Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'INCA

Núm. 3905
Aprovació de la modificació del Reglament del Consell Municipal d'Acció Social

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l’Ajuntament d’Inca, en sessió ordinària celebrada en data 31 de gener de 2019, va aprovar inicialment la proposta per a la modificació del Reglament del Consell Municipal d’Acció Social.

En compliment del que disposa l'article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears, l'acord del Ple es va sotmetre a exposició pública, mitjançant anunci al BOIB (BOIB núm. 19 de data 12 de febrer de 2019) i a la pàgina web de l'Ajuntament, pel termini de trenta dies per a la presentació de reclamacions i/o suggeriments.

Transcorregut el termini anterior, consta en el Registre General que no s'han presentat reclamacions. En conseqüència, HE RESOLT:

PRIMER.- Considerar aprovada definitivament l'aprovació inicial de la modificació del Reglament del Consell Municipal d'Acció Social, d'acord amb el que disposa l'article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

SEGON.- Ordenar la publicació del text definitivament aprovat al Butlletí Oficial de les Illes Balears, del següent contingut literal:

 

“REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE SERVEIS SOCIALS DE L’AJUNTAMENT D’INCA

Capítol I Disposicions generals

Preàmbul

S’estableix el present Consell Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Inca com a espai per fomentar la participació i la col·laboració entre les diferents entitats socials. Es configura com a resposta a la necessitat de fomentar el treballar en xarxa, detectada en la prospecció realitzada en el marc de la intervenció comunitària. El nostre municipi és ric en teixit associatiu i en oferta associativa per a la població. Cal, doncs, posar en contacte aquests ens socials per donar respostes holístiques i optimitzades a aquelles necessitats que queden encara per cobrir.

Article 1

Objecte de Reglament

L’objecte d’aquest Reglament és regular les funcions, l'organització i el funcionament del Consell Municipal de Serveis Socials.

 

“REGLAMENT DEL CONSELL MUNICIPAL DE SERVEIS SOCIALS DE L’AJUNTAMENT D’INCA

Capítol I Disposicions generals

Preàmbul

S’estableix el present Consell Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Inca com a espai per fomentar la participació i la col·laboració entre les diferents entitats socials. Es configura com a resposta a la necessitat de fomentar el treballar en xarxa, detectada en la prospecció realitzada en el marc de la intervenció comunitària. El nostre municipi és ric en teixit associatiu i en oferta associativa per a la població. Cal, doncs, posar en contacte aquests ens socials per donar respostes holístiques i optimitzades a aquelles necessitats que queden encara per cobrir.

 

Article 1

Objecte de Reglament

L’objecte d’aquest Reglament és regular les funcions, l'organització i el funcionament del Consell Municipal de Serveis Socials.

Article 2

Definició

El Consell Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Inca és el màxim òrgan consultiu de participació comunitària per a l'assessorament i la consulta en matèria de serveis socials en el municipi d’Inca.

Article 3

Marc legislatiu

1. La Constitució espanyola de 1978, en compliment del mandat del seu article 9.2, que atribueix als poders públics l'obligació de promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l'individu i dels grups en què s'integra siguin reals i efectives, de remoure els obstacles que impedeixin o dificultin la seva plenitud i de facilitar la participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social.

2. Aquest Reglament suposa l'aplicació i el desplegament de l’article 58 de la Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears. (1)

3. El Reglament d'organització o funcionament del departament de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Inca, amb referència a l’article 6, punt 4 "Cooperació social", publicat al BOCAIB del dia 28/04/1994.

4. El Reglament del Consell Municipal d’Acció Social, publicat al BOCAIB núm. 37 de dia 25/03/1993.

5. El Pla d’Igualtat 2018-2020 de l’Ajuntament d’Inca, aprovat pel Ple municipal de dia 26/07/2018.

Article 4

Àmbit competencial

El Consell Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament d’Inca no té personalitat jurídica pròpia i se li atorga caràcter informatiu, d'assessorament i d’espai per al treball en xarxa entre les entitats i iniciatives municipals dels sectors d’activitat que hi són representats.

Article 5

Adscripció

El Consell Municipal de Serveis Socials s’adscriu al departament de Serveis Socials, la qual cosa garanteix el funcionament administratiu i organitzatiu amb càrrec a les seves consignacions pressupostàries.

Capítol II Funcions i composició

Article 6

Funcions

Per part del Consell Municipal de Serveis Socials:

a. Potenciar la participació ciutadana en l'àmbit social i dels diferents ens socials que es troben implicats en aquests objectius, així com facilitar el treball conjunt entre tots ells.

b. Analitzar i debatre les necessitats i demandes socials de les entitats i de la ciutadania d’Inca, per tal de garantir el benestar i la qualitat de vida.

c. Assessorar i fer recomanacions en l'àmbit social, fer-ne difusió entre les entitats competents en la matèria.

d. Generar propostes d'actuació en l'àmbit social al municipi d’Inca, per al seu posterior desenvolupament.

e. Promoure el debat, la creació i la transferència de coneixements, la difusió de bones pràctiques i la innovació en el territori en matèria de polítiques socials, així com promocionar iniciatives relacionades amb aquesta.

f. Impulsar processos de participació per dur a terme les funcions que li són pròpies i proposar-ne, promoure’n des de la col·laboració amb la xarxa d’entitats de l'àmbit social.

g. Coordinar i fer el seguiment dels grups de treball que es creïn en el marc del Consell Municipal de Serveis Socials.

h. Altres funcions que l'assemblea del Consell Municipal de Serveis Socials acordi dur a terme i que es corresponguin amb la seva naturalesa i objectius.

Per part del departament de Serveis Socials:

a. Informar sobre els plans, programes i pressuposts municipals de serveis socials referits al nostre àmbit territorial.

b. Coordinar les actuacions de les diferents entitats que treballen en el camp dels serveis socials i l'acció social al nostre municipi.

c. Realitzar la convocatòria i l’acta de cada Consell Municipal de Serveis Socials.

d. Elaborar i presentar la Memòria anual del Consell Municipal de Serveis Socials.

e. Impulsar i donar suport a les iniciatives socials sense afany de lucre per potenciar la seva presència i actuació en la comunitat, així com la seva participació en la resolució dels problemes socials detectats al municipi d'Inca.

Per part dels membres del Consell:

a. Implicar-se en el coneixement de projectes i accions que es desenvolupen en l’àmbit social al municipi d’Inca.

b. Donar a conèixer, les entitats que formen part del Consell, les seves actuacions concretes en les matèries objecte d’aquest.

c. Generar propostes d'actuació en l'àmbit social al municipi d’Inca, per al seu posterior desenvolupament.

d. Impulsar i donar suport a les iniciatives socials sense afany de lucre per potenciar la seva presència i actuació en la comunitat, així com la seva participació en la resolució dels problemes socials detectats al municipi d'Inca.

 

Article 7

Composició

1. Podran formar part del Consell Municipal de Serveis Socials les associacions i entitats que compleixin els següents requisits:

a. Que desenvolupin actuacions afins a les competències del Consell.

b. Que tenguin la seva activitat al terme municipi d’Inca.

c. Que no tenguin fins lucratius.

d. Que acceptin les presents normes reguladores i les disposicions que les desenvolupen.

2. El Consell Municipal de Serveis Socials estarà compost per:

a. President o presidenta: el batle o batlessa d'Inca.

b. Vicepresident o vicepresidenta: el regidor o regidora de Serveis Socials.

c. Vocals:

- Una persona en representació de cada ens social.

Una persona en representació de cada entitat/associació de la tercera edat d’Inca.

Una persona en representació de cada associació de veïns d’Inca.

Un/a regidor/a de cada grup o coalició amb representació municipal.

3. Així mateix, podran assistir, amb veu i sense vot, a les reunions del Consell les persones que es consideri per raó de la seva professió o coneixements en funció de les matèries que hagin de ser objecte d’exposició, i una representació de la ciutadania d’Inca usuària de les entitats i els programes socials, que serà escollida pels i per les vocals.

4. El batle o batlessa hi adscriurà un tècnic o tècnica de Serveis Socials i una persona treballadora de l’Ajuntament, que actuaran com a assessor o assessora i com a secretari o secretària respectivament, amb veu i sense vot. Els correspondrà, així mateix, el correcte funcionament administratiu que afecta el Consell.

5. Amb referència als punts anteriors d’aquest article, es vetlarà per una composició paritària entre homes i dones. (2)

Article 8

Nomenament

1. El batle o batlessa d'Inca, com a president o presidenta del Consell, nomenarà els i les vocals a proposta de les entitats, associacions, institucions i grups polítics representants al Consell Municipal de Serveis Socials.

2. Per a l'ampliació del nombre de vocals, caldrà que l'entitat interessada ho sol·liciti al Consell Municipal de Serveis Socials. Aquest Consell elevarà la proposta d'ampliació i l'elecció al Ple Municipal per a la seva aprovació.

Article 9

Drets i deures de les persones i entitats participants en el Consell Municipal de Serveis Socials

1. Els membres del Consell Municipal de Serveis Socials tendran dret a:

a. Expressar lliurement les seves idees, postures i propostes dins el marc funcional i operatiu del Consell.

b. Assistir a les sessions de l’assemblea i exercir el seu dret a vot, com a membres de ple dret.

​​​​​​​2. Els membres del Consell Municipal de Serveis Socials tendran el deure de:

a. Respectar les opinions, els posicionaments i les propostes de la resta de membres.

b. Ajustar-se a la normativa del present Reglament, així com a la resta de normativa vigent aplicable.

Capítol III Funcionament

Article 10

Convocatòria

1. El Consell Municipal de Serveis Socials es reunirà en sessió plenària dues vegada a l'any i extraordinàriament quan el president o presidenta ho consideri pertinent, o quan ho sol·licitin la meitat més un dels seus membres.

2. La convocatòria es realitzarà pel secretari o secretària del Consell, per ordre del president o presidenta, amb una antelació mínima de set dies naturals, i precisarà l'ordre del dia, el lloc, la data i l’hora de la reunió.

3. En previsió de no arribar al quòrum necessari, es podrà establir la segona convocatòria del Consell, mitja hora després, en el lloc i la data indicats, i quedarà vàlidament constituït, en aquest cas, qualsevol quin sigui el nombre d'assistents.

Article 11

Acords

1. Els acords es prendran per majoria simple dels membres assistents.

2. El batle o batlessa decidirà en cas d’empat amb el vot de qualitat.

Article 12

Grups de treball

1. El Consell podrà acordar la constitució de les comissions o els grups de treball que consideri necessaris en matèries pròpies de la seva competència.

2. Formaran part d'aquestes comissions o grups de treball persones representants d'entitats relacionades amb cada tema o sector de població.

Article 13

Duració del càrrec

La duració en el càrrec dels membres que formen part del Consell serà de dos anys , excepte en el cas dels càrrecs públics, en què serà per l'exercici que duri la legislatura o càrrec, i podran ser renovats sempre que formin part de les institucions o associacions que componen el Consell.

Article 14

Modificació

La modificació parcial o total d'aquest Reglament, així com la dissolució del Consell Municipal de Serveis Socials d'Inca, correspon exclusivament a l'Ajuntament en ple.”

 

(1) Article 58. Els consells de Serveis Socials municipals i mancomunitats

1. Els municipis de més de 20.000 habitants han de constituir un Consell Municipal de Serveis Socials. La resta d’ajuntaments i les mancomunitats de municipis també poden constituir-ne un opcionalment.

2. Els consells municipals de Serveis Socials són òrgans consultius de participació comunitària per a l'assessorament i la consulta en matèria de serveis socials en els municipis.

3. És competència del municipi o la mancomunitat determinar la composició i el règim de funcionament dels consells municipals de Serveis Socials.

4. En els consells municipals de Serveis Socials hi ha d’haver representats dels ens locals, de les persones usuàries, de les entitats representatives dels interessos ciutadans, empresarials, sindicals i professionals, i de les entitats d'iniciativa social del seu àmbit territorial.

(2) Pla d’Igualtat 2018-2020 de l’Ajuntament d’Inca, objectiu 7: "Garantir la perspectiva de gènere de forma transversal a totes les àrees de l’Ajuntament."

 

Inca, 22 de març de 2019

El batle-president ​​​​​​​Virgilio Moreno Sarrió