Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 3876
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança reguladora del preu públic d’aplicació a les operacions d’adquisició de places turístiques (i resolució de reclamacions formulades)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que el Ple del Consell Insular de Formentera, en la sessió extraordinària i urgent que ha tengut lloc el dia 23 d’abril de 2019, ha adoptat entre d’altres, el següent acord.

4.- PRP 2019/279. PROPOSTA DE RESOLUCIÓ DE RECLAMACIONS I APROVACIÓ DEFINITIVA DE LA MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA REGULADORA DEL PREU PÚBLIC D’APLICACIÓ A LES OPERACIONS D’ADQUISICIÓ DE PLACES TURÍSTIQUES.

...

Sotmès a votació dels 14 membres presents (dels 17 que formen Ple de la corporació), amb la següent composició i votació: el vot a favor dels 9 representants del grup polític Gent x Formentera, que formen l’equip de Govern i dels 2 representants del grup polític Socialistes de Formentera, la qual cosa suposa més de la majoria absoluta; l’abstenció dels 3 representants presents del grup polític PP Formentera; i sense que siguin presents els 2 representants del grup polític Compromís amb Formentera, adopta, sobre la base de la proposta transcrita, el següent

PRIMER.- INADMETRE LES RECLAMACIONS DEL GRUP POLÍTIC PP Formentera de data 1 d’abril, sobre la base de l’argumentació exposada a l’informe dels Serveis Jurídics de 12 d’abril de 2019.

SEGON- DESESTIMAR, amb l’excepció de la millora de la redacció proposada pels SSJJ, amb caràcter principal, les al·legacions presentades per ANNA N... C.. el dia 1 d’abril de 2019 i, amb caràcter subsidiari, les del partit popular de mateixa data, en base a l’argumentació de l’informe dels Serveis Jurídics de data 12 d’abril, tot donant trasllat del resultat d’aquest acord.

TERCER.- APROVAR DEFINITIVAMENT LA MODIFICACIÓ DE L’ORDENANÇA DEL PREU PÚBLIC D’APLICACIÓ A LES OPERACIONS D´ADQUISICIÓ DE PLACES TURÍSTIQUES, amb el contingut íntegre que figura a l'annex.

QUART.- PUBLICAR L’ESMENTAT ACORD DEFINITIU AMB EL TEXT ÍNTEGRE DEL PREU PÚBLIC D´APLICACIÓ A LES OPERACIONS D´ADQUISICIÓ DE PLACES TURÍSTIQUES, al tauler d’anuncis i pàgina web de la corporació, tot entrant en vigor segons el que preveu l’article 17.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, i l’article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, Municipal i de Règim Local de les Illes Balears.

 

ANNEX

ORDENANÇA REGULADORA DEL PREU PÚBLIC D'APLICACIÓ A LES OPERACIONS D'ADQUISICIÓ DE PLACES TURÍSTIQUES A FORMENTERA

1.- Concepte

De conformitat amb el previst en l'article 127, en relació amb l'article 41, del Reial decret Legislatiu 2/2004, pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aquest Consell Insular de Formentera estableix el preu públic d’aplicació a les operacions d´ adjudicació i gestió de places turístiques.

2.- Naturalesa

La contraprestació econòmica de les operacions d’adjudicació de les places turístiques té la naturalesa de preu públic, per ser una prestació de serveis i realització d'activitats competència d'aquesta entitat i no concórrer en ella cap de les circumstàncies especificades en la lletra B) de l'article 20.1 del Reial decret Legislatiu 2/2004, pel qual s'aprova el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.

 

3. Objecte

Aquests preus públics consisteixen en la contraprestació que han d'abonar les persones titulars dels establiments d’allotjament turístics per l’adquisició de places turístiques titularitat del Consell Insular de Formentera.

4. Obligats al pagament

Estan obligats al pagament d'aquests preus públics els que sol·licitin o resultin beneficiats o afectats per les gestions realitzades per l'òrgan gestor de places de Formentera i que tinguin per finalitat la legalització, ampliació o obertura d'establiments turístics d'allotjament.

5. Tarifes

a) OPERACIONS D'ADQUISICIÓ DE PLACES PER AMPLIACIÓ D'ESTABLIMENTS EXISTENTS.

4.200 euros per plaça per als establiments classificats en els grups d'hostals, hostals-residència, pensions, fondes i cases d'hostes.

3.800 euros per plaça per als establiments classificats en els grups d'hotels, hotels apartaments i apartaments turístics amb categoria igual o inferior a 2 estels i/o 2 claus i habitatges turístics vacacionals (VTV).

2.800 euros per plaça per a la resta d'hotels, hotels apartaments i apartaments que en el moment de la sol·licitud tinguin la seva inscripció en el registre de turisme amb categoria igual o superior a tres estels en el cas d'hotels i tres claus en el cas d'apartaments.

Si realitzada la corresponent inspecció per part de l'Autoritat competent en matèria de Turisme es demostra que no es compleixen els requisits als quals es refereix el paràgraf anterior, l'establiment vindrà obligat al pagament de 3.800 euros per plaça adjudicada, la qual cosa tindrà lloc sense perjudici de les sancions que poguessin ser aplicable.

b) OPERACIONS D'ADQUISICIÓ DE PLACES COM A CONSEQÜÈNCIA DE L'OBERTURA DE NOUS ESTABLIMENTS.

En els casos d'obertura de nous establiments d'allotjament en la modalitat d'hotel, hotel apartament i apartament turístic, s'estableix el preu unitari de 3800 euros per plaça, prèvia presentació de la corresponent declaració responsable per la qual la persona titular del nou establiment es comprometi a:

1. Complir amb tots els requisits exigibles per la normativa turística per iniciar l'activitat en la categoria la inscripció de la qual se sol·licita

2. No operar amb la modalitat del tot inclòs.

3. Mantenir les instal·lacions obertes durant almenys 7 mesos a l'any.

Es reduirà el preu unitari a 2.800 euros per plaça per a la resta d'hotels, hotels apartaments i apartaments que realitzin la seva inscripció en el registre de turisme amb categoria igual o superior a quatre estels en el cas d'hotels i tres claus superior en el cas d'apartaments.

L'incompliment de l'anterior o la reducció de categoria posteriorment, comportarà l'obligació per part de la persona titular de l'establiment a abonar a l'òrgan gestor la quantitat resultant de multiplicar 3.800 euros per plaça adjudicada, sense perjudici de les sancions que poguessin ser aplicable.

c) OPERACIONS DE REOBERTURA D'ESTABLIMENTS DONATS DE BAIXA DEFINITIVAMENT.

En els casos de reobertura d'establiments donats de baixa definitivament, amb la consegüent reactivació de places turístiques, s'estableix el preu unitari de 2.800 euros per plaça, prèvia presentació de la corresponent declaració responsable per la qual la persona titular de l'establiment es compromet a:

1. Complir amb tots els requisits exigibles per la normativa turística per iniciar l'activitat en la categoria la inscripció de la qual se sol·licita

2. No operar amb la modalitat del tot inclòs.

3. Mantenir les instal·lacions obertes durant almenys 7 mesos a l'any.

d) OPERACIONS D´ÁDQUISICIÓ DE PLACES TURÍSTIQUES DE LA BORSA DE PLACES ESPECÍFICA DE ESTADES TURÍSTIQUES EN VIVENDES.

1.- De conformitat amb l’article 88 de la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del Turisme de les Illes Balears, l’adjudicació de places turístiques amb destí a estades turístiques té un caràcter provisional de 5 anys, independentment de la tipologia de comercialització escollida.

2.- Quadre tarifari d’aplicació a les operacions de lloguer de places:

Preu primera plaça 70, les successives s’incrementen un 5% tenint en consideració l’import de la plaça anterior.

Núm. places

Import unitari €/any

Total anual

Primera

70

70

Segona

73,5

143,05

Tercera

77,18

220,23

Quarta

81,03

301,26

Cinquena

85,09

386,35

Sisena

89,34

475,69

Setena

93,81

569,5

Vuitena

98,5

668

Novena

103,4

771,4

Desena

108,59

879,99

Onze

114,02

994,01

Dotze

119,72

1113,73

3.- El recaptat amb motiu lloguer de places per a la comercialització segons quadre tarifari de l’apartat anterior serà finalista, dedicant-se en exclusiva als següents conceptes:

a) Costos del servei d'inspecció pel control i compliment del Pla de Qualitat.

b) Millora i protecció dels recursos naturals, paisatge i agricultura de l'illa ( subvencionis agricultura , forestal , reciclatge de residus, netetja , campanyes relacionades amb el objectius anteriors)

4.- Meritació.- Per la meritació es tindrà en compte la data de sol·licitud d´adjudicació de places turístiques.

- El pagament del preu públic facultarà per la comercialització per un termini de 5 anys naturals de les places titularitat del Consell Insular de Formentera.

- El pagament es podrà fer en pagament únic o bé de forma fraccionada durant els 5 anys de vigència de l’arrendament, si bé en aquest cas el Consell podrà exigir les corresponents garanties.

Contra l’acord present, es podrà interposar, des de l’endemà d’aquesta publicació en el BOIB, recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, amb seu a Palma (Mallorca), sobre la base de l’establert en els articles 10.1.b i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, que regula la jurisdicció contenciosa administrativa

 

Formentera, 24 d’abril de 2019

El president del Consell Insular de Formentera

Jaume Ferrer Ribas