Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 906
Instrucció 1/2019, de 31 de gener del 2019, del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per l’establiment del model de resposta operativa de la Conselleria davant situacions d’activació dels plans d’emergència de protecció civil o de participació en altres incidents no prevists als plans d’emergència a sol·licitud d’altres organismes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

A l’empara del que estableixen les normes d’àmbit estatal, l’Administració autonòmica ha anat aprovant diferents plans d’emergència territorials i especials, com a documents de previsió del marc orgànic funcional i dels mecanismes que asseguren l’alerta, la mobilització i la coordinació dels recursos que han d’actuar en una emergència per tal d’assolir els objectius de protecció de persones, béns i medi ambient.

Són plans d’emergència aprovats: el Pla territorial de protecció civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL, Decret 40/2014, de 29 d’agost), el Pla especial d’emergències davant el risc d’incendis forestals (INFOBAL, Decret 41/2005, de 22 d’abril), el Pla especial per fer front al risc d’inundacions (INUNBAL, Decret 40/2005, de 22 d’abril), el Pla especial per fer front al risc de fenòmens meteorològics adversos (METEOBAL, Decret 106/2006, de 15 de desembre), el Pla especial per fer front al risc per transport de mercaderies perilloses (MERPEBAL, Decret 82/2005, de 22 de juliol), el Pla especial de contingència per contaminació accidental d’aigües marines de les Illes Balears (CAMBAL, Decret 126/2008, de 21 de novembre) i el Pla especial per fer front al risc sísmic (GEOBAL, Decret 39/2005, de 22 d’abril).

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, bé per si mateixa o bé a través dels mitjans propis o contractats, disposa de recursos operatius potencialment mobilitzables per a l’activació d’aquests plans d’emergència, que s’inclouen en aquests com a integrants dels diferents grups d’acció.

Així mateix, pot participar donant suport a altres organismes en altres intervencions no previstes als plans d’emergència, mitjançant sol·licitud de col·laboració, prèviament valorada i validada, per tal de garantir-ne l’eficàcia i la seguretat de les operacions a dur a terme.

D’entre els plans d’emergència esmentats, l’INFOBAL és el que, tant per la freqüència amb què s’activa com pels recursos dels quals aquesta Conselleria disposa per l’atenció dels incendis forestals (Ibanat, Agents de Medi Ambient i Direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat) i les responsabilitats de direcció de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca en aquest pla, resulta sens dubte el més experimentat i el que té més validada l’efectivitat de la resposta i la seva coordinació.

Es per això que, amb motiu de racionalitzar la intervenció i sistematitzar la resposta dels recursos aportats per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, en ús de les facultats que m’atribueix l’article 21 apartat segon de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent                                        

INSTRUCCIÓ

  1. Aquesta instrucció té per objecte establir les pautes o criteris d’actuació pels quals s’han de regir els òrgans, unitats administratives i ens del sector públic instrumental dependents de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca davant situacions d’activació, intervenció i integració operacional de recursos dependents de la Conselleria en els diferents plans d’emergència civil (el PLATERBAL, Decret 40/2014; l’INUNBAL, Decret 40/2005; el METEOBAL, Decret 106/2006; el MERPEBAL, Decret 82/2005; el CAMBAL, Decret 126/2008 i el GEOBAL, Decret 39/2005) o en altres incidents no prevists als plans d’emergència atenent la sol·licitud de col·laboració d’altres organismes.

  2. El model de resposta operativa dels recursos i mitjans d’aquesta Conselleria davant les situacions previstes a l’apartat anterior és l’establert, el qual es refereix a l’estructura d’organització i coordinació pel Pla especial d’emergències davant el risc d’incendis forestals a les Illes Balears (INFOBAL), aprovat pel Decret 41/2005, de 22 d’abril (BOIB núm. 128 ext., de 31/8/2005), en què s’apliquen els procediments operatius de despatx, intervenció, relleus i desmobilització de recursos propis prevists per les situacions d’emergència per causa d’incendi forestal, sense perjudici del compliment d’altres prescripcions contingudes en el pla d’emergència que s’activi.

  3. El personal dels serveis, unitats i ens de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca no adscrit al Pla INFOBAL que pugui resultar mobilitzat per activació de qualque pla d’emergència de protecció civil o d’altres incidents no prevists als plans d’emergència tendrà a la seva disposició els recursos operatius de la Central de Comunicacions d’Incendis Forestals i des d’aquesta central es facilitarà i donarà cobertura a la programació i coordinació de les intervencions pròpies de conformitat amb el que requereix cada Pla.

  4. El personal de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i els seus ens del sector públic instrumental, i especialment aquell implicat operacionalment en l’activació dels plans d’emergència, rebran la formació necessària, en funció de les seves diferents responsabilitats i capacitats, per complir de la manera més eficaç possible les tasques i missions que tenguin assignades en els diferents plans d’emergència en què hagin d’intervenir.

  5. Aquesta instrucció tendrà eficàcia des de la seva publicació (a la pàgina web de la Conselleria o en el BOIB) i es comunicarà a tots els serveis i ens del sector públic instrumental perquè es compleixi de manera estricta.

 

Palma, 31 de gener de 2019

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Vicenç Vidal i Matas