Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I PESCA

Núm. 13314
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de 14 de setembre de 2018, de modificació no substancial de l’autorització ambiental integrada de l’abocador de coa de Son Reus d’EMAYA, consistent en l’emmagatzematge puntual d’ecoàrid, amb la correcció d’errors efectuada mitjançant l’acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears de 31 d’octubre de 2018 (IPPC M 10/2018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En relació amb l’assumpte de referència, i d’acord amb l’establert a l’article 45 de la llei 39/15, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, es publica l’Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de 31 d’octubre de 2018,

ATÈS

1.Que EMAYA ha sol·licitat una modificació no substancial de l’autorització ambiental integrada de l’abocador de coa de Son Reus (IPPC 01/2008), consistent en l’emmagatzematge puntual d’ecoàrid provinent de la planta de valorització energètica de TIRME S.A.

2.Que la documentació aportada justifica que es tracta d’una modificació no substancial, en compliment de l’art. 10 del Reial Decret Legislatiu 1/2016, de 16 de desembre.

3.Que l’informe del Servei de Canvi Climàtic i Atmosfera de data 14 d’agost de 2018 estableix una sèrie de condicionants per a l’acopi d’escòries.

4.Que l’informe del Servei de Residus de  data 10 de setembre de 2018 estableix també una sèries de condicionants per l’acopi d’escòries a l’abocador.

5.Que es tracta d’una situació excepcional i d’emergència (motiu pel qual s’ha tractat en subcomité extraordinari: el subcomité de 19/07/2018 n’aprovà la urgència), ja que l’emmagatzematge d’escòries està proper a arribar al seu màxim permès a l’AAI del COTIR de Son Reus.

6.Que s’aconsegueix la valorització i no l’eliminació d’aquest residu, sempre que es facin servir les escòries per a les obres públiques que el Consell de Mallorca té previstes.

ACORDA

Atorgar la modificació no substancial de l’autorització ambiental integrada de l’abocador de coa de Son Reus d’EMAYA, consistent en l’emmagatzematge puntual d’ecoàrid (escòries tractades com a residu codi LER 19 01 12) provinent de la planta de valorització energètica de TIRME S.A. amb les condicions d’explotació, capacitat i processos indicats al projecte tècnic que acompanya la sol·licitud i amb subjecció a les següents condicions:

1.Emmagatzematge sota codi d’operació R13 de l’annex I de la Llei 22/2011, fins a una quantitat màxima de 10.000 tones.

2.Temporalitat màxima de dos mesos des de la data d’autorització.

3.En disposar de qualsevol opció final per a la valorització real de les escòries s’haurà de prioritzar la seva retirada front a les de nova generació per la planta incineradora. A partir d’aquest moment NO es podran seguir rebent escòries a l’abocador de coa.

4.Supervisió real del procés i compliment de terminis i condicions per part de la CBMA.

Afegir al punt 8.2.3. Identificació d’activitats potencialment contaminadores de l’AAI vigent el següent focus no canalitzat:

Descripció activitat

Codi APCA

Grup APCA

Acopi d’Escòries (*)

Emmagatzematge o operacions de manipulació com ara barrejat, separació, classificació, transport o reducció de mida de residus no metàl·lics o de residus metàl·lics pulverulents, amb capacitat de manipulació d'aquests materials> = 500T / dia, o> = 10t / dia en cas de residus perillosos

09 10 09 50

 

B

(*) Per un termini màxim de dos mesos des de l’autorització amb els termes i condicions de l’Acord del Ple de data 14 de setembre de 2018“

Modificar el punt 8.4:

On diu:

“8.4. Controls d’emissions difuses: no canalitzades”

Hauria de dir:

“8.4.A. Controls d’emissions difuses: no canalitzades”

Afegir el punt:

“8.4.B. Acopi d’escòries

Transport entre la Planta de Tractament d’Escòries (PTE) i l’Abocador de Coa:

a.Pavimentació del camí que comuniqui la PTE i l’abocador de coa.

b.Addicció de terra piconada o grava (fracció 8-25 mm o 10-20 mm) i compactació en els vials que no puguin ser pavimentats.

c.Sistema de reg i de neteja per al camí que comuniqui la PTE amb l’abocador de coa que no resti pavimentat i neteja periòdica per als camins pavimentats.

e.Els camions hauran de sortir de la PTE amb cobriment de lona.

f.Reducció de la velocitat de circulació de vehicles a 10 km/h en els trams que no estiguin pavimentats.

h.Rentat diari dels vehicles amb aigua o altres dispositius de neteja, especialment de les rodes, dels vehicles que transportin material entre la PTE i l’abocador de coa.

Gestió de l’acopi:

a.Es procurarà dur a l’abocador de coa únicament la fracció més gruixada de material (10-20 mm) i reservar les fraccions més fines per emmagatzematge a la PTE. En cas que no sigui possible l’odre de prioritat per dur a l’abocador hauria d’anar de més gruixat a més fi: 10-20 mm, seguit de 0-20 mm, seguit de 0-10 mm.

b.S’haurà de tenir un sistema de reg per aspersors amb abast i angles adequats per humectar els acopis, en especial aquells que puguin fer barrera al vent. S’haurà d’instal·lar un temporitzador que permeti graduar les seqüències de marxa-atur i els seus intervals.

c.Es tindrà en compte la meteorologia per al reg.

d.La descàrrega de material a l’abocador de coa s’haurà de realitzar a lloc protegit del vent.

e.La manipulació amb la pala a l’abocador de coa no podrà dur a terme descàrregues de material en altura i sempre s’haurà de procurar que la descàrrega amb pala estigui a la distància mínima possible d’allà on es vol descarregar. L’emmagatzematge del material es realitzarà de manera programada i de tal manera que s’hagi de traginar el manco possible i no hi hagi d’haver moviments entre acopis dins del propi abocador. A més es conscienciarà a les persones que manegin les pales de que s’ha d’evitar al màxim el moviment de material.

f.La distribució dels acopis es durà a terme tenint en compte que els acopis de material més gruixat hauran de fer de barrera del vent i els acopis de material més fi hauran d’estar protegits del vent.

g.En cas que es considerés emmagatzematge temporal s’haurà d’aplicar la tècnica del gunitat un cop que s’hagin consolidat els talussos, consistent en projectar formigó amb una mànega a pressió fent possible la construcció sobre qualsevol tipus de superfície. L’objectiu és aconseguir un mur continu amb major resistència que eviti la formació de pols a la parts externes dels talussos.

Autocontrol de partícules sedimentables triangulant a tres punts situats en el perímetre de l’àrea del l’abocador de coa. Inicialment s’hauran d’obtenir mostres quinzenals amb temps de mostreig d’almenys 12 dies. En funció dels resultats es podrà reduir el nombre de mostrejos. El valor objectiu per a aquesta magnitud serà de 300 mg/dia•m2.

Determinació de partícules PM10 al manco a tres punts situats en el perímetre de l’àrea de l’abocador de coa. Tindrà una freqüència semestral amb mesura d’almenys 15 dies (almenys una de les determinacions a cada punt s’haurà de realitzar en època estival). “

 

Afegir al punt 10.3.1:

“- Informe de resultats de les partícules sedimentables i PM10.”

   

Palma, a 26 de novembre de 2018

El president de la CMAIB,

Antoni Alorda Vilarrubias