Secció III. Altres disposicions i actes administratius
AJUNTAMENT DE CALVIÀ
Núm. 12817
Convocatòria d'ajudes econòmiques per a la participació en accions formatives impartides per l'Institut de Formació i Ocupació de Calvià destinades a persones amb dificultats per accedir al mercat laboral
El Servei de Benestar Social de l'Ajuntament de Calvià convoca ajuts econòmics relacionats amb la participació en accions formatives destinades a adquirir habilitats sociolaborals per millorar l'accés al mercat laboral.
BASES QUE REGULEN LA CONVOCATÒRIA
1. Objecte de la convocatòria
El Servei de Benestar Social de l’Ajuntament de Calvià convoca ajuts econòmics individuals destinats a persones en risc d'exclusió social amb necessitat de realitzar accions formatives organitzades per l'IFOC, amb la finalitat de millorar les condicions personals d'accés al mercat laboral, mitjançant l'adquisició d'habilitats sociolaborals.
La iniciativa s’emmarca en la Llei 4/2009, d’11 de juny, de serveis socials de les Illes Balears, concretament en els serveis socials comunitaris bàsics de competència municipal, definits en l’article 13, i entre les seves funcions, les quals es defineixen en l’article 14 i, concretament, en l’apartat n), es troben les de “promoure mesures d’inserció social, laboral i educativa”. Entre les prestacions de serveis socials es troben les prestacions tècniques definides en l’article 21, en el marc d’aquesta convocatòria, en concret en el punt 1, el qual fa referència a les prestacions de prevenció i inserció. En relació a les prestacions econòmiques, aquestes són definides per l’article 22 com a aportacions dineràries que tenen per finalitat atendre determinades situacions de necessitat en les quals es troben les persones que no disposen de recursos econòmics i que no estan en condicions d’aconseguir-los.
Les persones beneficiàries de l’ajut econòmic rebran formació en les matèries que composen l'acció formativa determinada per l’Ajuntament. La realització de les accions de formació és requisit obligatori per percebre l’ajut econòmic.
2. Requisits per a poder ser persona beneficiària de l’ajut econòmic
2.1. Estar la persona empadronada en el municipi de Calvià amb un any d’antiguitat respecte de la data de la sol·licitud.
2.2. Comptar amb una edat compresa entre els 30 i els 60 anys en el moment de formular la sol·licitud. Les persones entre 18 i 30 anys amb càrregues familiars, podran ser beneficiàries si compleixen la resta de requisits.
2.3. Estar en situació d'exclusió social o en risc d'iniciar-la, per dificultats d'accés al mercat laboral. El personal tècnic de Serveis Socials ha de valorar la situació i emetre informe d'idoneïtat.
2.4. No percebre prestació econòmica de cap altre sistema públic de protecció superior als 450 €. En els casos de percepció de renda mínima d'inserció o renda social garantida, l’ajut que correspongui en funció del nombre de membres de la unitat familiar de referència.
3. Característiques i condicions dels ajuts econòmics
L’objectiu dels ajuts econòmics és facilitar la inserció laboral de les persones mitjançant la realització d'accions formatives concretes, impartides per l'Institut de Formació i Ocupació de Calvià (IFOC) en el marc dels programes elaborats pel Servei de Benestar Social en coordinació amb aquest organisme. La informació sobre les accions a realitzar estarà a disposició de la ciutadania en els centres municipals de serveis socials.
Per accedir a l’ajut econòmic, una vegada formulada la sol·licitud, el personal tècnic de Serveis Socials farà una valoració de l’adequació de la prestació al perfil de la persona sol·licitant, per determinar la idoneïtat de la concessió.
La durada màxima de la percepció anirà vinculada a la durada i terminis de les accions formatives que es realitzaran. Aquestes es desenvoluparan durant els dies laborables amb una durada mínima de quatre hores diàries.
La persona beneficiària ha de signar, a més a més, el document on es reflecteix l'activitat per la qual s'aprova l'ajut econòmic, la seva durada i l'acceptació de les normes que regiran la prestació i l'activitat. Aquest document li serà lliurat quan li sigui assignat l’ajut econòmic. En cas d’incompliment, s’interromp la percepció de l’ajut econòmic i de l'activitat formativa.
La quantitat màxima a percebre és de 19 euros diaris i es rebrà únicament i exclusivament per dies o hores d'assistència a l'acció formativa de referència. Els dies que la persona beneficiària de l’ajut econòmic no es presenti, no percebrà la quantitat corresponent.
L’activitat de formació estarà coberta mitjançant una assegurança de responsabilitat civil.
Les persones que durant exercicis anteriors no varen poder, per qualsevol causa, rebre tota la formació, podran formular la sol·licitut per participar en els mòduls als que no varen assistir.
4. Documentació i terminis de presentació de la sol·licitud
Les sol·licituds es poden presentar a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria en el BOIB fins que s'esgoti el crèdit pressupostari corresponent a aquesta convocatòria en qualsevol dels registres de la corporació o mitjançant qualsevol de les formes que es preveuen en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Les persones sol·licitans hauran d'identificar-se amb el DNI, NIE o passaport.
S’han d’acompanyar dels documents que es relacionen a continuació:
Fotocòpia del llibre de família, si n’és el cas.
Certificat de percepció o no percepció de la prestació econòmica de l’institut nacional de la seguretat Sscial i del SEPE.
Document d'acreditació bancària (document annex)
5. Criteris per prioritzar l'assignació dels ajuts econòmics de les persones sol·licitants
Els criteris de prioritat per atorgar els ajuts econòmics en cas que les sol·licituds superin el pressupost total d'aquesta convocatòria, són els següents:
Ingressos de la unitat familiar inferiors al SMI (salari mínim interprofessional).
Adequació de la persona sol·licitant al perfil de l'acció formativa a realitzar.
Sol·licitant amb càrregues familiars no compartides.
La participació en l'acció formativa ha de formar part essencial del Pla d'intervenció i del Pla de Treball conjunt signat amb l'equip tècnic de serveis socials.
6. Crèdit pressupostari
El pressupost d’aquesta convocatòria és de catorze mil dos-cents cinquanta euros (14.250,00 €), amb càrrec a la partida 201 23101 4800004 del pressupost del 2019. La reserva de crèdit de la convocatòria no pot superar en conjunt l’import de crèdit de la partida inicial, tret que hi hagi modificacions pressupostàries que dotin de crèdit la partida.
7. Resolució de les sol·licituds
Una vegada revisat el compliment dels requisits demostrables mitjançant la documentació de referència, el personal tècnic de Serveis Socials ha de dur a terme la valoració de la situació socioeconòmica i sociolaboral de la persona, en funció dels criteris establerts per l'assignació dels ajuts econòmics, elaborant la proposta concreta d'itinerari formatiu, i n’ha d’emetre informe d’idoneïtat.
Sobre la base d’aquests informes la cap del servei de Benestar Social emetrà informe per a la seva concessió per part de la tinent de batle delegada de Cohesió Social i Igualtat, qui amb posterioritat ratificarà davant la Junta de Govern Local l'acord de la concessió.
Calvià 10 de desembre de 2018
La Tinent de batle delegada de Cohesió Social i Igualtat,
Natividad Francés Gárate