Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SON SERVERA

Núm. 1953
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança municipal d’ús i aprofitament de platges

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l’Ajuntament de Son Servera, a la sessió ordinària de dia 15 d’octubre de 2018, va aprovar inicialment la modificació de l’Ordenança municipal d’ús i aprofitament de platges i es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 156 de 13 de desembre de 2018 perquè, en un termini de trenta dies, els veïns i les persones legítimament interessades poguessin examinar l’expedient i formular reclamacions, objeccions o observacions.

Igualment es va donar audiència a les associacions establertes en l’àmbit territorial del municipi de Son Servera que es troben inscrites en el registre municipal d’associacions veïnals i les finalitats de les quals guarden relació directa amb l’objecte de la disposició, per un termini de deu dies.

Acabat el termini d’exposició pública als interessats, així com el termini d’audiència a les associacions relacionades directament amb l’objecte de la disposició, sense que s’hagin formulat reclamacions, objeccions o observacions, s’entén definitivament aprovada la modificació de l’Ordenança municipal d’ús i aprofitament de platges i en compliment del previst a l’article 103, de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local, es publica el text íntegre de la mateixa, que és el següent:

Ordenança municipal d’ús i aprofitament de platges

Índex

Article 1. Caràcter de les platges

Article 2. Competències Municipals

Article 3. Exercici de les competències

Article 4. Manteniment de la neteja

Article 5. Manteniment d’higiene i salubritat

Article 6. Salvament i seguretat

Article 7. Divisió per zones

Zona de serveis

Zona de repòs

Zona activa de banys

Article 8. Vigilància de platges

Article 9. Protecció del Medi Ambient

Article 10. Bucs i contaminació

Article 11. Prohibicions d’ús de les Platges

Article 12. Embarcacions

Article 13. Banyistes

Article 14. Ús de la zona delimitada per a l’accés a cans. Condicions d’ús

Article 15. Règim disciplinari del no compliment de la present ordenança

Article 16. Vigència

Article 1. Caràcter de les platges

D’acord amb el disposat a l’art. 3.1. lletra b) de la Llei de Costes, de 28 de juliol de 1998, les platges d’aquest terme municipal de Son Servera constitueixen béns de domini públic marítim-terrestre estatal, en consonància amb el disposat a l’art. 132.2. de la Constitució Espanyola.

Article 2. Competències Municipals

L’article 115 de l’esmentada Llei de Costes, atribueix competències municipals en el domini marítim terrestre estatal, que amb el referent a les platges es concreten en:

a) Mantenir les platges i llocs públics de banys en les degudes condicions de neteja, higiene i salubritat.

b) Vigilar l’observació de les normes i instruccions dictades per l’administració de l’Estat sobre salvament i seguretat de les vides humanes.

Article 3. Exercici de les competències

La present Ordenança Municipal tendeix a regular l’exercici d’aqueixes competències que la Llei de Costes assigna a aquest municipi, en ares de mantenir les platges d’aquest terme municipal en les millors condicions higièniques i sanitàries i regular la vigilància en les normes emanades de l’administració de l’Estat, en quant faci referència al salvament en cas de naufragi i seguretat de les persones que utilitzin les platges.

Article 4. Manteniment de la neteja (redacció modificada)

1. En exercici de les competències que la vigent ordenació jurídica atribueix a aquest Ajuntament en relació amb la neteja de les platges d’aquest terme municipal, es realitzaran les següents activitats:

a) Retirada de la sorra de tots els residus, papers, puntes de cigarrets, restes de menjars, etc.

b) Buidat i neteja de les papereres públiques i demés recipients de residus sòlids disposats en les platges, i trasllat del seu contingut a abocadors de fems.

c) Retirada d’algues, en el cas de què sigui necessari.

2. Retirada de les platges dels residus que s’entremesclin amb la sorra en la seva capa superficial i neteja i buidat dels recipients. Aquests serveis es prestaran:

- diàriament durant la temporada compresa entre l’1 d’abril i el 31 d’octubre

- mensualment la resta de l’any

3. La vigilància del compliment estricte de les obligacions concessionals, en quant a la neteja de les platges, s’encomana al Regidor/a de l’àrea competent, que haurà d’adoptar les mesures pertinents per a què en tot moment les platges de son Servera estiguin completament netes i amb cura, donant compte a la Batlia de les irregularitats que detecti, en ordre a preveure el convenient per a l’exigència del compliment dels compromisos contrets.

Article 5. Manteniment d’Higiene i Salubritat

En ordre a mantenir la higiene i salubritat, es vigilarà pel personal d’aquest Ajuntament, i sota la direcció del Regidor/a de l’àrea competent, els abocaments i dipòsits de materials que puguin produir contaminants i riscs d’accidents, denunciant als infractors i adoptant les mesures urgents per impedir que se segueixin produint actuacions d’aquest tipus.

Article 6. Salvament i Seguretat

Per a l’exercici de les competències municipals en ordre a prevenir el pertinents sobre salvament i seguretat de les vides humanes, l’Ajuntament de Son Servera, com és habitual en la temporada de platges segons marca la Demarcació de Costes, comptarà amb el personal necessari per a la prestació de dit servei.

Article 7. Divisió per zones

1. El terme municipal de Son Servera compta fonamentalment amb les platges de Cala Millor, Cala Bona, Port Roig, Port Vell, Es Ribell-Sa Marjal, que són d’aprofitament massiu i comunitari durant les corresponents temporades estiuenques, que es fixen entre l’1 d’abril i el 31 d’octubre de cada any.

2. Per al millor aprofitament comú i general d’aquestes platges, l’espai que cada una ocupa podrà dividir-se en tres punts.

a. Zona de Serveis

b. Zona de repòs

c. Zona activa de banys

a. A la zona delimitada com de serveis, s’establiran els denominats de temporada que puguin gestionar-se de forma directa o indirecta per l’administració municipal, en virtut de les facultats contingudes en l’art. 115.c) de la vigent Llei de costes. Amb aquesta finalitat, la Junta de Govern Local aprovarà la delimitació d’aquestes zones, especificant els serveis que en cada temporada puguin establir-se i la gestió dels mateixos.

b. A les platges delimitades com a de repòs, es mantindrà la platja lliure de tota ocupació, permetent únicament la col·locació d’ombrel·les, que podran ser portades pels usuaris de les platges o bé llogades pels serveis que per això es puguin establir en la forma prevista a la apartat anterior. En aquesta zona es garanteix en tot moment l’ús comú i general de les platges.

c. La zona delimitada com de banys comprendrà la franja limítrof amb la mar, i serà d’accés sense solució de continuïtat al propi mar que banya la platja.

Article 8. Vigilància de la platja

L’Ajuntament de Son Servera disposarà de personal per vigilar l’observació, no només del previst en aquesta ordenança, sinó a més de les normes i instruccions dictades per l’administració de l’Estat sobre salvament i seguretat de vides humanes i tindrà la condició d’agent de l’autoritat, sempre que sigui funcionari. En cas de què no ho fos, serà auxiliar dels agents de l’autoritat, havent d’actuar correctament uniformat i dependent de la policia local i de la regidoria de l’àrea competent, a la policia de la qual s’encomana la fixació del servei a prestar, torns i horaris i demés obligacions pròpies d’aquesta relació jerarquitzada. Els vigilants de platja han de denunciar davant l’agent de l’autoritat, sempre que sigui funcionari, l’incompliment de les normes reguladores d’aquesta ordenança i les que puguin emanar de l’Administració de l’Estat, o de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Article 9. Protecció del Medi Ambient

1. Amb la finalitat de donar compliment al disposat a la Llei de Costes, Reial Decret Legislatiu 1032/1986, de 28 de juny, i Reial Decret 1131/1988, de 30 de setembre, sobre avaluació de l’impacte ambiental, no es podran abocar des de la terra, en concepte del qual s’inclouen també les platges, directa o indirectament substàncies i objectes que puguin dur com a conseqüència perill per a la salut humana, perjudicar els recursos vius i el sistema ecològic, ni reduir les possibilitats d’espargiment i obstaculitzar altres usos legítims dels mars i platges.

2. En compliment de l’establert a l’apartat anterior, els abocaments que arribin a la mar procedents d’indústries i serveis establerts en les seves proximitats i també a les pròpies platges, disposaran dels mecanismes suficients per evitar qualsevol tipus de contaminació, degradació del medi ambient i ecosistema, posant perill vides humanes o la fauna i la flora marina.

Article 10. Embarcacions i Contaminació

1. Les embarcacions que naveguin per les platges de Son Servera o estiguin sortits en la mateixa, disposaran dels mitjans de seguretat per evitar qualsevol fuita de cru, i gestionar adequadament els residus generats, orgànics o d’altra naturalesa, sense que puguin realitzar neteges de fons, en cas d’incompliment d’aquesta disposició que emana el vigent ordenament jurídic, l’administració municipal, a més de mantenir un estret contacte amb l’Administració de l’Estat, que té aquesta competència amb caràcter exclusiu, podrà efectuar les corresponents denúncies i exercitar les accions legals pertinents per exigir la reparació dels danys causats al medi ambient.

2. Amb la finalitat d’evitar la invasió de marejades negres a les platges d’aquest terme municipal, l’Ajuntament de Son Servera podrà exercir l’acció popular regulada a l’art. 125 de la Constitució Espanyola.

Article 11. Prohibicions en ús de les platges (redacció modificada)

1. Constitueixen les platges un bé de domini públic, tant en la seva modalitat d’ús, com de serveis públics, es prohibeix expressament l’ús privatiu de les mateixes.

2. D’acord amb el disposat a l’art. 33.5 de la Llei de Costes, es prohibeix a les d’aquest terme municipal, l’establiment i la circulació de vehicles de qualsevol tipus, de dos, quatre o més rodes, per tracció mecànica o animal. S’eximeixen de dita prohibició els vehicles d’urgències, seguretat i serveis del municipi.

3. Així mateix, en compliment de l’esmentat precepte, queda prohibit establir en les platges d’aquest terme municipal, campaments i acampades, donat que dites instal·lacions pugnen contra la lliure utilització de les platges, i instal·lacions de casetes, tendes de campanya, veles, faldons, i tot tipus de muntatges que resultin antiestètics recomanant-se l’ús d’ombrel·les d’un sòl suport i sense faldons adossats, així com hamaques platgeres.

4. Es prohibeix l’abocament a les platges o a la mar de qualsevol substància que pugui posar en perill la salubritat pública. A tal efecte, les instal·lacions desmuntables que es destinin a dotació de serveis a les platges, o utilització de casetes que puguin autoritzar-se, hauran de disposar dels sistemes precisos per a l’evacuació d’aigües residuals i fecals, que s’hauran d’inspeccionar i visar pels serveis tècnics municipals, i que sense aquest requisit no podran ser autoritzades.

5. Es prohibeix a les zones de sorra de les platges que no estiguin destinades a tal efecte, fer foc, cuinar o torrar a l’aire lliure, així com tot tipus de jocs que puguin molestar a l’usuari, com els de pilotes: futbol, petanca, tenis, etc.,

6. Queda així mateix prohibit, transitar per les platges amb cavalls o qualsevol classe d’animals que puguin posar en perill la salut de les persones, a excepció del previst a l’article 14.

7. Queda prohibit l’ús abusiu i no apropiat de les dutxes.

Article 12. Embarcacions

1. Per tal d’evitar possibles accidents que pugin ocasionar les embarcacions, tant a moto com a vela i ràpides de rem, com Cholas, tablas de Wind Surf, esquí, etc. quan circulin dins de la zona de la mar ocupada per banyistes, es prohibeix terminantment l’evolució de les embarcacions anteriorment esmentades, a distància inferior a 250 metres de la costa. L’expressada distància s’haurà de respectar en tot moment encara que no hagi banyistes utilitzant les aigües limítrofs amb les platges. Dins d’aquesta zona, estarà permès circular amb precaució a les embarcacions de salvament.

2. Per l’Administració de l’Estat, a través de l’organisme competent, es fixaran les platges, canals d’arrencament i atracament per a les embarcacions, degudament senyalitzats, i en els que queda prohibida la natació. Quan les embarcacions tenguin necessitat d’abordar la platja o partir d’ella, ho faran a velocitat reduïda, utilitzant dits canals i evitant interferir en el trànsit normal dels mateixos.

Article 13. Banyistes

Els banyistes no podran allunyar-se més de 250 metres de la vorera de la mar a les platges amb l’objecte de poder garantir la protecció contra aquests accidents, que també puguin produir-se els que exerciten els deports d’esquí aquàtic remolcat, els quals hauran, així mateix, de respectar les distàncies assenyalades pels seus remolcadors.

Article 14. Ús de la zona delimitada per a l’accés a cans. Condicions d’ús. (redacció modificada)

1. Es permet l’accés dels cans a l’espai públic previst a l’annex I (zona de la platja Sa Marjal) en les mateixes condicions que els animals domèstics a la via i als espais públics. Per això, els cans, per poder accedir a la zona delimitada a tal efecte han de complir les següents condicions:

a) Han d´estar identificats.

b) S´ha d´evitar en tot moment que els animals domèstics causin danys o embrutin els espais públics.

c) S´han de recollir les deposicions immediatament, prioritàriament amb sistemes impermeables i estancs, i col·locar-les de manera higiènicament acceptable dins les bosses adients i als contenidors o dipòsits d´escombraries.

d) S´ha de procedir immediatament a la neteja dels elements afectats.

e) En cas de tractar-se de cans potencialment perillosos, han de complir, a més, les condicions fixades per aquests tipus d’animals que recull la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la tinença d’animals potencialment perillosos:

- Ser major d’edat i no estar incapacitat per proporcionar l’atenció necessària a l’animal

- No haver estat condemnat per delictes d’homicidi, lesions, tortures, contra la llibertat o contra la integritat moral, la llibertat sexual i la salut pública, d’associació amb banda armada o de narcotràfic, així com l’absència de sancions per infraccions en matèria de tinença d’animals potencialment perillosos.

- Certificat d’aptitud psicològica

- Acreditació d’haver formalitzat una assegurança de responsabilitat civils per danys a tercers amb una cobertura no inferior a 120.000 euros.

2. L’Ajuntament podrà limitar la presència dels gossos a l’espai de platja en situacions puntuals de grans aglomeracions i per motius de seguretat de les persones o els animals i per interès públic.

3. Els usuaris han de complir qualsevol obligació que resulti aplicable de la normativa de protecció i tinença d´animals i de convivència ciutadana i en concret els següents requisits:

· No es poden abandonar residus ni deposicions a la sorra ni a l´aigua; fer-ho pot ser motiu de sanció. Cal que s´utilitzin les papereres i altres serveis públics quan sigui necessari.

· Els usuaris no poden rentar amb sabó a la platja els seus animals. Es prohibeix rentar al mar, a les fonts, a les dutxes, o similars; fer-ho pot ser motiu de sanció.

Article 15. Règim disciplinari pel no compliment de la present ordenança (redacció modificada)

Infraccions:

- Lleus: són considerades infraccions lleus les que resultin de l’incompliment dels articles 7.2.b, 11.3, 11.5, 11.6, 13, 14.1. a) b) c) d) d’aquesta ordenança. Seran sancionades amb una multa de 60 a 300 euros.

- Greus: són considerades infraccions greus les que resultin de l’incompliment reiterat dels articles 7.2.b, 11.3, 11.5, 11.6, 13, 14.1.a) b) c) d) d’aquesta ordenança.. Seran sancionades amb una multa de 301 a 1.500 euros.

- Molts greus: són considerades infraccions molt greus les que resultin de l’incompliment dels articles 5, 9 i 12 i 14.1.e) d’aquesta ordenança. seran sancionades amb una multa de 1.501 a 3.000 euros.

Article 16. Vigència

La present ordenança entrarà en vigor, una vegada s’hagi publicat el text íntegre de l’ordenança en el Butlletí Oficial de les Illes Balears en la forma i terminis prevists als articles 103 i 113 de la Llei 20/2006 de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, conforme als articles 65.2 i 70.2 de la Llei 7/1985 de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local.”

 

Son Servera, 6 de març de 2019

La Batlessa

Natalia Troya Isern