Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE CULTURA, PARTICIPACIÓ I ESPORTS

Núm. 1996
Resolució del director de l’Institut Balear de la Joventut de 25 de febrer de 2019 per la qual s’aprova la convocatòria dels certàmens i premis del Programa Cultural Art Jove per a l’any 2019 i se n’estableixen les bases generals i les específiques

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L’Institut Balear de la Joventut (IB-Jove) exerceix funcions relatives a la coordinació i a l’impuls d’activitats en matèria de joventut i a la promoció d’accions de dinamització juvenil, com també de l’associacionisme i de la participació dels joves de les Illes Balears en la vida social i cultural.

2. El Programa Cultural Art Jove, promogut per l’IB-Jove, té com a objectius bàsics fomentar la participació lliure i eficaç dels joves de les Illes Balears en el desenvolupament de la cultura i potenciar la seva creativitat artística, la qual cosa es plasma cada any en la convocatòria de diferents certàmens, premis i mostres de vessants artístics múltiples.

3. Els ajuts per a la convocatòria de premis i certàmens del Programa Cultural Art Jove, gestionada per l’Institut Balear de la Joventut, ja estan inclosos en el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020, aprovat per acord del Consell de Govern de 9 de març de 2018, de conformitat amb allò previst en l’article 6 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. En qualsevol cas, l’eficàcia d’aquesta convocatòria queda supeditada a la inclusió efectiva d’aquesta línia en el Pla esmentat.

4. En data 13 de febrer de 2019, d’acord amb l’informe justificatiu previ de la responsable de l'Àrea d'Art Jove de l’Institut Balear de la Joventut —en endavant, IB-Jove—, el director d’aquest organisme va ordenar l’inici del procediment per a convocar els certàmens i premis del Programa Cultural Art Jove 2019, de conformitat amb allò previst en la Resolució del president de l'IB-Jove de 15 de febrer de 2018 per la qual es deleguen determinades competències en el director de l'organisme.

Fonaments de dret

1. La promoció i la divulgació de l’obra d’artistes joves és una de les competències atribuïdes expressament a l'Institut Balear de la Joventut, segons estableix l’article 2.2 del Decret 32/2006, de 31 de març, pel qual es regula l’Institut Balear de la Joventut. En concret, el punt d d’aquest article li encomana la realització d’activitats de promoció cultural de la joventut i de promoció i divulgació de l’obra de joves artistes i creadors de les Illes Balears.

2. El Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions l’establiment o la gestió de les quals correspon a l’Administració de la Comunitat Autònoma o a les entitats públiques que en depenen. Té la consideració de subvenció qualsevol disposició gratuïta de fons públics i, en general, de qualsevol recurs públic avaluable econòmicament que dugui a terme l’Administració a favor d’una persona física o jurídica, pública o privada, i que es destini a la realització d’una activitat d’utilitat pública o d’interès social, o a la consecució d’una finalitat pública.

3. L’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 15 de setembre de 2003 (BOIB núm. 137, de 2 d’octubre), modificada per l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 19 de febrer de 2004 (BOIB núm. 29, de 28 de febrer) i per l’Ordre de 8 de març de 2005 (BOIB núm. 48, de 26 de març), estableix les bases reguladores de les subvencions de la Conselleria de Presidència i Esports.

4. La Resolució del president de l'IB-Jove de 15 de febrer de 2018 per la qual es deleguen determinades competències en el director de l'organisme (BOIB núm. 23, de 20 de febrer de 2018) disposa, en l'apartat 1 b, que es deleguen totes les facultats en matèria de subvencions, incloses les resolucions de convocatòria.

5. La responsable de l'Àrea d'Art Jove de l’IB-Jove ha emès l’informe justificatiu corresponent, el cap de l’Àrea Econòmica ha expedit el certificat de suficiència de crèdit pertinent i se n’ha emès l’informe jurídic favorable.

Per tot això, dict la següent

 

RESOLUCIÓ

1. Aprovar la convocatòria dels certàmens del Programa Cultural Art Jove per a l’any 2019, que s’han de regir per les bases generals i les específiques que es publiquen com a annexos 1 i 2, respectivament.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant del director de l’Institut Balear de la Joventut en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

D’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, també es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat.

 

Palma, 25 de febrer de 2019

El director de l'Institut Balear de la Joventut

(Per delegació del president, BOIB núm. 23, de 20 de febrer de 2018)

Joan Ferrà Terrassa

 

ANNEX 1

Bases generals del Programa Cultural Art Jove 2019

1. Objecte de la convocatòria

1.1. L’objecte d’aquesta convocatòria és convocar els certàmens del Programa Cultural Art Jove 2019, amb la finalitat de fomentar la participació lliure i eficaç de les persones joves de les Illes Balears en el desenvolupament de la cultura i potenciar la seva creativitat artística.

1.2. Els certàmens convocats per a l’any 2019 són els següents:

a.  Certamen d’Arts Visuals, dotat amb 7.000,00 € (set mil euros).

b.  Certamen de Còmic, dotat amb 7.000,00 € (set mil euros).

c.  Certamen de Dansa Contemporània, dotat amb 10.000,00 € (deu mil euros) distribuïts de la manera següent:

- Modalitat de Joves Coreògrafs, dotada amb 6.000,00 € (sis mil euros)

- Modalitat de Solos, dotada amb 4.000,00 € (quatre mil euros)

d. Certamen de Dramatúrgia, dotat amb 6.000,00 € (sis mil euros)

e. Certamen de Música per a Joves Intèrprets, en la modalitat de Grups de Cambra, dotat amb 6.000,00 € (sis mil euros)

f. Certamen de Disseny de Moda, dotat amb 8.000,00 € (vuit mil euros) distribuïts de la manera següent:

- Modalitat de Joves Dissenyadors, dotada amb 5.000,00 € (cinc mil euros)

- Modalitat de Càsting Jove, dotada amb 3.000.00 € (tres mil euros)

g. Certamen de Disseny de Producte, dotat amb 6.000,00 (sis mil euros) distribuïts de la manera següent:

1.3. Les condicions específiques, el termini de presentació dels treballs i les normes concretes del desenvolupament de cada certamen es determinen en l’annex 2 (bases específiques) d’aquesta Resolució.

2. Import i crèdit pressupostari

Es destina a aquesta convocatòria la quantitat màxima de 50.000 € (cinquanta mil euros), que aniran amb càrrec als pressuposts de l’Institut Balear de la Joventut per a 2019.

 

3. Participants

3.1. El Programa Cultural Art Jove s’adreça a joves nascuts o residents a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019. No està permesa la inscripció de grups als certàmens de Dramatúrgia i Arts Visuals i a les modalitats de Solos del Certamen de Dansa Contemporània i de Càsting Jove del Certamen de Disseny de Moda.

3.2. En el cas d’inscripció de grups, se’n considera representant el component del grup que formalitzi la butlleta d’inscripció, i conformen la resta del grup els membres que hi consten.

3.3. Els concursants no poden participar en cap certamen formant part de dos grups alhora o com a part d’un grup i individualment alhora. Si resulten guanyadors joves de 16 o 17 anys, han de cobrar el premi les persones que els representen legalment, en el cas que no estiguin emancipats.

3.4. Els grups o els autors que hagin rebut un primer premi o un premi únic en qualsevol edició del Programa Cultural Art Jove no es poden tornar a presentar a la mateixa modalitat en què hagin quedat guanyadors. En el cas dels grups, s’entén que no s’hi poden tornar a presentar si conserven el mateix nom i/o si la majoria dels components del grup són els mateixos que quan varen resultar guanyadors

4. Obligacions de les persones beneficiàries

4.1. Les persones beneficiàries han de complir les obligacions que estableixen l’article 11 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, i l’article 10 de l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 15 de setembre de 2003 (BOIB núm. 137, de 2 d’octubre), modificada per l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 19 de febrer de 2004 (BOIB núm. 29, de 28 de febrer) i per l’Ordre de 8 de març de 2005 (BOIB núm. 48, de 26 de març), per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions de la Conselleria de Presidència i Esports.

4.2. Abans que es formuli la proposta de resolució de concessió de la subvenció, les persones beneficiàries han d’estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social amb l’Administració de l’Estat i de les obligacions tributàries amb l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La presentació de la sol·licitud implica que la persona sol·licitant autoritza l’òrgan convocant a obtenir directament els certificats que acrediten que està al corrent de les obligacions tributàries estatals i autonòmiques i amb la Seguretat Social. No obstant això, la persona sol·licitant pot denegar expressament aquesta autorització si aporta un document de denegació i els certificats esmentats.

5. Presentació de sol·licituds: requisits, terminis i documentació

5.1. Les persones interessades que compleixin els requisits generals que determina l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 15 de setembre de 2003 (BOIB núm. 137, de 2 d’octubre), modificada per l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 19 de febrer de 2004 (BOIB núm. 29, de 28 de febrer) i per l’Ordre de 8 de març de 2005 (BOIB núm. 48, de 26 de març), per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions de la Conselleria de Presidència i Esports, i els requisits específics d’aquest annex, poden presentar les sol·licituds d’acord amb el que disposa aquest apartat.

5.2. Les bases, el formulari d’inscripció i la resta de documents que s’esmenten en aquesta convocatòria estan a disposició de les persones interessades a la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (http://caib.es/seucaib), així com al web de l’Institut Balear de la Joventut (http://ibjove.caib.es) i (https://www.joveib.cat/).

5.3. El participant podrà fer arribar la documentació via correu electrònic a artjove2019@gmail.com, per correu o presencialment a la seu del Programa Cultural Art Jove (Edifici Palma Arena, c. de l’Uruguai, s/n, 07010 Palma).

a. El formulari degudament emplenat

b. Fotografia del DNI per les dues cares o del NIE en el cas de residents estrangers

c. En cas de no ser nascut a les Illes Balears i de no ser resident a Palma, fotografia del certificat d’empadronament d’alguna població de les Illes Balears

d. La documentació específica per a cada certamen

5.4. L’Àrea d’Art Jove de l’Institut Balear de la Joventut pot sol·licitar, a més, tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar correctament la sol·licitud.

5.5. Si la sol·licitud no compleix els requisits exigits o bé la informació o la documentació aportada és incorrecta o incompleta, l’Institut Balear de la Joventut requerirà a la persona interessada que, en el termini de deu dies hàbils comptadors des de l’endemà d’haver rebut la notificació per correu electrònic, esmeni la falta o presenti els documents preceptius, d’acord amb el que disposa l’article 68.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Si en aquest termini la persona interessada no fa les esmenes corresponents, s’entendrà que desisteix de la seva sol·licitud. L’Àrea d’Art Jove de l’Institut Balear de la Joventut pot sol·licitar, a més, tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar correctament la sol·licitud.

6. Instrucció del procediment

L’òrgan instructor és la responsable de l'Àrea d'Art Jove de l’Institut Balear de la Joventut, la qual ha de dur a terme les actuacions a què es refereixen l’article 16 i els següents del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions. En concret, ha de dur a terme d’ofici totes les actuacions que consideri necessàries per al desenvolupament dels certàmens i dels premis.

7. Jurats

7.1. El jurat és l’òrgan col·legiat al qual correspon seleccionar les obres i els participants finalistes i guanyadors, com també emetre l’informe que ha de servir de base a l’òrgan instructor per elaborar la proposta de resolució corresponent.

7.2. El director de l’Institut Balear de la Joventut ha de nomenar els membres de cada jurat mitjançant una resolució.

7.3. El jurat de cada un dels certàmens està format pels components que s’indiquen a continuació. La composició de cada jurat es detalla en les bases específiques corresponents:

1. President (amb vot diriment en cas d’empat): la persona que elegeixi l’Institut Balear de la Joventut seguint el criteri de professionalitat o prestigi reconeguts en l’àmbit professional o cultural de la matèria corresponent.

2. Vocals: un mínim de tres persones seleccionades per l’Institut Balear de la Joventut d’acord amb el criteri de professionalitat o prestigi reconeguts en l’àmbit professional o cultural de la matèria corresponent.

3. Secretària (amb veu però sense vot): la coordinadora del Programa Cultural Art Jove de l’Institut Balear de la Joventut.

7.4. Es considera que hi ha quòrum suficient quan en les reunions del jurat són presents el president i la secretària o, si escau, les persones que els substitueixin i la meitat dels membres, com a mínim. En el cas de vacança, absència o malaltia del president l’ha de substituir la persona del jurat de més edat, però en aquest cas és necessària la presència d’un vocal més perquè hi hagi el quòrum suficient. En el cas de vacança, absència o malaltia de la secretària l’ha de substituir un tècnic de l’Àrea d’Art Jove o la persona en qui delegui la responsabilitat.

7.5. El veredicte del jurat és inapel·lable. Les decisions es prendran per majoria simple; no caldrà, doncs, unanimitat a l’hora d’establir el guanyador o els guanyadors de qualsevol certamen.

7.6. En les modalitats en què les bases específiques estableixen una durada de la interpretació, aquesta és aproximada. És el jurat el que ha de determinar si la manca o l’excés en el temps utilitzat pels participants es pot penalitzar o no, sempre dins les circumstàncies generals de la prova.

8. Resolució i notificació

8.1. L’òrgan competent per resoldre la concessió dels premis és el director de l’Institut Balear de la Joventut.

8.2. La concessió dels premis del Programa Cultural Art Jove s’ha de resoldre abans del 31 de desembre de 2019. Aquest termini pot ser modificat en el cas que hi hagi impediments degudament justificats que no permetin complir-lo.

8.3. La resolució de concessió del director ha de ser motivada i ha de fixar, amb caràcter definitiu, la quantia individual dels premis concedits. La resolució es notificarà a les persones interessades publicant-la als llocs web (http://ibjove.caib.es) i (https://www.joveib.cat/).

8.4. Presentar-se a un certamen o a una modalitat implica acceptar el premi que eventualment hi pot correspondre, llevat que es manifesti expressament el contrari.

9. Pagament i justificació

9.1. Com a justificació per al pagament dels premis és suficient acreditar els requisits establerts en la convocatòria.

9.2. D’acord amb el punt 9.1 d’aquesta convocatòria, amb caràcter general els premis es pagaran íntegrament als beneficiaris, mitjançant una transferència o un taló bancari, una vegada resolta i notificada la concessió i completada correctament la documentació exigida en l’apartat 5.4 de les bases generals.

9.3. No obstant el que s’ha exposat anteriorment, a tots les certàmens, amb l’excepció del de Disseny de Producte i Disseny de Moda (punt 1, apartats f i g d’aquest Annex), a més del que disposa el punt 9.2, per tramitar els pagaments corresponents és necessari que un tècnic del Departament d’Art Jove expedeixi un certificat que acrediti que s’han fet les actuacions esmentades, o haver presentat els encàrrecs específics de cada certamen. Algunes d’aquestes actuacions o encàrrecs es poden dur a terme durant el 2019 i el 2020.

10. Altres determinacions

10.1. Els premis establerts en aquesta convocatòria tenen la consideració de rendes imputables a l’efecte del que estableix la normativa reguladora de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

10.2. El fet de presentar-se a qualsevol certamen suposa implícitament que els autors autoritzen l’Institut Balear de la Joventut a reproduir i publicar la seva imatge i/o el contingut de les obres inscrites mitjançant qualsevol recurs que consideri oportú.

10.3. Els guanyadors i els finalistes de totes les modalitats convocades rebran un diploma el dia de l’acte de cloenda i lliurament dels premis Art Jove 2019.

10.4. El director de l’Institut Balear de la Joventut pot introduir les modificacions que consideri convenients en el desenvolupament dels certàmens perquè funcionin correctament i ha de resoldre totes les qüestions que puguin sorgir pel que fa a la interpretació de les bases.

10.5. L’Institut Balear de la Joventut es farà càrrec del desplaçament (dins del territori nacional), allotjament i manutenció de les persones participants i de la seva obra o del material necessari per actuar o exposar, quan qualsevol esdeveniment programat per l’Art Jove tengui lloc fora de la seva illa de residència o de naixement. Igualment, si la persona participant es troba temporalment residint fora de les Illes Balears o l’esdeveniment té lloc fora del territori balear, també tindrà subvencionat el desplaçament. Pel que fa l’allotjament i la manutenció, també estaran coberts per l’Art Jove si l’esdeveniment té lloc fora de la seva illa de naixement. En cap cas es cobriran els desplaçaments dins de l’illa on tengui lloc la final, la semifinal o qualsevol esdeveniment programat per l’Art Jove.

10.6. La participació en qualsevol dels certàmens o modalitats que s’estableixen en aquesta convocatòria implica l’acceptació estricta de totes les bases (generals i específiques), de manera que se n’exclouran les inscripcions que no compleixin les condicions en la forma establerta.

10.7. Durant els anys 2019 i 2020, l’Institut Balear de la Joventut pot editar catàlegs, vídeos, DVD i publicacions en què es recullin les obres i les interpretacions guanyadores i finalistes de les diferents modalitats que són objecte d’aquesta convocatòria.

10.8. L’Institut Balear de la Joventut no es fa responsable de les opinions ni dels continguts inclosos en les obres i les actuacions admeses a concurs, ni s’hi identifica necessàriament. En qualsevol cas, no s’admetran a concurs obres o interpretacions que facin apologia explícita i clarament intencionada de la vulneració dels drets humans. Si es dona aquest supòsit, el director de l’Institut Balear de la Joventut, a proposta unànime del jurat corresponent, resoldrà excloure-les del certamen.

10.9. El calendari de les activitats derivades d’aquesta convocatòria pot ser modificat per manca de disponibilitat d’espai o de professionals o per altres raons degudament justificades.

11. Propietat de les obres

Els participants han de retirar les obres, els dossiers, les maquetes, els prototips i, en general, qualsevol documentació que hagin aportat en el termini de vint-i-cinc dies naturals comptadors des del moment en què és faci públic el nom dels finalistes o dels guanyadors; en qualsevol cas, abans de les 14.00 hores del 28 de desembre de 2019. A partir d’aquest moment, el material lliurat quedarà a disposició de l’Institut Balear de la Joventut, el qual, fins i tot, podrà destruir-lo, i el participant perdrà el dret a reclamar-lo.

12. Tractament de dades de caràcter personal

12.1. Les dades dels participants s’incorporaran a un fitxer de l’Institut Balear de la Joventut i seran tractades per atendre’n la sol·licitud de participació en aquests certàmens, d’acord amb el que preveu la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

12.2. Igualment, les dades personals dels participants només es comunicaran a tercers quan sigui necessari per imperatiu legal o amb el seu consentiment previ. En aquest sentit, en cas d’haver de gestionar desplaçaments o allotjaments, les dades necessàries per a aquesta finalitat seran comunicades a les agències de viatges minoristes encarregades de les tramitacions dels bitllets i de les reserves, així com a les empreses els serveis de les quals s’inclouen en aquests viatges i reserves, com ara empreses de transport o hotels. D’altra banda, tret que la persona afectada indiqui la voluntat contrària, les seves dades podran ser comunicades als organismes o a les entitats patrocinadores del certamen.

12.3. Qualsevol persona interessada pot exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició enviant un escrit i una còpia del seu DNI a l’Institut Balear de la Joventut (carrer de l’Uruguai, s/n, Palma Arena, 07010 Palma).

12.4. En el cas d’incloure-hi dades de tercers, la persona participant que emplena la butlleta de sol·licitud es compromet a demanar el consentiment dels interessats respecte als aspectes esmentats i a informar-los-en amb caràcter previ.

13. Revocació

13.1. D’acord amb el que disposa l’article 43 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, pertoca revocar la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió, la persona beneficiària incompleixi totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l’eficàcia de l’acte de concessió de la subvenció.

13.2. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció, queda sense efecte l’acte de concessió i s’han de reintegrar les quantitats percebudes indegudament.

14. Reintegrament dels ajuts concedits

14.1. Pertoca reintegrar totalment o parcialment les quantitats rebudes i exigir l’interès de demora des del moment del pagament del premi fins a la data de la resolució per la qual s’acordi el reintegrament en els casos que preveu l’article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions.

14.2. Les quantitats reintegrables tenen la consideració d’ingressos de dret públic i poden ser exigides per la via de constrenyiment.

14.3. Si encara no s’ha abonat l’import del premi, l’incompliment de les obligacions suposa perdre el dret de cobrar-lo, amb l’audiència prèvia de la persona interessada.

14.4. El guanyador perdrà el dret de reclamar el pagament del premi si no lliura tota la documentació requerida o si, per qualsevol altra circumstància que se li pugui imputar, no és possible tramitar aquest pagament dins el termini notificat per l’Institut Balear de la Joventut.

15. Règim d’infraccions i sancions

Si s’incompleixen els requisits que estableix aquesta Resolució, s’aplicarà el règim d’infraccions i sancions que regula el títol V del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions.

16. Normativa d’aplicació

Aquesta convocatòria es regeix pel que disposen aquesta Resolució, l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 15 de setembre de 2003 (BOIB núm. 137, de 2 d’octubre), modificada per l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 19 de febrer de 2004 (BOIB núm. 29, de 28 de febrer) i per l’Ordre de 8 de març de 2005 (BOIB núm. 48, de 26 de març), per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions de la Conselleria de Presidència i Esports, i el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions, i la resta de normativa d’aplicació.

 

ANNEX 2

Bases específiques del Programa Cultural Art Jove 2019

CERTAMEN D’ARTS VISUALS

1. Convocatòria

Es convoca el Certamen d’Arts Visuals per a joves creadors de qualsevol disciplina artística a la qual es pugui aplicar la denominació d’arts visuals (fotografia, escultura, pintura, instal·lació, vídeo instal·lació…).

2. Participants

Hi poden participar joves artistes residents a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019. No s’admet la inscripció de grups.

3. Premis

La dotació total del premi és de 7.000,00 € (set mil euros) que es repartirà de la manera següent:

1. Es repartiran 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) a parts iguals entre els artistes finalistes (fins a un màxim de set) en concepte de despeses de producció de l’obra que presenten a concurs.

2. Un primer premi en metàl·lic de 1.000,00 € (mil euros).

3. Dos segons premis de 500,00 € (cinc-cents euros) que el jurat pot dividir de la manera que li sembli més adient.

4. Els 3.500,00 € (tres mil cinc-cents euros) restants es destinaran a sufragar totes les despeses de la persona guanyadora per participar al Certamen Art Pertot 2020. La persona guanyadora presentarà una obra al festival Inund’Art de Girona el mes de juny de 2020 i a la Casa de la Catalanitat de Perpinyà el mes de desembre de 2020. En aquests 3.500,00 € (tres mil cinc-cents euros) estan incloses les despeses de desplaçament, allotjament, manutenció, producció i transport de l’obra i honoraris de l’artista guanyador.

Tots els premis poden ser declarats deserts i el primer no pot ser compartit. La decisió del jurat és inapel·lable.

4. Termini d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció i adjuntar tota la informació és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 29 d’abril de 2019.

A més de la documentació establerta en el punt 5.3 de les bases generals d’aquesta convocatòria (annex 1), les persones participants han d’enviar a l’adreça electrònica artjove2019@gmail.com un document en format PDF o un enllaç de Dropbox, Drive o similar, amb accés a un document en format PDF que contengui el dossier amb fotografies de la seva obra general i que pugui ser descarregat, amb una capacitat màxima de 300 MB. L’enllaç ha de romandre actiu com a mínim un mes.

5. Jurat

El jurat s’ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d’aquesta convocatòria. De conformitat amb l’apartat 7.3, els membres del jurat han de ser designats entre els membres de l’Associació de Galeristes de Palma, els membres de l’Associació d’Artistes Audiovisuals de les Illes Balears, els comissaris o programadors d’art de centres o fundacions culturals de prestigi reconegut, els crítics d’art de mitjans de comunicació amb difusió suficient a les Illes Balears o a altres comunitats autònomes de l’Estat i artistes de prestigi reconegut. Així mateix, es convidarà a participar com a membre del jurat el guanyador de la darrera edició del Certamen d’Arts Visuals del Programa Cultural Art Jove.

6. Condicions tècniques

El dossier ha de ser anònim i ha de contenir l’obra general de l’artista i incloure una proposta concreta d’un màxim de tres obres que es presenten al certamen, amb la fitxa tècnica corresponent. Tant el tema com la tècnica i el suport de les obres proposades a concurs són de lliure elecció de l’artista.

7. Selecció i desenvolupament

El jurat, atesos els dossiers presentats, ha de seleccionar -a partir dels criteris de qualitat i creativitat- un màxim de set obres, que passaran a la final. Només pot triar una obra per artista.

El jurat, a l’hora de triar les obres finalistes, tindrà en compte les obres proposades per l’artista, però en pot triar una altra que estigui inclosa en el seu dossier.

Els artistes finalistes hauran de lliurar l’obra seleccionada, degudament identificada amb el seu nom i amb la fitxa tècnica corresponent, en les dates i llocs que oportunament li notifiqui l’Àrea d’Art Jove.

La final del certamen tendrà lloc el mes d’agost al Casal Solleric de Palma. El jurat, un cop vistes les set propostes presentades, triarà la guanyadora i el segon premi. Farà pública la decisió aquella mateixa nit, un cop inaugurada l’exposició.

A l’exposició participaran, a més, quatre artistes convidats: els seleccionats balear, català i francès del certamen Art Pertot 2019 i el seleccionat català del certamen Art Pertot 2018. Les seves obres no entren a concurs però estaran exposades juntament amb totes les finalistes del certamen Art Jove d’Arts Visuals 2019.

8. Altres determinacions

Els set artistes finalistes podran participar en unes jornades formatives a Barcelona, conjuntament amb els finalistes de l’Art Jove de l’Agència Catalana de la Joventut al llarg de 2019.

L’artista guanyador haurà de fer, tant a Girona com a Perpinyà, un primer viatge per conèixer el context on s’haurà d’inscriure la seva exposició i un segon viatge per produir i presentar públicament el seu projecte. Les despeses d’aquests viatges estan incloses en els 3.500 €.

L’Institut Balear de la Joventut li abonarà aquests 3.500 euros de forma escalonada, a mesura que vagi generant les despeses de producció, honoraris, desplaçament, manutenció, etc.

Si l’artista presenta la mateixa proposta als dos festivals, haurà d’adaptar-la als espais i filosofies de cada exposició. En aquest sentit, l’organització de cadascun dels espais expositius podrà negociar amb l’artista l’espai de presentació del projecte a fi que s’ajusti a les normatives i necessitats de cada lloc.

CERTAMEN DE CÒMIC

1. Convocatòria

L’Institut Balear de la Joventut, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, convoca aquest certamen adreçat a joves dibuixants i guionistes.

2. Participants

Es poden presentar a aquest certamen un participant en solitari o un equip format pel guionista i el dibuixant del treball. Els participants han de ser nascuts o residents a les Illes Balears i tenir entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019.

3. Premis

La dotació total del premi és de 7.000,00 € (set mil euros) que es repartirà de la manera següent:

1. Un primer premi en metàl·lic de 2.000,00 € (mil euros).

2. Dos segons premis de 500,00 € (cinc-cents euros), que el jurat pot dividir de la manera que li sembli més adient.

3. El guanyador rebrà 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) més en concepte d’avançament de drets d’autor per desenvolupar un còmic monogràfic.

4. A més es destinaran 2.500,00 € (tres mil euros) a l’edició d’un còmic monogràfic amb una editorial de prestigi reconegut que tengui tirada a tot l’Estat espanyol.

Tots els premis poden ser declarats deserts i el primer no pot ser compartit. La decisió del jurat és inapel·lable.

4. Termini d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció i adjuntar tota la informació és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 29 d’abril de 2019.

A més de la documentació establerta en el punt 5.3 de les bases generals d’aquesta convocatòria (annex 1), les persones participants han d’enviar a l’adreça electrònica artjove2019@gmail.com un document en format PDF o un enllaç de Dropbox, Drive o similar, amb accés a un document en format PDF que contengui el seu treball i que pugui ser descarregat, amb una capacitat màxima de 300 MB. L’enllaç ha de romandre actiu com a mínim un mes.

5. Jurat

El jurat s’ha de formar tenint en compte els criteris de l’apartat 7 de les bases generals d’aquesta convocatòria. En la lletra b del punt 7.3 s’indica que els vocals han de ser designats entre professionals o personalitats de prestigi reconegut en l’àmbit professional o cultural de la matèria corresponent. Pel que fa al Certamen de Còmic, aquests s’han de triar entre representants del Clúster de Còmic, dibuixants i guionistes de prestigi reconegut a les Illes Balears, directors d’editorials de còmic i comissaris d’exposicions, crítics o llibreters vinculats al món del còmic. Es convidarà a formar part del jurat al guanyador de la darrera edició convocada d’aquest certamen. També hi participarà un tècnic de l’IEB. Hi actuarà com a secretària, amb veu però sense vot, la coordinadora del Programa Cultural Art Jove.

6. Condicions tècniques

Cada participant ha de presentar, a més de la documentació requerida en el punt 5.3 de les bases generals (annex 1) d’aquesta convocatòria, un document en format PDF, amb el treball digitalitzat.

Els treballs, de temàtica lliure, es poden presentar en blanc i negre o en color, han de ser anònims i han de tenir un mínim de quatre pàgines i un màxim de deu. Poden ser en català o en castellà.

Cada persona o equip només pot presentar un treball. Una mateixa persona no pot participar en dos o més equips.

7. Selecció i desenvolupament

El certamen preveu l’organització d’una fase de selecció prèvia i una fase final.

Fase de preselecció. Un cop vists els treballs presentats, el jurat ha de seleccionar, a partir dels criteris de qualitat i creativitat artística, un màxim de set còmics per passar a la fase final. L’Àrea d’Art Jove notificarà el resultat de la selecció. Els participants o equips de participants finalistes hauran de presentar un document en format PDF del seu treball dissenyat per ser produït en plafons de 100 x 70 cm, en el termini de 15 dies hàbils, comptadors a partir de la notificació. En aquest plafó ha de constar el nom de l’autor o autors i el títol del còmic.

Fase final. La fase final es durà a terme durant el mes d’octubre en el marc del festival Internacional de Mallorca Còmic Nostrum. S’exposaran totes les obres seleccionades i el jurat seleccionarà l’obra o les obres guanyadores. La decisió del jurat es donarà a conèixer el mateix dia de la inauguració de l’exposició.

8. Altres determinacions

El còmic monogràfic, que ha de contenir obligatòriament la historieta guanyadora d’aquest certamen, es presentarà en el marc del Saló Internacional del Còmic de Barcelona de 2020.

A més, els guanyadors del primer premi estaran convidats a assistir al Festival Internacional de còmic d’Angulema, durant el mes de gener de 2020. L’IEB assumirà les despeses d’aquest viatge (desplaçament, allotjament i manutenció) i es reserva la possibilitat d’assumir també les despeses de traducció de totes les pàgines del còmic que estiguin produïdes el 30 de novembre de 2019.

En el cas que l’àlbum no estigués encara acabat quan tengui lloc la 40 edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, se n’ajornaria la presentació fins a l’octubre de 2020, en el marc del Còmic Nostrum Festival Internacional de Mallorca.

El guanyador escollirà l’editorial amb què vol publicar el seu còmic, sempre tenint en compte l’opinió del Departament d’Art Jove. Un cop triada l’editorial es formalitzarà un contracte entre l’autor i aquesta i se’n fixarà un calendari. En el cas que els artistes no tenguin preparada l’obra en la data prevista sense justificació, perdran el dret a reclamar l’edició del còmic i, per tant, a cobrar aquesta part del premi.

CERTAMEN DE DANSA CONTEMPORÀNIA

L’institut Balear de la Joventut, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, convoca aquest certamen, en el qual s’estableixen dues modalitats:

a. Joves Coreògrafs

b. Solos

A. Joves Coreògrafs

1. Participants

Aquest certamen s’adreça a joves coreògrafs, residents o nascuts a les Illes Balears, que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019. S’admet la inscripció de grups.

2. Premis

S’estableix una dotació total de 6.000 € (sis mil euros), que es repartirà de la manera següent:

1. Es repartiran a parts iguals 1.500.00 € (mil cinc-cents euros) entre els tres coreògrafs o grups de coreògrafs finalistes en concepte de pagament dels ballarins i del coreògraf per preparar la seva coreografia per la fase final.

2. Un primer premi en metàl·lic de 2.000,00 € (dos mil euros) per a la coreografia guanyadora.

3. La coreografia guanyadora rebrà, a més, 1.200,00 € (mil dos-cents euros) en concepte de pagament als ballarins i al coreògraf per actuar en la Fira B! i en el Festival Palma amb la Dansa de l’any 2020. El coreògraf o els coreògrafs guanyadors cobraran 600,00 € (sis-cents euros) per actuació, 150 dels quals van destinats al coreògraf o als coreògrafs guanyadors del certamen i la resta es repartirà a parts iguals entre els ballarins. En el cas que el coreògraf o els coreògrafs siguin també ballarins, cobraran 150 € (cent cinquanta euros) més la part que els hi pertoqui com ballarins.

4. La quantia restant es destinarà a pagar actuacions de la coreografia guanyadora i les dues finalistes. Per cada actuació realitzada, el coreògraf cobrarà 150 € (cent cinquanta euros) i la resta es repartirà a parts iguals entre els ballarins que actuïn , tenint en compte que la dotació total màxima per a cada coreografia, amb independència del nombre de membres, serà de 600 € (sis-cents euros).

El premi pot ser declarat desert i no es pot dividir.

3. Condicions tècniques

Cada coreògraf ha de presentar un únic muntatge coreogràfic de dansa contemporània de creació pròpia, que ha de durar com a mínim 15 minuts i com a màxim, 20.

El nombre de ballarins de les coreografies presentades ha de ser d’un mínim de dos i un màxim de sis. Els ballarins han de tenir entre 16 i 35 anys. El coreògraf o els coreògrafs poden ser ballarins.

El muntatge no pot haver estat estrenat en cap altre espai escènic professional de les Illes Balears.

Els participants, tant en la fase final com en la selecció prèvia, han d’aportar el seu vestuari i el muntatge coreogràfic, si escau, i el CD, el DVD, la unitat de memòria USB, etc., amb la música triada o l’acompanyament musical (intèrprets i instruments), si decideixen que sigui en directe.

Els ballarins que intervenguin en les actuacions posteriors a la final del certamen poden variar en funció de les necessitats del coreògraf, però en cap cas han de ser menys de dos ni més de sis. En qualsevol cas, hauran de ser els mateixos durant tot el procés d’assessorament artístic per preparar la peça final que es presenta a concurs.

4. Terminis d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 29 d’abril de 2019.

5. Jurat

El jurat s’ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d’aquesta convocatòria. De conformitat amb l’apartat 7.3, els membres del jurat han de ser designats entre els col·lectius següents: directors de companyies de dansa de prestigi reconegut en l’àmbit de les Illes Balears o de la resta de l’Estat; crítics de dansa de diferents mitjans de comunicació amb difusió suficient a les Illes Balears o a la resta de l’Estat; directors, programadors o coordinadors de centres, sales i espais escènics, i un representant de l’Institut d’Estudis Balèarics. Es convidarà a formar part del jurat la guanyadora del Certamen de Dansa Contemporània Art Jove 2017. Hi ha d’actuar com a secretària, amb veu però sense vot, la coordinadora del Programa Cultural Art Jove.

6. Selecció i desenvolupament del certamen

L’Institut Balear de la Joventut preveu organitzar, un cop finalitzat el període d’inscripció, una fase semifinal i una fase final en els llocs i les dates que es comuniquin als participants.

En la fase semifinal els ballarins de cada coreografia han d’interpretar un fragment de la coreografia presentada en un temps mínim de cinc minuts i màxim de deu. A partir d’aquesta interpretació, el jurat ha de seleccionar les tres coreografies que passaran a la fase final. El jurat tendrà en compte, com a criteris de selecció, l’originalitat i la qualitat de la coreografia i també la qualitat artística i interpretativa dels ballarins.

Els tres coreògrafs finalistes i els seus respectius ballarins rebran assessorament artístic d’un professional de prestigi reconegut en l’àmbit nacional per desenvolupar el projecte coreogràfic que presenten a la final.

En la fase final, els ballarins de cada coreografia han d’interpretar tota la coreografia seleccionada en un temps mínim de 15 minuts i màxim de 20. El jurat donarà a conèixer la seva decisió en un acte públic.

7. Actuacions

Es preveu que es duguin a terme les actuacions de les fases semifinal i final del certamen, la corresponent al pagament del premi i aquelles que organitzi el Programa Cultural Art Jove.

Pel que fa a l’actuació derivada del pagament del premi, correspon a l’Institut d’Estudis Baleàrics i a l’Ajuntament de Palma decidir quin serà l’espai escènic o cultural en què es representarà i consensuar-ne la data amb la companyia de la coreografia guanyadora. Aquesta actuació es farà en el marc de la Fira B! de 2020 i del Palmadansa 2020.

L’Institut d’Estudis Baleàrics i el festival Palmadansa es reserven la possibilitat de programar una o les dues coreografies finalistes conjuntament amb la guanyadora, durant la Fira B! i el Palmadansa 2020. En aquest cas, els finalistes programats rebrien 600 € (sis-cents euros) amb independència del nombre de components i sempre tenint en compte que es reserven 150 euros per a cada coreògraf.

Els ballarins i els coreògrafs guanyadors i finalistes cobraran la part que els pertoqui un cop hagin duit a terme les actuacions programades. En cas d’absència, si aquesta no és justificada per algun motiu de força major, el ballarí o el grup de ballarins perdrà el dret a cobrar-la. L’Institut Balear de la Joventut no es farà càrrec, en cap cas, de les despeses de desplaçament, manutenció, allotjament o dietes dels músics acompanyants o dels tècnics de so i llum.

B. Solos

1. Convocatòria

L’Institut Balear de la Joventut, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, convoca aquest certamen adreçat a joves ballarins, residents o nascuts a les Illes Balears, que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019. No es permet la inscripció de grups.

2. Premis

S’estableix una dotació total de 4.000 € (quatre mil euros), que es repartirà de la manera següent:

1. Un primer premi en metàl·lic de 1.000,00 € (mil euros)

2. El ballarí guanyador rebrà a més 500 € (cinc-cents euros) en concepte de pagament per actuar a la Fira B! i al Festival Palma amb la Dansa de l’any 2020. El ballarí cobrarà 250 € (dos-cents cinquanta euros) per actuació.

3. Dos segons premis de 500 € (cinc-cents euros), que el jurat pot dividir de la manera que li sembli més adient.

4. La quantia restant es destinarà a pagar actuacions del guanyador i dels dos segons premis. Cada ballarí rebrà 150 € per actuació.

Tots els premis es poden declarar deserts i el primer premi no es pot dividir.

3. Condicions tècniques

Cada ballarí interpretarà una peça de creació pròpia o d’un altre coreògraf, que ha de durar com a mínim set minuts i com a màxim, deu.

El muntatge no pot haver estat estrenat en cap altre espai escènic professional de les Illes Balears.

Els participants, tant en la fase final com en la selecció prèvia, han d’aportar el seu vestuari i el muntatge coreogràfic, si escau, i el CD, el DVD, la unitat de memòria USB, etc., amb la música triada o l’acompanyament musical (intèrprets i instruments), si decideixen que sigui en directe.

4. Terminis d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 29 d’abril de 2019.

5. Jurat

El jurat s’ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d’aquesta convocatòria. De conformitat amb l’apartat 7.3, els membres del jurat han de ser designats entre els col·lectius següents: directors de companyies de dansa de prestigi reconegut en l’àmbit de les Illes Balears o de la resta de l’Estat; crítics de dansa de diferents mitjans de comunicació amb difusió suficient a les Illes Balears o a la resta de l’Estat; directors, programadors o coordinadors de centres, sales i espais escènics, i un representant de l’Institut d’Estudis Baleàrics. Hi ha d’actuar com a secretària, amb veu però sense vot, la coordinadora del Programa Cultural Art Jove.

6. Selecció i desenvolupament del certamen

L’Institut Balear de la Joventut preveu organitzar, un cop finalitzat el període d’inscripció, una fase semifinal i una fase final en els llocs i les dates que es comuniquin als participants.

En la fase semifinal els ballarins han d’interpretar un fragment de la coreografia presentada en un temps mínim de tres minuts i màxim de cinc. A partir d’aquesta interpretació, el jurat ha de seleccionar les set propostes que passaran a la fase final. El jurat tendrà en compte, com a criteris de selecció, la qualitat artística i interpretativa dels ballarins.

Els set ballarins finalistes rebran assessorament artístic d’un professional de prestigi reconegut en l’àmbit nacional durant una jornada.

En la fase final, els ballarins de cada coreografia han d’interpretar la peça sencera (de creació pròpia o d’un altre coreògraf) que ha de durar entre set i quinze minuts. El jurat donarà a conèixer la seva decisió en un acte públic.

7. Actuacions

Es preveu que es duguin a terme les actuacions de les fases semifinal i final del certamen, la corresponent al pagament del premi i aquelles que organitzi el Programa Cultural Art Jove.

L’Institut d’Estudis Baleàrics i el festival Palmadansa es reserven la possibilitat de programar alguns o tots els ballarins finalistes conjuntament amb el guanyador, durant la Fira B! i el Palmadansa 2020. En aquest cas, els finalistes programats rebrien 250 € (dos-cents cinquanta euros).

Pel que fa a l’actuació derivada del pagament del premi, correspon a l’Institut d’Estudis Baleàrics decidir quin serà l’espai escènic o cultural en què es representarà i consensuar-ne la data amb els finalistes i el guanyador. Aquesta actuació es farà en el marc de la Fira B! de 2020.

El ballarí guanyador i els finalistes cobraran la part que els pertoqui un cop hagin dut a terme les actuacions programades. En cas d’absència, si aquesta no és justificada per algun motiu de força major, el ballarí perdrà el dret a cobrar-la. L’Institut Balear de la Joventut no es farà càrrec, en cap cas, de les despeses de desplaçament, manutenció, allotjament o dietes dels músics acompanyants o dels tècnics de so i llum.

CERTAMEN DE DRAMATÚRGIA

1. Convocatòria i participants

L’Institut Balear de la Joventut, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, convoca aquest certamen adreçat a joves dramaturgs, que han de ser nascuts o residents a les Illes Balears i tenir entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019. No s’admet la inscripció de grups.

2. Premis

La dotació total del premi és de 6.000,00 € (sis mil euros) que es repartirà de la manera següent:

1. Es repartiran a parts iguals entre els tres dramaturgs finalistes 1.500,00 € (mil cinc-cents euros) en concepte d’encàrrec per desenvolupar 15 minuts de la seva obra teatral i per muntar-ne la lectura dramatitzada. (En aquests 500 € està inclosa qualsevol despesa derivada de la producció de la lectura, pagaments d’actors, tècnics...)

2. Un primer premi de 1.000,00 € (mil euros) en metàl·lic.

3. Els 3.500 € restants es destinaran a pagar tres actuacions de la lectura dramatitzada de l’obra guanyadora en el marc de les activitats de l’Obra.D.O.r a Eivissa, a Menorca i a Barcelona, a la Sala Beckett.

El primer premi pot ser declarat desert i no pot ser compartit. La decisió del jurat és inapel·lable.

3. Jurat

El jurat s’ha de formar tenint en compte els criteris de l’apartat 7 de les bases generals d’aquesta convocatòria. Al punt 7.3 s’indica que els vocals han de ser designats entre professionals o personalitats de prestigi reconegut en l’àmbit professional o cultural de la matèria corresponent. Pel que fa al Certamen de Dramatúrgia, aquests s’han de triar entre representants de l’ADIB (Associació de Dramaturgs de les Illes Balears), dramaturgs de prestigi reconegut a les Illes Balears, programadors i crítics teatrals de mitjans de comunicació amb suficient difusió a les Illes Balears. També hi participarà un tècnic de l’IEB. Hi estarà convidat el guanyador de la darrera edició convocada del Certamen de Dramatúrgia de l’Art Jove. Hi actuarà com a secretària, amb veu però sense vot, la coordinadora del Programa Cultural Art Jove.

4. Terminis d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció i adjuntar tota la informació és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 29 d’abril de 2019.

A més de la documentació establerta en el punt 5.3 de les bases generals d’aquesta convocatòria (annex 1), cada participant ha d’enviar a l’adreça electrònica artjove2019@gmail.com un document en format PDF amb un fragment (d’extensió mínima de tres pàgines) de l’obra que presenta a concurs.

5. Condicions tècniques

A més de la documentació requerida en el punt 5.4 de les bases generals (annex 1) d’aquesta convocatòria, cada participant ha de presentar la proposta, que ha ser anònima i serà identificada pel títol i pel número d’ordre que li assigni el Departament d’Art Jove.

L’obra, de temàtica lliure, ha se ser original, inèdita i escrita en llengua catalana. Ha d’estar concebuda per a un màxim de 4 personatges i una durada de 45 minuts, com a mínim.

Cada persona només pot presentar una proposta.

 

6. Selecció i desenvolupament

Un cop llegides les propostes presentades, el jurat es reunirà a porta tancada per triar un màxim de tres finalistes, a partir dels criteris de qualitat i creativitat artístiques i de viabilitat de la proposta.

El Departament d’Art Jove donarà a conèixer la decisió del jurat als tres finalistes que, a partir d’aquell moment, disposaran d’un mes per escriure un fragment de l’obra de 15 minuts i per muntar, amb el director (si escau) i els actors que cada finalista triï, la lectura dramatitzada d’aquests 15 minuts. Per aquesta tasca cobraran 500 €.

Els tres dramaturgs finalistes rebran assessorament artístic d’un dramaturg de prestigi reconegut, seleccionat per l’ADIB, per desenvolupar la proposta dramatúrgica que presenten a la final.

La final tendrà lloc el 26 de juny de 2019, al teatre Mar i Terra de Palma, en el marc la setmana de dramatúrgia de l’Obra.D.O.r de les Illes Balears. Es representaran les tres lectures dramatitzades i aquell mateix vespre el jurat donarà a conèixer el nom del guanyador.

El guanyador disposarà de dos mesos, comptadors a partir la final del certamen, per escriure l’obra sencera i muntar-ne la lectura dramatitzada.

Es representaran tres lectures dramatitzades (a Eivissa, a Menorca i a la sala Beckett de Barcelona) incloses a l’Obra.D.O.r. Els 3.500 € restants es dividiran a parts iguals entre els actors, el director i el dramaturg per sufragar els seus caixets i les dietes derivades d’aquestes tres actuacions.

Les despeses de desplaçament i allotjament dels actors, del director i del dramaturg guanyador seran assumides per l’Institut d’Estudis Baleàrics.

7. Altres determinacions

Els dramaturgs finalistes poden triar els actors que desitgin sempre que siguin professionals. El dramaturg pot dirigir la seva pròpia obra.

En el cas que la persona finalista o guanyadora no tengui preparada l’obra en la data prevista sense justificació, perdrà el dret a reclamar l’edició del recull i, per tant, a cobrar aquesta part del premi.

L’ADIB contractarà les tres representacions de l’obra guanyadora i en donarà d’alta els actors i el director. Les despeses de gestió de l’ADIB estan incloses en els 3.500 €.

CERTAMEN DE MÚSICA PER A JOVES INTÈRPRETS EN LA MODALITAT DE GRUPS DE CAMBRA

1. Convocatòria i participants

L’Institut Balear de la Joventut, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics, convoca aquest certamen adreçat a grups de cambra formats per joves intèrprets residents o nascuts a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019.

2. Premis

S’estableix una dotació total de 6.000 € (sis mil euros), que es repartirà de la manera següent:

1. Un primer premi en metàl·lic de 2.000,00 € (dos mil euros).

2. El grup de cambra guanyador rebrà, a més, 1.200,00 € (mil dos-cents euros) per dues actuacions (cadascuna dotada amb 600,00 €): una en el marc de la Fira B! de 2020 i l’altra en el festival Inclàssic 2020 d’Inca.

3. La quantia restant es destinarà a pagar actuacions del guanyador i dels finalistes. Aquesta quantia es repartirà a parts iguals entre les persones o els grups classificats, tenint en compte que cada component rebrà 150 € i que la dotació total màxima per cada grup, amb independència del nombre de membres, serà de 600 €. Es garanteix un mínim d’una actuació per a cada grup finalista fins a exhaurir la dotació.

Ambdós premis poden ser declarats deserts i no es poden compartir. La decisió del jurat és inapel·lable.

3. Terminis d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció i presentar tota la documentació és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 29 d’abril de 2019.

A més de la documentació establerta en el punt 5.3 de les bases generals d’aquesta convocatòria (annex 1), cada grup ha d’enviar a l’adreça electrònica artjove2019@gmail.com un arxiu amb les partitures del repertori de la semifinal.

Si un cop finalitzat el termini d’inscripció algun dels components del grup no pot assistir a la primera prova selectiva, s’admetrà la substitució d’un màxim del 33 % dels components del grup. En el cas de duets, no s’admet cap substitució. Aquestes substitucions s’han de subjectar obligatòriament a les restriccions següents:

1. Només s’admeten substitucions abans de la primera prova selectiva en directe.

2. Els substituts han de complir els requisits d’edat i de naixement o residència.

3. Els substituts han de presentar, prèviament, la documentació indicada en l’apartat 5.3.

4. En la primera i en la segona prova (en la semifinal i en la final), els components del grup han de ser obligatòriament els mateixos.

4. Jurat

El jurat s’ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d’aquesta convocatòria. De conformitat amb l’apartat 7.3, els membres del jurat han de ser designats entre els directors del Conservatori Professional de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, els coordinadors de festivals de música clàssica de prestigi reconegut a les Illes Balears i músics o compositors de les Illes Balears. També hi participarà un tècnic de l’Institut d’Estudis Baleàrics. Hi ha d’actuar com a secretària, amb veu però sense vot, la coordinadora del Programa Cultural Art Jove.

5. Condicions estilístiques

Les interpretacions han de pertànyer obligatòriament al repertori de música clàssica per grups de cambra. Queden excloses formalment les transcripcions no consolidades i les reduccions orquestrals per a piano.

Una mateixa persona no pot participar en dos grups de cambra diferents.

6. Selecció i desenvolupament

La fase semifinal tendrà lloc en el marc del festival Inclàssic d’Inca durant el mes de juny de 2019. Els participants hauran d’actuar en directe durant un mínim de cinc minuts i un màxim de deu minuts. El jurat ha de decidir quins són els grups de cambra (fins a un màxim de tres) seleccionats per passar a la final.

La fase final es farà en el lloc i en les dates que oportunament donarà a conèixer el Departament d’Art Jove. Els tres grups seleccionats per a la fase final han d’actuar en directe durant un mínim de 25 minuts i un màxim de 30 minuts, amb el repertori que considerin més adient. A partir d’aquesta audició, el jurat ha de seleccionar el grup guanyador, tenint en compte criteris com la dificultat del repertori seleccionat i la qualitat de la interpretació.

7. Concerts

Es preveuen els concerts corresponents a les fases semifinal i final del certamen, els derivats del pagament dels dos premis i aquells que s’organitzin en el marc del programa itinerant Art Jove.

Pel que fa als concerts derivats del pagament del primer premi, el grup guanyador del certamen haurà de pactar el dia i l’hora de l’actuació amb el coordinador de la Fira B! i amb el festival Inclàssic.

L’Institut d’Estudis Baleàrics i el festival Inclàssic es reserven la possibilitat de programar un o els dos grups finalistes conjuntament amb el guanyador, durant la Fira B! 2020 i en el festival Inclàssic 2020. En aquest cas, els grups finalistes programats rebrien 600 € (sis-cents euros) amb independència del nombre de components.

Els grups de cambra guanyadors i finalistes cobraran la seva minuta un cop hagi tengut lloc el concert programat. En cas d’absència no justificada a alguna de les actuacions programades prèviament, el grup perdrà el dret a cobrar-la.

CERTAMEN DE DISSENY DE MODA

S’estableixen dues modalitats:

a. Joves Dissenyadors

b. Càsting Jove

A. Joves Dissenyadors

1. Participants

Aquest certamen s’adreça a joves dissenyadors, residents o nascuts a les Illes Balears, que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019. S’admet la inscripció de grups.

2. Premis

S’estableix una dotació total de 5.000,00 € (cinc mil euros), que es repartirà de la manera següent:

1. Un primer premi rebrà 2.000,00 € (dos mil euros) en metàl·lic.

2. Dos segons premis de 500 € (cinc-cents euros) en metàl·lic, encara que el jurat pot proposar-ne una altra distribució nominativa.

3. Els 2.000,00 € (dos mil euros) restants es repartiran a parts iguals entre els finalistes del certamen (fins a un màxim de set) en concepte de despeses de producció de la col·lecció.

Ambdós premis es poden declarar deserts i el primer no es pot dividir.

3. Terminis d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció i adjuntar el dossier de presentació és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 28 d’abril de 2019.

A més de la documentació establerta en el punt 5.3 de les bases generals d’aquesta convocatòria (annex 1), cada participant ha d’enviar a l’adreça electrònica artjove2019@gmail.com un dossier de presentació en format PDF, o un enllaç de Dropbox, Drive o similar, amb la col·lecció que presenta a concurs, amb accés a un document en format PDF que contengui el seu treball i que pugui ser descarregat, amb una capacitat màxima de 300 MB. L’enllaç ha de romandre actiu com a mínim un mes. El document en format PDF ha de ser anònim i ha de portar com a nom el títol de la col·lecció.

4. Condicions tècniques

El dossier de presentació, que ha de ser anònim, es presentarà en format digital. Ha d’incloure la col·lecció que presenta a concurs amb set peces. La col·lecció ha de ser prêt-à-porter, és a dir, que pugui produir-se i/o comercialitzar-se.

Aquest dossier de presentació, obligatòriament, ha d’incloure:

1. Una breu memòria explicativa de la col·lecció, en la qual es parli del concepte del projecte, la inspiració, les línies, els volums i les formes, els teixits i s’hi aporti una carta de color. També cal especificar si es tracta d’una col·lecció prêt-à-porter o de moda artesanal. S’ha de precisar si la col·lecció és masculina, femenina, infantil o mixta, amb una explicació del percentatge de cada tipologia.

2. Un mínim de nou figurins il·lustrats amb tècnica lliure de forma que s’apreciï clarament el concepte i la idea de la col·lecció, encara que a la final només es mostrin els set conjunts (outfits) que el dissenyador esculli. La talla mínima dels looks presentats ha de ser la 36 per als femenins i la 38 per als masculins.

3. Ha d’incloure també una proposta escènica de presentació de col·lecció: ambientació, coreografia, càsting (tipus de model) i estilisme.

4. Foto en maniquí: look fins a un 80 % acabat amb fons blanc on es vegin clarament les peces i els acabats.

Cada participant només pot presentar una proposta (un dossier de presentació).

5. Jurat

El jurat s’ha de formar tenint en compte els criteris de l’apartat 7 de les bases generals d’aquesta convocatòria. En el punt 7.3 s’indica que els membres del jurat han de ser designats entre professionals o personalitats de prestigi reconegut en l’àmbit professional o cultural de la matèria corresponent. Pel que fa al Certamen de Disseny de Moda, aquests s’han de designar entre tots o alguns dels col·lectius següents: directors d’escoles de disseny o persones en què aquests deleguin la representació; dissenyadors de prestigi reconegut i de professionalitat acreditada en l’àmbit de les Illes Balears, i empresaris o professionals representatius en els sectors de la comunicació i la indústria del disseny. També es convidarà a formar-hi part al guanyador del primer premi de la darrera edició convocada del Certamen de Moda i a un artista d’una altra modalitat que estigui d’alguna manera vinculat amb la moda. Hi ha d’actuar com a secretària, amb veu però sense vot, la coordinadora del Programa Cultural Art Jove.

 

6. Selecció i desenvolupament

Un cop vists els dossiers de presentació presentats, el jurat ha de seleccionar un màxim de set col·leccions, que són les que passaran a la fase final, a partir de criteris com l’originalitat, la qualitat, la creativitat, el concepte, la confecció, el patronatge, els acabats, la proposta de disseny i el caràcter ètic i/o sostenible. Els accessoris i la proposta d'estilisme es valoraran com un plus.

Els dissenyadors finalistes han de presentar les col·leccions seleccionades en les dates i els llocs que oportunament indiqui l’Àrea d’Art Jove. Es convocarà el jurat perquè examini de prop les col·leccions presentades i els participants podran disposar d’un màxim de cinc minuts per defensar i explicar la seva proposta al jurat.

Els finalistes hauran de triar una cançó per la desfilada de la seva col·lecció, que serà interpretada en directe per un grup de música durant la passarel·la.

En la fase final tindrà lloc la Passarel·la Art Jove. A partir d’aquí, el jurat ha de seleccionar la col·lecció guanyadora. La seva decisió es donarà a conèixer el mateix vespre de la passarel·la.

Els participants poden aportar les seves pròpies models o triar-ne alguna o algunes que hagin superat la preselecció del Càsting Jove.

Les despeses de maquillatge i perruqueria de les models seran assumides pel Departament Art Jove.

B. Càsting Jove

1. Participants

Poden concursar en aquest certamen joves nascuts o residents a les Illes Balears, que tinguin entre 16 i 35 anys el dia 31 de desembre de 2019.

2. Premis

S’estableix una dotació total del premi de 3.000,00 € (tres mil euros), que es repartirà de la manera següent:

150,00 € (cent cinquanta euros) en metàl·lic per a cada participant que desfili a la passarel·la de moda del Certamen de Moda Art Jove 2019.

3. Jurat

El jurat serà una representació del jurat del Certamen de Moda d’aquesta edició. Hi ha d’actuar com a secretària, amb veu però sense vot, la coordinadora del Programa Cultural Art Jove.

4. Terminis d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció i adjuntar tota la informació és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 29 d’abril de 2019.

A més de la documentació establerta en el punt 5.3 de les bases generals d’aquesta convocatòria (annex 1), cada participant ha d’enviar a l’adreça electrònica artjove2019@gmail.com un arxiu en format PDF que contengui cinc fotografies de cos sencer i un retrat. Totes les fotografies han de ser de bona qualitat i nítides.

5. Condicions tècniques

Els participants poden tenir qualsevol talla o alçada, encara que s’estableix una talla de roba mínima de 36 per a les dones i 38 per als homes.

6. Selecció i desenvolupament del certamen

La selecció prèvia tendrà lloc el mes de juny al Palma Arena. Tots els concursants hauran de desfilar davant del jurat que, a partir de criteris com l'actitud, el domini del cos, la presència escènica i l'ús de talons en el cas de les dones, en triarà un màxim de 28 models.

El Departament d’Art Jove enviarà les fotos i les mides dels models que hagin superat la preselecció als set participants finalistes del Certamen de Moda Art Jove 2019, que disposaran d’una setmana per triar els models.

Un cop rebudes totes les seleccions dels participants es notificarà als models triats que hauran de posar-se en contacte amb el dissenyador o els dissenyadors per als quals desfilaran.

Els guanyadors desfilaran en la final d'Art Jove de Disseny de Moda, en la qual mostraran les col·leccions finalistes d‘un o de més d’un dissenyadors.

CERTAMEN DE DISSENY DE PRODUCTE

1. Convocatòria

L’Institut Balear de la Joventut convoca el Certamen de Disseny de Producte, per al qual s’estableixen dues modalitats:

a. Tema lliure

b. Guardó Programa Cultural Art Jove

2. Participants

Aquest certamen s’adreça a joves dissenyadors, residents o nascuts a les Illes Balears, que tenguin entre 16 i 35 anys el 31 de desembre de 2019. S’admet la inscripció de grups.

3. Premi

S’estableix una dotació total de 6.000,00 € (sis mil euros) distribuïts de la manera següent:

a. Tema lliure:

  • Un primer premi de 2.000,00 € (dos mil euros), en metàl·lic.
  • Dos segons premis de 500,00 € (cinc cents euros), en metàl·lic.

b.  Guardó Art Jove:

  • Un primer premi de 2.000,00 € (dos mil euros), en metàl·lic.
  • Dos segons premis de 500,00 € (cinc cents euros), en metàl·lic.

El jurat pot declarar desert tots els premis. Cap d’ells pot ser compartit

4. Jurats

El jurat s’ha de formar tenint en compte els criteris del punt 7 de les bases generals (annex 1) d’aquesta convocatòria. De conformitat amb l’apartat 7.3, els membres del jurat han de ser designats entre els col·lectius següents: directors d’escoles superiors de disseny o persones en qui aquests deleguin la representació; dissenyadors de prestigi reconegut i professionalitat acreditada en l’àmbit de les Balears, i empresaris o professionals representatius del sector del disseny de producte. Així mateix, es convidarà a participar com a membre del jurat el guanyador de la modalitat de Disseny de Producte de l’edició anterior.

5. Terminis d’inscripció i presentació de la documentació

El termini per formalitzar la inscripció i adjuntar tota la informació és des de l’endemà d’haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears fins a les 24.00 h del 29 d’abril de 2019.

A més de la documentació establerta en el punt 5.3 de les bases generals d’aquesta convocatòria (annex 1), cada participant ha d’enviar a l’adreça electrònica artjove2019@gmail.com un document en format PDF o un enllaç de Dropbox, Drive o similar, amb accés a un document en format PDF que contengui el seu treball i que pugui ser descarregat, amb una capacitat màxima de 300 MB. L’enllaç ha de romandre actiu com a mínim un mes.

6. Condicions tècniques

El treball ha de ser anònim i únicament hi ha de constar el títol del projecte i la modalitat en la qual concursa. S’identificarà amb el número d’ordre que li assigni l’Àrea d’Art Jove. Cada persona participant o grup de participants només pot presentar una proposta a cada categoria i, per tant, una persona no es pot presentar alhora individualment i en grup a la mateixa categoria.

Els participants de cada categoria hauran d’enviar un document en format PDF, amb la màxima resolució possible, que contengui un únic plafó de 100 x 70 cm amb la informació següent:

1. Tota la informació gràfica i textual necessària per tal de facilitar-ne la comprensió.

2. Una memòria tècnica i descriptiva del projecte (característiques tècniques, materials, sistema de producció, etc.).

A la categoria de tema lliure s’admetran totes les propostes.

Pel que fa al Guardó Art Jove, la proposta ha de complir els requisits següents:

1. Ha de representar l’esperit del Certamen Art Jove i ha de permetre variacions cromàtiques en una part o en la seva totalitat per tal d’adaptar-la a les properes edicions segons el color corporatiu de la línia gràfica. En aquest sentit, es facilitarà als participants el número de la carta de colors (Pantone) corresponent al color predominant de la línia gràfica Art Jove 2019.

2. S’ha de fer en un material ambientalment innocu i la fabricació s’ha d’ajustar al concepte de quilòmetre zero. Així mateix, s’han de considerar els aspectes econòmics (cost i viabilitat) per a una producció anual aproximada de 25 exemplars.

3. S’ha de preveure que el guardó haurà d’incloure el nom del certamen, el nom de la persona guanyadora i el logotip de l’Art Jove.

7. Selecció i desenvolupament

Un cop vists els treballs presentats, el jurat n’ha de seleccionar un màxim de set projectes per categoria, que passaran a la fase final, a partir de criteris com ara la innovació i la recerca de noves solucions, el disseny respectuós amb el medi ambient, la consideració dels costos de producció i la possibilitat de producció de forma senzilla i viable des de tots els punts de vista. En la categoria del Guardó Art Jove, a més, es valorarà el respecte a la personalitat del certamen, els seus objectius i els seus valors i l’estètica i l’originalitat del guardó.

Per a la fase final, els finalistes d’ambdues categories hauran d’enviar al programa cultural Art Jove un arxiu amb el mateix plafó presentat anteriorment, en el qual consti el títol del projecte i el nom de totes les persones autores. A més, hauran d’aportar una maqueta o prototip de la seva proposta i, els qui optin pel Guardó d’Art Jove, hauran d’aportar un prototip amb els materials definitius.

El Programa Cultural Art Jove produirà tots els plafons finalistes per exposar-los, juntament amb les maquetes o prototips, en la final del certamen, que tendrà lloc en un espai públic de Palma. Abans d’inaugurar l’exposició, els participants podran disposar d’un màxim de cinc minuts per defensar i explicar la seva proposta al jurat. Després, el jurat seleccionarà els projectes guanyadors i s’inaugurarà l’exposició.

8. Altres determinacions

El Programa Cultural Art Jove es reserva la possibilitat d’utilitzar la proposta guanyadora de la categoria de Guardó Art Jove com a guardó per als guanyadors de properes edicions d’Art Jove.