Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 1621
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 22 de febrer de 2019, per la qual es publica el resultat del treball realitzat de l’Informe 144/2017 relatiu a l’anàlisi de determinats aspectes de l’endeutament de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a 31 de desembre de 2016

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Dia 20 de desembre de 2017, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va acordar aprovar l’Informe 144/2017 relatiu a l’anàlisi de determinats aspectes de l’endeutament de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a 31 de desembre de 2016.

2. Dia 18 d’abril de 2018, el president del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s’havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari referent al dit Informe, que va tenir lloc amb la presentació i el debat de l’Informe a la sessió de la Comissió d’Hisenda i Pressuposts de dia 10 d’abril de 2018.

Fonaments de dret

1. L’article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d’abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, regula els informes o les memòries de fiscalització i en disposa la tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, i també la seva publicació en el BOIB després del darrer tràmit parlamentari.

2. L’article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta institució ha de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que s’ha dut a terme el darrer tràmit parlamentari.

Per tot això, i d’acord amb el que disposen l’esmentada Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears,

Resolc

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el resultat del treball realitzat de l’Informe 144/2017 relatiu a l’anàlisi de determinats aspectes de l’endeutament de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a 31 de desembre de 2016, el qual s’adjunta com a annex.

 

Palma, 22 de febrer de 2019

El síndic major Joan Rosselló Villalonga

 

ANNEX  Edicte pel qual es fa públic el resultat del treball realitzat de l’Informe 144/2017 relatiu a l’anàlisi de determinats aspectes de l’endeutament de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a 31 de desembre de 2016

L’Informe s’ha fet arran de la iniciativa de la Comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament de les Illes Balears (art. 10.2 de la Llei de la Sindicatura i art. 17.2 del Reglament de règim interior de l’SCIB), per l’acord que va adoptar en la sessió de dia 28 de febrer de 2017, mitjançant el qual va aprovar la Proposició no de llei RGE núm. 1907/17, relativa a l’informe específic sobre el deute de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Els objectius generals de l’Informe són: analitzar la sostenibilitat econòmica i pressupostària de la CAIB a partir de l’endeutament vigent a 31 de desembre de 2016; estudiar les operacions financeres amb amortització única limitada al final del seu període de vida (operacions bullet) i quantificar quina part de l’endeutament actual de la CAIB es podria atribuir a la seva manca de finançament derivada dels models de finançament 1997-2001, 2002-2008 i 2009-2014.

L’àmbit subjectiu de l’Informe està format per l’Administració general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, el Servei de Salut de les Illes Balears, l’Agència Tributària de les Illes Balears i les entitats dependents de la CAIB, d’acord amb els criteris de classificació del SEC-95 (Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals) o del SEC-2010, en funció de l’exercici al qual correspon cada sistema de càlcul.

Les conclusions a les quals s’arriba després d’analitzar les dades són que, d’una banda, no hi ha risc d’inestabilitat pressupostària de les finances de la CAIB a llarg termini, tot i que, a mitjà termini, sí que podrien produir-se algunes tensions segons l’evolució dels ingressos i el finançament. D’altra banda, en l’Informe es varen fer una sèrie de consideracions sobre les operacions amb amortització en un sol període, denominades bullet. Finalment, partint de determinats supòsits, les dades permeten suggerir, que no afirmar amb rotunditat, que la CAIB ha patit un greuge de finançament, en relació amb la mitjana de les comunitats autònomes, que pujaria a 3.359,9 milions d’euros durant el període 1997-2014.

Finalment, l’Informe també conté un total de 4 recomanacions, a més de les al·legacions formulades per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Podeu consultar l’Informe relatiu a l’anàlisi de determinats aspectes de l’endeutament de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a 31 de desembre de 2016 al portal web de la Sindicatura, amb el número 144/2017.