Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)

Núm. 3780
Resolució del director gerent de l’Escola Balear d’Administració Pública, de 15 d’abril de 2019, per la qual s’aproven les condicions per a la presentació de plans de formació del personal al servei de l’Administració local de les Illes Balears per a l’any 2019, en el marc de l’Acord de formació per a l’ocupació de les administracions públiques de 9 de març de 2018

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. D’acord amb l’article 31.3 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, segons la redacció que en fa la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en el marc de la legislació bàsica de l’Estat, el desenvolupament legislatiu i l’execució de l’Estatut dels funcionaris de l’Administració de la Comunitat Autònoma i de l’Administració local.

D’altra banda, i d’acord amb l’article 32.11 de l’Estatut, també correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que, en desplegament de la seva legislació, dicti l’Estat, la funció executiva en matèria de legislació laboral i formació professional contínua.

2. Una de les finalitats preteses amb la creació de l’Escola Balear d’Administració Pública (en endavant, EBAP), mitjançant la disposició addicional tercera de la Llei 10/2003, de 28 de desembre, de mesures tributàries i administratives, fou la integració de la formació de tot el personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears —a més de la formació policial, d’emergències, seguretat i protecció civil—, que fins aleshores exercien diferents organismes.

D’acord amb el que estableix l’article 12 de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, correspon a l’EBAP la formació, la capacitació i el perfeccionament del personal al servei de l’Administració autonòmica i de les entitats que en depenen. Així mateix, aquesta norma afegeix que, en els termes que s’estableixin, correspon a l’EBAP la realització d’activitats formatives i de selecció del personal al servei de les altres administracions de l’àmbit territorial de les Illes Balears.

El Decret 31/2012, de 13 d’abril, aprova els Estatuts de l’EBAP. Segons l’article 4 d’aquests Estatuts, són objectius fonamentals de l’EBAP la formació i l’avaluació, la capacitació i el perfeccionament del personal al servei de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i, si escau, de les altres administracions públiques del seu àmbit territorial. Així mateix, segons l’article 5 d’aquests Estatuts, per tal d’aconseguir els objectius esmentats, l’EBAP té com a funcions promoure, organitzar i gestionar la formació, el reciclatge i el perfeccionament del personal de la Comunitat Autònoma i, si escau, de la resta d’administracions del seu àmbit territorial.

3. L’Acord de formació per a l’ocupació de les administracions públiques de 9 de març de 2018, publicat per la Resolució de la Secretaria d’Estat de Funció Pública de 9 de març de 2018 (BOE núm. 74, de 26 de març de 2018) pretén establir els criteris aplicables per al fiançament dels plans de formació dels empleats públics amb la intenció de promoure la formació continua i l’actualització permanent de les seves competències professionals per tal d’exercir de forma més eficaç el seu mandat de servir als interessos generals.

El capítol II de l’Acord de formació esmentat disposa que les administracions públiques que vulguin finançar activitats formatives amb càrrec a l’Acord poden elaborar els següents plans: unitaris, que es caracteritzen per afectar el personal d’una sola administració pública amb, almenys, 200 empleats públics, independentment de les unitats o els òrgans que incloguin; agrupats, que es caracteritzen per afectar el personal de dues o més entitats locals, i interadministratius, que es caracteritzen per estar destinats als empleats públics de diverses administracions públiques.

4. Els pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2019 preveuen en el capítol 6 de la secció 78 –EBAP- un assignació inicial de fons finalistes provinents de l’Institut Nacional d’Administració Pública (INAP) per un import de 311690 euros.

5. El context actual, en què els recursos són limitats i hi ha necessitat d’aprofitar sinergies entre les diferents administracions, aconsella escollir un sistema de gestió del fons de formació dirigit a l’Administració local que sigui col·laboratiu, en el qual quedin delimitades clarament les funcions i els rols de cada administració. En aquest sentit, la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableixen la possibilitat que les administracions públiques subscriguin convenis de col·laboració en l’àmbit de les competències respectives. Així mateix, l’article 6 dels Estatuts de l’EBAP preveu la subscripció de convenis com a eina de col·laboració entre l’Escola i altres administracions.

6. En la sessió de dia 15 d’abril de 2019, la Comissió Paritària de Formació per a l’Ocupació de l’Administració Local de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears ha aprovat el model de gestió compartida dels fons destinats a la formació del personal al servei de l’Administració local mitjançant la subscripció de convenis de col·laboració, i ha aprovat les condicions per a la presentació de plans de formació adreçats al personal al servei de les entitats locals de les Illes Balears que ha d’impulsar directament l’EBAP.

7. L’EBAP ha aprovat el Pla Estratègic 2015-2019, en el qual es defineixen els objectius estratègics que ha de seguir l’Escola en aquest període. Aquests objectius vénen clarament marcats per una línia innovadora en els processos de formació i selecció, que pretén posicionar l’Escola dins un àmbit de referència en els processos formatius, la recerca, les publicacions i la selecció dels empleats públics. Per això, i a l’efecte d’unificar els criteris de participació dels ens locals i la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) en l’elaboració dels seus plans de formació, és aconsellable establir un instrument que defineixi les normes generals de col·laboració en matèria de formació i que faciliti la planificació, el disseny i l’avaluació de les activitats formatives.

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Aprovar les condicions per a la presentació de plans de formació adreçats al personal al servei de les entitats locals de les Illes Balears per a l’any 2019, en el marc de l’Acord de formació per a l’ocupació de les administracions públiques de 9 de març de 2018, d’acord amb les bases que figuren en l’annex 1 d’aquesta Resolució, d’acord amb la proposta feta per la Comissió Paritària de Formació en la sessió de data 15 d’abril de 2019.

2. En tot cas, l’eficàcia d’aquesta resolució —i, per tant, la formalització dels convenis de col·laboració que s’hi preveuen—, resta condicionada al fet que es transfereixin efectivament els fons a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2019 en el marc de l’Acord de formació per a l’ocupació de les administracions públiques.

3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que no exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs d’alçada davant la presidenta de l’EBAP en el termini d’un mes, comptador a partir de l’endemà que s’hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 58 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma en el termini de dos mesos, comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 15 d’abril de 2019

El director gerent de l’EBAP

Jaime Jovar Tover

 

Annex 1

Condicions per a la presentació de plans de formació del personal al servei de l’Administració local de les Illes Balears per a l’any 2019, en el marc de l’Acord de formació per a l’ocupació de les administracions públiques de 9 de març de 2018

1. Objecte

Aquest annex té per objecte establir les condicions per a la presentació de plans de formació promoguts pels ens locals de les Illes Balears i per la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (en endavant, FELIB), amb la finalitat de gestionar de forma conjunta els fons destinats al finançament de plans de formació del personal al servei de l’Administració local de les Illes Balears per a l’exercici de 2019, mitjançant la formalització dels convenis de col·laboració corresponents.

2. Promotors

2.1. Als efectes d’aquesta convocatòria, es consideren promotors d’activitats formatives:

- respecte dels plans unitaris, els ajuntaments de les Illes Balears amb, almenys, 200 empleats públics efectius, i els consells insulars ( amb independència de les unitats o òrgans que incloguin);

- respecte dels plans agrupats, els ajuntaments de les Illes Balears amb menys de 200 empleats públics efectius, i la FELIB;

- respecte dels plans interadministratius, la FELIB.

2.2. Sols podrà participar-se en un pla agrupat.

2.3. Els plans unitaris, agrupats, i interadministratius es troben definits als articles 7, 8 i 9, respectivament, de l’Acord de formació per a l’ocupació de les administracions públiques de 9 de març de 2018.

3. Termini de presentació i contingut de les sol·licituds

Les sol·licituds per participar s’han de presentar en el Registre de l’Escola Balear d’Administració Pública (en endavant, EBAP), dins el termini de vint dies hàbils, comptadors des de l’endemà que s’hagi publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, acompanyades de la documentació següent:

a) Memòria explicativa del pla, en la qual s’ha d’especificar el contingut que figura en l’annex 3.

b) Percentatge de recursos propis destinats al pla de formació.

c) Certificat que acrediti que el pla de formació s’ha negociat amb les organitzacions sindicals, acompanyat de les actes o d’altra documentació derivada de les negociacions.

d) Compromís d’executar directament el pla de formació. La contractació de personal docent, ja sigui mitjançant nomenament, ja sigui mitjançant contracte, no suposa que l’activitat formativa no l’executi directament l’Administració o la Federació de municipis.

4. Import màxim i assignació dels fons de formació

4.1.L’import màxim dels fons destinats al finançament dels plans de formació del personal al servei de l’Administració local de les Illes Balears són els següents i d’acord amb la distribució que a continuació es relaciona:

- de l’exercici de 2019 és de 311.690 euros.

a) El 25 % de l’import total, 77.922,50 euros com a màxim, a favor de l’EBAP, per dur a terme el suport tècnic, les activitats formatives de caire transversal, la formació de capacitació de policia local, la planificació de les jornades, el suport al disseny de noves modalitats formatives, l’impuls de noves metodologies i l’avaluació de la transferència del coneixement per a tots els plans de formació que executin els ens locals i la FELIB.

b) El 75 % de l’import total, 233.767,50 euros com a màxim, a favor dels ens locals i de la FELIB, per a la planificació, l’execució i la gestió dels plans seleccionats respectius.

- de l’exercici del 2018, l’equivalent a 29.213,09 €

El 100% per a les entitats locals.

- de l’exercici del 2017, l’equivalent a 15.242,51 €

El 100% per a les entitats locals.

Per tant, el total de fons a distribuir entre les entitats locals amb aquesta convocatòria és 278.223,10 euros.

4.2.El criteri per a la distribució d’aquests fons entre els ens locals i la FELIB és el nombre d’efectius destinataris de la formació, segons les dades facilitades per l’Institut Balear d’Estadística que figuren en el quadre adjunt com a annex 2. En el cas de la FELIB, s’han d’incloure els efectius dels municipis de menys de 200 efectius que no presentin pla agrupat.

El crèdit assignat als municipis amb 200 efectius o més i els dels consells insulars que no promoguin plans de formació a l’empara d’aquesta convocatòria, passaran a ser gestionats per la FELIB.

5. Revisió i selecció dels plans de formació

5.1. Un cop acabat el termini per a la presentació de sol·licituds, l’EBAP ha de revisar els plans de formació que hagin presentat els ens locals i la FELIB. Només se seleccionaran els plans que específicament compleixin els requisits següents, a l’empara del que estableix el punt 3 d’aquestes bases:

- Integració del pla en els objectius estratègics de la institució.

- Relació entre el pla i les necessitats formatives de la institució.

- Memòria completament emplenada del pla, segons el model que figura en l’annex 3 d’aquesta Resolució.

5.2. La Comissió Paritària de Formació és l’òrgan encarregat de donar el vistiplau als plans de formació seleccionats, una vegada comprovat que compleixen els requisits esmentats.

5.3. En qualsevol cas, s’han de respectar els criteris de distribució del fons que estableix l’annex 2.

5.4. Els plans poden incloure accions formatives desenvolupades des de l’inici de l’any 2019.

6. Formalització de convenis de col·laboració

La FELIB i cada un dels ens locals amb plans de formació seleccionats han de formalitzar la subscripció d’un conveni de col·laboració amb l’EBAP, de forma individualitzada, per fixar les condicions de la col·laboració entre les parts per a la planificació, l’execució, la gestió i el finançament dels plans de formació esmentats.

En tot cas, l’execució dels plans de formació seleccionats a l’empara d’aquesta convocatòria i, per tant, la vigència dels convenis de col·laboració que se subscriguin, no es pot estendre més enllà del 20 de novembre de 2019.

 

Annex 2

Import destinat als plans de formació

EELL AMB ALMENYS 200 EFECTIUS

MITJANA EFECTIUS 2018

PERCENTATGE EFECTIUS

CUANTIA

Consell Insular d'Eivissa

681,5

4,22%

11.732,14

Consell Insular de Menorca

576,25

3,57%

9.920,25

Consell Insular de Mallorca

3302,5

20,43%

56.853,13

Consell Insular de Formentera

306,5

1,90%

5.276,45

Ajuntament d'Inca

370,75

2,29%

6.382,53

Ajuntament d'Eivissa

487

3,01%

8.383,79

Ajuntament de Santa Eularia des Riu

261,25

1,62%

4.497,47

Ajuntament de Sant Josep

232,5

1,44%

4.002,53

Ajuntament de Palma

3023

18,70%

52.041,48

Ajuntament de Marratxi

279

1,73%

4.803,03

Ajuntament de Mao

435,25

2,69%

7.492,91

Ajuntament de Manacor

369,5

2,29%

6.361,01

Ajuntament de Llucmajor

453,5

2,81%

7.807,08

Ajuntament de Ciutadella

402

2,49%

6.920,50

Ajuntament de Calvia

914,5

5,66%

15.743,28

Ajuntament d'Alcudia

221,25

1,37%

3.808,86

Total efectius EELL + 200 efectius

12316,25

76,21%

212.026,44

 

EELL AMB MENYS DE 200 EFECTIUS

MITJANA EFECTIUS 2018

PERCENTATGE EFECTIUS

CUANTIA

Ajuntament d'Ariany

8

0,05%

137,72

Ajuntament d'Estellencs

8,5

0,05%

146,33

Ajuntament de Costitx

10,75

0,07%

185,06

Ajuntament de Fornalutx

14,5

0,09%

249,62

Ajuntament de Buger

14,75

0,09%

253,92

Ajuntament de Banyalbufar

15,25

0,09%

262,53

Ajuntament d'Escorca

15,75

0,10%

271,14

Ajuntament de Vilafranca de Bonany

16,75

0,10%

288,35

Ajuntament de Lloret de Vistalegre

18

0,11%

309,87

Ajuntament de Deia

19,5

0,12%

335,7

Ajuntament de Sant Eugenia

20,25

0,13%

348,61

Ajuntament de Mancor de la Vall

20,5

0,13%

352,91

Ajuntament de Sant Joan

21

0,13%

361,52

Ajuntament de Maria de la Salut

26

0,16%

447,59

Ajuntament de Llubi

26,75

0,17%

460,51

Ajuntament de Puigpunyent

26,75

0,17%

460,51

Ajuntament de Petra

27,25

0,17%

469,11

Ajuntament de Sencelles

29

0,18%

499,24

Ajuntament de Montuiri

30,25

0,19%

520,76

Ajuntament de Campanet

33

0,20%

568,1

Ajuntament d'Es Migjorn Gran

33,25

0,21%

572,4

Ajuntament de Sineu

35

0,22%

602,53

Ajuntament de Porreres

36

0,22%

619,75

Ajuntament de Sant Joan de Labritja

37,25

0,23%

641,27

Ajuntament de Consell

38,25

0,24%

658,48

Ajuntament de Selva

46

0,28%

791,9

Ajuntament d'Algaida

48,25

0,30%

830,63

Ajuntament de Valldemossa

51,5

0,32%

886,58

Ajuntament de Bunyola

53

0,33%

912,4

Ajuntament de Ses salines

61,75

0,38%

1063,04

Ajuntament d'Es Mercadal

64,75

0,40%

1114,68

Ajuntament de Ferreries

68,25

0,42%

1174,94

Ajuntament de Binissalem

71,25

0,44%

1226,58

Ajuntament d'Alaro

74,5

0,46%

1282,53

Ajuntament de Lloseta

75,75

0,47%

1304,05

Ajuntament d'Esporles

99,5

0,62%

1712,91

Ajuntament de Campos

103,25

0,64%

1777,47

Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar

108,5

0,67%

1867,85

Ajuntament de Muro

112,25

0,69%

1932,4

Ajuntament d'Es castell

116,25

0,72%

2001,26

Ajuntament de Soller

119,25

0,74%

2052,91

Ajuntament de Santa Maria del Cami

120,25

0,74%

2070,13

Ajuntament de Capdepera

126,5

0,78%

2177,72

Ajuntament d'Alaior

132,5

0,82%

2281,01

Ajuntament de Santa Margalida

140,75

0,87%

2423,04

Ajuntament de Sant Lluis

148

0,92%

2547,85

Ajuntament de Son servera

148,5

0,92%

2556,45

Ajuntament d'Arta

150,5

0,93%

2590,88

Ajuntament de Santanyi

151,75

0,94%

2612,4

Ajuntament de Sa pobla

158,75

0,98%

2732,91

Ajuntament de Sant Antoni de Portmany

172,75

1,07%

2973,92

Ajuntament de Pollença

177

1,10%

3047,09

Ajuntament d'Andratx

180,5

1,12%

3107,34

Ajuntament de Felanitx

181,25

1,12%

3120,25

Total efectius EELL - 200 efectius

3845,25

23,79%

66196,65

 

Annex 3

Contingut de la memòria del pla

- Objectius i finalitat del pla de formació

- Procediment de detecció i anàlisi de necessitats formatives

- Àmbit d’aplicació del pla (territorial i organitzatiu). Destinataris.

- Criteris de selecció dels destinataris.

- Disseny del pla de formació. Estructura (àrees formatives, modalitats formatives, etc). Accions formatives programades

- Criteris de seguiment i avaluació del pla

- Pressupost i finançament. Percentatge de recursos propis destinats al pla de formació.

- Compromís d’executar directament el pla de formació