'enterrament al Cementeri Municipal i no escaure la incoació d'expedient d'urgència, a què es refereix l'art. 74 del present Reglament, per no tenir formalitzada la sol·licitud d'adjudicació o no existir unitats d'enterrament disponibles.

  2. No poder practicar la inhumació a la unitat d'enterrament de la qual era titular la persona difunta o de què és titular la família que amb ella convivia per no haver transcorregut el termini previst des de la darrera inhumació realitzada, o qualsevol altra causa prevista al present Reglament que la impossibiliti.

  3. Tenir la condició de transeünt al terme municipal.

  4. La Batlia podrà limitar la concessió de drets funeraris temporals a les persones residents al terme municipal d'acord amb la disponibilitat, a mitjà termini, d'unitats d'enterrament destinades a aquest servei.

Article 97

 

Correspondrà a la regidora o regidor delegat del Cementeri Municipal l'adjudicació dels drets funeraris temporals després d'acreditar prèviament el dret i segons el que estableix l'article anterior.

 

A l'efecte, l'Administració del Cementeri durà un registre especial, on constarà, com a mínim: 

  1. La persona adjudicatària del dret funerari.

  2. La inhumació practicada.

  3. La unitat d'enterrament assignada.

  4. La data inicial del dret funerari i la data de la seva expiració.

 

L'efectivitat del dret funerari temporal queda condicionada a l'abonament de l'import dels drets corresponents al període de la seva adjudicació.

 

S'entregarà a la persona titular del dret funerari temporal document o cèdula acreditativa de la seva condició de titular, a la qual, com a mínim, constarà: la unitat d'enterrament assignada, les dades de la persona titular, la inhumació practicada, la data inicial i la data final del dret funerari, i l’extracte de les disposicions a què fa referència aquest capítol.

 

Article 98

 

Els drets funeraris es concediran per un termini de cinc anys improrrogables, llevat que hi concorri alguna de les circumstàncies a què fan referència els paràgrafs quart i cinquè de l'art. 52 del present Reglament i fins que es reparin les anomalies.

 

Si el dret recau sobre columbaris, el termini d'adjudicació serà almenys d'un any i cinc com a màxim, a voluntat de la persona sol·licitant. En tot cas, el termini serà improrrogable.

 

Finalitzat el termini, la persona titular o cotitulars estan obligades a l'exhumació i al trasllat de les restes.

 

En el cas que aquest trasllat no es realitzi, se'ls concedirà un termini de quinze dies perquè reparin l'anomalia. Si transcorregut aquest termini no s'ha realitzat el trasllat, llevat que es concedeixi pròrroga per raó de causa major, els serveis municipals traslladaran i dipositaran les restes a l'ossera o fosses comunes. Les despeses que se'n derivin aniran a compte i càrrec de les persones titulars del dret funerari extingit.

 

El que disposa el paràgraf anterior no s’aplicarà quan la persona titular del dret funerari temporal acrediti haver sol·licitat l'adjudicació d'un dret perpetu amb dos anys d'antelació, com a mínim, a la finalització del termini fixat per al dret temporal. El termini del dret temporal es prorrogarà fins a l'adjudicació del dret perpetu.

 

En casos degudament justificats (momificacions, etc.) la Batlia podrà acordar la pròrroga dels drets funeraris temporals per un any, ampliable al mateix període si perduren les causes d'excepcionalitat. Aquesta excepció no serà aplicable quan l'ocupació de la unitat d'enterrament correspongui a restes de cadàvers.

 

Article 99

 

Les persones titulars de drets funeraris temporals estan obligades a comunicar a l'Ajuntament els canvis de domicili, per escrit o mitjançant compareixença. En el cas de defunció, les persones hereves estan obligades a comunicar aquesta circumstància i indicar la persona o persones que assumeixen la titularitat del dret. Els perjudicis que es derivin de l'incompliment d'aquesta norma seran a compte de les persones interessades.

 

Article 100

 

Queda prohibida la instal·lació de plaques, epitafis o altres elements funeraris a unitats d'enterrament destinades al servei de lloguer, sense l'autorització expressa de la regidora o regidor delegat del Cementeri Municipal, qui n'ordenarà la retirada o que aquesta es dugui a terme per via subsidiària. No s'autoritzarà les persones titulars de drets funeraris temporals sobre unitats d'enterrament que hi realitzin obres de conservació, millora i ornament.

 

Capítol IV

Drets funeraris comuns

 

Article 101

 

Tothom pot sol·licitar la inhumació de cadàvers i restes a les fosses comunes del Cementeri Municipal després d'acreditar la seva personalitat i els seus drets.

 

No es prestaran altres serveis funeraris en aquestes unitats, exceptuant si hi ha disposició judicial.

 

Article 102

 

Seran inhumats d'ofici a la fossa comuna: 

  1. Els cadàvers de persones indigents.

  2. Els cadàvers no identificats o que no tenguin parents o persones interessades, ni disposin de drets funeraris d'ús perpetu al Cementeri Municipal.

  3. Les restes procedents d'inhumacions practicades a unitats d'enterrament de lloguer, de les quals s'hagin extingit els drets funeraris temporals, conformement al que estableix l'art. 98 del present Reglament.

  4. Les restes procedents de reversions d'expedients de caducitat o expropiació de drets funeraris d'ús perpetu, les persones deutores dels quals no compareguin a l'expedient o no indiquin la unitat d'enterrament on volen que siguin reinhumades.

Article 103

 

Correspondrà a la regidora o regidor delegat del Cementeri ordenar aquestes inhumacions o reinhumacions. Quan aquestes siguin a instància de part, s'entregarà la sol·licitud cèdula acreditativa de la prestació del servei, en què s'indicarà la data de la prestació del servei, la identificació de la fossa o ossera en què ha estat practicat i l'extracte de les disposicions del present capítol.

 

Les inhumacions i les reinhumacions es faran constar en un registre especial, en el qual com a mínim, figurarà: la identificació del cadàver o restes, la causa de la inhumació en aquestes unitats, la unitat d'enterrament de procedència si escau, la data del servei i la localització de la fossa o l’ossera comuna.

 

Article 104

 

La inhumació en les fosses i osseres comunes implica la renúncia de la família i persones deutores a la recuperació del cadàver o les seves restes, exceptuant si hi ha disposició judicial.

  

Capítol V

Incidències de les adjudicacions

 

Article 105

 

Els drets funeraris s'extingiran per alguna de les causes següents: 

  1. Reversió per finalització del termini d'adjudicació.

  2. Renúncia de la persona titular.

  3. Caducitat.

 

Article 106

 

La reversió per finalització del termini d'adjudicació escaurà exclusivament sobre drets funeraris temporals, en la forma que preveu el capítol III del present títol.

 

Article 107

 

La renúncia implica l'expressió de voluntat de la persona titular de cessar en l'exercici dels seus drets funeraris, sense dret a indemnització o compensació, i aquests drets retornaran a l'Ajuntament de forma gratuïta.

 

La renúncia no extingeix les responsabilitats en què haguessin incorregut la persona titular o les cotitulars.

 

En el cas de cotitularitat, la renúncia d'una de les persones titulars incrementarà el dret de les persones titulars restants, llevat que expressament vulgui cedir la seva part a l'Ajuntament.

 

Article 108

 

Es produirà la caducitat en el cas de: 

  1. L'estat ruïnós o d'abandonament de la unitat d'enterrament.

  2. La no-realització de les obres en els terminis que preveu l'art. 33 del present Reglament.

  3. La no-realització efectiva de l'import dels drets, taxes i altres exaccions municipals durant el termini de cinc anys des de la seva meritació.

  4. La no-formalització de la transmissió del títol en el cas de successió per causa de mort en el termini que estableix l'art. 88 del present Reglament.

  5. La concurrència d'alguna de les infraccions a què es refereix l'art. 150 del present Reglament.

 

Perquè la caducitat tengui efecte, haurà de ser declarada.

 

Article 109

 

La incoació de l'expedient de caducitat s'adaptarà al que preveu el Reglament de serveis de les corporacions locals i a les normes següents:

 

1ª. S'haurà de notificar a les persones interessades la incoació i se'ls concedirà un termini de quinze dies hàbils, comptats a partir del següent al de la incoació, perquè al·leguin el que creguin adient.

2a. Declarada la caducitat, es concedirà a les persones titulars, familiars o deutores un termini de quinze dies hàbils, comptats a partir del següent al de la notificació de la resolució, perquè optin a la reinhumació de cadàvers i restes que ocupen la unitat d'enterrament afectada bé en una altra unitat que designin, bé a les fosses o osseres comunes, segons pertoqui.

3a. Les despeses d'exhumació, trasllat i reinhumació aniran a compte de les persones titulars del dret funerari caducat.

 

Article 110

 

Els bescanvis d'unitats d'enterrament, d'acord amb el que preveu l'art. 13 del present Reglament, no constitueixen causa d'extinció del dret funerari ni d'atorgament d'un altre, sinó modificació física de la unitat d'enterrament sobre la qual opera el dret.

 

Article 111

 

En el cas d'extinció dels drets funeraris, la persona titular o cotitulars tendran dret a retirar, al seu compte i càrrec, els elements complementaris de caràcter o ornament funerari, després de l'autorització de l'autoritat municipal.

 

Títol V

Drets i obligacions de les persones usuàries i públic

 

Article 112

 

Les persones usuàries i el públic en general que concorren al Cementeri Municipal estan obligats a: 

  1. Utilitzar el mobiliari urbà i les instal·lacions de manera adequada.

  2. No envair les zones enjardinades.

  3. Circular exclusivament per les vies o zones de vianants i no accedir als espais destinats a unitats d'enterrament, excepte les seves persones titulars.

  4. Dipositar els residus sòlids als recipients, contenidors o espais habilitats a aquesta finalitat.

  5. Observar la normativa, la senyalització i altres indicacions en matèria d'ordenació i funcionament dels serveis.

  6. No accedir, excepte requeriment o autorització del personal del servei, a les zones, serveis o dependències prohibides al públic.

  7. No treure del recinte del Cementeri cap element o material sense l'autorització expressa de la seva administració.

  8. Observar en tot cas les instruccions i recomanacions que els formuli el personal responsable del servei.

El públic en general tendrà dret a accedir als serveis i a usar-los en la forma que preveu el present Reglament, a formular les reclamacions i queixes que consideri pertinents, i a rebre la informació i l’assistència administrativa que pertoqui.

 

Als efectes prevists al present títol, tendran la consideració d'usuaris les persones que posseeixin la titularitat de drets funeraris i les que hagin demanat la prestació de serveis del mateix caràcter.

 

Article 113

 

Les persones visitants i usuàries dels serveis del Cementeri Municipal s'hauran de comportar amb el respecte que mereix la destinació del recinte; altrament, es procedirà a l'expulsió dels qui pertorbin la seva tranquil·litat i el seu ordre, sense perjudici de les sancions administratives que els poguessin correspondre o, si escau, passar el tant de culpa a l'autoritat competent.

 

Article 114

 

Queda prohibida l'entrada i la circulació de tota classe de vehicles i carruatges al Cementeri Municipal, exceptuant els propis serveis municipals, els de les empreses funeràries, de l’Àrea Municipal de Protecció Ciutadana i les Forces de Seguretat de l'Estat, en exercici de les seves funcions.

 

Això no obstant, en casos concrets i justificats (persones amb discapacitat, companyies de decessos), la persona encarregada del Cementeri podrà expedir autorització especial.

 

Article 115

 

Queda prohibit l'accés i la circulació d'animals acompanyats o no per les seves persones propietàries o posseïdores pel Cementeri Municipal.

 

En aquest cas, la persona encarregada del Cementeri també en podrà expedir autorització concreta en les mateixes condicions a què es refereix l'article anterior.

 

Els cans acreditats com a guies de persones amb discapacitat visual podran circular sense cap autorització.

 

En tot cas, els animals circularan amb collar, subjectes mitjançant cadena o corretja i conduïts per la persona propietària o posseïdora.

 

Article 116

 

Sense perjudici de la sanció administrativa que pugui correspondre, les persones visitants del Cementeri Municipal i usuàries de les seves instal·lacions i serveis seran responsables dels danys que hi ocasionin, i hauran de procedir a la seva reparació, directament i d'acord amb les indicacions de l'Administració Municipal; si escau, la reparació serà efectuada per via d'execució subsidiària i les despeses que se'n derivin aniran a compte i càrrec de les persones responsables.

 

Article 117

 

L'obtenció de reportatges fotogràfics, cinematogràfics o televisius i la realització de dibuixos, pintures o altres pràctiques similars al Cementeri Municipal necessitaran autorització expressa de la Batlia.

 

Article 118

 

El control de l'ús i el comportament de les persones usuàries i visitants correspondrà a la regidora o regidor delegat del Cementeri, la Policia Municipal i els serveis d'inspecció competents en matèria de sanitat mortuòria.

 

Els informes, les actes i les denúncies que poguessin deduir-se d'actuacions contràries a la normativa d'aplicació seran comunicades a la persona encarregada del Cementeri Municipal, la qual els trametrà al departament, i la valoració dels fets, a l'efecte d'incoació de l'expedient sancionador que correspongui.

 

Article 119

 

Per a la percepció dels deutes que, per qualsevol concepte, derivin d'execucions subsidiàries administratives serà d'aplicació la via de constrenyiment.

 

Títol VI

Funcions d'assistència i col·laboració

 

Capítol I

Del culte

  

Article 120

 

L'Ajuntament assegurarà que els serveis funeraris s'efectuïn al Cementeri Municipal sense cap discriminació per raó de religió.

 

Article 121

 

Els actes de culte o ritus religiosos seran els que resultin de la voluntat de la persona difunta o els que la família o persones deutores decideixin, sempre que les persones interessades disposin de ministre de la confessió religiosa el culte de la qual pretenen practicar.

 

 

Article 122

 

Els actes de culte podran realitzar-se abans o després de la inhumació o exhumació, sobre la unitat d'enterrament o a les capelles o llocs destinats a l’efecte en el Cementeri Municipal, segons convengui a les persones interessades.

 

La realització dels ritus funeraris s'adaptarà a les normes següents: 

  1. Cal adequar-se als horaris de prestació de serveis al Cementeri Municipal.

  2. No s’ha de pertorbar ni dificultar la prestació dels serveis al Cementeri Municipal.

  3. La pràctica de cultes que excedeixi el simple panegíric, respons o pràctica similar, o impliqui l'ocupació de llocs comuns destinats al culte s'haurà de comunicar, amb la deguda antelació, a la regidora o regidor delegat del Cementeri Municipal, a l'efecte d'assegurar la necessària coordinació i el funcionament dels serveis.

 

Article 123

 

L'Ajuntament facilitarà la pràctica de cultes o ritus religiosos de qualsevol naturalesa, habilitant els espais o locals adequats, tot procurant que resultin d'utilització comuna per a les distintes confessions religioses. Això sense perjudici de continuar mantenint les capelles destinades al culte catòlic. 

 

Capítol II

De les empreses funeràries

 

Article 124

 

Correspon a les empreses funeràries, amb exclusivitat, la realització dels serveis de manipulació de cadàvers, del seu dipòsit al fèretre i trasllat del seu parentesc, i la tramitació de la documentació necessària.

 

La seva constitució, el funcionament i la prestació dels serveis que integren el seu objecte social s'adaptaran a les prescripcions del Reglament de policia sanitària mortuòria i al que preveuen el present Reglament i la seva normativa complementària, després de l'obtenció de la corresponent llicència municipal d'activitat.

 

Article 125

 

L'ingrés de cadàvers al Cementeri s'adaptarà a les normes següents: 

  1. Ingressaran dipositats en fèretres la construcció o fabricació dels quals s'adapti a la normativa aplicable. Es procedirà al seu trasllat a la zona de custòdia assignada i per cap raó no es podrà procedir a l'extracció del cadàver i posterior retirada del fèretre.

Si el cadàver es diposita embolcallat en el fèretre, la naturalesa de l'embolcall no podrà impedir-ne o dificultar-ne la descomposició.

Els cadàvers subjectes a intervenció judicial podran ingressar sense haver estat prèviament dipositats al fèretre si són convenientment coberts amb embolcalls no reutilitzables, que facilitin el maneig i impedeixin la visió directa del cadàver.

  1. L'empresa funerària disposarà del personal necessari per a la realització dels treballs a què es refereix l'apartat anterior.

  2. El personal de l'empresa funerària no abandonarà el recinte del Cementeri fins que no informi de l'ingrés del cadàver el servei municipal i empleni la cèdula o l’imprès pertinent.

  3. El personal de l'empresa funerària haurà d'entregar el certificat de defunció i, si escau, l'autorització d'inhumació de l'òrgan judicial competent.

 

Article 126

 

La pràctica d'embalsamar per a la conservació del cadàver s'adaptarà a les normes següents:

 

1. Correspondrà a l'Ajuntament: 

  1. L'aportació de les dependències destinades a aquesta pràctica tanatològica: sala d'embalsamar, cambra de conservació i altres instal·lacions o serveis complementaris.

  2. La neteja, la recollida de residus sòlids, la seva destrucció o eliminació i el manteniment bàsics. L'empresa dipositarà els residus sòlids procedents d'aquests treballs a recipients convenientment tancats i que no contenguin residus líquids.

  3. La vigilància i custòdia de les instal·lacions.

 

2. Correspondrà a l'empresa funerària: 

  1. El trasllat del cadàver des de la zona de custòdia a la sala d'embalsamar i la seva devolució a la zona de custòdia.

Això no obstant, el personal del servei municipal de Cementeri podrà realitzar el trasllat del cadàver, la seva extracció del fèretre i la seva introducció un cop finalitzada la pràctica d'embalsamar, després del conveni de l'empresa funerària amb l'Administració Municipal. En aquest cas, l'empresa haurà d'abonar les taxes corresponents.

  1. El personal de l'empresa serà present durant els treballs derivats de la pràctica d'embalsamar.

  2. Informar el servei municipal dels treballs d'embalsamar prevists, de la seva execució i de la destinació del cadàver, emplenant el document o imprès pertinent.

  3. L'horari per a la realització d'aquests treballs s'adequarà al de funcionament dels serveis generals del Cementeri.

Article 127

 

Es comunicaran al servei municipal, amb l’emplenament del document o imprès pertinent i adjuntant-hi les autoritzacions sanitàries o judicials reglamentàries, el trasllat a l'exterior de cadàvers que són al recinte del Cementeri. Els treballs derivats d'aquestes tasques aniran exclusivament a compte de l'empresa funerària interessada.

 

Article 128

 

Les persones usuàries dels serveis de l'empresa funerària no podran accedir a les zones, instal·lacions o dependències prohibides al públic, excepte si disposen de l'autorització expressa.

 

Article 129

 

L'empresa funerària serà l'única responsable dels materials que subministri i del correcte funcionament dels seus serveis.

 

Article 130

 

Les empreses funeràries podran instal·lar capelles ardents, sala de vetlles com a lloc de transició del cadàver entre el domicili mortuori, l’hospital o el lloc de defunció i el Cementeri, després de la llicència municipal d'activitat.

 

Hauran d'estar dotades d'instal·lacions adequades per a la prestació dels seus serveis i, en tot cas, de cambres o túmuls refrigerats.

 

Capítol III

Del dipòsit judicial

 

Article 131

 

El dipòsit judicial podrà esser a càrrec de l'Institut Anatòmic Forense, segons els acords o els convenis existents entre el ministre de Justícia i la corporació municipal.

 

Article 132

 

La conservació, el manteniment i la neteja de les dependències, les instal·lacions i els serveis que integren aquest Institut corresponen al Ministeri de Justícia.

 

Article 133

 

Correspondran al servei municipal del Cementeri les funcions de col·laboració següents: 

  1. La garantia, durant les 24 hores, a l'accés de cadàvers de procedència judicial.

  2. La vigilància i la custòdia dels accessos.

  3. La inhumació dels cadàvers un cop acabats els treballs de medicina forense, després del manament judicial i la comunicació de l'empresa funerària; o custòdia prèvia del cadàver a petició de la família o deutors, d'acord amb el que estableix l'art. 39 del present Reglament.

  4. El personal del servei municipal del Cementeri només accedirà a la cambra judicial en el cas d'absència del personal de l'Institut, a l'efecte de facilitar el dipòsit de cadàvers.

  5. La retirada, la destrucció o l’eliminació dels residus sòlids, que en tot cas seran dipositats a recipients convenientment tancats i que no contenguin residus líquids.

 

Article 134

 

Les instal·lacions de l'Institut Anatòmic Forense comptaran amb accessos individualitzats i les seves instal·lacions i dependències seran d'ús exclusiu del servei de medicina legal. 

 

Capítol IV

De les entitats asseguradores

 

Article 135

 

L'Ajuntament ple podrà, excepcionalment, destinar en la forma i amb les condicions que determini en cada cas parcel·les prèviament delimitades a la construcció d'unitats d'enterrament, i instal·lacions complementaries per part de les entitats asseguradores, per a la cobertura dels drets d'inhumació corresponents a les seves persones assegurades.

 

A l’efecte del present Reglament, tendran la consideració d'entitats asseguradores només les que operin legalment en el ram dels decessos.

 

En tot cas, les unitats d'enterrament seran individualitzades, del tipus nínxol o columbari. Podran, això no obstant, disposar d'osseres comunes per al dipòsit de les restes procedents de l'exhumació de les seves pròpies unitats.

 

Article 136

 

S'expedirà titulació acreditativa del dret funerari perpetu. Aquesta titulació podrà esser única i comprendre la totalitat de construcció i de les unitats d'enterrament que s'hi integrin.

 

A instància de l'entitat asseguradora interessada, podran segregar-se del títol original tants de títols com blocs, edificis o unitats d'enterrament com aquell comprengui. En tot cas, els títols resultants s'expediran a nom de l'entitat asseguradora.

 

Les unitats d'enterrament figuraran perfectament identificades mitjançant les denominacions que es considerin convenients (grups, vials, quadres, etc.) i numerades. No es podran alterar aquestes denominacions i numeracions sense l'autorització municipal prèvia.

 

Article 137

 

Les entitats asseguradores no podran transmetre el dret funerari perpetu sobre unitats d'enterrament, però sí revertir a favor de l'Ajuntament els seus drets sobre la totalitat o una part d'aquests, de forma gratuïta i sense dret a indemnització o compensació.

 

Article 138

 

Les entitats asseguradores titulars de drets funeraris perpetus assumiran els treballs de neteja, recollida de residus sòlids, el seu dipòsit al lloc que l'Administració Municipal hi habiliti, conservació i manteniment de les construccions de la seva titularitat.

 

L'Administració Municipal podrà assumir aquests serveis. En aquest cas, percebrà les taxes i d'altres exaccions que escaiguin.

 

Article 139

 

L'Ajuntament no assumirà cap responsabilitat envers les obligacions existents o que poguessin existir entre les entitats asseguradores i les seves persones assegurades, clients o clientes, proveïdors o proveïdores, personal i contractes que poguessin establir, contractar o convenir en relació amb les seves activitats mercantils al Cementeri Municipal.

 

L'existència de relació contractual entre particulars i entitats asseguradores no afectarà, en cap cas, l'exercici ple dels drets reconeguts a la generalitat dels ciutadans i ciutadanes.

 

 

Article 140

 

Els serveis funeraris que s'hagin de realitzar a construccions, blocs, sectors o unitats d'enterrament del dret funerari de les quals sigui titular una entitat asseguradora exigiran la presència d’una persona representant d'aquesta.

 

Article 141

 

Les unitats d'enterrament integrades en grups o edificis la titularitat dels quals sigui d'associacions o congregacions religioses, entitats o organismes públics i semblants seran regides pel que es disposa en aquest capítol.

 

Títol VII

De les exaccions

 

Article 142

 

La utilització dels serveis que es prestin al Cementeri Municipal, així com l’accés a la titularitat de drets funeraris a perpetuïtat o temporal sobre unitats d'enterrament, resten subjectes al pagament dels drets, arbitris i d'altres exaccions municipals que hi siguin aplicables.

 

Article 143

 

L'Ajuntament podrà percebre exaccions pels següents conceptes: 

  1. L'adjudicació de drets funeraris perpetus sobre unitats d'enterrament.

  2. L'adjudicació d'aquests drets amb caràcter temporal a:

‑ Nínxols.

‑ Columbaris.

  1. Les autoritzacions de transmissions de drets funeraris per qualsevol títol.

  2. La prestació dels serveis de:

‑ Custòdia.

‑ Inhumacions.

‑ Exhumacions.

‑ Trasllats.

‑ Neteja de restes.

‑ Obertura d'unitats d'enterrament.

‑ Incineració, si escau, de cadàvers, momificats i restes, i qualssevol altres de nova implantació.

  1. La utilització de cambres frigorífiques.

  2. La utilització de sala d'embalsamament.

  3. L'expedició de:

‑ Títols de drets funeraris a perpetuïtat i llurs duplicats.

‑ Documents o cèdules acreditatives de drets funeraris temporals.

‑ Autoritzacions per a la prestació de serveis funeraris en el supòsit de pèrdua o sostracció del títol, o en els supòsits a què fa referència l'art. 84 d'aquest Reglament.

  1. Les llicències i les autoritzacions administratives de construcció, conservació, manteniment i ornament de les unitats d'enterrament.

  2. La prestació dels serveis generals.

  3. La utilització o la prestació de qualssevol altres serveis que s'implantassin.

 

Article 144

 

L'Ajuntament ple regularà, mitjançant l'Ordenança fiscal corresponent, el règim tributari aplicable.

   

 

Títol VIII

De l'administració del Cementeri Municipal

 

Article 145

 

La tasca de dur a terme les funcions comunes a l'exercici de l'activitat de gestió i els treballs complementaris de tràmit i col·laboració correspondran al negociat que tengui, en cada cas, assignades competencialment aquestes funcions.

 

Article 146

 

Correspondran a aquesta unitat, en concret:

 

‑ El control de sol·licituds de concessió de drets funeraris perpetus, la seva adjudicació i transmissions.

‑ La pràctica de les diligències prèvies provinents dels processos sancionadors. La seva resolució correspondrà al negociat que assumeixi la tramitació de les infraccions en matèria de normativa municipal.

‑ La tramitació dels expedients d'extinció dels drets funeraris derivats de la concurrència de supòsits de renúncia, reversió o caducitat.

‑ Qualssevol altres funcions que s'estableixen al present Reglament.

   

Títol IX

De les faltes i les seves sancions

 

Article 147

 

Correspon a la Batlia la correcció de les infraccions que es cometin respecte de les normes contingudes en aquest Reglament i les seves disposicions complementàries.

 

Les infraccions a què fa referència aquest títol es classifiquen, per la seva entitat, en lleus, greus i molt greus.

 

Article 148

 

Són faltes lleus: 

  1. L'incompliment del que disposa el títol V del present Reglament.

  2. Qualssevol accions o omissions no expressament tipificades en el present Reglament o en les seves normes complementàries, que impliquin entorpiment de l'actuació administrativa normal, d'acord amb les normes d'economia, celeritat i eficàcia.

  3. Les infraccions que no figurin classificades com a greus o molt greus.

 

Article 149

 

Són faltes greus: 

  1. L'incompliment del que disposen els articles 29 i 30 (apartats e), f), g), h), j), k), ll) i 35 del present Reglament.

  2. Les infraccions lleus quan hi concorri l'agreujant de reincidència.

 

Tendran aquesta consideració quan la persona infractora hagi estat sancionada per una o més faltes lleus durant un mateix any natural.

 

Article 150

 

Són faltes molt greus: 

  1. La falsedat o frau en la documentació, les declaracions, etc. presentades o formulades amb motiu de la tramitació d'expedients administratius provinents de la normativa establerta en el present Reglament.

  2. L'incompliment greu del que disposa el present Reglament, quan per la seva entitat o transcendència pogués afectar o afecti la sanitat, el medi ambient, la salut o la seguretat públiques.

  3. La cessió no autoritzada o qualsevol altra forma d'atorgament de drets funeraris a terceres persones a títol onerós.

  4. L’incorriment en el supòsit a què fa referència l'art. 32 del present Reglament.

  5. L'incompliment del que estableix l'art. 37 del present Reglament, relatiu a l'exclusivitat municipal respecte de la prestació de serveis funeraris.

  6. Les infraccions greus quan hi concorri l'agreujant de reincidència, en la mateixa forma prevista a l'apartat b) de l'article anterior.

 

Article 151

 

Les infraccions a què fan referència els articles anteriors seran corregides mitjançant l'aplicació de les següents sancions: 

  1. Multa de 300 euros.

  2. Multa de 1.000 euros.

  3. Multa de 2.000 euros.

 

Article 152

 

Les faltes lleus seran sancionades conformement a l'apartat a) de l'article anterior.

 

Les faltes greus ho seran d'acord amb l'apartat b).

 

Les faltes molt greus seran corregides amb la sanció prevista a l'apartat c).

 

Tot això sense perjudici, si és convenient, de passar el tant de culpa a l'autoritat governativa, autonòmica o judicial que escaigui.

 

Article 153

 

La incoació i la resolució dels expedients sancionadors correspondran a la Batlia. Els expedients sancionadors es tramitaran d'acord amb el que estableix la legislació sobre procediment administratiu.

 

Article 154

 

Quan les infraccions comeses estiguin expressament tipificades a la legislació sobre disciplina urbanística, o en la normativa del Pla General d'Ordenació Urbana d'Inca, se seguirà, respecte de la seva correcció i el seu procediment sancionador, el que estableixen aquestes normes específiques.

 

El mateix criteri regirà respecte de les infraccions en matèria d'ordenances fiscals municipals d'aplicació, i caldrà ajustar-se el procediment establert a l'Ordenança fiscal general i a la Llei general tributària.

 

Article 155

 

Sense perjudici de les facultats sancionadores a què fa referència el present títol, l’Administració Municipal adoptarà les mesures complementàries que siguin necessàries per a la correcció de les anomalies que es produïssin, per tal d'assegurar les condicions mínimes de seguretat i sanitat de les persones, el medi ambient i els béns, públics i privats.

 

Constitueixen mesures correctores a aquests efectes: 

  1. La suspensió de serveis funeraris (inhumacions, exhumacions i neteges de restes) mentre no es reparin les deficiències.

  2. La realització de les obres de reparació i conservació necessàries per part de la titularitat del dret funerari perpetu sobre unitats d'enterrament. Si en el termini establert no fossin realitzades, les executarà subsidiàriament l'Administració i aniran a compte de la persona o persones titulars les despeses que es produeixin.

En aquest sentit, l'Administració Municipal es reserva el dret, sense cap altre tràmit, d'accedir a les unitats d'enterrament, realitzar els treballs per determinar la causa de les anomalies i procedir a corregir-les. Les persones titulars, si escau, posaran a disposició del servei del Cementeri Municipal les claus que permetin l'accés a aquestes unitats, de forma immediata i a requeriment seu.

  1. L'exhumació de cadàvers i restes, si en fos necessari el trasllat i el dipòsit, amb caràcter provisional, a una altra o a unes altres unitats d'enterrament.

 

La imposició de mesures complementàries podrà o no tenir el seu origen en un procediment sancionador, o suposar-ne la incoació, en funció de la concurrència de responsabilitat per part de les persones titulars d'unitats d'enterrament per frau, culpa o negligència inexcusable. 

   

ANNEX 1

 

D’acord amb el Pla General d’Ordenació Urbana d’Inca, aprovat definitivament el 26 d’octubre de 2012 (BOIB núm. 176, de 27 de novembre de 2012), la delimitació del recinte actual del Cementeri Municipal qualificat com Sistema General de Comunicacions i Infraestructures SGCI/FU1 és la següent:

 

  

D’acord amb el Catàleg d’elements d’interès artístic, històric, ambiental i patrimoni arquitectònic del terme municipal d’Inca, aprovat definitivament el 26 d’octubre de 2012 (BOIB núm. 176, de 27 de novembre de 2012), els elements protegits del Cementeri Municipal són els següents:

  

 

 

 

1. Denominació: CEMENTERI MUNICIPAL

Codi: INC- C010

Grau de protecció: B en general; A1 per a les làpides; A2 per al viacrucis, les esteles, els panteons i per a la capella

  

2. Denominació: CAPELLA PÚBLICA DEL CEMENTERI

Codi: INC- C011

Grau de protecció: A2

  

3. Denominació: LÀPIDES DEL CEMENTERI

Codi: INC- B013

Grau de protecció: A1

 

4. Denominació: ESTELES AMB CREU

Codi: INC- B014

Grau de protecció: A2

 

5. Denominació: ESCULTURA FUNERÀRIA

Codi: INC- B015

Grau de protecció: A2

 

6. Denominació: CAPELLA NÚM. 2

Codi: INC- B016

Grau de protecció: A2

 

7. Denominació: PANTEÓ NÚM. 55

Codi: INC- B017

Grau de protecció: A2

 

8. Denominació: PANTEÓ NÚM. 23

Codi: INC- B018

Grau de protecció: A2

 

9. Denominació: PANTEÓ MILITAR

Codi: INC- B019

Grau de protecció: A2

 

10. Denominació: PANTEÓ NÚM. 122

Codi: INC- B020

Grau de protecció: A2

 

11. Denominació: PANTEONS FUNERARIS

Codi: INC- B021

Grau de protecció: A2

      

Inca, 22 de març de 2019

  

EL BATLE-PRESIDENT, 

Virgilio Moreno Sarrió