Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE CULTURA, PARTICIPACIÓ I ESPORTS

Núm. 1562
Resolució de la consellera de Cultura, Participació i Esports de 20 de febrer de 2019 per la qual es crea el Consell de la Cultura de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. La participació dels ciutadans en la vida social i política es configura com un dels principals eixos de l’ordenament jurídic del nostre país. En matèria de cultura, si bé existeixen algunes plataformes territorials de participació ciutadana, no existeix un espai de participació que actuï en l’àmbit de les Illes Balears.

2. No obstant això, l’any 1997 es va crear el Consell Assessor Balear de la Cultura, a través del Decret 17/1997, de 30 de gener, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esports. Aquest Consell Assessor no es va arribar a posar en funcionament.

3. L’any 2007 es va signar l’Acord per a l’estabilitat política i el futur sostenible de les Illes Balears, per part dels partits polítics PSIB-PSOE, Bloc per Mallorca, PSM-Verds de Menorca, UM i PSOE-ExC, un acord que proposava una sèrie de mesures per tal de garantir l’estabilitat política i un futur de progrés, d’avenços i de modernitat per a les Illes Balears. Entre elles figurava el foment i la promoció dels creadors i artistes locals, la millora de la xarxa d’equipaments culturals i la creació del Consell de les Arts i la Cultura de Mallorca, organisme que fins al moment no s’ha creat.

4. El 30 de novembre del 2018 la consellera de Cultura, Participació i Esports va presentar al Consell de Govern el Pla de Cultura de les Illes Balears 2018-2028, que en l’apartat de diagnosi destaca que no existeix un òrgan permanent de participació de la ciutadania en l’àmbit cultural. La redacció del Pla de Cultura va incloure la realització d’unes jornades participatives en les quals s’insistia en la necessitat de crear plataformes participatives i de treball col·lectiu en l’àmbit cultural.

5. Per tot això, s’ha proposat la creació de la primera plataforma de participació sectorial i ciutadana a les Illes Balears, a través d’un Consell de la Cultura que integri persones, entitats i institucions per reflexionar, debatre i dialogar entorn de les estratègies i actuacions del Govern de les Illes Balears en l’àmbit cultural.

Consideracions jurídiques

1. L’article 9 de la Constitució espanyola estableix que correspon als poders públics de promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat dels individus i dels grups en què s’integren siguin reals i efectives; remoure els obstacles que en dificultin la plenitud, i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, social i cultural.

2. L’article 15 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears estableix que tots els ciutadans de les Illes Balears tenen dret a participar de forma individual o col·lectiva en la vida política, econòmica, cultural i social de la comunitat autònoma i que els poders públics promouran la participació dels agents econòmics i socials del conjunt de la societat civil en els assumptes públics.

3. L’article 3 de la Llei 4/2011, de 31 de març, de la bona administració i del bon govern de les Illes Balears, estableix que un dels principis que informen la bona administració i el bon govern és el de la participació ciutadana: l’administració ha d’aplicar sistemes i mètodes perquè la participació de la ciutadania sigui un fet en el disseny i la gestió de les polítiques públiques i dels serveis que presta, que s’han d’incloure en les agendes polítiques a l’hora de definir i millorar les intervencions d’una manera proactiva.

4. Els articles 30.24, 30.25 i 30.26 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears atribueixen a la Comunitat Autònoma la competència exclusiva en les matèries següents:

  • “Arxius, biblioteques i museus que no siguin de titularitat estatal. Conservatoris de música, serveis de belles arts, hemeroteques i institucions semblants.”
  • “Patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, científic i paisatgístic”.
  • “Cultura. Activitats artístiques i culturals. Foment i difusió, nacional i internacional, de la creació i la producció teatral, musical, cinematogràfica i audiovisual, literària, de dansa i d’arts combinades”.

5. El Decret 48/2018, de 21 de desembre, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Institut d’Estudis Baleàrics, li atribueix, entre altres, les següents funcions i competències: el foment de la recerca, en totes les àrees de la cultura i la ciència, en temes relacionats amb les Illes Balears; la difusió, per mitjans propis o aliens, de qualsevol tipus d’activitat cultural que es dugui a terme en l’àmbit territorial de les Illes Balears; el foment d’activitats culturals relatives a l’intercanvi i la relació entre Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, i entre les Illes Balears i l’exterior, i la difusió de la informació relativa als ajuts i els serveis que els organismes d’àmbit insular i municipal destinen a la creació artística i cultural.

6. L’Article 4 del Decret 50/2018, de 21 de desembre, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears, estableix que l’ICIB té com a fins generals els relacionats amb el desenvolupament de les indústries i empreses culturals i creatives en el marc de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i que els àmbits inicials d’actuació de l’ens són l’audiovisual i la cultura digital, les arts escèniques, les arts visuals, el món editorial i la música, sens perjudici que en un futur s’hi puguin incorporar altres sectors, com el patrimoni, l’artesania, el disseny i la publicitat, o altres camps de la cultura.

7. Els articles 70.6 i 70.18 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears atribueixen als consells insulars les competències següents en matèria de cultura:

  • “Patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic en el seu àmbit territorial, i dipòsit legal de llibres.”
  • “Cultura. Activitats artístiques i culturals. Foment i difusió de la creació i la producció teatral, musical, cinematogràfica i audiovisual, literària, de dansa i d’arts combinades. Promoció i animació sociocultural.”

8. L'article 5 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, regula els requisits per a la creació d'òrgans administratius; l'article 7 regula els òrgans consultius, i els articles 15 a 18 regulen el funcionament dels òrgans col·legiats de les administracions públiques.

9. Els articles 17, 18 i 19 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, regulen els òrgans col·legiats. L'article 19.2 d'aquesta Llei permet crear per resolució del conseller o consellera els òrgans col·legiats amb efectes ad intra o amb funcions d'assessorament i de consulta no preceptives ni vinculants.

10. El Decret 24/2015, de 7 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat, entre d’altres i concretament en relació amb les competències de la Direcció General de Cultura, pel Decret 9/2017, de 7 d'abril. En virtut d’aquest Decret, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, a través de la Direcció General esmentada, exerceix les competències en matèria de difusió i foment de la cultura, entre d'altres.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Denominació, naturalesa i adscripció

Es crea, adscrit a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, el Consell de la Cultura de les Illes Balears (en endavant, CCIB) com a òrgan consultiu, amb caràcter no preceptiu i no vinculant, i com a organisme de participació, de coordinació i d’assessorament del sector cultural i de la ciutadania en el desenvolupament de les polítiques públiques en matèria de cultura, que ha d’actuar amb autonomia i independència en el compliment de les seves finalitats i en el desenvolupament de les seves tasques i que ha de treballar sota la base del Pla de Cultura de les Illes Balears en el seu desenvolupament, revisió i implementació.

2. Funcions del Consell de la Cultura

1. El Consell de la Cultura té les funcions següents:

a. Col·laborar amb la Conselleria de Cultura, Participació i Esports en el desenvolupament, en l’actualització i en la revisió permanents del Pla de Cultura i dels plans estratègics corresponents referents als diferents àmbits i sectors.

b. Elaborar propostes adreçades a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports que millorin el funcionament del CCIB i facilitin una metodologia de treball participativa, col·laborativa, eficaç, flexible i àgil.

c. Informar, amb caràcter no preceptiu ni vinculant, i elaborar propostes i recomanacions sobre les mesures principals en matèria de cultura impulsades pel Govern de les Illes Balears.

d. Proposar, amb caràcter no preceptiu ni vinculant, membres participants als jurats dels premis o altres certàmens o concursos, en l’àmbit artístic i cultural, que suposin la selecció de persones i/o de projectes, que es convoquin des de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports i dels organismes adscrits a aquesta.

e. Proposar a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports persones que puguin participar en els debats i en les reflexions sobre la política cultural i el seu impacte social (professionals, científics, acadèmics de diferents disciplines, artistes, grups i moviments socials o altres sectors i comunitats ciutadanes).

f. Cooperar en el desenvolupament del projecte de l’Observatori de la Cultura.

g. Contribuir en l’elaboració d’un diagnòstic sobre l’estat de la cultura, que haurà d’incloure una valoració sobre les polítiques i l’acció cultural de les administracions en matèria de cultura.

h. Col·laborar amb els organismes de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, en funció dels reptes i objectius determinats al Pla de Cultura, assessorant en la definició dels sistemes d’ajuts i en la revisió dels existents, amb referència als programes de suport a la recerca, a la creació, a projectes artístics i a organitzacions i associacions culturals.

i. Crear espais de diàleg amb els seus organismes anàlegs en matèria de cultura.

j. Col·laborar en la creació d’espais per al diàleg, en matèria de cultura, entre els sectors culturals i les administracions públiques.

k. Qualsevol altra funció o encàrrec que li assigni la conselleria competent en l’àmbit de cultura i especialment aquelles que tinguin a veure amb el desenvolupament dels objectius, principis i compromisos recollits en el Pla de Cultura de les Illes Balears.

3. Òrgans del Consell

El Consell de la Cultura de les Illes Balears s’estructura a través dels òrgans següents:

  • El Ple
  • Les comissions o grups de treball
  • La Presidència
  • La Vicepresidència
  • La Secretaria

4. Funcionament

1. El Consell ha de funcionar en Ple i en comissions o grups de treball, que s’han de crear amb la composició i amb les funcions que en cada cas acordi el Ple del Consell.

2. El Ple s’ha de reunir dues vegades a l’any amb caràcter ordinari, i amb caràcter extraordinari quan ho consideri oportú la persona que exerceix la Presidència o quan ho sol·licitin dues terceres parts dels membres.

3. El Ple queda vàlidament constituït amb l'assistència de les persones que exerceixen la Presidència i la Secretaria, o les persones que els supleixin, i la meitat dels vocals.

4. Els acords del Ple s'han d'adoptar per majoria simple, sense perjudici que es requereixi un altre quòrum per a l'adopció d'acords concrets, segons el que preveu aquesta Resolució.

5. S’han de tenir en compte criteris de paritat, per tal d’assolir una presència equilibrada d’homes i dones en el Consell i en les comissions que s’hi puguin crear.

5. Composició del Ple

1. La composició del Ple del Consell de la Cultura de les Illes Balears ha de garantir la presència de les administracions públiques, de membres de la societat civil i d’experts i científics. La proporcionalitat serà la següent:

  • Administracions públiques i institucions culturals i acadèmiques: 40 %
  • Representants sectorials i persones (expertes, científiques, periodistes, acadèmiques, artistes i creadores...) i/o entitats de la societat civil que destaquin per la seva contribució o trajectòria en àmbits que tinguin especial rellevància o impacte en el desenvolupament cultural o social: 60%

2. El Ple del CCIB està integrat pels membres següents:

a. La Presidència, que exerceix la consellera de Cultura, Participació i Esports.

b. La Vicepresidència, a proposta de la Presidència o algun dels vocals del Ple, elegida per majoria del Ple i nomenada per la Presidència

c. Un funcionari o funcionària de la Direcció General de Cultura, que hi ha d’actuar com a secretari o secretària, amb veu i sense vot.

d. Hi actuen com a vocals les persones següents:

  • El conseller o la consellera d’Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears o la persona en qui delegui la representació.
  • El president o presidenta del Consell de la Joventut de les Illes Balears o la persona en qui delegui la representació.
  • El president o la presidenta del Consell Social de la Llengua Catalana (CSLC) o persona en qui delegui la representació.
  • El conseller o la consellera de Cultura del Consell Insular de Mallorca o la persona en qui delegui la representació.
  • El conseller o la consellera de Cultura del Consell Insular de Menorca o la persona en qui delegui la representació.
  • El conseller o la consellera de Cultura del Consell Insular d’Eivissa o la persona en qui delegui la representació.
  • El conseller o la consellera de Cultura del Consell Insular de Formentera o la persona en qui delegui la representació.
  • El president o la presidenta de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) o la persona en qui delegui la representació.
  • Un representant del Consell Assessor de Continguts i de Programació de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (IB3).
  • El vicerector o la vicerectora de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries de la Universitat de les Illes Balears (UIB) o la persona en qui delegui la representació.
  • El delegat o la delegada de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a les Illes Balears o la persona en qui delegui la representació.
  • El president o la presidenta de l’Obra Cultural Balear (OCB) o la persona en qui delegui la representació.
  • El president o la presidenta de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) o la persona en qui delegui la representació.
  • El president o la presidenta de l’Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) o la persona en qui delegui la representació.
  • El president o la presidenta de l’Obra Cultural Balear Formentera (OCBF) o la persona en qui delegui la representació.
  • El president o la presidenta del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears o la persona en qui delegui la representació.
  • Un representant de l’Associació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de les Illes Balears.
  • Un representant del sector de la museologia de les Illes Balears.
  • Un representant del sector de l’educació i la mediació cultural de les Illes Balears.
  • Un representant de l’Associació de Productores Audiovisuals de les Illes Balears.
  • Un representant de l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears.
  • Un representant de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de les Illes Balears.
  • Un representant de l’Associació d'Actors i d’Actrius Professionals de les Illes Balears.
  • Un representant d’Illescena, Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques.
  • Un representant de l’Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears.
  • Un representant de l’Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears.
  • Un representant de l’Associació de Cineastes de les Illes Balears.
  • Un representant de l’Associació Independent de Galeries d’Art de Balears.
  • Un representant de l’Associació de Crítics i Comissaris d'Art de les Illes Balears.
  • Un representant del sector de la música de les Illes Balears.
  • Un representant d’Editors de les Illes Balears Associats.
  • Un representant del sector de les llibreries de les Illes Balears.
  • Un representant del sindicat més representatiu en l’àmbit de la cultura a les Illes Balears o de l’organització sindical que hagi obtingut més representants en les darreres eleccions a les Illes Balears, d’acord amb els resultats oficials i d’acord amb el que estableix la normativa vigent.
  • Fins a set persones, proposades per la consellera de Cultura, Participació i Esports, amb el suport de la majoria absoluta dels membres del Ple, entre persones (expertes, científiques, periodistes, acadèmiques, artistes i creadores...) i/o entitats de la societat civil que destaquin per la seva contribució o trajectòria en àmbits que tinguin especial rellevància o impacte en el desenvolupament cultural o social.

3. En el cas de les associacions culturals sectorials encara no constituïdes d’àmbit balear, seran incorporades automàticament una vegada constituïdes. La Presidència del CCIB podrà nomenar, mentre no estiguin constituïdes, una associació representativa d’àmbit insular, si resulta recomanable per la rellevància del sector.

4. El Ple, per unanimitat, pot proposar la incorporació de nous membres, amb criteris d’equilibri territorial i/o sectorial, entre persones de l’àmbit cultural, social o educatiu, o com a representants d’entitats amb o sense personalitat jurídica d’aquests àmbits, que es consideri d’interès especial que hi participin.

6. Nomenament i mandat

1. Correspon a la consellera de Cultura, Participació i Esports, en qualitat de presidenta, nomenar els membres del Ple per un període de quatre anys, renovables com a màxim per quatre anys més.

2. Les entitats han de proposar els representants titulars que els representen; proposta que, en tot cas, ha d’acceptar expressament la persona que n’ha d’exercir la representació.

3. El Ple és el màxim òrgan de direcció del CCIB.

7. Funcions del Ple

 Són funcions del Ple les següents:

a. Actuar com a òrgan de participació, consulta i assessorament no preceptiu ni vinculant de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports en relació amb el desenvolupament de polítiques i actuacions culturals.

b. Contribuir a la diagnosi del sector i a establir els objectius prioritaris en matèria de cultura.

c. Proposar actuacions específiques relacionades amb els objectius prioritaris.

d. Aprovar les línies d’actuació i el programa anual del CCIB.

e. Acordar i aprovar la creació de comissions transversals i grups de treball específics.

f. Aprovar les noves incorporacions al Ple.

g. Aprovar els informes.

h. Proposar actuacions, recerques, informes i altres materials necessaris per desenvolupar les funcions assignades al CCIB.

a. Aprovar les normes de funcionament intern del CCIB, que s’han d’adaptar, en tot cas, al que disposa aquesta Resolució.

j. Tenir coneixement dels avantprojectes de llei i de les disposicions normatives que afectin l’àmbit cultural i emetre’n un informe, quan ho requereixi la consellera de Cultura, Participació i Esports.

8. Funcions de la Presidència

 Correspon a la presidenta del Consell les funcions següents:

a. Exercir la representació del CCIB.

b. Nomenar els membres del Ple.

c. Presidir les sessions del Ple, moderar-ne els debats i suspendre’ls per causes justificades.

d. Ordenar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries del Ple, indicant-ne el lloc, la data i l’hora, i fixar-ne l’ordre del dia tenint en compte les peticions dels membres que hagin estat formulades amb una antelació mínima de deu dies.

e. Visar les actes i els certificats dels acords del Ple.

f. Representar el Consell en les relacions amb el Govern i exercir de portaveu del CCIB.

g. Dirigir les comissions o els grups de treball.

9. Funcions de la Vicepresidència

 Corresponen a la Vicepresidència les funcions següents::

a. Assumir les funcions de la Presidència per delegació, en els casos de vacança, absència, malaltia o una altra causa legal.

b. Desenvolupar les funcions que la presidenta li delegui.

10. Funcions de la Secretaria

Són funcions de la Secretaria les següents:

a. Convocar les sessions del Ple per ordre de la presidenta i citar-hi els membres.

b. Preparar els ordres del dia de les sessions del Ple i estendre les actes de les reunions.

c. Assistir amb veu i sense vot a les sessions del Ple.

d. Rebre i canalitzar totes les comunicacions que es remetin al CCIB.

e. Desenvolupar les tasques administratives.

f. Les tasques que se li puguin atribuir en el reglament de funcionament intern.

g. Publicar les actes de les reunions, un cop aprovades pel Ple i signades, a través de la pàgina web on s’adscrigui la informació sobre el CCIB.

h. Expedir certificats.

i. Totes les altres funcions que siguin inherents a la condició de secretari.

11. Funcions dels vocals

Els vocals del Consell, en les sessions que es duguin a terme, han d’exercir les funcions següents:

a. Participar en els debats de les sessions.

b. Exercir el dret de vot i expressar els motius que el justifiquen.

c. Proposar el pla d’actuació del CCIB.

d. Fer el seguiment del treball de les comissions i exercir-ne de portaveu davant del Ple.

e. Formular propostes en relació amb els objectius debatuts en el Ple.

f. Proposar la participació d’altres experts en el Ple o en les comissions de treball.

12. Els grups de treball o comissions

1. Els grups de treball o comissions tenen com a objectius emetre informes, elaborar documents i proposar actuacions concretes en l’àmbit de la cultura.

2. Els grups de treball poden ser temàtics, sectorials o transversals.

3. El Ple del CCIB ha de crear els grups de treball amb caràcter temporal, mentre durin les tasques encomanades, en funció de les prioritats i objectius establerts. Una vegada hagi acabat la feina per a la qual s’han creat o quan així ho acordin els membres (els quals, en tot cas, n’han de donar compte al Ple) els grups s’han de suprimir.

4. Una vegada creat, cada grup de treball ha de ser coordinat per un membre del Ple, que n’actuarà de portaveu.

5. Els grups de treball poden assistir al Ple, amb veu però sense vot, quan siguin convocats per la Presidència.

6. El Ple podrà convidar puntualment experts o representants d’altres institucions, associacions culturals o socials que el puguin interessar per reflexionar o per analitzar temes específics.

13. Actes de les sessions

1. El secretari o la secretària, amb el vistiplau de la presidenta, ha d’estendre una acta de cada sessió, en què s’han d’especificar el caràcter, el lloc i l’horari en què s’ha duit a terme, les persones assistents, l’ordre del dia, els punts principals de les deliberacions i el contingut dels acords adoptats.

2. Una vegada redactada definitivament l’acta i obtinguda la conformitat, s’ha de signar. No obstant això, el secretari o la secretària pot expedir certificats sobre els acords específics que s’hagin adoptat, sense perjudici de l’aprovació ulterior de l’acta.

3. L’acta es pot aprovar en la mateixa sessió o en la següent.

4. L’acta s’haurà de fer pública, en la pàgina web on s’adscrigui la informació sobre el CCIB, una vegada redactada i signada la versió definitiva.

14. Règim econòmic

1. Els membres del Consell de la Cultura no reben cap indemnització en concepte d’assistència a les sessions del CCIB.

2. La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha de facilitar els mitjans necessaris per assegurar el funcionament del CCIB.

15. Publicació

 Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera de Cultura, Participació i Esports, en el termini d’un mes comptador des de l’endemà de la seva publicació, d’acord amb l’article 123 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver rebut la notificació de la Resolució, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 20 de febrer de 2019

La consellera de Cultura, Participació i Esports ​​​​​​​Francesca Tur Riera