Secció I. Disposicions generals
CONSELL INSULAR DE MENORCA
Núm. 2350
Ple -
Aprovació definitiva del Reglament del Dipòsit legal de Menorca
Publicat en el BOIB núm. 32, de 5 de març de 2018, i en el tauler d'Edictes de la corporació de dia 09.03.2015 a dia 13.04.2015, anunci relatiu a l’acord adoptat pel Ple del Consell Insular de Menorca en sessió de caràcter ordinari de 16 de febrer de 2015, pel qual s’aprova inicialment el Reglament del Dipòsit legal de Menorca, sense que dins del termini legal d’exposició al públic s’hagi presentat cap reclamació ni suggeriment al respecte, s’entén elevada a definitiva la seva aprovació, fent-se públic el seu text íntegre:
REGLAMENT DEL DIPÒSIT LEGAL DE MENORCA
Sumari
CAPÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS
Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació
CAPÍTOL II. DE L’OBLIGACIÓ DEL DIPÒSIT LEGAL
Article 2. Publicacions que són objecte de dipòsit legal
Article 3. Subjectes obligats a constituir el dipòsit legal
Article 4. Subjectes obligats a sol·licitar el número de dipòsit legal
CAPÍTOL III. DE L’ADMINISTRACIÓ DEL DIPÒSIT LEGAL
Article 5. Centres dipositaris
Article 6. Centres de conservació
Capítol IV. De la constitució del dipòsit legal
Article 7. Nombre d’exemplars que s’han de dipositar
Article 8. Format de lliurament
CAPÍTOL V. DE LA TRAMITACIÓ DEL DIPÒSIT LEGAL
Article 9. Procediment de constitució del dipòsit legal
Article 10. Anul·lació del número de dipòsit legal
Article 11. Forma de constitució
Article 12. El número de dipòsit legal
CAPÍTOL VI. INSPECCIÓ I SANCIONS
Article 13. Exercici de la potestat inspectora i sancionadora
Disposició addicional única. Constitució del dipòsit legal de les publicacions electròniques a Menorca
Disposició transitòria única. Biblioteca de les Illes Balears
Disposició derogatòria única. Derogació normativa
Disposició final única. Entrada en vigor
El dipòsit legal és la institució jurídica que permet a l’Administració General de l’Estat i a les comunitats autònomes recollir exemplars de tot tipus de publicacions reproduïdes en qualsevol classe de suport i destinades per qualsevol procediment a la seva distribució o comunicació pública, sigui aquesta gratuïta o onerosa, amb la finalitat de complir amb el deure de preservar el patrimoni bibliogràfic, sonor, visual, audiovisual i digital de les cultures d’Espanya en cada moment històric, i permetre’n l’accés amb finalitats culturals; de recerca o informació, i de reedició d’obres.
La Llei 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal, regula els aspectes bàsics i les obligacions respecte de l’Administració de l’Estat, mentre que determina que cada comunitat autònoma, en aplicació de les competències que li han estat transferides, ha de determinar el procediment propi del dipòsit, així com les obligacions respecte de la comunitat autònoma.
Mitjançant la Llei 6/1994, de 13 de desembre, d’atribució de competències en matèria de patrimoni històric, promoció sociocultural, animació sociocultural, dipòsit legal de llibres i esports, es transferí al Consell Insular de Menorca la competència en gestió del dipòsit legal de Menorca.
La llei 19/2006, de 23 de novembre, del sistema bibliotecari de les Illes Balears, regula els centres conservadors del dipòsit legal de les Illes Balears i incorpora infraccions en el seu règim sancionador.
La Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, confirma en l’article 70 la competència pròpia del Consell Insular de Menorca en matèria de dipòsit legal de llibres, sobre els quals l’article 72 estableix que exerciran la potestat reglamentària.
Per aquest motiu, aquesta disposició té per objecte concretar els aspectes específics de la gestió del dipòsit legal a l’illa de Menorca.
En aquest reglament hem introduït com a fet innovador la posada a disposició dels obligats dels mitjans perquè aportin una còpia digital de l’edició objecte de dipòsit legal per fornir la futura Biblioteca Virtual de Menorca. Aquesta demanda respon a la necessitat cada vegada més palesa de disposar dels documents en format electrònic tant per a la consulta com per a la custòdia. Es garanteix que l’adquisició del format digital de les publicacions no vulnerarà la llei de propietat intel·lectual ni es donarà a les obres una difusió no desitjada pels autors.
A l’Estat li correspon el desenvolupament de la legislació bàsica sobre la matèria, competència que s’ha traduït en la llei de dipòsit legal. La mateixa llei, mitjançant la disposició final tercera, difereix el desenvolupament de la legislació bàsica en l’àmbit de les publicacions electròniques a l’aprovació d’un proper reial decret. Per aquest motiu, i en espera del reial decret de referència, aquest reglament no regula les publicacions en línia, entenent per aquestes tant les publicacions electròniques d’accés remot com les pàgines i els llocs web.
El motiu essencial que ha portat l’Estat a fer una regulació específica d’aquesta matèria i que n’aconsella l’aprovació unitària per a totes les comunitats autònomes és el fet que el dipòsit legal es basa en la radicació de l’obligat per establir el dipòsit i la normativa específica d’aplicació, però en el cas de les publicacions en línia la radicació de l’obligat és sovint difícil de determinar i es necessita així la combinació d’aquest factor amb l’interès per raó de la matèria o l’autor.
Per altra banda, la captura i custòdia dels documents en línia suposa una alta capacitat tecnològica. La Biblioteca Nacional ha posat a disposició de les comunitats autònomes els seus coneixements i la capacitat tecnològica per donar cobertura a les comunitats que no poden fer front a aquests requeriments.
En un altre ordre de coses, l’article 14 de la Llei 19/2006, de 23 de novembre, del sistema bibliotecari de les Illes Balears, estableix que la Biblioteca de les Illes Balears ha de ser dipositària d’un exemplar del dipòsit legal i la disposició transitòria tercera estableix que en el termini de divuit mesos s’ha d’aprovar la creació i el funcionament d’aquesta biblioteca.
La manca d’aquesta normativa de creació ha fet aconsellable desenvolupar una disposició transitòria que establesqui l’assumpció d’algunes de les competències que li correspondrien, com la reclamació d’exemplars a editors, productors i estampadors de fora del territori de les Illes Balears que publiquin en català i aquest material sigui d’interès per a la comunitat, en el nostre cas per a Menorca, o la conservació de l’exemplar únic de les còpies noves de pel·lícules cinematogràfiques i el material publicitari d’acompanyament, amb la finalitat que la comunitat no perdi aquest patrimoni mentre no es creï la biblioteca.
A canvi, atès que la preservació del patrimoni està assegurada amb l’exemplar que ha de conservar la biblioteca insular, s’ha cregut convenient no augmentar els requeriments als obligats amb el lliurament d’un exemplar amb una destinació incerta, per la qual cosa l’exemplar que li correspon a la Biblioteca de les Illes Balears ha de ser exigible a partir de l’entrada en vigor de la normativa de creació i funcionament de la biblioteca.
CAPÍTOL I
DISPOSICIONS GENERALS
Article 1.
Objecte i àmbit d’aplicació
1.Aquest reglament té per objecte regular la gestió del dipòsit legal a Menorca i establir-ne el funcionament, el centre dipositari, els centres de conservació, la tipologia documental subjecta a l’obligació de dipòsit, el nombre d’exemplars que s’han de dipositar, els subjectes obligats, així com la funció inspectora, en el marc de la Llei 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal.
2. El dipòsit legal de Menorca és el mitjà que permet al Consell Insular de Menorca, així com a l’Administració general de l’Estat, recopilar, emmagatzemar i conservar les publicacions que constitueixen patrimoni bibliogràfic de Menorca, amb l’objectiu de conservació i difusió.
3. Els llocs web i les publicacions electròniques difoses a través de xarxes electròniques s’han de regir per aquest reglament en tot allò que no s’oposi a la seva regulació específica o la contradigui.
CAPÍTOL II
DE L’OBLIGACIÓ DEL DIPÒSIT LEGAL
Article 2.
Publicacions que són objecte de dipòsit legal
1. Són objecte de dipòsit legal tot tipus de publicacions, produïdes i editades a Menorca, per qualsevol procediment de producció, edició o difusió, i distribuïdes o comunicades en qualsevol suport o per qualsevol mitjà, tangible o intangible.
2. En tot cas, sense perjudici de l’establert a l’apartat anterior, es consideren objecte de dipòsit legal les edicions, reedicions, versions, edicions paral·leles i actualitzacions de les publicacions de signes, senyals, escrits, sons o missatges de qualsevol naturalesa —incloses les produccions sonores, audiovisuals i els recursos multimèdia i electrònics— editats o produïts a Menorca.
3. El dipòsit legal comprèn els tipus de publicacions i recursos, o la combinació d’aquests formant una unitat, que enumera l’article 4.3 de la Llei 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal.
4. No són objecte de dipòsit legal a Menorca les publicacions i recursos que es relacionen en l’article 5 de la Llei 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal.
Article 3.
Subjectes obligats a constituir el dipòsit legal
1. Estan obligades a constituir el dipòsit legal les persones que editin i que tenguin el seu domicili, residència o establiment permanent al territori de Menorca, qualsevol que sigui el seu lloc d’impressió.
2. Quan l’editor no resideixi a Menorca, tengui o no sucursal a l’illa, o en els casos en què per raó del tipus de recurs així escaigui, ha de formalitzar el dipòsit la persona productora, estampadora o gravadora que tengui domicili, residència o establiment permanent a Menorca.
Article 4.
Subjectes obligats a sol·licitar el número de dipòsit legal
1. Estan obligats a sol·licitar el número de dipòsit legal a Menorca les persones editores d’una obra publicada en format tangible. Si la persona editora no l’hagués sol·licitat, està obligada a fer-ho la persona productora, impressora, estampadora o gravadora, en aquest ordre.
CAPÍTOL III
DE L’ADMINISTRACIÓ DEL DIPÒSIT LEGAL
Article 5.
Centres dipositaris
1. El centre dipositari de Menorca és l’Oficina de Dipòsit Legal de Menorca, que depèn del Consell Insular de Menorca.
2. L’Oficina de Dipòsit Legal és la responsable de la tramitació del procediment de dipòsit i trasllat dels exemplars dipositats a la Biblioteca Insular de Menorca, a la Biblioteca de les Illes Balears i, si escau, a la Biblioteca Nacional.
Article 6.
Centres de conservació
1. La Biblioteca Insular de Menorca és el centre bàsic de conservació del dipòsit legal de Menorca.
2. Atenent les característiques d’algunes publicacions i els seus especials requeriments per a la conservació, els documents es poden transferir a altres institucions:
a) Els documents fotogràfics, sonors i audiovisual s’han de conservar a l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca.
b) La captura dels llocs web i les publicacions electròniques difoses a través de xarxes electròniques s’han de conservar en el repositori que es determini en funció dels requeriments tecnològics i de la seva disponibilitat.
3. La Biblioteca Insular de Menorca ha de tenir accés al conjunt de la documentació objecte de dipòsit legal, ja sigui físicament o mitjançant l’accés als repositoris digitals.
4. La Biblioteca de les Illes Balears, en tant que referent del patrimoni bibliogràfic de les Illes Balears, és també un centre de conservació del dipòsit legal de Menorca.
CAPÍTOL IV.
DE LA CONSTITUCIÓ DEL DIPÒSIT LEGAL
Article 7.
Nombre d’exemplars que s’han de dipositar
1. Les persones obligades a constituir el dipòsit legal de Menorca han de lliurar a l’Oficina de Dipòsit Legal de Menorca el nombre d’exemplars que a continuació s’indiquen en funció del tipus de recurs.
a) Quatre exemplars:
- Llibres i fullets en paper, qualsevol que sigui la forma d’impressió i estiguin o no destinats a la venda, i els multimèdia en els quals un dels suports sigui en paper. S’inclouen en aquest apartat tant les primeres edicions com les reedicions.
- Recursos continuats com ara publicacions seriades, revistes, anuaris, memòries, diaris i recursos integrables, com els fulls solts actualitzables, les col·leccions de fascicles o les col·leccions de còmics.
- Partitures.
- Mapes, plànols, atles i cartes marines, aeronàutiques, celestes o similars.
b) Tres exemplars:
- Cadascuna de les diverses enquadernacions d’una mateixa edició, quan hi ha més d’una enquadernació.
- Llibres de text d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat i dels d’ensenyament de formació professional.
- Llibres artístics, entenent com a tals els editats totalment o parcialment mitjançant mètodes artesans per a la reproducció d’obres artístiques, els que incloguin estampats originals (il·lustracions executades en forma directa o manual) o aquells en els quals s’hagin utilitzat enquadernacions d’artesania.
- Llibres de bibliòfil, entenent com a tals els editats en nombre limitat per a un públic restringit, numerats correlativament i d’alta qualitat formal.
- Estampes originals realitzades amb qualsevol tècnica.
- Fotografies editades.
- Documents sonors.
- Documents audiovisuals. En el cas de publicacions electròniques en format de vídeo, si es duu a terme una edició per a la venda i una altra per al lloguer, s’ha d’efectuar el dipòsit de l’exemplar per a la venda.
- Publicacions electròniques en suport físic tangible.
- Microformes.
- Postals de paisatges i ciutats.
c) Dos exemplars:
- Cartells anunciadors i publicitaris (excepte tanques i banderoles).
- Làmines que no siguin estampes.
- Cromos.
- Targetes de felicitació.
- Postals il·lustrades que no siguin de paisatges i ciutats.
- Cartes (naips).
- Fulls impresos amb finalitat de difusió que no constitueixin propaganda essencialment comercial.
d) Un exemplar:
- Còpia nova dels documents íntegres, en versió original, de tota pel·lícula cinematogràfica, documental o de ficció, realitzada per una persona productora amb domicili, residència o establiment permanent en el territori espanyol, i un exemplar del material publicitari corresponent.
2. De cadascuna de les tipologies, un dels exemplars s’ha de dipositar a la Biblioteca Insular de Menorca; un altre a la Biblioteca de les Illes Balears, sense perjudici del que estableix la disposició transitòria única, i la resta d’exemplars s’han de lliurar a la Biblioteca Nacional, d’acord amb el que estableix l’article 10 de la Llei del dipòsit legal.
L’exemplar únic de l’apartat 4 d’aquest article s’ha de dipositar a la Biblioteca de les Illes Balears.
3. Els llocs web i les publicacions electròniques difoses a través de xarxes electròniques es regeixen per la seva regulació específica.
Article 8.
Format de lliurament
1. Tots els documents s’han de lliurar en el seu format original.
2. Amb l’objectiu de preservar el patrimoni bibliogràfic de Menorca i per fornir la Biblioteca Virtual de Menorca, el Consell Insular de Menorca ha de facilitar la possibilitat que amb el lliurament dels exemplars es pugui aportar una còpia en format digital dels documents que, tot i haver-se creat en format digital, es distribueixin en suport paper. El lliurament d’aquests exemplars s’ha de dur a terme segons els requeriments tècnics que estableixi l’oficina del dipòsit legal, basats en estàndards de preservació digital.
3. Els documents digitals han de passar a formar part del repositori digital del dipòsit legal de Menorca, al qual s’ha de tenir accés públic únicament per a consulta des del centre de conservació. En tot cas, es garanteix l’ús i la custòdia d’aquests documents digitals d’acord amb la normativa de propietat intel·lectual vigent.
CAPÍTOL V.
DE LA TRAMITACIÓ DEL DIPÒSIT LEGAL
Article 9.
Procediment de constitució del dipòsit legal
1. L’Oficina de Dipòsit Legal de Menorca ha de portar un registre per a la seva pròpia i correlativa numeració.
2. Quan una obra estigui propera a la seva finalització, i abans de la impressió o producció del document, el subjecte obligat ha de sol·licitar un número de dipòsit legal.
3. L’oficina del dipòsit legal ha d’assignar un número a l’obra, que notificarà en el termini de deu dies des de la recepció de la sol·licitud. Posteriorment, l’obligat al dipòsit legal haurà de constituir-lo a l’oficina del dipòsit legal, en el termini màxim de dos mesos des de la data de notificació de l’assignació del número de dipòsit legal i sempre abans de la seva distribució o venda.
4. En el cas que l’oficina detecti alguna irregularitat en la constitució, l’ha de comunicar a la persona obligada, que disposarà d’un termini de deu dies per esmenar-ho. La impossibilitat del compliment del termini ha de ser notificada i motivada. L’oficina pot concedir, si escau, un nou termini per al compliment de l’obligació.
5. Transcorreguts els terminis previstos sense que s’hagi produït el dipòsit, l’oficina del dipòsit legal ha de requerir la persona obligada perquè el constitueixi en el termini màxim d’un mes.
6. Si transcorregut aquest termini no es produeix la constitució o anul·lació, s’ha d’iniciar el procediment sancionador conforme a allò que preveu la normativa reguladora del procediment sancionador general de l’Administració de les Illes Balears.
Article 10.
Anul·lació del número de dipòsit legal
1. Quan l’obra no arribi a realitzar-se o existeixi alguna raó justificativa que impedeixi la constitució del dipòsit en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà de notificació de l’assignació del número de dipòsit legal, el subjecte obligat al dipòsit ha de comunicar-ne de forma fefaent les circumstàncies a l’oficina del dipòsit legal que li hagi assignat el corresponent número de dipòsit legal, amb una antelació almenys de deu dies a la finalització del termini abans esmentat, a l’efecte, si escau, d’anul·lació del número assignat.
2. Un cop presentada la sol·licitud d’anul·lació, si transcorreguts deu dies des de la presentació l’oficina del dipòsit legal no ha notificat al subjecte obligat una resolució estimatòria, s’entén que la sol·licitud ha estat acceptada.
3. Els números anul·lats no es poden concedir a altres obres.
Article 11.
Forma de constitució
- Les obres s’han de dipositar íntegres; les col·leccions de fascicles, completes i enquadernades, i les col·leccions de còmics de sèrie limitada, completes.
- La premsa diària i les publicacions periòdiques s’han d’entendre com a subscripcions per garantir-ne el lliurament immediat a les oficines de dipòsit legal.
- En cas que l’entitat editora d’un recurs continuat no tengui seu fixa, cada fascicle nou ha de lliurar-se a l’oficina del dipòsit legal en la qual es va tramitar la sol·licitud de número de dipòsit legal.
- En les obres que presentin distintes enquadernacions o altres formats o fórmules de presentació, l’obligació de dipòsit s’ha de complir per a cada presentació, que s’ha de tractar com si fos una obra independent.
Article 12.
El número de dipòsit legal
1. El número de dipòsit legal consta de:
a) La sigla DL.
b) Les lletres ME, que identifiquen l’Oficina de Dipòsit Legal de Menorca.
c) El número de constitució del dipòsit.
d) L’any de constitució del dipòsit, en quatre xifres.
2. Les diverses parts del número de dipòsit legal estan separades per un espai, excepte l’any, que va precedit d’un guió. En finalitzar cada any s’ha de tancar la numeració, que s’iniciarà de nou en començar l’any següent.
3. Cada publicació en format tangible ha de dur el número de dipòsit legal en un lloc visible i identificable.
4. En el cas de les publicacions en format llibre, el número de dipòsit legal ha de figurar en el revers de la portada o a la portadella.
5. En el cas de les publicacions seriades en format diari, el número de dipòsit legal s’ha de posar a la capçalera.
6. La resta de publicacions han de dur el número de dipòsit legal en un lloc ben visible, tant en el contenidor com en el mateix artefacte, així com, si escau, en la projecció.
CAPÍTOL VI.
INSPECCIÓ I SANCIONS
Article 13.
Exercici de la potestat inspectora i sancionadora
1. Les facultats de control i verificació del compliment de la normativa en matèria de dipòsit legal en l’àmbit territorial de Menorca corresponen al Consell Insular de Menorca, sense perjudici de l’alta inspecció, que correspon a la Biblioteca Nacional d’Espanya.
2. El personal responsable de l’Oficina de Dipòsit Legal a Menorca ha d’exercir la funció inspectora a Menorca.
3. Per a l’exercici de les funcions d’inspecció es poden adscriure, parcialment o totalment, empleats públics, amb l’especialització tècnica requerida en cada cas.
4. En l’exercici de les seves funcions, el personal inspector té la consideració d’autoritat pública i pot requerir la col·laboració necessària d’altres autoritats de les administracions públiques per al compliment de les funcions que li han estat encomanades o quan sigui necessari per al desenvolupament de la seva activitat.
5. Els subjectes obligats a sol·licitar o constituir el dipòsit, així com els llibreters i distribuïdors de llibres i de tot tipus de documents subjectes al dipòsit legal, estan obligats a col·laborar en tot el relacionat amb el compliment de la normativa en matèria de dipòsit legal quan així els ho sigui requerit.
6. Les infraccions en matèria de dipòsit legal són les establertes en els articles 18 i 19 de la Llei estatal 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal, i en l’article 58 de la Llei 19/2006, de 26 de novembre, del sistema bibliotecari de les Illes Balears, que donaran lloc a la imposició de les sancions corresponents després que s’hagi tramitat el procediment sancionador establert.
7. El termini màxim en què s’ha de notificar la resolució expressa del procediment sancionador és d’un any, comptador des de la data d’acord d’iniciació.
8. El president o presidenta del Consell Insular és competent per iniciar els expedients sancionadors i resoldre’ls, sense perjudici dels acords de delegació o desconcentració interorgànica que, d’acord amb la normativa vigent, es puguin adoptar.
9. La potestat sancionadora en matèria de dipòsit legal s’ha d’exercir conforme als principis definits a la legislació de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, així com a través del procediment establert en la normativa reguladora del dret administratiu sancionador de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
10. Són responsables d’infraccions administratives en matèria de dipòsit legal les persones que, conforme a l’establert en els articles 3 i 4 d’aquest reglament, estan obligades a constituir o sol·licitar el dipòsit i que, per acció o omissió, incorren en algun dels supòsits tipificats com a infraccions en la normativa legal vigent.
Disposició addicional única.
Constitució del dipòsit legal de les publicacions electròniques a Menorca
L’obligació de constituir el dipòsit de les publicacions electròniques en línia a Menorca serà exigible quan entri en vigor el desenvolupament reglamentari del procediment de constitució del dipòsit de publicacions electròniques, previst en la disposició final tercera de la Llei 23/2011, de 29 de juliol, de dipòsit legal.
Disposició transitòria única.
Biblioteca de les Illes Balears
1. Mentre no entri en vigor la normativa de creació i funcionament de la Biblioteca de les Illes Balears:
El Consell Insular de Menorca ha de requerir als obligats per efecte de la disposició addicional tercera de la Llei 23/2011, de dipòsit legal, els documents en llengua catalana editats fora de les Illes Balears que tenguin interès per a Menorca pel seu autor o per la temàtica relacionada amb el seu territori. Aquest requeriment ha de ser prèviament notificat a la conselleria competent en matèria de patrimoni històric, per si existissin altres interessos confluents.
Així mateix, l’exemplar únic establert a l’article 7 corresponent a la còpia nova dels documents íntegres, en versió original, de tota pel·lícula cinematogràfica, documental o de ficció, realitzada per una persona productora amb domicili, residència o establiment permanent en el territori espanyol i un exemplar del material publicitari corresponent s’ha de dipositar a la Biblioteca Insular de Menorca.
2. A partir de l’entrada en vigor de la normativa de creació i funcionament de la Biblioteca de les Illes Balears, s’ha d’exigir l’exemplar establert a l’article 7 amb destinació a la Biblioteca de les Illes Balears.
Disposició derogatòria única.
Derogació normativa
Queden desplaçades totes les normes d’igual rang o inferior que s’oposin al que es disposa en aquest reglament.
Disposició final única.
Entrada en vigor
Aquest reglament entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Maó, 15 de març de 2019
La secretària interina
Rosa Salord Olèo