Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE CULTURA, PARTICIPACIÓ I ESPORTS
Núm. 394
Resolució del director de l’Institut Balear de la Joventut de 7 de gener de 2019 per la qual s’aprova la convocatòria del Certamen d’Espots Carnet Jove 2019 i se n’estableixen les bases
Fets
1. L’Institut Balear de la Joventut s’emmarca en la Direcció General d’Esports i Joventut de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i exerceix funcions relatives a coordinar i impulsar activitats en matèria de joventut i a promocionar accions de dinamització juvenil, com també l’associacionisme i la participació dels joves de les Illes Balears en la vida social i cultural.
2. El Programa Carnet Jove que gestiona l’Institut Balear de la Joventut té l’objectiu de contribuir a millorar la qualitat de vida dels joves a través de l’oferiment i la promoció d’avantatges i descomptes als seus titulars en diferents àmbits. A més, el Carnet Jove també promou les noves polítiques de joventut que incentiven la participació social, el foment de la cultura, la mobilitat i l’emancipació dels joves en condicions assequibles i dignes. Tot això suposa donar un valor de participació social i ciutadana al Carnet Jove.
3. L’Associació Europea del Carnet Jove (EYCA) és un organisme no governamental, sense ànim de lucre, que té per objecte la regulació i el desenvolupament del Carnet Jove a Europa amb el suport del Consell d’Europa i la Comissió Europea. EYCA està formada pels seus membres, que són els organismes que gestionen el Carnet Jove als seus territoris, i els dona suport per al desenvolupament de la targeta i els seus programes relacionats que contribueixen a promoure la mobilitat, a generalitzar l’accés dels joves europeus a descomptes i avantatges en tots els àmbits i a incentivar activitats relacionades amb la democràcia, la solidaritat, la responsabilitat social, la sostenibilitat mediambiental, la no discriminació i l’humanisme, principalment.
4. Actualment, poden ser titulars del Carnet Jove de les Illes Balears les persones nascudes o residents a les Illes Balears d’entre 12 i 30 anys.
5. En aquest context, l’Institut Balear de la Joventut, des de l’Àrea de Carnet Jove, amb la finalitat de donar a conèixer el programa entre les persones més joves que en poden ser titulars, convoca el Segon Certamen d’Espots Carnet Jove per a joves adreçat als centres educatius de secundària de les Illes Balears, batxillerat y formació professional.
Fonaments de dret
1. La Llei 10/2006, de 26 de juliol, integral de joventut (BOIB núm. 109, de 3 d’agost) té per objecte establir el marc normatiu i de competències per al desenvolupament de les polítiques de joventut que elaboren el conjunt d’actuacions i iniciatives destinades a fer possibles l’emancipació i el desenvolupament personal dels joves, i també promoure’n i fomentar-ne la integració i la participació en la vida política, econòmica, social i cultural.
2. El Decret 32/2006, de 31 de març, pel qual es regula l’Institut Balear de la Joventut (BOIB núm. 51, de 6 d’abril), modificat pel Decret 77/2008, de 4 de juliol (BOIB núm. 96, de 10 de juliol), i pel Decret 123/2010, de 17 de desembre (BOIB núm. 190, de 30 de desembre), estableix com a objecte d’aquest Institut la coordinació i l’execució de la política autonòmica en matèria de joventut i lleure i la realització de totes les activitats que siguin necessàries i convenients per complir aquesta finalitat institucional.
3. L’Institut Balear de la Joventut duu endavant el Programa Carnet Jove Europeu a les Illes Balears, d’acord amb el Títol V del Decret 23/2018, de 6 de juliol (BOIB núm. 84, de 7 de juliol), que contribueix a promoure iniciatives en la participació social, el foment de la cultura, la mobilitat i l’emancipació dels joves en condicions assequibles i dignes. Tot això suposa donar un valor de participació social i ciutadana al Carnet Jove, juntament amb els descomptes i avantatges.
4. El Decret 6/2017, de 7 d’abril, de la presidenta de les Illes Balears determina la composició del Govern i estableix l’estructura de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 42, de 8 d’abril). A més, el Decret 9/2017, de 7 d’abril, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 42, de 8 d’abril), assigna les competències en matèria de joventut a la Direcció General d’Esports i Joventut, adscrita a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports. Per tant, són competència d’aquesta Direcció General la promoció de les activitats juvenils, el turisme juvenil, les activitats i formació de temps lliure, la participació i associacions juvenils, la promoció dels joves artistes, les instal·lacions juvenils, la informació juvenil, la coordinació de polítiques de joventut, l’anàlisi i estudi de la realitat dels joves i els programes de mobilitat juvenil.
5. L’article 6 del Decret 32/2006, de 31 de març, pel qual es regula l’Institut Balear de la Joventut (BOIB núm. 51, de 6 d’abril), modificat pel Decret 77/2008, de 4 de juliol (BOIB núm. 96, de 10 de juliol), i pel Decret 123/2010, de 17 de desembre (BOIB núm. 190, de 30 de desembre), estableix que el president o la presidenta és l’òrgan superior d’administració i govern de l’Institut Balear de la Joventut i que el càrrec recau en el director o la directora general competent en matèria de joventut del Govern de les Illes Balears.
6. Mitjançant el Decret 54/2015, de 3 de juliol, pel qual es nomenen alts càrrecs i directors generals de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 3 de juliol), es va nomenar el senyor Carles Gonyalons Sureda director general d’Esports i Joventut. Per tant, d’acord amb el Decret 32/2006, és el president de l’Institut Balear de la Joventut.
7. Resolució per la qual es deleguen determinades competències en el director de l’Institut Balear de la Joventut (BOIB núm. 23, de 20 de febrer de 2018).
8. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre), té per objecte determinar el règim jurídic de les subvencions l’establiment o la gestió de les quals corresponen a l’Administració de la Comunitat Autònoma o a les entitats públiques que en depenen. Té la consideració de subvenció qualsevol disposició gratuïta de fons públics i, en general, de qualsevol recurs públic avaluable econòmicament que dugui a terme l’Administració a favor d’una persona física o jurídica, pública o privada i que es destini a la realització d’una activitat d’utilitat pública o d’interès social, o a la consecució d’una finalitat pública.
9. Mitjançant l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 15 de setembre de 2003 (BOIB núm. 137, de 2 d’octubre), modificada per l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 19 de febrer de 2004 (BOIB núm. 29, de 28 de febrer) i per l’Ordre de la consellera de Presidència i Esports de 8 de març de 2005 (BOIB núm. 48, de 26 de març), s’estableixen les bases reguladores de les subvencions de la Conselleria de Presidència i Esports.
10. Mitjançant l’Acord del Consell de Govern de 9 de març de 2018 (BOIB núm. 31, de 10 de març), s’aprova el Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020, com a instrument de racionalització de la despesa pública en matèria de subvencions.
Per tot això, atesos l’informe proposta de l’Àrea de Carnet Jove, el certificat de suficiència de crèdit de l’Àrea Econòmica i l’informe jurídic favorable, fent ús de les facultats que m’atribueix la normativa específica, dict la següent
Resolució
1. Aprovar la convocatòria del Certamen d’Espots Carnet Jove 2019, que es regeix per les bases que es publiquen com a annex d’aquesta Resolució:
- Annex 1. Bases del Certamen d’Espots Carnet Jove 2019.
2. Ordenar la publicació d’aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el president de l’Institut Balear de la Joventut en el termini d’un mes comptador des de l’endemà d’haver-se publicat, d’acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l’article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També s’hi pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat, d’acord amb l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 7 de gener de 2019
El director de l’Institut Balear de la Joventut,
Per delegació (Resolució de 15 de febrer, BOIB núm. 23, de 20 de febrer)
Joan Ferrà Terrassa
ANNEX 1
Bases del Certamen d’Espots Carnet Jove 2019
1. Objecte
1.1. L’objecte d’aquesta Resolució és la convocatòria del Certamen d’Espots Carnet Jove 2019, que es defineix i descriu en aquestes bases.
1.2. Aquesta convocatòria té com a finalitat la realització d’espots del Carnet Jove de les Illes Balears per part dels centres d’educació secundària, batxillerat i formació professional de les Illes Balears. En concret, es dirigeix a classes formades per alumnes d’edats compreses entre 12 i 18 anys, majoritàriament, durant l’any de la convocatòria.
1.3. Els objectius principals d’aquesta convocatòria són els següents:
- Augmentar el coneixement del Carnet Jove entre els centres educatius de les Illes Balears.
- Fomentar l’aprenentatge d’eines audiovisuals i la creativitat de les persones joves mitjançant la realització de l’espot.
2. Convocatòria i tema
2.1. Es convoca el Certamen d’Espots Carnet Jove 2019, al qual es poden presentar treballs en format de vídeo.
2.2. El tema d’aquest Certamen d’Espots Carnet Jove 2019 serà “La mobilitat dels joves per Europa amb el Carnet Jove” i ha de permetre la difusió i promoció del Programa.
2.3. Els centres educatius que ho desitgin, podran descarregar i fer ús del material que trobaran a l’enllaç http://carnetjove.caib.es/materialespots per a la realització dels espots que es presentin a aquesta convocatòria.
3. Destinataris
3.1. El Certamen d’Espots Carnet Jove 2019 s’adreça als centres d’educació secundària, batxillerat o formació professional; públics, concertats o privats, reconeguts per la Conselleria d’Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears que duguin a terme la seva tasca docent amb joves de 12 a 18 anys, majoritàriament, durant l’any de la convocatòria.
3.2. Al Certamen pot presentar-se un espot per cada classe, i s’entendrà que l’autoria de l’espot correspon a la classe que l’ha presentat i als seus docents, segons s’especifiqui al full d’inscripció.
3.3. Cada centre educatiu pot presentar al Certamen distints espots, amb la limitació que només pot presentar un espot per cada classe d’alumnes. Els docents poden haver participat en distints espots, però mai no es pot presentar més d’un espot per classe.
3.4. A efectes d’aquesta convocatòria, s’entendrà per classe d’alumnes els grups d’alumnes amb un o més docents, reconeguts pel centre educatiu que es constitueixen amb les característiques següents:
- Els grups d’alumnes estables i homogenis que s’entenen com a grup-classe ordinaris.
- Els grups constituïts per alumnes que cursen una assignatura (o vàries) conjuntament al llarg del curs escolar, malgrat no formin un grup-classe ordinari.
- Qualsevol grup d’alumnes que es constitueixi amb la finalitat de realitzar un projecte per a la participació a aquest certamen.
4. Premi
4.1. S’estableix un primer premi dotat amb un import màxim de 6.000 €, amb l’IVA inclòs. En el cas que el número de participants que integren la classe que presenta l’espot guanyador d’aquest premi sigui inferior a 18 alumnes més 2 docents, s’establirà com a premi un import màxim de 300 €, amb l’IVA inclòs, per alumne i/o docent.
L’import d’aquest premi es destinarà a la realització d’una estada amb activitats culturals, nàutiques o d’aventura, al destí seleccionat pels guanyadors. Aquesta estada l’hauran de fer els alumnes de la classe que hagin resultat premiats, juntament amb els seus professors, al llarg de l’any 2019. L’import del premi serà atorgat al centre educatiu i es destinarà a cobrir les despeses de transport, allotjament, manutenció, activitats, monitoratge i assegurança.
4.2. S’estableix un segon premi dotat amb un import màxim de 2.000 €, amb l’IVA inclòs. En el cas que el número de participants que integren la classe que presenta l’espot guanyador d’aquest premi sigui inferior a 18 alumnes més 2 docents, s’establirà com a premi un import màxim de 100 €, amb l’IVA inclòs, per alumne i/o docent.
L’import d’aquest premi es destinarà a la realització d’una excursió o escapada amb activitats culturals, nàutiques o d’aventura, al destí seleccionat pels guanyadors. Aquesta estada l’hauran de fer els alumnes de la classe que hagin resultat premiats, juntament amb els seus professors, al llarg de l’any 2019. L’import del premi serà atorgat al centre educatiu i es destinarà a cobrir les despeses de transport, allotjament, manutenció, activitats, monitoratge i assegurança.
4.3. S’estableix la possibilitat de concedir fins a un màxim de 4 mencions especials dotades amb un import màxim de 250 € cada una, amb l’IVA inclòs, per a la realització d’una activitat d’esbarjo, cultural, nàutica o d’aventura. En el cas que el número de participants que integren la classe que presenta l’espot guanyador d’aquest premi sigui inferior a 18 alumnes més 2 docents, s’establirà com a premi un import màxim de 12,50 €, amb l’IVA inclòs, per alumne i/o docent.
4.4. L’espot guanyador i els espots que hagin rebut una menció especial seran els espots promocionals del Carnet Jove de les Illes Balears i se’n farà difusió en els canals propis de l’Àrea de Carnet Jove, de l’Institut Balear de la Joventut, així com en altres que puguin ser d’interès per a la promoció i difusió del Carnet Jove.
5. Condicions tècniques
Els espots que es presentin a aquesta convocatòria, a més d’estar vinculats amb el Carnet Jove de les Illes Balears, han de reunir les característiques següents:
- La duració dels espots no pot ser superior a 2 minuts ni inferior a 30 segons.
- Els espots presentats a aquest Certamen poden ser:
a. Vídeos convencionals
b. Stop-motions
c. Slow-motions
d. Animacions per ordinador
e. Flashmobs
o qualsevol altra fórmula que pugui reproduir un espot del Carnet Jove.
- El format dels espots ha de ser mp4 (16:9 horitzontal).
- Els espots que contenguin guió han de ser en llengua catalana.
- La música i/o imatges que apareguin als espots han de ser originals o no estar subjectes a drets d’autor. Els espots que facin servir música o imatges subjectes a drets d’autor, no poden participar en aquest Certamen i podran ser eliminats del procés de selecció.
6. Propietat dels espots i drets d’explotació
6.1. El fet de presentar-se al Certamen d’Espots Carnet Jove 2019 suposa implícitament que els centres educatius i els autors i autores dels espots autoritzen l’Institut Balear de la Joventut a reproduir i publicar les imatges, vídeos i, en definitiva, tot el contingut presentat, mitjançant qualsevol recurs que consideri oportú.
6.2. En tot cas, l’Institut Balear de la Joventut es compromet a fer un ús no lucratiu d’aquest material i a indicar-ne sempre l’autoria.
6.3. L’Institut Balear de la Joventut es reserva el dret de traduir i/o subtitular els espots presentats a aquesta convocatòria per facilitar-ne la difusió a altres comunitats autònomes d’Espanya i a altres països d’Europa.
6.4. Els participants d’aquesta convocatòria es responsabilitzen que no hi hagi drets de tercers per l’ús de peces musicals utilitzades, ni cap reclamació de drets d’imatge de les persones que apareguin als espots. A més, eximeixen l’Institut Balear de la Joventut de qualsevol tipus de responsabilitat.
6.5. L’Institut Balear de la Joventut no es fa responsable de les opinions i dels continguts inclosos en els espots, ni s’hi identifica necessàriament. En qualsevol cas, no s’admeten a concurs espots o interpretacions que facin una apologia explícita i clarament intencionada de la vulneració dels drets humans. Si es dona aquest supòsit, el president de l’Institut Balear de la Joventut, a proposta unànime de la Comissió Avaluadora, resoldrà excloure’ls del Certamen.
7. Presentació d’inscripcions: requisits i terminis
7.1. La presentació d’inscripcions al Certamen d’Espots Carnet Jove 2019 s’ha de fer a l’Institut Balear de la Joventut i s’ha d’adjuntar la documentació i l’arxiu següent:
- Formulari d’inscripció adreçat a l’Institut Balear de la Joventut, segons el model normalitzat.
- Document d’autorització de captació i ús d’imatge, segons el model normalitzat.
- L’espot de Carnet Jove que es presenta a aquest certamen.
7.2.1. El formulari d’inscripció està a disposició de les persones interessades en el web del Carnet Jove de les Illes Balears (<http://carnetjove.caib.es>) i a l’Àrea de Carnet Jove, al carrer de l’Uruguai, s/n (Palma Arena), 07010 Palma. Aquesta documentació s’ha d’enviar a l’adreça electrònica <carnetjoveib2009@gmail.com> o presentar presencialment a la seu de l’Àrea de Carnet Jove o a qualsevol dels llocs que estableix l’article 16 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2 d’octubre), i ha d’estar adreçada a l’Àrea de Carnet Jove de l’Institut Balear de la Joventut.
7.2.2. Juntament amb aquest formulari degudament emplenat, s’han d’enviar tots els documents d’autorització de captació i ús d’imatge i l’espot que es presenta al Certamen a través de WeTransfer a l’adreça electrònica <carnetjoveib2009@gmail.com> i un enllaç (Vimeo, YouTube, etc.) que permeti la reproducció del vídeo en temps real.
7.2.3. El termini d’inscripció i de presentació de la documentació especificada en aquestes bases comença l’endemà de la publicació d’aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i acaba a les 23.59 h del dia 3 de març de 2019.
7.2.4. La signatura i la presentació del formulari d’inscripció implica l’acceptació de les bases reguladores.
8. Procediment
8.1. En haver finalitzat el termini per presentar les sol·licituds, el director de l’Institut Balear de la Joventut ha de dictar una resolució mitjançant la qual aprova i fa pública la llista provisional de sol·licituds admeses i excloses de la convocatòria, amb l’expressió de la causa de l’exclusió per a cada inscripció, si escau. Aquesta resolució s’ha de publicar en el web <http://carnetjove.caib.es>.
8.2. Els centres educatius amb inscripcions excloses disposen d’un termini de deu dies hàbils, comptadors des de l’endemà d’haver-se publicat la resolució, per esmenar les deficiències detectades i per aportar els documents preceptius. Si no s’esmena dins aquest termini, les inscripcions quedaran excloses de la convocatòria de manera definitiva.
8.3. En haver finalitzat el termini indicat, el director de l’Institut Balear de la Joventut ha de dictar una resolució per la qual s’aprova la llista definitiva de les inscripcions admeses i de les no admeses per no haver esmenat dins el termini la documentació deficient.
8.4. La resolució que finalitza el procediment d’inscripció s’ha de fer pública en el web <http://carnetjove.caib.es>, d’acord amb el que estableix l’article 40 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
9. Comissió Avaluadora
9.1. La Comissió Avaluadora és l’òrgan col·legiat encarregat de visualitzar i examinar tots els espots presentats que prèviament ha admès a tràmit l’òrgan instructor i elaborar els informes que han de servir de base a la resolució del director de l’Institut Balear de la Joventut per a la concessió del premi de l’espot guanyador i, si escau, les mencions especials, tenint en compte els criteris de valoració que es descriuen en aquesta convocatòria.
9.2. La Comissió Avaluadora ha d’estar formada per un nombre mínim de cinc membres: un president o presidenta, un secretari o secretària i un mínim de tres vocals. Els membres d’aquesta Comissió seran professionals de prestigi reconegut en l’àmbit del Carnet Jove Europeu i en l’àmbit de la comunicació audiovisual i la publicitat, així com també membres de l’Institut Balear de la Joventut.
9.3. El director de l’Institut Balear de la Joventut ha de designar els membres de la Comissió Avaluadora mitjançant una resolució.
9.4. Es considera que hi ha quòrum suficient si a les reunions de la Comissió Avaluadora hi són presents el president i el secretari, o, si escau, les persones que els substitueixin, i el total de membres presents ha de ser almenys la meitat dels membres de la Comissió. En cas de vacant o absència del president, l’ha de substituir la persona del jurat de més edat, però en aquest cas és necessària la presència d’un vocal més perquè hi hagi quòrum suficient. En cas de vacant o absència del secretari, l’ha de substituir el tècnic de l’Àrea de Carnet Jove que el director de l’Institut Balear de la Joventut designi.
9.5. El Certamen d’Espots Carnet Jove 2019 es pot declarar desert a proposta de la Comissió Avaluadora quan la qualitat de les propostes presentades es consideri insuficient. En aquest cas, la Comissió Avaluadora ha d’exposar els motius pels quals declara desert el Certamen.
10. Selecció i desenvolupament del Certamen
10.1. En el cas que es presentin a aquest Certamen un màxim de 20 espots, tots passaran automàticament a la fase final.
10.2. En el cas que es presentin a aquest Certamen més de 20 espots, la Comissió Avaluadora n’ha de fer una selecció d’un màxim de 20, que passaran a la fase final.
10.3. La fase final consistirà en una reunió de la Comissió Avaluadora en què es visualitzaran tots els espots finalistes i es proposaran els espots guanyadors del primer i segon premi, com també fins a un màxim de 4 mencions especials.
10.4. La Comissió Avaluadora farà la proposta esmentada al punt anterior d’acord amb els criteris següents:
- Originalitat de la idea.
- Ús dels recursos audiovisuals.
- Adequació del missatge de l’espot al tema proposat per a la realització dels espots d’aquesta convocatòria, d’acord amb l’apartat 2.2. d’aquestes bases.
- L’adequació de l’espot per a la seva difusió en xarxes socials, mitjans de comunicació, etc.
11. Resolució i notificació
11.1. L’òrgan competent per resoldre és el director de l’Institut Balear de la Joventut, el qual ha de dur a terme les actuacions a què es refereixen l’article 16 i els següents del Decret legislatiu 2/2005. En concret, ha de tramitar d’ofici totes les actuacions que consideri necessàries per al desenvolupament correcte d’aquesta convocatòria i la concessió del premi.
11.2. La concessió dels premis d’aquest Certamen s’ha de resoldre abans del 30 d’abril de 2019. Aquest termini pot ser modificat en el cas que hi hagi impediments degudament justificats que no permetin complir-lo.
11.3. La resolució de concessió del premi ha de ser motivada i s’ha de notificar mitjançant la publicació en el web del Carnet Jove de les Illes Balears, http://carnetjove.caib.es, d’acord amb el que estableix l’article 40 de la Llei 39/2015, de l’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. L’Institut Balear de la Joventut podrà donar a conèixer els guanyadors a un acte públic previ a la publicació dels guanyadors en el web.
11.4. El director de l’Institut Balear de la Joventut pot introduir les modificacions que consideri convenients per al desenvolupament correcte del procediment de concessió dels premis d’aquest Certamen i ha de resoldre totes les qüestions que puguin sorgir pel que fa a la interpretació de les bases. En el cas que hi hagi poca participació, i abans de declarar-lo desert, el director de l’Institut Balear de la Joventut pot obrir un nou termini d’inscripció, sempre amb la publicació prèvia en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. Així mateix, pot anul·lar o incorporar fases de selecció prèvies quan el nombre de participants ho faci aconsellable.
12. Pagament i justificació
12.1. El pagament del premi objecte d’aquesta convocatòria per part de l’Institut Balear de la Joventut als centres educatius guanyadors es farà després de la notificació de la concessió.
12.2. Els centres educatius que hagin resultat guanyadors dels premis tendran l’obligació de justificar l’aplicació dels fons percebuts en concepte de premi i el compliment de la resta de condicions imposades a l’Institut Balear de la Joventut.
12.3. El termini màxim per presentar la documentació justificativa de la realització de la despesa dels centres educatius guanyadors per fer efectius els premis, finalitza el 15 de desembre de 2018.
12.4. El centre educatiu que hagi resultat guanyador del primer premi, dotat amb un import màxim de 8.000 €, haurà de justificar les despeses d’una estada amb activitats culturals, nàutiques o d’aventura, al destí seleccionat pels guanyadors. Aquesta estada l’hauran d’haver fet els alumnes de la classe que hagin resultat premiats, juntament amb els seus professors, al llarg de l’any 2018. L’import del premi podrà ser destinat a cobrir les despeses de transport, allotjament, manutenció, activitats, monitoratge i assegurança d’aquesta estada.
12.5. Els centres educatius que hagin resultat guanyadors de mencions especials, dotades amb un import màxim de 250 € cadascuna hauran de justificar les despeses per a la compra d’un paquet de material per a l’enregistrament de vídeos o imatges.
12.6. La documentació justificativa de les despeses efectuades objecte d’aquests premis es justificaran amb la presentació de la factura o factures d’aquestes despeses. A més, el centre guanyador del primer premi, també haurà de presentar una memòria descriptiva de l’estada cultural, nàutica o d’aventura realitzada.
12.7. Si la documentació justificativa no compleix els requisits regulats en la convocatòria, es requerirà la persona interessada per correu electrònic perquè, en un termini de deu dies hàbils, esmeni les deficiències o acompanyi els documents preceptius, amb la indicació que, si no ho fa així, es considerarà aquesta justificació com a no presentada, prèvia resolució que ha de ser dictada en els termes que preveu l’article 21 de la Llei 39/2015.
12.8. Els documents justificatius de les despeses, que han de ser originals, o altres documents de valor probatori equivalent. Aquesta documentació s’ha d’ajustar a les previsions establertes en el Reial decret 1496/2003, de 28 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació i es modifica el Reglament de l’impost sobre el valor afegit. Si el beneficiari està exempt d’aquest impost, d’acord amb els articles 13, 14, 18 i 20 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’impost sobre el valor afegit, ha de presentar el certificat que ho acrediti de la secció corresponent de l’Agència Tributària.
12.9. L’òrgan que concedeix els premis ha de comprovar la justificació adequada, així com la realització de l’activitat i el compliment de la finalitat que determinin la concessió o el gaudi del premi, d’acord amb la documentació aportada a aquest efecte pels interessats.
12.10. Les factures originals i altres documents de valor probatori equivalent han de ser estampillats per l’Institut Balear de la Joventut i s’hi ha d’indicar l’import de la factura que justifica la subvenció.
12.11. El pagament de les factures s’ha d’acreditar mitjançant un document, extracte o certificat bancari pel qual quedi provat que el beneficiari ha pagat efectivament les despeses justificades.
12.12. En les factures i en aquests altres documents hi ha de constar el nom de la persona i/o entitat a la qual s’ha concedit la subvenció, i s’han d’ajustar a les previsions que conté el Reial decret 1496/2003, de 28 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament que regula les obligacions de facturació i es modifica el reglament de l’IVA.
12.13. Si la despesa justificada excedeix l’import concedit, la diferència ha de ser a càrrec del centre educatiu premiat. Si, al contrari, la despesa justificada és inferior a l’import del premi atorgat s’ha de reduir l’import del premi segons la quantia justificada.
12.14. La manca de presentació de la justificació en el termini establert comporta l’exigència del reintegrament. La presentació de la justificació en el termini addicional no eximeix el beneficiari de les sancions que, d’acord amb la normativa vigent, corresponguin.
13. Import i crèdit pressupostari
La dotació econòmica dels premis d’aquesta convocatòria és d’un import global màxim de 9.000 € (nou mil euros), amb l’IVA inclòs, que s’atorgarà als centres educatius guanyadors d’aquest Certamen, d’acord amb l’apartat 4 d’aquesta convocatòria. Aquest import va a càrrec del pressupost de l’Institut Balear de la Joventut per al 2019.
14. Revocació o renúncia
14.1. D’acord amb el que disposa l’article 43 del Decret legislatiu 2/2005, l’Institut Balear de la Joventut pot revocar la concessió del premi quan, posteriorment a la resolució de concessió, els beneficiaris incompleixin totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l’eficàcia de l’acte de concessió de la subvenció corresponent al premi.
14.2. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció, queda sense efecte l’acte de concessió i s’han de reintegrar les quantitats percebudes indegudament.
14.3. En cas de revocació o de renúncia del premi, aquest pot ser adjudicat, d’acord amb l’ordre de prelació, a uns altres beneficiaris que s’hagin designat finalistes en la resolució de finalització del procediment.
15. Tractament de dades de caràcter personal
15.1. De conformitat amb la normativa aplicable relativa a la protecció de dades de caràcter personal, les dades de caràcter personal de les persones sol·licitants s’han de tractar amb la finalitat de gestionar i tramitar aquesta convocatòria d’acord amb els principis de seguretat i confidencialitat que la normativa sobre protecció de dades estableix.
15.2. Les dades dels participants s’incorporen en un fitxer de l’Institut Balear de la Joventut i es tracten per atendre la seva candidatura a aquesta convocatòria, d’acord amb el que preveu la normativa aplicable, de protecció de dades de caràcter personal.
15.3. Igualment, les dades personals dels participants només es comuniquen a tercers quan és necessari per imperatiu legal o amb el seu consentiment previ. D’altra banda, tret que l’afectat indiqui la seva voluntat contrària, les seves dades es poden comunicar als organismes o entitats patrocinadors del Certamen. Finalment, es divulguen els noms dels beneficiaris i dels finalistes i se’n faciliten les dades de contacte als mitjans de comunicació i a la premsa.
15.4. Qualsevol persona interessada pot exercir, respecte a les seves dades personals, els drets d’accés, rectificació i cancel·lació i, respecte al tractament d’aquestes, el dret d’oposició enviant un escrit i una còpia del DNI a l’Àrea de Carnet Jove, de l’Institut Balear de la Joventut (Palma Arena, carrer de l’Uruguai, s/n, 07010 Palma).
15.5. En el cas d’incloure-hi dades de tercers, la persona participant que emplena la butlleta de sol·licitud es compromet a demanar el consentiment previ de les persones interessades respecte als aspectes esmentats i a informar-los-en amb caràcter previ.
16. Normativa d’aplicació
En tot el que no preveuen aquestes bases, són aplicables els preceptes declarats bàsics del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).
17. Règim d’infraccions i sancions
Si s’incompleixen els requisits que estableix aquesta Resolució, s’ha d’aplicar el règim d’infraccions i sancions que regula el títol V del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre).