Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 905
Conveni de col·laboració per establir les bases de l’acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima per continuar l’elaboració de la carta arqueològica subaquàtica de Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Formentera, en sessió ordinària celebrada el 31 d’agost de 2018, i en exercici de les seues competències, aprovà el "Conveni de col·laboració per establir les bases de l’acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima per continuar l’elaboració de la carta arqueològica subaquàtica de Formentera", i es procedeix a la seua publicació d’acord amb l’article 48 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, de conformitat amb el següent:

Conveni de col·laboració per establir les bases de l’acció concertada entre el Consell Insular de Formentera i l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima per continuar l’elaboració de la carta arqueològica subaquàtica de Formentera

Parts

D’una banda, Jaume Ferrer i Ribas, president del Consell Insular de Formentera (CIF), amb CIF núm. P-0702400-C i amb domicili a la plaça de la Constitució núm. 1 de Sant Francesc Xavier, actuant en nom i representació del mateix en virtut de la seua elecció pel Ple del Consell Insular de Formentera el dia 13 de juny de 2015, i conforme amb a l’article 9.2.q de la Llei 8/2000, de 27 d’octubre, de consells insulars.

I d’altra, Sebastià Munar Llabrés, president de l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (en endavant, IBEAM), associació amb CIF núm. G57897308 i domicili al c/ del pare Vicent Costa, 7 2C de Santa Eulària des Riu (CP 07840).

Antecedents

1. L’article 177 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, estableix que el foment i la promoció de les activitats socials o econòmiques d’interès públic es pot exercit a través de l’acció concertada, i que les bases dels concerts que s’hagin de subscriure han de ser aprovades pel ple, i s’hi ha de determinar, com a mínim, les obligacions que assumiran les parts, així com també les ajudes que hagi d’atorgar l’entitat local.

2. El Consell Insular de Formentera en aquests moments, a l’igual que en el 2015, no té els mitjan tècnics, humans ni econòmics per assumir de manera íntegra la realització d’un projecte com l’elaboració d’una carta arqueològica subaquàtica, mentre que una col·laboració amb el projecte presentat per l’IBEAM —finançat principalment per la mateixa associació i per patrocinadors privats— li permetria obtenir aquest document clau per a la gestió del patrimoni arqueològic subaquàtic.

3. L’any 2015 ja signaren un conveni per establir les bases de l’acció concertada entre l’IBEAM i el Consell Insular de Formentera per elaborar la carta arqueològica subaquàtica de Formentera en base al projecte presentat per dita associació. La finalització de la vigència d’aquell conveni fan necessari tornar-lo a renovar per tal de poder concloure la feina iniciada.

4. L’IBEAM, que d’acord amb els seues estatuts és una associació sense ànim de lucre que té per finalitats investigar, protegir i divulgar el patrimoni cultural marítim de les Illes Balears, va presentar al Consell Insular de Formentera un projecte per realitzar la Carta arqueològica subaquàtica de l’illa.

5. En el mencionat Pla insular de gestió vigent, l’elaboració de la carta arqueològica subaquàtica figura com a actuació prioritària dins les intervencions arqueològiques programades (actuació 2.2.1.2). Aquesta prioritat està motivada pel fet que es tracta d’una intervenció de prospecció que no ha d’implicar alteració dels jaciments, sinó únicament la seua documentació. A més, l’elaboració d’un document que localitzi i descrigui els jaciments arqueològics subaquàtics seria de gran utilitat per planificar la gestió i la protecció dels fons marins dels voltants de l’illa de Formentera, els quals sofreixen una notable pressió antròpica derivada del gran volum de turisme nàutic que visita i fondeja a l’illa durant la temporada estival.

6. El Pla insular de gestió del patrimoni cultural de Formentera 2017-2019 va ser aprovat definitivament per acord de Ple de 29 de juny de 2017, tenint en compte que no es presentaren al·legacions durant l’exposició pública del document aprovat inicialment pel Ple del Consell Insular de Formentera en sessió de 28 d’abril de 2017.

7. L’article 99 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, determina que els plens dels consells insulars aprovaran, cada dos anys, un pla d’objectius, sota el nom genèric de Pla insular de gestió del patrimoni històric, el qual establirà el conjunt d’actuacions i prioritats de l’acció pública destinada a ordenar i facilitar les tasques preventives, la intervenció, la conservació i la difusió del patrimoni històric. El punt segon del mateix article indica, a més, que les determinacions del Pla insular de gestió del patrimoni històric seran vinculants per a les administracions actuants en relació amb l’atorgament de subvencions i amb el finançament de projectes d’obres o serveis que afectin béns d’interès cultural o catalogats, sense perjudici del que disposi el mateix pla.

8. El Consell Insular de Formentera exerceix competències en matèria de patrimoni monumental, cultural, històric, artístic, arquitectònic, arqueològic i paisatgístic en virtut de l’article 70.6 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.

Les dues parts ens reconeixem mútuament la capacitat legal necessària per formalitzar aquest Conveni, d’acord amb les següents

Clàusules

1. Les qüestions litigioses que puguin derivar-se de la interpretació, l’execució i, si s’escau, la resolució d’aquest conveni, s’han de sotmetre a la jurisdicció contenciosa administrativa, segons l’establert a la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

2. Aquest conveni de col·laboració té la naturalesa que preveu l’article 6 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic i, per tant, està exclòs de l’àmbit de la seva aplicació i s’ha de regir per les seues clàusules i per les normes administratives que li siguin d’aplicació.

a. Per la impossibilitat sobrevinguda, legal o material, de poder dur a terme l’objecte del conveni.

b. Per l’incompliment greu i/o manifest de les obligacions d’una de les parts signants del conveni.

c. Per denúncia d’alguna de les parts, formalitzada també per escrit, amb una antelació mínima de 15 dies.

d. Pel mutu acord de les parts, que s’ha de formalitzar per escrit.

3. El conveni s’extingirà per expiració del temps convingut en la clàusula 4 sense que s’hagi acordat la seua renovació, o bé per alguna de les causes següents:

4. Aquest conveni tendrà vigència fins al 31 de desembre de 2019 i es podrà renovar expressament per períodes d’un any sempre i quan consti l’acord de les parts en prorrogar la seua vigència.

5. Per tal de garantir la salvaguarda del patrimoni arqueològic subaquàtic i evitar actuacions d’espoli, l’accés a la informació completa de localització i descripció detallada dels jaciments arqueològics localitzats quedarà restringida exclusivament al Consell Insular de Formentera i a aquells especialistes que, amb finalitat de recerca científica, justifiquin la necessitat de consultar-la.

a. Fer constar la participació de les entitats patrocinadores en els actes de difusió pública relacionats directament amb la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera.

b. Contribuir amb ajuda econòmica, assumint part de les despeses derivades del projecte per un import màxim de 2.000 € per campanya.

c. Proporcionar allotjament, en instal·lacions de titularitat del Consell, a l’equip científic durant els dies de les prospeccions.

6. El Consell Insular de Formentera es compromet a dur a terme les següents actuacions:

a. Cedir al Consell Insular de Formentera, com a institució competent en matèria de Patrimoni Històric, la titularitat de la Carta arqueològica de Formentera perquè aquesta administració la pugui reproduir, total o parcialment, i utilitzar-la de la manera que consideri més adequada per a la correcta gestió d’aquest patrimoni cultural. No obstant això, els autors intel·lectuals del projecte podran utilitzar la informació obtinguda per a finalitats de recerca científica i de docència.

b. Realitzar la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera d’acord amb el projecte que finalment autoritzi el Consell Insular de Formentera, i sempre d’acord amb el que estableix el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s’aprova el reglament d’intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balears.

7. A aquest efecte, l’IBEAM es compromet a dur a terme les següents actuacions:

 

8. L’objecte d’aquest Conveni és establir les bases de l’acció concertada entre l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) i el Consell Insular de Formentera per continuar l’elaboració de la Carta arqueològica de Formentera, com a document fonamental per a la gestió d’aquest patrimoni cultural.

Com a mostra de conformitat, signam aquest Conveni en dos exemplars.

 

Formentera, 13 de setembre de 2018

Pel Consell Insular de Formentera

Per l’IBEAM

Jaume Ferrer Ribas

Sebastià Munar Llabrés.

segueixen signatures (...)".

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

 

Formentera, 4 de febrer de 2019

La Presidenta en funcions i vicepresidenta primera

Consell Insular de Formentera

Susana Labrador Manchado