Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE MANCOR DE LA VALL

Núm. 1984
Text refòs de l'Ordenança Fiscal reguladora de l'impost sobre béns immobles

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Primer. - Detectada l'existència de modificacions parcials de l'ordenança fiscal reguladora de l'impost de béns immobles (BOIB nº182, de 06 de desembre de 2007), i una vegada comprovat que aquest Ajuntament no disposa de Text Refós que unifiqui la seva redacció completa, s´ha procedit a la elaboració del mateix per a una major seguretat jurídica dels ciutadans.

Segon. - A tal efecte, es publica a continuació el text refós en el que s'inclou dites modificacions, previstes en la publicació del BOIB nº 187, de 24 de desembre de 2009 per al tipus de gravamen per als béns rústics (0,40%), i en la publicació del BOIB nº150, de 31 d’octubre de 2013 per al tipus de gravamen per als béns urbans (0,55%):

 

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L’IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES

FONAMENT I NATURALESA

ARTICLE 1. L’Ajuntament de Mancor de la vall, conformement al que disposa l’article 15.2 del text refós de la llei reguladora de les hisendes locals, aprovat per rdl 2/2004, de 5 de març, fa ús de la facultat que li atorga aquesta llei, en ordre a la fixació dels elements necessaris per a la determinació de les quotes tributàries de l’impost sobre béns immobles, previst a l’article 59.1.a) de dita llei, l’exacció de la qual es farà amb subjecció al que disposa aquesta ordenança fiscal.

ELEMENTS DE LA RELACIÓ TRIBUTÀRIA FIXATS PER LLEI

ARTICLE 2. La naturalesa del tribut, la configuració del fet imposable, la determinació dels subjectes passius i de la base de tributació, l’aplicació de beneficis tributaris, la concreció del període impositiu i el naixement de l’obligació de contribuir o meritació, així com el règim d’administració o gestió, es regula d’acord amb els preceptes continguts en el Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per RDL 2/2004, de 5 de març, i per les demés disposicions legals i reglamentàries que la complementin i siguin d’aplicació al present impost, així com per la present Ordenança Fiscal.

QUOTA TRIBUTÀRIA I TIPUS DE GRAVAMEN

ARTICLE 3

1 La quota íntegra d’aquest impost serà el resultat d’aplicar a la base liquidable el tipus de gravamen.

2 La quota líquida s’obtindrà minorant la quota íntegra en l’import de les bonificacions previstes legalment.

3 Els tipus de gravàmens incrementats dins els límits prevists a la llei reguladora, són els següents

- Tipus de gravamen per als béns urbans: 0,55%

- Tipus de gravamen per als béns rústics: 0,40%

EXEMPCIONS

ARTICLE 4. Estaran exempts de l’impost els immobles següents:

a) Els immobles relacionats a l’article 62, apartats 1 i 2 del Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, aprovat per RDL 2/2004, de 5 de març.

b) Els béns de naturalesa urbana, la quota líquida dels quals sigui inferior a 5 euros i els béns de naturalesa rústica la quota líquida dels quals, o la quota agrupada a que fa referència l’article 77.2 del Text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, sigui inferior a 2 euros.

 

BONIFICACIONS

ARTICLE 5

1 Tindran una bonificació del 50% en la quota íntegra de l’impost sempre que així es sol·liciti pels interessats abans de l’inici de les obres, els immobles que constitueixin l’objecte de l’activitat de les empreses, urbanitzacions, construcció i promoció immobiliària tant d’obra nova com de rehabilitació equiparable a aquesta, i no figurin entre els béns del seu immobilitzat. El termini d’aplicació d’aquesta bonificació comprendrà des del període impositiu següent a aquell en que s’iniciïn les obres fins al posterior a l’acabament de les mateixes, sempre que durant aquest temps es realitzin obres d’urbanització o construcció efectiva, i sense que, en cap cas, puguin excedir de tres períodes impositius.

2. Tindran dret a una bonificació del 50% en la quota íntegra de l’impost, durant els tres períodes impositius següents al de l’atorgament de la qualificació definitiva, els habitatges de protecció oficial i les que resultin equiparables a aquestes conforme a la normativa de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Aquesta bonificació es concedirà a petició de l’interessat, la qual podrà efectuar-se en qualsevol moment anterior a la terminació dels tres períodes impositius de duració de la mateixa i sortirà efectes, en el seu cas, des del període impositiu següent a aquell en què es sol·liciti.

3. Tindran dret a una bonificació del 95% de la quota íntegra els béns rústics de les cooperatives agràries i d’explotació comunitària de la terra en els termes establerts en la Llei 20/1990, de 19 de desembre, sobre Règim fiscal de les cooperatives.

4. Podran gaudir d’una bonificació del 50% de la quota resultant d’aplicar, si s’escau, les bonificacions dels apartats anteriors d’aquest article, els subjectes passius que ostentin la condició de titulars de família nombrosa. Aquesta bonificació només serà aplicable en el cas d’immobles que constitueixin el domicili familiar, i sempre que el valor cadastral no superi els 60.000 euros.

Aquesta bonificació s’atorgarà anualment i es concedirà a petició de l’interessat si ho presenta abans del 31 de gener de l’any pel qual es sol·licita la bonificació, aportant la següent documentació:

- Escrit de sol·licitud, identificant l’immoble mitjançant fotocòpia del darrer rebut de l’impost sobre béns immobles.

- Certificat de família nombrosa.

- Qualsevol altre document requerit p-er l’Administració Municipal a efectes de comprovar el compliment dels requisits prevists per la concessió de la bonificació.

COL·LABORACIÓ AMB EL CADASTRE

ARTICLE 6. L’Ajuntament de Mancor de la Vall comunicarà de manera automàtica al Cadastre qualsevol alteració de que tengui constància i que pugui incidir en l’Impost sobre Béns Immobles.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA. Aquesta Ordenança deroga qualsevol ordenança anterior aprovada per l’Ajuntament de Mancor de la Vall i referida a l’Impost sobre Béns Immobles.

DISPOSICIÓ FINAL. La present Ordenança Fiscal fou originàriament aprovada per l’Ajuntament Ple en sessió de dia 24 d’octubre de 2007 i entrarà en vigor l’1 de gener de 2008.

 

A Mancor de la Vall, a 06 de març de 2019

El Batle,

Guillem Villalonga Ramonell