Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 604
Acord del Consell de Govern de 25 de gener de 2019 pel qual es declara inversió d’interès autonòmic la construcció del nou Hospital d’Atenció Intermèdia del Sector Sanitari de Llevant

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

De conformitat amb l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, un dels objectius del Govern de les Illes Balears és garantir el dret a la prevenció i la protecció de la salut per mitjà d’un sistema sanitari públic de caràcter universal.

A fi d’assolir aquests objectius, es considera necessari i urgent adequar la xarxa pública d’equipaments de manera que permeti afrontar les demandes en matèria sanitària, educativa i social de la població, motivada no només per l’important increment que ha experimentat la població resident en les Illes Balears, sinó també per la situació de paralització que la crisi econòmica ha causat. Així doncs, a fi de pal·liar aquestes deficiències en el lapse de temps més breu possible, el 20 de gener de 2018 es va publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l’ampliació de la xarxa d’equipaments públics d’usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Pel que fa a la protecció en l’àmbit de la salut, el Servei de Salut de les Illes Balears —organisme autònom adscrit a la conselleria competent en matèria de salut— té encomanada la missió de salvaguardar la salut de la població per mitjà d’una xarxa de centres sanitaris, propis o cedits.

El Decret llei 1/2018 estableix la regulació dels efectes de la declaració d’inversions d’interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d’atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei. En aquest sentit, el Servei de Salut estima idoni que es considerin com a inversions d’interès autonòmic algunes de les actuacions previstes, ateses la necessitat i la urgència o importància.

Actualment, l’evolució demogràfica de les Illes Balears mostra una tendència cap a l’envelliment de la població i un increment progressiu de la població amb malalties cròniques, descompensacions freqüents, comorbiditat creixent i pèrdua d’autonomia. Aquestes malalties tenen una prevalença important en les persones grans i, a més, en suposen el deteriorament progressiu, lent i continuat i la disminució gradual de l’autonomia i de la capacitat funcional.

Molts dels ingressos hospitalaris que estan relacionats directament amb la cronicitat d’aquestes malalties es repeteixen en el temps, cosa que fa palesa la necessitat de més recursos de caràcter social i sanitari de suport continuat al pacient i a les seves persones cuidadores.

Hi cal sumar l’augment exponencial de la població que les Illes Balears suporten, ja que té una de les densitats més grans de totes les comunitats autònomes, amb nivells alts d’afluència turística i amb necessitats socials i sanitàries creixents, a més de l’obsolescència de les infraestructures on es presta assistència sanitària als usuaris d’estada mitjana i llarga.

 En conseqüència, en el marc de la implantació de l’Estratègia per a l’Atenció de la Cronicitat, el Servei de Salut de les Illes Balears ha detectat la necessitat de disposar en el Sector Sanitari de Llevant d’un espai que permeti ubicar-hi un dispositiu assistencial per al tractament i l’internament de pacients crònics, que inclogui un ampli espectre, com ara la convalescència, els pacients crònics avançats, les cures pal·liatives cròniques i/o oncològiques, i les cures especials (malalties cròniques i alta dependència per cures complexes continuades).

Per tot això, amb l’objectiu de millorar l’activitat assistencial en el Sector Sanitari de Llevant, que comprèn una àmplia zona d’influència (vuit municipis, amb una població total de 140.287 habitants), per al Servei de Salut és prioritari treballar per construir noves infraestructures sanitàries que prestin als usuaris d’aquesta àrea una assistència integral i adequada.

Descripció general de la proposta

En virtut de l’article 14 de l’Estatut d’autonomia (dret de gaudir de serveis públics de qualitat), de l’article 30.48 (competència exclusiva en matèria d’organització, funcionament i control dels centres sanitaris públics i dels serveis de salut; planificació dels recursos sanitaris; promoció de la salut en tots els àmbits, en el marc de les bases i la coordinació general de la sanitat), i de l’article 31.4 (desplegament legislatiu i execució de la salut i sanitat; formació sanitària especialitzada), el Govern de les Illes Balears té la necessitat d’establir una xarxa d’infraestructures adequades a la pràctica diària de la funció assistencial, que inclou la totalitat de la població assegurada de les Illes Balears.

D’acord amb el que s’ha exposat amb relació a les necessitats assistencials de les Illes Balears, és imprescindible desenvolupar estructures que ofereixin un model d’atenció que doni respostes més adequades als pacients crònics complexos i/o pacients crònics avançats que estiguin en una situació de dependència o als qui s’hagi diagnosticat un trastorn de la conducta associat a alguna demència, un model que se centri en les necessitats de les persones mitjançant unitats hospitalàries qualificades i formades per abordar aquest perfil de pacients des d’un enfocament funcional i rehabilitador, en coordinació amb l’atenció primària, amb els hospitals d’aguts i amb la resta de l’àmbit social. Únicament des d’una atenció integrada d’ambdues àrees es pot respondre a les necessitats d’aquests pacients i de les seves persones cuidadores i proporcionar-los una atenció integral de qualitat.

L’increment progressiu del nombre de pacients amb alguna malaltia crònica, descompensacions freqüents, comorbiditat creixent i pèrdua d’autonomia obliga a reflexionar sobre el model d’atenció actual. Actualment, aquests pacients són atesos als hospitals d’aguts tractant la descompensació de manera episòdica i amb escassa coordinació amb els altres dispositius que participen en l’atenció.

És imprescindible desenvolupar estructures d’atenció centrada en la persona, que ofereixin unitats hospitalàries qualificades i formades per abordar aquest perfil de pacients des d’un enfocament funcional i rehabilitador, en el qual la persona cuidadora sigui també el centre de l’atenció sanitària que s’ofereix al pacient per evitar complicacions habituals, com ara caigudes, úlceres, pèrdua d’autonomia, etc.

Aquests nous dispositius han d’estar necessàriament coordinats amb l’atenció primària i amb els hospitals d’aguts. Però tan important és la coordinació sanitària com amb la resta de l’àmbit social: no es pot continuar cometent l’error de no integrar els dos àmbits quan es parla de la cronicitat. Només des d’una atenció integrada d’ambdues àrees es podrà respondre a les necessitats d’aquests pacients i de les seves persones cuidadores i proporcionar-los una atenció integral de qualitat.

El Pla Funcional d’Usos del Nou Hospital d’Atenció Intermèdia del Sector Sanitari de Llevant pretén adaptar-se a aquestes necessitats, i ho fa des de la voluntat de crear un model assistencial innovador i clarament orientat cap als pacients crònics que requereixen una valoració integral i multidimensional per elaborar un pla de cures interdisciplinari que els proporcioni les cures i la rehabilitació adequades a cada situació clínica.

Objectius

L’objectiu principal és crear nous recursos hospitalaris i ambulatoris en el Sector Sanitari de Llevant orientats a proporcionar una atenció integral i de qualitat als pacients crònics i a les seves persones cuidadores.

Aquests són els objectius específics:

  • Coordinar el nou centre hospitalari amb l’atenció primària, l’Hospital de Manacor i l’àrea social.

  • Abordatge dels pacients crònics complexos i/o avançats centrat en la persona, la seva família i la persona cuidadora, amb una visió integral i transversal.

  • Unitats d’estada mitjana i llarga orientades a les cures, als tractaments i a la rehabilitació funcional.

  • Creació d’unitats de pacients pal·liatius complexos.

  • Posar a l’abast de l’atenció primària l’accés directe als recursos hospitalaris.

Àrea d’influència

En la cartera de serveis —especialment en el dimensionament d’aquesta— cal tenir en compte l’àrea d’influència i el nombre de pacients.

  • Àrea d’influència: la població del Sector Sanitari de Llevant serà la referència d’aquest nou dispositiu.

  • Horitzó poblacional: el dimensionament es fa segons la població esperada l’any 2029.

  • Actualment, la població del Sector Sanitari de Llevant és de 140.287 habitants.

  • El percentatge de població de més de 65 anys és del 17 %, és a dir, 23.924 persones. Segons les projeccions de població de l’Institut Nacional d’Estadística, s’estima que l’any 2029 la població serà de 148.990 persones i que el 20 % (29.758) tindrà 65 anys o més. Aquest increment del 17 % al 20 % és fonamental per calcular els recursos necessaris.

Recursos necessaris

Prenent la projecció per a 2029 de la població total (148.990) i la de persones de més de 65 anys (29.758), el dispositiu ha de tenir les àrees següents:

a. Hospitalització de cronicitat

Convalescència

Pacients, generalment amb malalties cròniques, ingressats en hospitals d'aguts per alguna descompensació mèdica o quirúrgica que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre d’estada mitjana.

PCA

 

Pacients amb alguna malaltia crònica avançada (diagnosticats i avaluats no tributaris d’exploracions ni tractaments agressius o invasius) que requereixen ingrés directe des del seu domicili en un centre d’estada mitjana a causa de la descompensació d’alguna de les malalties cròniques.

Cures pal·liatives

Pacients amb alguna malaltia crònica i/o oncològica, generalment PCA, que atesa l’alta complexitat pal·liativa, requereixen ingressar per controlar els símptomes en una unitat específica de cures pal·liatives.

Cures especials (estada llarga)

Pacients generalment amb malalties cròniques i dependència alta que requereixen ingressar per rebre cures complexes continuades que no es poden proporcionar a domicili.

b. Àrea ambulatòria de cronicitat

Consultes externes

Espai per fer-hi una valoració integral, aplicar tractaments i fer cures.

Unitat d’Estimulació Cognitiva

Pacients amb problemes cognitius amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que prioritza la recuperació cognitiva i funcional amb l’objectiu d’assolir el grau més alt d’autonomia en totes les dimensions.

Hospital de Dia

Pacients amb problemes de mobilitat i/o d’autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d’una atenció ambulatòria que prioritza la recuperació funcional.

c. Àrea de suport clínic

  • Radiologia: el centre disposarà de serveis de radiologia convencional i ecografia clínica.

  • Farmàcia: dispensació i suport a la prescripció.

  • Laboratori.

D’acord amb l’article 7 del Decret llei 1/2018, en relació amb l’article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l’impuls de la inversió de les Illes Balears, correspon al Consell de Govern declarar inversió d’interès autonòmic un equipament públic d’ús educatiu, sanitari o social, a proposta de qualsevol dels consellers de l’àmbit de les seves competències.

Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera de Salut, en la sessió del dia 25 de gener de 2019, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:

Primer. Declarar, de conformitat amb l’article 7 del Decret llei 1/2018, inversió d’interès autonòmic la construcció d’un nou hospital d’atenció intermèdia en el Sector Sanitari de Llevant, concretament en el municipi de Felanitx, i considerar com a sistema general d’equipament sanitari en sòl urbà les parcel·les amb la referència cadastral 07022A55000550000WJ, 07022A055000060000WP, 07022A055000570000WS, 07022A055000560000WE, 07022A055000060000WP i 07022A055000130000WM, que són titularitat de l’Ajuntament de Felanitx, actualment amb qualificació urbanística d’equipament esportiu.

Segon. Notificar aquest Acord a l’Ajuntament de Felanitx.

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 25 de gener de 2019

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra