Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITAT
Núm. 1826
Resolució del conseller d’Educació i Universitat de 18 de febrer de 2019 per la qual es denega l’autorització d’obertura i funcionament com a centre docent privat a l’entitat Espai Acompanyament Mallorca, de Marratxí, i se’n tanca l’expedient administratiu
Fets
1. El 25 de juny de 2018 (NRE L13E41110/2018) va tenir entrada a la Conselleria d’Educació i Universitat una sol·licitud d’autorització d’obertura i funcionament com a centre docent privat de l’entitat Espai Acompanyament Mallorca, de Marratxí, de la qual és titular Escola Activa de Mallorca, Societat Cooperativa.
2. El 27 de juliol de 2018, la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres va trametre al centre un requeriment d’esmena de les deficiències detectades en la sol·licitud presentada i se li va sol·licitar la llicència d’activitats i l’ús docent de la parcel·la que ocupava.
A més, es va sol·licitar a l’Ajuntament de Marratxí un informe sobre la llicència d’activitats de l’entitat esmentada.
3. El 14 de setembre de 2018, l’Ajuntament de Marratxí va comunicar a la Direcció General que l’entitat Escola Activa de Mallorca havia presentat una declaració responsable d’inici i exercici de l’activitat de cura de nins i que aquesta declaració s’havia tramès al Consell de Mallorca perquè s’emetés l’informe corresponent.
4. El 7 de gener de 2019, l’Ajuntament de Marratxí va trametre a la Direcció General una còpia de la resposta del director insular d’Urbanisme del Consell de Mallorca, en què exposa el següent:
La declaració d’interès general atorgada per la Comissió Insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric per dur a terme l’activitat de residència tutelada per a persones discapacitades a la finca Cas Teixidor situada en el polígon 6 parcel·la 484 del terme municipal de Marratxí no empararia l’activitat de centre privat d’educació infantil i primària, ja que es tracta de la implantació d’una activitat i un ús diferent del que va obtenir la declaració d’interès general, tot això d’acord amb les realitzades en l’informe dels serveis tècnics i jurídics d’urbanisme del departament del Territori i Infraestructures, de data 19 de setembre de 2016, que forma part del present acord.
5. El 10 de gener de 2019, des de la Direcció General es va enviar un escrit al titular del centre en què se li comunicava el que s’exposa en l’informe del Consell de Mallorca.
6. Atès que el centre no compleix els requisits necessaris perquè es pugui autoritzar, ja que la cura de nins no és una activitat docent i l’ús de la parcel·la és diferent al requerit per poder ser autoritzat, la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres ha de denegar l’autorització al centre mitjançant aquesta Resolució, que posa fi a la via administrativa.
A més a més, s’ha de tenir en compte que, si s’escau, el fet d’escolaritzar alumnes sense disposar de la pertinent autorització administrativa suposa una vulneració de la normativa en vigor, que obliga aquesta Administració educativa, amb independència d’altres actuacions que hagi de dur a terme, a donar part dels fets esmentats a la Fiscalia de Menors i a l’Ajuntament de Marratxí perquè iniciïn les accions pertinents en el marc de les seves competències.
7. El 31 de gener de 2019, la cap del Departament de Planificació i Centres va emetre un informe favorable sobre la denegació de l’autorització a l’entitat Espai Acompanyament Mallorca, de Marratxí.
Fonaments de dret
1. La Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l’educació (BOE núm. 159, de 4 de juliol).
2. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació (BOE núm. 106, de 4 de maig).
3. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d’abril).
4. El Reial decret 131/2010, de 12 de febrer (BOE núm. 62, de 12 de març), pel qual es modifica el Reial decret 332/1992, de 3 d’abril (BOE núm. 86, de 9 d’abril), sobre autoritzacions de centres docents privats per impartir ensenyaments de règim general no universitaris.
5. El Reial decret 132/2010, de 12 de febrer, pel qual s’estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen els ensenyaments de segon cicle de l’educació infantil, l’educació primària i l’educació secundària (BOE núm. 62, de 12 de març).
6. L’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, aprovat per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer (BOE núm. 52, de 16 de març), el qual estableix en l’article 36.2 que, en matèria d’ensenyament, correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears la competència de desenvolupament legislatiu i d’execució de l’ensenyament en tota la seva extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats.
7. La Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d’octubre).
Per tot això, i d’acord amb la proposta formulada per la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres en data 1 de febrer de 2019, dict la següent
RESOLUCIÓ
1. Denegar l’autorització d’obertura i funcionament com a centre docent privat a l’entitat Espai Acompanyament Mallorca, de Marratxí.
2. Arxivar l’expedient administratiu de l’entitat Espai Acompanyament Mallorca i declarar conclòs el procediment.
3. Notificar aquesta Resolució als interessats, de conformitat amb el que estableixen els punts 1 i 2 de l’article 40 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
4. Comunicar el que es disposa en aquesta Resolució a la Fiscalia de Menors i a l’Ajuntament de Marratxí perquè iniciïn les accions pertinents en el marc de les seves competències, en el cas que aquesta entitat tengui alumnes escolaritzats malgrat no disposar de l’autorització corresponent.
5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d’Educació i Universitat en el termini d’un mes comptador des de l’endemà del dia en què es publiqui en el BOIB, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També s’hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat en el BOIB, d’acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 18 de febrer de 2019
El conseller d’Educació i Universitat
Martí X. March Cerdà