Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 2869
Acord del Consell de Govern de 29 de març de 2019 pel qual es declara inversió d’interès autonòmic la construcció de l’edifici interdepartamental de ciències de la salut al campus de la Universitat de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, estableix en l’article 36.4 que, en matèria d’ensenyament universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva, sens perjudici de l’autonomia universitària, en la programació i la coordinació del sistema universitari, en el finançament propi de les universitats i en la regulació i la gestió del sistema propi de beques i ajuts.

El Reial decret 2243/1996, de 18 d’octubre, aprova les transferències de les funcions i els serveis en matèria d’universitats de l’Administració de l’Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i el Decret 204/1996, de 28 de novembre, fa pública l’assumpció i la distribució de les competències transferides per l’Administració de l’Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d’universitats i preveu la perspectiva de la planificació universitària pel que fa a la docència, la recerca, la implantació de nous estudis i la construcció d’edificis de docència i recerca.

La Universitat de les Illes Balears es va crear mitjançant la Llei 18/1978, de 15 de març, sobre creació d’una universitat amb seu a Palma (BOE núm. 66, de 18 de març).

D’acord amb el que disposa l’article 1 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d’universitats, la universitat duu a terme el servei públic de l’educació superior mitjançant la recerca, la docència i l’estudi, i té les funcions següents:

  1. La creació, el desenvolupament, la transmissió i la crítica de la ciència, de la tècnica i de la cultura.

  2. La preparació per a l’exercici d’activitats professionals que exigeixin l’aplicació de coneixements i mètodes científics i per a la creació artística.

  3. La difusió, la valorització i la transferència del coneixement al servei de la cultura, de la qualitat de vida i del desenvolupament econòmic.

  4. La difusió del coneixement i la cultura a través de l’extensió universitària i la formació al llarg de tota la vida.

La implantació progressiva del sistema europeu d’educació superior ha suposat la necessitat de disposar de més espais docents per poder satisfer les demandes del conjunt dels estudis implantats a la Universitat de les Illes Balears, tant dels estudis de grau com de màster.

A més, s’ha de considerar que els darrers anys s’han implantat estudis nous a la Universitat de les Illes Balears, especialment de màster, la qual cosa també suposa una contribució significativa a l’increment de les necessitats d’espais docents.

Aquest augment de les activitats docents ha provocat, també, un augment del nombre de professors per cobrir les necessitats docents derivades d’aquestes activitats. Per això, és necessari dotar la Universitat d’espais de treball adequats per a aquests nous professors. Addicionalment, s’ha evidenciat també un increment de la necessitat d’espais docents per a la realització de pràctiques: laboratoris, espais de simulació clínica, aules d’informàtica, etc.

D’acord amb el que s’ha exposat, el dia 10 de novembre de 2017 va tenir entrada a la Conselleria d’Educació i Universitat un escrit del rector de la Universitat de les Illes Balears (registre núm. L13E63391/2017) en el qual posava de manifest la manca d’espai al campus de la UIB per als estudis de ciències de la salut (Fisioteràpia, Infermeria, Medicina i Psicologia), alhora que sol·licitava la tramitació necessària per a la construcció i l’equipament d’un edifici interdepartamental de ciències de la salut. També sol·licitava finançament per a la construcció i l’equipament de l’edifici esmentat.

El dia 8 de novembre de 2018 el Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears varen subscriure un conveni per donar suport a aquest projecte. A més, s’han tramitat els expedients administratius corresponents per aportar el finançament necessari per construir i equipar aquest edifici.

Aquesta acció es desenvoluparà amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) corresponent al període 2014-2020, atès que està recollida en el Programa Operatiu del FEDER de les Illes Balears per al període 2014-2020.

D’aquesta actuació se’n beneficiaran, fonamentalment, els alumnes de la UIB i, de forma general, tota la població de les Illes Balears.

El planejament urbanístic del campus universitari està recollit en el seu Pla Especial, aprovat el 30 d’abril de 1987 (BOCAIB núm. 69, de 2 de juny), el qual es va incorporar al PGOU de Palma com a sistema general d’equipament comunitari docent en sòl rústic (SGEC/DO, fitxa 43-01-E, del PGOU de Palma).

Els terrenys sobre els quals s’ubica el campus universitari varen ser objecte d’un procés d’expropiació. L’acta de recepció de les finques es va formalitzar mitjançant una escriptura d’agrupació de les finques i la inscripció de la parcel·la del campus universitari en el Registre de la Propietat número 2 de Palma amb el número d’entrada 996 de 1996 (referència cadastral: 9582004-DD6898A-0001-DG).

Es planteja la construcció d’un edifici de 6.277,22 m2 repartits en tres plantes: planta baixa, planta primera i planta segona.

L’edifici projectat s’ubicarà a la parcel·la on actualment hi ha l’aulari prefabricat, davant l’edifici Anselm Turmeda. Es tracta de la zona 3, parcel·la 3.10, del Pla Especial de 1987 de la Universitat de les Illes Balears. La superfície de la parcel·la és de 24.800 m2 i té una edificabilitat de 21.200 m2, 2.847,55 m2 dels quals ja estan construïts, que són els que corresponen a l’edifici Beatriu de Pinós. La superfície del nou edifici interdepartamental serà de 6.277,22 m2. Així, l’edificabilitat consumida en el total de la parcel·la serà de 9.124,77 m2, molt enfora de la màxima permesa.

El 18 de desembre de 2018 la Universitat de les Illes Balears va adjudicar el projecte integrat d’obra i activitat de l’edifici interdepartamental d’acord amb el programa de necessitats establertes en el plec de prescripcions tècniques de la licitació.

El termini previst per a l’execució de l’obra i l’equipament de l’edifici és de setze mesos, i el pressupost màxim per a l’execució i l’equipament de l’edifici és de 6.900.000 euros.

El dia 22 de març de 2018 el rector de la Universitat de les Illes Balears va sol·licitar que es declaràs inversió d’interès autonòmic la construcció de l’edifici interdepartamental de ciències de la salut al campus de la Universitat de les Illes Balears, a la parcel·la amb la referència cadastral 9582004-DD6898A-0001-DG, zona 3, parcel·la 3.10, del Pla Especial de 1987 de la Universitat de les Illes Balears, amb una superfície de 24.800 m2 (registre núm. L13E23385/2019).

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix la regulació dels efectes de la declaració d’inversions d’interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d’atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei. En aquest sentit, la Direcció General de Política Universitària i d’Ensenyament Superior estima plenament justificat que es consideri inversió d’interès autonòmic la construcció de l’edifici interdepartamental de ciències de la salut al campus de la Universitat de les Illes Balears

Per tot això, tenint en compte que és un projecte del màxim interès general per a la població i amb la finalitat de donar-li el major impuls possible, el més adient és declarar inversió d’interès autonòmic la construcció de l’edifici interdepartamental de ciències de la salut al campus de la Universitat de les Illes Balears, a la parcel·la amb la referència cadastral 9582004-DD6898A-0001-DG, zona 3, parcel·la 3.10, del Pla Especial de 1987 de la Universitat de les Illes Balears, amb una superfície de 24.800 m2.

L’article 7 del Decret llei 1/2018 estableix que un equipament públic d’ús educatiu es considera inversió d’interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l’article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l’impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta del conseller d’Educació i Universitat, en la sessió de dia 29 de març de 2019, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Declarar, de conformitat amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inversió d’interès autonòmic la construcció de l’edifici interdepartamental de ciències de la salut al campus de la Universitat de les Illes Balears, a la parcel·la amb la referència cadastral 9582004-DD6898A-0001-DG, zona 3, parcel·la 3.10, del Pla Especial de 1987 de la Universitat de les Illes Balears, amb una superfície de 24.800 m2.

Segon. Notificar aquest Acord a l’Ajuntament de Palma.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Palma, 29 de març de 2019

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra