Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT
Núm. 3791
Resolució del director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior de 15 d’abril de 2019 per la qual es convoca la prova específica d’accés als estudis superiors de música i es concreta el procés d’admissió i de matrícula a aquests ensenyaments per al curs 2019-2020
Mitjançant la Resolució del director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior de dia 15 d’abril de 2019 s’aproven les instruccions per regular les proves d’accés i el procés d’admissió i de matrícula als ensenyaments artístics superiors d’art dramàtic, de disseny i de música.
El punt 3.2.1 de l’annex 1 d’aquesta Resolució especifica que la direcció general competent en matèria d’ensenyaments artístics superiors ha de convocar, almenys una vegada a l’any, una prova específica d’accés a aquests estudis, que ha de ser diferent per a cada un dels ensenyaments artístics superiors que s’ofereixen a les Illes Balears.
Per tot això, dict la següent
RESOLUCIÓ
Primer
Aprovar les instruccions d’acord amb les quals s’han d’organitzar i desenvolupar la prova específica d’accés als estudis superiors de música i el procés d’admissió i de matrícula a aquests ensenyaments per al curs 2019-2020 (annexos 1, 2 i 3).
Segon
Convocar la prova específica d’accés als estudis superiors de música en els termes que figuren en les instruccions que s’inclouen en l’annex 1 d’aquesta Resolució.
Tercer
Disposar que aquesta Resolució entri en vigor l’endemà d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs d’alçada davant el conseller d’Educació i Universitat en el termini d’un mes comptador des de la data en què es publiqui, de conformitat amb el que preveu l’article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Palma, 15 d’abril de 2019
El director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior Juan José Montaño Moreno
ANNEX 1
A. Instruccions relatives a la prova específica d’accés als estudis superiors de música
1. Objecte i àmbit d’aplicació
Aquestes instruccions regulen els aspectes necessaris per desenvolupar la prova específica d’accés als estudis superiors de música que s’ha de fer a les Illes Balears en aquesta convocatòria.
2. Requisits dels aspirants
2.1. S’hi poden inscriure les persones que tenen algun dels requisits acadèmics que permeten accedir als ensenyaments artístics superiors:
a) Tenir el títol de batxiller o un títol equivalent.
b) Haver superat la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 anys.
2.2. També s’hi poden inscriure les persones que no compleixen els requisits acadèmics d’accés als ensenyaments artístics superiors però han superat la prova per a les persones majors de devuit anys que no tenen els requisits acadèmics descrits en el punt 2 de l’annex 1 de les instruccions per regular les proves d’accés i el procés d’admissió i de matrícula als ensenyaments artístics superiors d’art dramàtic, de disseny i de música, aprovades mitjançant la Resolució del director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior de dia 15 d’abril de 2019.
3. Termini d’inscripció a la prova
La inscripció a la prova específica d’accés als estudis superiors de música s’ha de fer del 2 de maig al 6 de juny de 2019, ambdós inclosos.
4. Centre que ha de fer la prova
4.1. La prova específica d’accés als estudis superiors de música s’ha de fer al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, a Palma, que és l’únic centre que pot fer la prova en aquesta convocatòria.
4.2. La inscripció s’ha de formalitzar al mateix centre en què s’ha de fer la prova d’accés.
4.3. La taxa d’inscripció a la prova és de 68,00 €, d’acord amb la Resolució del conseller d’Educació i Universitat de 4 de juliol de 2017 per la qual s’autoritzen els preus dels serveis acadèmics de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB) i del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears per al curs 2018-2019 i les exempcions i les reduccions d’aquests preus.
5. Formalització de la sol·licitud d’inscripció
5.1. La sol·licitud d’ inscripció es pot formalitzar de manera presencial a la secretaria per duplicat mitjançant l’imprès oficial que ha de facilitar el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears o bé per inscripció telemàtica des del web del centre o a través de la pàgina web de la Direcció General de Política Universitària i d’Ensenyament Superior (http://dguni.caib.es).
5.2. Si la sol·licitud es formalitza presencialment s’hi han d’adjuntar els documents que escaiguin dels que figuren en el punt 6 d’aquestes instruccions.
5.3 Si la sol·licitud es fa via telemàtica s’hi han d’adjuntar els documents que escaiguin dels que figuren en el punt 6 d’aquestes instruccions i abans de la prova, sempre en horari de secretaria s’han d’entregar presencialment els documents originals per a que puguin ser compulsats.
5.4. Les persones que necessitin una adaptació de les condicions en què s’ha de fer la prova ho han de fer constar en la sol·licitud.
6. Documentació per acreditar els requisits per inscriure’s a la prova
6.1. Els documents que s’han d’adjuntar a la sol·licitud són els següents:
- El justificant del pagament de la inscripció a les proves.
- L’original i una còpia del document oficial d’identificació (DOI) de què es disposi (DNI, passaport, etc.).
- L’original i una còpia del document que acrediti els requisits d’accés a aquests ensenyaments establerts en els apartats 2.1 i 2.2 d’aquest annex.
6.2. Les persones que acreditin que tenen necessitats educatives especials o dificultats específiques d’aprenentatge (dislèxia, disortografia, disgrafia, discalcúlia, etc.) poden sol·licitar l’adaptació de les condicions en què s’ha de fer la prova. Per justificar aquesta petició han d’aportar, en el moment d’inscriure’s a la prova, algun dels documents que figuren a continuació:
-Un certificat oficial que acrediti el tipus i el grau de discapacitat que tenen, emès per un organisme oficial competent en matèria d’afers socials.
- Un dictamen d’escolarització emès pel departament d’orientació amb el vistiplau del Departament d’Inspecció Educativa.
- Un informe emès pel departament d’orientació sobre les dificultats específiques d’aprenentatge que presenten.
- Un informe emès per una associació d’experiència reconeguda sobre les dificultats específiques d’aprenentatge que presenten.
- Un informe emès per un professional col·legiat que estigui atenent les dificultats específiques d’aprenentatge de la persona interessada.
7. Actuació amb la documentació necessària per inscriure’s a la prova
La secretaria del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, un cop ha comprovat que la sol·licitud d’inscripció està degudament emplenada, n’ha de segellar un dels exemplars i l’ha de retornar a la persona interessada. La secretaria del centre s’ha de quedar, una vegada compulsades, les còpies del document oficial d’identificació (DNI, passaport, etc.) i de la resta de documentació presentada.
8. Admissió a la prova específica d’accés
El Conservatori Superior de Música de les Illes Balears ha de comprovar, amb la documentació rebuda, que les persones que sol·liciten fer la prova compleixen els requisits establerts en l’apartat 2 d’aquest annex.
9. Llista provisional de persones admeses per fer la prova específica d’accés i de persones excloses
La llista provisional de persones admeses per fer la prova específica d’accés i de persones excloses s’ha de publicar el dia 10 de juny de 2019 al tauler d’anuncis i a la pàgina web del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.
10. Reclamacions
Les reclamacions contra la llista provisional de persones admeses per fer la prova específica d’accés i de persones excloses s’han de presentar davant el director del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears els dies 11, 12 i 13 de juny de 2019.
11. Llista definitiva de persones admeses per fer la prova específica d’accés
11.1. El dia 14 de juny de 2019, com a màxim, el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears ha de publicar la llista definitiva de persones admeses per fer la prova específica d’accés.
11.2. Contra la llista definitiva es pot presentar un recurs d’alçada davant el director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior en el termini d’un mes comptador des del dia de la publicació.
12. Comissió Avaluadora de la prova específica d’accés
La composició de la Comissió Avaluadora es regula d’acord amb el que estableix el punt 3.5.1 de l’annex 1 de la Resolució del director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior de dia 15 d’abril de 2019 per la qual s’aproven les instruccions per regular les proves d’accés i el procés d’admissió i de matrícula als ensenyaments artístics superiors d’art dramàtic, de disseny i de música.
13. Data i horari en què s’ha de fer la prova específica d’accés
13.1. La prova específica d’accés als estudis superiors de música s’ha de fer del 17 al 21 de juny de 2019.
13.2. L’horari i l’ordre en què es desenvoluparan les proves s’han de fer públics al tauler d’anuncis i a la pàgina web del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears amb una antelació mínima de 48 hores.
14. Verificació de la identitat dels aspirants
Els membres de la Comissió Avaluadora han de verificar la identitat dels aspirants abans de començar la prova.
15. Incidències
15.1. Quan hi hagi causes justificades que impedeixin a algun aspirant fer la prova o que alterin les condicions en què l’ha de dur a terme, la Comissió Avaluadora ho ha de comunicar a la Direcció General de Política Universitària i d’Ensenyament Superior, a la qual correspon decidir què cal fer d’acord amb el que consideri procedent.
15.2. Aquestes incidències s’han de fer constar en l’acta d’avaluació de la prova.
16. Expedients de les persones inscrites
El Conservatori Superior de Música de les Illes Balears ha de posar a disposició de la Comissió Avaluadora la documentació presentada per les persones inscrites per fer la prova d’accés.
17. Correcció i qualificació de les proves
17.1. Un cop acabada la prova, la Comissió Avaluadora ha de corregir cadascun dels exercicis que la componen i n’ha de calcular la nota mitjana de conformitat amb el que s’estableix en el punt 3.6 de l’annex 1 de la Resolució del director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior de dia 15 d’abril de 2019.
17.2. El Conservatori Superior de Música de les Illes Balears ha de custodiar els exàmens fets pels aspirants fins que no comenci el procés d’admissió i de matrícula del curs 2019-2020.
18. Contingut de l’acta d’avaluació
En l’acta d’avaluació s’hi ha de fer constar la informació següent:
a) Els llinatges i el nom dels aspirants.
b) El número del document oficial d’identificació dels aspirants.
c) Les qualificacions obtingudes en cadascun dels exercicis de la prova.
d) La qualificació mitjana de la prova.
19. Actuació amb les actes d’avaluació
19.1. Una vegada estesa l’acta d’avaluació amb els resultats de les proves, tots els membres de la Comissió Avaluadora l’han de signar.
19.2. L’acta original s’ha d’arxivar al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i s’ha de conservar fins que no comenci el procés d’admissió i de matrícula del curs 2019-2020
20. Resultats provisionals de la prova
El dia 26 de juny de 2019, el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears ha de publicar la llista amb els resultats provisionals de la prova específica d’accés.
21. Reclamacions contra la llista provisional de persones aptes i no aptes
21.1. Els aspirants que vulguin reclamar contra la llista provisional davant la Comissió Avaluadora han de presentar l’escrit de reclamació al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears els dies 27, 28 de juny i 1 de juliol de 2019.
21.2. La Comissió Avaluadora ha d’estudiar el contingut de la reclamació i, si escau, ha de convocar la persona interessada a una sessió de revisió de l’examen per comentar-li els criteris de correcció i de qualificació que hi ha aplicat.
21.3. La revisió de les reclamacions s’ha de fer el dia 2 de juliol de 2019.
22. Llista definitiva de persones aptes
22.1. El mateix dia 2 de juliol de 2019, la Comissió Avaluadora ha d’estendre i aprovar l’acta de la sessió amb la resolució de les reclamacions presentades i ha de publicar la llista amb els resultats definitius de la prova específica d’accés al tauler d’anuncis i a la pàgina web del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.
22.2. Les persones que no estiguin conformes amb el resultat de la revisió poden interposar un recurs d’alçada davant el director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior en el termini d’un mes comptador des de la publicació de la llista definitiva (fins al 2 d’agost de 2019).
23. Contingut del certificat d’aptitud
En el certificat d’aptitud per acreditar que s’ha superat la prova específica d’accés, hi ha de constar la informació següent:
a) El nom complet i el DOI (document oficial d’identificació) de l’examinand.
b) El nom de la prova: «Prova específica per accedir als ensenyaments artístics superiors de música per a l’any acadèmic 2019-2020».
c) El nom de l’ensenyament i l’especialitat.
d) La qualificació.
e) La data en què s’ha superat la prova.
24. Sol·licitud del certificat d’aptitud
Les persones que han superat la prova específica d’accés poden sol·licitar al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears el certificat d’aptitud que ho acredita a partir de dia 3 de juliol de 20197.
B. Adjudicació de places
25. Procediment d’adjudicació de les places
Les places s’han d’adjudicar d’acord amb el procediment descrit en el punt 4.3 de l’annex 1 de la Resolució del director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior de dia 15 d’abril de 2019.
26. Llista provisional d’adjudicació de places
El dia 3 de juliol de 2017, el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears ha de publicar la llista amb l’adjudicació provisional de les places.
27. Reclamacions
Les reclamacions contra la llista provisional d’adjudicació de places s’han de presentar davant el director del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears els dies 4, 5 i 8 de juliol de 2019.
28. Llista definitiva d’adjudicació de places
28.1. El dia 9 de juliol de 2019, com a màxim, el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears ha de publicar la llista definitiva d’adjudicació de places.
28.2. Contra la llista definitiva, s’hi pot interposar un recurs d’alçada davant el director general de Política Universitària i d’Ensenyament Superior en el termini d’un mes comptador des del dia de la publicació.
29. Matriculació
29.1. Els aspirants que tenguin una plaça adjudicada s’han de matricular presencialment a través de la secretaria o bé per inscripció telemàtica des del web del centre des del dia 15 fins al dia 19 de juliol de 2019, ambdós inclosos.
29.2. Si l’aspirant no formalitza la matrícula en el període establert, perd la plaça.
29.3. Quan el centre tengui les dades de matriculació, les ha de comunicar a la Direcció General de Política Universitària i d’Ensenyament Superior.
29.4. Incompatibilitat dels professors.
Els professors del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears no poden matricular-se de cap ensenyament impartit al mateix centre.
30. Assignació de vacants
En el cas que hi hagi vacants, el Conservatori pot obrir un nou període de matrícula pe tal d’assignar les possibles vacants. L’ordre de prelació d’assignació de vacants ha de ser el següent:
1. Reincorporació d’antics alumnes
2. Trasllats d’expedients d’altres conservatoris
3. Proves d’accés realitzades i aprovades en el mateix any que han estat convocades a conservatoris d’altres Comunitats Autònomes.
31. Convocatòria extraordinària
Per necessitats del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, una vegada atorgada l’autorització prèvia per part de la Direcció General de Política Universitària i d’Ensenyament Superior, pot convocar una prova específica d’accés i un procés d’admissió extraordinaris per a aspirants amb els requisits esmentats en el punt 2 d’aquestes instruccions
ANNEX 2
Calendari de la prova específica d’accés i del procés d’admissió i de matrícula per al curs 2019-2020
Actuació |
Punt |
Dates |
---|---|---|
Inscripció al procés d’admissió i a la prova específica d’accés |
3 |
Del 2 de maig al 6 de juny |
Publicació de la llista provisional de persones admeses per fer la prova d’accés i de persones excloses |
9 |
10 de juny |
Reclamacions contra la llista provisional de persones admeses per fer la prova d’accés i de persones excloses |
10 |
11, 12 i 13 de juny |
Publicació de la llista definitiva de persones admeses per fer la prova d’accés i de persones excloses |
11.1 |
14 de juny |
Proves |
13.1 |
Del 17 al 21 de juny |
Publicació de la llista provisional de persones aptes i de persones no aptes |
20 |
26 de juny |
Reclamacions contra la llista provisional de persones aptes i de persones no aptes |
21.1 |
27, 28 de juny i 1 de juliol |
Revisions de les reclamacions contra la llista provisional de persones aptes i de persones no aptes |
21.3 |
2 de juliol |
Publicació de la llista definitiva de persones aptes i de persones no aptes |
22.1 |
2 de juliol |
Sol·licitud dels certificats que acrediten haver superat la prova |
24 |
A partir de dia 3 de juliol |
Publicació de la llista provisional d’adjudicació de places |
26 |
3 de juliol |
Reclamacions contra la llista provisional d’adjudicació de places |
27 |
4, 5 i 8 de juliol |
Publicació de la llista definitiva d’adjudicació de places |
28.1 |
9 de juliol |
Formalització de la matrícula a la secretaria del centre |
29.1 |
Del 15 al 19 de juliol |
Calendari de la prova específica d’accés i del procés d’admissió i de matrícula extraordinària per al curs 2019-2020 (si s’escau)
Actuació |
Punt |
Dates |
---|---|---|
Inscripció al procés d’admissió i a la prova específica d’accés |
3 |
Del 29 de juliol al 29 d'agost |
Publicació de la llista provisional de persones admeses per fer la prova d’accés i de persones excloses |
9 |
2 de setembre |
Reclamacions contra la llista provisional de persones admeses per fer la prova d’accés i de persones excloses |
10 |
3, 4 i 5 de setembre |
Publicació de la llista definitiva de persones admeses per fer la prova d’accés i de persones excloses |
11.1 |
6 de setembre |
Proves |
13.1 |
Del 10 al 12 de setembre |
Publicació de la llista provisional de persones aptes i de persones no aptes |
20 |
16 de setembre |
Reclamacions contra la llista provisional de persones aptes i de persones no aptes |
21.1 |
17, 18 i 19 de setembre |
Revisions de les reclamacions contra la llista provisional de persones aptes i de persones no aptes |
21.3 |
20 de setembre |
Publicació de la llista definitiva de persones aptes i de persones no aptes |
22.1 |
20 de setembre |
Sol·licitud dels certificats que acrediten haver superat la prova |
24 |
A partir de dia 23 de setembre |
Publicació de la llista provisional d’adjudicació de places |
28 |
23 de setembre |
Reclamacions contra la llista provisional d’adjudicació de places |
29 |
24, 25 i 26 de setembre |
Publicació de la llista definitiva d’adjudicació de places |
30.1 |
27 de setembre |
Formalització de la matrícula a la secretaria del centre |
31.1 |
30 de setembre |
ANNEX 3 Prova d’accés als ensenyaments artístics superiors de música
A. Estructura de la prova específica
L’estructura i el contingut de la prova són els següents:
1. Especialitat d’interpretació, itineraris de corda, vent de fusta, vent de metall, percussió, piano, guitarra i saxòfon.
Part A (33,3 %)
a) Exercici d’anàlisi consistent a respondre un qüestionari referit a una partitura facilitada pel Conservatori en el moment de la prova. Les preguntes poden ser d’índole formal, temàtica i harmonicotonal. La partitura pot ser instrumental, vocal o vocal i instrumental (fins a un màxim de quatre instruments o parts vocals). No es facilita l’audició de la partitura. (50 %)
b) Exercici d’harmonia consistent a xifrar harmònicament i funcionalment i a realitzar per a cor mixt a quatre veus un baix donat, col·locant el xifrat funcional damunt la veu de soprano. La realització ha de ser escolàstica, ha d’estar articulada rítmicament amb valors no més breus que la negra i s’hi han d’utilitzar, com a mínim, acords tríades i de sèptima de dominant en estat fonamental i invertits, així com algun acord de dominant secundària. En el cas d’utilitzar alguna nota estranya als acords, ha de figurar en el xifrat de realització harmònica. El baix ha de tenir una extensió compresa entre vuit i dotze compassos. (50 %)
Part B (66,7 %)
a) Interpretació d’un programa de lliure elecció compost per un mínim de tres obres de diferents estils amb una durada mínima de 30 minuts.
Aspectes que s’han de tenir en compte:
-Sense que sigui obligatori, es valorarà positivament que almenys una obra s’interpreti de memòria.
-És obligatori incloure almenys una obra amb acompanyament de piano (excepte per als alumnes de piano, guitarra i percussió).
-El tribunal pot escoltar el programa sencer o de manera parcial, si ho considera oportú.
-Els aspirants han de presentar al tribunal una còpia de les partitures del programa triat.
-Els aspirants han de procurar-se pel seu compte el pianista acompanyant excepte per als alumnes de piano, guitarra i percussió.
b) Lectura a vista d’una obra o d’un fragment d’una obra adequada al nivell exigit. Prèviament, l’aspirant disposarà d’uns minuts per preparar la prova sobre la partitura i sense l’instrument.
2. Especialitat d’interpretació, itinerari de veu.
Part A (33,3 %)
a) Exercici d’anàlisi consistent a respondre un qüestionari referit a una partitura facilitada pel Conservatori en el moment de la prova. Les preguntes poden ser d’índole formal, temàtica i harmonicotonal. La partitura pot ser instrumental, vocal o vocal i instrumental (fins a un màxim de quatre instruments o parts vocals). No es facilita l’audició de la partitura. (50 %)
b) Exercici d’harmonia consistent a xifrar harmònicament i funcionalment i a realitzar per a cor mixt a quatre veus un baix donat, col·locant el xifrat funcional damunt la veu de soprano. La realització ha de ser escolàstica, ha d’estar articulada rítmicament amb valors no més breus que la negra i s’hi han d’utilitzar, com a mínim, acords tríades i de sèptima de dominant en estat fonamental i invertits, així com algun acord de dominant secundària. En el cas d’utilitzar alguna nota estranya als acords, ha de figurar en el xifrat de realització harmònica. El baix ha de tenir una extensió compresa entre vuit i dotze compassos. (50 %)
Part B (66,7 %)
Interpretació d’un programa de lliure elecció compost per un mínim de tres cançons de diferents estils i idiomes, una ària d’òpera o sarsuela i una ària d’oratori.
Aspectes que s’han de tenir en compte:
- S’ha d’interpretar de memòria tot el programa, menys l’ària d’oratori.
- El tribunal pot escoltar el programa sencer o de manera parcial, si ho considera oportú.
- Els aspirants han de presentar al tribunal una còpia de les partitures del programa triat.
- Els aspirants han de procurar-se pel seu compte el pianista acompanyant.
3. Especialitat d’interpretació, itinerari de jazz i música moderna.
Part A (33,3 %)
a) Dictat ritmicomelòdic. Dictat de vuit compassos de durada que té com a objectiu comprovar el domini auditiu i de transcripció escrita i en el qual es valora el reconeixement de les notes, així com del ritme. L’avaluació es fa atenent el grau de precisió en la transcripció (25 %). Per fer aquest dictat es disposa de 45 minuts.
b) Dictat polifònic. Dictat de vuit compassos de durada que té com a objectiu comprovar el domini auditiu i de transcripció escrita i en el qual es valora el reconeixement del tipus d’acord i de la funció que té (25 %). Per fer aquest dictat es disposa de 45 minuts.
c) Anàlisi auditiva i reconeixement d’aspectes tècnics i teòrics. Anàlisi auditiva i reconeixement d’aspectes tècnics i teòrics d’un fragment o d’una obra musical que té com a objectiu demostrar el reconeixement auditiu de diversos aspectes i elements musicals: instruments (ordre de solos, nombre de compassos dels solos), forma, harmonia, ritme, llenguatge, estil, etc. Es valora la capacitat d’identificar diferents elements musicals, connectar-los i situar-los en un context històric, a més de l’expressió i la comunicació (50 %). Per fer aquesta prova es disposa d’una hora.
Part B (66,7 %)
a) Prova d’interpretació. En començar aquesta part, l’aspirant ha de presentar al tribunal una còpia de les partitures de les obres que interpretarà, corresponents a estils i períodes diferents. El nombre mínim d’obres que s’han de presentar és de quatre. La durada mínima d’aquest repertori ha de ser de quinze minuts. Una de les obres d’aquesta part ha de ser a solo o amb acompanyament d’un instrument polifònic. Les altres poden ser a solo, amb acompanyament d’un instrument polifònic o en petit grup. Així mateix, almenys una d’aquestes obres s’ha d’interpretar de memòria. Si són necessaris altres intèrprets per a aquestes obres, l’aspirant se’ls ha de procurar pel seu compte. El tribunal avaluador pot reduir el nombre d’obres que s’han d’interpretar o demanar que se’n facin interpretacions fragmentàries. Aquesta prova té com a objectiu comprovar el domini tècnic de l’instrument, el plantejament estilístic i la complicitat entre els músics (50 %).
b) Sessió de treball. En començar aquesta part, el tribunal avaluador proporciona a l’aspirant una obra o un fragment melòdic xifrat. L’aspirant té deu minuts per preparar la prova. Transcorreguts els deu minuts, ha de llegir el fragment i n’ha de fer una improvisació. Posteriorment, es treballa amb més profunditat sobre aquest fragment musical. El tribunal pot demanar a l’aspirant exercicis de tipus pràctic (canvis de tonalitat, mètrica, estil, etc.), així com qüestions de tipus teòric (relacions escala-acord, possibles reharmonitzacions, ritme harmònic, forma, etc.). Es valoren la capacitat creativa, la versatilitat, el domini i el control del llenguatge utilitzat i els coneixements teòrics. (50%)
4. Especialitat de pedagogia del llenguatge i de l’educació musical a secundària.
Part A (33,3 %)
a) Exercici d’anàlisi consistent a respondre un qüestionari referit a una partitura facilitada pel Conservatori en el moment de la prova. Les preguntes poden ser d’índole formal, temàtica i harmonicotonal. La partitura pot ser instrumental, vocal o vocal i instrumental (fins a un màxim de quatre instruments o parts vocals). No es facilita l’audició de la partitura. (50 %)
b) Exercici d’harmonia consistent a xifrar harmònicament i funcionalment i a realitzar per a cor mixt a quatre veus un baix donat, col·locant el xifrat funcional damunt la veu de soprano. La realització ha de ser escolàstica, ha d’estar articulada rítmicament amb valors no més breus que la negra i s’hi han d’utilitzar, com a mínim, acords tríades i de sèptima de dominant en estat fonamental i invertits, així com algun acord de dominant secundària. En el cas d’utilitzar alguna nota estranya als acords, ha de figurar en el xifrat de realització harmònica. El baix ha de tenir una extensió compresa entre vuit i dotze compassos. (50 %)
Part B (66,7 %)
a) Exercici de veu cantada i parlada. Aquest exercici consisteix a cantar una cançó popular, triada per l’aspirant, i a llegir un text proposat pel tribunal.
b) Interpretació d’una peça per a piano del nivell de l’aspirant.
c) En el cas que es toqui un altre instrument, també s’ha d’interpretar una peça amb aquest instrument.
5. Especialitat de composició.
a) Exercici d’interpretació consistent a interpretar un programa lliure amb l’instrument propi de l’alumne.
b) Presentació dels darrers treballs d’harmonia tradicional i contrapunt, així com d’alguna obra de composició lliure, i defensa oral d’aquestes obres.
c) Realització d’un treball harmonicocontrapuntístic amb l’anàlisi funcional i estructural corresponent (baix xifrat i sense xifrar).
d) Lectura a primera vista al piano. Per als pianistes: transport o lectura d’un coral o obra de textura vertical.
e) Exercici auditiu: intervals, acords, cadències i progressions.
6. Especialitat de musicologia.
Part A (33,3 %)
a) Exercici d’anàlisi consistent a respondre un qüestionari referit a una partitura facilitada pel Conservatori en el moment de la prova. Les preguntes poden ser d’índole formal, temàtica i harmonicotonal. La partitura pot ser instrumental, vocal o vocal i instrumental (fins a un màxim de quatre instruments o parts vocals). No es facilita l’audició de la partitura (50 %).
b) Exercici d’harmonia consistent a xifrar harmònicament i funcionalment i a realitzar per a cor mixt a quatre veus un baix donat, col·locant el xifrat funcional damunt la veu de soprano. La realització ha de ser escolàstica, ha d’estar articulada rítmicament amb valors no més breus que la negra i s’hi han d’utilitzar, com a mínim, acords tríades i de sèptima de dominant en estat fonamental i invertits, així com algun acord de dominant secundària. En el cas d’utilitzar alguna nota estranya als acords, ha de figurar en el xifrat de realització harmònica. El baix ha de tenir una extensió compresa entre vuit i dotze compassos (50 %).
Part B (66,7 %)
Exercici historicofilosòfic:
- Comentari de text
- Comentari de tres audicions
B. Qualificació final de la prova específica d’accés
Tots els exercicis de qualsevol especialitat es valoren conjuntament amb una nota compresa entre 0 i 10 punts.
La nota mitjana de l’expedient del grau professional constitueix el 50 % de la nota final de la prova d’accés, sempre que aquesta hagi estat superada i en el supòsit que la nota mitjana del grau professional sigui igual o superior a la nota de la prova d’accés.
La qualificació final s’ha d’expressar en termes numèrics del 0 al 10 amb dos decimals.