Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE DEIÀ

Núm. 884
Aprovació definitiva de la modificació del reglament del punt d’informació juvenil de Deià

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que durant el període d'exposició pública de l'acord d'aprovació inicial de la modificació del reglament del punt d’informació juvenil de Deià, adoptat en sessió plenària de dia 23 de novembre de 2018, BOIB nº 155, de 11 de desembre de 2018, no s'ha presentat cap al·legació, per la qual cosa es considera aprovat definitivament, procedint a la publicació del text íntegre de l'esmentat Reglament: 

  

REGLAMENT DEL PUNT D’INFORMACIÓ JUVENIL DEIÀ JOVE DE L’AJUNTAMENT DE DEIÀ

PREÀMBUL

El recull de normes aplegades en aquest reglament té com a finalitat regular el funcionament i l’ús de l’espai que comprèn el Punt d´Informació Jove (d´ara endavant, PIJ) Deià Jove, regulat per la Carta Eryca, la Llei 10/2006 integral de la joventut i atenent a les característiques regulades al Decret 18/2011 que regeix les activitats de temps lliure infantils i juvenils que es desenvolupin a l’àmbit territorial de les Illes Balears.

Qualsevol usuari, entitat, col·lectiu o grup, sigui o no de Deià, que vulgui fer ús

d’aquest espai es guiarà pel que s’estableix en aquest reglament. Aquest reglament estarà permanentment a disposició de qualsevol que ho desitgi al mateix equipament i a la pàgina web de l’ajuntament de Deià.

L’accés a les instal·lacions suposarà l’acceptació de les normes contingudes en aquest Reglament, que restarà en un lloc visible del centre.

 

CAPÍTOL PRIMER OBJECTE, NATURALESA I ÀMBIT

Article 1. Objecte

L’objecte d’aquest reglament és regular les condiciones d’ús i funcionament del PIJ Deià Jove.

El PIJ Deià Jove és un equipament municipal que comparteix espai amb la Biblioteca Municipal Joan Graves i té per objectiu oferir l’espai necessari perquè es puguin desenvolupar activitats cíviques, socials, culturals, d’informació i de lleure, així com afavorir la participació ciutadana en aquells assumptes de la comunitat que fomentin la difusió de valors i la convivència associativa dels joves (12 a 35 anys).

L’accés al servei és lliure, obert a tota la ciutadania jove i gratuït, sense perjudici que per a casos concrets es pugui acordar l’establiment d’una taxa.

Article 2. Naturalesa jurídica

El PIJ Deià Jove estarà al servei de tots els usuaris i tindrà la consideració de bé de domini públic.

La seva activitat resta assumida per l’ens local com a pròpia.

Article 3. Àmbit territorial

L’àmbit territorial d’aquest reglament és el municipi de Deià.

El PIJ Deià Jove compartirà espai amb la Biblioteca Municipal Joan Graves a la Via Arxiduc Lluís Salvador s/n. L’horari d’atenció al públic será els dissabtes de 9.30 a 13.30h, sense perjudici que pugui variar a causa de la realització d’alguna activitat.

 

CAPÍTOL SEGON  DE LA SEVA ORGANITZACIÓ

Article 4.

El PIJ Deià Jove és un equipament municipal que s’organitza tal com estableix aquest reglament. La Regidoria de Joventut dirigirà l’equipament, i podrà proposar modificacions a aquest reglament, recaient en el Ple de la Corporació la potestat d’aprovar-ho.

 

CAPÍTOL TERCER  ÚS DELS ESPAIS

Article 5.

La gestió del PIJ Deià Jove anirà a càrrec de la informadora juvenil que realitzarà les funcions de coordinació, informació i dinamització. Aquesta tasca es realitzarà amb la col·laboració del departament de Serveis Socials.

Article 6.

Els serveis i activitats que es desenvolupin al PIJ Deià Jove han de tenir una finalitat cultural, cívica, educativa i social.

El contingut del servei d’informació juvenil s’estructura en els programes que s’indiquen a continuació:

  • Programa d’informació i assessorament:

  • S’ESCOLTADOR: Donar informació a tots els joves de forma gratuïta, personal i confidencial. La informació que es dóna és àmplia, contrastada, plural i relativa a tots els interessos dels joves. Aquest servei està disponible, al PIJ Deià Jove, els dissabtes de 9.30 a 11.00 h amb cita prèvia. El servei que es desenvolupa en aquest programa és informació i assessorament sobre les següents àrees temàtiques: ocupació, habitatge, educació i formació, associacionisme, cultura i oci, habitatge, oposicions i voluntariat, informació i mediació en temes de salut, prevenció i sexualitat”.

  • FONTS D’INFORMACIÓ: És un espai on es pengen les informacions, per una part en suport paper als portafulletons del PIJ Deià Jove i, per altra, a les xarxes socials (facebook i instagram). Són una plataforma idònia per tal de fer arribar la informació a la gent jove. És una forma de dinamització de la informació.

  • PAPI (Punt d’Accés Públic a Internet): Disposam de quatre ordinadors on la gent jove pugui accedir a Internet de forma gratuïta atenent a l’establert al capítol quart d’aquest reglament.

  • Formació: Té com a objectiu fomentar el desenvolupament de la formació professional i personal del jovent en educació no formal.

PIJ Deià Jove ha de ser un recurs a disposició de la joventut, per això s'ofereixen cursos, impartits per empreses privades o organismes públics, perquè puguin ampliar els seus coneixements o desenvolupar les seves habilitats socials dins de l'educació no formal.

  • Àmbit de col·laboració amb associacions i altres entitats no lucratives:

Té com a objectiu:

    • Assessorar els joves que decideixin crear una associació juvenil.

    • Fomentar l'associacionisme, mitjançant activitats que facilitin la participació associativa a nivell local.

    • Promoure, difondre, estimular i acollir tota mena d'activitats impartides per associacions o entitats juvenils socioculturals dirigides a cobrir les necessitats de la ciutadania en els àmbits de comunicació, informació, formació, oci i temps lliure.

  • Activitats d’oci i temps lliure:

Té com a objectiu:

  • Fomentar activitats d'oci saludable i no consumista.

  • Oferir un espai de lúdic / recreatiu en el qual el jovent pugui relacionar-se i gaudir del seu temps d'oci.

  • Desenvolupar les habilitats socials fomentant actituds de solidaritat, cooperació i tolerància, entre d'altres.

Es dividiran en quatre grans grups: lúdiques, culturals, conscienciació i esportives.

A aquest efecte, existiran dues modalitats d´activitats:

  • Les que es duguin a terme en el mateix espai jove.

  • Les que es duguin a terme fora de l´espai jove. Aquestes activitats consistirán en sortides amb finalitats culturals, cíviques, educatives i socials. Serà imprescindible l´autorització dels tutors legals en cas de menors.

Les despesses originades per aquestes activitats aniran a càrrec dels usuaris, sempre i quan no existeixin partides pressupostàries a l’efecte o subvencions rebudes de les distintes administracions.

Article 7.

Queden prohibides expressament totes les activitats que atemptin contra els valors fonamentals d’igualtat, llibertat, tolerància, convivència i democràcia.

Article 8.

L’Ajuntament de Deià podrà exercir en qualsevol moment les potestats de tutela i inspecció adoptant les decisions que siguin adients segons aquest Reglament.

Article 9.

El PIJ Deià Jove podrà ser utilitzat per joves d’edats compreses entre els 12 i 35 anys.

Els joves d´11 anys que compleixin els 12 anys durant l’any vigent, també podran asistir a les activitats i utilizar les instal·lacions i serveis del PIJ Deià Jove.

Article 10.

El personal municipal no es fa responsable de la informació a la qual accedeixen els usuaris. Aquesta informació tendrà el caràcter de reservada i es garantirà el dret a la intimitat de les persones usuàries. A aquest efecte es destinarà un temps i espais adequats setmanals dins l´horari establert a l´article 6.

 

CAPÍTOL QUART  ACCÉS A LES NOVES TECNOLOGIES

Article 11.

El Punt d’Informació Jove ofereix la possibilitat d’utilitzar els equipaments informàtics per a les tasques que es relacionen a continuació:

- Accés a Internet.

- Recerca d’informació.

- Ús de correu electrònic.

- Ús dels programes OpenOffice.

Article 12.

Aquest servei és d’ús exclusiu per als joves usuaris del PIJ Deià Jove.

Article 13.

Atès que els equipaments informàtics són limitats, els temps d’utilització és també limitat.

Article 14.

S’estableix un termini de 30 minuts per a l’ús dels equipaments informàtics. L’ús dels ordinadors, ateses les limitacions materials, queda sempre i en tot cas condicionat per a la prioritat de l’ús per a recerca d’informació i tasques escolars.

Article 15.

Es pot perllongar el temps d’utilització sempre que els equips informàtics estiguin buits i el comportament de l’usuari sigui l’adequat a les normes establertes.

Article 16.

En el cas que l’ordinador tingui problemes, cal avisar el personal encarregat del servei d’informació juvenil.

Article 17.

El personal del PIJ no es fa responsable de la informació a la qual accedeixen els usuaris.

Article 18.

El personal del PIJ es reserva el dret de finalitzar les sessions d’accés als ordinadors en el cas que no se’n faci un bon ús.

 

CAPÍTOL CINQUÈ DRETS I DEURES DELS USUARIS

Article 19. Drets

Qualsevol usuari té els drets següents:

- A utilitzar els diferents espais que composen el PIJ Deià Jove.

- A trobar en òptimes condicions de salubritat i higiene el PIJ Deià Jove.

- A ser tractat amb respecte.

- A la confidencialitat de les seves dades personals i que aquestes no siguin difoses sense permís dels usuaris.

- A la privacitat de les comunicacions. No obstant, el personal podrà controlar l’accés a pàgines web dels menors d’edat amb l’única finalitat de protegir els drets de la infància i joventut.

Article 20. Deures

Els usuaris i/o entitats tenen els deures següents:

- Respectar els horaris d’obertura i tancament del PIJ Deià Jove.

- Mantenir l’espai net d’olors i de fems: no s’hi pot menjar ni fumar ni prendre begudes ni cap substància estupefaent. La regidoria de Joventut competent pot autoritzar el menjar i la beguda si l’acte programat així ho requereix.

- Tractar amb respecte, corresponsabilitat i col·laboració a la resta d’usuaris i al personal tècnic.

- Seguir en tot moment, les indicacions del personal municipal responsable de la instal·lació.

- Esser respectuós amb els altres joves, tècnic i veïnats: no cridar, anar correctament vestit i permetre que tothom gaudeixi dels recursos.

- No entrar a les instal·lacions amb animals.

- No està permès entrar-hi amb bicicletes, patinets o monopatins.

 

CAPÍTOL SISÈ  RÈGIM SANCIONADOR

Article 21.

Les sancions no tindran únicament un efecte punitiu, sinó que tindran un caràcter més integrador i positiu. L'aplicació de sancions haurà de ser proporcional a la conducta del jove i contribuirà, en la mesura que això sigui possible, al manteniment i la millora del procés educatiu. Quan es procedeixi a l'aplicació d'una sanció s'hauran de tenir en compte les circumstàncies atenuants o agreujants del/s jove/s. No es descarta la possibilitat de demanar informació i/o assessorament a altres professionals.

 

Article 22.

Les infraccions es classifiquen en lleus i greus.

Són infraccions o faltes lleus les següents:

a) Alterar el normal funcionament dels tallers o altres activitats del PIJ Deià Jove.

b) Actes d'incorrecció o desconsideració amb els dinamitzadors/es i/o companys/es.

c) Fumar dintre del PIJ Deià Jove.

d) Consumir altres tòxics dins del centre.

e) Deteriorament lleu de les dependències, del material o dels objectes i les pertinences d'altres joves.

f) Actes d'indisciplina, injúries i ofenses lleus contra els dinamitzadors/es i/o companys/es.

g) Suplantació de la personalitat en activitats i la falsificació o sostracció de documents i/o material.

Són infraccions o faltes greus les següents:

a) Reiteració de les faltes lleus.

b) Actes greus d'indisciplina, injúries o ofenses contra els dinamitzadors/es i/o companys/es.

c) Agressió física o amenaces contra els dinamitzadors/es i/o companys/es.

d) Deteriorament, causat intencionadament, de les dependències, del material o dels objectes i les pertinences dels educadors/es i/o companys/es.

e) Els actes injustificats que alterin greument el desenvolupament normal de les activitats.

f) La incitació sistemàtica a actuacions molt perjudicials per a la salut i la integritat personal dels companys/es.

g) Promoure el consum de drogues dins el PIJ Deià Jove.

h) Qualsevol altra falta de les normes contingudes en el present Reglament no contemplada com a falta lleu.

En el supòsit de que alguna infracció pogués ésser constitutiva de delicte, es donarà compte a l'autoritat judicial competent.

Article 23.

Seran circumstàncies atenuants:

a) El reconeixement espontani per part del jove de la seva conducta incorrecta. b) No haver comès amb intencionalitat faltes ni conductes contràries a la convivència del PIJ Deià Jove.

c) La petició pública d'excuses en els casos d'injúries, ofenses i alteració del desenvolupament de les activitats.

d) La falta d'intencionalitat.

e) La reparació personal immediata del dany.

Seran circumstàncies agreujants:

a) Qualsevol acte que atempti contra el deure a no discriminar a cap membre de la comunitat per raó de naixement, edat, afinitat política, raça, sexe o per qualsevol altra circumstància personal o social.

b) Causar danys, injúries o ofenses als companys.

c) La premeditació i la reiteració.

d) Col·lectivitat i/o publicitat intencionada.

e) Intencionalitat i/o ànim de lucre.

Article 24.

Sancions: l’informador juvenil podrà fer fins a 3 avisos verbals al/s jove/s abans de considerar que s'ha comès una falta lleu.

Per la comissió d'una falta tipificada com a lleu, l’informador juvenil s'entrevistarà amb l'autor/s de l'esmentada falta i s'arribarà a la confecció dels "pactes reparadors" amb compromís verbal i/o escrit del jove a reparar els danys que se l'imputin (ja siguin materials, morals...).

Si es reitera la comissió de faltes lleus i/o s'incompleixen els pactes reparadors, donarà lloc a la imposició d'una sanció de la suspensió del dret a assistència al PIJ Deià Jove per un període d'entre 15 dies i 3 mesos amb el compromís escrit de reparació de danys signat per l’informador juvenil, el regidor de joventut, el departament de Serveis Socials, els pares i/o tutors legals i el jove/s autor/s dels fets imputats.

Per la comissió d'una falta tipificada com a greu, donarà lloc a la imposició d'una sanció de la suspensió del dret a assistència al PIJ Deià Jove per un període d'entre 3 i 6 mesos amb el compromís escrit de reparació de danys signat per l’informador juvenil, el regidor de joventut, el departament de Serveis Socials, els pares i/o tutors legals i el jove/s autor/s dels fets imputats.

La reiteració de faltes greus, donarà lloc a la imposició d'una sanció de la suspensió del dret a assistència al PIJ Deià Jove per un període d'entre 6 mesos i 1 any amb el compromís escrit de reparació de danys signat per l’informador juvenil, el regidor de joventut, el departament de Serveis Socials, els pares i/o tutors legals i el jove/s autor/s dels fets imputats.

Article 25.

Procediment sancionador

La imposició de la sanció s'efectuarà prèvia audiència del jove i/o entitat responsable i/o dels seus representants legals, els quals en el termini de deu dies podran presentar les al·legacions que considerin oportunes.

A la vista d'aquestes actuacions l'instructor de l'expedient efectuarà la corresponent proposta de resolució que contindrà la descripció dels fets, la identificació de les persones responsables, les infraccions que aquests fets puguin constituir, amb indicació de la normativa infringida i les sancions aplicables.

La resolució de l'expedient i imposició de les sancions correspon al batle o persona en qui delegui. La sanció es notificarà, a més de a l'interessat, als tutors o responsables legals del jove en cas de ser menor d’edat.

Contra la sanció imposada es podrà interposar recurs de reposició davant del batle en el termini d'un mes a comptar des de la notificació de la sanció.

Article 26.

Prescripció.

El termini de prescripció de la infracció s'inicia el dia en què es comet. Les infraccions lleus prescriuen al cap de tres mesos i les greus al cap de sis mesos.

Disposició addicional. Dret supletori.

En tot allò que no estigui previst en aquest Reglament, caldrà regir-se pel que disposi el Reglament d´us de la Biblioteca Municipal “Joan Graves” del terme municipal de Deià (BOIB núm 77 de 18 de juny de 2016), sobretot en el referent a normes de règim interior (article 5) i naturalesa dels serveis (article 6). Així mateix, també pel que disposi la legislació estatal, autonómica i local sobre gestió de serveis dels ens locals.

Disposició final

El present Reglament, entrarà en vigor a partir de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.” La seva darrera publicació va ser en el BOIB nº 87 de data 18-06-2017.

  

Deià, a 30 de gener de 2019

La Batlessa, Magdalena López Vallespir