Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció primera. Contractació Pública

AJUNTAMENT DE FERRERIES

Núm. 1891
Aprovació del plec de condicions que ha de regir el concurs per a la licitació de l’explotació de les instal·lacions de temporada i fixes a la platja de Cala Galdana per a l’any 2019

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Per a coneixement general, es fa públic que el Ple de l’Ajuntament, en sessió ordinària de dia 28 de febrer de 2019, va adoptar, entre altres, l’acord següent:

«Primer.- Aprovar l'expedient del concurs per a l'explotació per tercer de les instal·lacions de temporada i fixes a la platja de Cala Galdana per a l’any 2019, prorrogable pels anys 2020, 2021 i 2022.

Segon.- Aprovar els plecs de condicions que regiran el concurs redactats a l'efecte.

Tercer.- Disposar l'obertura del procediment de licitació i ordenar que es procedeixi a dur a terme tots tràmits siguin necessaris per al bon fi del present procediment i, en particular, per a la adjudicació i formalització del referit contracte.

Quart.- Que es procedeixi a la publicació del plec de licitació en el BOIB i perfil del contractant."

 

Ferreries, 4 de març de 2019

El batle Josep Carreres Coll

 

PLEC DE CONDICIONS QUE HA DE REGIR EL CONCURS PER A LA LICITACIÓ DE L’EXPLOTACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS DE TEMPORADA I FIXES A LA PLATJA DE CALA GALDANA PER A L’ANY 2019.

CLÀUSULA PRIMERA. Objecte, àmbit del contracte i necessitats administratives a satisfer

El contracte té per objecte la selecció dels licitadors a qui l’ajuntament de Ferreries autoritzarà l’ocupació de la zona de domini públic de la platja de Cala Galdana amb elements afectes als serveis de temporada i també per adjudicar la cessió dels drets d’explotació de les instal·lacions fixes existents a la mateixa platja del terme municipal de Ferreries per a l’any 2019, tot de conformitat amb allò previst als articles 53 de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes i 113 del Reial decret 876/2014, de 10 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament General de Costes.

- Serveis a autoritzar i zona d’ocupació

La zona d’ocupació serà la delimitada a l’autorització d’ocupació del domini públic que la Demarcació de Costes a les Illes Balears faci a favor de l’Ajuntament de Ferreries, prèvia petició municipal al respecte, i d’acord, en els seu cas, amb els plànols aprovats per part de la Conselleria de Medi Ambient de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Els serveis de temporada que d’acord amb les prescripcions dels organismes esmentats es demanarà per part municipal que es puguin realitzar a la zona de domini públic delimitada i que seran objecte de concessió mitjançant el concurs que regeix aquest plec de condicions, són els següents:

- Serveis d’explotació d’instal·lacions fixes:

· Autorització núm.1:

Quiosc número 1: Quiosc-bar/restaurant de 147,50 m² de superfície aproximada i que es correspon amb el tram número IT4 del plànol adjunt a aquest plec.

 

· Autorització núm.2:

Quiosc número 2: Llibreria de 60 m² de superfície màxima, i que es correspon amb el tram número IT7 del plànol adjunt a aquest plec

· Autorització núm.3:

Quiosc número 3: Quiosc-bar/restaurant de 147,50 m² de superfície aproximada i que es correspon amb el tram número IT9 del plànol adjunt a aquest plec.

· Autorització núm.4

Quiosc número 4: Quiosc-bar/restaurant de 147,50 m² de superfície aproximada i que es correspon amb el tram número IT13 del plànol adjunt a aquest plec.

- Serveis d’explotació d’elements de temporada:

· Autorització núm. 5:

Hamaques i ombrel·les: La ubicació es fa en cinc zones, 4 de 600 m2 de mides 40x15m, 1 de 525 m2 de mides 35x15m, separades entre elles per una distancia d'uns 40 metres lineals aprox. segons plànols adjunts.

Amb un total de 580 hamaques i 290 ombrel·les, repartides de la següents manera:

· Instal·lació IT núm. 1: 120 hamaques i 60 ombrel·les

· Instal·lació IT núm. 5: 120 hamaques i 60 ombrel·les

· Instal·lació IT núm. 8: 100 hamaques i 60 ombrel·les

· Instal·lació IT núm. 10: 120 hamaques i 60 ombrel·les

· Instal·lació IT núm. 12: 120 hamaques i 50 ombrel·les

A efectes del concurs aquesta autorització es divideix en dos:

- Autorització núm. 5.1, integrada per les instal·lacions IT núms. 1 i 5

- Autorització núm. 5.2, integrada per les instal·lacions IT núms. 8, 10 i 12

· Autorització núm. 6:

Elements nàutics sense motor: Patins amb pedals (velomars), piragües, velos i paddelsurf, situats a una zona de al marge oest de la platja de Cala Galdana de 312 m2, de mides 52x6 m

· Instal.lació IT núm. 11 (elements nàutics): corresponent-li 14 patins a pedals (velomars), 15 piragües, 4 velos i 4 paddelsurf.

· Autorització núm. 7:

Elements nàutics amb motor, amb una ocupació de 132 m2 de 22x6 m.:

· Instal·lació IT núm. 14: corresponent-li 10 M.V.R. i una barca de seguretat amb motor (que ocuparà un espai aproximat de 6x2 m.)

· Autorització núm. 10:

Altres instal·lacions desmuntables:

· IT núm.16: Mòdul taquilles de 48 boxes, de 4,30 m. x 0,90 m. x 0,60 m. (a 10 m. de la llibreria IT7)

Seguidament s'adjunten plànols detallats relatius a les autoritzacions i trams corresponents.

- Necessitats administratives a satisfer

L’Ajuntament de Ferreries té l’obligació de prestar els serveis de vigilància i socorrisme a les platges, així com el servei de neteja d’acord amb el que preveu l’actual legislació. En aquest sentit, i sempre amb la finalitat de compensar aquest deure, la Llei de Costes i el seu Reglament concedeixen amb prioritat a l’administració municipal autoritzacions d’ocupacions temporals en domini públic marítim terrestre per a la instal·lació d’hamaques, para sols, embarcacions a motor,.... Per aquesta raó, una vegada atorgada autorització a l’ajuntament per part de la Demarcació de Costes a les Illes Balears, és precís procedir a l’adjudicació de les mateixes garantint uns serveis de qualitat.

 

CLÀUSULA SEGONA. Procediment de Selecció i Adjudicació

El procediment d’adjudicació de l’explotació de les indicades indicades autoritzacions respectarà els principis de publicitat, objectivitat, imparcialitat, transparència i concurrència competitiva de conformitat amb el prescrit a l’art. 53 de la Llei de Costes i a l’article 113 del Reglament General de Costes

Per a la valoració de les ofertes i la determinació de la millor s’utilitzarà tan sòls un únic criteri d’adjudicació que serà el cànon d’explotació.

CLÀUSULA TERCERA. El Perfil de Contractant

Amb la finalitat d'assegurar la transparència i l'accés públic a la informació relativa a la present activitat contractual, i sense perjudici de la publicació del plecs en el Butlletí Oficial de les Illes Balears d’acord amb el prevista a l’art. 113.6 del Reglament General de Costes, aquest Ajuntament compta amb el Perfil de Contractant al qual es tindrà accés segons les especificacions que es regulen a la pàgina web següent: www.ajferreries.org.

CLÀUSULA CUARTA. Capacitat per concórrer a la licitació

Podran presentar ofertes les persones naturals o jurídiques, espanyoles o estrangeres, que tinguin plena capacitat jurídica i d'obrar, no estiguin incurses en cap de les prohibicions de contractar disposades a la vigent Llei de Contractes del Sector Públic.

Es podrà concursar per sí mateix o mitjançant representant, degudament autoritzat conforme assenyala l’article 5 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

CLÀUSULA CINQUENA. Termini de vigència.

1. El termini inicial de durada d'aquest contracte es fixa en un (1) any. Els drets d'explotació objecte de cessió seran exclusivament per a la temporada turística, quedant fixada des del dia 1 de maig fins al dia 31 d'octubre del 2019; això sense perjudici de què determinar l'Administració de l'Estat.

2. Aquest contracte podrà ser prorrogat any a any i de mutu acord entre les parts, per un màxim de tres (3) temporades més addicionals (2020, 2021 i 2022), sempre que es manifesti amb un mes d'antelació a venciment i que així s’acordi per l'òrgan de contractació, i sense que es pugui excedir el termini total, incloses les pròrrogues, de 4 anys. Els drets d'explotació objecte la cessió seran exclusivament per a la temporada turística, quedant fixada des del dia 1 de maig fins al dia 31 d'octubre de cada any, ambdós inclosos- Les dates efectives només podran variar en funció dels que determinen la Administració de l'Estat.

3. En cap cas es podrà entendre concedida tàcitament la pròrroga.

CLÀUSULA SISENA. Tipus de Licitació. Cànon

L'import mínim que haurà d'abonar cada adjudicatari és l'establert a continuació per a cada autorització (imports que podran ser oportunament rectificats tenint en compte el contingut final dels presents plecs).

Serveis d’explotació d’instal·lacions fixes:

· Autorització núm.1:

Quiosc número 1

Mínim anual: 138.000

· Autorització núm.2:

Quiosc número 2

Mínim anual: 36.000

· Autorització núm.3:

Quiosc número 3

Mínim anual: 110.000

· Autorització núm.4:

Quiosc número 4

Mínim anual: 85.000

Serveis d’explotació d’elements de temporada:

· Autorització núm. 5.1:

Hamaques i ombrel·les trams IT 1, 5,

Mínim anual: 130.000 €

· Autorització núm. 5.2:

Hamaques i ombrel·les trams IT 8, 10, 12

Mínim anual: 143.000 €

· Autorització núm. 6:

Elements nàutics Tram número IT11 Mínim anual: 41.000

· Autorització núm. 7:

Elements nàuticsTram número IT14 Mínim anual: 36.000

· Autorització núm. 10:

Taquilles

Minim anual: 10.000

L'import no inclou en cap cas els tributs que puguin ser exigits per qualsevol Administració Pública

El pagament íntegre de l'import del cànon haurà de ser efectuat dins dels 10 dies hàbils següents a la notificació de l'acord d’adjudicació del contracte, sens perjudici de la possibilitat d’ajornar-lo en els termes i condicions previstos a la clàusula dissetena.

CLÀUSULA SETENA. Circumstàncies determinants de l’adjudicació en els sipòsits d’igualtat de proposicions.

L’empat entre vàries ofertes, després d’aplicar el criteri d’adjudicació del contracte, es resoldrà per sorteig.

CLÀUSULA VUITENA. Revisió de preus

No procedeix.

CLÀUSULA NOVENA. Garantia Provisional i Definitiva

Els licitadors hauran d’acompanyar a la seva proposició justificant d’haver constituït la pertinent Garantia Provisional per l’import equivalent al 3% del cànon fixat per a cadascú dels serveis a que es liciti.

La garantia provisional s'extingirà automàticament i serà retornada als licitadors immediatament després de l'adjudicació del contracte. En tot cas, la garantia serà retinguda al licitador la proposició del qual hagués estat seleccionada per a l'adjudicació fins que procedeixi a la constitució de la garantia definitiva, i confiscada a les empreses que retirin injustificadament la seva proposició abans de l'adjudicació.

La Garantia Definitiva es xifra en el 5% del del cànon ofertat d’adjudicació, i s’haurà d’haver constituït en el termini de deu dies hàbils a partir del següent al de la notificació de l’adjudicació.

L'adjudicatari podrà aplicar l'import de la garantia provisional a la definitiva o procedir a una nova constitució d'aquesta última; en aquest cas la garantia provisional es cancel·larà simultàniament a la constitució de la definitiva.

En qualsevol cas, si els licitadors que hagin resultat adjudicataris, no presentin en el termini fixat la fiança definitiva o no abonin el canon o no presentin l’aval bancari pel seu ajornamnet en el termini previst, perdran la quantitat total de la fiança provisional que tinguessin dipositada, essent causa immediata d’extinció de l’adjudicació.

CLÀUSULA DESENA. Garantia complementària per poder respondre de l’aixecament i retirada de les instal·lacions.

Amb l'objectiu que els concessionaris de les instal·lacions temporals, compleixin amb el requisit de retirada dels mateixos de la zona de domini públic a què es refereix aquest Plec de Condicions, i, en compliment de les condicions generals definides per la Demarcació de Costes de Balears que a tots els efectes forma part del present Plec, els adjudicataris d'aquest hauran de constituir un dipòsit - garantia, per valor del 5% del valor material de les instal·lacions en la Caixa General de Dipòsits del Ministeri d’Economia i Hisenda a disposició de la Demarcació de Costes de Balears en el termini de deu dies hàbils a partir del següent al de la notificació de l’adjudicació.

El resguard oficial s’ha de lliurar en aquest Ajuntament per el seu enviament a la Delegació de Costes.

CLÀUSULA ONZENA. Òrgan de Contractació

A la vista de l'import del contracte, l'òrgan competent per efectuar la present contractació i tramitar l'expedient, de conformitat amb la Disposició Addicional Segona de la Llei 9/2017, de 8 de novembre de Contractes del Sector Públic és el Ple de la Corporació, ja que el mateix supera el 10 per cent dels recursos ordinaris del pressupost.

Aquest òrgan té les facultats per adjudicar el contracte i, en conseqüència, té les prerrogatives d’interpretar-la, de resoldre els dubtes que es presentin quant al compliment, d’acordar-ne la resolució quan resulti procedent, així com de determinar-ne els efectes, amb subjecció a la normativa aplicable, sense perjudici dels drets i prerrogatives que corresponen a l’Administració de l’Estat, com a titular del domini públic, al que queda reservat l’exercici de les accions i facultats previstes en la Llei de costes i el seu reglament.

CLÀUSULA DOTZENA. Presentació d'Ofertes i Documentació Administratives

Les ofertes es presentaran a l’ajuntament de Ferreries, en horari de 9 a 14 hores, dins del termini dels 15 dies hàbils comptadors des de l’endemà de la publicació de l'anunci del contracte en BOIB i en el Perfil de Contractant.

Quan les ofertes s'enviïn per correu, l'empresari haurà de justificar la data d'imposició de l'enviament en l'oficina de Correus i anunciar a l'òrgan de contractació la remissió de l'oferta mitjançant tèlex, fax o telegrama en aquest dia, consignant-se el número de l'expedient, títol complet de l'objecte del contracte i nom del licitador.

L'acreditació de la recepció del referit tèlex, fax o telegrama s'efectuarà mitjançant diligència estesa pel secretari municipal. Sense la concurrència de tots dos requisits, no serà admesa l'oferta si és rebuda per l'òrgan de contractació amb posterioritat a la data de terminació del termini assenyalat en l'anunci de licitació. En tot cas, transcorreguts deu dies a comptar des d’aquesta data sense que s'hagi rebut la documentació, aquesta no serà admesa.

Cada licitador no podrà presentar més d'una oferta per cada autorització. La presentació d'una oferta suposa l'acceptació incondicionada per l'empresari de les clàusules del present Plec.

La documentació requerida es presentarà, per a cada servei a què s’opti, en dos sobres tancats: A i B.

En el sobre A hi figurarà en lloc visible una de les dues inscripcions següents, segons a quina autorització s’opti de les relacionades a la CLÀUSULA PRIMERA.

1.- DOCUMENTACIÓ PER PRENDRE PART EN EL CONCURS PER A L’ADJUDICACIÓ DE L’EXPLOTACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS FIXES DE CALA GALDANA (Autorització Servei número    ) o bé,

2.- DOCUMENTACIÓ PER PRENDRE PART EN EL CONCURS PER A L’ADJUDICACIÓ DE L’EXPLOTACIÓ DELS ELEMENTS DE TEMPORADA DE CALA GALDANA (Autorització Servei número    )

En el sobre B, hi figurarà una de les dues inscripcions següents:

1.- PROPOSICIÓ ECONÒMICA INSTAL·LACIÓ FIXE DE CALA GALDANA

(Autorització Servei número    )

2.- PROPOSICIÓ ECONÒMICA ELEMENT DE TEMPORADA DE CALA GALDANA

(Autorització Servei número ).

Documentació a presentar:

SOBRE «A»

· Declaració responsable del licitador segons model recollit a l’annex I del present Plec.

· Justificant d’haver constituït la pertinent Garantia Provisional per l’import equivalent al 3% del cànon fixat per a la corresponent autorització.

SOBRE «B»

· Oferta-Proposició econòmica del licitador segons model recollita a l’annex II del present Plec.

· Contindrà tan sòls una única proposició.

· Si l’oferta-proposició econòmica s’incorpora en un altre sobre, serà desestimada la plica.

CLÀUSULA TRETZENA. Mesa de contractació

La Mesa de Contractació, estarà presidida per l’Alcalde-President de la Corporació, i formaran part d’ella com a vocals:

· L’interventor municipal,Vocal

· El secretari municipal,Vocal

· L’arquitecte tècnic municipal, Vocal.

Un administratiu, funcionari de carrera, actuarà com a Secretari de la Mesa.

CLÀUSULA CATORZENA. Obertura d'Ofertes

La Mesa de Contractació es constituirà el tercer dia hàbil següent al de la finalització del termini de presentació de les ofertes, i procedirà a l'obertura dels Sobres «A» qualificant la documentació administrativa continguda en aquests.

Seguidament farà públic el contingut del sobre A i procedirà en acte públic a l’obertura de les proposicions econòmiques (sobre B).

Quan l‘oferta econòmica inclosa en el Sobre B figuri en lletra i en número i existeixi divergència entre ambdues, prevaldrà la quantitat consignada en lletra. La Mesa formularà proposta d’adjudicació dels diferents serveis a l’Òrgan de Contractació

CLÀUSULA QUINZENA. Requeriment previ a l’adjudicació.

L’òrgan de contractació requerirà als licitadors que hagin presentat l’oferta més avantatjosa per a què, en el termini de deu dies hàbils presentin la documentació següent:

1. La que acrediti la personalitat jurídica de l’empresari/a, es a dir, fotocòpia del

D.N.I. o del document que el substitueixi reglamentàriament, si es tracta d’estrangers (els quals hauran de reunir els requisits establerts en els arts. 65, 84 i concordants de la LCSP); en el cas d’actuar en representació, acompanyaran el Poder que així ho acrediti i l’Escriptura de constitució o modificació de la Societat, en el seu cas, inscrita en el Registre Mercantil quan aquest requisit fos exigible conforme la legislació mercantil que li sigui aplicable.

2. Solvència econòmica i financera i tècnica i professional:

3.1.- Solvència econòmica i financera. S’acreditarà de conformitat amb algun dels següents mitjans:

a. aportació de certificació bancària suficient sobre solvència per a prestació objecte del contracte del servei/s en qüestió i durant tota la seva vigència.

b. Volum anual de negocis del licitador que, referit a l’any de major volum de negoci dels darrers tres anys conclosos haurà de ser al manco una vegada el valor mig anual del contracte. Si es presenta a varis serveis serà el valor referit a una vegada el valor estimat de la suma dels serveis en qüestió.

El volum anual de negocis del licitador s’acreditarà pels seus comptes anuals aprovats i dipositats en el Registre Mercantil, si l’empresari està inscrit en el citat registre, i en cas contrari pels dipositats en el registre oficial en que hagi d’estar inscrit.

Els empresaris individuals no inscrits en el Registre mercantil acreditaran el seu volum anual de negocis mitjançant els seus libres d’inventaris i comptes anuals legalitzats pel Registre mercantil.

3.2.Solvència tècnica i professional, que s’acreditarà mitjançant

a) L’experiència en la realització de la prestació del servei del mateix tipus o de naturalesa al que correspon a l’objecte del contracte, que s’acreditarà mitjançant la relació de prestació de serveis realitzat per l’interessat en els darrers tres (3) anys, corresponents al mateix tipus o naturalesa al que correspon a l’objecte del contracte avalats per certificats de bona execució signats, i el requisit mínim serà que l’import anual acumulat en l’any de major execució sigui igual o superior al 50% del valor estimat del contracte segons el lot, o de l’anualitat mitja si aquesta és inferior al valor estimat del contracte.

Els serveis o treballs efectuats s’acreditaran mitjançant certificats expedits o visats per l’òrgan competent, quan el destinatari sigui una entitat del sector públic; quan el destinatari sigui un subjecte privat, mitjançant un certificat expedit per aquest o, a manca d’aquest certificat, mitjançant una declaració de l’empresari acompanyat dels documents obrants a poder del mateix que acreditin la realització de la prestació; si procedeix, aquests certificats seran comunicats directament a l’òrgan de contractació per l’autoritat competent.

b) Les empreses de nova creació, entenent com a tals les que tenen una antiguitat inferior a cinc anys, acreditaran la seva solvència tècnica i professional amb la indicació i acreditació de titulació mínima o experiència del personal, que ja estigui integrat en l’empresa i/o que la licitadora es compromet a contractar, que participarà en el contracte i que sigui suficient per la seva execució, i dels mitjans materials mínims necessaris. A tal efecte, la licitadora seleccionada com a millor oferta en la respectiva autorització haurà de presentar:

- Un compromís de que adscriurà al contracte el personal mínim necessari per a la prestació del servei i una relació del personal que participarà en el contracte, acompanyada de còpia dels seus documents d’identitat, juntament amb la resta de documentació acreditativa de la titulació o experiència del personal que adscriurà al servei, i la manifestació de conformitat de l’esmentat personal amb el compromís de d’adscripció al contracte.

- Una declaració responsable que disposen dels mitjans materials necessaris per a l’explotació de l’autorització corresponent o compromís de disposar-ne en el moment de la formalització del contracte amb una relació detallada del mateixos.

4. Certificat acreditatiu de què l'empresa licitadora es troba al corrent de pagament en les cotitzacions de la Seguretat Social, respecte del personal laboral al seu serve

5. Certificat acreditatiu d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries.

6. Compromís de formalitzar pòlissa d'assegurances d'acord amb el que està previst en el Plec.

7. Certificat acreditatiu de què la persona física o empresa licitadora no té cap tipus de deute amb l'Ajuntament de Ferreries.

8. Resguard acreditatiu d’haver constituït la fiança definitiva i la complementària.

CLÀUSULA SETZENA. Adjudicació i formalització del contracte .

L’òrgan de contractació adjudicarà el contracte en el termini de cinc dies hàbils següents a la recepció de la documentació requerida en la clàusula QUINZENA del present plec.

L’adjudicació serà notificada als adjudicataris i resta de licitadors i, simultàniament, es publicarà en el Perfil del Contractant de l’Ajuntament. L’adjudicació haurà de dictar-se, en tot cas, sempre que alguna de les ofertes presentades reuneixi els requisits exigits en el Plec, i en aquest cas no podrà declarar-se deserta la licitació.

No obstant, en els termes previstos a l’article 152 LCSP l’òrgan de contractació, abans de dictar l’adjudicació, podrà renunciar a celebrar el contracte per raons d’interès públic o desistir del procediment tramitat, quant aquest tengui defectes no esmenable.

Els adjudicataris queden obligats a subscriure, en el termini màxim de deu dies hàbils a comptar des del de la notificació de l’acord d’adjudicació, el document administratiu de formalització del contracte, al que s’unirà, formant part del contracte, l’oferta de l’adjudicatari, un exemplar del present plec de condicions de licitació, així com el resguard del pagament del cànon conforme assenyalen les clàusules sisena i dissetena dels presents plecs i el resguard de la garantia definitiva.

Quan per causes imputables a l'adjudicatari no s'hagués formalitzat el contracte dins el termini indicat, el contracte s'adjudicarà al següent licitador per l'ordre en què hagin quedat classificades les ofertes, prèvia presentació de la documentació establerta a la clàusula quinzena d’aquest plec, resultant d'aplicació els terminis establerts en l'apartat anterior .

Si les causes de la no formalització són imputables a l'Administració, s'ha d'indemnitzar el contractista dels danys i perjudicis que la demora li pugui ocasionar.

El document en què es formalitzi el contracte serà en tot cas administratiu, essent títol vàlid per accedir a qualsevol registre públic. No obstant, el contracte es formalitzarà en escriptura pública quan així ho sol·liciti el contractista, essent a càrrec seu les despeses derivades del seu atorgament.

CLÀUSULA DISSETENA. Pagament del cànon.

Tal i com així es preveu a la clàusula SISENA, el pagament íntegre de l'import del cànon haurà de ser efectuat dins dels 10 dies hàbils següents a la notificació de l'acord d’adjudicació i, en tot cas, serà requisit per a la formalització del contracte. No obstant, podrà ajornarse-se el pagament del cànon d'explotació fins el dia 15 d'agost de l'any en curs, o dia següent hàbil si aquest cau en dissabte o festiu, sempre i quan es presenti aval bancari a primer requeriment i amb renúncia expressa als beneficis d'excussió, ordre i divisió , dins dels 10 dies hàbils següents a la notificació de l'acord d’adjudicació, pel seu import o per l'import que resti pendent a la signatura del contracte.

CLÀUSULA DIVUITENA. Acta de comprovació i replanteig.

Al començament de la temporada i prèvia sol·licitud a la Demarcació de Costes es durà a terme l'acta de replanteig de les instal·lacions per comprovar la realitat geomètrica i la disponibilitat dels terrenys necessaris per a l'execució normal de la gestió del servei. Aquesta comprovació es realitzarà entre la Demarcació de Costes i l'Ajuntament de Ferreries, amb representació dels concessionaris. L'acta de replanteig ha d'estar signada per les parts, abans de l'inici de l'explotació, i sense la qual no pot el concessionari procedir a l'explotació oportuna, amb el risc de sanció.

CLÀUSULA DINOVENA. Responsable del contracte.

L’òrgan de contractació designarà un responsable del contracte al que correspondrà supervisar la seva execució i adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries amb la finalitat d'assegurar la correcta realització de la prestació pactada, dintre de l'àmbit de facultats que aquell li atribueixi. El responsable del contracte podrà ser una persona física o jurídica, vinculada a l'Ajuntament o aliena a ell.

 

​​​​​​​CLÀUSULA VINTENA. Condicions especials de l’execució del contracte per a tots els serveis.

Són condicions especials d’execució i tenen el caràcter d’obligació essencial als efectes prevists a l’art. 211 de la LCSP:

1.- Posseir una pòlissa que cobreixi riscs i responsabilitat civil per import no inferior a 600.000€. En les autoritzacions núms. 6 i 7 a mès les pòlisses de responsabilitat i danys a tercers de suscripció obligatòria de les embarcacions de salvament i, en el cas de l’autorització núm. 7) de les embarcacions a motor afectes a l’explotació. La seva presentació serà un requisit indispensable per signar el contracte i tindrà una vigència igual, el menys, al de la vigència del contracte. Un exemplar de la pòlissa i del document acreditatiu del pagament de la corresponent prima (o bé per mitjà de certificat emès per l’entitat asseguradora), haurà de ser presentat a l’Ajuntament dins dels 10 dies hàbils següents a la notificació de l’acord d’adjudicació i amb caràcter previ a la formalització del contracte.

2.-Tenir enquadrat en règim de la Seguretat Socials corresponent al personal adscrit a l’empresa adjudicatària i garantir als treballadors adscrits al contracte el pagament del salari previst en el conveni col·lectiu del sector corresponent o conveni d’empresa que fos més favorable, en el seu cas, sense perjudici del que indiqui la legislació laboral en cada moment

3.- Complir amb les tasques d’informació en matèria de prevenció de riscos laborals dels empleats adscrits a l’empresa adjudicatària.

4.- Adscriure els mitjans personals i/o materials necessaris per l’adequada explotació dels serveis.

5.- Compliment de la normativa laboral de persones amb discapacitat: les empreses licitadores que comptin amb 50 persones treballadores o més en el totalde la seva plantilla han d’acreditar que està formada al manco per un 2% de persones amb discapacitat i gual o superior al 33%. Complementàriament o subsidiàriament es pot acreditar complint les mesures alternatives previstes en la legislació vigent.

6.- Executar el servei públic per la persona adjudicatària. Està prohibida la subcontractació mitjançant la formalització de contractes d’arrendament dels lots, cessió il·legal, etc. o disposar de mitjans personals contractats per terceres persones.

7.- Compliment de les condicions que venguin imposades per l’autorització d’ocupació de domini públic marítim terrestres que atorgui la Demarcació de Costes de les Illes Balears i Capitania Marítima.

8.- Els concessionaris dels serveis hauran de complir amb el que s’estableix al Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears i al Decret 27/2015 de 24 d’abril de modificació del decret 2/2005, de 14 de gener, en especial amb el que s’estableix als art. 18 i 20 i Disposició addicional primera del Decret 27/2015, de 24 d’abril.

CLÀUSULA VINT-I-UNENA. Compliment de les obligacions fiscals, socials, laborals i d’higiene en el treball.

Tots els concessionaris estan obligats a complir les normes vigents en matèria fiscal, laboral, amb la seguretat social, i amb la seguretat i higiene en el treball. L'Ajuntament queda exonerat de tot tipus de responsabilitat en el compliment de les obligacions indicades. El personal que el concessionari destini a l’execució del contracte no tindrà vinculació laboral ni de qualsevol altre tipus amb l’Ajuntament de Ferreries. Aquest personal quedarà exclusivament sota el poder de direcció del concessionari, sense perjudici de les facultats que la normativa de contractació reconeix a l’òrgan de contractació.

CLÀUSULA VINT-I-DOSENA Drets i Obligacions de l'Adjudicatari

Drets de l’adjudicatari

· A ocupar els terrenys objecte d’autorització.

· A ser mantinguts en l'ús dels terrenys durant el termini d'autorització, amb les limitacions establertes en el present plec així com en la normativa de béns de l'Estat.

Obligacions de l’adjudicatari

· Acatar les disposicions que l’Alcalde dicti a l’empara de les competències que li atribueix la legislació vigent.

· Complir amb les ordres que l’Alcalde dicti en vista a un millor funcionament dels serveis que es desenvolupin per part de l’adjudicatari.

· Abonar els subministraments necessaris per a l’explotació (aigua, energia elèctrica, clavegueram i recollida de fems), donant-se a l’efecte d’alta com a titular d’aquests serveis abans de signar el corresponent contracte de formalització de l’adjudicació.

· Obtenir les prèvies llicències i autoritzacions pertinents per a l'exercici de l'activitat.

· Gestionar i explotar l'activitat.

· Mantenir les obres i instal·lacions autoritzades en perfecte estat de conservació i d’utilització, fins i tot pel que fa a la neteja, higiene i estètica. Aniran a compte seu el mobiliari o elements necessaris i els treballs de manteniment i totes les reparacions que siguin necessàries per complir aquesta disposició.

· Subscriure una pòlissa d’assegurança a tot risc de les instal·lacions afectes al servei explotat o de danys a terceres persones segons l’objecte de l’explotació. La seva deguda acreditació serà requisit indispensable per a la signatura del contracte i tindrà una vigència igual, almenys, al termini pel qual es concedeix l’autorització

· Els concessionaris d’hamaques i ombrel·les les hauran de tenir arreplegades de les 21.00h a les 08.00 h de l’endemà, per tal de facilitar la neteja de la platja.

· El concessionaris hauran d’exposar de forma clara i fàcilment visible el preu dels seus serveis mitjançant una cartellera. En el cas dels concessionaris dels elements de temporada la informació dels preus s’haurà de recollir en un cartell que haurà d’estar segellat per l’Ajuntament. Pel que fa als quiscs-bar/ restaurant hauran d’exhibir un llistat de preu i quioc llibreria haurà de tenir marcat amb el preu els productes en venda.

· Els preu de les hamaques i els parasols no podran soprepassar les següents quantitats:

  • Hamaca: 7,5 € per servei (dia o part del mateix)
  • Parasols: 5,5 € per servei (dia o part del mateix)

· El concessionaris hauran de complir amb les prescripcions de l’ORDENANÇA MUNICIPAL D'ÚS I APROFITAMENT DE PLATGES.

· Complir amb tot el marc normatiu ambiental incloses les ordenances municipals al respecte, tot en referència a aspectes relacionats amb el reciclatge i tractament de residus, d’ús d’aigua i energia, en concret, les prescripcions que es contemplen en el certificat (ISO 140001 2015) de la gestió de la Bandera Verda d’AENOR

· El personal de les instal·lacions temporals, haurà d’anar degudament acreditat com a tal, amb distintiu visible per als usuaris i amb el vestuari uniformat que indiqui l’Ajuntament.

· Complir amb les determinacions del Decret 2/2005, de 14 de gener, regulador de les mesures mínimes de seguretat i protecció que han de complir les platges i zones de bany de la comunitat autònoma de les Illes Balears i al Decret 27/2015 de 24 d’abril de modificació del decret 2/2005, de 14 de gener i qualsevol altra normativa vigent sobre seguretat i salvament de platges.

L’ajuntament podrà inspeccionar en tot moment el compliment d’aquests deures i assenyalar les actuacions que s’hagin de portar a terme amb aquest objectiu. El concessionari resta obligat a fer-les en el termini que, a l’efecte, s’atorgui per part municipal. En cas s’incompliment, l’ajuntament podrà executar les mesures proposades de manera subsidiària i a càrrec de l’adjudicatari.

La destrucció per causa de força major de les instal·lacions donarà dret al concessionari a optar entre la renúncia a la concessió sense dret a indemnització.

CLÀUSULA VINT-I-TRESENA. Revocació de l’autorització

Les autoritzacions podran ser revocades o modificades en les seves condicions de manera unilateral per l'Administració de l'Estat, de la Comunitat Autònoma o per l'Ajuntament en qualsevol moment, sense dret a indemnització a favor dels titulars o tercers quan resultin incompatibles amb normativa de posterior vigència o quan per circumstàncies sobrevingudes produeixin danys en el domini públic, impedeixin la seva utilització per a activitats de major interès públic, menyscabin l'ús públic, el titular incompleixi les seves obligacions, o per raó de qualsevol altra causa que, en apreciació discrecional, consideri l'Ajuntament que aconselli deixar sense efecte o modificar l'autorització concedida.

CLÀUSULA VINT-I-QUATRENA. Extinció del contracte

El dret a l'ocupació del domini públic i a l'explotació dels serveis quedarà extingit, entre altres, en els següents casos:

· Venciment del termini

· Renúncia del titular

· Revocació de l’autorització per l'Ajuntament

· Revocació de l'autorització concedida a l'Ajuntament per part de la Demarcació de Costes a les Illes Balears o per la Comunitat Autònoma

· Declaració de concurs de creditors del titular

· No dipositar la Garantia Definitiva dintre del termini de deu dies hàbils a partir del següent al de la notificació de l’adjudicació.

· No haver constituït la Garantia Complementària dintre del termini de deu dies hàbils a partir del següent al de la notificació de l’adjudicació.

· No pagar el cànon en el termini previst a tal efecte.

· Altres causes previstes en la normativa

En cap cas l'Ajuntament assumirà cap obligació derivada de l'activitat de l'adjudicatari, qui haurà de liquidar degudament totes les relacions que s'haguessin establert com a conseqüència d'aquesta.

CLÀUSULA VINT-I-CINQUENA. Cessió del contracte i subcontractació

No es permet la cessió del contracte ni la subcontractació amb terceres persones per a l’explotació de l’ocupació temporal autoritzada.

CLÀUSULA VINT-I-SISENA. Comunicació i notificació electrònica.

Les notificacions i comunicacions que l’Ajuntament de Ferreries hagi de practicar en el present procediment a les licitadores que hagin presentat proposició es realitzaran per mitjans electrònics, sense perjudici que també puguin ser realitzades de forma complementària a l’anterior, per altres mitjans. En les notificacions que es practiquin per mitjans electrònics a través del registre telemàtic corresponent de l’Ajuntament s’enviarà a l’interessat per correu electrònic a l’adreça electrònica que hagi facilitat un avís de notificació de caràcterinformatiu, que comunicarà l’existència d’una notificació dirigida així com l’adreça de la pàgina web a què ha d’accedir per obtenir-la. L’interessat podrà accedir a la pàgina concreta de notificació telemàtica a través de la pàgina web amb la seva identificació personal, a través del certificat digital.

CLÀUSULA VINT-I-SETENA. Infraccions, sancions, resolució i revocació del contracte

En cas de variació de les normes legals o supòsits físics sobre els quals s'atorga la

concessió, l'ajuntament podrà optar entre modificar la concessió o revocar-la, si les variants la fessin impracticable, sense que el titulat tengui dret a indemnització. En iguals condicions i quan les circumstàncies d'interès general ho aconsellin, l'Ajuntament podrà revocar l’autorització.

Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

1.- Infraccions lleus:

· No complir adequadament amb l’obligació d’informar dels preus dels serveis i/o productes.

· La negligència no reiterada en el manteniment i neteja de les instal·lacions.

· No oferir un tracte adequat als clients i al personal dels serveis municipals.

· Qualsevol altre incompliment del contingut del Plec de condicions no qualificades com greus o molt greus.

· No cuidar la neteja de l’entorn, així com no dipositar els residus en els llocs existents per facilitar la seva recollida en l’horari de neteja de la zona.

· No col·laborar en la distribució d’elements de campanyes organitzades per l’Ajuntament i altres administracions públiques.

· L’ús indegut de mobiliari urbà i/o instal·lacions municipals.

· El no seguir les instruccions dels Serveis municipals amb relació a les instal·lacions durant la vigència de l’autorització.

· No indemnitzar a tercers pels danys que se’ls ocasionin per les pròpies instal·lacions.

· No respectar les normes que imposi l’Ajuntament en qualsevol moment per a l’exercici de l’activitat, com horaris d’obertura i tancament, etc.

· La col·locació d’un major número d’hamaques o parasols dels autoritzats, suposant una sanció de 50€/dia per cada element que superi el número autoritzat.

· Incompliment lleu de les ordenances municipals.

2.- Infraccions greus:

· La negligència reiterada (per tres vegades) en el manteniment i neteja de les instal·lacions.

· Retard superior a 48 hores en el compliment d’un requeriment escrit del Responsable del contracte per a la correcció de deficiències.

· La manca de col·laboració amb el responsable del contracte, amb els serveis d’inspecció i tècnics municipals, la Policial Local, els membres de les FF.CC de Seguretat, personal sanitari i protecció civil.

· La comissió de dues infraccions lleus.

· No acatar les ordres que en qualsevol moment i dins l’àmbit de la seva competència dicti l’Ajuntament.

· No facilitar a l’Ajuntament quantes dades i documents que li siguin sol·licitats sobre l’ús, gestió o explotació.

· Publicitat mitjançant cartells, mitjans acústics o audio-visuals dins del domini públic marítimterrestre.

· Ocultar intencionadament o dificultar la vista del cartell indicador dels preus i els tickets de cobrament normalitzats.

· No complir amb l’àrea d’ocupació determinada per l’Ajuntament mitjançant replanteig a l’inici de la temporada.

· No obtenir i tenir actualitzades totes les llicències i autoritzacions, locals, autonòmiques o estatals, presents o futures, derivades del propi contracte o de l’exercici de l’activitat.

· Incompliment greu de les ordenances municipals.

3.- Infraccions molt greus:

· Les accions o omissions greus que posin en perill la vida dels usuaris.

· L’incompliment de la prestació dels serveis objecte del contracte.

· El cobrament als usuaris de preus superiors als que costin als cartells informatius, llistes de preus o etiquetes del producte i/o superiors als màxims establerts en aquest plec.

· La manca de pagament del cànon en els terminis establerts.

· Incomplir les condicions especials del contracte establertes a la clàusula vintena

· L’incompliment de les obligacions establertes a la clàusula vint-i-dosena que en els apartats anteriors no es qualifiquin com a infraccions lleus o greus.

· La reiteració de dues infraccions greus.

· Incomplir la normativa vigent en matèria de seguretat i salvament de platges .

· La celebració d’actes amb música en viu, música amb disjokey o concentracions multitudinàries o massives que revelin un ànim de lucre o comercial.

· No mantenir en vigor, durant l’execució del contracte, l’assegurança de responsabilitat civil.

· La subcontractació del servei o cessió del mateix.

· Incompliment durant el termini de les dates de prestació del servei o de l’horari establert.

· Incompliment de les condicions generals establertes per la Demarcació de Costes en Illes Balears i/o Capitania Marítima de Balears.

· Desenvolupar l’activitat en zona diferent a la designada pel responsable del contracte.

· El greu deteriorament de les instal·lacions ocasionat per negligència greu o abandonament de l’adjudicatari.

· L’execució no autoritzada d’obres i instal·lacions en el domini públic marítim terrestre.

· Utilitzar el domini públic marítim terrestre i de les seves zones de servitud per a usos no permesos o finalitats diferents de l’objecte del contracte.

· Incompliment molt greu de les ordenances municipals.

Les penalitats s’imposaran per acord de l’òrgan de contractació, adoptat a proposta del responsable del contracte, que serà immediatament executiu, i es faran efectives sobre la garantia definitiva i de les quantitats restants no cobertes, en el seu cas, es tramitaran mitjançant el procediment recaptatori per providència de via voluntària i/o executiva. En cas de garanties definitives constituïdes mitjançant aval, la penalitat es farà efectiva mitjançant el procediment de via recaptatòria per providència de via voluntària i/o executiva.

Imposició de penalitats:

· Les infraccions lleus podran ser sancionades amb multes de 100 a 500€

· Les infraccions greus podran ser sancionades amb multes de 501 € a 1.000 €.

· Les infraccions molt greus podran ser sancionades amb multes de 1.001 € a 3.000 € o amb la resolució del contracte en el seu cas.

Per la graduació de les penalitats es considerarà la reiteració, reincidència, intencionalitat, dany o perjudici causat al servei i/o usuaris, guany o rentabilitat obtinguda pel contractista amb l’incompliment.

CLÀUSULA VINT-I-VUITENA. Penalitat contractuals de caràcter socio-laboral.

Els incompliments o els retards reiterats en el pagament dels salaris o l’aplicació de condicions salarials inferiors a les derivades dels convenis col·lectius del sector aplicable que sigui greu i dolosa, donarà lloc a la imposició de les penalitats del 7% del preu d’adjudicació. Es considera retràs reiterat en el pagament, greus i dolosos, mínim impagament de 3 mesos a un empleat. Es considera greu i dolosa la minoració de condicions salarials per sota del 5% o més del salari total segons conveni col·lectiu del sector aplicable.

CLÀUSULA VINT-I-NOVENA. Règim Jurídic del Contracte

La naturalesa jurídica del contracte és l’explotació per tercers dels serveis de temporada, a l’empara de l’establert a l’art. 53 de la Llei de Costes i a l’article 113 del Reglament General de Costes. Així mateix pel que respecta al règim jurídic aplicable al contracte d’explotació per tercers del servei de platges, a més de la normativa anterior, es regirà en primer terme per l’establert en l’autorització temporal emesa en el procediment de concessió per la Demarcació de Costes, així com per l’establert en aquest plec de condicions. De forma supletòria s’aplicarà pel que fa a la seva preparació, adjudicació, efectes i extinció la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, les disposicions que desenvolupen aquesta, i la resta de normes de dret administratiu.

El present Plec de condicions amb la seva documentació annexa i l’oferta de l’adjudicatària, a més del contracte, són documents tots ells que tenen caràcter contractual, per la qual cosa han de ser signats en prova de conformitat per l’adjudicatària en el mateix acte de formalització del contracte.

En defecte de l’aplicació de la normativa i documents contractuals indicats en el paràgraf anterior, s’aplicaran la resta de l’ordenament jurídic administratiu que pugui resultar aplicable, i en el seu defecte les normes de dret privat.

 

ANNEX I Model de sol·licitud de participació

«                                                 , amb domicili a l'efecte de notificacions a                                                                                      , amb NIF/CIF núm. , en representació de l'Entitat                                                    , amb NIF/CIF núm.                         , assabentat de la convocatòria de l'atorgament, mitjançant concurs, d’autoritzacions d'ocupació del domini públic marítim-terrestre per a l'explotació de serveis durant la temporada 2019 a la platja de Cala Galdana del terme municipal de Ferreries, davant l’Ajuntament de Ferreries compareix i, amb coneixement íntegre del PLEC DE CONDICIONS QUE HA DE REGIR EL CONCURS PER A LA LICITACIÓ DE L’EXPLOTACIÓ DE LES INSTAL·LACIONS DE TEMPORADA I FIXES A LA PLATJA DE CALA GALDANA PER A L’ANY 2019, FA CONSTAR que:

1) Sol·licita la seva admissió a aquest concurs, per optar a l’autorització núm. (...............).

2) Accepta plenament i sense cap reserva dit Plec i totes les obligacions que es derivin del mateix.

3) Declara que compleix totes les condicions exigides al Plec que regeix el concurs per concórrer a la licitació.

Ferreries,         de                         de 2019

(Seguidament licitador o el seu representant estampar la seva signatura)

 

 

ANNEX II Model Oferta – Proposició econòmica

«                                                                            , amb domicili a l'efecte de notificacions a                                                                     , amb NIF/CIF núm.                         , en representació de l'Entitat                                                              , amb NIF/CIF núm.                         , assabentat de la convocatòria de l'atorgament, mitjançant concurs, d’autoritzacions d'ocupació del domini públic marítim-terrestre per a l'explotació de serveis durant la temporada 2019 a la platja de Cala Galdana del terme municipal de Ferreries, anunciat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears núm.                   , de data                       , i en el Perfil de contractant, faig constar que conec el Plec que serveix de base al contracte i ho accepto íntegrament, sol·licitant l'atorgament de l’autorització per al servei número                .

A aquest efecte formulo la següent oferta econòmica, consistent en         euros.

Documents adjunts