Secció III. Altres disposicions i actes administratius
CONSELL DE GOVERN
Núm. 198
Acord del Consell de Govern d’11 de gener de 2019 pel qual la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s’adhereix al compartiment Facilitat Financera del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes l’any 2019
La Comunitat Autònoma de les Illes Balears es va adherir, per l’Acord del Consell de Govern de 26 d’octubre de 2012, al mecanisme de suport a la liquiditat de les comunitats autònomes, per mitjà de l’accés al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), previst en el Reial decret llei 21/2012, de 13 de juliol, de mesures de liquiditat de les administracions públiques i en l’àmbit financer.
El Reial decret llei 17/2014, de 26 de desembre, de mesures de sostenibilitat financera de les comunitats autònomes i entitats locals i altres de caràcter econòmic, va crear el Fons de Finançament a Comunitats Autònomes, que es constitueix amb la finalitat de garantir la sostenibilitat financera de les comunitats autònomes que s’hi adhereixin, com a mecanisme de suport a la liquiditat per mitjà de la formalització d’operacions de crèdit amb les comunitats autònomes amb càrrec a recursos del Fons. Aquesta normativa va derogar el Reial decret llei 21/2012 i va provocar que la Comunitat Autònoma passàs a estar adscrita directament al nou Fons.
El Fons de Finançament a Comunitats Autònomes té la consideració de mecanisme addicional de finançament, mecanismes als quals es refereix la disposició addicional primera de la Llei orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, que hi és aplicable. El Fons s’estructura en quatre compartiments: Facilitat Financera, Fons de Liquiditat Autonòmic, Fons Social i Fons en Liquidació per al Finançament dels Pagaments als Proveïdors de Comunitats Autònomes.
Els anys següents i fins al 2018, la Comunitat Autònoma ha tornat a prendre els respectius acords anuals d’adhesió tant al compartiment Facilitat Financera com al Fons de Liquiditat Autonòmic, segons les circumstàncies relatives al compliment o no dels objectius d’estabilitat pressupostària i deute públic que estableix el Reial decret llei 17/2014.
Això ha permès a la Comunitat Autònoma gaudir de condicions financeres avantatjoses i, alhora, l’obliga a subministrar informació continuada a l’Estat, a complir obligacions fiscals, financeres i de disciplina pressupostària, i a sotmetre’s al principi de prudència financera i a determinades limitacions en els instruments de formalització de l’endeutament, entre d’altres, sens perjudici dels plans d’ajust que, si s’escau, pertoquin d’acord amb la normativa d’estabilitat pressupostària.
Al compartiment Facilitat Financera del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes s’hi poden adherir les comunitats autònomes que compleixin els objectius d’estabilitat pressupostària i deute públic, d’acord amb l’informe que preveu l’article 17 de la Llei orgànica 2/2012, i si el període mitjà de pagament a proveïdors, d’acord amb les dades publicades en la Central d’Informació Economicofinancera de les Administracions Públiques, no supera en més de trenta dies el termini màxim que preveu la normativa sobre morositat durant dos mesos consecutius comptadors des de l’actualització del pla de tresoreria, d’acord amb el que preveu l’article 18.4 de la Llei orgànica 2/2012.
Per això, d’acord amb l’Informe del Ministeri d’Hisenda sobre el grau de compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària, i de deute públic i de la regla de despesa de l’exercici de 2017, de 15 d’octubre de 2018, la Comunitat Autònoma compleix les condicions per accedir al compartiment Facilitat Financera el 2019.
En setembre de 2018, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques va comunicar a la Secretaria d’Estat d’Hisenda la voluntat d’adherir-se al compartiment Facilitat Financera del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes de 2019, i per mitjà de la Resolució de 24 d’octubre de 2018 de la Secretaria d’Estat d’Hisenda, es va acceptar la sol·licitud d’adhesió.
D’altra banda, al juliol de 2018, la Comunitat Autònoma es va acollir a la sortida gradual dels mecanismes de finançament de l’Estat aprovada per l’Acord de la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics de 5 de juliol de 2018, i per això, va presentar un pla plurianual d’endeutament (PPE) per al període 2018-2021 que preveu fer una part de l’endeutament fora dels mecanismes de l’Estat.
L’endeutament previst per a la Comunitat Autònoma l’any 2019, d’acord amb el capítol 9 d’ingressos dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma per al 2019, aprovats per la Llei 14/2018, de 28 de desembre, és de 1.119.845.430 €. D’aquest import, tal com ja s’ha comunitat al Ministeri d’Hisenda, 603 milions d’euros es finançaran a través del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes, i la resta, en mercats.
Així, amb l’accés al compartiment Facilitat Financera, la Comunitat Autònoma té previst finançar els venciments de deute del primer trimestre de 2019 (tant de valors com de préstecs sense distinció del tipus d’entitat creditora nacional o estrangera), les necessitats de finançament de l’objectiu de dèficit públic (0,1 % del PIB regional) i l’endeutament per al finançament de les liquidacions negatives en aplicació de la disposició addicional quarta de la Llei 22/2009, de 18 de desembre, per la qual es regula el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d’autonomia i es modifiquen determinades normes tributàries, i altres operacions financeres que acordi la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics.
D’acord amb l’article 17.4 del Reial decret llei 17/2014, un cop acceptada la sol·licitud, la Comunitat Autònoma adoptarà un acord del seu consell de govern o òrgan competent, en el qual ha de constar la seva voluntat d’adhesió a aquest compartiment; el compromís de destinar els fons rebuts a través d’aquest compartiment a les necessitats de finançament que aprovi la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics; el compliment del que preveu aquest Reial decret llei i les disposicions i acords del Consell de Política Fiscal i Financera i de la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics que desenvolupin aquest mecanisme de finançament, i, en particular, del principi de prudència financera que li correspongui i de les obligacions previstes en l’article 19.
En el començament de 2019, la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics ha de prendre els acords corresponents per distribuir els fons per al primer trimestre de 2019 del finançament dels compartiments Facilitat Financera i Fons de Liquiditat Autonòmic del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes, i es determinaran les condicions de les operacions de crèdit a signar i altres condicions addicionals.
Es considera l’Informe de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni de 4 de gener de 2019, sobre l’accés al compartiment Facilitat Financera del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes en 2019.
Per tot això, el Consell de Govern, a proposta de la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, en la sessió del dia 11 de gener de 2019, adoptà, entre d’altres, l’Acord següent:
Primer. Aprovar l’adhesió de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, segons la definició del sector d’administracions públiques delimitada pel Sistema europeu de comptes nacionals i regionals de la Unió Europea, al compartiment Facilitat Financera del Fons de Finançament a Comunitats Autònomes l’any 2019, creat pel Reial decret llei 17/2014, de 26 de desembre, de mesures de sostenibilitat financera de les comunitats autònomes i entitats locals i altres de caràcter econòmic.
Segon. Assumir el compromís de destinar els fons rebuts per mitjà del compartiment Facilitat Financera a les necessitats de finançament que aprovi la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics.
Tercer. Complir el que disposen la Llei orgànica 2/2012 de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera; el Reial decret llei 17/2014; els acords del Consell de Política Fiscal i Financera i de la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics, i les disposicions que despleguin aquest mecanisme de finançament.
Quart. Facultar la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques per dur a terme les actuacions i subscriure els documents necessaris per complir el que preveu aquest Acord.
Palma, 11 de gener de 2019
La secretària del Consell de Govern
Pilar Costa i Serra