Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE CULTURA, PARTICIPACIÓ I ESPORTS
Núm. 249
Resolució de la consellera de Cultura, Participació i Esports per la qual s’estableixen els serveis mínims en l’àmbit dels serveis de notícies o informatius de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears en la jornada de vaga del dia 16 de gener de 2019
El comitè d’empresa de LIQUID MEDIA, SL, empresa contractista del servei de notícies o informatius de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears (en endavant, EPRTVIB), ha fet un preavís de convocatòria de vaga per al dia 16 de gener de 2019.
La Constitució espanyola estableix en l’article 28.2, com a dret fonamental, el dret a la vaga dels treballadors per a la defensa dels seus interessos, i disposa que la llei que reguli l’exercici d’aquest dret ha d’establir les garanties que calguin per assegurar el manteniment dels serveis essencials de la comunitat. La falta d’una llei que desenvolupi aquest dret obliga a aplicar el Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, que en l’article 10 disposa: "Quan la vaga es declari en empreses encarregades de la prestació de qualsevol gènere de serveis públics o de necessitat reconeguda i inajornable i es presentin circumstàncies d’especial gravetat, l’autoritat governativa pot acordar les mesures necessàries per assegurar el funcionament dels serveis”. A aquests efectes és indiferent que el servei es presti per mitjà d’una relació funcionarial o simplement mitjançant empleats units per una relació laboral, atès que el que és determinant és el caràcter i la finalitat de les funcions exercides.
D’acord amb el Decret 24/2015, de 7 d’agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica de les conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, modificat pel Decret 97/2017, de 7 d’abril, de la presidenta de les Illes Balears, l’EPRTVIB s’adscriu a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.
D’acord amb la Sentència del Tribunal Constitucional 33/1981, l’al·lusió a l’autoritat governativa que conté l’article 10 del Reial decret llei 17/1977, de 4 de març, fa referència, respectivament, a l’Estat o a la comunitat autònoma amb competències en els serveis afectats. Així, aquesta Sentència reconeix competències dins el seu àmbit a les comunitats autònomes per establir les mesures de garantia dels serveis essencials. El Tribunal Constitucional reconeix: “Quan es tracta de serveis que, considerats conjuntament, estan compresos en l’àrea de les competències autonòmiques, [...] vetlar pel seu funcionament correspon a la titularitat i a la responsabilitat de les autoritats autonòmiques”. Així doncs, s’ha de considerar que la Conselleria de Cultura, Participació i Esports és l’òrgan legitimat per proposar els serveis mínims que afecten l’àmbit dels serveis essencials de l’EPRTVIB.
D’altra banda, l’article 20.1 d de la Constitució espanyola reconeix com a dret fonamental comunicar o rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió.
La Jurisprudència constitucional ha matisat l’exercici del dret fonamental de vaga si la fixació dels serveis mínims afecta els serveis essencials per a la comunitat, atès que el dret de la comunitat a aquestes prestacions vitals és prioritari respecte del dret de vaga (fonament jurídic 18 de la Sentència del Tribunal Constitucional 11/1981). A aquests efectes, es consideren serveis essencials els destinats a garantir el contingut essencial de determinats drets constitucionals, entre els quals es troba el dret a comunicar i rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió.
L’article 88 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, disposa que els poders públics de les Illes Balears han de vetlar, mitjançant el que disposa en el seu títol V, pel respecte a les llibertats i als drets reconeguts en l’article 20 de la Constitució, especialment els referits a la llibertat d’expressió i el dret a una informació independent, veraç i plural.
Pel que fa als mitjans públics de comunicació, l’article 90.1 de l’Estatut d’autonomia estableix que les institucions de les Illes Balears han de garantir la imparcialitat, la pluralitat i la veracitat informativa dels mitjans públics de comunicació.
L’EPRTVIB té encomanat per mandat estatutari la prestació del servei públic de ràdio i televisió autonòmiques de les Illes Balears i compleix la seva funció de servei públic de manera que garanteix i prioritza els valors que el legislador considera que són la raó de ser del servei públic.
En particular, la Llei 15/2010, de 22 de desembre, de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, estableix en l’article 2 el caràcter essencial del servei públic de televisió i ràdio de titularitat autonòmica. En aquest ordre de coses, l’EPRTVIB, com a prestador del servei públic de ràdio i televisió de la comunitat, ha de garantir l’accés a la informació i al coneixement i a la realització efectiva del dret a la llibertat d’informació, oferint una informació àmplia, veraç, contrastada, imparcial, rigorosa, territorialment equilibrada i precisa sobre les qüestions d’actualitat, tal com s’estableix de manera detallada en l’article 26 del Mandat marc del Parlament de les Illes Balears a l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears, aprovat pel Ple del Parlament en la sessió de dia 22 d’abril de 2014.
En aquest ordre de coses, l’EPRTVIB igualment ha de promoure el coneixement i difondre la identitat de les Illes Balears, tenint en compte el fet diferencial derivat del seu caràcter insular i pluriinsular, de conformitat amb l’article 2.1 c de la Llei 15/2010 i de l’article 14 del Mandat marc esmentat, que estableix que la programació, els continguts i els serveis s’han d’adequar a la identitat, a les necessitats i a les preferències del conjunt de la societat balear, actuant com a agent vertebrador i cohesionador de la realitat i pluralitat cultural, social, econòmica i política de les Illes Balears.
Per tant, durant la vaga convocada per al dia 16 de gener pel comitè d’empresa de LIQUID MEDIA, SL, que afectarà el servei de producció de notícies o informatius de l’EPRTVIB, l’exercici del dret de vaga ha de ser compatible amb el manteniment dels serveis mínims destinats a garantir el servei essencial de ràdio i televisió de les Illes Balears.
El 10 de gener es negocià amb el comitè de vaga de LIQUID MEDIA, SL, a partir de la programació especial que l’EPRTVIB havia previst en ocasió de les festes de Sant Antoni, i es va arribar a un acord sobre els serveis mínims que es detallen en l’annex.
La fixació d’aquests serveis mínims preserva i garanteix el manteniment del servei públic de radiotelevisió reconegut en l’article 20.1 d de la Constitució espanyola, sense vulnerar el dret fonamental a la vaga dels treballadors, previst en l’article 28.2 del text constitucional.
Els serveis mínims que fixa l’autoritat governativa són els que es detallen en l’annex.
Per tot això, ateses les consideracions anteriors i d’acord amb el que disposa el Decret 16/1985, de 21 de febrer, sobre l’establiment de serveis mínims de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent
Resolució
1. Fixar, com a serveis mínims per a la vaga del dia 16 de gener de 2019, convocada pel comitè de vaga de LIQUID MEDIA, SL, els establerts en l’annex que s’adjunta a aquesta Resolució.
2. Disposar que la vigilància i la designació del personal concret que ha d’atendre els serveis mínims corresponen als directius de LIQUID MEDIA, SL, responsables de la gestió dels recursos humans. Els serveis mínims els ha de cobrir prioritàriament el personal que no secundi la vaga. En cas que sigui insuficient, les vacants s’han de cobrir obligatòriament.
3. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, d’acord amb el que estableix la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sens perjudici que els interessats puguin interposar qualsevol altre recurs que considerin oportú.
Palma, 14 de gener de 2019
Consellera de Cultura, Participació i Esports
Francesca Tur Riera
ANNEX I. Descripció dels serveis mínims
Als efectes prevists en el paràgraf anterior, es fixen com a serveis mínims de la programació de caràcter informatiu dels mitjans de comunicació de l’EPRTVIB els següents:
Per a IB3 TELEVISIÓ:
Producció i emissió de l’“Informatiu migdia” i de l’“Informatiu vespre”, amb una durada de 40 minuts cadascun, tenint en compte que la informació meteorològica es durà a terme mitjançant un mapa de previsió (“cartons”).
En la programació que es vegi alterada per la vaga s’ha d’incloure una sobreimpressió d’un “crawl” (rètol) que informi de la vaga, cada 15 minuts.
Per a IB3 RÀDIO:
Producció i emissió dels butlletins informatius horaris que s’han d’emetre de 9 a 22 hores, amb una durada de 3 minuts cadascun.
Producció i emissió de l’“Informatiu matí”, de 8 a 8.30 hores. Ha d’incloure una desconnexió territorial per a Menorca, Eivissa i Formentera.
Producció i emissió de l’“Informatiu migdia”, de 14.00 a 14.30 hores.
Producció i emissió de l’“Informatiu vespre”, de 19.00 a 19.30 hores.
En tots dos mitjans, la difusió de les declaracions o comunicacions oficials d’interès públic, de conformitat amb el que estableix l’article 27.2 de la Llei 15/2010, de 22 de desembre, de l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears.