Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 2459
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears sobre la modificació no substancial actuacions adaptació nova normativa medi ambiental a la central de Maó, TM Maó (IPPC M17/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’establert a l’article 24 del Real Decret Legislatiu 1/2016, de 16 de desembre, pel que s’aprova el text refós de la Llei de prevenció i control integrats de la contaminació, es publica l’Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 31 de gener de 2019,

ATÈS QUE

1.Que GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU ha sol·licitat una modificació de l’AAI , consistent en les Actuacions per l'adequació de les turbines 3,4 i 5 de la central de Maó a nova normativa mediambiental.

2.Que la documentació aportada justifica que es tracta d’una modificació no substancial, en compliment de l’art. 10.4 i 10.5 del Reial Decret Legislatiu 1/2016, de 16 de desembre i de l’art. 14 del RD 815/2013.

3.Que els informes emesos pels diferents organismes son favorables i proposen una sèrie de condicionats i modificacions a l'Autorització Ambiental Integrada.

4.Que segons l'article 80.3 del Capítol III de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, sobre el Procediment d'atorgament d'una modificació no substancial d'una Autorització Ambiental Integrada: "l'òrgan instructor ha de sol·licitar els informes als òrgans de l'administració que s'hagin de pronunciar sobre les matèries que són competència seva, que s'hauran de pronunciar en un termini de deu dies hàbils"

ACORDA

I.Atorgar la modificació no substancial de l’Autorització Ambiental Integrada de CT de Maó, consistent en les Actuacions per l'adequació de les turbines 3,4 i 5 de la central de Maó a nova normativa mediambiental, amb les condicions d’explotació, capacitat i processos indicats al projecte tècnic que acompanya la sol·licitud amb subjecció a les següents condicions:

1.- Modificació Condicionants Hídrics:

Les aigües desmineralitzades s’hauran d’analitzar amb la periodicitat i condicions que s’estableixen a la concessió d’autorització, d’acord amb el Reial Decret 1620/2007.

Al rebuig de la planta de desmineralització s’hauran d’analitzar, amb periodicitat mensual, els paràmetres següents: pH, conductivitat, DBO5, DQO, nitrogen total, fòsfor total i clorurs.

Per tal d’ajustar els condicionants, s’han de fer modificacions següents a la redacció de l’AAI:

1.Al punt “7.1. Consum”, s’ha d’afegir un nou punt 3:

3. Aigües depurades: S’estima un consum màxim d’aigua depurada procedent de l’EDAR de Maó-Es Castell de 95.000 m3 anuals per a la producció d’aigua desmineralitzada. En tot cas, el consum s’haurà de regir pel que disposi la corresponent concessió de reutilització.

2.Al punt “7.2. Gestió de les emissions”, s’ha d’afegir un nou punt 7.2.5.

7.2.5. Rebuig de la planta dessalinitzadora

S’estima que la planta dessalinitzadora d’aigües depurades de l’EDAR produirà un rebuig màxim anual de 47.500 m3. L’abocament es farà directament a l’EDAR mitjançant una canonada específica al efecte. El cabal màxim instantani no superarà els 38 m3/hora i els 380 m3/dia.

3.Al punt “7.3. Condicionants”, s’ha d’afegir també un nou punt. El més adequat és que sigui el punt 7.3.3., i que la resta de punts correlatius modifiquin la seva numeració. Així, quedaria redactat de la següent manera:

7.3.3. Aigües desmineralitzades i rebuig de la planta d’osmosi

Els paràmetres a analitzar i les freqüències per al compliment del Reial Decret 1620/2007, de 7 de desembre, pel qual s’estableix el règim jurídic de la reutilització d’aigües depurades, seran els que s’especifiquen a la citada normativa i a la corresponent concessió de reutilització. S’hauran de presentar els resultats d’aquestes analítiques amb periodicitat mensual.

El pH del rebuig de la planta d’osmosi es trobarà entre 7 i 8 unitats de pH. En cas d’incompliment s’haurà d’adequar el valor abans de l’abocament. Així mateix, mensualment s’hauran de determinar els paràmetres següents per tal d’assegurar que el rebuig no condiciona el tractament de depuració: volum, pH, conductivitat, DBO5, DQO, nitrogen total, fòsfor total i clorurs. Els resultats hauran de complir en tot moment els límits exigibles als abocaments a la xarxa de clavegueram.

4.S'elimina la taula del punt 7.2.3 de l’autorització, ja que els valors de composició que inclou manquen de sentit. Així quedaria redactat de la següent manera:

7.2.3 Aigües de refrigeració

4. Es preveu un volum d’emissió total de 16.000.000 m3 per any.

2.- Modificació Condicionants d'Atmosfera:

1.Redacció del punt 8.3.4. Valors límit d’emissió per focus

8.3.4. Valors límit d’emissió per focus

1.El titular adoptarà totes les mesures adients perquè no se superin els valors límit indicats a les taules corresponents per a cada un dels focus existents i per a cada contaminant, realitzant els controls amb la periodicitat indicada.

2.Els valors límit d’emissió i les dates de compliment, per a cada grup i per a cada combustible, s’han establert d’acord amb la normativa aplicable a cada cas, la data d’alta del grup, els valors històrics dels autocontrols i mesures fetes per Organismes de control autoritzat (OCA) i els valors de referència indicats en els documents de les Millors Tècniques disponibles (MTD i BREF) per aquests tipus d’instal·lacions.

2.Nou punt:

8.3.6.bis. Taula de potències elèctriques mínimes i temps d’arrencada.

La taula de mínims tècnics elèctrics amb els minuts acoblament i tipus d’arrencada s’indiquen a continuació, d’acord amb la informació presentada pel titular:

Grups

P.Nominal elèctrica (MWb)

Mínim tècnic elèctric (MWb)

Percentatge%

Arrencada freda (minuts)

Arrencada tèbia (minuts)

Arrencada calenta (minuts)

BW1

15,80

7,00

44,30

90

-

60

BW2

15,80

7,00

44,30

90

-

60

BW3

15,80

7,00

44,30

90

-

60

TG1

38,50

7,00

18,18

25

-

25

TG2

37,50

7,00

18,67

25

-

25

TG3 unitats A i B

22,50 cada unitat

10,00 cada unitat

44,44 cada unitat

25 cada unitat

-

15 cada unitat

TG4 unitats A i B

25,80 cada unitat

10,00 cada unitat

38,76 cada unitat

25 cada unitat

-

25 cada unitat

TG5 unitats A i B

25,00 cada unitat

10,00 cada unitat

40,00 cada unitat

25 cada unitat

-

25 cada unitat

3.Redacció del punt 8.3.6. Avaluació del compliment dels valors límit d’emissió

8.3.6. Avaluació del compliment dels valors límit d’emissió

1.Per a tots els contaminants, s’avaluarà el compliment dels valors límit d’emissió d’acord amb la normativa aplicable: Reial decret 430/2004, Directiva 2010/75/UE, Reial decret 815/2013, Ordre PRA/321/2017, de 7 d’abril, que regula els procediments de determinació de les emissions dels contaminants atmosfèrics SO2, NOx, partícules i CO provinents de grans instal·lacions de combustió, el control dels instruments de mesura i el tractament i remissió de la informació relativa a les emissions, a més de la normativa de desenvolupament.

En el cas que no hi hagi mesures en continu, es consideren respectats els valors límit d’emissió quan els resultats de cada una de les sèries de mesures no superen els valors límit indicats.

En el cas de mesures en continu, es consideren respectats els valors límit d’emissió si es compleixen les següents condicions en la seva totalitat, per a les hores de funcionament d’un any:

a. Cap valor mitjà diari validat supera el 110% dels valors límit indicats.

b. Cap valor mitjà mensual validat supera els valors límit indicats.

c. El 95% de tots els valors mitjans horaris validats de l’any no supera el 200% dels valors límit indicats.

2. Per a les mesures en continu, els valors mitjans validats horaris i diaris es determinaran a partir dels valors mitjans horaris vàlids mesurats, desprès de restar el valor del percentatge del interval de confiança indicat a la normativa específica d’aplicació. Tots els valors mitjans temporals es calcularan a partir de dades vàlides i valors en base seca i corregits al percentatge d’oxigen de referència. Per poder fer qualsevol promig temporal dins un període serà necessari disposar d’un mínim de 75% de dades vàlides dins aquest període.

3. S’invalidaran els dies en què més de tres valors mitjans horaris siguin invàlids degut al mal funcionament o manteniment del SAM. Si per aquests motius s’invaliden més de deu dies a l’any, el titular ho notificarà immediatament, dins un termini màxim de 24 hores des del fet, al departament competent en matèria de contaminació atmosfèrica. L’òrgan competent exigirà al titular l’adopció de mesures per millorar la fiabilitat del SAM, sense perjudici de la proposta d’adopció de mesures provisionals, en cas d’amenaça imminent de dany per contaminació atmosfèrica a les persones o al medi ambient.

4.El titular presentarà, cada mes i cada any dins el primer trimestre de l’any següent, una declaració sobre el compliment o no dels valors límit d’emissió a partir de les dades registrades al llarg de l’any, pels contaminants que tenen establerta la mesura en continu, amb el corresponent informe justificatiu.

4.Modificacions dels punts 8.3.9. i 8.3.10. i inclusió de nou punt:

8.3.9. Grups FC-TG1 i FC-TG2

1.Aquests grups són turbines de gas, que usen gasoil com a combustible.

2.La taula serà d’aplicació per a cada grup, dins un any natural, a partir de la data en què cada turbina superi les 500 hores acumulades de funcionament amb combustible gasoil. El titular mantendrà un registre indicant dies i hores de funcionament de cada una de les turbines, el qual serà tramès anualment com a control documental.

3.Per a aquestes turbines de gas, per ser grups inclosos dins l’àmbit d’aplicació del Reial decret 815/2013 i formar part de la petita xarxa aïllada de Mallorca-Menorca, es pot prorrogar fins a la data d’1 de gener de 2020 el compliment del valor límit d’emissió de NOx.

4.Per al període anterior a l’any 2020 els és d’aplicació la disposició transitòria tercera del Reial decret 430/2004, que exclou de l’aplicació del capítol II a les turbines de gas autoritzades abans de l’entrada en vigor d’aquest RD.

5.Les TG1 i TG2 disposen d’un període de vida inferior a 10.000 hores d’activitat a partir de la data 20/10/2013, d’entrada en vigor del Reial decret 815/2013, d’acord amb el punt 2 de la part 3 (Control de les emissions) de l’annex 3 de l’esmentat Reial decret 815/2013.

6.Un cop arribin a les 10.000 hores de funcionament s’han de donar de baixa definitiva les TG1 i TG2 de la CT de Maó.

7.El titular haurà de mantenir, a partir d’01/01/2017, un registre indicant dies i hores de funcionament de cada una de les turbines TG1 i TG2, el qual serà tramès anualment com a control documental.

CONTAMINANT

TIPUS DE CONTROL

PERIODICITAT

VALOR LÍMIT EMISSIÓ

amb combustible gasoil

(15% O2 de referència per als gasos)

SO2

Autocontrol

Mensual

40 mg/Nm3

OCA

Anual

NOx

Autocontrol

Mensual

300 mg/Nm3 amb càrregues iguals o superiors al 70% fins a 31/12/2019

90 mg/Nm3 a partir d’1/01/2020

OCA

Anual

Partícules

Autocontrol

Mensual

20 mg/Nm3

OCA

Anual

CO

Autocontrol

Mensual

100 mg/Nm3

OCA

Anual

8.3.9.bis. Grup FC-TG3

1.Aquest grup és una turbina de gas, que usa gasoil com a combustible. Es concedeix l’exempció de la mesura en continu del contaminant SO2 per a la TG3 de la CT de Maó, sempre que l’únic combustible que utilitzin sigui gasoil amb un contingut de sofre conegut.

2.La taula serà d’aplicació, dins un any natural, a partir de la data en què superi les 500 hores acumulades de funcionament amb combustible gasoil. El titular mantendrà un registre indicant dies i hores de funcionament de la turbina, el qual serà tramès anualment com a control documental.

3.Per a aquesta turbina de gas, per estar inclosa dins l’àmbit d’aplicació del Reial decret 815/2013 i formar part d’una central tèrmica inclosa dins la petita xarxa aïllada de Mallorca-Menorca, es pot prorrogar fins a la data d’1 de gener de 2020 el compliment del valor límit d’emissió de NOx.

CONTAMINANT

TIPUS DE CONTROL

PERIODICITAT

VALOR LÍMIT EMISSIÓ

amb combustible gasoil

(15% O2 de referència per als gasos)

SO2

Autocontrol

Mensual

40 mg/Nm3

OCA

Anual

NOx

SAM

Continu

 

120 mg/Nm3 amb càrregues iguals o superiors al 70% fins a 31/12/2019

90 mg/Nm3 a partir d’1/01/2020

Partícules

SAM

Continu

 

20 mg/Nm3

CO

SAM

Continu

100 mg/Nm3

8.3.10. Grups FC-TG4 i FC-TG5

1.Aquests grups són turbines de gas, que usen gasoil com a combustible. Es concedeix l’exempció de la mesura en continu del contaminant SO2 per a les TG4 i TG5 de la CT de Maó, sempre que l’únic combustible que utilitzin sigui gasoil amb un contingut de sofre conegut.

2.La taula següent serà d’aplicació per a cada grup, dins un any natural, a partir de la data en què superi les 500 hores acumulades de funcionament amb combustible gasoil. El titular mantendrà un registre indicant dies i hores de funcionament de cada una de les turbines, el qual serà tramès anualment com a control documental.

3.Per aquestes turbines de gas, per ser grups inclosos dins l’àmbit d’aplicació del Reial decret 815/2013 i formar part d’una central tèrmica inclosa dins la petita xarxa aïllada de Mallorca-Menorca, es pot prorrogar fins a la data d’1 de gener de 2020 el compliment del valor límit d’emissió de NOx.

CONTAMINANT

TIPUS DE CONTROL

PERIODICITAT

VALOR LÍMIT EMISSIÓ

amb combustible gasoil

(15% O2 de referència per als gasos)

SO2

Autocontrol

Mensual

40 mg/Nm3

OCA

Anual

NOx

SAM

Continu

120 mg/Nm3 amb càrregues iguals o superiors al 70% fins a 31/12/2019

90 mg/Nm3 a partir d’1/01/2020

Partícules

SAM

Continu

20mg/Nm3

CO

SAM

Continu

100 mg/Nm3

3.- Condicionants de Seguretat Industrial:

1.Modificació del punt 9.2 Seguretat Industrial de l'AAI:

On diu:

"L’emmagatzematge de productes químics s’haurà d’adaptar al RD 379/2001, de 6 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament d’emmagatzematge de productes químics, i les seves instruccions tècniques complementàries."

Es modifica per:

"L’emmagatzematge de productes químics s’haurà d’adaptar al RD 656/2017, de 23 de juny, pel qual s’aprova el Reglament d’emmagatzematge de productes químics, i les seves instruccions tècniques complementàries MIE APQ 0 a 10."

4.- Controls Periòdics

1.S'inclou al punt 10.3.2. Informe anual el següent punt a l'apartat "En caràcter general".

- Dades del consum elèctric de les instal·lacions incloses a les actuacions per l'adequació de les turbines 3,4 i 5 de la central de Maó a la nova normativa mediambiental.

2.S'inclou al punt 10.3.2. Informe anual el següent punt a l'apartat "Emissions i immissions al medi hídric".

- Informe anual de les analítiques realitzades a l'aigua desmineralitzada i al rebuig de la planta de tractament, establertes al punt 7.3.3.

II.L'aprovació d'aquesta proposta i atorgament de la modificació no substancial objecte del present informe tècnic no implica l'aprovació del projecte associat independent consistent en la conducció per a la connexió directe amb l'EDAR MAÓ-Es Castell, el qual queda fora de l'abast de l'AAI de la CT Maó i que haurà de ser aprovat per les administracions competents corresponents.

III.En compliment de l’article 82 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d’instal·lació, accés i exercici d’activitats a les Illes Balears, per a l’inici i exercici de l’activitat, el titular haurà de presentar, davant la conselleria competent en matèria de medi ambient, una declaració responsable d'inici i exercici de l'activitat acompanyada de la documentació del que realment s’ha executat, un informe del tècnic director en el cas d’existir variacions entre el projecte presentat en la sol·licitud i allò realment executat, per tal de justificar que no es tracta d’una modificació substancial, certificat final d’obra del tècnic director, acreditant el compliment de les condicions indicades en l’AAI, si s’escau, i normativa sectorial d’aplicació. També la documentació exigida per la normativa urbanística en cada cas, la documentació especificada en l’AAI com a condició per a iniciar l’activitat i el justificant de pagament dels corresponents tributs, si s’escau.

Abans de l’inici de l’entrada en servei de les noves instal·lacions es realitzarà una inspecció per part del tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. 

 

Palma, 12 de febrer de 2019

El presidente de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias